A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Sic itur ad latrina (Így jutunk az árnyékszékig)

2009.11.10. 07:00 dzsumbuj

A magyar nemzeti vérerekkel átszőtt „patópálúr” style, úgy tűnik reloaded lett. Ha tetszik sokkal inkább átalakult, mint a Mátrix második része az elsőhöz képest. Egyfelől léteznek az elkenődött kommunisták, példának okáért Baranyi Ferenc költő, vagy Fejes Endre író, akik ma már azt gondolják saját szabadon választott magányukban, hogy nem kell kidönteni, úgyis elrohad magától a tőke.

Másfelől „nagy néha”(a kis néha ipiapacs Papp Lajos szívsebészé) fel-feldobódnak az ősmagyar omphalos kövek, ugyanis Eperjes Károly, vagy Szőnyi Géza csupán a legszükségesebb tudnivalókat osztja meg velünk. Az előbbi megpróbálja beírni magát a Guiness rekordok könyvébe azzal, hogy Hegedűs Géza ars poeticáját elmeséli minden nyilvános helyen, az utóbbi, pedig csak olyanokat mond a saját kulturális miniszterségéről, mellyel általában mindenki egyetért.

Egy ilyen, már csak szexuális segédeszközökkel nem inzultált „média közéletbe” (létezhet ez?) csobbant bele a Sláger és a Danubius rádió díszkivilágítással a saját temetési menetét megvakító búcsúztatása. Merthogy az eset, nem minden tanulság nélkül való. Hiszen politikáról van szó. Némi módszertani kitérő azonban engedélyezettnek ítéltetett. Politikai publicisztika írása körülbelül olyan, mint a Ponyvaregényt egy konfliktusra lecsupaszítva elmesélni. Érdemes más írásokat is ezzel a tanáccsal felvértezve olvasni.

2009. november 19-én két új országos rádió fog megszólalni az éterben. Egyikük jobboldali (Klassz) kötődésű, a másik (Neo) baloldali köldökzsinóron függ. Mindkettő cégnek van már rádióállomása, a Neo mögött álló FM1 Zrt. többségi tulajdonában áll a Rádiocafé, míg a Klasszt üzemeltetni készülő Advenio Zrt. már rendelkezik a Lánchíd rádióval. Még szerencse, hogy Szalai Annamária cáfolt minden fellelhető politikai érdeket a saját döntésével kapcsolatban. Természetesen az ORTT haladékot adott mindkét Zrt.-nek ahhoz, hogy jó áron eladhassa „haveri kutyáknak” a kisebb rádiókat (HVG 2009. november 7. 45. szám. Jakus Ibolya: Köd előtte, köd utána).

Miért kellett ez a két új rádió? Mondhatnánk, hogy egyszerűen azért, mert a Zengőn eldobott egy Hagyó Miklós alteregó egy égő cigarettát, a harmatos fűben sétáló Sólyom László előtt. Mivel az államfő vétója akadályozta meg az országos rádiók engedélyének automatikus meghosszabbítását.

Persze elképzelhető másik magyarázat is. Ugyanis a szó szerint félemeletet jelentő Mezzanine gazdasági alap képviselője, Oláh Miklós sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta azt a hírt, hogy az alap többségi tulajdonában álló Danubius rádióból a részesedésük egy részét különböző pártok kérték a maguk számára (HVG 2009. november 7. 45. szám. Jakus Ibolya: Köd előtte, köd utána). Úgy tűnik nem jött létre az üzlet. Szegény, szerencsétlen pártoknak, ezért muszáj volt rádiókat menedzselni, hogy olyan bevételhez jussanak, amit a Transparency International Magyarország is örömmel nyugtáz.
Itt jön a képbe a Boros & Bochkor páros. Meg kell győzni a fájdalmukban-büszkeségükben néha-néha tíz milliónak mondott hallgatóságot a marihuána és a hasis fogyasztásának előnyeiről. Ha ez sikerül, már csak be kell nyújtani a javaslatot, miszerint a jövedéki adóval ellátott kábítószer-származékok éppen annyi pénzt hoznak a konyhára, mint az új rádiókból befolyó pénzösszegek. Mert ugye, azt senki nem gondolja, hogy pártpolitizálás lesz az új országos rádiókban. Nem mondom, hogy túlműveltek az MSZP tagjai, ugyanis most derült ki, hogy az egyik ózdi képviselőjük férjezett nevére állított ki magának egy hamis érettségi bizonyítványt, de mégis jól tudják, elég, ha csak Orosz József hanghordozására emlékeztető bemondót alkalmaznak, és azonnal elbúcsúznak igen nagyszámú hallgatóságtól. Magyarul csak a pénz kell a pártoknak. Ők kurvákat is futtatnának, ha Krakkó Ákos, vagy Kálmán Olga nem derítené ki azonnal. Azonban ez a rádió biznisz elég kulturáltnak és kifinomultnak látszik. Így tehát nem is értem miért zúgolódik a magyar társadalom, hiszen a politikai elit éppen ezzel a lépésével próbál „elhatárolódni” a bolgár stílusú politizálástól („Minden országnak van maffiája, de csak egy maffiának van országa” régi bolgár közmondás).

De hátha el lehet érni, hogy mégis politikailag egyértelműen megosztottak legyenek az új rádiók, a Klassz játszhatna minél több Ákost, esetleg egy kevés Kárpátiát, a Neo viszont nyomhatná a nemzetközi slágereket (értsd: angol protestáns családból származó fiatal énekes indie rock együttesével, vagy egy afrikai származású rapperrel zsidó producerek segítségével tető alá hozott dalok). Minden egész órában lehetne egy kevés, burkolt formában előadott híradó. A fideszes Molnár Oszkár ebben a legjobb, aki nem cigányasszonyokról beszél, hanem többségében cigány lakosságú települések terhes asszonyairól, akik gyógyszerrel, vagy gumikalapáccsal tesznek kárt még meg nem született gyerekükben. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, nem a hír valóságtartalma a fontos, hanem a megfogalmazás (a megfogalmazás fontosságának egyik eklatáns példája: Heti Válasz 2009. november 5. 45. szám Borókai Gábor: Lóláb dobol a hangszórón).

Úgy érzem büszkeségtől hajtva, érdemes lenne felvetett fejjel az egykori augusztus huszadikai viharra emlékeztető szélbe beleordítani, hogy Sic itur ad astra („Így jutunk a csillagokig” értsd: a halhatatlansághoz, régi latin közmondás)

14 komment · 1 trackback

Címkék: rádió mszp fidesz magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr181514255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megegyeztek 2009.11.10. 12:12:28

Megoldották a médiatörvény anomáliáit, hibáit és tévedéseit. Sikerült felszámolni a működésképtelen és csak kádertemetőnek használt megyéket. Hatékonnyá tették az önkormányzati rendszert. Most már nem lesz 39 fős településnek önkormányzata.   Si...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.11.10. 11:47:37

Ha a Neo az lesz, amit mondasz, akkor hátradőlhetünk boldogan: lett még egy Petőfink (a Neo-Petőfi párhuzamba már csak a korai haláluk, meg az ambivalens megítélésük miatt is érdemes egy pillanatra belegondolni)

vauvauvau 2009.11.10. 12:09:20

Mi a baj azzal, hogy az új kereskedelmi rádiók reklámbevételei az MSZP, a Fidesz és a Jobbik költségvetésébe vándorolnak?
:-)))

Dr Kangörény 2009.11.10. 12:38:57

Ebből csak a költségvetési befizetések megkurtítása maradt ki. Nincs olyan gazdasági társaság, amelyik bevételének 50-55%-át be tudja fizetni a többi közterhen felül úgy, hogy nyereséges legyen.

Örüljünk tehát, újabb elmaradt bevételt kell pótolni mi az általunk fizetett adókból.

johevi 2009.11.10. 12:54:57

Igen egyik jobboldali, másik baloldali ( kötődésű, állítólag ). A régiek is húztak valahová. Attól még a műsoridő 98%-ban zene fog szólni, meg vicces (-nek hitt ) reggeli műsor, óránként hírekkel, időjárással és utinformmal. Szóval ki nem sünözi le.

Picsasereghajtó 2009.11.10. 13:04:08

@johevi: És valószínüleg a müsoridö 98%-ában ugyanolyan szar, fos, trágya, okádék zene fog szólni, mint a Danubiuson és a Slágeren.

johevi 2009.11.10. 13:05:45

@Sün! balázs:
Gondolom igen. De a szarzene politikafüggetlen marad továbbra is, tehát igazából semmi köze hozzá. Ráadásul ugy néz ki hogy még műsorok, műsorvezetők is maradnak "átmennek" így a végén csak névcsere lesz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.10. 13:45:31

"Itt jön a képbe a Boros & Bochkor páros. Meg kell győzni a fájdalmukban-büszkeségükben néha-néha tíz milliónak mondott hallgatóságot a marihuána és a hasis fogyasztásának előnyeiről. Ha ez sikerül, már csak be kell nyújtani a javaslatot, miszerint a jövedéki adóval ellátott kábítószer-származékok éppen annyi pénzt hoznak a konyhára, mint az új rádiókból befolyó pénzösszegek."

Ez az ötlet valahonnan ismerős :-)

fedor.blog.hu/2009/11/04/csutortok_80549

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.10. 14:38:36

Krokodil, remek, csak kihagytad a tévémaci és az afrikai éhezés kapcsolatát. De engem meggyőztél :)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.10. 14:53:24

Kedves blogolvasók!

Nem lehetne egy fizikaórán történt vicces eseteket tárgyaló betelefonálós műsort szerkeszteni valamelyik rádióadón?
Lö pá!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

wuff enough! 2009.11.10. 15:24:29

Olvasom, olvasom, már sokadszor is - de valahogy a mondatok nem kapnak értelmet. Mint ahogy, az előző megállapításomból egyenesen következik, az egész íromány sem. Pedig nagyon akart dzsumbuj valamit közölni, de csak a lerágott csonton való maszatos (és meglehetősen hiábavaló)cuppogtatást hallottam ki az egészből.
Kár!

ralf 2009.11.10. 15:42:46

Én elhiszem, hogy sok minden gyanús az új rádiók körül. Nem lep meg, ha egy pályázaton a politikai kompromisszum győz "nekem egy, neked egy" alapon. Csak azon lepődöm meg, hogy sokan az új pályázatot a Sláger és Danubius megtartásának alternatívájaként említik. Sólyom László és az Alkotmánybíróság nem tett mást, mint érvényt szerzett a törvénynek, a frekvencia megítélése határozott időre szólt. Utána pályázatot kell kiírni, amin természetesen azonos jogokkal az eddigi bérlők is indulhatnak.
Hogy a pályázaton aztán hogy lehet sumákolni, annak semmi köze ahhoz, hogy a régi rádiók pályázat nélküli megtartása törvénysértő.

2009.11.10. 15:58:50

mondjuk egyikért se kár, az már nagyobb baj, hogy lesz helyettük új..

sárdobáló:csak egy kis kiigazítás, az olasz építészetből kölcsönzött "mezza-nino" a XVIII. sz-i francia (palota)építészetben jelent meg "mezzanine"-ként, a jobbára manzard tetőfödém alatti utolsó, nyomott belmagasságú, legfelső sötét fél(magasságú)emeletet hívták így, illetve az azon lévő kis bevilágító ablakokat..csak az angolban hígult fel, s alkalmazzák helytelenül mindenféle félemeletre is.ha jól tanultam anno...

geniusgenie 2009.11.10. 16:32:17

Meg kéne várni, ha már szólnak a rádiók.(Mi van ha jobbak lesznek a mostaniaknál?)A tényeken változtatni úgysem tudunk, így viszont olyan koncepciósper-szerű az egész,hogy a rádió még nem is ad, de már utáljuk.Engem speciel nem érdekelnek a rádiók tulajdonosai, kötődései,stb. kizárólag a műsora.Ha tetszik hallgatom,ha nem tetszik nem hallgatom.
A latin közmondást költőileg egyébként úgy szokás magyarítani, hogy "ez a nagyság útja"

joyfulpoison (törölt) 2009.11.10. 17:49:36

@geniusgenie: "Meg kéne várni, ha már szólnak a rádiók.(Mi van ha jobbak lesznek a mostaniaknál?)"
Ebben az esetben lényegtelen, hogy jobbak lesznek-e. (szvsz. nem túl nehéz feladat ennél jobbat csinálni) A baj az, hogy az ORTT szakmai döntés helyett nyíltan pártpolitikai döntést hozott. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy az új adók eleve csalással kapták meg a frekvenciákat.
A jövőben legfeljebb az fog eldőlni, hogy melyik új rádió fog több pénzt elcsalni a sales houseokon keresztül. De ezt is csak a választások után fogjuk megtudni...