A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Reggel a világban – 2009. december 7.

2009.12.07. 09:00 Horváth Andor Márton

Szeretnék megint Iránról írni. De nem hagyhatom ki a többi hírt, mert már valamikor szerdán írtam a jelenleg legproblematikusabb közel-keleti államról. De azért mégis Iránnal kezdem, aztán jöhetnek az elnökválasztások. Tele bántó dilettantizmusokkal, hogy lehessen jól kommentálni.

Update: Basescu megvédte magát, Geoana kis különbséggel vesztett. Most már csak egy kormány kell, és Románia ismét sínen van. Közben Teheránban könnygázas oszlatás van, és az újságírókat is hazaparancsolták.

Perzsia

Én már másfél hete megmondtam, hogy Európa is bekeményíthetne Iránnal szemben. Kissé utópisztikus volt persze a feltevés, hogy ezzel a Jobbikot is ártalmatlanná lehetne tenni, de a remény csak közvetlenül a reménykedő előtt hal meg, és az utóbbiról egyelőre nincs szó.

De Hamenei – a legfőbb vezető – miért sietteti az európai szankciókat? Egy nappal a múltkori írásom után, november 28-án egy iráni konzervatív képviselő megpendítette, hogy országa kilépne az atomsorompó-egyezményből, és addig is csak a kötelező mértékben kíván együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Ez válasz volt az ügynökség elítélő határozatára; ugyanakkor a tegnapi beszéd, amelyben Hamenei finom antiszemitizmussal (a perzsák nem arabok!) bírálta a Nyugatot, rátett egy lapáttal a képviselő szavaira.

Iránnak kétféle célja lehet ezzel a politikával. Vagy az ellenzéki vezető Muszavi támogatását próbálja leszerelni a kormány, túllicitálva az előbbi nacionalizmusát, vagy tényleg atombombát akar. Az utóbbi esetben arra játszik, hogy a nemzetközi közösség úgysem lesz hajlandó fegyveresen beavatkozni a nukleáris fejlesztések leállításának érdekében (hiszen Oroszország következetesen kiáll Irán mellett). Az esetleges pénzügyi szankciókat az iszlámista vezetés, úgy látszik, mindenképpen kevésbé tartja veszélyesnek, mint az atomtechnológia elvesztését.

Mindkét esetben igaz, hogy Irán ragaszkodik a nukleáris programjához. Ennek elvesztése ugyanis kormányválságot, újabb tömegmegmozdulásokat, újabb véres rendőri intézkedéseket (náluk a rendőrséget hívják "Gárdának") okozna. A világ most Európára tekint, hogy tényleg végrehajtja-e az "Irán elleni szigorúbb szankciókat", valamint Izraelre, hogy tényleg bombázni fog-e, ha úgy hozza a sors. Ha bombázni fog, majd mindenki jól leszidja, az USA fejcsóválás mellett küld tartalék bombákat, és a világ fellélegezhet: nem lesz továbbra sem fundamentalista iszlám atomhatalom.

Elnökök

Két, Magyarország szempontjából lényeges elnökválasztás is történt. Az egyik keleti szomszédunknál, Romániában: ha igaz, amire az exit pollok arányából következtetni lehet, Traian Basescu elnök megbukott. Románia vezetése a korrupció miatt egy EU-jelentésben már kikapott Bulgáriától, és a kormánykoalíció végülis megbukott. Ez mind csak azért érdekes, mert láthatjuk: Magyarország zilált politikai helyzete nem egyedülálló a térségben. Régebben Csehországhoz hasonlítgattuk Magyarországot – hajh, a régi szép idők. Minden esetre érdekes, hogy október elején nem látszott még érdemi kihívója a román elnöknek, most pedig Geoana valószínűleg nyert – az eredményt elvileg még ma közzéteszik. És ha már megvan az elnök, jöhet lassan a kormányalakítás is. Mert a kisebbségi kormány Romániában – hazánkkal szemben – azt jelenti, hogy a kormány tényleg nem működőképes, és csak ügyvezetői feladatokat tud ellátni. Az ilyen esetek elkerülésére tartjuk az SZDSZ-t.

Bolívia a másik elnökválasztó ország. Itt Morales elnök rápirított román kollégájára: egész biztosan hatalomban maradt, nem kis győzelmet aratva ellenfelei fölött. Az elnök leginkább arról nevezetes nálunk az utóbbi időben, hogy a rendőri akció során meghalt Rózsa Flores és Magyarosi Árpád a bebörtönzött Tóásó Előddel egyetemben állítólag meg akarta ölni. Akár van ebben valami, akár nincs, az elnök az indián-nemindián-szempontból két félre szakadt országban leginkább az őslakosságot képviseli. Ami szép is volna, hiszen nagyon nagy a társadalmi, vagyoni különbség a két fél ország között. Azonban Tóásó Elődről még a kinti magyar konzul sem képes naprakész adatokat szerezni: valószínű, hogy még a vádemelésig sem jutott el az ügye Bolíviában. Morales elnök riválisai már a repülőjegyet is előre megvették, és egypártrendszertől tartanak. Akárhogy is alakul a távoli, latin-amerikai ország sorsa, a helyzet némiképp nyugtalanító, mint mindig, amikor nincs igazán rokonszenves lehetőség egy választáson. Ez a tény megint csak hazánkat juttatja eszembe. De ennyi téma elég egy posztba, nem kezdek el még a választásról is írni.

Szolgálati közlemény: ez éppen a hetedik Reggel-poszt. A próbaidő lejárt, és a rendszer működik. Hát folytatom, és továbbra is minden reggel – Sárdobáló Reggel!

És még egy szolgálati közlemény hátra maradt. A Humanitas szabadkőműves páholy vezetőjével (fogalmam sincs, hogy hívják ezt ők [vagy hazudok]) előreláthatólag még ma elkészítem az interjút, hát talán hamarosan látható lesz a blogon. Mindenesetre akit érdekel az interjú, nyugodtan menjen ki az Erzsébet-híd budai hídfőjéhez délután 3-kor; én és az illető szabadkőműves biztosan nem leszünk ott, pláne nem akkor, de így legalább az érdeklődők egymással megoszthatják várakozásaikat, kételyeiket, aggodalmaikat a készülő cikkel kapcsolatban.

11 komment

Címkék: politika választások románia irán morales bolívia szabadkőműves basescu

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr771572838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.07. 16:12:25

"Mindenesetre akit érdekel az interjú, nyugodtan menjen ki az Erzsébet-híd budai hídfőjéhez délután 3-kor; én és az illető szabadkőműves biztosan nem leszünk ott, pláne nem akkor, de így legalább az érdeklődők egymással megoszthatják várakozásaikat, kételyeiket, aggodalmaikat a készülő cikkel kapcsolatban."
Ez jó, mentem is volna, csak későn olvastam...

Corry 2009.12.07. 19:17:56

"Mert a kisebbségi kormány Romániában – hazánkkal szemben – azt jelenti, hogy a kormány tényleg nem működőképes, és csak ügyvezetői feladatokat tud ellátni. Az ilyen esetek elkerülésére tartjuk az SZDSZ-t."

ROTFL. De tényleg.
Kedves barátaim mindenfele a világban hahóóóó!
Be kell ám szavazzuk az SZDSZ-t mindenképpen a parlamentbe, mert ők ideálisak arra, hogy ha csak ügyvezetői feladatot képes ellátni a kormány, akkor kisegíti.

De végül is ha meggondoljuk, hogy a mostani ellenzéket is ki tudta volna segíteni egy előrehozott választás megszavazásával, így már nem is annyira pozitív a kép. Nekem mégse kell az SZDSZ, meggondoltam magam, bocsi :-))))))

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.07. 23:11:22

@Corry: persze, igazad van, én is így gondolom a véleményedet arról, emit idéztél, de hidd el, a postíró sem olyan hülye, hogy ezt ne tudná :)

Corry 2009.12.07. 23:45:08

@Krokodil: Ok, ok, de akkor is magas labda volt... :-)

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.08. 00:44:33

@Corry: Ne szidjuk az SZDSZ-t. Szavazzuk ki a Parlamentből, amint lehet, de most már hagyjuk békén. Engem az érdekelne, hogy azokból, akik ilyen állapotba hozták a magyarországi liberalizmust, azaz a jó SZDSZ-esekből, hát belőlük mi lesz a választások után. Az úr a pokolban is úr - mi lesz például Kókából? Vagy miért érte ez meg Retkes Attilának? Horn Gábor, aki még mindig SZDSZ-esnek tartja magát, mit fog kezdeni a választások után? Majd jól meg is kérem valamelyik szerkesztő kollégát, aki jobban ért a belpolhoz, hogy írjon ilyesmiből posztot.

Bell & Sebastian 2009.12.08. 01:03:39

Ha értenék a kábszerekhez, meg is mondanám, melyiknek a hatása alá kerültök időnként.

A hétvégi teljesítményből és a föntiekből vontam le ezt a következtetést. Az iránhoz nemértés, az idétlen antihumor is erre utal.

Szikkadtra szívjátok az agyatokat, pedig később lehet, kellhet még.

(finom félmosoly és sajnálkozás)

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.08. 01:12:35

@Bell & Sebastian: Sajnálom, hogy nem tetszik a humorunk. A magam részéről soha egy slukk füvet nem szívtam, másféle drogokról nem is beszélve. Ráadásul az alkoholt sem szeretem; a cigit szeretem, de még az első doboz előtt vagyok, és három éve egy szálat se szívtam el... Azt is elmondhatom, hogy a blog csapatából senki nem szív. De persze mindenki - egy szív, egy lélek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.08. 01:13:21

@Horváth Andor Márton: ööö, az utolsó mondat biztosan nem igaz mindenkire.:))

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.08. 01:21:48

@calam (acok): De Lodovikra és rád biztosan. Már ami a gazdasági elveket illeti.

Corry 2009.12.08. 09:56:01

@Horváth Andor Márton: "Ne szidjuk az SZDSZ-t."
Mert miért is ne? Annyira jól csinálja újabban? Vagy hadd higgyék azt, hogy jól teszik amit tesznek? Egyéb ötlet?

Vakhtang Gorgaszali 2009.12.10. 15:00:15

1. Iránban a rendőrséget hívják Gárdának? Aligha. A Forradalmi Gárda az iráni hadsereg része (a FG ellenőrzi egyébként a baszidzs, a leginkább "Magyar" Gárdára hajazó szervezet tagjait is), a rendőség attól független.

2. Iránban az arabokat hagyományosan utálják (sőt), nem függetlenül a történelmüktől (ld. pl. a Szászánida-birodalom bukása vagy az iraki - iráni háború), ha felhívják arra a figyelmet, hogy ők nem arabok, abban se "finom antiszemitizmus", se a Nyugat bírálata nincs benne, csak a bunkóság bírálata és nemzeti büszkeség (kb. mint amikor mi kiakadunk azon, ha valaki lebukarestezi Budapestet). Iránban az utolsó taxisofőr is kikéri magának, hogy arab szavakat használna - természetesen számos arab kölcsönszóval, hiszen a modern perzsában kb. annyi arab jövevényszó van, mint ahány latin (ófrancia) az angolban. Szóval ennek a kiszólásnak nagy hagyománya van.

3. Azt nem is említve, hogy a szerző által felvázolt két lehetőség (Muszavi vs. atombomba) nem zárja ki egymást, sőt, még azt sem zárja ki, hogy nem is akarnak atombombát. Ez a szokásos iráni húzd-meg-ereszd meg diplomácia, ezt csinálják időtlen idők óta.