A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Miért vagyok kereszténydemokrata?

2010.01.13. 09:00 kolbenheyer

Ez a poszt egy ötrészes sorozat utolsó darabja. Az előző részek Miért nem vagyok liberális?, Miért nem vagyok nacionalista?Miért nem vagyok szocialista? és Miért nem vagyok konzervatív? címmel jelentek meg.

Épeszű ember nem kereszténydemokrata. Ki vonná kétségbe, hogy világunkban több világnézet él egymás mellett, hol versengve, hol harcolva, hol békésen, és nincs olyan külső szemlélő, aki a kereszténységet magasabb rendűnek tartaná a többinél. Egyetértünk abban is, hogy a kizárólagosságra törő világnézetek – és a vallások nyilvánvalóan ilyenek – veszélyesek lehetnek a politikában, hiszen lényegükből fakadóan nem adhatnak igazat vitapartnereiknek. Egyetértünk abban is, hogy mivel a demokratikus politika alapja a vita és a közösségi döntés, a karizmatikus véleményeknek itt nincs tere. Ha érvényesülnek, akkor épp a demokrácia lényege vész el, hiszen legitimációjuk külső, és nem mindenki ismeri el. Ha meg elbuknak, akkor maga a karizma sérül, és hívei kerülnek lehetetlen helyzetbe. Ezekből az alapelvekből következően a demokratikus politikát meg kell őrizni szekulárisnak. A látszatát is el kell kerülni annak, hogy a kereszténységet bárkire rá akarnánk kényszeríteni, hogy egy döntést önmagában legitimál a keresztény tanítás, hogy a döntések kikerülnek a demokratikus kontroll alól. Akkor miért vagyok mégis kereszténydemokrata?

Talán kezdjük a gyakorlati kérdésekkel, mert azok könnyebben emészthetők, bár a téma szempontjából kevésbé fontosak. A fenti alapelvek ugyanis a mai európai politikában evidenciák. A kereszténység kisebbségi világnézetté vált, és semmilyen jele nincs annak, hogy bárkire is rá akarnák kényszeríteni, sőt ilyen kényszerítő képességnek sem látni nyomát. A keresztény egyházak nagyon kevés politikai kérdésben nyilvánítanak explicit véleményt (talán az abortusz és az eutanázia ilyen), a politikai viták zömében nem a hívők és nem hívők között húzódik a határvonal. Így aztán semmi akadálya, hogy kereszténydemokrataként politizáljunk. Azaz hogy van: a megfelelő párt hiánya. A KDNP a legjobb indulattal sem tekinthető pártnak, a Fidesz függelékeként viszont nem csak kereszténydemokrata politikával foglalkozik, hanem néha eljátssza a jobboldal öklének (kissé nevetséges, újabban pedig felesleges) szerepét, leginkább azonban megbízhatóan kapcsolja a Fideszhez az aktív templomba járók zömének szavazatát. A Jobbik kereszténysége pedig még egyértelműbb marketingfogás, ami mostanra már az egyházak rosszallását is kiváltotta. Pedig a kereszténydemokrácia nem egyszerűen a magyar politikát, de az európait is fontos tartalommal tölthetné meg: identitással.

De leginkább elvi okokból vagyok kereszténydemokrata (hiszen a gyakorlati gondok mindig fakadhatnak az inkompetenciából is). Nézzünk szembe azzal, hogy valójában minden politikai ideológia kizárólagosságra tör: nincs olyan liberális, aki elfogadná a szabadsághiányt, olyan nacionalista, aki kilépne a nemzetből, olyan szocialista, aki magára hagyná a lemaradókat és olyan konzervatív, aki forradalmat csinálna. A kereszténydemokrácia vallási alapja semmivel sem kizárólagosabb. A materialista világnézetek (liberalizmus, szocializmus, konzervativizmus) mindegyikénél hiányoltam a koherens elvi alapot: azt, hogy legalább az adott ideológián belül ne lehessen megkérdőjelezni az alapvető értékeit. A nacionalizmus misztikus válfaja esetében pedig csak a transzcendens iránti zavaros igényt látom, a válasz ködbe burkolózik. A keresztény politika megadja a válaszokat is: Isten szabad és felelős egyéneket teremtett, akik közösségben működnek együtt, kapcsolataik irányító elve a szeretet, és a világot a józan ész segítségével teszik jobbá. Csak ez a szilárd alap teszi lehetővé, hogy tudjam, miért kell tisztelnem mások szabad döntését, miért kell értéknek tartanom a közösség puszta létét is, miért kell segítenem a rászorulókon és miért nem szabad türelmetlennek lennem (a megváltás ugyanis nem az ember feladata). A kereszténység hatalmas előnye más világvallásokkal szemben, hogy végigment egy olyan civilizációs úton, amelyen megtanulta, hogy az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra. A többieket meggyőzni kell, elsősorban példamutatással, és részt kell venni a közös döntésekben. Ezért vagyok kereszténydemokrata.

 

459 komment · 1 trackback

Címkék: politika kereszténydemokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr231635010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán megmondta kit jelölne a KDNP 2010.01.14. 00:46:44

"A hang Jákób hangja, de a kéz Ézsau keze." 1Móz27,22 A KDNP önállósága mindig erősen megkérdőjeleződik, amióta a Fidesz segéderejeként működnek. Egyszer Orbán is arról beszélt, hogy "senkivel sem kíván" koalíciót kötni, senki alat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 09:25:34

Egy kicsit én is kereszténydemokrata vagyok, de ez a poszt nem túl meggyőző.

Nem hiszem, hogy a kereszténydemokrácia és a konzervatív-liberalizmus tök ellentéstes dolgok lennének.

A keresztényszocializmus már más tészta.

A kersztény értékrend egy olyan magánügy, amely nyilvánvaló, látható, de nem nagyon kell ebbe politikai vetületet belevinni.

ParadiseLost 2010.01.13. 09:53:21

Szép!

Az első bekezdés nagyon erős lett. És épeszű ember valójában nem is kereszténydemokrata, legalábbis a szó (haldokló) európai értelmében.

Amúgy meg szerintem az igaz keresztény, krisztusi ember nagyon liberális, maximum keresztény humanista. Nem hiszem, hogy Krisztus jobban erőltetett volna bármilyen közösséget a "szabad és felelős egyének" felett. Nagyon sok szép és jól működő közösséget láttam, ami valójában nem "több" (micsoda sértő már ez a szó, a gondolat is) annál, mint hogy egyes egyének más egyéneknek jót akarnak. És szeretnek. Egyének egyéneket.

A liberalizmus koherenciája pedig szerintem tényleg szalmabáb volt, bár azért üssük nagyon, ha valaki összevissza beszél (pl. magyar "liberális" politikusok).

Alapvetően @Jobb híján MDF-es-nek igaza van: "Nem hiszem, hogy a kereszténydemokrácia és a konzervatív-liberalizmus tök ellentéstes dolgok lennének".

kolbenheyer egy hívő liberális ember.

kolbenheyer 2010.01.13. 09:59:17

@ParadiseLost: @Jobb híján MDF-es:
Azt hiszem a posztom pont arról szól, hogy nem tök ellentétesek, sőt.
De azért köszi. :-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 10:08:03

"A Jobbik kereszténysége pedig még egyértelműbb marketingfogás, ami mostanra már az egyházak rosszallását is kiváltotta."
Ez így ebben a formában nem igaz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 10:11:22

A poszt jó, tulajdonképpen meglepett és tetszik.

ralf 2010.01.13. 10:35:31

Tetszik a poszt, illetve az egész sorozat. Bár több mindennel nem értek egyet, a szerzőt "koalícióképesnek" tartom magammal.
Az én bajom, hogy igazából nem tudom, mi is az, kereszténynek lenni. Sok és sokféle kereszténnyel találkoztam, többen közülük a másik keresztényt (vagy azzal egymást) nem tekintik igazi kereszténynek, és ehhez megfelelő bibliai idézeteket is párosítanak.
Van bigott keresztény és van liberális, van, aki elítéli a homoszexualitást, van, aki elfogadja, volt, aki besúgta a zsidókat a holocaust idején és volt, aki élete kockáztatásával mentette.
Sokat segítene avilágon, ha mindenki elsősorban magán kérné számon az általa vallott elveket és nem másokon. És ez nemcsak keresztényekre és nemcsak vallásokra vonatkozik.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 10:45:15

"Az én bajom, hogy igazából nem tudom, mi is az, kereszténynek lenni. Sok és sokféle kereszténnyel találkoztam, többen közülük a másik keresztényt (vagy azzal egymást) nem tekintik igazi kereszténynek, és ehhez megfelelő bibliai idézeteket is párosítanak.
Van bigott keresztény és van liberális, van, aki elítéli a homoszexualitást, van, aki elfogadja, volt, aki besúgta a zsidókat a holocaust idején és volt, aki élete kockáztatásával mentette."

Pontosan!

Rengeteg keresztény-kép létezik. Ezért tök használhatatlan a "keresztény" kifejezés.
Mindenki mást ért alatta.

(ez áll a többi világvallásra is)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 10:50:43

@Jobb híján MDF-es:

Engem valószínűleg ifj. Hegedűs inkább cionistának tart, mint kereszténynek, de Iványi Gábor sem tart kereszténynek, mert nem adom a vagyonomat a hajléktalanoknak. :-)
Én is furának tartom az ő kereszténységüket.

Mondjuk a keresztények nem azon aggódnak, hogy a világ (az emberek) mit tartanak róluk, ez közös, csak az Isten-képük nem.

valójábannemberci 2010.01.13. 11:19:22

Egy bloggertársam idézett egy jót egy nagyon jó könyvből:
infaustus.wordpress.com/2010/01/12/szocialis-szemelyiseg/

Elgondolkodtató. :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 11:28:01

@berciXcore:

Ezért van nekem Jézusról és Clintonról rossz véleményem, komolytalan hippiknek tartom őket! :-) Én inkább olvasok, mint hogy álmodozókkal lógjak. :-)

Jézusban az áldozati szerep fogott meg, hogy mi emberek megöltünk valakit, akit nem értettünk. És ezt azóta folyamatosan megtesszük, de Jézus feltámadása már legitimálja ezt.

netsrot5 2010.01.13. 12:55:27

Kereszténydemokrata párt NINCS! A csak a Fidesz csökevénye, arra találták ki hogy a parlamentben többet pofázhassanak, és a papagájkommandó nagyobb legyen! Tömjén Zsolt ezért maradt benn mindig a s betű hibás Navrasicssal:)-mikor a gonosz törpe elmenekült nehogy beszélni kelljen neki,(mert nem írta le neki senki), mert bárki leugatná így:)

nadivereb 2010.01.13. 13:08:21

A bajom elsősorban az, hogy ahhoz, hogy valaki kereszténydemokrata legyen, ahhoz kereszténynek is kell lennie. Méghozzá annyira kereszténynek, hogy ez meghatározza politikai világnézetünket. Én pedig egész egyszerűen nem tudok komolyan venni senkit, aki ilyen mélységig keresztény.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 13:12:03

@nadivereb:

A nacionalizmus meg arat.
Hogyan lehet olyan pofákat komolyan venni akiknek a magyarságuk határozza meg a világnézetét? Na, azoknál azért komolyabbak a keresztények! :-)

nadivereb 2010.01.13. 13:20:38

@Jobb híján MDF-es: Azért én látok némi különbséget. Az, hogy valaki magyar, az egy tényszerű dolog. Nyilván valamilyen szinten képlékeny, de ha valaki nekem azt mondja, hogy "Magyar vagyok", akkor az számomra onnantól tény. Azon viszont, ha valaki nekem azt mondja, hogy "Jézus meghalt a bűneidért", hadd röhögjek már. Egy sztorira nem lehet alapítani egy normális világszemléletet. Vagy én is megalapítom a Csipkerózsikademokrata pártot, ami azt hirdeti, hogy Csipkerózsika a mi bűneinkért aludt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 13:22:48

@nadivereb: Óh, most nézem 21 éves gyermek, menj még olvasni sokat, sokat!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 13:41:15

"de ha valaki nekem azt mondja, hogy "Magyar vagyok", akkor az számomra onnantól tény."

Akkor is ha cigány mondja, zsidó mondja, kínai mondja?
Vagy csak azoknak hiszed el akiknek tót és sváb ősei vannak? :-)

Amúgy magyarságra alapozni politizálást szerintem bizarrabb, mint kereszténységre. (bár az is bizarr)

nadivereb 2010.01.13. 14:05:04

@Jobb híján MDF-es: Miért ne hinném el? Ha tud magyarul (nálam ez az alapkövetelmény), és ő önmagát magyarnak tartja, akkor én is annak kell, hogy tartsam. Ha ő önmagát zsidónak/cigánynak/kínainak/tótnak tartja, akkor ezt nekem is kutya kötelességem tiszteletben tartani.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 14:10:11

@nadivereb:

Szerinted. Van olyan magyar, aki szerint csak az a magyar aki a jobbikra szavaz (és nem zsidó, mert ő akkor sem).

Keresztények között is sok féle van. mit zavar az téged, hogy valaki szerint Jézus meghalt a bűneidért? Ez miért lenne nagyobb hülyeség, mint hogy egy cigány - csak a nyelvtudása miatt - magyarnak tartja magát, de közben az értékrendje nem az.

valójábannemberci 2010.01.13. 14:14:36

Az egészséges kereszténydemokrácia nem azért keresztény, mert a pártalapító nyilatkozat azzal kezdődik, hogy "Jézus vére megtisztít mindenkit, ámen, allelúja!!!44!!4!!!", nem akarja visszaállítani az állam és az egyház összekapcsolódását.

Az én kereszténydemokrata elméletem ugyan a liberálisabb fajtából van, és sokban alapoz keresztény vonalon John Wesley és William Penn, deista vonalon pedig Benjamin Franklin és Thomas Jefferson ideáira. Utóbbi Biblia-parafrázisa ateistáknak igazán ajánlott.

kolbenheyer 2010.01.13. 14:40:42

@ralf:
Ahogy mondod, ez mindenre igaz.
Ezért próbáltam minden poszt elején nagyjából definiálni, mit értek egy-egy irányzat alatt.
És végig hangsúlyozom, hogy rólam van szó (bocsánat). Azaz mások kereszténységéért nem felelek, csak a magaméért. :-)

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 15:03:11

Érdekes végkifejlet. Én azonban még mindig úgy látom, te az áhított liberális-konzervatív-szocialista szintézishez hozzászínezed transzcendenciára való igényedet, valamint keresztény neveltetésedet, és így az a szó lesz legközelebb a követelményekhez, de nem igazán tudom mi lenne tartalmilag a keresztény-demokratizmus, vagymi.. Mennyiben releváns ez manapság.. Talán inkább csak a konzervativizmusnak egy olyan átirata, ami allatt jobban megfér a szociális-szolidáris eszme, és a fogalom is kevésbé lesz rágós, a liberalizmustól és szocializmustól óckodóknak. De a vallásos áhítattól óckodóknak, annál inkább.

De akkor, hogy konrétan is kérdőre vonjalak:
"A materialista világnézetek (liberalizmus, szocializmus, konzervativizmus) mindegyikénél hiányoltam a koherens elvi alapot: azt, hogy legalább az adott ideológián belül ne lehessen megkérdőjelezni az alapvető értékeit."

Akkor, te nem az elvi alapot, hanem az elvakultságot, a bizonyosságot, a vakhitet hiányolod, de szerintem ha nagyobb a válaszokra való vágyunk, mint a szkepticizmusunk, az bizony súlyos tévedésekhez vezethet.

"A nacionalizmus misztikus válfaja esetében pedig csak a transzcendens iránti zavaros igényt látom, a válasz ködbe burkolózik."

Én ugyanezt a zavaros igényt látom a vallási alapú politizálásban is, te lehet, hogy csak azért nem veszed ezt észre, mert belülről szemléled a 'kereszténydemokrácionizmust'. :)

"A keresztény politika megadja a válaszokat is: Isten szabad és felelős egyéneket teremtett, akik közösségben működnek együtt, kapcsolataik irányító elve a szeretet, és a világot a józan ész segítségével teszik jobbá."

A konzervatív-liberális-szocialista (tehát a világi) politika is megadja szóról szóra ugyan ezeket a válaszokat, csak nincs szüksége egy plusz (és amúgy elég irreleváns) fogalommal operálni. Lásd:
Szabad és felelős egyének vagyunk, akik közösségben működnek együtt, kapcsolataik irányító elve a szeretet, és a világot a józan ész segítségével teszik jobbá.

Szerintem ez egy demokrata, humanista, liberális-szocialista-konzervativ alapeszmény, ami meglehet a keresztény (és antik) kultúrkörből táplálkozik, de réges-rég meghaladta azt.

Ráadásul nekem a keresztény-demokratákról semmiféle más tapasztalatom nincsen, mint a KDNP, amiről rögtön a bigottság és az arrogancia ugrik be. Persze biztos lenne más tapasztalatom, ha utána olvasok, de erősen óckodom a vallás és a politika mindenfajta összefonódásától, az iszlámtól a középkori európán át, a mindenkori pápa koton-abortusz-őssejt elleneségéig.

A bennem lakó liberálisnak föláll a hátán a szőr, a cinikus énemnek pedig olyan szavak jutnak eszébe, hogy buddhistademokrata, iszlámdemokrata, zsidódemokrata.. wtf?

:)

valójábannemberci 2010.01.13. 15:03:45

@ralf: Mások se tudják szerintem. De ha akarsz szép statisztikákat arról, hogy kikkel mennyire értesz egyet, akkor csináljad meg ezt a két kvízt:
Ez általában helyez el a világnézeti palettán:
www.beliefnet.com/Entertainment/Quizzes/BeliefOMatic.aspx

Ez meg a keresztény felekezetek palettáján:
www.selectsmart.com/plus/select.php?url=denomtradition

Mókának sem utolsó. :)

Bell & Sebastian 2010.01.13. 15:09:59

Tegnap előre kikerestem ide, aztán a Mandineren csak elsütöttem:

Я - церковь без крестов
(Krisztus nélkül - majom vagyok)

www.youtube.com/watch?v=OZ63X_oRtR8&feature=related

Maradjunk ennyiben!

kolbenheyer 2010.01.13. 15:11:49

@Dr. Zoidberg:
Sosem kaptam keresztény neveltetést, de ez elég off.
Ha az írásaim alapján a vakhit ugrik be neked, akkor véget ér a vitánk: erre nincs mit mondanom.
A vallásoknak, de legalábbis a kereszténységnek elég pontos leírásai vannak a világról, emberről stb. Ezt a nacionalizmus sosem tudta produkálni, ezért neveztem zavarosnak.
Szerintem nem adja meg, mint ahogy a korábbi posztjaimban ki is fejtettem: nem adja meg az okot. Miért vagyunk szabadok és felelősek? Jó-e hogy azok vagyunk? stb. nem ismétlem magam.
Nem tudom, mit jelent a kereszténység meghaladása.
A KDNP-ről leírtam a véleményem, egyébként pl. a pápa és az óvszerről is itt a blogon (visszakereshető), valszeg abban nem értünk egyet.
Pontosan mi a baj a buddhista-demokratával, ha lenn ilyen?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 15:13:54

@Bell & Sebastian:

Szerintem Mózes-sal, Buddhá-val sem lennél majom. Mindegyik világvallás kielégíti a transzcendenciára való igényeket. Maradjunk ennyiben.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 15:24:29

@Bell & Sebastian:

Értem én, ez a kötelező válasz keresztény részről. :-)

nadivereb 2010.01.13. 15:38:35

@Jobb híján MDF-es: Az, ha valaki valaki másnak az identitását saját jogon akarja meghatározni, az nem korrekt. Ha valaki, aki cigány nemzetiségű, elsősorban magyarnak tartja magát, akkor ő magyar. Ha pedig cigánynak, akkor cigány. És egyik sem jó vagy rossz választás. Az identitás - és ide tartozik a nemzetiség, a vallás és még oly' sok minden más - saját döntés kérdése - többek között ezért áll fel a szőr a hátamon attól, ha engem családilag evangélikusnak állítanak be, csak mert valami fószer csecsemőkoromban lelocsolt vízzel. Én nem tartom magam evangélikusnak, tehát nem vagyok az.

A Jézus-sztori meg azért hülyeség, mert nonszensz. Önellentmondásos, értelmetlen, zagyva kitaláció, ami valami miatt még mindig baromi elterjedt.

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 15:46:15

Arról, hogy neked kinyilatkoztatásra, egy létezését se bizonyítani, se cáfolni nem lehetséges entitásra van szükséged, aki (a szent szövegek szerzői, illetve önjelölt földi képviselői) megmondja, hogy azért jó szeretni és nem gyűlölni, vagy ésszerűen cselekedni, érzelmi reakciók helyett, vagy közösségben, szolidárisan élni, az egymáson való átgázolás helyett, nos igen nekem erről picit a vakhit ugrik be, illetve inkább az a magyarázatra való igény, a magyarázatra való felkészültség nélkül.

Mert szerintem, az, hogy az emberek többsége így szeret élni, békében, megértésben, szeretetben, közösségben, stb, az emberi természet része, nevezheted Istentől valónak, én meg nevezhetem evolúciós pszichológiának, mindegy is, így szeretünk élni, mi emberek.

Ennek egy-egy aspektusa a három világi ideológia szerintem, ahogy a kereszténység és a többi vallás is az, én azért gondolom meghaladottnak, mert szerintem a világi ideológiák megtisztították, a mesék, legendák, életvezetési dogmák, önjelölt hatalmasokhoz való lojalitás, hit beli elvárások, stb terhei alól, és csak azokat hagyták meg, amivel úgy nagyjából mindenki egyet tud érteni, tehát szerintem egyetemesebbek a kereszténység bonyolult rendszerénél.

És szerintem nem érdemes az idő kerekét visszafele forgatva, újra átszőni a szabadságra, szolidaritásra, egyenlőségre való igényt (ami szerintem elég közel áll a szeretet szintén egyetemes óhajához), ilyen furcsaságokkal. Épp a racionalitás okán, amit te is fontosnak tartasz.

Mert szerintem a kereszténységnek rettentő zavaros leírása van a világról, a szeretet fontosságán kívül, nekem például semmi értelmeset nem tudott fölmutatni.

A zsidó vallás még annyit se. A buddhizmusban látok fantáziát, szerintem sokkal mélyebb és pontosabb filozófiai, pszichológiai és tudományos igényesség áll mögötte, mint a mi túldimenzionált nyugati vallásaink mögött, bár persze ott is rengeteg meredek mese és legenda és dogma és vágyálom jelent meg túlvilágról, reinkarnációról, misztikus élőlényekről és életenergiákról, stb..

Minden vallásban sok bölcsesség van, és sok töltelék, vágyálom, maszlag. Ilyen képződmények, nem arra valók, hogy racionális döntéseinket építsük rájuk, ahogy a Petőfi összes sem arra való, hogy kimérjük vele befér-e a komód az ágy és az asztal közé..

Egy szó mint száz: azért vagyunk szabadok és felelősek, és azért jó ha azok vagyunk, mert így érezzük jól magunkat, így szeretünk élni, erre van bennünk alapvető igény.

Miért szeretünk, és jó-e ha szeretünk? Ha neked erre Isten a válasz, legyen, nekem a természet ezt megmagyarázza, de a lényeg, hogy alapvetés, ehhez kell igazítani a politikát. Nálad mintha fordítva lenne, a politikához akarod izgazítani az embert, persze csak ha a politika a szeretet jegyében zajlik. De ez sose lesz így, és nincs is szükség rá.

A vallásnak+művészetnek nincs közös metszete a politika+tudománnyal. És ez így egészséges.

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 15:47:31

azért jó szeretni után: azért jó szeretni, mert ő azt mondja.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 15:51:35

@nadivereb:

Már hogy ne lennél az? Be vagy írva a könyvbe, csak nem tartod, leszarod. :-(
A cigánysággal is így van szerintem, ha valaki cigány családba születik, akkor genetikailag az, csak esetleg más értékrendet követ.
Amúgy mi a bajod az evangélikussággal, van ott magyarnacionalista, meg tök újbalos hippi is. Tuti találnál hozzád hasonló arcokat. Amúgy bármely keresztény közösségbe járhatsz az evangélikus keresztséged nem akadály szerintem. (Ahol problémáznának, oda jobb is ha nem mész)
Amúgy családilag milyen az irányzat?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 15:54:20

@Dr. Zoidberg:

Én pont az egyistenhivő vallásokat tartom magamhoz közelinek, a buddhizmust meg zavarosnak tartom, akkor már az ősgermán vallás! :-) Az is csak olyan világ elviselés, tudomásul vétel, mint a buddhizmus. Az egyistenhit sokkal több ennél.

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 16:00:22

@Jobb híján MDF-es: Nekem a buddhizmusban az a felismerés tetszik, hogy a vágyaink szülik a szenvedéseinket, ez szerintem ma aktuálisabb, mitn valaha. Az is tetszik, hogy nem operál Istennel, nekem az mindig is túlzottan leegyszerűsítő volt, és ha metafórák kellenek, inkább a költészethez fordulok, mint a valláshoz.

Az kétféle egyistenhit amit ismerek a zsidó és a keresztény alapvetően más. A zsidó nem több, egy történetmesélő, és a jó élet kereteit kijelőlő valaminél, amiben Isten a jó és rossz dolgok forrása. A kereszténység pedig inkább Jézusra koncentrál, aki meghalt a bűneinkért, ez aztán rengetek kérdést vet föl, és szerintem mindenképp ellentmondások tucatjaihoz vezet, sosem értettem igazán.

Mindenesetre nem tetszik a más szenved a bűneimért mentalitás, meg, hogy ha betartom amit az egyház elvár tőlem, és persze hiszek, akkor nem kell többé féljek a haláltól, nem szeretem a parasztvakítást.

A buddhizmus visszafogotabb, stílusosabb, harmonikusabb, alázatosabb. De amúgy ízlés dolga és ahány ember annyi vallás-értelmezés.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 16:03:10

"ha betartom amit az egyház elvár tőlem"

Ez közös a zsidó-katolikus-iszlám hitben

A protestáns kereszténység már más, ott tényleg a bűnbocsánat a lényeg.

valójábannemberci 2010.01.13. 16:04:41

@Jobb híján MDF-es: Na ja, a buddhizmust még tán bonyolultabb is átlátni, mint a kereszténységet. Van ott minden: ateista, henoteista, politeista, spiritiszta, sámánkodós, sok rituáléval, kevés rituáléval, laikusok rendjével, vagy anélkül, itt-ott nagyon szigorú dogmájú szerzetesi renddel, stb.
Meg van a felvizezett, nyugatiasított, ezopiac-kompatibilis, populáris buddhizmus.

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 16:07:27

:) Megcsináltam a belieftesztet és láss csodát:
1. Theravada Buddhism (100%)
2. Unitarian Universalism (85%)
3. Mahayana Buddhism (74%)
4. Secular Humanism (66%)

Most olyan koherensnek érzem magam magammal. :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 16:08:24

@berciXcore:

A judaizmusnak is kismillió változata van.
Én magyarországi emberként a keresztény és a zsidó felhozatalból mazsoláznék, azok a mieink.

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 16:21:23

Vagy nem muszáj vallásosnak lenni, ahogy a többség nem az. Persze azért nem árt ha ez társul némi felelőséggel is, hisz a helyzet ugyan az, mint a demokráciával, szabadsággal. De azért nem kell egyből diktatúráért kiálltani (legyen az személyes - hit, vagy össznépi - pol. diktatúra) ha a kellő felelőség még nincs meg, szerintem lehet, kell és érdemes tanulni.

nadivereb 2010.01.13. 16:21:34

@Jobb híján MDF-es: Tényleg nem érted? Nem vagyok evangélikus, mert nem tartom magam annak. Ennyi. Lehet ezt még dagasztani, de ennyi az egész. Attól az ember nem válik evangélikussá, hogy lelocsolják vízzel. Evangélikussá akkor válik az ember, ha úgy dönt, hogy az akar lenni. És zsidóvá, buddhistává, bölcsésszé és a Görgey Artúr Fan Club tagjává is akkor válik, ha úgy dönt. Nem akkor, ha a szülei elviszik egy épületbe, ahol bevizezik.
A "magyar" és a "cigány" pedig genetikailag értelmezhetetlen. Ilyen kategória nincs. Ez kultúrafüggő: ha egy, egyébként ősturul vérből való gyereket cigányok nevelnek fel, a cigány hagyományok szerint, és a gyerek felnőve cigánynak vallja magát, akkor ő cigány. És ugyanez vonatkozik arra a ruandai gyerekre is, akit magyarok nevelnek fel.
Ismerek olyan vietnami születésű lányt, aki magyarabb, mint a legtöbb kétesipszilonra végződő nevű. A szülei vietnamiak, ő már magyar.

valójábannemberci 2010.01.13. 16:28:13

@Dr. Zoidberg: A theravada eléggé liturgikus, nagy hangsúllyal a szerzetességen, komolyan megkülönböztetve a laikusok rendjének feladatait és lehetőségeit.
Egy laikusnak például nem lehet cél a Nirvána, viszont feladata a szerzetesek táplálása, anyagi és tárgybeli támogatása, valamint Buddha-szobrok és képek előtti imádkozás. :)

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 16:34:55

:D Ne érts félre, sose lennék semmilyen felekezet tagja, csak a buddhizmusban találtam megfontolásra érdemes tanításokat amik felületes ismereteim mellett is adtak valami pluszt, a földrajzilag közelebbi vallásoknál, még mélyebb ismeretek ellenére sem találtam semmi ilyet.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.13. 16:35:04

@nadivereb:

Számomra egy hitehagyott evangélikus vagy. :-(
Amúgy nem a keresztelés jelenti az egyház tagságot, hanem a konfirmáció. Gondolom nálad ez még nem történt meg. A lehetőség előtted áll, míg élsz!

Dr. Zoidberg 2010.01.13. 16:39:26

És persze minden vallás értékeire rárakódik a maszlag, mint igényes zenére a pop.

Bell & Sebastian 2010.01.13. 16:45:32

@nadivereb:

Olvasd vissza magad, majd miután éltél is és nagyon fogod szégyenleni ezeket a sorokat.
Okos az, ki annak tartja magát, nem?

Bell & Sebastian 2010.01.13. 16:48:52

Azért azt látom, hogy mindenki fogást keres, csak nem talál.
Az ne beszéljen arabusul, ki nem tud arabusul. :)

nadivereb 2010.01.13. 16:51:10

@Jobb híján MDF-es: Nem vagyok hitehagyott. Sohasem hittem benne. Hogy hagyjam el azt, ami sose volt?

valójábannemberci 2010.01.13. 16:52:14

@Jobb híján MDF-es: Én meg katolikusként kezdtem, de egyértelműen elhúztam protestáns, azon belül is a mainline/liberális irányba. :]
Csak hogy villogjak a kvízzel:
1. Mainline to Liberal Christian Protestants (100%)
2. Orthodox Quaker (89%)
3. Liberal Quakers (87%)
4. Unitarian Universalism (87%)
5. Seventh Day Adventist (79%)
6. Eastern Orthodox (75%)
7. Roman Catholic (75%)
8. Mainline to Conservative Christian/Protestant (73%)
9. Hinduism (67%)
10. Reform Judaism (65%)
11. Sikhism (63%)
12. Neo-Pagan (59%)
13. Mahayana Buddhism (56%)
14. Theravada Buddhism (54%)
15. Orthodox Judaism (52%)
16. Baha’i Faith (50%)
17. New Age (50%)
18. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (45%)
19. Secular Humanism (42%)
20. Islam (42%)
21. New Thought (42%)
22. Jainism (41%)
23. Scientology (40%)
24. Taoism (40%)
25. Jehovah’s Witness (35%)
26. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (32%)
27. Nontheist (21%)

A másikon meg ez jött ki:
1. Congregational/United Church of Christ (100%)
2. Methodist/Wesleyan/Nazarene (96%)
3. Baptist (Reformed/Particular/Calvinistic) (92%)
4. Lutheran (92%)
5. Anabaptist (Mennonite/Quaker etc.) (91%)
6. Seventh-Day Adventist (84%)
7. Baptist (non-Calvinistic)/Plymouth Brethren/Fundamentalist (78%)
8. Presbyterian/Reformed (73%)
9. Anglican/Episcopal/Church of England (72%)
10. Church of Christ/Campbellite (72%)
11. Pentecostal/Charismatic/Assemblies of God (72%)
12. Eastern Orthodox (56%)
13. Roman Catholic (44%)

nadivereb 2010.01.13. 16:52:36

@Jobb híján MDF-es: Ja, és nem tervezek belépni egy olyan klubba, aminek az alapszabályát (ti. a Bilbiát) hülyeségnek tartom.

nadivereb 2010.01.13. 17:02:08

@Bell & Sebastian: Miért kellene szégyellnem ezeket a sorokat? Magyarázd meg nekem, mert nem értem.

Bell & Sebastian 2010.01.13. 17:07:07

@nadivereb:

Szűkítsd a kívánságod, milyen szempontból, és hanyadik osztályos szinten?

nadivereb 2010.01.13. 17:18:31

@Bell & Sebastian: Azt szeretném, ha megmagyaráznád, amit 16:45:32-kor írtál. Hogy szégyellni fogom a fenti soraimat. Akármilyen szintem elmagyarázhatod, szerintem meg fogom érteni.

nadivereb 2010.01.13. 17:51:35

@Bell & Sebastian: Már értem. köszönöm.

Bell & Sebastian 2010.01.13. 17:54:35

@nadivereb:

Örkény István: Az élet értelme

Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú.
Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányba haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

nadivereb 2010.01.13. 18:06:32

@Bell & Sebastian: Értem. Te másként értelmezed a nemzetet, mint olyat. Ebből azonban két dolog nem következik:
1): nem következik az, hogy nekem a véleményemet szégyellnem kellene
és 2): nem következik az, hogy tévedek. Az a madzag sok minden lehet. Szerintem a közös kultúra az. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem a genetika az. Ha megvizsgálnának, én genetikailag valószínűleg közelebb állnék Jan Slotához, mint a legjobb barátomhoz.

Roseb 2010.01.13. 18:16:39

@Bell & Sebastian:
nadivereb kollégának egyik bejegyzése miatt sem most, sem később nem kell szégyenkeznie, illetve ajánlom neked a Religiolous című filmet! A korábbi megemlített témáitokhoz nem szólnék hozzá, mert egyszerűen most fontosabb dolgom is van, minthogy kicsit szélesebb látókörhöz segítselek!
Üdvözletem

Bell & Sebastian 2010.01.13. 18:51:40

@nadivereb: @Roseb:

Shakespearnek sok igaz mondása volt, (politikai) komédiának látván a világot.

"Ha mi árnyak nem tetszettünk, Gondoljátok, s mentve tettünk: Hogy az álom meglepett, S tükrözé e képeket. E csekély, meddő mesét, Mely csak álom, semmiség, Nézze most el úri kegy, Másszor aztán jobban megy. S amint emberséges Puck A nevem: ha megkapjuk, Hogy most kímél a fulánk, Jóvátesszük e hibánk, Máskint a nevem ne Puck Legyen inkább egy hazug. Most uraim, jó`tszakát.
- Fel, tapsra hát, ki jó barát, S Robin megjavitja magát."

Bell & Sebastian 2010.01.13. 19:00:37

(asszem jogos lenne a röhögés, pedig sírnivaló)

nadivereb 2010.01.13. 19:03:25

Barátom, azt hittem, már rájöttél, hogy nem fogsz zavarba hozni irodalmi idézetekkel... Mindegy, úgy tűnik, hogy te már eldöntötted, hogy szellemileg felsőbbrendű vagy, és ebben a hitedben semmilyen bizonyíték nem rendíthet meg téged (ennyiben roppantul hasonlítasz a vallási fundamentalistákhoz). További kellemes önsorsrontást.

Bell & Sebastian 2010.01.13. 19:45:43

@nadivereb:

Kiprovokáltad, hát tessék:

A csimpánz aktív DNS szekvenciái és az emberéi 99,4% -os átfedésben vannak.
Viselkedésben meg inkább a bonobóval állunk közelebbi rokonságban.

Aki ezt komolyan veszi, reálisan számolhat az AIDS -szel.
Hogy miért mondom, a legelső hozzászólásban kifejtettem. De ettől még megállok előtted a zebrán, és adok egy ötszázast, ha kérsz. Elégedj meg ennyivel.

Abba bele sem merek gondolni, hogy egyetemista is lehetsz, akár.

nadivereb 2010.01.13. 20:09:29

@Bell & Sebastian: Nem tudok oroszul, szóval én csak egy rossz számot és egy még rosszabb klipet érzékelek a legelső hozzászólásodból. Meg a pszeudobölcs majmos bonmot-t, Ami úgy, ahogy van, nettó hülyeség.
Egyetemista volnék, sőt, holnap megyek átvenni a diplomámat.
Köszönjük, emese.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 20:15:45

@Dr. Zoidberg: "Mert szerintem a kereszténységnek rettentő zavaros leírása van a világról, a szeretet fontosságán kívül, nekem például semmi értelmeset nem tudott fölmutatni."
Nagyon okosnak képzeled magad, ugye?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 20:17:14

@Dr. Zoidberg: "A vallásnak+művészetnek nincs közös metszete a politika+tudománnyal. És ez így egészséges."
Ez spec. totális baromság.

nadivereb 2010.01.13. 20:26:53

@Talon Karrde: a mai fiatalság érveket kér.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 20:43:48

@nadivereb: Amit eddig leírtál az csak egy gyermeki katyvasz, írj le kérlek max. 5 állítást pontokba szedve a kereszténységről, amit érvekkel alátámasztol, azután majd érvelek én is.

nadivereb 2010.01.13. 20:46:51

@Talon Karrde: Úúúúgy szeretnék eleget tenni ennek a kérésnek, de mivel az ellenoldalon csupán egyetlen érv áll, az, hogy fiatal vagyok (ami nálam -1 pont), kénytelen leszek ragaszkodni iménti kérésemhez. 0:-1 ide.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.13. 20:50:42

@nadivereb: Hát csak ragaszkodj, én sem hallottam semmilyen érvet a részedről és OK, tegyük fel, hogy te egy meg nem értett fiatal zseni vagy. Halljuk a te 5 pontodat.

nadivereb 2010.01.13. 21:03:08

@Talon Karrde: egyetlenegyet mondok, azt is az alapján választottam ki, ami már elhangzott.
tétel: Krisztus meghalt a mi bűneinkért.
levezetés: Krisztus, aki szűznemzéssel fogant, és mégis férfi lett (biológiai képtelenség), Isten földi megtestesülése (ld. még: szentháromság). Jézus - aki Isten - azért halt meg, mert így Isten megbocsáthatott a korábbi és későbbi - vélt vagy valós - bűnökért. (Hogy az a bűn mi a rossebtől lenne ilyen baromi jelentős, abba ne menjünk bele.) Tehát Isten kvázi felszögeltette saját magát egy fára, hogy saját maga megbocsásson előre is minden bűnért. Nem lett volna értelmesebb csak úgy megbocsátani? Vagy Isten szereti, ha kínozzák?

Abba, hogy miért nincs olyan, hogy Isten, ne menjünk bele.

Hagrid 2010.01.13. 21:29:40

Katolikusnak kereszteltek, mégis pogány vagyok. Pogánydemokrata nincs?:D

Najó, engedékeny leszek és lennék buddhistademokrata. Akkor most Tibet függetlenségéért fogok (továbbra is) küzdeni???

Minek ez a sok hülye - idejétmúlt - besorolás?
Van egy rakás téma/terület, amin egy magát beskatulyázó ember ész nélkül állást fog foglalni.

Tegyük fel, hogy jobboldali mérsékelt pártra szavazok.
Akkor utálni fogom a melegeket, mert konziként vagy kereszténydemokrataként (úristen, de hosszú ez a sz** is...) ez a trend vagy kötelező???

Legyek baloldali és fintorogjak 56 hallatán? Ne énekeljem a himnuszt? Higgyek abban a baromságban, hogy mindenki egyenlő és a fizuja is egyenlőnek kell, hogy legyen?

Legyek liberos? Higgyem azt, hogy a laissez-faire mindenben és mindenkor jó?

Utáljam a cigokat, mert az a trendi, különösen azoknál, akik név szerint és személyesen talán egyet sem ismernek? Féljek a zsidóktól, mert sok a lóvéjuk és biztos, hogy az országunkat akarják?
Köpjem le havert, ha vicces cigivel kínál?:D

Jajj gyerekek, lépjünk már túl ezeken a XX. századból ránk ragadt baromságokon.
Lehet nyilas a nagyfater vagy komcsi párttitkár éppen, nem mindegy az már? Meg azt, hogy milyen baromságokkal próbálja tömni a fejünket? (fentebb ilyeneket írtam le...)
Legyünk már a magunk urai és nem manipulált droidok...!

Agent Cooper 2010.01.13. 21:51:54

"Az igazság birtoklásának a tudata."

Melyik igazságra gondolsz? Hogy az emberiség 6000 éves, vagy az igaz etikai szabályainkra, amit Isten adott, vagy esetleg Jézus csodatevéseiben látod ezt? Vagy szimplán abban, hogy Isten van és kész?

Bell & Sebastian 2010.01.13. 22:33:45

Nézd Nádi, próbálkozzunk! Elmondom, hogyan képzelem.
Keresünk egy közös kiindulási pontot.
Erról a podesztról elrugaszkodva, - lépésről-lépésre haladva -, beláttatom veled, hogy nem is vagy ateista, ugyanis olyan nincs.
Itt van például a két kőtábla.
Melyiket erkölcsi parancsot tagadod?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tízparancsolat

Bell & Sebastian 2010.01.13. 22:51:38

@Hagrid:

A XXI. században mi a trandy? Mi a nagy cél, amiért rest vagy a jóra?
Dark wave, mi?

kolbenheyer 2010.01.13. 23:07:03

@Dr. Zoidberg:
Az ateistákkal mindig az a gond, hogy nem látják be, hogy magyarázataik éppen úgy világnézeti meggyőződésükből fakadnak. Sőt: sokkal inkább.
Hát írtam én olyat, hogy mit kell meghaladni, meg mi elavult, meg mi van megtisztítva, meg mi egyetemesebb? Nem. Én arról írtam, hogy én mit gondolok a saját nézeteimről, és miért. Ha valaki ezt megérti, örülök. Hogy egyetért-e az másik kérdés.

@Bell & Sebastian:
Kérlek: trendy. Kösz.

2010.01.13. 23:10:27

@Bell & Sebastian: Hú, ez a bizonyítás érdekelne!

Amíg Nádi nem válaszol, én fölsorolnám azokat, amelyikeket én nem tagadok (gyanítom nádinak is hasonló listája lesz): a szülők-, neölj-, hazugság-, tulajdon-témákkal nincs fönntartásom; a többit sem tagadom, de azokkal fölmerülnek bizonyos ellenérvek, gondolatok...

(ja és a trendi az trendy angolul)

Bell & Sebastian 2010.01.13. 23:16:44

@kolbenheyer: @/ms:

Amolyan réteghumornak gondoltam, Pestről gyütt be hozzánk, a keresztlányom hozta. :)

kolbenheyer 2010.01.13. 23:18:25

@Bell & Sebastian:
Rajzolj neki szmájlit. Az ilyesmiért az jár. A következőért virgács.

Agent Cooper 2010.01.14. 00:08:28

@kolbenheyer: "Az ateistákkal mindig az a gond, hogy nem látják be, hogy magyarázataik éppen úgy világnézeti meggyőződésükből fakadnak. Sőt: sokkal inkább."

Aki nem hisz a Mikulásban, azzal is az a gond, hogy világnézeti meggyőződésből fakadnak a magyarázatai.

KenSentMe 2010.01.14. 00:16:13

Egyedül a "Miért nem vagyok szocialista?" cikk olvasgatása közben kellett nyelnem egyet, és háromig számolnom, hogy ne álljak neki kötekedni kommentben.. jó, a szocializmus tényleg ezt jelenti a mai magyar közgondolkodásban, és szerencsém, hogy nem vagyok szociológushallgató, mert akkor jól kifakadnék, hogy Owen és Marx meg ígyúgyamúgy, de nyilván a "szocialistákról" szóló cikk a legballerebbeknek, míg a "konzervatívokról" való cikk a legjobbereknek szól, és bár felületes és bulváros, de amennyire ezt történelem és filozófia nélkül lesakkozható, annyiban jó kis elemzés. (Szalvétára írt bizonyításvázlat.)

A másik két cikk már elgondolkodtatóbb, a liberálisos és a nacionalista.. ez ilyen kis esti pipázásos.. miért gondolja bárki is, hogy a liberálisság-nacionalizmusság a jobb-bal oldal alternatívája lehet? A liberalizmust érezhetően a jobb oldal taszítja kissé, a nacionalizmust meg a bal oldal.. sőt, a liberalizmus a legkeményebb dió.. mert azon kívül, hogy egy jó elv, nem hiszem, hogy egy átfogó programmá lehetne felduzzasztani.. attól, hogy mindenkinek legyenek egyenlő esélyei és a lehető legtöbb szabadsága, abból még nem következik az államszervezet működése.. nem vezethető le.. egy konzervatív liberális úgy képzeli el a liberalizmus sikerét, hogy a mai világ mindenkinek szabaddá válva, egy ballib meg úgy, hogy egy kommunista utópia mindenkinek egyenlő elvtársi jogokkal.. szóval a liberalizmus elég kevés valami. Nem hiszem, hogy létezhetne olyan, hogy liberalista.

A szélsőséges álláspontok és a "médialőzungok" elvetése után nem meglepő, hogy egy teljesen középvonalas nézőpontban lelsz magadra.. egyébként.. én azt hiszem, hogy a normális emberek többsége tényleg valamilyen középvonalas nézet híve lenne, szociáldemokrata vagy kereszténydemokrata.. kevesen akarnák teljesen lerombolni vagy átalakítani ezt a világot, legfeljebb neveltetésükből és élethelyzetükből adódóan húznak kicsit jobbra vagy barla.

eastern sugar 2010.01.14. 00:17:06

na pedig tényleg azt hittem hogy kisgazda lesz a vége

más hülyesége miatt (törölt) 2010.01.14. 00:19:06

Bell & Sebastian: "...beláttatom veled, hogy nem is vagy ateista, ugyanis olyan nincs."

De. Én.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 00:19:15

@nadivereb: szerintem teljesen vállalható, amit írsz. Mindazonáltal kedves ellenfeleinknek van egy lehelletnyi igaza: amikor a kereszténységet támadjuk, nem pontosan definiálva tesszük ezt. Van viszont mentségünk is erre:
egy vallásos egyszerűen képtelen arra, hogy mi nézőpontunkból értelmezzen egy állítást, azaz pl. elképzelje, hogy nincs Isten, és ebből vonunk le következtetéseket. Azaz képtelen jóindulatúan, konstruktívan hozzáállni egy ateista érveléshez. Különösen jó példa erre a fenti "Krisztus nélkül majom vagyok" beszólás, amely egyértelműen dehonesztáló, sértő célzattal íródott.
@Bell & Sebastian: @Talon Karrde: egyéb blogokon elkövetett kommentjei remekül illusztrálják a fentieket.
Gőgös, lenéző, a vitapartner értelmességét abszolút kétségbe vonó stílusban írnak.
"Aki olyan hülye, hogy még Istenben sem hisz, azt nem lehet komolyan venni" - sugallják a kommentjeik.
Ezért nagy érdeklődéssel várom a beígért többlépéses bizonyítást az ateizmus tarthatatlanságáról.

Kiindulópontnak (közös?) javasolnám, hogy definiálják ők, mi számít Istennek, mi a vallás alapja? Csak hogy ne egymás mellett beszéljünk el.

más hülyesége miatt (törölt) 2010.01.14. 00:20:43

Kereszténység=üzletelés a semmivel, népbutítás, világméretű összeesküvés.

is 2010.01.14. 01:00:33

a kereszténység első axiomája: van isten. ezt vallani kell, nem gondolkodni rajta.

Euclides 5. axiomája (párhuzamosság) kb. ugyanilyen volt jó sok évszázadon át. aztán jött Bólyai és megkérdezte: ha másképp veszem az 5. axiomát (a másik négyet megtartom), az nem lehet? aztán kijött, hogy dehogynem.

így vagyok én a kereszténységgel. teljes tüdőből hirdetem a krisztusi tanítás emberi részét: megbocsátás, szeretet, önfeláldozás. de szerintem ez megy isten nélkül is. isten nemlétének axiomatikus elvetése (tehát, hoyg az egész keresztényésg simán üzemel isten nélkül is) jó sok lépésben ment, kezdve Giordano brunotol, Spinozan át Hegelig.

és az a mondat, mely szerint minden más ideológia nem koherens, szemben a kereszténységgel: hát ez nagyon erőből van odavetve, hátha az olvasó nem kérdez bele, csak beveszi. pedig ez a kulcs, és persze nem is tűnik igaznak. indokolni kellene az ilyen állításokat, szemben a fiozófia teljes irodalomjegyzékével, amely ezt cáfolja, és egészen működőképes, és konkrétabb válaszokat adó, és használhatóbbnak tűnő ideológiákat készített ár nem egyet.

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 01:50:50

@Bell & Sebastian:
"Я - церковь без крестов
(Krisztus nélkül - majom vagyok)"

a dal címe nem ez, de még a szövegében se leltem hasonlóra..

TroppauerHümér 2010.01.14. 01:53:20

Megdöbbentő, hogy a kereszténységet lényegében minden kommentelő valamiféle intellektuális rendszernek fogja fel, mint egy matematikai axiómarendszert.

Pedig szerintem a kereszténység döntő része pszichológia. Nem az a kérdés, hogy a "jó ember" fogalma pontosan micsoda, ebben valóban nincs valószínűleg lényeges különbség mondjuk a liberalizmusoz képest. A döntő kérdés az, hogy ki tud a kritikus szitukban tényleg jó emberként viselkedni. Osztálypénz. Adófizetés. Hűség. Stb.

A kereszténység felfedezett egy mechanizmust, ami döntő helyzetekben megadhatja azt a plusz lelkierőt a hívőknek, hogy ne csábuljanak el. Böjt = önfegyelemedzés. Templomi hókuszpókusz gyönyörű Bach-zenével: érzelmi megtisztulás, magadba szállás hetente. A gyónás szintén visszatartó erőt generál.

Még nagyon halkan: a tömjénfüstöt és a meséket nem az itt kommentelő magas intellektusok számára találták ki. Egyszerű emberek ma is sokan vannak. Ha a mese hatására tesz jó cselekedeteket, fut még egy kört az edzésen, tiszta haszon.

gitáros 2010.01.14. 02:09:32

@Bell & Sebastian:
Imádom a (például) hozzád hasonló übermensch-tudatú bigottokat, akik meg vannak győződve róla, hogy egy fikarcnyival is különbek mint (például) én, mindössze azért, mert egy mesével többön nőttek föl.

Ami neked _parancsolat_, az nekem nagyjából evidencia. (Már ami nem függ össze a mesehősötökkel, természetesen. Azokat a részleteket viszont nem is tekintem értéknek. Mitől is lennének azok, csak mert úgy parancsolta a főnök, mi?)

Egy normális ker.demokrata pártra pedig tényleg szükség lenne. Ezek a szerencsétlenek (KDNP) sem annak indultak, ami lett belőlük.

gitáros 2010.01.14. 02:12:12

@TroppauerHümér:
Méghogy a kereszténység "fedezett fel" bármit is... Ne viccelj már, ezek is csak sámánt játszanak, az eszközök is ugyanazok évezredek óta. Még a saját ünnepnapjaikat is nyúlták innen-onnan.

TroppauerHümér 2010.01.14. 02:15:55

@gitáros: Nem mindegy, hogy ki fedezte fel? A kérdés az, hogy működik-e.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 02:18:10

Óh Istenem add, hogy ehhez a poszthoz szülessen legalább 1000 komment!
Mivel egy egészséges vitához szükséges ismerni a vitapartnert elárulok ezt-azt magamról, ami ebben a vitában releváns lehet. Vastagnyakú kálvinista volnék, azaz református, apai nagyapám református kántor volt, felesége pedig (apai nagyanyám) református kántortanító. Ezzel azt szeretném mondani, hogy genetikailag vagy akár szocializációsan meghatározó környezetemben is már voltak igazi kálvinisták.
Feleségem gyakorló katolikus családban nőtt fel, anyósom katolikus vallásoktató (innen van "némi" rálátásom a katolikus vallásra is).
Gyermekként ritkábban, de felnőttként már hetente járok templomba.
Amint ti is legalább ennyire részletesen elmondjátok, hogy mi közötök az ateizmushoz és mi vezetett rá titeket a felismerésre, hogy a kereszténység vállalhatatlan, indulhat a vita.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 02:36:51

@TroppauerHümér: hát kurvára nem mindegy. A vallás mint Igazság szerepel, ez adná a legitimitását. Ha az alapsztorija kérdéses, akkor az egész bizonytalan.

stefan75 2010.01.14. 02:38:34

@Jobb híján MDF-es: "Számomra egy hitehagyott evangélikus vagy."

Játsszuk azt, hogy holnap odasétálok melléd, és egy óvatlan pillanatban meglocsollak fekete kecske vérével. Onnantól kezdve te meg sátánista leszel. Egy hitehagyott sátánista.

Az erkölcsökkel pedig ne vagdalkozzatok, azokat nem a vallásoktól kaptuk, hanem a vallások vették el tőlünk.

Semmi másért nem ontottak még annyi vért, mint a vallásokért. Aztán takaróztok itt a tízparancsolattal.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 02:39:55

@Talon Karrde:
Részemről egy olyan családban nőttem fel, ahol sosem volt központi téma a vallás. Amikor elkezdem érdeklődni a kérdés iránt, azt a - korrekt - választ kaptam, hogy sok eltérő vélemény van, ismerjem meg őket. Mindig volt Biblia otthon, gyerekkoromban a Képes Biblia is ('91 körül), jártam hittanra, mert az iskolát visszakapta a kat. egyház, de már akkor is csak műveltségi tesztnek tekintettem.
Sosem éreztem, hogy valami olyat kéne keresnem, ami nem írható le a standard tudományos eszközökkel.

TroppauerHümér 2010.01.14. 02:44:01

@peetmaster: A legitimitását az adhatná, hogy működik, nem valami spirituális nonszensz. A működés azt jelenti, hogy a hívőinek sikerül "jó" emberként cselekedniük, az érdekeik, ösztöneik ellenére. Ha azért nem lopok, mert félek a tüzes kénsavfürdőtől, akkor már nem loptam.

Nem állítom, hogy bármelyik kereszténység is optimális erre. Azt azonban igen, hogy erről az aspektusról nem vitázunk, pedig szekuláris szempontból ez lenne a legfontosabb. Kit érdekel, hogy a másik milyen mesékben hisz? Az a kérdés, hogy legyilkol-e.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 02:44:38

@stefan75: :))

@Talon Karrde:
"és mi vezetett rá titeket a felismerésre, hogy a kereszténység vállalhatatlan, indulhat a vita. "
Ja igen, ezt elfelejtettem. Gyermekkoromban csak nem éreztem szükségét, idősebb koromban pedig logikátlannak találtam. (A tudományos könyvek jobban vonzottak, és abban az időben a tudomány vallásellenes volt.)
Sokkal koherensebb világmagyarázatnak tűnt a vallásmentes, és a mai napig annak tűnik.

Példa:
Ateista: A világ azért létezik, mert az anyag öröktől fogva van, és a fizika törvényeinek engedelmeskedik.
Vallásos: Az lehet, de csak azért van így, mert Isten, aki mindenható (és aki előbb létezett), így teremtette.
Ateista: Tehát szerinted egy mindenható, mindentudó végtelen Isten feltételezése egyszerűbb és hihetőbb, mint néhány kósza elektroné meg törvényé.
Vallásos: ... (itt jössz te)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 02:46:59

@TroppauerHümér: Nekem ez kevés. Ha valaki csak azért nem gyilkol le, mert fél a pokoltól, abban nem tudok bízni. Mi lesz, ha a jövő heti misén azt mondja a pap, hogy az ateisták irtandó gonoszok, mert ha nem irtod őket, elvisz az ördög? (A terroristák mintha valami ilyet mondanának.)
Én azt várom, hogy egy racionálisan megvédhető logika alapján legyen valaki tisztességes, az nem fog egykönnyen kisiklani.

Caymans 2010.01.14. 02:49:33

@nadivereb: Még az elején említed, hogy nem kajálod be azt a maszlagot, hogy Jézus a mi bűneinkért halt meg.. stb. Utána kéne egy kicsit olvasni szerintem a dolgoknak, ha érdekelne ugyanis megtudhatnád hogy Jézus 12 tanítványa közül bizonyítottan 10 vértanú halált halt (kis egyháztörténelem). Nem hinném, hogy 1 fószer 12 emberből 10et be tudott volna húzni a csőbe, ha nem hiteles eléggé, bocs 11 nem számoltam bele Júdást. Függetlenül attól hogy 2000 egynehányéve történt.

@Dr. Zoidberg: asszem te írtad, hogy nem bírnád elviselni hogy vallásosként a Szentszék szabályait be kell tartani mindenek felett ezért nem leszel keresztény. Megsúgom a keresztények se tudják betartani a saját elvi szabályaikat, ezt nevezik bűnnek. Továbbmegyek: a római katolikusnak meg kell gyónnia egy "idegen személynek", olyan alapon, hogy jobb kiadni magadból a szennyt. No már most a reformátusoknál nincs gyónás, mindenki magában "zavarja le" a dolgot. Nem hinném hogy ezzel olyan nagy baj lenne. Nem a szabályokat kell nézni, hanem azt, hogy milyen életmódot milyen irányelvet próbálnak, hangsúlyozom próbálnak követni a keresztények.

A többi kereszténységben vagy vallásban hitetlenkedő posztíró is számomra hogy is fogalmazzak... túlontúl olyan határeseteket említ ami finoman szólva már csak elszórva létezhetnek Magyarországon. Számos vállfaja van a kereszténységnek, és nem hinném hogy olyannyira elvakult dolgokat említenének benne, mint ahogy egyesek azt beállítják.

Másrészről szerintem a nyugati kereszténység, már így is sokkal több mindent elért mint amit valaha is álmodtak volna anno, hogy mi lesz belőle. A törvényhozás még mindig keresztény alapokon nyugszik, nem beszélve az emberek józan paraszti ítélőképességükről. Erre van egy hiteles sztorim is (nem urban legend!): Egy jezsuita szerzetes haverom mesélte, hogy Kínában pár évvel ezelőtt egy rendházukat elmosta egy árvíz. Az árban két rendtársuk meghalt. A dolog pikantériája, hogy kimenthették volna őket. Mégis a helyi lakosok azt kérdezték a csónakjukban a 2 vízben fulladozó szerzetesektől: "mit adsz érte ha kimentünk?" azt hiszem ez Európában nem fordulhatott volna elő, hisz más értékrenden alapuló társadalom van itt. Ez egyébként megmutatja azt hogy miért sikeres néhány keleti államban a kereszténység. lásd pl Japán.

TroppauerHümér 2010.01.14. 02:51:28

@peetmaster: "A vallás mint Igazság szerepel, ez adná a legitimitását."

Pont ezt vitatom. A kérdés az, hogy ha sokan hisznek benne, akkor jobb-e nekünk itt a Földön, vagy sem.

A másik kérdés, hogy erősebb leszek-e mentálisan, ha hiszek benne, vagy ha bizonyos lelki gyakorlatokat elvégzek.

Ismeretelméleti szempontból a valláson már rég túl vagyunk.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 02:57:09

@Caymans: mi marad a vallásból, ha kivesszük belőle azt, amit te is csak per "határeset" emlegetsz?
Komoly kérdés: mit jelent a vallás egy mérsékelt vallásosnak?

@TroppauerHümér: A nyomornegyedekben a bandák szava a törvény. Ha betartod, akkor viszonylag jó neked. Most akkor a bandák jók?

TroppauerHümér 2010.01.14. 02:58:08

@peetmaster: "Nekem ez kevés. Ha valaki csak azért nem gyilkol le, mert fél a pokoltól, abban nem tudok bízni."

Egyetértek. A kérdés azonban sajnos nem mindig ez, hanem inkább az, hogy mi a kisebb rossz: legyilkol, vagy a pap parancsa miatt mégsem.

"Én azt várom, hogy egy racionálisan megvédhető logika alapján legyen valaki tisztességes, az nem fog egykönnyen kisiklani."

Mi van, ha a racionálisan védhető logika számára azt mondja, hogy ne legyen tisztességes? Esetleg azért, mert nem látja át az egész láncot olyan mélységig, mint Te?

A Földi Paradicsom persze, hogy tökéletesen erkölcsös, jó, fegyelmezett, logikus, tiszta fejű lényekből áll. Ez akkor jön el, amikor a Kommunizmus, azaz sohanapján. A kérdés az, hogy milyen közelítő módszerek működnek addig.

Ilyesmi manapság például egy csomó filmben a PC irányú agymosás. Ami a túlzásokat leszámítva nem is feltétlenül baj, és talán hatékonyabb is, mint a templom.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 03:02:08

@TroppauerHümér: A racionálisan védhető logika tisztességességét onnan lehet felismerni, hogy a szituációban szereplő összes ember szemszögéből végiggondolva ugyanazt az eredményt adja.
Azaz A játékos: "Ha ellopom azt a pénztárcát, akkor jobban fogok állni anyagilag." B játékos: "Ha elvesztem a tárcát, akkor bukok pénzt meg egy csomó időt, amíg az irataimat pótolom."
A+B összhaszna negatív, mert B többet veszít, mint amennyit A nyer. Ezt nem is nehéz belátni.
Vannak bonyolultabb ügyek, de szerintem ott sem lehetetlen a döntés.

TroppauerHümér 2010.01.14. 03:02:24

@peetmaster: "Én azt várom, hogy egy racionálisan megvédhető logika alapján legyen valaki tisztességes, az nem fog egykönnyen kisiklani."

Az ember racionalizál. Meggyőzi magát, hogy nem is szemétség, amit csinál. Lelki gyakorlatokkal ezen talán valamennyire könnyebb úrrá lenni.

Bivalyrobi 2010.01.14. 03:03:04

"kereszténység hatalmas előnye más világvallásokkal szemben, hogy végigment egy olyan civilizációs úton, amelyen megtanulta, hogy az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra. A többieket meggyőzni kell, elsősorban példamutatással, és részt kell venni a közös döntésekben"

Inkább hátránya???
1. Szerintem fingod nincs a Buddhizmusról, a zsidó vallásokról, a hinduizmusról stb. Mert ezek a vallások sem akarnak senkit sem megtéríteni.
2. A kereszténység ugyanúgy elnőiesedett, mint a "civilizált hímnemű egyén". Már 70% ban azok sem hisznek benne, akik kereszténynek vallják magukat, de abortuszra járnak, fogamzásgátlót szednek, részegeskednek, káromkodnak, sorolhatnám. A pedofil pap bácsikról már nem is beszélek. A protestánsok még rosszabbak, ők még relativizálják is a bűnt, sőt erényt faragnak belőle.
3. Az élet nem igazságos, az erősebb kutya baszik. A Nyugat levert már mindenkit (indiánok, India, Kína, Afrika, Kelet Europa stb.) kulturálisan, csak az Iszlám maradt, ami viszont kényszerből ellentámadásba lendült. Persze hirtelen nagy keresztény lett mindenki, aki eddig csak káromkodva emlegette Istent.

TroppauerHümér 2010.01.14. 03:07:35

@peetmaster: "A racionálisan védhető logika tisztességességét onnan lehet felismerni, hogy a szituációban szereplő összes ember szemszögéből végiggondolva ugyanazt az eredményt adja.
Azaz A játékos: "Ha ellopom azt a pénztárcát, akkor jobban fogok állni anyagilag." B játékos: "Ha elvesztem a tárcát, akkor bukok pénzt meg egy csomó időt, amíg az irataimat pótolom."
A+B összhaszna negatív, mert B többet veszít, mint amennyit A nyer."

Egyetértek. Az alapkérdés szerintem az, hogy A-t hogy győzöd meg arról, hogy B érdekét is vegye figyelembe, és nem is csak a fenti nyilvánvaló szituban, hanem olyanokban is, ahol nem olyan nyilvánvaló kár ér másokat. Továbbá, hogy azt is cselekedje, amit helyesnek lát (például hűség).

A vallás eleve közösség alapú, ott ez mindig axióma.
De betartani már nehezebb.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 03:08:15

@TroppauerHümér: gyakorlati szempontokat akkor sem fogok elfogadni elméleti alapként. Márpedig azokra is szükség van.
(Hoztam ellenpéldát is, hogy miért nem bízom ebben a módszerben. Épp eleget láttuk rosszul működni.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 03:11:07

@TroppauerHümér: Hogy fogsz valakit meggyőzni arról, hogy tartsa magát a vallás axiómájához?
Nekem a családom példát mutatott abban, hogy becsületesnek kell lenni. Aztán megracionalizáltam magamban, kb. a kanti kategorikus imperatívusszal, miszerint olyan szabályokat kell követni, amik akkor is működnek, ha mindenki követi őket. (Pl. nem lehet mindenki tolvaj, akkor összedőlne a rendszer; de becsületes igen - még erősödne is.)
Innentől a logika lehengerlő fölénye nekem elég.

Caymans 2010.01.14. 03:25:32

@peetmaster: huh, ezt nehéz általánosságban megfogalmazni, de értem mire gondolsz, megpróbálom. Szerintem ha egy adott vallást preferálsz és próbálsz az elvei szerint élni a tőled telhető mértékkel, akkor igenis vallásosnak mondhatod magad. Azt akartam kifejezni előző HSZ-mmel hogy sokan inkább a vallások radikális és elvakult formájával azonosítják az összes hozzá tartozó embert legyen szó akár kereszténységről akár más vallásról.

Pl.: Lásd, nem minden arab fogja magát a Dzsihád érdekében felrobbantani magát. nem minden keresztény jár hetente templomba vagy akár ne követne el bűnöket... stb. (hogy mi ennek az erkölcsi vonzata az más kérdés). Ha megpróbál úgy élni ahogy az adott vallás elvei megkívánják akkor vallásos emberről beszélhetünk. Minden vallásnak annyi arca van ahány ember alkotja.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 03:34:21

@Caymans: szóval ha én mondjuk nem lopok, csalok, és csak olyannak dugok, akivel kapcsolatban senkinek nem merül fel panasza, viszont nem különböztetem meg a szombatot, és az "az istenit" indulatszót nem tartom brutális káromkodásnak, akkor az mi?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.14. 04:40:49

A ZSDNP (Zsido Demokrata Neppart) mikor alakul meg?
SZaDeeSZ nem er!

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2010.01.14. 05:27:36

"Nézzünk szembe azzal, hogy valójában minden politikai ideológia kizárólagosságra tör: nincs (...) olyan szocialista, aki magára hagyná a lemaradókat..."

Pártjuk is van.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 05:45:33

@stefan75: Stefan, tudsz róla, hogy az ateizmus is egy vallás?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 05:50:01

@Talon Karrde: erről a hülyeségről meg le lehetne már akadni.
Annyira vallás, amennyire a konzervativizmus ideológia.
(Vagy a "vallás" szó nem ugyanazt jelenti kettőnknek.)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 05:56:42

@peetmaster: "amikor a kereszténységet támadjuk"
Mit ártott neked a kereszténység, hogy ennyire támadnod kell azt? Bántottak papok? Megvertek vallásos keresztények?

"egy vallásos egyszerűen képtelen arra, hogy mi nézőpontunkból értelmezzen egy állítást, azaz pl. elképzelje, hogy nincs Isten, és ebből vonunk le következtetéseket."
Nehéz de megpróbálom, veled még nem vitáztam.

"Gőgös, lenéző, a vitapartner értelmességét abszolút kétségbe vonó stílusban írnak."
Vitapartnere válogatja.

"Kiindulópontnak (közös?) javasolnám, hogy definiálják ők, mi számít Istennek, mi a vallás alapja?"
Mivel te tetted fel a kérdést javaslom, hogy kezdd te egy definícióval.

"Ateista: A világ azért létezik, mert az anyag öröktől fogva van, és a fizika törvényeinek engedelmeskedik.
Vallásos: Az lehet, de csak azért van így, mert Isten, aki mindenható (és aki előbb létezett), így teremtette.
Ateista: Tehát szerinted egy mindenható, mindentudó végtelen Isten feltételezése egyszerűbb és hihetőbb, mint néhány kósza elektroné meg törvényé.
Vallásos: ... (itt jössz te)"
Túlságosan hülyének nézed a vitapartneredet, nem megyek bele ebbe a kérdezz-felelek játékba.

U.I. Az ateizmus egy vallás, nem tudtad?
hu.wikipedia.org/wiki/Ateizmus

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 05:59:01

@peetmaster: "Mi lesz, ha a jövő heti misén azt mondja a pap, hogy az ateisták irtandó gonoszok, mert ha nem irtod őket, elvisz az ördög?"
Ha járnál templomba tudnád, hogy ilyet pap default nem mond.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 06:03:25

@Caymans: "No már most a reformátusoknál nincs gyónás, mindenki magában "zavarja le" a dolgot. Nem hinném hogy ezzel olyan nagy baj lenne. Nem a szabályokat kell nézni, hanem azt, hogy milyen életmódot milyen irányelvet próbálnak, hangsúlyozom próbálnak követni a keresztények."
Ezt csak megerősíteni tudom mint református.
Jól mondod, ÉRTÉKREND, stabil ÉRTÉKREND, ezt tudja adni egy vallás, ha komolyan veszed.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 06:04:45

@peetmaster: "Komoly kérdés: mit jelent a vallás egy mérsékelt vallásosnak?"
Mint már jelezztem az előbb, stabil ÉRTÉKRENDET.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 06:11:07

@Bivalyrobi: Szerintem fingod nincs a kereszténységről.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 08:29:57

@stefan75:

"Egy hitehagyott sátánista."

Egy sátánizmussal felhagyott, bűneit megbánó sátánista. Vannak olyanok.

Amúgy ha csak keresztség volt, de a továbbiakban egy mukk sem a kereszténységről, akkor tényleg nincs "hitehagyás".
Általában akiket elvisznek megkeresztelni azt azért hittanra is járatják, meg Istentiszteletre is járnak vele stb. így azért kamaszkorában halvány lővése van a hitről.

Bár tényleg vannak akiknél a keresztelés csak egy családi hagyomány. Lehet, hogy nádiveréb is ilyen családból való?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 08:35:15

@Caymans:

""mit adsz érte ha kimentünk?" azt hiszem ez Európában nem fordulhatott volna elő,"

Igen, Európában nem fordulhatott volna elő, de nem a kereszténység, hanem a római jog miatt. :-(

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 08:40:21

@TroppauerHümér:

"A kereszténység felfedezett egy mechanizmust, ami döntő helyzetekben megadhatja azt a plusz lelkierőt a hívőknek, hogy ne csábuljanak el. Böjt = önfegyelemedzés. Templomi hókuszpókusz gyönyörű Bach-zenével: érzelmi megtisztulás, magadba szállás hetente. A gyónás szintén visszatartó erőt generál.

Még nagyon halkan: a tömjénfüstöt és a meséket nem az itt kommentelő magas intellektusok számára találták ki. Egyszerű emberek ma is sokan vannak. Ha a mese hatására tesz jó cselekedeteket, fut még egy kört az edzésen, tiszta haszon."

Ja, én is így vagyok vele.
Ez a mechanizmus a judaizmusban még jobban megtalálható, de az talán még nehezebben tartható.

Szerintem Jézus a 18. teve: matematikailag nem jön ki, de gyakorlatban mégis működik.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 08:47:38

@bs:

Meglehet, nem érted.

@peetmaster:

Tallon Karrdéval mi bajod? Szívesen cserélnél vele, az?

@gitáros:

A felfúvódást kipukkadás követi.

@stefan75:

Nem túl bonyolult gondolatmenet. Olyan eccerű...

@Bivalyrobi:

Úriember 10 előtt nem szopja le magát még Bivalybasznádon se'!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 10:51:46

Nem várt vég egy sorozatnak, ami nagyon izgalmasnak indult.
Kicsit sajnálom, mert ezzel a befejezéssel az egyébként a problémákat jól megfogalmazó és válaszokat kereső írások alól egy kicsit úgy érzem kirúgtad a sámlit.
Koherens elvi alapot vársz, a "jó" fogalmát, egy olyan világnézettel, mely kritikus, de elfogadó.
(legalábbis ezt ismertem meg belőled, és örültem, hogy végre konkrét problémák, felvetések - mégha alap szinten is - amik az egyes szemléletmódok logikai problémáit boncolgatják, és nem éreztem, hogy bármelyiket is a többi fölé helyeznéd. Aminek örülök, hogy ezzel sem teszed)
Úgy gondoltam valódi válaszokat keresel, és nem instant kakaóport. A vallás belekeverése ugyan kitölti a hézagokat, de nem ad valódi megoldást, csak konyhakész válaszokkal teszi látszólag fölöslegessé a dolgok valódi lényegének megértését.
(és most valódi lényegként korlátozódjunk a bizonyíthtóságra)
Minden korábbi világnézetben ott volt a lehetőség, hogy a problémás helyekre beszúrjuk istent, mint Jolly Joker-t.
Ahogy korábban vitattam az abszolut igazság létezését, úgy azt sem tartom jó dolognak, ha egy egyszerű bizonyítatlan behelyettesítéssel akarunk problémákat feloldani.

Úgy gondolom világnézettől függetlenül, hogy racionális síkon racionálisan kell gondolkodni, és nem tekintem bukásnak, ha valamire nem vagyok képes választ adni. Talán más tud. Talán más sem.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 11:58:06

@maxt:

Ugyan nem nekem szól, de azt gondolom, egyetlen építményre került fel a csúcsdísz az ismert történelem során. Ennek alapjai vagy 40.000 évre vezetnek vissza.
Az összes többit félbehagytuk. Franc aki kivárja, mi lehet belőle, börtön vagy siralomház.

Persze autóban, számítógépben vagy színes nyomatú papírkákban is lehet hinni.
De akkor el kell fogadni a háborút és tömeges gyilkolást is, vele jár.

Megértetted?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 12:24:30

A csúcsdíszes dolgot nem értem! Nem tudom mire utalsz vele, és nem tudom mit értesz félbehagyás alatt.

Technikai dolgokban nem hinni kell, hanem felelősséggel használni.

Háborút és tömeges erőszakot elfogadni, eltűrni nem lehet.

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 12:29:46

@Bell & Sebastian:
а мне так кажется только ты не понял ни xрена..

Bell & Sebastian 2010.01.14. 12:30:25

@maxt:

A piramisokra, építőikre, keresztre, megdöntött társadalmi rendszerekre, a hit _tárgyára_.

A(z) (ön)vezérlés módjára. (kívülről v. belülről)

Bell & Sebastian 2010.01.14. 12:47:33

@bs:

Jól látod, gyűjteményem legszebb darabja vagy.
Provó kommunyiszt kategóriában.

Amit meg te mondtál, az legyen te bajod. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 12:58:11

@Talon Karrde:

"Mit ártott neked a kereszténység, hogy ennyire támadnod kell azt? Bántottak papok? Megvertek vallásos keresztények?"

Nem, csak nem tartom legitimnek, mint igazságforrást. Az én értelmezésemben viszont pályázik erre a szerepre, kolbenheyernek is bejön, pedig alaptalannak tartom. Így elvi alapon vitatom. (Használjuk akkor ezt a szót a támadás helyett.)

"Nehéz de megpróbálom, veled még nem vitáztam."

Ok.

"Vitapartnere válogatja."

Azt nem lehetne, hogy feltételezzük, hogy a másik nem csak hülyeségből/trollságból írja, amit ír, hanem van némi alapja rá?
Én felteszem rólad, hogy van valami okod vallásosnak lenni, és ezt akarom megérteni.

"Mivel te tetted fel a kérdést javaslom, hogy kezdd te egy definícióval."

Vannak dolgok, amiket meg tudunk magyarázni tisztán tudományos eszközökkel, ezekben nincs is vita szerintem köztünk. Vannak dolgok, amiket nem, itt válik el szerintem a vallásos az ateistától. Az én értelmezésemben az ateista a nem tudott dolgok esetén sem hajlandó behelyettesíteni egy deklaráltan természetfeletti, definíció szerint megismerhetetlen és felfoghatatlan létezőt. A vallásos megteszi. Én ezt tekintem a vallás definíciójának, egyben válasznak arra, hogy miért nem vallás az ateizmus.
A wikicikk olyanokat ír, amikkel nem értek egyet.

"Túlságosan hülyének nézed a vitapartneredet, nem megyek bele ebbe a kérdezz-felelek játékba."

Bocs, nekem ilyen a vallásos-képem. Pontosítsd. És konkrétan érdekelne is, hogy mivel folytatnád ott, vagy hogy merre indítottad volna azt a vitát.

"Mi lesz, ha a jövő heti misén azt mondja a pap, hogy az ateisták irtandó gonoszok, mert ha nem irtod őket, elvisz az ördög?"
"Ha járnál templomba tudnád, hogy ilyet pap default nem mond. "

A f*t nem, lásd iszlám.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 13:01:20

@Talon Karrde:
"Mint már jelezztem az előbb, stabil ÉRTÉKRENDET. "

Ha én azt mondom neked, hogy stabil értékrendet tudok kialakítani és vállalni transzcendens Istenre hivatkozás nélkül, azt elfogadod? Ha jól értem, a vallás értékét a haszna adja, hogy jósára neveli a népet. Ennek fontosságában nincs köztünk vita, csak kérlek, próbáld elgondolni, hogy ez vállalt irracionalizmus nélkül is megy.

A 2x2 4 mivolta érdekes kérdés. Mire gondolsz?

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 13:10:34

személyes érintettség révén, a telibevert jó kurva anyádat kommunistázd. Nem, nem az őrtoronyból estek ki. Nem vicces téma.

és én kérek elnézést amiért lebuktál h hazudtál. Csak ahogy írtad is, "Az ne beszéljen arabusul, ki nem tud arabusul. :)"

Caymans 2010.01.14. 13:14:07

@peetmaster: Anoním kereszténynek hívják az olyan embereket akik tisztességesen próbálnak élni és nagyjából olyan értékrend alapján vezetik életüket, mint ahogyan a keresztények. Remélem erre vonatkozott a HSZ-ed. Egyébként ez egy nagyon érdekes és képlékeny téma, hisz több dologtól is függ hogy kit nevezhetünk anoním kereszténynek. Meggyőződés kérdése hogy Hit alatt mit értesz.

A hit, mint szó hűen tükrözi annak jelentését. Hinned kell abban, hogy ami anno történt az tényleg megtörtént. Sok emberrel beszéltem, számomra két egyszerű érv van, ami meggyőz arról hogy hitem nem hiábavaló:

1. pap haver mondta következőket: "Kétségtelen sokan nagyra vannak az ateizmussal, de mutassatok 1 olyan zuhanó repülőt ahol találtok akár 1-et is közülük!"

2. Ez egy végletekig leegyszerűsített kérdéssor, kérlek ne kössetek bele, a lényeget remélem átadja.
Mit csinálsz akkor ha imádkozol és nincs Isten? Hát ráb*sztál barátom ezt úgy mondják, esténként 5 perccel többet lehettél volna az asszonnyal.
Mit csinálsz akkor ha nem imádkozol és nincs Isten? Tökös gyerek vagy, eltaláltad a lényeget.
Mit csinálsz akkor ha imádkozol és van Isten? Mákod van, remélhetőleg nem felejti el a vén rőtszakállú hogy ki beszélt hozzá.
Mit csinálsz akkor viszont ha nem imádkozol és van Isten? Ezt barátom úgy hívják hogy GÁZ.

@Jobb híján MDF-es: római jog? most remélem csak viccelsz. Pár éve volt egy cserbenhagyásos baleset miután meghalt egy kisfiú, a hosszú ítélethozatal után először elítélték a csávót 8 évre, majd fellebbezés után 3 évet + pénzbüntetést kapott. Nem kérek a római jogból, köszi! Sokkal inkább a belénk itatott értékrend miatt nem fordulhatott volna ez elő Európában.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 13:16:07

@Bell & Sebastian:
Lehet én vagyok fáradt de nem értem hova akarsz kilyukadni!
Hogy az egyetlen befejezett dolog a piramis lenne?
Hogy minden rendszer a hit különböző formája? Hogy minden be nem teljesült rendszerért a türelmetlenség okolható, és nem a rendszer működésképtelensége?

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 13:21:36

@Caymans: 1.érv: akkor az nem ateista.. A zuhanó Native American Airlines nem hívő utasai se fognak hirtelen hinni Manitouban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 13:25:07

@Caymans:

Mindkét pontod:
en.wikipedia.org/wiki/Pascal%27s_Wager
:)

Anonim keresztény, ez érdekes. Mondjuk az, amit egy ilyen keresztény csinál, elmegy többi vallásnak is, akkor az anonim keresztény anonim zsidó, muszlim és buddhista is?

A hittel kapcsolatos véleményemet, elgondolásaimat a Talon Kardének írt kommentjeim tükrözik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 13:25:12

@peetmaster: Helló, dolgom van de két dologra reagálnék azért:
"Ha járnál templomba tudnád, hogy ilyet pap default nem mond."
"A f*t nem, lásd iszlám."
Kérlek maradjunk a kereszténységnél és ne menjünk el más irányokba, már csak azért is mert az iszlám, buddhizmus, stb. most pont kurvára offtopic.
Mivel templomot említettem és nem mecsetet, feltételezhetted volna, hogy kersztény papról mondom azt, amit mondok.
Mellesleg iszlám pap sem mondja azt, hogy "az ateisták irtandó gonoszok, mert ha nem irtod őket, elvisz az ördög!"

2x2 az négy?
Csak így konkrétan egy kérdés, választ várok tőled.

A többi kérdésedre később válaszolok.

stefan75 2010.01.14. 13:28:57

@Talon Karrde: "Az ateizmus egy vallás, nem tudtad? hu.wikipedia.org/wiki/Ateizmus"

Hiába mondod el százszor, attól még nem lesz vallás. Legalább a saját linkedet olvasd már el, te lángelme. Idéznék belőle: "az istenben vagy istenekben való hit hiánya".

Ennyi erővel növény is lehetnék, a zöld levelek hiánya okán.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 13:32:29

@Caymans:
Csak a 2 példádra reagálva:
1. El tudod képzelni a teljes filmszakadást? Nem marad semmi... se érzékelés, se emlék. Egy utolsót még bosszankodhatsz, hogy mit nem intéztél el, aztán annyi.
Persze racionálisan. Vészhelyzetben elég irracionális dolgokra képes az ember.

2. Hogy mi "gáz" az csak a divat dönti el. Ettől függetlenül nekem pl. az gáz, hogy valaki véres valójában vesz komolyan egy fantasy-t (miközben én is rajongója vagyok a műfajnak)
És hogy az utolsó lehetőséget külön kifejtsem: Nem mutattak be egymásnak! Bocs! Egy személyes találkozóval, bármi direkt és korrekt bizonyítékkal tisztázni lehetne a dolgokat, de a "vén rőtszakállú" nagyon nem akarja.

Mint egy nick mögé bújtatott virtuális személyiség:
Valójában nem létezik, csak egy eszköz az emberek kezében.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 13:34:29

@bs:

Na, akkor mi is az az üzenet? Szerinted?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 13:34:54

@Talon Karrde: Nekem a kereszténység elsősorban a "vallás" nevű halmaz eleme, az iszlámmal együtt, ezért nem tudom igazán külön kezelni, amikor ilyen kérdésekről van szó. (Azaz mivel a vallásokkal általában van problémám, az kiterjed a kereszténységre is.)
Egyébként a keresztény templomokban is folyt agitáció, lásd keresztes hadjáratok.
(Nem minősítés, tényközlés. Nem állítom ezzel, hogy a keresztes hadjáratok rossz dolgok lettek volna.)

2x2 az négy, de ennek erős offtopic filozófiai vonzatai vannak.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 13:37:53

@peetmaster:

"Nekem a kereszténység elsősorban a "vallás" nevű halmaz eleme, az iszlámmal együtt,"

Igazad van, létezik építő, közösséget megtart iszlám és létezik vallási fanatizmus keresztény mezben is.

Nem a vallás jó - ateizmus rossz felállásból kell kiindulni. én inkább haverkodok egy normális nem hivővel, mint egy torz Isten-képpel rendelkező örülttel.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 13:38:18

@maxt:

A legbefejezettebbnek számomra a katolikus egyház tűnik. Sokkal mélyebbre nyúlnak az alapjai, mint amennyi látszik belőle.

stefan75 2010.01.14. 13:44:06

@TroppauerHümér: Abban ne nagyon bízzatok, hogy valaki a vallása miatt nem fog kirabolni, megerőszakolni vagy megölni. Erős összefüggés van az erőszakos bűncselekmények és a vallás között, csak épp nem a "jó" irányban. A hívők 2-3-szorosan felülreprezentáltak az ateistákhoz képest.

Egy istenhívő lelkiismerete nyilván nem holmi világi hatóságoknak tartozik elszámolással, hanem az istenének. Az meg kb. annyira kézzelfogható, mint a Mikulás vagy Hófehérke. De ha netán komolyan is veszi, akkor sincs baj, legfeljebb meggyónja.

Caymans 2010.01.14. 13:50:35

@peetmaster: no akkor nem csak én látom így. de szerintem korrekt. te hogy látod?

"Anonim keresztény, ez érdekes. Mondjuk az, amit egy ilyen keresztény csinál, elmegy többi vallásnak is, akkor az anonim keresztény anonim zsidó, muszlim és buddhista is?" - Ez azért nem olyan egyszerű. Mondtam hogy képlékeny a dolog, nem tudom hogy más vallásnál ez hogy megy, azt tudom hogy a római keresztények így nevezik azokat az embereket akiknek hasonló életvitelük van. Végigolvasom visszamenőleg a kommentjeid, ha van hozzáfűzni valóm a hitbeli dolgokra akkor posztolok.

@maxt: az első dolog amit említettél: Ez van, de el tudom képzelni.
2.... "Nem mutattak be egymásnak! Bocs! Egy személyes találkozóval, bármi direkt és korrekt bizonyítékkal tisztázni lehetne a dolgokat, de a "vén rőtszakállú" nagyon nem akarja."... - A hit attól hit hogy hiszel abban amit közvetít és amiből merít, épp annyi tényt közöl hogy megmutassa az igazságot aztán te döntöd el hogy mit teszel. Számtalan jó film illusztrálja ezt a helyzetet, javaslom nézd meg Jim Carrey Minden6ó ját. Nagyon ott van, a szabad akaratról szóló részeit különösen figyelmedbe ajánlom.
Egyébként én is így voltam vele mint te anno. Nem értettem hogy kis koromban, majd serdülőként mi a frászért kell templomba mennem, de a gimis éveim alatt egyre jobban tudatosult bennem hogy kell egy értékrend ami kortól független, változatos és mindenekelőtt kapaszkodót nyújthat a mindennapi életbe függetlenül attól mások mit gondolnak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 14:00:03

@Jobb híján MDF-es:

Igen, erre gondoltam, mikor TK-val egyetértettem egy pillanatra: gyakran vitatkozunk úgy, hogy nem tudjuk, milyen a másik ember istenképe, sőt, emberképe. Aztán elbeszélünk egymás mellett.
Én az én istenképemet próbáltam kifejteni az utóbbi kommentjeimben.
A tied milyen, ha szabad kérdezni?

(btw, közösséget Isten nélkül is lehet építeni.)

@Caymans: én bátor vagyok, és ki merem jelenteni, hogy nincs Isten, akkor is, ha nem nyerhetek ezzel semmit pascali értelemben, a szövegem integritásán kívül. Ez viszont bizonyos, és többre tartom, mint a túlvilági öröm ígéretét.

Arról van szó, hogy azok a magyarázatok, amik a vallást emberi konstrukcióként írják le, számomra sokkal meggyőzőbbek, mint a természetfeletti eredetet hirdetők.
(egyébként ezzel ontopic is vagyunk félig-meddig.)

Bivalyrobi 2010.01.14. 14:04:02

@Talon Karrde:
Mi az hogy, nagyon is!!!! Ugye ismered azt a mondást, hogy az embereket a tetteik alapján kell megítélni, mert mindenki azt mond, amit akar. Ha a kereszténység új jelképet választana, akkor én a Janus arcot adnám neki.
Persze a kereszténység nem csak Teréz anya, meg pápa bácsi, meg pedofil papok, meg megalkuvó püspökök, meg relatívizáló protestánsok, de ugye fejétől bűzlik a hal, ha a fej rossz, akkor mit várunk el a testtől? Lefogadom annyit tudsz te a kereszténységről, hogy dogmák, meg karácsonykor szegény hajléktalanoknak levesosztás, meg iskolák meg szép történetek x y ról, akiket az egyház maga elé tol a közvélemény felé.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 14:08:35

@Bell & Sebastian:
Jó a marketing, és elég ideig volt jelentős politikai szerepben.
Ha nem csalnak korábbi olvasmányaim, akkor ezért a különböző zsinatokon elég sokat tettek, hogy kiküszöböljék a különböző szerzők művei közötti ellentmondásokat, hogy megfelelően pozicionálhassák magukat.
Hogy mélyre nyúlik? Hát persze. Több egyházi esemény is korábbi népi szokásokkal mutat hasonlóságot. Egyszerűb valamit beemelni, mint elpusztítani és újat építeni a helyére.
(persze ha nem megy máshogy, akkor még lehet keresztes háborút csinálni)

A rugalmatlanság és a befejezettség nem ugyanaz.
A katolikusok (és most az egyház hivatalos képviselőit értem elsősorban ez alatt) megálltak 200 éve, és hallani sem akarnak arról, hogy változik a világ.

valójábannemberci 2010.01.14. 14:13:11

@Bell & Sebastian: mondjuk én ilyen kijelentést nem tennék, mert mint tudjuk, homályos a látásunk. :)
@peetmaster: én meg az ateista prédikátorokat egy kalapba dobom az állami vallásüldözéssel, és akkor rendben vagyunk. már csak egy félmondat hiányzik egy kiadós kommunistázáshoz, de azt majd elsüti valamelyik kevésbbé "globalista" keresztény hittesó. ;)
@Caymans: a minden6ó filmek nagyon jók! egyébként a rendező, tom shadyac egy régi libanoni, maronita keresztény család amerikába szakadt sarja. a szabad akaratról adott képe elég jól visszaadja a kereszténység keleti életszemléletét, ahol az ágostoni tan az eredendő bűnről egyáltalán nem erősödött meg annyira.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 14:17:13

@stefan75:
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/xx.html#People
Religions:
Christians 33.32% (of which Roman Catholics 16.99%, Protestants 5.78%, Orthodox 3.53%, Anglicans 1.25%), Muslims 21.01%, Hindus 13.26%, Buddhists 5.84%, Sikhs 0.35%, Jews 0.23%, Baha'is 0.12%, other religions 11.78%, non-religious 11.77%, atheists 2.32% (2007 est.)
számunkra releváns adat:
atheists 2.32%

en.wikipedia.org/wiki/World_population
"The world population is the total number of living humans on Earth at a given time. As of 8 December 2009, the Earth's population is estimated by the United States Census Bureau to be 6.802 billion.[1]"
számunkra releváns adat:
6,804 milliárd ember

6,804 milliárd 2,32 százaléka 157.852.800 ember azaz felfele kerekítve 158 millió ateista ember.

Ehhez képest vallásos kb. 6 milliárd ember.

"Abban ne nagyon bízzatok, hogy valaki a vallása miatt nem fog kirabolni, megerőszakolni vagy megölni. Erős összefüggés van az erőszakos bűncselekmények és a vallás között, csak épp nem a "jó" irányban. A hívők 2-3-szorosan felülreprezentáltak az ateistákhoz képest."

Látod mekkora hülyeséget mondtál, vagy magyarázzam el?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 14:19:26

@peetmaster: Bátor vagyok, és ki mered jelenteni, hogy nincs Isten és van istenképed! Hú, látod az ellentmondást?

Bell & Sebastian 2010.01.14. 14:19:45

A maradiságról mondott kritikádnak némiképpen ellentmond az utolsó enciklika mondanivalója.
Szép, kerek egész.

stud-theol.blogspot.com/2009/07/caritas-in-veritate-papai-enciklika.html

Az egyház sohasem befejezett, de a kényszeres progressziótól nem szenved. :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 14:19:51

@Caymans:
Egy kicsit más oldalról közelítem a dolgokat.
Összeszedek információkat, és próbálok mindent beépíteni a gondolkodásmódomba, a világról alkotott képembe. Minden ismeret és tapasztalat alakít a világképemen, de alapjaban nem tudja megrengetni. Lehet hogy tévedek. Nem először fordulna elő.
Nem mondom, van vele meló, de erre valóban mondhatom,hogy én vagyok. Nincs kész válaszom semmire.

A filmes hivatkozás azért sántít nekem, mert ott azért elég konkrét a találkozás. Ha feltételezzük, hogy van isten, akkor én tényleg csak annyit tapasztalok belőle (hogy a filmnél maradjunk), hogy tépkedi a lábaimat, és röhög a bénaságon.

Caymans 2010.01.14. 14:20:19

@peetmaster: nehéz lesz veled zöld ágra vergődni, hisz a hitet a vallást pont emberi keretek között akarod elfogadtatni, vagy azt kéred tőlünk hogy emberi keretek között mondjuk el amikor a lényege éppen az hogy túlmutat evilági dolgokon legyen szó akár judaizmusról akár buddhizmusról akár kereszténységről.

Azt írod hogy Isten nélkül is tudsz stabil értékrendet alkotni. Ha már wikiről linkeltél be filozófusokat, akkor most nem jut eszembe hogy ki írta, de a lényege a következő:

Ha a kereszténység mint vallás egy aránylag hiteles értékrendszert tükröz és próbál az embernek mintaként állítani akkor elmondhatjuk azért hogy európában próbálnak eszerint az értékek szerint élni az emberek függetlenül attól hogy járnak templomba vagy sem (lásd mindenki elítéli az emberölést). Viszont mi van akkor ha az egyetemesen elterjedő vallás épp az ellenkezőjét formálná meg: Az emberölés jó dolog, te is csináld minél többször. Gyakorlatilag akkor az lenne az elfogadott, ebben az esetben te is azt vallanád hogy az emberölés jó dolog ezért nem ítéled el?

Ez már eléggé filozófiai síkú beszélgetés de remélem érthető mit akartam vele kifejezni.

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 14:20:28

@Bell & Sebastian: nincs üzenet,
attól h a szám címe Templom (első sora alapján is szokták emlegetni: Én - templom keresztek nélkül), nincs több vallásos vonatkozása, mint a Highway to Hell-nek.
Ha az első strófába mindenképp vallásos üzenetet akarsz belelátni (ami a szöveg alapján lehetséges is, randa fordításban: Én - Templom keresztek nélkül/Gyógyítok, széttet karokkal/Álmos partok mentén/Megkövült kín/Én - hit ok nélkül/Én - igazság kezdet nélkül/Hallottad ahogy felkiáltott/A lélek az ősz közepén) - szóval ha ez szerinted vallásos vonatkozású, akkor nézd meg a záró strófát:
A lelkemben sötétség/A csalódás tetoválása/
Szétvert üveg/Szétkopott falak/És holnap én meghalok/Ömlik a nyugalom esője/Az emlékezetből eltünök/A folyó felett szétpukkanva

(nem irodalmi igényű fordítás, tudom... pl. az "измена" lehet megcsalás is, de általános jelentése simán 'változás', az Истерзанoе megkínzottat is jelent, ha emberre vonatkozik)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 14:21:53

@peetmaster:

Szerintem Isten a világot szeretedből teremtette, nem azért mert unatkozott, vagy geciségből, vagy hogy hozza a strigulát, hogy ki imádkozik, ki nem.
Isten az Élet Istene. Persze a normális földi élethez hozzá tartozik a halál is, de nem mindegy, hogy milyen.
Hálásak lehetünk a létezésünkért és probáljük örömmel kitölteni, szeressük az embertársainkat, müködtessük normálisan a világot. bla, bla, bla... :-)

Bell & Sebastian 2010.01.14. 14:22:00

@berciXcore:

Szép tornyotok van nektek is rajt', mit sírsz? :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 14:22:22

@maxt: "200 éve, és hallani sem akarnak arról, hogy változik a világ."
Ez konkrétan nem igaz, de ha bebizonyítod, akkor esküszöm, hogy elhiszem neked.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 14:32:31

@bs:

Na jó, kiragadsz egy verset az életműből, egy strófát a versszakból, egy szót a szakaszból, egy betűt a sóhajból!

És mire mentél vele? Bebizonyítottad, hogy nem jött át. Dolgoztál rajta eleget, hogy megörvendeztess vele, bár nem akartad.
Nem rossz a fordítás, de magyarul tényleg kevés.

Béke és megbocsátás részemről.

(ja, hogy meghalt a felesége, az jön át és a kétségbeesés, a krisztushit)

Caymans 2010.01.14. 14:35:52

huh több szálon fut a cselekmény már annyi mindent kellene kommentelni, de azért próbálom tartani az iramot.

@maxt: kb én is így csinálom, ugyanúgy szortírozok és próbálom a magam sajátos véleményét kialakítani a dolgokról, megspékelve azzal hogy megpróbálom összeegyeztetni a vallásommal. Nem mindig sikerül, vagy ha igen, van amikor több hónap mire zöld ágra vergődöm.

@peetmaster: Nem hinném hogy az emberiség valaha is meg fogja tudni válaszolni az élet nagy kérdéseit. Lásd pl most kísérleteznek az elméleti fizikusok a hadronütköztetőben, hogy előállítsák azt az anyagot ami a világegyetemet alkotta a nagy bumm előtt. Senki nem tudja mit fognak találni, én emiatt egy kicsit hazárdjátéknak is tartom ezt, hisz olyan dolgot keresnek aminek a fizikai és kémiai reakcióit nem is ismerik, akkor mégis hogy akarják előállítani...beláthatatlan következményei is lehetnek no mind1, a lényeg hogy lehet hogy egyre jobban megtudjuk a részleteket de a végső választ sose fogjuk megtudni. Ami pedig a vallást illeti, lehet hogy nincs örök élet, ennek ellenére ha halálomkor rájövök az igazságra akkor nem fogok azon búslakodni hogy a fene megette az egészet elvégre az egész életem során a hitem segített végig az akadályokon, egy olyan belső értéket és tartást adott amit nélküle nem biztos hogy képes lettem volna felállítani. sőt! megkockáztatom hogy a halált is könnyebben tudom elfogadni.

Említetted anno hogy a keresztények üldözték a pogányokat, (meg beszélhetnénk a búcsúcéduláról meg az inkvizícióról is,) el kell fogadni, és ne felejtsd: A pápák már számtalanszor bocsánatot kértek a keresztények gyarlóságai miatt. Többet te sem várhatsz el tőlük. A kereszténység az a vallás ami folyamatosan fejlődik és megújul, talán épp ezért van még mindig itt a földön.

valójábannemberci 2010.01.14. 14:39:48

@Bell & Sebastian: amíg tiszteletben tartjuk egymás tornyait, addig semmi gond. :)
én nem az a fajta protestáns vagyok, aki rá akarja borítani a szentségtartót a katolikusokra. sőt a nagycsalád tagjának tartom az anti-khalkedóniakat is.
nagyon nem tetszik, hogy gyakran az ortodox és ókeleti világba induló protestáns segélymissziók hátszelével megérkeznek a téríthetnékes viszketegségtől hiperaktív prédikátorok is.
és azt is tartom, hogy egy protestáns igenis olvasson katolikus, vagy épp ortodox, vagy ókeleti írókat, ahogy odaát is olvassanak protestáns írókat, mert hatalmas hitéleti irodalomkincset hagynak ki, akik makacsul elzárkóznak.

na ennyit a tornyokról. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 14:48:25

@Talon Karrde:
"11.78%, non-religious 11.77%, atheists 2.32% (2007 est.)
számunkra releváns adat:
atheists 2.32%"
Nyugodtan hozzáveheted a non-religious csoportot, akkor már hatból egy ember nem hívő, és akkor egész más a leányzó fekvése. Meg ha azokra is gondolunk, akik nem aktív hívők, csak a pofa kedvéért bemondták, hogy ők keresztények (ezeknél tudom leginkább elképzelni - valamiért sokan cikinek tartják bevallani az ateizmust vagy az érdektelenséget), akkor már meg is vagyunk, sőt. Magyarországon 90% felett vannak megkereszteltek, és 15% alatt a templomba járók.

Istenkép: az ilyen hangvételű kommentjeid nem tetszenek. Attól, hogy nem hiszek istenben, még kell, hogy legyen istenképem, hogy meg tudjam mondani, miben nem hiszek.
Például sok egyéb mellett nem hiszek abban, hogy egy két méter magas, három hosszú, hatlábú, rózsaszín szőrű unikornis keringene a Föld körül geostacionárius pályán, és sugározná a jóságot mindenkibe.
Látod? Pontosan leírt kép valamiről, ami nincs.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.14. 14:49:21

@berciXcore:

"nagyon nem tetszik, hogy gyakran az ortodox és ókeleti világba induló protestáns segélymissziók hátszelével megérkeznek a téríthetnékes viszketegségtől hiperaktív prédikátorok is."

Én térités-ellenes vagyok. mármint a tukmálás szintű téritést utálom. Jézusról lehet, kell beszélni. Főleg a pogányoknak*, de nem árt másoknak sem, hátha a saját hivatalos verziójukat nem értették meg, vagy nem tudják átélni. meg kell adni a lehetőséget egy papíron keleti ortodoxnak is, hogy ha akar protestáns legyen. Ha szilárd hívő, akkor az marad, ha nem jön be neki az ortodoxizmus, akkor legyen lehetősége váltani.
Van nem született ortodox hivő is! Ha az a lelkiség jön be, csinálja, de a keresztény minimum meg legyen.

*És így szerintem a zsidókat sem.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 14:49:59

@Talon Karrde:
(felszínre tört a cinikus énem, úgyhogy elnézést)
Úgy egészen konkrét igazság nem is létezik, táhát az állításod helytálló!
A mondatot nem bizonyítom! Nincsenek instant válaszaim, mint a vallásoknak, és hiába a bizonyítás, ha csupán annak eredménye vésődik be, ugyanolyan hittétel marad.

Érdemes gondolkodni róla, hogy mit tettek és tesznek az egyházak, miről akarják körömszakadtukig bizonyítani, hogy rossz, vagy mit fogadnak el, a modern vívmányok közül.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 14:53:02

@bs:

Ha érdekel, itt részletes, de olvani szoktam a Youtube bejegyzéseket, onnan az okosság.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Шевчук,_Юрий_Юлианович

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 14:55:19

a kétségbeesés és krisztushit meg a majom vagyok közt zongorázni lehet a különbséget, de asszem megbeszéltük.
мир в цeлом свете и дружба народов, пока

Bell & Sebastian 2010.01.14. 15:01:40

@berciXcore:

A kíváncsiság és kételkedés a legnagyobb intellektuális hajtóerő.
Az erős hit ki kell hogy bírja.
Ebben még Kolbenheyerrel is egyetértek, aki tudvalevőleg a post jegyzője. :)

De a kanyaróról is csak az jut az eszembe, ha már egyszer túlestem rajt', mégegyszer nem kapom meg, akkor se', ha akarom.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 15:04:06

@bs:

Baszki, ha kint élsz, hangsúlyozottan is, mégegyszer megkövetlek! Bell & Sebastian

valójábannemberci 2010.01.14. 15:08:28

@Jobb híján MDF-es: persze, csak sajnos a nyugati protestáns missziók a sekélyes kulturális ismeretük miatt nem értik a keleti keresztényeket. erről ezt az írást nagyon-nagyon elgondolkodtatónak tartom: www.orthodoxytoday.org/articles2/MathewesGreenProselytize.php

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2010.01.14. 15:12:47

@Bell & Sebastian: kint éltem, amint lehetett, átjött a család Mo-ra. De amit láttam gyerekként a rendszerből, az épp elég volt.

Oké, szent a béke, nem tudhattad... Úgy illik, én is megkövetlek a sértésért, elnézést azokért a szavakért.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 15:17:51

@peetmaster: " Magyarországon 90% felett vannak megkereszteltek, és 15% alatt a templomba járók."
Remélem, hogy erre nem vagy büszke.
Sokal konstruktívabb lenne, ha eldöntenéd, hogy egyáltalán hiszel-e valamiben (bármiben) mint ha állandóan negatívan és gúnyosan állnál hozzá olyan dolgokhoz amiben mások (nagyon sokan) hisznek.
Előbb-utóbb meg fogod tapasztalni, hogy a keresztény ember nem az ellenséged, SŐT (és ebben van valami ami a kereszténység sava-borsa) legjobb példa erre az lesz, ha a sors összehoz egy hívő keresztény nővel, akibe fülig beleszeretsz.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 15:44:01

@Talon Karrde:
"Remélem, hogy erre nem vagy büszke."
Hát, filozófiailag de. Mivel ugye nem ismerem el a vallásosság alapját, helyesnek találom, ha más sem veszi komolyan.
Hogy a keresztény életvitel erkölcsi példát mutathat, az átjön a legtöbb embernek templomba járás nélkül is.
Konkrétan a hit kinyilvánítása a 1. viccestől a 2. szánalmason át a 3. félelmetesig terjedő benyomást tesz rám. (1. körmenet, 2. idióta ruhák/étkezési előírások/szexuális szabályok, 3. önkorbácsolás/terrorizmus.)

Konstruktívan eldöntöttem, hogy semmiben nem hiszek, amihez az ember önmagában, nagybetűs Emberként nem elég.

Bell & Sebastian 2010.01.14. 15:53:24

@peetmaster:

Ha az Új Emberben hiszel kizárólagosan, mégiscsak keresztény vagy.
Ezt el kellett mondanom, jobb, ha minél hamarabb megtudod! :)

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 18:51:00

@peetmaster: kár a gőzért, sosem fogsz vita-jellegű válaszokat kapni, egy hívőtől, hisz hinni nem könnyű dolog, de az isten(halál)félő ember számára, akinek szüksége van ilyen komolyan vett metafórákra, mert azok nélkül nem tudja elviselni az élet terheit, ő sose lesz érdekelt a megismerésben, mert a megismerés egyben amőba életének tartóoszlopait - micsoda képzavar - robbantaná föl.

A kényelmesről nem könnyű lemondani, a kényelmetlenért, főleg ha a kényelmesről azt hírdetik, hogy az magasztosabb, én nem intellektuális igénytelenség, hanem lelki igényesség (amik szerintem ellentétesek).

Túl jól fölépített, önmagába zárodó kör a vallás, amibe igen nehézkesen hatol be a fény.

Meg kell reformálni az oktatást, és vallás-mentes, önálló, kérdés-feltevő értékrendet kell csöpögtetnünk az emberekbe, ahol az erkölcsi axiomák (aka 10 parancsolat) saját magunkért van, biológiai és pszichológiai szükségletünk kielégítéséért, saját örömünke léteznek, nem pedig istenért.

Filozófiailag ez is önmagába zárodó kör, de megszabadít minket isten fölös axiomájától és megfosztja a vallásos manipulációt a jogalapjától, valamint lehetőséget ad, önálló, felelős emberek nevelésére, hogy kinőjünk abból, hogy a plebsnek papok kellenek. Nem kell plebs.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 18:57:21

@Dr. Zoidberg: utópia, de ezért érdemes dolgozni.
Ahogy írtam, és te is mondod, nagyon zavaró, hogy nem tudnak egy pillanatra sem kilépni a rendszerükből, hogy megértsék, mi alapján mondjuk mi, amit mondunk.

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 19:09:21

Jah és Talon, továbbra is várom a válaszod, hogy kire szavaznál ha tehetnéd,(azon kívül, hogy hülye kérdés, és én is az vagyok) mert akármennyire is nem inged Csurka, meg a Jobbik se, azt érzem mégis ők az ideális választás neked.

A hitet feszegető kérdésekre is meglepő módon folyton oda lyukadsz ki, hogy mi gyűlöljük a katolikusokat, nem mennél bele a dolgokba, és egyébként is a nem hinni valamiben, az is ugyanolyan hit, mint hinni valamiben..

Kolbenheyernél ugyanez a furcsa érv köszön vissza 'világnézeti választás' köntösében. Az, hogy nem hiszek az nem választás, hanem alapállapot, aztán később elhihetem amit mondanak, vagy nem.

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 19:10:01

Jah és sztem ez a nap kommentje:
"pavlovna 2010.01.14. 00:17:06
na pedig tényleg azt hittem hogy kisgazda lesz a vége"
=]

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 19:12:43

@peetmaster:
@Dr. Zoidberg:
Boldogok a lelki szegények, mert övék a Mennyeknek Országa.
Látjátok feleim, nektek van helyetek a mi világunkban, a szomorú az, hogy nekünk a tiétekben csak lenézés jut.
Minden szavatokat értettem, tisztában vagyok a jelentésükkel, de sajnos nem érzem eléggé "felvilágosúltnak" magam arra, hogy megérttessem magam veletek.
További kellemes felsőbbrendű összeborulást kívánok minden hitetlennek.

A jelszó:
"Switch off the lights, and close your eyes.
Feel the energy inside.
Chillibow, chillibow, chillibow."

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 19:13:31

@Dr. Zoidberg: Majd a szavazás előtt 1 nappal megmondom.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 19:33:30

@Talon Karrde: ez érdekes. Miért gondoljuk mindketten azt, hogy a másik lenéz minket?
"lelki szegények"
Továbbra is tartom, hogy egy pillanatra sem tűnt úgy, hogy "lenne helyünk" a te világodban.
Az igaz, hogy neked sincs hely a mienkben - Isten gondolata nem fér bele. De én legalább törekszem a megértésre.

kolbenheyer 2010.01.14. 19:37:45

@Dr. Zoidberg: @peetmaster:
Ha hideg fejjel végigolvassátok a kommentjeiteket, biztos ti is észrevesztek benne három kényszert:
1. Az ítélkezés kényszere: Mindenről kimondjátok, hogy helyes vagy helytelen.
2. A megváltás kényszere: Az embereket ilyenné és ilyené kellene formálni így és így.
3. A kinyilatkoztatás kényszere (ami az előző kettő mögött lapul): A biztos igazság, a felvilágosultság, sőt a felsőbbrendűség tudata.

Érdemes ezek fényében átgondolnotok, kit mivel vádoltok, és hogy mik is lennének a felvilágosodás és az ateista humanizmus értékei.

(Nem tudják, mit cselekszenek)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.01.14. 19:47:27

@Talon Karrde:
Tévedés, méghozzá hatalmas!
Ki mondta, hogy bármi is felsőbbrendű lenne?
Ki néz le kit?

Én fenntartom a lehetőségét, hogy tévedek. Ha valaki erre képes, akkor úgy gondolom van annyira nyitott, hogy párbeszédre lépjen más gondolkodású emberekkel, és beszélgetések, viták, a nézeteltérések tisztázása végett együtt tudjon gondolkodni velük.
Partnerként!

Sok barátom van. zsidó, buddhista, ortodox, katolikus, református, nazarénus, krsnás, és persze sok kereső, illetve boldogan élő "hitetlen".

Akit megvakít a saját hite, az dogmákat követ, aki benne él kérdéseket tesz fel, akiben él a hit, annak nincs szüksége szabályokra és önigazolásra.
Csak egy tulajdonság, mint a szemszín.

Nem határozhatod meg, de az sem határozhat meg téged!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 19:48:51

@kolbenheyer: itt is megkérdezem: ha nem tesszük ezeket, mi különböztet meg minket egy tudatlan állattól?
1. Ha te nem mondod ki, hogy valami helyes vagy helytelen, akkor mit csinál benned a vallás? Eddig arról volt szó, hogy az egy helyességeldöntő eszköz egyebek mellett.
2. A megváltás egy keresztény eredetű fogalom. Szóval ti vallásosok is csináljátok ugyanezt.
3. Ezt meg aztán végképp csinálják a vallások. Még a szó is a Bibliából van: kinyilatkoztatás.

Szóval ha nektek szabad, nekünk is.

Az ateista humanizmusnak szerintem nem azok az értékei, hogy nem mond semmit arról, amiről a vallás szól.

"(Nem tudják, mit cselekszenek) "
Ez valami sértés akar lenni?

kolbenheyer 2010.01.14. 19:52:39

@peetmaster:
Miért lenne sértés? (Most mondjam, hogy mindenki magából indul ki?)

Nem érted a (finom) iróniát. Ha az a válaszod, hogy amit neked szabad, azt nekem is, akkor ne beszéljünk etikáról.
Épp arra akartam utalni, hogy ha a fentiekkel vádolod a vallást (épp az előbb tetted), akkor nem teheted ugyanazt.
Ha velem vitatkozol, akkor azt tedd, erre már többször kértelek. Nem felelek mások szavaiért. Ha én ítélkezem állandóan, én akarom megváltani a világot és én nyilatkoztatok ki, akkor vesd a szememre. Konkrétan.

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 20:06:54

"1. Az ítélkezés kényszere: Mindenről kimondjátok, hogy helyes vagy helytelen."
Erről szól az értékrendek szembeállítása, de azért ha néha el is felejtem hozzá-tenni, hogy szerintem, azért ott figyel a fejemben a szócska. Sokak szerint itt az ateizmus helytelen. Szerintem isten emberi kreálmány és nem fordítva. Szerinted meg a hit helyes és isten realitás. Aztán érvelünk, de ez nem ítélet, hanem a véleményeink kinyilvánítása. Én megtűröm a más véleményeket, de ettől még ha nyitottak a vitára, vitatkozom velük.

"2. A megváltás kényszere: Az embereket ilyenné és ilyené kellene formálni így és így."
Az embereket mindenképp formálja valamilyenné a társadalom, szerintem nem bűn ha van elképzelésünk arról, mi lenne üdvözítőbb, és nem csak sodródunk az eseményekkel (én pl ezért nem vagyok konzervatív..)

"3. A kinyilatkoztatás kényszere (ami az előző kettő mögött lapul): A biztos igazság, a felvilágosultság, sőt a felsőbbrendűség tudata."
A biztos igazságra te éhezel oly nagyon, a cikked is bizonyítja ezt, még azon az áron is, hogy valamit alap nélkül csak elhigyj, a vakhit és az ezzel nyert látszólagos koherencia kedvéért. Szerintem ez emberhez méltatlan, én és peet is úgylátom, épp a folytonos kérdésfelvetést védjük, azt mondjuk, ne higgyunk a kinyilatkoztatásoknak, inkább vizsgáljuk meg mit tudunk, és ne féljünk attól amit nem. Ha ez stílusában akár kinyilatkoztatásnak hat, vagy akár arrogánsnak is sajnálom, de szerintem ez annak hat csak úgy, aki félti a hitét.

És itt van a nagy szakadák szerintem, aki hinni akar, az nem akar hallani a hátrányokról és kételyekről, mert hinni amúgy sem könnyű dolog, így ezek megjelenését sérelemként éli meg.

Ezzel szemben akár milyen arrogánsan is ír talon vagy bell, ez engem inkább elszomorít, mint bánt.

Mindegy, javaslom tekintsünk el a stílustól, én régóta ezt teszem (bellé például szerintem sokkal arogánsabb és kinyilatkoztatóbb, taloné meg elég sértett vadtulkos - pedig csak informatikus) szóval hagyjuk a külsőségeket és koncentráljunk inkább a tartalomra.

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 20:12:45

Jah és én nem vádolok senkit a vakhit gyengeségén kívül semmivel, de ezt meg azt hiszem önként vállalta aki hisz. Aki nem hisz, az meg önként vállalta a halálfélelem, egy magasabb fokát, és megválaszolatlan kérdések tömkelegét, de szerintem ez a tudatosság egy magasabb foka is.

És az ateizmus szerintem nem kíván a valláshoz hasonló erkölcsi útmutatás lenni, az ateizmus a hit hiánya, nem több és nem kevesebb ennél.

A humanizmus értékei pedig szerintem mindnyájunk számára jól ismertek, a vallásosok erre rátesznek még egy két életvezetési, hitbéli, stb lapáttal, az ateisták pedig nem egyházi útmutatás alapján döntenek ezekről. Ennyi.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 20:23:32

@kolbenheyer:
"Nem érted a (finom) iróniát. Ha az a válaszod, hogy amit neked szabad, azt nekem is, akkor ne beszéljünk etikáról."

Ez elég értelmetlennek hangzik. Már hogyne lenne mindenkinek szabad azt tenni, amit valaki másnak szabad. Demokrácia van, vagy mifene.

"Épp arra akartam utalni, hogy ha a fentiekkel vádolod a vallást (épp az előbb tetted), akkor nem teheted ugyanazt."

Félreértés, én nem "vádolom" a vallást, a vád azt jelenti, hogy valami bűnt akarok rábizonyítani. Kijelentéseket tenni arról, hogy mi a helyes, mi az igazság stb., nem bűn. (Valamiért elterjedt a képzet a vallásosak között, hogy az ateisták relativisták erkölcsi értelemben, azaz nem gondolják, hogy van Igazság. Ez tévedés, legalábbis ami engem illet.)
Nagyon helyes, ha minél többen keressük az igazságot és hallgatjuk meg egymást. Gondolj bele, írtál egy posztot arról, hogy kereszténydemokratának tartod magad. Én nem, de ahelyett, hogy megrántottam volna a vállam, és arra gondoltam volna, hogy "na még egy hülye", akkor egyrészt most nem lennék itt, másrészt hibát követnék el. Feltételeztem, mint kiderült, helyesen, hogy vannak érveid, amik alapján erre a döntésre jutottál. A helyzet azonban az, hogy ezek az érvek számomra nem mind meggyőzőek, illetve részben olyan premisszákon alapulnak, amiket más érvek hatására nem fogadok el.
Ezért nekiálltam érvelni, amennyire tőlem telik, mégpedig úgy, hogy tiszteletben próbáltam tartani azt, hogy te is gondolkodás eredményeképpen vallod azt, amit.
Még egyszer, az NEM BŰN, ha kinyilatkoztatunk, csak az, ha nem vagyunk hajlandóak indokolni. Ha szükséges, akkor a premisszáinkat is.

A többi mondanivalómat @Dr. Zoidberg: kifejtette.

stefan75 2010.01.14. 20:29:41

@Talon Karrde: Bocs, hogy kinéztem belőled a "felülreprezentált" szó ismeretét.

A háromszorosan felülreprezentált azt jelenti, hogy normálisan 14 keresztényre jut egy ateista, a börtönökben meg 42 keresztényre jut egy ateista.

Hogy téged idézzelek: "Látod mekkora hülyeséget mondtál, vagy magyarázzam el?"

kolbenheyer 2010.01.14. 20:46:19

@peetmaster:
Már hogy lenne szabad. Nem szabad ölnöd, lopnod, hazudnod azért, mert van, aki ezt teszi.
Ha helytelenítesz valamit, miközben ugyanazt teszed, hiteltelen a helytelenítés.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 20:47:01

@maxt: Helló!
A kommentet nem hozzád intéztem, tehát nem kell magadra vedd.

Én is fenntartom a lehetőségét, hogy tévedek.
Hajnalban írtam egy kommentet, amiben "bemutatkoztam" a félreértések elkerülése végett, rajtam kívül csak peetmaster tett egy halvány kísérletet ugyanerre.
Azzal kezdtem, hogy bár 1000 kommentig jutna ez a poszt, azaz nyitott vagyok a vitára, de nem ilyen mocskolódásra amit Zoidberg & peetmaster művel.

Nekem is sok barátom van én nem tudom hogy mitől lenne boldogabban élő egy "hitetlen"?

"Akit megvakít a saját hite, az dogmákat követ, aki benne él kérdéseket tesz fel, akiben él a hit, annak nincs szüksége szabályokra és önigazolásra.
Csak egy tulajdonság, mint a szemszín.

Nem határozhatod meg, de az sem határozhat meg téged!"
Amint Zoidberg mondta, "csak" egy informatikus vagyok, nem filozófus, a filozófia távol áll tőlem, de hidd el:
- a hitem nem vakít el, nem dogmákat követek
- él bennem a hit és ennek ellenére - mint minden embernek - szükségem van nekem is szabályokra sőt önigazolásra is
- a szemszín az én esetemben pont nagyon érdekes, de ez egy másik téma :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 20:51:33

@kolbenheyer: Én pozitív dolgokra gondoltam, mint engedélyezettekre.
Hol kritizáltam én olyat, amit magam is teszek?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 20:53:17

@Talon Karrde: nem vettem észre, hogy mocskolódnék, ha igen, akkor bocs.
Csak az zavar, hogy nem tudunk közös platformra helyeződni sehogy, és úgy érzem, hogy neked kéne nagyobbat mozdulni jelenleg.

valójábannemberci 2010.01.14. 20:53:30

@Dr. Zoidberg: Jó lenne, ha az ateizmus végre képes lenne meghatározni magát másképp is, mint a hit hiánya, vagy Isten-nélküliség. De a jelek szerint erre képtelen.

kolbenheyer 2010.01.14. 20:58:15

@peetmaster:
A vallásról mint elmaradott, értelmetlen, felesleges és káros jelenségről beszélsz. Nem értem, miért. Az ilyesfajta beszéd tűnik nekem leginkább fanatikusnak, hiszen nem egyszerűen hiten alapszik, hanem valóban kizárólagosságra tör. Úgy, hogy közben ezzel a vallást vádolja. (Én már csak maradok ennél a szónál.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 20:58:33

@berciXcore: miért kéne, hisz a konzervativizmus sem más, mint az ideológia hiánya, és nekik elfogadják ezt :)
De hogy igazad legyen: ott a humanizmus erkölcsnek.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 20:59:01

@stefan75: "A háromszorosan felülreprezentált azt jelenti, hogy normálisan 14 keresztényre jut egy ateista, a börtönökben meg 42 keresztényre jut egy ateista."
És akkor mi van?
Ezzel igazoltál valamit?
Honnan ez a fantasztikusan pontos adat?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 21:00:16

@kolbenheyer: Azért tüntetem fel negatív színben a vallást, mert szerintem tévedésen alapul. A gyereknek is megmondom, hogy téved, ha 2x2-re ötöt mond. Nem tartom tiszteletben a tévedését, és értéknek sem tartom. Sőt, kizárólagosságra törekszem a 2x2 értelmezésében.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.14. 21:00:50

@peetmaster: pfff, hova mozduljak?
Terelgessél, lássuk mit gondolsz rólam (majd megmondom mi az igazság) és javasolj egy elmozdulási irányt is. Komolyan.

kolbenheyer 2010.01.14. 21:03:57

@peetmaster:
Téves levezetés.
1. Ha a gyerek ötöt mond, akkor a tévedésének mérhető negatív következményei lesznek, először csak egy elégtelen, de később összedőlhet a ház is.
Ha azt mondom, van Isten, mi ennek a negatív következménye?
2. Ha a gyerek ötöt mond, ugyanazon a matematikai rendszeren belül mondja, és ott kimutatható (bizonyítható), hogy téved.
Ha azt mondom, van Isten, mi a közös rendszer, amin belül bizonyítod a tévedésemet? (Ellenpélda: ha azt mondanám, hogy hatezer éves a Föld, akkor lenne ilyen rendszer, a természettudomány, és bizonyítható lenne a tévedésem.)

Bell & Sebastian 2010.01.14. 21:06:07

Arra persze mindegyiktek lusta, hogy belekukkantson az enciklikába, pedig abból megismerkedhetne azzal a bizonyos "zárt egésszel", a rendszerrel és nem kéne itt parciális álproblémákon nyámnyogni.

Ha valaki fel tud mutatni ennél átfogóbb és részletesebb, a mindennapokban, bárki számára használható, (legyen hívő akár nem), aktuál-politikai elemzést, az most szóljon, vagy hallgasson örökre!

Isten nem látvány, vagy akár maga a látó, a látás maga. (Erdő Péter után szabadon)

Aki járt már mindkét oldalon vagy váltogatta őket, tudja mi ez, aki még a jelet se' kapta/látta, ne adja fel, nem a hit gyűri majd maga alá, csak engedi, hogy feloldja a Logosz.
Elég hozzá csak az önzést feladni, de úgy szívből ám!

kolbenheyer 2010.01.14. 21:12:48

"Elég hozzá csak az önzést feladni, de úgy szívből ám!"
Ezt még sokszor fogom idézni.
Úgy szívből ám!
Nem bók volt, ne értsd félre.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 22:52:42

@Talon Karrde: Nem tippelek a személyedről, az kommentvitában sose vezet jóra.
Amit szeretnék, az az, hogy a vita kedvéért tételezd fel, hogy nincs Isten, vonj le ebből néhány következtetést, és azokhoz képest mondd meg, hogy amiket állítok, helyesek/elfogadhatóak-e.
Ekkor tudnánk, hogy nem vagyok hülye (abban az értelemben, hogy következtetési hibát vétek), csak különböző alapállásból indulunk.
Már előrébb lennénk egy lépéssel.

2x2 nem 11, mert akkor rádomlana a ház a nem működő számítógéped előtt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.14. 22:54:41

@kolbenheyer: A "van Isten" állításodhoz a közös rendszer ez a világ. Ha azt mondom, hogy van félszemű spagettiszörny, ami logikailag egyforma erejű állítás, akkor te azt mondod: "Mutasd!"
Rajtam van a bizonyítási teher.
Rendkívül boldog lennék, ha elismernéd, hogy te ugyanebben a helyzetben vagy.

Dr. Zoidberg 2010.01.14. 22:56:49

"Ha azt mondom, van Isten, mi ennek a negatív következménye?"
Hát ha hozzá tesszük, hogy Istennek elvárásai is vannak, és ha nem tartja be őket a halandó azt súlyosan bünteti, és az elvárásokat aztán valami földi autoritás határozza meg akkor olyan következményei lehetnek, mint pl az aids terjedése, a terrorizmus, vallási alapú háborúk, stb..

Persze ez nem pusztán abból következik, hogy azt mondjuk van Isten, de mindenképp ez az első lépcső. Önmagában ebből csak az következik, hogy elfogadjuk helyesnek a mentalitást, hogy ha valaminek a létét pusztán hit alapján adottnak tekintsük, ez a mentalitás pedig szerintem szemellenzéshez, kényelmi alapon megszülhető, de irracionális döntésekhez vezet, valamint az autoritás iránti gyermeki vágy igazolásához, és a felelőség hárításához..

Talon Karrde: mocskolódás? érdekes ez valakitől akinél újra és újra előjön, hogy a cigányok így, a zsidók meg amúgy, a jobbik pedig menő. jah biztos ők is nyakas kálvinisták.

Bell: szerintem meg elhinni valamit, a halálfélelem, meg a világ bonyolultságának varázslatosan egyszerű feloldása okán, aztán fogyatékosnak nézni mindenkit, aki nem tesz így, szerintem ez maga az önzés.

Bell & Sebastian 2010.01.15. 00:29:18

@Dr. Zoidberg:

Szómágia.

Azt hiszed, átadtad, mit gondolsz. Ja, úgy a 20% -át. A 80 -at meg kitalálom. Talán.
Nem vagyok missziós térítő. Ha nincs közös nyelv, nincs mit megbeszélni. A művészetek általában jobb közvetítőnek bizonyulnak a társadalmi ismereteknél. :)
Ott megfognálak, talán. Ha van rá igény.

www.youtube.com/watch?v=qQZ1Ezk3aLU&feature=related

www.youtube.com/watch?v=bJhdfq0BOkc

Nem akadály a karakteresség, sőt!
Keresel valamit, amiről azt hiszed, nekem van?
Nem veszed elő, mert nincs rá szükséged?
Pedig ott kell annak lennie, elő fog kerülni, szükség esetén! Csak ne rajtam keresd, vagy máson.

Esetleg nézd meg a hypothalamusban. Állítólag ott lakik...
Keresd, ne add fel!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.15. 01:34:42

@Bell & Sebastian:
"Azt hiszed, átadtad, mit gondolsz. Ja, úgy a 20% -át. A 80 -at meg kitalálom."

Mit lehetne tenni ezügyben?
Egyébként én se nagyon értem az utolsó két kommentedet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.15. 05:52:23

@peetmaster: "Nem tippelek a személyedről, az kommentvitában sose vezet jóra."
Már eddig is elég sokat "tippeltél" (ha akarod, visszakeresem neked és idézek) szóval akkor ezt hagyjuk.
"Amit szeretnék, az az, hogy a vita kedvéért tételezd fel, hogy nincs Isten, vonj le ebből néhány következtetést, és azokhoz képest mondd meg, hogy amiket állítok, helyesek/elfogadhatóak-e.
Ekkor tudnánk, hogy nem vagyok hülye (abban az értelemben, hogy következtetési hibát vétek), csak különböző alapállásból indulunk.
Már előrébb lennénk egy lépéssel."
Hát ezt kérlek kérd mástól (hátha kolbenheyer esetleg tus segíteni), nekem ez így egyszerre sok(k). Ne várd el tőlem hogy én igazoljam neked a te vallástalanságodat. Már innen is látszik, hogy nem vagy egy meggyőződéses ateista (olyan személy akit és pont ugyanannyira tisztelek, mint egy meggyőződéses vallásos embert) csak egy amolyan hobbyateista.

"2x2 nem 11, mert akkor rádomlana a ház a nem működő számítógéped előtt."
Jajj, és te foglalkozol számítógépekkel, LOL!
Hajnali kekeckedés:
2x2 pld. a hármas számrendszerben a tudomány mai állása szerint 11. A helyes válaszod az lett volna, hogy valójában 2x2 a négy, csak másképp ábrázoljuk. A "négy", "4" és "hármas számrendszerben 11" ugyanazt jelenti. Valahogy így van Istennel is. Te másképp ábrázolod mint én.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.15. 05:56:28

@Dr. Zoidberg: "mocskolódás? érdekes ez valakitől akinél újra és újra előjön, hogy a cigányok így, a zsidók meg amúgy, a jobbik pedig menő. jah biztos ők is nyakas kálvinisták."
Beteges a hozzámállásod, fogalmad sincs, hogy mit gondolok a cigányokról és a zsidókról.
Valakivel akinek a vallás nem egyéb mint egy a tudatlanságba való menekülési lehetőség (ez vagy te) nem lehetek közös nevezőn ha beleszakadok akkor sem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.15. 07:45:53

Látom semmi reakció, ok, akkor beszélgessünk konkrét dolgokról.
gkse.wplanet.hu/wp-content/uploads/2009/12/ady_endre_karacsony.pps
Elemezzük ezt a költeményt, kinek mi jön le belőle.
Ateistákat kérném szépen még hogy mondjanak nekem számukra példamutató ateistákat, vallástalanokat, híres, köztiszteletben álló ateistákat és vallástalanokat. Komolyan.

kolbenheyer 2010.01.15. 10:26:41

@peetmaster:
A világ nem közös értelmezési keret. Éppen a világot értelmező kereteink között van a vita.

A példád szerintem két szempontból félrevezető.

Gyakorlatilag azért, mert szerintem van különbség egy véletlenszerű állítás (spagettiszörny) és egy többezer éves, sokak által vallott, intellektuálisan is felépített rendszer között.

Elméletileg meg azért, mert én nem akarlak meggyőzni természettudományos érvekkel Isten létezéséről, mert lehetetlennek tartom. Hasonlóképpen lehetetlen, hogy te meggyőzz Isten nemlétéről természettudományos érvekkel. Legfeljebb annyit jelenthetsz ki, hogy ez az állítás bizonyíthatatlan, és ebben egyet is fogunk érteni.

kolbenheyer 2010.01.15. 10:30:04

@Dr. Zoidberg:
Ennyi erővel én is állíthatnám, hogy a te felvetésed, miszerint legyen ellenőrzött az oktatás az első lépcső a gondolatrendőrség felállítására és a diktatúra felé.
Ostoba történelmi példákat pedig én is sorolhatnék (a jakobinusoktól a bolsevikokon át a nácikig), de pont ostobaságuk miatt nem teszem.

Több mindenkitől kértem: aki velem akar vitatkozni, az az én kijelentéseimmel vitatkozzon. Én nem akarlak meggyőzni semmiről, ha nem tetszik a vallás, kérlek, a te döntésed.

Dr. Zoidberg 2010.01.15. 15:07:39

Az oktatás mindenképp ellenőrzött, de én nem ezt mondtam, hanem, hogy a mostani ellenőrzést meg kéne reformálni. Nekem van elképzelésem merre volna kívánatos menni, de sose kénszerítenék rá senkire semmit, inkább alapítanék saját államot, aztán majd az idő (szelekció) eldönti mi életképesebb. :) Ill próbálom meggyőzni a környezetemet arról, hogy ami szerintem kívánatos, az nekik és miért lehet jó, próbálom a hátrányokat sem elhallgatni, ellentétben az önigazolásra oly éhes vallásosokkal, akik csőlátás nélkül megvakulnának.. Nem akarok én senkit megsérteni, de akkor is így érzem, és nem fogom a kényelmükért véka alá rejteni, mert nálam nem járja ez a hozzáállás.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.15. 16:13:01

@Talon Karrde:
"Már innen is látszik, hogy nem vagy egy meggyőződéses ateista (olyan személy akit és pont ugyanannyira tisztelek, mint egy meggyőződéses vallásos embert) csak egy amolyan hobbyateista."
Tekintsünk el a folyamatos sértegetéstől, és akkor csak annyit mondok, hogy olvass bele a blogomba, egy hobbiateista nem foglakozik ennyit az erkölcs, a vallás stb. kérdéseivel.
Komolyan érdekel a téma, és amikor épen nem éjszakás műszakban vagyok (bocs a késésben levő kommentekért), akkor próbálom olvasottságomat a szükséges szintre hozni.

"Jajj, és te foglalkozol számítógépekkel, LOL! A "négy", "4" és "hármas számrendszerben 11" ugyanazt jelenti. Valahogy így van Istennel is. Te másképp ábrázolod mint én. "

Még egyszer, utoljára eltekintek a sértő szándéktól, ami egyébként igen szemet szúr.
Az lehet, hogy én másképp ábrázolom Istent, mint te, nem is ugyanazokba a kategóriákba tesszük. Én azért próbálkozom itt napok óta, hogy valamit megtudjak a te (és kolbenheyer etc.) fogalmaidról. Hogy lesz az ember vallásos?

@kolbenheyer:
Ha a "világ" szó nem ugyanazt jelenti kettőnknek, akkor neked mit?
És hol van benne Isten helye vagy szerepe?

"Én nem akarlak meggyőzni semmiről"

Ettől a mondattól viszont agyfaszt kapok. Akkor mi a fenéért írtál egy ötrészes cikket a világnézetekről? Mi a csudának koptatod itt a billentyűzetet napok óta?
Csak egy magyarázatot tudok elképzelni: végiggondoltad, hogy ezekben a kérdésekben mi a véleményed, számba vettél érveket, ellenérveket, majd amit legközelebb állónak találtál az Igazsághoz, azt leírtad, abban a reményben, hogy mások elismerik a törekvéseidet, sőt, igazat is adnak. Hiszen te végiggondoltál mindent, aki nem ért veled egyet, az nyilvánvalóan téved. Arra az esetre, ha ez mégsem így lenne (azért nem vagy te a tévedhetetlen Isten), nyitva hagytad a kommentezési lehetőséget, hogy vitázni lehessen, és hogy tanulj te is belőle.
Legalábbis ha én posztot írok, ezért teszem. Ha nem akarnék senkit meggyőzni semmiről, akkor mi a fenéért pazarolnám az időmet a gép előtt?

"Legfeljebb annyit jelenthetsz ki, hogy ez az állítás bizonyíthatatlan, és ebben egyet is fogunk érteni."

Valóban, és hogy maradjunk a gyakorlat talaján, a magam részéről nem alapozok világnézetet olyan dolgokra, amikkel kapcsolatban az a közmegegyezés, hogy nem lehet őket megismerni.
Bizonyíthatatlan állítás nem lehet fontos dolgok alapja.
Ha pl. azt mondod, hogy a világ legjobb kajája a pekingi kacsa, akkor az egy bizonyíthatatlan állítás, mert én sose fogom tudni a te szubjektív értékítéletedet megismerni. (Nem a te nyelveddel kóstolok.)
Viszont vitát se nyitunk róla, mert én ezt elfogadom tőled, te meg tőlem azt, hogy nem a pekingi, hanem a szecsuáni a tuti.
Viszont világnézeti kérdésekben egyikünk se fog erre alapozni semmit.
Isten léte, ha bizonyíthatatlan, ekvivalens a kacsa legjobbságával.

Dr. Zoidberg 2010.01.15. 16:47:58

peetmaster: doki vagy hol ügyelsz?

Dr. Zoidberg 2010.01.15. 16:48:28

+vagy (pedig én nem is ügyelek)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.15. 17:06:00

@Dr. Zoidberg: nem doki, egyszeri infós, amíg TK ki nem tilt :)

Dr. Zoidberg 2010.01.15. 17:26:02

itt mindenki infós? :) amúgy én is webszájtolok, lehet irc chanel kéne inkább, mint közéleti blog.. az infósok miért ügyelnek? és mi az a TK? vagy úgy érted, hogy infó pultos a kórházban? teljesen össze vagyok zavarodva.:S

Bell & Sebastian 2010.01.15. 17:32:27

@peetmaster:

Arra gondoltam, az élő beszédben a gondolat átvitelének hatékonysága állítólag nem több 20% -nál.

Ezen a fórumon is torzító tényező a nem-valósidő, (elcsúszás), a metakommunikáció teljes hiánya, a Google-akadémia, (nem mindenki fejből dolgozik), egymás felszínes ismerete.

Propagandává - ellenpropagandává silányított interaktív ego-monológok. Egy óra a kricsmiben többet ér, emberhez méltóbb.

De akkor mire fel az időnként felizzó érzelem, ha mindez csak pótcselekvés?
Szellemi divatbemutató lenne tapssal és fütyüléssel? Esetleg ingyen gyorstalpaló, vagy kísérleti terep újságíró tanoncoknak?

A lényegét tekintve propagálása az _én_ igazamnak, egyben ellenőrzése annak, van-e jobb?

Az teljességgel lehetetlen a racionális világban, hogy különböző inputokra ugyanaz az output a (helyes) válasz. Az immagináriusban van ilyen, (hit, filo.), csak a leképezése a valóságra nehéz feladat. Az aprópénzre váltása a _nagy_ igazságoknak. Egymás értéséhez először is egy kifinomult és közösen efogadott nyelvezet kellene.
Platóné? Aristoteleszé?
Lepsénynél még megvolt! :)

Kellene ezt tanítani. Akár úgy is hívhatnánk, hogy hit- és erkölcstan. Hogy legalább beszélni tudjunk!

Gyilkolni és lopni, - sok más mellett -, bűn, büntetésért kiált.

Eljutottunk oda, hogy a keresztényeknek is kardot kellene rántaniuk, mert már erősen kóstolgatják öket! Hogy kik is?

Az már egy másik post.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.15. 17:32:50

@Dr. Zoidberg: szerverfelügyelet 7x24-es megbízónak
TK az Talon Karde kommentelőtársunk, aki az előbb közölte, hogy nem is vagyok rendes infós, mert nem láttam meg a 11-ben a hármat.
Semmi közöm semmilyen kórházhoz.

Dr. Zoidberg 2010.01.15. 18:04:02

"Szellemi divatbemutató lenne tapssal és fütyüléssel? Esetleg ingyen gyorstalpaló, vagy kísérleti terep újságíró tanoncoknak?"
A te moralizáló komment-költészetedből kiindulva, hja.

Én is inkább azért kommentelek, hogy reprezentálva legyen a véleményem, meguntam, hogy többségében zabolátlan dömdödömözés folyik, meg némi önhátveregetés, illetve a csatornéba való eszmék kulkászása, nem szeretném ha csak ezzel találkozna az átlag-olvasó aki nem kommentel, mert még azt hihetné, itt mindenki megveszett és az internetezők zömének, mind a torkán akadt a saját egója, így csak levegőért kapkodó grimaszba torzult arccal tudja összeköpködni az instant-por gondolataival az asztaltársoságot.

Értelmes vitába sajnos ritkán keveredek itt, de az értelmes viták általában nem a netes fórumokon zajlanak le. De nem árt tájékozódni és reprezentálva lenni, és persze terjezsteni egy értelmesebb vitakultúrát. Tanulságosak is a flamek, de a lényeg, hogy nem akaram, szó nélkül hagyni a fröcskölődést, meg a sár(!)pacskolást.

Nem egészséges, ha azt látják a népek, hogy ez a norma. A magam koránt sem tökéletes módján próbálom ápolni az általam helyesnek hitt normákat, és támadni a báránybőrbe bújtatott normaszegéseket.

Álmodni sem merek róla, hogy nekem is sikerült, olyan tömören lehengerlő és frappánsan polgárpukkasztó, ugyanakkor mégiscsak derék konzervatív módjára idehintetni az okosság (instant?) porát lepke szárnyaimról, de azért remélem ezt is föl tudod szippantani kifinomult orrod likacskáiba.

peet: értm, köszi.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.15. 18:41:43

@Dr. Zoidberg: uh, talán elég a költészetből :) Bell&S is nehezen érthető az utóbbi időben, ne kezdd te is :)

Most megyek, ha hiányoznék, éjjel megint leszek munkaidőben :)

tbb 2010.01.16. 03:29:09

"A kereszténység hatalmas előnye más világvallásokkal szemben, hogy végigment egy olyan civilizációs úton, amelyen megtanulta, hogy az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra"

Nagyon jó a meglátásod. Amihez csak annyit fűznék hozzá, hogy még ennél is fontosabb, hogy ez a civilizációs út vezetett el a mai liberális demokráciákhoz. A többi civilizációs utak csak a helybenjárást tették lehetővé.

tbb 2010.01.16. 03:42:19

@nadivereb: "A bajom elsősorban az, hogy ahhoz, hogy valaki kereszténydemokrata legyen, ahhoz kereszténynek is kell lennie."

Nem árt, ha keresztény, de valójában nem kell, hogy az legyen. Elég ha a békés egymás mellett élés a legfőbb prioritása.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.16. 03:54:52

@tbb:
"az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra"
Azóta is azon gondolkozom, hogy ha a birtoklás tudata nem is, de maga a birtoklás?
Az elsőre (és másodikra) nem zavarna.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 07:25:15

@peetmaster:
Eredeti idézet (kolbenheyer):
"A kereszténység hatalmas előnye más világvallásokkal szemben, hogy végigment egy olyan civilizációs úton, amelyen megtanulta, hogy az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra."
Te azt mondod (ötször is, azaz NAGYON komolyan gondolod):
"az igazság birtoklásának tudata sem jogosít fel az erőszakra"
"Azóta is azon gondolkozom, hogy ha a birtoklás tudata nem is, de maga a birtoklás?
Az elsőre (és másodikra) nem zavarna."
Próbállak megérteni, mert elég szűken mérted a szavakat és ezért nehéz kihámozni a lényeget...
Én ezt értettem belőle (kiegészítem a mondatodat):
"Azóta is azon gondolkozom, hogy ha a birtoklás tudata nem is, de maga a birtoklás feljogosít-e erőszakra? Az elsőre (és másodikra) nem zavarna."
Szerinted maga a birtoklás bárkit is feljogosít erőszakra és ez téged nem is zavar?
Kérlek javíts ki, vagy magyarázd el, hogy mit akartál írni, mert ez így szerintem nagyon gáz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 07:54:51

@peetmaster: "Hogy lesz az ember vallásos?"
Hmm, nagyon érdekes már maga kérdés hát még a válaszom, de megpróbálok válaszolni, saját magamból kiindulva, mert ez elég konkrét.
Én nem vallásos LETTEM, hanem amióta az eszemet tudom, az VAGYOK.
1. Református (de ezt már mintha említettem volna)
2. Megkereszteltek csecsemő koromban, nem kérték ki a véleményemet és a tudtomon kívül tették ezt velem, de nem bánom.
3. Konfirmáltam 14 éves koromban (pusztadarocref.blogspot.com/2009/05/konfirmacio-kikerdezes-es-fogadalom.html , reformatus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=15479&Itemid=334&lang=hu )
4. Megházasodtam 29 éves koromban (reformatus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=9994&Itemid=346&lang=hu) református és római-katolikus templomban is mivel feleségem római-katolikus.
5. Hetente 1x elmegyek templomba (vasárnap de. 11-től 12-ig)
6. Megtartom (átélem) a keresztény ünnepeket: hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9ny_%C3%BCnnepek_list%C3%A1ja
7. Gondolom hogy majd egyszer eltemetnek református szertartás szerint, de ez azért remélem hogy sokára lesz.
Nyugodtan kérdezz bármit, szívesen válaszolok bármire.
Nekem is van egy kérdésem azért:
Hogy lesz az ember vallástalan/ateista?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 08:01:24

@peetmaster: "Isten léte, ha bizonyíthatatlan, ekvivalens a kacsa legjobbságával."
Na ez pl. mocskolódás, mert nem tartod tiszteletben azt, hogy számomra Isten fontos.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 08:04:23

@peetmaster: "nem is vagyok rendes infós, mert nem láttam meg a 11-ben a hármat"
pontosítanék, mert fontos
Biztos rendes infós vagy, csak éppen nem láttad meg a 11-ben a négyet. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 08:07:59

@Dr. Zoidberg: Javasolnám neked hogy alapítsd meg az ADNP (Ateista-/Agnosztikus-demokrata Néppárt), készíts egy fasza programot (van rá több mint 4 éved), szerezz támogatókat és indulj a 2014-es választásokon. Na mitszólsz?

tbb 2010.01.16. 13:24:53

@peetmaster: "Azóta is azon gondolkozom, hogy ha a birtoklás tudata nem is, de maga a birtoklás?"

Sokféle igazság van. Melyiknek a birtoklására gondolsz? Nem kell válaszolnod. Elég, ha elismered a másfajta igazságok létét is.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.16. 13:41:28

@Talon Karrde: erőszak:
Mondok egy példát, abból kiderülhet.
Abszolút biztos vagyok abban, hogy a dohányzás rossz. (lásd blogom második posztját részletezésért.)
Továbbá senki soha meg sem próbálta racionálisan cáfolni ezt a vélekedésemet, csak úgy, hogy "nekem jólesik, oszt kész", de ez meg nem érv.
Így aztán úgy gondolom, hogy a dohányzás betiltása helyes lenne, megmentenénk évi 30k embert csak Magyarországon (akinek a 10%-a nem is dohányzik!), meg mittudomén, mennyi tűzesetet is elkerülnénk, ezért nem találnám etikátlannak, ha a tiltásnak akár erővel is érvényt szereznének. Szélsőséges esetben akár a dohányosok lelövésével is, ha máshogy nem megy.(A metróban dohányzókon kezdeném.)

"Hogy lesz vallásos/ateista valaki"

Azért kérdeztem, mert nekem nagyon kézenfekvőnek tűnt, hogy nem vallásosként indulsz. Magától senkinek nem jut eszébe ilyesmi, főleg nem egy komplexen kidolgozott rendszer, amilyenek a mai vallások.
Mindig azt feltételeztem, hogy vallásos három módon lesz valaki:
1. Személyesen megjelenik neki Jézus/Gábriel/Konfuciusz/stb.
(Esély: kicsi)
2. Úgy dönt, hogy ez a legracionálisabb lehetőség.
Ez sem valószínű, mert kolbenheyer is megmondta, hogy racionálisan nem lehet bizonyítani a hitet, ami valószínűleg igaz, mert ha lehetne, akkor mindenki ugyanolyan vallású lenne, hisz a vallások fontos pontokon ellentmondanak egymásnak, azaz minden vallás nem lehet logikus.
3. Úgy nevelik. Ez teszi ki szerintem az elsöprő többséget. Egyben válasz is a viszontkérdésedre: engem nem neveltek bele egyikbe sem, _maradtam_ ateista.

"Na ez pl. mocskolódás, mert nem tartod tiszteletben azt, hogy számomra Isten fontos."

Csak illusztrálni akartam, hogy egy ateista agya hogy működik. Sajnálom, ha mocskolódásnak hat, de hasznos, ha tudod, hogy valaki miért nem érzi szükségét, hogy vallásos legyen.
(Azaz ha tiszteletben tartanám az érzéseidet, akkor nem mondhatnék semmit, de legalábbis nem vitázhatnék veled. Majd jön dr. Zoidberg, aki közli, hogy ez a baj a vallásosakkal: aki az érzéseit a logikája fölé helyezi, azzal nincs mit kezdeni :(. Hagyom is ezt a témát, és megyek Mohamedet rajzolni. Az zavar?)

11,3,4 :)) Nem kéne éjszakai műszakos napokon hitvitázni :)

A kommented nem maradt ki, csak utánjárást igényel.
A válasz fő része arra fog alapulni, hogy Európa kulturális örökségének döntő fontosságú részét adják a görög filozófusok, akik közül sokan ateista/agnosztikus nézeteket vallottak. EZ az egyedi Európa kultúrájában. (Vallások más kontinenseken is voltak, vannak, a kereszténység ázsiai eredetű ugye.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.16. 13:42:55

@tbb:
"Elég, ha elismered a másfajta igazságok létét is."
Eszembe sincs. Az igazság attól igazság, hogy csak egy van belőle, és azt kell keresni.
Amiből több is van, az az ízlés. Az meg nem alap filozofálni.
Az előző kommentemben van példa.

valójábannemberci 2010.01.16. 14:25:22

@tbb: Na, az esti komentem eltűnt valahol a végtelen bitmezőkön, szóval itt van újra:
Bizony. Belgiumban például a legutóbbi választásokon indult egy kendős muszlim nő. A vallon kereszténydemokrata (nevében azonban humanista, ideológiájában tehát kereszténydemokrata, keresztényszociális, keresztény humanista) párt színeiben.
Indok?
Csak velük talált azonos politikai platformot.
Pedig van muszlim párt is.
Nahát, egy kereszténydemokrata muszlim?

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 14:31:00

"Javasolnám neked hogy alapítsd meg az ADNP (Ateista-/Agnosztikus-demokrata Néppárt), készíts egy fasza programot (van rá több mint 4 éved), szerezz támogatókat és indulj a 2014-es választásokon. Na mitszólsz?"

Azt, hogy az ateizmus nem életfilozófa számomra, nem olyan fontos öszsetevője az ateista életének, hogy nem hisz, mint a hívőnek, hogy hisz. Szerintem erre van egy érdekes pszichológiai magyarázat (a hit állandó megerősítésre vágyik, a hit hiánya nem), de mindegy, a lényeg, hogy nem építenék politikai pártot valaminek a hiányára, talán még röhejesebb lenne, mint egy nem létező dolog létére építeni, bár nem tudom, ez egy fogós kérdés, végül is a keresztény-demokratizmus is valaminek a hiányára épít, szeretné ha lenne egy Isten aki megmondja mi a jó és rossz, és aki a halálon is segít, annyira szeretné, hogy el is hiszi, hogy van, de ettől még ez csak egy nagy hiány a lelkekben. Olyan, mint mikor a gyerek szeretetre vágyik és barátot képzel magának..

Ha téged sért, hogy a mi világnézetünkben nem szerepel Isten, ezért nem is lehet róla beszélni, ez meg tipikusan az a bezárkozó vallásos gőg, ami miatt óckodom a politika és a vallás összefonódásától, nehogy már ne lehessen véletlenül beszélni valamiről, amiről nem is tudjuk, hogy létezik, de nem tűnik túl ésszerűnek, hogy igen.. Olyan ez, mint mikor a kisgyerek hisz a Mikulásban, és akkor előtte nem szabad arról beszélni, hogy tulképp mikor rakjuk bele az ajándékot a csizmába, hogy ne lássa.

Ez egy gyerek esetében oké, de könyörgöm felnőtt emberek vagytok.

Amúgy ugye tudjátok, hogyha hirtelen egy nagy felvilágosult giga-nemzetbe egyesülne a Föld lakossága, leállnánk a háborúkkal, és az erőforrásaink jó részét jóléti kiadásokra, meg fegyverkezésre, meg egyéb sziszifuszi harcokra fordítanánk, hanem tudományos fejlesztésre költenénk (több tudós dolgozna), akkor 100 éven belül nem lenne aids, rák, talán az öregedést is meg lehetne állítani, ott lennénk a Marson, stb..

Hogy miért nem teszünk így? Talán vallási, meg misztikus nacionalista okokból? Meg mert sok politikus elvesztené az állását, így jobb minket megosztani mindenféle álpolitikával? (pl palesztinok?) Egy újabb fogas kérdés.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 14:37:08

erőforrásaink jórészét NEM jóléti blabla

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 15:11:02

@Dr. Zoidberg: "Ha téged sért, hogy a mi világnézetünkben nem szerepel Isten"
Nem sért, bmeg, érted??? NEM SÉRT!
AZ SÉRT, hogy a kereszténységet/vallásosságot(kivéve buddhizmust, mert az neked pont bejön:) kb. úgy állítod be mintha az valamiféle pszihés kényszerbetegség lenne, amit meg kellene gyógyítani egy csomó emberben, mert attól jobb lenne a világ.
EZ SÉRT! Érted?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 15:12:57

@peetmaster: Előző kommentem neked is szól. Részletesebben neked később, benned látok reményt arra, hogy felfogod, miről beszélek.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 16:15:44

"Isten léte, ha bizonyíthatatlan, ekvivalens a kacsa legjobbságával."
vs.
"Na ez pl. mocskolódás, mert nem tartod tiszteletben azt, hogy számomra Isten fontos."

Az sért, hogy valaki nem tartja tiszteletben, az általad is elfogadott tényt, hogy Isten léte bizonyíthatatlan, ezért aki nem hiszi el, az nevezheti kacsának is, vagy ahogy neki jólesik. Tehát az sért, hogy nem mindenki olyan, mint te.

Szerintem nem a vallásosságot kéne meggyógyítani, hanem a neveltetést kéne úgy kialakítani, hogy kritikus, gondolkodó embereket neveljünk, ne pedig úgy reagáljuk le a kérdéseiket, hogy 'csak', 'mert', 'Isten', illetve ha valamit nem tudunk, akkor merjük ezt fölvállalni és arra buzdítani az embereket, hogy keressék a választ.

A vallás nem betegség, sőt a transzendensre, áhitatosra, érzelmi, irracionálisra való igényt jogosnak tartom, csak, jobban örülnék ha ez az igény és ennek kielégítése elkülönülne az autoriterségtől, a hamis és leegyszerűsítő világmagyarazátaokról, és messze messze lenne pl a politikától, megmaradna a magánélet szintjén.

A vallás ennek az igénynek a kihasználása szerintem, illetve a halálfélelem és a materializmusból fakadó kicsinységérzet legyőzésének, egy olyan eszköze, amivel visszaélni könnyű, racionális emberként élni vele viszont nehéz.

Szerintem a kritikám jogos, és ha ezeket a dolgokat sikerülne lehántani a vallásról, akkor igenis jobb lenne a világ, csak sajan akkor a vallás nem vallás lenne, hanem művészet, vagy lebutított buddhizmus. :) Ez engem nem zavarna, téged akit annak szellemében neveltek, hogy ez mennyire fontos, meg igen. Megértem, ettől még te is értelmezheted a kritikámat.

kolbenheyer 2010.01.16. 17:11:26

@Dr. Zoidberg:
Akkor további jó vitát a csőlátásuakkal, úgy látom nem nekem válaszoltál.
Viszlát.

kolbenheyer 2010.01.16. 17:19:50

@peetmaster:
A világon a körülöttünk lévő anyagi valóságot értjük, azt gondoltam. A kérdés az, hogy van-e az anyagnak alkotója, és a létezésének oka és célja. A kereszténység Istent tartja annak.

Kaphatsz agyfaszt, bár nem értem, miért kellene. Nem a meggyőzés szándékával írtam a posztokat. Ha mégis, akkor legfeljebb arról akarok meggyőzni bárkit is, hogy az álláspontom végiggondolt. Ezenkívül megmutatom annak, akit érdekel, hogy mit gondolok, és hogy jutottam erre az eredményre.

Isten létéről már csak azért sem akarlak meggyőzni, mert ha van, majd meggyőz róla Ő. Ha meg nem teszi, akkor biztos oka van rá.

Az, hogy valami természettudományosan bizonyíthatatlan, számomra nem egyenlő a teljesen véletlenszerűvel. Isten létére utal sok minden, de való igaz, hogy ezeket csak a vallásos ember fogja fel jelnek, az ateista csak véletlent lát.

Már korábban is leírtam, ezért nem akarom részleteiben ismételni: elég sok fontos dolog alapja természettudományosan értelmezhetetlen dolog. Neked ez probléma, nekem nem.

Vitát olyan kérdésekben érdemes csak folytatni, ahol van közös elméleti keret, amin belül az állítások értékelhetők. Ezért Isten létéről nem vitázom, de mint mondtam már, nincs is bennem meggyőzési kényszer. Vitázhatunk a vallások társadalmi szerepéről, történelméről, pszichológiájáról.

kolbenheyer 2010.01.16. 17:20:51

@Talon Karrde:
Miért veszed magadra?
Zoidberg írta, hogy utálja a csőlátásúakat, mivel én ezt nem veszem magamra, nem vitázom vele, csak ha nekem szólnak az érvei.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 17:45:42

@Dr. Zoidberg: "A vallás nem betegség, sőt a transzendensre, áhitatosra, érzelmi, irracionálisra való igényt jogosnak tartom, csak, jobban örülnék ha ez az igény és ennek kielégítése elkülönülne az autoriterségtől, a hamis és leegyszerűsítő világmagyarazátaokról, és messze messze lenne pl a politikától, megmaradna a magánélet szintjén.

A vallás ennek az igénynek a kihasználása szerintem, illetve a halálfélelem és a materializmusból fakadó kicsinységérzet legyőzésének, egy olyan eszköze, amivel visszaélni könnyű, racionális emberként élni vele viszont nehéz."
Racionális emberként mondom, hogy igazad van abban, hogy a vallással élni nehéz, én képes vagyok ezt a nehézséget legyűrni és élni a vallásommal, sőt gyakorolni azt. Tagadni valamit (bármit) mindig könnyebb mint hinni valamiben, főleg ha az a valami megfoghatatlan.
Egy kérdésem lenne hozzád, habár nem igazán szoktad megválaszolni a kérdéseimet. Mit jelent számodra az a szó, hogy ÜNNEP?
Azt mondod, hogy a vallás maradjon mindenki magánügye. LOL!
Miért kellene valami olyasmi messze-messze legyen a politikától, ami emberek milliárdjainak a mindennapi életét határozza meg, nehogy már 6 milliárd embert kötelezzél arra, hogy tartsa otthon a 4 fal közt a vallását, a hitét.
Ellenpéldát mondok neked, sajnos arról jutott eszembe, amit peetmaster fentebb írt:
"Konkrétan a hit kinyilvánítása a 1. viccestől a 2. szánalmason át a 3. félelmetesig terjedő benyomást tesz rám. (1. körmenet, 2. idióta ruhák/étkezési előírások/szexuális szabályok, 3. önkorbácsolás/terrorizmus.)"

1. körmenet = vicces
2. idióta ruhák/étkezési előírások/szexuális szabályok = szánalmas
3. félelmetesig terjedő benyomást tesz rá az önkorbácsolás/terrorizmus -> honnan a jó égből köti hozzá a vallást egyenes úton a terroizmushoz???

Azt mondod te, hogy a vallás maradjon meg a magánélet szintjén, peetmaster azt, hogy a körmenet vicces, az idióta ruhák/étkezési előírások/szexuális szabályok szánalmasak, DE akkor mit mondanál "A Méltóság Menete" című felvonulásról? A homoszexualitás is magánügy, nem? Mit keres az utcán, hogy mer gúnyt űzni a kereszténységből (Jézusnak is két apja volt!)?
Megmondom neked, úgy hogy én maximálisan tolerálom a melegeket, még azt is megbocsátom nekik hogy gúnyt űztek a vallásomból, de akkor fordítva is működjön a dolog, azaz velem szemben is legyenek toleránsak, fogadják el az én igazságomat is és ne kössenek bele lépten-nyomon abba, amiben én hiszek. Ez egy mellékszál volt amúgy, elnézést az érintettektől.

Caymans 2010.01.16. 18:48:29

@Dr. Zoidberg: nem hinném hogy ez helyes amit írtál:

"Isten léte, ha bizonyíthatatlan, ekvivalens a kacsa legjobbságával."
vs.
"Na ez pl. mocskolódás, mert nem tartod tiszteletben azt, hogy számomra Isten fontos."

Az sért, hogy valaki nem tartja tiszteletben, az általad is elfogadott tényt, hogy Isten léte bizonyíthatatlan, ezért aki nem hiszi el, az nevezheti kacsának is, vagy ahogy neki jólesik. Tehát az sért, hogy nem mindenki olyan, mint te.

Inkább ezt ahhoz hasonlítanám, mint pl a buzik vs. buzikat utáló emberek. Az egyik mocskolódik mert a másik nem bírja elfogadni hogy másfajta szexuális beállítottság is létezik.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 20:45:02

kolbenheyer: te is belátod, hogy csak a vallásos keretrendszeren belül van értelme a hitnek, vagy valami ilyesmi. szerintem pont ez a baj a hit alapjára helyezett politikával, nem általános. szerintem a legtöbb ember nem hívő, maximum keresztény kultúrkörbe nevelték, illetve igénytelen arra nézve, hogy saját transzcendencia iránti vágya összhangban legyen a racionalitásával, amolyan duplagondolban él, persze a koherensbe jobban illő irracionalitást kielégítő rendszerek, mint pl a művészet, nem ad felmentést a halál alól, és nem is ad egyszerű erkölcsi válaszokat, de legalább nem kényszerít plussz axiomák elfogadására. Ugyanakkor a művészet alapjára sem építenék politikát, bár jó volna ha művészi szinten űznénk, de ez megint más. Szerintem a vallás a ráció kivonását követeli meg bizonyos területekről, míg pl a művészet adott esetben lehet a racionális és az irracionális pragmatikus elegye. Nem vitatkozni akarok veled, inkább véleményt cserélni, Isten létéről úgysem nyitsz vitát, és te amúgy is azok közé a hívők közé tartozol, akiknek nincs konkrét elképzelésük Istenről, inkább csak egy metafóra a fejedben a jóra, a sorsra, vagy valami ilyesmi. Szerintem. Neked inkább a keresztény etika a szimpatikus, ezzel pedig semmi gond nincsen szerintem, amíg nem jár együtt a föntebb már leírt negatívumokkal, és szerintem sokszor együtt jár, illetve a vallás vészesen sok lehetőséget tartogat a visszaélésre.

TK: "Tagadni valamit (bármit) mindig könnyebb mint hinni valamiben" Igen, hisz valamit elhinni, arra bizonyítékokat követel az agyunk, míg valami hihetetlent nem elhinni, az elég egyszerűen megy. Szerintem attól nem lesz értékesebb a vakhit, hogy vakon hinni valamiben nem könnyű dolog. Ahhoz hasonlítanám, hogy valaki lemerül a víz alá, és akkor se jön fel, mikor már fuldoklik. Nehéz, de nem túl okos magatartás.

Ünnep? Nem is tudom, valami fontos eseményre való megemlékezést, közösséget, állásfoglalást, vagy éppen csak a hétköznapok szürkeségének megszínezését.

"nehogy már 6 milliárd embert kötelezzél arra, hogy tartsa otthon a 4 fal közt a vallását, a hitét."

ez csak a hívők álma, hogy a bolygó minden lakosa hívő, valójában azonban, a legtöbb ember agnosztikus, akár úgy is, hogy valamilyen felekezet tagja, a felekezet pedig inkább közösséget jelent nekik, amibe születtek és ebből kismillió féle van, pontosan melyiket is kéne beemelni a politikába? látjuk mivel jár a vallási közösségek politizálása, és a politiusok rácuppanása a vallási közösségekre. Írország, Közel-Kelet, vallás-háborúk, stb..
Az emberek ezerféleképpen élik meg a vallásosságukat és ezerféleképpen határozza, vagy nem határozza meg az életüket a vallás, még egyazon felekezeten belül is, nem lenne könnyű közös nevezőt találni. Ami pedig az lehet, pl a bibliára épülő erkölcs, nos arra épül a törvénykezésünk.

"A homoszexualitás is magánügy, nem? Mit keres az utcán, hogy mer gúnyt űzni a kereszténységből (Jézusnak is két apja volt!)?"

A homoszexuálisokat hátrányok érik az életben, ezért szerintem jogos ha egy évben egyszer tüntetnek a jogaikért. A vallásosokat semmiféle hátrány nem éri, viszont egész évben jelen vannak az ünnepeikkel, a harangozással, ésatöbbi. Ne érts félre, engem nem zavarnak se az ünnepek, se a déli harangszó, egyrészt mert mgszoktam másrészt, mert tudok vele közösséget vállalni, de engem nem zavar a meleg-felvonulás sem, egyrészt mert jogosnak érzem, másrészt mert, egyszer van egy évben egy lokalizált helyen. Jah és nem a felvonulás űzött gúnyt (értelmezés kérdése) a kereszténységből, hanem egyetlen felvonuló ezzel a szerencsétlenül megválaszott, bár szerintem humoros transzparenssel.

Amúgy szerintem mindenkinek joga van gúnyt űzni amiből csak akar, a gúny amúgy is csak akkor fáj ha jogos, akkor pedig fölhívja a figyelmet valamire, tehát a gúny kritika. Itt nem ez volt a cél, bár még így is fölhívta a figyelmet bizonyos keresztények bigottságára. Amúgy nem tudom feltünt-e de a melegekből gúnyt űzni a társadalom minden szintjén alap. Ha a keresztényekből is az lesz, akkor remélem ők is tüntetni fognak a jogaikért.

"Megmondom neked, úgy hogy én maximálisan tolerálom a melegeket, még azt is megbocsátom nekik hogy gúnyt űztek a vallásomból, de akkor fordítva is működjön a dolog, azaz velem szemben is legyenek toleránsak, fogadják el az én igazságomat is és ne kössenek bele lépten-nyomon abba, amiben én hiszek."

Mégegyszer nem A Melegek űztek gúnyt a - te értelmezésedben - hanem egyetlen szimpatizáns. Na de itt miről is beszélsz, téged lépten nyomon próbálnak meggyőzni a melegek, hogy a kereszténység egy f*szság? Ez elég megmosolyogtatóan hangzik. Ne félts már annyir a hitedet, senki nem akarja elvenni tőled, ez a te döntésed. Ha meg a világ megismerése megingatja a hitedet, és ez ennyire zavar, akkor hagyj föl a megismeréssel, vagy mondj le a hitedről, de ne maradj a fonákon, mert láthatóan nagyon frusztráltá tesz, és ha ezt kénytelen vagy a kisebbségen levezetni, az nem túl keresztényi (humanista) magatartás.

Caymans:
"Inkább ezt ahhoz hasonlítanám, mint pl a buzik vs. buzikat utáló emberek. Az egyik mocskolódik mert a másik nem bírja elfogadni hogy másfajta szexuális beállítottság is létezik."

Ez jellemzően nem így szokott történni, hanem, az aki nem bírja elfogadni a másfajta beállítottságot elkezd mocskolódni, vagy azonnal rágugrik ha valahol találkozik valamivel ami nem olyan, mint ő (akit persze kikiált a többségnek is, ahogy ezt pl TK a hívőkkel kapcsolatban is megteszi), és elkezdi kifejteni miért kéne mindenkinek olyannak lenni, vagy miért kéne politikai irányelvé emelni az olyanságot, állami szinten szabályozni meg minden, és ha valaki rendre próbálja utasítani, egyből ő lesz az országvesztő, deviánsvédő, erkölcstelen, gyökértelen, liberális akármi, pedig épp csak a saját erkölcsei szerint helyesen akart eljárni, mikor próbálta érvényre juttatni, hogy mindenkit megillet az azonos elbánás vallástól vagy szexuális irányultságtól függetlenül.

Hasonlóan, ha én fölteszem, hogy nincs Isten, vagy, hogy nem a heteroszexualitás az egyeteln létező magatartás, azt az ellenoldal egyből sértésnek veszi, holott a sértés inkább az, ahogy uniformizálni próbálják a saját szájízük szerint a népeket. Akinek jólesik higyjen amiben akar, akinek jólesik szexeljen akivel akar és akinek szintén jólesik. És közben hagyják, hogy én pl lányokkal csináljam fiú létemre (ezt a melegek hagyják szeirntem), vagy hagyják, hogy én ne úgy éljem meg az irracionálist, mint ők. No ez az amit viszont pl a keresztény-demokráciától, meg a Talon Kardde féléktől féltek.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 20:54:01

Azért ha a melegek lennének negyed olyan érzékenyek, mint bizonyos keresztények, szerintem itt kő kövön nem maradna. Ezek a bigott keresztények pedig úgy futkosnak össze-vissza ha valaki elejt, egy megjegyzést az Istenükre (hűűű), hogy nagyobb buzinak tűnnek a buziknál, mint ahogy a buzik néha nagyobb kurvák, mint a csajok.. :) Najó ez már kicsit fáradt eszmefuttatás, de remélem lesz akinek átjön.

Még annyi, hogy én a keresztényeken kívül azért a melegekkel is tudok közösséget vállalni, hiszen szexuális forradalom, az emancipáció, szerintem ezek a fasza dolgok, és ezen a vonalon mozog a meleg felvonulás is szerintem.

A Talon Karrdéknak meg szar lehet mindig valamivel szemben meghatározni az identitásukat, mondjuk ha Isten az egyetlen fix (ami elég ködös ugye), akkor megértem az igényt. .)

kolbenheyer 2010.01.16. 20:59:05

@Dr. Zoidberg:
Nem tudom, mit jelent, hogy a hit alapjára helyezett politika nem általános. Én nem beszéltem semmilyen megvalósítandó politikai programról, pláne nem hitalapúról. Amiről írtam, az az én politikai meggyőződésem, és az valóban hitalapú.
Persze azt sem értem, hogy ha egyetértesz a keresztény etikával, akkor mi lenne a probléma bármilyen hitalapú politikával.
Pontosan milyen területről vonja ki a vallás a rációt?
Isten számomra egyáltalán nem metafora. Egyrészt Jézus elég konkrét személy volt. Másrészt persze Isten lénye megfoghatatlan, de ez legfeljebb azt jelenti, hogy beszélni róla csak metaforikusan lehet.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 22:24:42

a keresztény etika egy erkölcsi útmutatás, a hit pedig az, hogy létezik egy felsőbbrendű személy akitől ez az útmutatás fakad. az útmutatás sok részével egyet tudok érteni (pl a melegeg vagy akár csak a nem keresztények kirekesztésével, meg egyéb egyházi vízkövekkel nem, de az alapokkal igan), az erkölcsök eredeztetésével már korántsem, ha elfogadnám, hogy az igaz felsőbbrendűtől származnak, akkor egyből kritizálhatatlanná is tenném, ez pedig szerintem elfogadhatatlan. Tehát keresztény erkölcs alapú politika jöhet, de mivel ide sokminden olyan dolog is beletartozhat, sok olyan ember is magáénak érezheti, akiknek az erkölcsével nem értek egyet, jobb szeretem, a humanista, liberális, pacifista, stb szavakat, de keresztény etika.. legyen, de hit alapú politika, ahol azt gondoljuk azért kell vagy nem kell valamit csinálni, mert Isten így látja jónak (szerintünk), nos ez szerintem veszélyesen irracionlis.

A vallás onnan vonja ki a rációt, hogy miért vagyunk itt, mi a helyzet a halállal, mi a jó és rossz, mert ezekre Istentől eredeztetett, eldöntött és dogmatikus válaszokat ad, amik nem mindig a racinálisan, vagy szabadabb erkölcs szerint értett jót szolgálják.
Gyakorlati példák:
A vallás szerint a haláltól nem kell félni -> akkor nem is kell kutatni az élet meghosszbítását -> akkor még évszázadokig meghallhatunk 70 évesen. Szerintem ha pedig belátnánk, hogy a halál nem fenékig tejfel, akkor a tudományos kutatások eredményeként jóval előbb, jóval hoszabb életet élhetnénk.
Vagy: A vallás szerint szaporodjunk és sokasodjunk, tehát a melegek rosszak, a gumi rossz, az abortusz rossz (ami tényleg nem túl szívderítő, mmint az abortusz, de pl ha nem ágálna a vallás a fogamzásgátlás ellen elkerülhetőbb lenne, bár teljesne sosem lesz kiküszöbölhető talán), stb..

Amúgy a keresztény erkölcs is elég képlékeny, valószínűleg mást gondolsz róla te is, talon is meg én is, viszont csodás legitimációt ad, pl a melegek ellni ágálásra, ami szerintem ellenkezik a jézusi tanításokkal.

Ha Isten számodra megfoghatatlan az szerintem nem áll messze a metafórától, külső szemlélőnek egészen úgy tünhet, hogy a hit, költészet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 22:24:49

@Dr. Zoidberg: "Szerintem a vallás a ráció kivonását követeli meg bizonyos területekről"
Például a kereszténység esetén?

"a vallás vészesen sok lehetőséget tartogat a visszaélésre."
Például a kereszténység esetén?

"Igen, hisz valamit elhinni, arra bizonyítékokat követel az agyunk, míg valami hihetetlent nem elhinni, az elég egyszerűen megy."
Az axióma olyan kiindulási feltételt jelent (például a filozófia ágaiban, vagy a matematikában), amit adottnak veszünk az érvelések során, tehát alapfogalomnak nevezzük. Az axióma különféle okok miatt nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény.
Ugyanilyen nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény a kereszténység esetében a dogma. Te pont azokat a dolgokat kérdőjelezed meg amiket én alapigazságként fogadok el.

"Szerintem attól nem lesz értékesebb a vakhit, hogy vakon hinni valamiben nem könnyű dolog. Ahhoz hasonlítanám, hogy valaki lemerül a víz alá, és akkor se jön fel, mikor már fuldoklik. Nehéz, de nem túl okos magatartás."
Nagyon hülye hasonlat, és abból adódik, hogy képtelen vagy elfogadni, hogy mások másképp gondolkodnak. Légy szíves többet kommentben ne használd azt a szót, hogy "vakhit". Itt nem olyan emberekkel vitázol, akiket elvakít a hite.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 22:32:48

Szóval ha beemeled a politikába, akkor könnyen kaphatsz vmi olyat, mint a Jobbik, a politika legitimációs eszközként fogja használni a vallást, az emberek meg boldogan utálkoznak Jézus nevében. Túl nagy a kísértés. Ezért érdemesebb szerintem megmaradni a humanizmusnál, az nem egy transzcendesn valaki aki kinyilatkozik, annak a nevében nem olyan egyszerű gyűlölni.

Ha evidens lenne a töbség számára, hogy a kereszt egyenlő a szeretettel, talán működhetne, de sokak szemében nem ezt jelenti, bemocskolta, lejáratta a történelem. Meg lehet próbálni mosni, de mindig lesznek opportunisták aki Isten nevét saját jólétük növelésére fogják használni, és mindig lesznek bamba tömegek akik örömmel hisznek nekik és miközben vallásra való igényük kielégül. És általába ők vannak többen, nem a hozzád hasonló jótét (ámbár picit naív) keresztények. És sajna a kereszténység ma nem a szeretettel egyenlő, hanem a bigottsággal, manipulációval, tekintély-elvűséggel, avitt, rosszul értelmezett konzervativizmussal, demagógiával, stb..

A hitnek minimum meg kéne szabadulni a vallások és egyházak érdek-vezérelt szorongatásából, és az erkölcsöt sem abból kéne levezetni szerintem. Isten ha létezik, biztos azzal van elfoglalva, hogy nekünk erkölcsi szabályrendszereket kreál, mikor ezt mi amúgy is megtesszük?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 22:41:28

@Dr. Zoidberg: "Ez csak a hívők álma, hogy a bolygó minden lakosa hívő legyen."
Nincs ilyen álmom, soha nem is volt, sőt közvetlen és tág környezetemben sincs olyan személy (beszélhetünk kb. 3000 emberről) akinek ilyen álma lenne, pedig mind gyakorló keresztények, románok, magyarok, szászok, cigányok, gazdagok és szegények, mindenfélék.
"valójában azonban, a legtöbb ember agnosztikus"
Hát persze, ezt biztos igazolni is tudod. Ilyen baromságokat én is tudok írni, de nem írok, mert nem akarlak megtéríteni.

Szerintem marhára nem volt humoros az a transzparens és korábbi felvonulásokon sem volt humoros a rózsaszínű bibliát a kezében tartó papnak öltözött meleg sem.

"Na de itt miről is beszélsz, téged lépten nyomon próbálnak meggyőzni a melegek, hogy a kereszténység egy f*szság?"
Nem, konkrétan TE akarsz engem (és környezetedet saját bevallásod szerint) meggyőzni arról, hogy a kereszténység egy f*szság illetve lehet hogy konkrétan nem akarsz erről meggyőzni, de ezt sugallod.

"Ha meg a világ megismerése megingatja a hitedet, és ez ennyire zavar, akkor hagyj föl a megismeréssel, vagy mondj le a hitedről, de ne maradj a fonákon, mert láthatóan nagyon frusztrálttá tesz, és ha ezt kénytelen vagy a kisebbségen levezetni, az nem túl keresztényi (humanista) magatartás."
Kérlek hagyj fel azzal, hogy megmondod hogy ÉN milyen vagyok, mit csinálok, mit csináljak.
Az hogy te (a szegény kisebbségi:) névtelenül, magadról semmit el nem árulva folyamatosan fikázod a vallásos embereket, nem hogy egy vallásos ember, de egy normálisan gondolkodó ateistából/agnosztikusból is kihozna bizonyos fokú frusztráltságot.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 22:47:55

Asszem a rációt leírtam az előbb pusztán a politikait, a személyes ráció például ott kezdődik, hogy Occam borotváját akkor is érvényesnek tartom, ha az számomra kényelmetlen következtetésekkel jár.
"a vallás vészesen sok lehetőséget tartogat a visszaélésre."
"Például a kereszténység esetén?"
Lássuk csak, keresztes-hadjáratok, bűnbocsánat-cédulák, de hogy ne a középkorban járjak, protestáns-katolikus ellentét írországban (azért tudtak olyan elvakultan harcolni, mert vallásos indulat fűtötte őket), Jobbik keresztjei, vagy akár maga a kdnp, a vallás mindig is a populisták legjobb fegyvere lesz, főleg, hogy gyakorlatilag bármi és bárminek az ellentéte is levezethető belőle. Aztán a pápa abortusz politikája, az, hogy rá akarja kényszeríteni az emberekre a teljesen irracionális, de dogmatikusan helyesnek gondolt életvitelt, vagy világnézetet. Nem is tudom kik égették meg a csillagászokat, vagy a 'boszorkányokat', vagy ki van az őssejtkutatás ellen.. A sort folytathatnám, de nem teszem.

Az axiomákról. A különféle okok nem-tudom mit takarnak nálad, amik miatt tény, de én úgy tudom, az axiomákat azért vetjük föl, mert szükségünk van rájuk, hogy működjön a modellunk, az a modell ami kísérleti úton igazolható előrejelzéseket produkál. A vallásosság nem ilyen modell, Isten nem tudományos axioma, hanem ahogy mondod a dogma. A dogmákat általában tekintély alapon nem kérdőjelezzük meg, még akkor sem, ha nincs rájuk szükségünk ahhoz, hogy működjön a modell. Pl a keresztény etika tökéletesen működik Isten nélkül is, de régen Isten alapvetés volt, az akkor ismeretekkel egybevetve még logikusnak is tűnhetett, és dogmává lett. Most pedig azért él még egy-két fejben, mert a világ roppant bonyolult lett, és mindenre nagy az igény ami egyszerű, vagy ami hozzájárul a lelki békéhez, hisz manapság nem olyan könnyű bízni a halál utáni életben, annál nagyobb szükség lett a körömszakadta hitre. Csak sajna annál nehezebb is elhinni.

"Nagyon hülye hasonlat, és abból adódik, hogy képtelen vagy elfogadni, hogy mások másképp gondolkodnak."
Szó nincs róla, azt lennék képtelen elfogadni, ha ezt a másként gondolkodást, kötelezővé tennék mindenki számára, mint ahogy évszázadokig így is volt. Én úgylátom, inkább neked fáj, hogy vannak akik hit nélkül is leélik az életüket boldogan.

"Légy szíves többet kommentben ne használd azt a szót, hogy "vakhit". Itt nem olyan emberekkel vitázol, akiket elvakít a hite."

Nem, olyanokkal akik vakon hisznek valamiben, belátják ezt és büszkék is rá nagyon, de ehhez még nem kell, hogy elvakítsa őket a hit, a két fogalom mást jelent ugyanis. A vakhit szó pedig az elsőt. De azért ügyes próbálkozás volt. És légy szíves ne használ névelőket, szörnyen irritálnak!
(vakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhitvakhit)

Köszi!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 22:50:32

@Dr. Zoidberg:
Ez jellemzően nem így szokott történni, hanem, az aki nem bírja elfogadni a másfajta beállítottságot elkezd mocskolódni, fikázni, vagy azonnal rágugrik ha valahol találkozik valamivel ami nem olyan, mint ő (akit persze kikiált a többségnek is, ahogy ezt például Dr. Zoidberg és peetmaster az ateistákkal/agnosztikusokkal kapcsolatban is megteszi), és elkezdi kifejteni miért kéne mindenkinek olyannak lenni, és ha valaki rendre próbálja utasítani, egyből ő lesz az irracionális, hülyekereszténydemokrata, hitétől elvakult, frusztrált, pedig épp csak a saját erkölcsei szerint helyesen akart eljárni, mikor próbálta érvényre juttatni, hogy mindenkit megillet az azonos elbánás vallástól vagy szexuális irányultságtól függetlenül.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 22:54:15

@Dr. Zoidberg: Az ilyen Dr. Zoidberg/peetmaster féléknek meg szar lehet mindig Istennel/vallásosokkal szemben meghatározni az identitásukat, mondjuk az érdekes, hogy olyasmivel állnak szemben, amit ők maguk sem tudnak definiálni, de sebaj, ez is egy életforma, csak így tovább.

kolbenheyer 2010.01.16. 22:55:34

@Dr. Zoidberg:
"Veszélyesen irracionális" Ennek csak akkor van értelme, ha a veszélyek valósak. Lássuk, miket hoztál fel.
Élet meghosszabbítása: milyen konkrét példát tudsz, ami szerint a vallás megakadályozza z élet meghosszabbítását? Inkább az eutanázia-ellenességet lehetne felhozni, ami ugyebár az ellentéte.
A melegek nem azért rosszak az egyház szerint, mert nem szaporodnak. A természetes fogamzásgátlást nem ellenzi az egyház. Az abortuszt igen, mert gyilkosság, nem azért mert akkor nem szaporodunk.
Szerencsére a pédáid alapján sem látok semmilyen veszélyt.

"bemocskolta, lejáratta a történelem" és "a kereszténység ma nem a szeretettel egyenlő, hanem a bigottsággal, manipulációval, tekintély-elvűséggel, avitt, rosszul értelmezett konzervativizmussal, demagógiával". Ezek elég súlyos vádak, és nem látom a bizonyításukat. Súlyos elfogultságnak tűnnek, amit nem támaszt alá tapasztalat, pusztán az ateista meggyőződésedből fakadnak. Hiába próbálasz engem kiemelni ebből, attól még ez sokakat sért joggal, és sok rosszat elmond rólad.

Nem tudom, te milyen hitet "engednél meg", hiszen kivonnád belőle Istent, az erkölcsöt, az egyházat.
A metafora azt jelenti, hogy valamit valami hasonlóval írunk le, de úgy hogy a kettőt nyelvileg azonosítjuk. Annak a mondatnak, hogy Isten metafora, az az értelme, hogy Isten helyett, ami egy mindkettőnk által könyen elképzelhető valami, inkább ?????-t kell érteni. Hát nem. Semmi értelme nem lenne, hisz éppen Isten leírásához van szükségünk metaforákra.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 23:01:02

"Nem, konkrétan TE akarsz engem (és környezetedet saját bevallásod szerint) meggyőzni arról, hogy a kereszténység egy f*szság illetve lehet hogy konkrétan nem akarsz erről meggyőzni, de ezt sugallod."

Csak azt aki erre nyitott, es nem en-block a kereszténység, inkább a dogmatikus (vak)hit, meg járulékos dolgai, illetőleg a kritikátlan vallásosság, és az érdekelvű, autoriter egyházzal való kombinációja. Nem győzködök amúgy már régóta senkit, látod Isten-vitába se szállok be, semmi értelme, itt is csak reagálok arra, amit te írsz, mondhatnám, hogy akkor most te akarsz meggyőzni engem, és hogy ez milyen gáz, de erről szól a vita. Szerintem nem gáz egyébként.

"Az hogy te (a szegény kisebbségi:)"
Soha nem mondtam (sugaltam?) ilyet, ezzel te akarsz diszkriminálni, mintha én kisebbségiként felsőbbrendűként tekintenék magamra. Ezt visszautasítom.

(névtelenül, magadról semmit el nem árulva)
Adjak alapot a személyeskedésedhez? Ha ettől szerinted legititást nyer a véleményem, kérlek, kérdezz, nincs semmi rejtegetnivalóm, de azt hiszem a világnézeti vita, vagy bármilyen vita elsősorban nem személyekről, hanem véleményekről szól. Kicsit mókás is volt amikor te leírtál magadról néhány amúgy is sejthető, viszonylag semleges dolgot, azt azonban még mindig nem árultad el kire szavaznál ha tehetnéd.. Gondolom nem a Jobbikra, mert azt viszont kijelentetted, hogy Morvai, meg Csurka nem inged. Jó mondjuk lehet neked a fidesz az ideálod, abba úgyis minden belefér, és össze lehet azért kacsintani a Jobbikkal is. Persze szigorúan a jézusi szeretet nevében..

"folyamatosan fikázod a vallásos embereket"
Szó nincs róla, én max téged vagy ko_lacit fikázom, titeket se a vallásotok miatt, hanem a bennetek izzó gyűlölet miatt, aminek nem vagytok restek hangot adni ha cigányok, zsidók vagy melegek vagy a jobbik (ami mindhárom egyben ugye) a téma, vagy éppen be lehet őket hozni vhogy. A vallásos emberek sokfélék, a vallásosság maga is sokféle, eszembe sem jutna egybe neki/nekik menni, nem szeretek általnosítani. Én bizonyos attitűdöket fikázok, amik kapcsolódhatnak és bizony sajnos sokszor kapcsolodnak is a vallásossághoz. Korántsem szükségszerűen, de pl ha itt a fórumban az jön elő, kénytelen vagyok szót emelni ellene. Illetve a vallásosság bizonyos követelményeit is fikázom, nevezetesen, hogy nem gondolkodásra kényszerít, inkább megóv a gondolkodástól, kész válaszokat kínál, stb. Vagy, a keresztény bigottságot. De ezt akinek nem inge, nem veszi magára. Érdekes, hogy te mások nevében is magadra vetted. Vajh miért?

"nem hogy egy vallásos ember, de egy normálisan gondolkodó ateistából/agnosztikusból is kihozna bizonyos fokú frusztráltságot."
kolbenheyer, peet: frusztrálva érzitek magatokat általam?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 23:05:36

@Dr. Zoidberg: "a nem keresztények kirekesztésével"
Ilyenről nem tudok, pedig tudhatnék, ezt hol olvastad?

"de hit alapú politika, ahol azt gondoljuk azért kell vagy nem kell valamit csinálni, mert Isten így látja jónak (szerintünk), nos ez szerintem veszélyesen irracionlis."
Ilyenről nem tudok, pedig tudhatnék, ezt hol olvastad?

"Szerintem ha pedig belátnánk, hogy a halál nem fenékig tejfel, akkor a tudományos kutatások eredményeként jóval előbb, jóval hosszabb életet élhetnénk."
A halál nem fenékig tejfel, ilyet soha senki nem mondott, ez megint egy olyan aberrált kifacsarása egy vallásos ember feltételezett gondolkodásmódjának, amire csak nagyon kevesen képesek.

"A vallás szerint szaporodjunk és sokasodjunk, tehát a melegek rosszak, a gumi rossz, az abortusz rossz (ami tényleg nem túl szívderítő, mármint az abortusz, de például ha nem ágálna a vallás a fogamzásgátlás ellen elkerülhetőbb lenne, bár teljesen sosem lesz kiküszöbölhető talán), stb..."
LOL! Olvasd el a pápai enciklikát amit B&S ajánlott, mindjárt árnyalná a vallásról benned kialakult képet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 23:14:43

@Dr. Zoidberg: "És sajna a kereszténység ma nem a szeretettel egyenlő, hanem a bigottsággal, manipulációval, tekintély-elvűséggel, avitt, rosszul értelmezett konzervativizmussal, demagógiával, stb.."
A te kocka fejedben talán így van, lehet...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.16. 23:20:13

@Dr. Zoidberg: "Nem, olyanokkal akik vakon hisznek valamiben, belátják ezt és büszkék is rá nagyon, de ehhez még nem kell, hogy elvakítsa őket a hit, a két fogalom mást jelent ugyanis. A vakhit szó pedig az elsőt. De azért ügyes próbálkozás volt. És légy szíves ne használ névelőket, szörnyen irritálnak!"
Nem értem, mit akarsz mondani, kezd elhagyni téged a ZERŐ vagy mi?
KOCKA KOCKA KOCKA

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 23:25:47

"Inkább az eutanázia-ellenességet lehetne felhozni, ami ugyebár az ellentéte."
Az eutanázia nem az élet meghosszabbításának az ellentéte, hanem az idős, beteg személy azon jogának korlátozása iránti vágy, hogy úgy dönthessen véget akar vetni az életének. Ne moralizálj, elég visszatetsző.

"A melegek nem azért rosszak az egyház szerint, mert nem szaporodnak."
Igen tudom, de azért van benne egy ilyen, természetellenesség-logika, holott a melegek is a természet részei.

"A természetes fogamzásgátlást nem ellenzi az egyház."
Az milyen? A gumi gondolom nem az. Meg a tabletta sem..

"Az abortuszt igen, mert gyilkosság, nem azért mert akkor nem szaporodunk."
Ok, szerintem az egész mögött az áll, hogy beavatkozni az élet rendjébe nem szabad, szerintem meg az is az élet szomorú rendje, hogy valaki nyomorban él, teherbe esik, de szenvedés lenne a gyereknek is az anyának is ha megtartaná, vagy megerőszakolták és nem akarja a gyereket, stb.. ígyhát elveteti. Szomorú egy rend, de az élet nem játék és mese.. Ha népszerűsítenénk a fogámzásgátlást és felszámolnánk a nyomort akkor kevesebb ilyen szörnyű eset lenne. Mennyiben járul ehhez hozzá az egyház, az emberek jogainak korlátozására való törekvés helyett?

"Szerencsére a pédáid alapján sem látok semmilyen veszélyt." Őssejt-kutatások?

"Súlyos elfogultságnak tűnnek, amit nem támaszt alá tapasztalat, pusztán az ateista meggyőződésedből fakadnak."
A történelmi bűnök tények, nem 'ateista elfogultság'. A többi vád, nos én ezekkel találkozom pl ilyen fórumokon, vagy újságcikkekben. A talon kardek a kereszténység nevében cigányoznak, buziznak, a leggyengébbeken élezik a nyelvüket, a pápa így hol ezt a jogot korlátozná, valamiféle erkölcsre hivatkozva, hol azt nyirbálná, hol a tudománynak tenne keresztbe.. mondhatod, hogy nem erről szól a kereszténység, de kifele abszolút az jön le amit írtam, és szerintem nem vagyok sajnos ezzel egyedül. Én sajnálom ha ez sérti a hívőket, de minket nem hívőket, meg az sért baromira, hogy valakik egy Istenre hivatkozva, amiben ők hisznek, de mi nem, megpróbálják korlátozni a jogokat, hátráltatni a tudományt, kikelnek mások szexuális szokásai ellen, stb. Pont ez a baj a politikába emeléssel. Az én gyomromnak az is sok amennyire jelen vam most a vallás a politikában. Ha ez sértő a hívőknek, sajnálom, a hitükkel semmi bajom, megmosolygom, de egy szót se szólok, de ha a hit nevében már másoktól is elvárnak ezt-azt, az már felzaklat. Vagy ha az erkölcs nevében erkölcstelenkednek (lásd Jobbik) az is.

"Nem tudom, te milyen hitet "engednél meg", hiszen kivonnád belőle Istent, az erkölcsöt, az egyházat."

Én ismét elmondom, bármilyen hitet megengednék, csak nem örülnék ha a politikát hit alakítaná, nem pedig racionális állampolgári döntések (az, hogy ma sem ezek alakítják nem utolsó sorban szerintem egy kicsit az egyházak bűne is, de hagyjuk most ezt). Én a politikából vonnám ki istent és az egyházat, ill nem engedném mégjobban be oda. A többi csak egy javaslat volt, ha én hívő lennék tuti nem hagynám, hogy a hitemet ami ugye a legszentebb dolog, egyházi érdekek, és egyéb földiségek, illetve dogmatikus rituálik sajátítsák ki. Ill nem kívánnám világgá kürtölni se, vagy politikát csinálni belőle, az én hitem biztos személyes dolog lenn.

"Annak a mondatnak, hogy Isten metafora, az az értelme, hogy Isten helyett, ami egy mindkettőnk által könyen elképzelhető valami, inkább ?????-t kell érteni."
Isten szerintem a jóról, az emberi sorsokról, az erkölcsről, stb alkotott metafóra, illetve nem is egy, de mindjárt sok. Pl: "Jézus elég konkrét személy volt", de néha Isten maga az univerzum, néha pedig csupán a belső kozmosz, vagy mindezek együtt.

"Hát nem. Semmi értelme nem lenne, hisz éppen Isten leírásához van szükségünk metaforákra."
Ahogy a sors, a jó és rossz, az erkölcs, a halál, stb-hez is szükségünk van rájuk. Ilyen értelembe Isten nem is metafóra, inkább összevonás? Nem tudom, bízzuk ezt már a nyelvészekre, én kezdek vészesen fáradni.

Dr. Zoidberg 2010.01.16. 23:32:10

"a nem keresztények kirekesztésével"
"Ilyenről nem tudok, pedig tudhatnék, ezt hol olvastad?"
Aki nem keresztény juthat az a mennybe? Mindenesetre elismerem, ez nem általános, ez már inkább politikai magatartás (ami sajna sokszor azonosulni próbál a kereszténységgel), mint keresztény.

A vakhit kontra hit álltal elvakított fogalmak közti különbbségre akartam rámutatni, szavaim kiforgatása kapcsán, de mindegy, mára végeztem veled, mert úgy látom kezdesz begőzölni, és csak hinted a rossz dumát, én viszont beálszom.

Nyugodalmas fasztalicskát!

Caymans 2010.01.17. 13:16:14

@Dr. Zoidberg: No ahhoz képest szerintem ami most ezután a poszt után történik az koránt sem nevezhető mocskolódásnak, max. erős vitának, ilyennek meg kell lenni az életben, hisz túl unalmas lenne, ha mindenki ugyanazt gondolná. Az hogy politikai irányelv lehet a kereszténység, szerintem semmilyen mértékben nem összeegyeztethetetlen. Állami szinten mindenféleképp szükség van az egyházak támogatására, valamint megfelelő szintű szabályozására (elvégre a mostani történelmi egyházak is számos eü-i és oktatási intézményt tartanak fenn, nem beszélve a segélyezésekről, amire a mindenkori kormány nem lenne képes). Azzal hogy te nem vagy vallásos, én még egy centivel se nézlek kevesebbre, ugyanolyan ember vagy a szememben mint bárki más. Aránylag egyébként az indexblogoktól eltérően itt normálisan el lehet vitázni, amit kifejezetten szeretek.

A vitátokat végig sajnos nem olvastam el, mert annyi időm nincs, szerintem Talon Karrde inkább azt nem érti, hogy az ateista, vagy nem hívő (aki elismer valamilyen formában vmi transzcendenst, de nem tud azonosulni a jelenlegi Isten képekkel) hogy tud megelégedni lelkiekben a mindennapok rohanásával, hogyhogy nincs szüksége arra, mint sok más hívő embernek. Lehet most hülyeséget mondtam, de a kommentek első felében még ez volt főleg a téma.

Dr. Zoidberg 2010.01.17. 13:45:22

Szerintem sem mocskolódás, bár azért elő-elő fordul bicskanyitogató stílus, aminek hatására sajnos én is szinvonal-sűlyedésen megyek keresztül, ez bizonyos.

Én a transzcendenst csak olyan formában tudom elismerni, hogy az az emberen belül található és nem rajta kívül, a transzcendens és a szubjektum nem elválaszthatóak, objektíve, mindenki számára mérthető természetfölötti nem létezik, csak lelki kreálmányok, szerintem. Ez a felfogás nem mond ellent a rációnák, nem akar az emberen túl más külső okokkal magyarázni olyan nyilvánvalóan emberi konstrukciókat, mint az erkölcs, vagy, olyan természeti jelenségeket, amikre van egyszerűbb és főleg bizonyítható magyarázat.

És akkor reagálva a feltevésedre, hogy mit nem értenek meg a hívők. Én igyekszem kivonni magam a rohanás alól, a lelki menedék szerepét pedig a barátok, a család, a kedvesem töltik be, illetve engem egy jó koncert-, film- vagy könyvélmény valószínüleg hasonló módon föltölt, mint a hívőket az istentisztelet.

Szerintem azt nem akarja sok hívő megérteni, hogy attól, mert neki a képzeletbeli barát jelenti a megoldást, attól még ha őt zavarja ha én nem tisztelem úgy ezt a barátot, mint ahogy ő, az nem rá nézve sértés, hisz nekem nem ingem nem gatyám, nem is hiszem el, hogy valódi, és nem én megyek be a templomba istenkáromlani, hanem általában ők jönnek föl az internetre, kioktatni arról, hogy kell beszélnem, élnem, az ő kitalált Istene szerint. Inkább rám nézve sértő, ha látatlanba is megköveteli tőlem, hogy a szerinte megfelő szavakakal illessem, vagy az ő játékszabályai szerint beszéljek róla (az istenéről).

BullsHIT. :)

valójábannemberci 2010.01.17. 14:44:34

@Dr. Zoidberg: Na, akkor kommunistázzunk, ha már ennyire rá vagy cuppanva arra, hogy folyamatosan a kereszténység nevében elkövetett _emberi_ bűnöket, visszaéléseket sorolod.
A kommunisták állami ateizmusa az mindenkit virágcsokorral és öleléssel várt? Minden, a rémtetteikről szóló történet meg csak a klerikális reakció összeesküvéselmélete?

Másutt ezt írod: "A Talon Karrdéknak meg szar lehet mindig valamivel szemben meghatározni az identitásukat, mondjuk ha Isten az egyetlen fix (ami elég ködös ugye), akkor megértem az igényt. .)"

Már nem azért, de az ateisták és az agnosztikusok azok, akik nem képesek egy épkézláb, enm a valami ellenében való ideológiát kialakítani. Még a nevük is a tagadásra utal.
Nem a hívő a "nem ateista", ez azért elég világos, nem?

valójábannemberci 2010.01.17. 14:55:47

@Dr. Zoidberg: "És akkor reagálva a feltevésedre, hogy mit nem értenek meg a hívők. Én igyekszem kivonni magam a rohanás alól, a lelki menedék szerepét pedig a barátok, a család, a kedvesem töltik be, illetve engem egy jó koncert-, film- vagy könyvélmény valószínüleg hasonló módon föltölt, mint a hívőket az istentisztelet."

Mert egy hívőnek semmi se számítanak a barátok, a család, a párjuk, nem járnak koncertre, nem néznek filmet, nem olvasnak könyvet, hanem istentisztelet megy istentisztlet hátán.
Képzeld, tévedsz.
Vannak barátaik, akikkel ugyanúgy meg szokták beszélni az élet dolgait; van családjuk, akikkel együtt vannak; ha éppen van párjuk, akkor ugyanúgy igyekeznek jó "másik fél lenni", persze emberi mivoltuk miatt néha megbicsaklanak; járnak koncertre, könnyűzeneire és komolyzeneire egyaránt, utóbbiban eléggé felülreprezentált a hívő szerzők száma; néznek filmeket, mindenfélét, művészfilmtől a zs-kategóriáig mindent; olvasnak könyvet, nem csak a Bibliát, meg teológiát, de regényeket, szakkönyveket, mindenfélét.
És ezek mellett eljárnak istentiszteletre is.
Szóval az istentisztelet nem a felsoroltak _helyett_, hanem _mellett_ van.
Nagy különbség.

De ha már koncertek: téged frusztrál mondjuk egy Mozart Requiem, vagy egy Beethoven Missa Solemnis?

kolbenheyer 2010.01.17. 15:38:46

@Dr. Zoidberg:
Eszembe se jutott moralizálni. Csak rámutattam, hogy a vallás nem ellenzi az élet meghosszabbítását. Az állításodat tehát nem igazoltad.
Azt az állításodat sem igazoltad, hogy az egyháznak szaporodás-mániája lenne, és ezért ellenzi a homoszexualitást, az abortuszt vagy az óvszert.
Azt az állításodat sem igazoltad, hogy az egyház akadályozná a tudomány fejlődését. Az őssejt szócska idevetése kevés lesz.

Ezzel szemben újabb súlyos vádakat fogalmazol meg, miszerint az egyház nem járul hozzá a nyomor felszámolásához, ellenben korlátozná az emberek jogait. Egyik sem igaz.

A történelmi bűnök valóban tények. Ezért is kért értük bocsánatot az egyház, azaz ilyeneket már nem csinál. Most megint jöhetnének az ostoba történelmi példák más intézmények báneiről, de jobb lenne leszállni a témáról, és épkézláb érveket hozni a mai egyházzal, a mai vallással, és a mai hívő emberekkel szembeni ellenszenved helyett. Egyes hívők elleni utálatodnak ehhez semmi köze. és ahogy olvasom a kommenteket semmivel sem emelkedsz állítólagos ellenfeleid fölé.

Ma az egyháznak semmilyen politikai hatalma nincs. Ha az ellen van kifogásod, hogy elmondja a véleményét, akkor a demokráciával van bajod, az meg más kérdés. Mondhatod, hogy nem értesz egyet valamivel, de ha valakitől elvonnád a beleszólás jogát, az bizony diktatúra.

Isten számomra nem metafora, maradjunk ennyiben. Csak arra reagáltam, hogy te írtad, hogy nekem az.

Végül még valami. Mivel elolvastam a másnak írt válaszaidat is, hiszen ez egy nyilvános fórum, egyre kevesebb kedvem van folytatni ezt a vitát. Ha te ezt tekinted viccesnek, akkor nagyon különböző az ízlésünk.

Dr. Zoidberg 2010.01.17. 15:46:48

Mi közöm nekem a kommunistákhoz? Én nem vagyok a programszerű ateizmus híve, az ateizmus egyszerűen az isten-hit hiánya, szerintem a legtermészetesebb létállapot. Most tényleg azt gondoltad, hogy a kommunistákkal kapcsolatos kritikád, kioltja az én vallás-kritikámat? Elég elkeseredett érv.. Megpróbálhatod összemosni az atiezmust a kommunizmussal, ahogy a kommunisták is megpróbálták, érzelemkeltésre jó, de nem ad választ a kritikára.

Az ateizmusnak nem kell ideológia, mert az épp a vallási ideológia hiányát jelenti. Az ateizmus nem egy hatalmas keretrendszer, hanem egy bizonyos keretrendszer, a vallási elutasítása. Az elnevezéseknek pedig történeti nem pedig logikai okai vannak. Talon Karddével kapcsolatban természetesen nem a hitére céloztam, mikor írtam, hogy valami ellen definiálja folyton magát, bár a hit terén is gyakran előjön, a hitetlenek, a deviánsok, stb. elleni erélyes föllépés..

És nem állítottam, hogy hívőknek ne lenne fontos az is ami nekem (család, barát, művészet, stb), azt fejtettem csak ki, hogy nekem ezek a teljes mértékben kielégítik a lelki igényeimet, illetve annak tudata is ad némi erőt, hogy dogmatikus mankóktól mentes az ítélőképességem. Tőlem létezhet Isten, meg nem, amíg nincs erre utaló jel, addig nem tételezem föl, hogy létezik, ettől szabadabbnak érzem magam, mintha el kéne fogadnom, hogy de igen létezik, annak ellenére, hogy látok rá egyszerűbb magyarázatot.

Ami a művészetet illeti, van olyan érzésem, hogy a hívők egy jó része nem tudná például élvezni Petri György Apokrif című versét, míg én izgalmas, ötletes és jó versnek tartom, Talon Karrde (hogy a példánál maradjak) bizonyára csak pukkadozna olvasván, és gőgös hite gátolná a megértést. Ez a fajta szabadság, a művészet mélyebb átélése is kitölti nálam azt az űrt, amit a hívőknek a vallás.

Bell & Sebastian 2010.01.17. 23:48:27

@Dr. Zoidberg:

kkbk.blog.hu/2009/06/11/petri_gyorgy_apokrif_1

Ez a vers egy jó nagy blaszfémia (káromkodás), aminek oka is van.
Szívesen idézik mindkét oldalon.
De nem is ezért szeressük (Petrit)!

(nagyon nem értem, mi vezérel, ennyi energia árán már agyonverhetted volna Talont a saját házában, annyi infót adott) :)

Fékezz Talon, még a törölt bejegyzések is megmaradnak az idők végeztéig!

A vers kiegyensúlyozására:

Petri György: Mosoly

Meg fogok halni. Nem is oly sokára.
S ez olyan könnyű szédülettel tölt el,
Mint ifjúkoromban – kezdő dohányost –
Az erkélyen reggelente leszívott
Első néhány slukk. Ez azóta elmúlt,
Persze, ahogyan elmúlt annyi minden.
Hovatovább csak egy maradt velem,
De az igen, Istennek hála érte!
A szem mohó, éhes kíváncsisága,
A nézés gyönyöre, hogy minden látvány
A maga más-más módján színöröm:
Egyforma szép a szurok és csurgatott méz,
És egy kazánház tekergő csövei
Burkolva üveggyapottal és sztaniollal.
Vagy egy tengerszem türkizzöldje kék fenyők közt
És a levegő üveghitege. Egy eldobott
Üres cigarettásdoboz céltalan zörgő
Összevissza szálldogálása az út betonján
a változó szél szeszélye szerint. A mosoly
egy besüppedt ínyű fakó banyácska arcán,
egy szemzugában sárga gyantacseppként megülő könny,
valamint a feszes húsú ifjú leány
csöppnyi tokája, fogainak kimutatott fehérje,
miből, bár csak egy kissé, túl sokat mutat,
ám ez nem baj: a szépség
fűszere és forrása – a hiba.
De nemkülönben a munkásasszonyok visszeres lába,
És a piacon a halárúsnő pontyvértől és harcsanyáltól
Iszapos, félig elfagyott, szederjes, lilás keze –
_Mert az angyal a részletekben lakik._

(kiemelés tőlem)

Ja, még valami, @Dr. Zoidberg, nyald ki a seggem! :)

Caymans 2010.01.18. 11:02:28

@Dr. Zoidberg: no akkor szerintem itt abba is lehet hagyni a nagy vitát. Tökéletesen nem mondom azt hogy megértelek, de kapiskálom hogy mit is értesz te lelki feltöltődés alatt. Egy valamit hagy kérdezzek viszont: Szoktál azon elgondolkodni, hogy most ez amit megéltem, nem helyes, rosszul csináltam, ezt hogy rendezed le magadban?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 11:21:46

Bocs mindenki, offline voltam hétvégén kicsit.
@Talon Karrde:
"Az axióma különféle okok miatt nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény.
Ugyanilyen nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény a kereszténység esetében a dogma. Te pont azokat a dolgokat kérdőjelezed meg amiket én alapigazságként fogadok el."

Na ez pont a vakhit definíciója.
Az axióma a tudományban megkérdőjelezhető, ha szükséges, így jött létre a Bolyai-geometria, meg a Nap körül keringő Föld gondolata.
Azt szeretném én, és szerintem Dr. Zoidberg is beérné vele, ha elismernétek, hogy Isten léte bizonyításra szorul.

Ha a Mohamed-karikatúrák mocskolódás, akkor mocskolódó vagyok. Ha a körmeneten mosolygás is az, akkor főleg.
A terroristák meg úgy jönnek ide, hogy az összes terrorista vallásos, kivéve talán a Rote Armee Fraktion-t. (Akik összesen nem tettek annyi kárt, mint egy iszlamista egy nap alatt Afganisztánban.)
Nekem - a konzervatív blogokat olvasva, az jön le, hogy a konzik nem hisznek az evilági mennyország lehetősségében, csak a túlvilágiban. Egyesek pedig ennek a kelleténél nagyobb nyomatékot adnak. Én sajnos csak ebben a világban élek, ezt akarom a lehető legjobbá tenni. Akik szerint ez a Föld egy "siralomvölgy" - ezt valami keresztény szövegben olvastam - azzal, hogy is mondjam, érdekeink nem közösek.

A metafora-ügyben DrZ érvelése tűnik megalapozottabbnak: valahogy nem bírok másképp gondolni még mindig erre az egészre, mint úgy, hogy a vallásosak létezőnek tekintenek valamit, amit én nem. Ettől végletesen - végzetesen? - különbözik maga a valóság is. A kompromisszum lehetőségét még a mérsékelt kolbenheyer is tagadja, mondván, hogy
"Isten számomra nem metafora, maradjunk ennyiben."

@berciXcore:
"De ha már koncertek: téged frusztrál mondjuk egy Mozart Requiem, vagy egy Beethoven Missa Solemnis?"

Ha _tisztelnem_ kell valamit, amivel nem értek egyet (más emberek meggyőződését), az frusztrál. Az említett zeneművek a vallás előtti tisztelgésként is értelmezhetők. Lehet, hogy a zene önmagában szép, de ezzel az értelmezéssel olyat állít, ami nekem idegen, és ha kolbenheyernek igaza van, az is marad.
("Isten majd meggyőz, ha akar, én nem tudlak/akarlak.")

kolbenheyer 2010.01.18. 13:30:32

@peetmaster:
Természetesen nem igaz, hogy minden terrorista vallásos. Ezt csak akkor tudod kihozni, ha a terrorista szót eleve úgy definiálod, hogy csak a vallásosakra legyen igaz.
A terrorizmus médiajelenség. Sokkal nagyobb pusztítást végeznek más csoportok kisebb médiahátszéllel.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 13:41:44

@kolbenheyer: Példa?
Nekem ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy egy öngyilkos merénylethez eléggé módosult tudatállapotban kell lenni.
Meg hát az ezek által elérni kívánt cél sem az igazi, szerintem te, vallásosként se küzdenél egy tálib céljaiért, békésen sem.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 13:58:53

"Szoktál azon elgondolkodni, hogy most ez amit megéltem, nem helyes, rosszul csináltam, ezt hogy rendezed le magadban?"
<ego>
Természetesen, tulajdonképpen rengeteget örlődök, szerintem alapvetően kicsit neurotikus vagyok amúgy is. :) Hogy, hogy rendezem le? Egyrészt a bűnre szerintem nincs bocsánat, kisebb-nagyobb bűnökért persze megbocsáthat aki ellen elkövetted, de a megbocsátás csak egy szó, esetleg egy érzelmi állapottal, a seb begyógyulásával párosul, de a heg ott lesz, magamnak sose tudok megbocsátani, ha valakinek öncélúan ártottam, még ha véletlenül, akkor csak-csak. Szóval a bűn az nem lesz könyebb.

Másrészt pedig, ha úgy érzem valami gond van velem, rosszul csinálok valamit, akkor először körüljárom a problémát, rágom magam, mi lehet a baj, mit kéne tenni (ez a könyebb része), aztán pedig minden errőmmel próbálok változni, változtatni (ez a legnehezebb). Sajna ez nem mindig megy egyről a kettőre, talán azért is, mert amíg úgyérzem csak magammal szemben követek el bűnt, addig hajlamos vagyok nem törődni vele, kicsit talán önpusztító személyiség is vagyok, a másoknak való ártástól viszont roppantul óckodom, talán mert alsóban mindig basztattam az osztálytársaimat, elég nagy volt a pofám, persze engem is basztattak, mert a fülem is elég nagy volt, és hát védekeztem, na mindegy és ettől azóta is bűntudatom van, és erőszak-undorom.

Egyedül a verbális erőszakban 'jeleskedem', de kizárólag ilyen szinten, mint pl itt, hogy meg tudok maradni annál, hogy nem veszem magam 100%-ig komolyan, nem írok felkiáltójeleket tömegesen, nem dühöngök és fortyogok magamban, mikor pedig mások teszik ezt, azt csak finoman érzem, de nem hallom az üvöltésüket pl.

Az életben emiatt a másoknak-ártás undor miatt, néha kicsit joviális is vagyok azt hiszem, ez hol előny, hol hátrány, még nem tudtam, hogy álljak hozzá.
</ego>

:)

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 13:59:25

Bell: Petri rulez, csak nehogy kitalálják egyesek, hogy igazából nem is jó magyar költő, most ez ilyen népszokás..

valójábannemberci 2010.01.18. 14:42:19

@peetmaster:
Na csak kibújt a szög a zsákból:
"Ha _tisztelnem_ kell valamit, amivel nem értek egyet (más emberek meggyőződését), az frusztrál."
De azt elvárod, hogy a te meggyőződésedet nem hogy tiszteletben tartsák, hanem valami többet vársz. Kizárólagosságra.

Már csak egy kis kultúra cenzúra hiányzik az összeállításból. Csak Fahrenheit 451 szinten, vagy szimpatikusabb az Equilibrium modellje, ahol nem csak könyvek, de festmények, szobrok, zeneművek, épületek, és minden egyéb a kulturális forradalom áldozata lenne?

@kolbenheyer: És valóban. Terrorista lehet bárki: aki a palackorrú delfinek miatt robbant fel egy utasszállító hajót, az ugyanúgy terrorista, mint aki a dicső és ateista kommunizmus nevében gyilkol a metróban, vagy az abortusz elleni harcában gyújt fel egy abortuszklinikát.
De most az a zeitgeist, hogy a terrorizmushoz vallás kötődik.
Az emberek már elfeledték a politikai terrorizmust.
Belekényelmesedtek a demokratikus biztonságukba, ahol aztán arról hadoválhatnak, amiről csak akarnak.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:01:47

berciXcore, nyugodtan visszavehetsz a kommunista ateisták eljövetelétől való rettegésedtől, mert peetmaster semilyen mondatából, főleg nem az idézettből nem következik az az intolerancia amit itt fölfestesz, nem az ateisták szoktak téríteni, illetve elvárni, hogy tartsák akár buta nyelviségek szintjén tiszteletben a nézetüket.

Itt is azokkal vitatkozunk, akik erre fogékonyak, nem szokta szerintem peet se szabotálni az istentiszteleteket, és apácák ruhája alá se szoktunk behajszárítózni.. (milyen szép magyar szó.:)

Az ateisták némi megértést várnak el talán, sajnos ez a megértés a vallásosoknál együtt járna azzal, hogy azt is meg kéne érteniük, hogy világérzelmezésük nem kizárólagos, bele kéne gondolni, hogy mi van ha nincs Isten, hogy ez is egy opció, de ez elég rossz hatással lenne a hitre azt hiszem.

Mi bele tudunk gondolni, hogy van Isten, csak nevetségesnek, vagy legalábbis bizonyítást igénylőnek tartjuk, de még így is meg tudjuk érteni, hogy emberek vagyunk lelki támaszra van szükségünk, van akinek a hit az, van akinek az almás-pite. A vallásosok ezzel szemben igen ritkán tudnak akár egy percre is azonosulni a mi álláspontunkkal, nem is nagyon van erre igényük, céljük nem a megértés, inkább a hitük bebástyázása, de lelki szükséglet lévén ez még érthető is.

Aki azonban nyitott a vitára, azzal had vitatkozzunk már. Akit egy idő-után irritál, mint a legtöbbeteket, azt se küldjük máglyára..

A könyvégetés sem ateista hagyomány..

A politikai terrorizmus él, valóban nem csak vallásos terrorizmus létezik, bár tény és való, hogy a jelenben ez a legelterjedtebb, annyit azonban még had, hogy a politikai ideológiákba vetett hit, sok szempontból hasonlít az istenhithez. Mindkettő kritikátlan, dogmatikus meggyőződésből ered, és pont ezért törhet kizárólagosságra, és lehet nyitott a szélsőségek, akár a terrorizmus felé.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:05:06

Jah és ez a minden ateista bűne a kommunizmus olyan, mintha azt mondanám, hogy minden keresztény bűne a keresztes hadjáratok.

Hangzatos buta kollektivizmus.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 15:08:38

@peetmaster: "Azt szeretném én, és szerintem Dr. Zoidberg is beérné vele, ha elismernétek, hogy Isten léte bizonyításra szorul."
Álmodj királyláááány, tümdümdümmmm...

"Akik szerint ez a Föld egy "siralomvölgy" - ezt valami keresztény szövegben olvastam - azzal, hogy is mondjam, érdekeink nem közösek."
Te kis érdekember, volt már hogy valamit az érdekeid fölé helyeztél? Spéci szerintem a Föld kurvára nem egy siralomvölgy.

"a vallásosak létezőnek tekintenek valamit, amit én nem"
Figyelj ide pitimászter, én nem abban hiszek, hogy valahol messze-messze fent a felhők közt üldögél egy szakállas bácsi (létező!), akinek ha akarom, majd egyszer meghuzigálhatom a szakállát, fogd már fel!

"Ha _tisztelnem_ kell valamit, amivel nem értek egyet (más emberek meggyőződését), az frusztrál."
De én azért elvárod, hogy én tiszteljem a te másságodat, bmeg. Szép, nagyon szép, mondhatom.

"Nekem ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy egy öngyilkos merénylethez eléggé módosult tudatállapotban kell lenni."
Már egyszer elmondtam neked, hogy a vallásosság az nem egy "módosult tudatállapot" sőt pszihés kényszerbetegség sem. Remélem előbb-utóbb felfogod.

kolbenheyer 2010.01.18. 15:08:55

@peetmaster:
Te állítasz, te bizonyíts.
De mi van a kommunista, fasiszta, nacionalista terroristákkal? És az állami terrorral?
Én sosem szimpatizáltam az erőszakkal. Magaddal keversz össze. :-)

@Dr. Zoidberg:
Valóban, peetmaster csak lelövetné a vallásosakat meg a szimplán hülyéket.

Én elég gyakran belegondolok, hogy mi van, ha nincs Isten. Te viszont a belegondolást azzal azonosítod, hogy hát nevetségesnek tartod a másik világnézetét. Nagyon szép egyensúly.
Miért nem hagyod már abba ezt a "a vallásosak" meg "az ateisták" dumát? Nem picit hasonlít arra, hogy "a zsidók".

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 15:11:22

@Dr. Zoidberg: "Ill. próbálom meggyőzni a környezetemet arról, hogy ami szerintem kívánatos, az nekik és miért lehet jó, próbálom a hátrányokat sem elhallgatni, ellentétben az önigazolásra oly éhes vallásosokkal, akik csőlátás nélkül megvakulnának.."

"nem az ateisták szoktak téríteni, illetve elvárni, hogy tartsák akár buta nyelviségek szintjén tiszteletben a nézetüket."

LOL

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 15:15:55

@Dr. Zoidberg: Mi vallásosok is bele tudunk gondolni abba, hogy nincs Isten, csak nevetségesnek tartjuk azokat, akik Isten létére valamiféle racionális bizonyítást igényelnek, mert ilyen bizonyítás NEM LÉTEZIK (szerintem).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 15:18:57

@kolbenheyer: "Valóban, peetmaster csak lelövetné a vallásosakat meg a szimplán hülyéket."
Peetmaster a dohányzókat is lelövetné.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:25:43

@berciXcore:
"De azt elvárod, hogy a te meggyőződésedet nem hogy tiszteletben tartsák, hanem valami többet vársz. Kizárólagosságra."

Nyilván. De csak tisztán logikai értelemben. Isten vagy van, vagy nincs, harmadik eset nincs, és ez fontos, tehát el kell dönteni, a vesztes fél kizárólag vesztett, a nyertes nyert.
Te is kizárólagosságra törekszel, meg mindenki. Különben miért vitáznánk?
Cél, hogy meggyőzzünk másokat, vagy meggyőzessünk, vagy közösen új álláspontot alakítsunk ki, amit közösen tudunk vallani, amíg valaki bele nem köt, akit vagy meggyőzünk, vagy meggyőz minket, vagy új álláspontot alakítunk ki, amíg stb...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 15:29:56

@peetmaster: "Te is kizárólagosságra törekszel, meg mindenki. Különben miért vitáznánk?"

Csak te és Zoidroid! Jegyezd meg!
Ja és képzel VAN SZÜRKE, érted, SZÜRKE, nem csak FEKETE és FEHÉR, hanem SZÜRKE, sőt a világon a legtöbb dolgo SZÜRKE és nem FEKETE vagy FEHÉR.
Az én célom az hogy letörjem a szarvaidat, nem az hogy meggyőzzelek: "VAN ISTEN!"
Veled és Zoidroiddal közös álláspont így 300+ komment elolvasása és megírása alapján sajnos nincs.

valójábannemberci 2010.01.18. 15:33:43

@Talon Karrde: Azért érdekes, hogy ezek a mocskos keresztények mennyire toleránsak a vallási és világnézeti szabadság kérdésében.
Kedves ateistáink nem akarnak ombucmanóhoz fordulni, hogy súlyosan engedélyezve van a világnézeti szólásszabadságuk? Hogy nem jött még az inkvizíció?
Esetleg egy kis tüntetést "Inkvizíciót akarunk!" jelszóval nem akarnak szervezni?

:D

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:34:46

"Ha _tisztelnem_ kell valamit, amivel nem értek egyet (más emberek meggyőződését), az frusztrál."
"De én azért elvárod, hogy én tiszteljem a te másságodat, bmeg. Szép, nagyon szép, mondhatom."

Más tisztelni és tiszteletben tartani, szerintem peet az elsőre, te pedig a másodikra gondolsz.

"Figyelj ide pitimászter, én nem abban hiszek, hogy"
Jó volna végre akkor definiálni, miben is hiszel.

@Dr. Zoidberg:
Valóban, peetmaster csak lelövetné a vallásosakat meg a szimplán hülyéket.

"Te viszont a belegondolást azzal azonosítod, hogy hát nevetségesnek tartod a másik világnézetét."
Félreértesz, mikor belegondolok megértem legalábbis a hitet, az egyházi tartozékainak eleget tenni én már nem lennék képes, de még azt is megértem. Alapvetően tartom nevetségesnek, mikor (általában) épp nem gondolok bele. Úgy, hogy nevetséges mikor a kisgyerek Mikulásról kérdez, de azért nem nevetek a képébe, csak megmosolygok a naív, gyermeki fantáziáját, ettől még megértem, hogy hisz benne, hiszen, azt hallotta eddig, hogy van Miki, és nem vette számba az ellenirányú érveket, nem is ismeri őket, és nem is érdeklik. Mondom a templomba se rontok be hasamat fogva röhögni, csak ha elöjön a téma, és erről beszélgetünk, felnőtt emberek előtt nem rejtem véka alá, hogy nekem ez kicsit vicces. Sajnálom, hogy ez ennyire felzaklat, de akkor is így van. Ez azért még nem akadálya, hogy megértsem a mechanizmust.

"Miért nem hagyod már abba ezt a "a vallásosak" meg "az ateisták" dumát? Nem picit hasonlít arra, hogy "a zsidók"."

Azt hiszem zsidónak születni kell, a vallás meg döntés kérdése. Akkor beszéljünk inkább simán vallásról és ateizmusról? Lehet, hogy valóban, kevésbé pejoratív.

"Valóban, peetmaster csak lelövetné a vallásosakat meg a szimplán hülyéket."
Egen? Ezt hol írta? Peetmaster nyilatkozz, így gondolod?

TK: Nagy különbség van a környezetem győzködése, és a térítés, akár idegenek térítése között. Már eleve a meggyőzés és a térítés is módszerbeli különbbséget feltételez, de akkor pontosítanék. Ne úgy képzeld el, hogy én, ha kocsmázunk ezt a témát erőltetem, vagy ilyesmi, rég elmúltak azok a fiatal világmegváltó idők. Ha valaki felhozza - itt se én kezdtem hanem a cikk írója - elmondom a véleményem, és ha valaki vitázik fölveszem a kesztyűt. Ezt se mindig, sőt általában már nem, de most valahogy kedvem támadt. No persze meglett embereket nem lehet eltéríteni a hitüktől, azok saját maguktól térülnek el, de azért bővülnek az ismereteink, több érvet ismrünk meg, szóval mégiscsak van értelme a dolognak szerintem.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:37:37

@Talon Karrde:
"Álmodj királyláááány, tümdümdümmmm..."
Megint sértegetsz? Ez kötözködésnek tűnik.

"Te kis érdekember, volt már hogy valamit az érdekeid fölé helyeztél?"

Nem. Az érdekeim fogalmát tágítottam addig, hogy a racionális, más néven erkölcsös dolgok
beleférjenek, más dolgok meg ne.
Pl. Nem lopok, ölök, szemetelek stb., mert érdekemnek tartom, hogy ezekből kevés legyen a világban. Kant kategorikus imperatívusza irányadó.

"Spéci szerintem a Föld kurvára nem egy siralomvölgy."

Ezt a szót, ha jól értettem a szöveget, abban az értelemben használták, hogy ez az élet felkészülés a túlvilági életre. Ebben sem hiszek túlvilág híján.

"Figyelj ide pitimászter, én nem abban hiszek, hogy valahol messze-messze fent a felhők közt üldögél egy szakállas bácsi (létező!), akinek ha akarom, majd egyszer meghuzigálhatom a szakállát, fogd már fel!"
Kardika, akkor lécci árujjad mán el, hogy akkor miben is HISZEL.
Kezd nehezemre esni, de el kell ismernem, hogy jól látod a probléma egy részét: nem ugyanarról vitatkozunk.
De még egyetlen vallásos se, akivel vitába keveredtem, tudta megmondani, hogy tulajdonképpen mi vagy milyen lenne az az Isten, akiben hisz.
Azt értem, hogy nem egy öregember a felhőn ülve.
De akkor?

"De én azért elvárod, hogy én tiszteljem a te másságodat, bmeg. Szép, nagyon szép, mondhatom."

Nem várom ezt. Azt várom, hogy vagy bizonyítsd, hogy tévedek, vagy maradj csöndben. Öncélúan tiszteletet nem lehet kikövetelni; azt érveléssel lehet kiérdemelni.
Neked rosszul esik, ha Istenben való hitedet egy kacsához hasonlítom, nekem nem esik rosszul semmi ebben az értelemben.
Mindössze annyiról van szó, hogy az érvelés nélküli véleményt kevesebbre tartom, mint az érveléssel megalapozottat.
Mivel pedig te és kolbenheyer is kijelentettétek, hogy racionális bizonyítást NEM LEHET adni Istenre, erősen hátrányban vagytok.
Még ha nem is lövetnélek le, ahogy kolbenheyer állítja, de arra nem látok okot, hogy tiszteljem ezt a nézetrendszert.
Logikailag tényleg ugyanott van, mint a "pekingi kacsa a legtutibb" állítás. Neked az.

"Már egyszer elmondtam neked, hogy a vallásosság az nem egy "módosult tudatállapot" sőt pszihés kényszerbetegség sem. Remélem előbb-utóbb felfogod."
Ezt majd akkor mondd nekem, ha sikerült Afganisztánban lebeszélned valakit egy akcióról.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:40:47

@kolbenheyer:

"Te állítasz, te bizonyíts."

A hírekben más sincs. Mondjuk nem a hírek a világ, de ha csak a századrésze igaz, az is bőven sok. A vallás nem elég alap az erőszakhoz.

"De mi van a kommunista, fasiszta, nacionalista terroristákkal?"

Jelenleg ezek nem fordulnak elő a mérési hibahatár felett.

"És az állami terrorral?"
Mondtam én, hogy támogatom Iránt vagy Kínát?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:42:15

@Talon Karrde: Ami szürke, az nem érdekel. Ezt mondom már egy ideje: ami szürke, az ízlés dolga, és nem fogadom el, hogy ekkora jelentőséggel bíró dolgok, mint a vallás, szürkeségre alapozzanak.
Vagy máshogy kérdezve: ha te hiszel Istenben, én meg nem, akkor Isten szürke?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:46:43

@Dr. Zoidberg:

""Valóban, peetmaster csak lelövetné a vallásosakat meg a szimplán hülyéket."
Egen? Ezt hol írta? Peetmaster nyilatkozz, így gondolod?"

Be kell vallanom, a cikksorozat nacionalista című tagjához kommenteltem olyanokat, amiket így is lehet érteni. Bár ott konkrétan a dohányosokra.
Mivel azonban én sem vagyok a mértéktelen erőszak embere, ismét mondom, hogy beérném azzal, hogy a vallásosak tudják és beismerjék, hogy hitük alapjai kérdésesek, szürkék, ahogy TK mondaná.
Ez azonban együtt járna annak a kritikának a panasz nélküli elviselésével, amit te és én zúdítunk rájuk.

A szimplán hülyéket nem szabad hatalomhoz juttatni, és nincs gond.

valójábannemberci 2010.01.18. 15:47:51

@Dr. Zoidberg: "Jó volna végre akkor definiálni, miben is hiszel."

Ebben:
"Hiszek az egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak teremtőjében.
Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született minden idő előtt, Isten az Istentől, világosság a világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől; született és nem teremtetett, az Atyával egylényegű, és általa lett minden. Érettünk, emberekért és üdvösségünkért leszállt a mennyből. Megtestesült a Szentlélektől és Szűz Máriától, és emberré lett. Keresztre feszítették értünk Poncius Pilátus alatt, kínhalált szenvedett, és eltemették, harmadnapon feltámadt az Írások szerint, fölment a mennybe, ott ül az Atya jobbján, újra eljön dicsőségében ítélni élőket és holtakat, és uralmának nem lesz vége.
Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától származik, akit az Atyával és Fiúval együtt imádunk és dicsőítünk, és aki szólt a próféták által. Hiszem az egy, szent, egyetemes és apostoli egyházat. Vallom az egy keresztséget a bűnök bocsánatára. Várom a holtak föltámadását és az eljövendő örök életet. Ámen."

Tessék. Csak több mint 1600 éve egyértelmű. ;)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 15:50:13

@berciXcore: Én meg nem hiszek ebben. Épp ezen megy a vita: mondj valami olyat, amit egy kívülálló is bizonyítéknak tudna elfogadni.
(Biblia nem ér.)
Ez más szóval semmi.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 15:59:11

berciXcore azonkívül, hogy nem reagált a kritikáját(vádjait) ért kritikámra, a kérdése, hogy miben hisz, ('Ki is ez az Isten tulajdonképpen?') hosszan és kétes bibliai tekintéllyel kifejtette, hogy Istenben hisz. L'art pour l'art.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 16:07:37

@berciXcore: éppen arról van szó, hogy TK közölte, hogy Isten nem egy fehérszakállú antropomorf valaki, és nem is az a gondolat, amihez a halálfélelem elől menekültök.
Erre te írsz egy ilyet, amiben Istennek "jobbja" van, és a halál után eljövendő örök életről beszél.
Akkor most?

valójábannemberci 2010.01.18. 16:22:32

@peetmaster: Isten egy nem antropomorf, szellemi létező. Ugyanúgy lehet jobb és bal oldala, meg lehet alatta és felette a szellemi sik valóságában, mint ahogy az anyagi sík valóságában sem csak az antropomorf dolgoknak van jobb és baloldala. Egy nagy csarnok végén van egy ajtó, amivel te szemben állsz. A villanykapcsoló jobbra van. Akkor most jobbra van, vagy jobbra van?
Jézus azért Isten jobbján van, mert Istennel szemközt állva nézzük.
Halál után eljövendő örök élet: az ember meghal, akkor nem csak a kukacok jönnek, aztán le van szarva, kit érdekel. Minek emlékezni rá, meg bármi is, nyugodtan feltúrhatják és plázát építhetnek oda, ahol csak higiéniai okokból elhantolták.
Ezzel szemben én azt hiszem, hogy a halál után nincs vége, és lesz feltámadás.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 16:26:50

@berciXcore:
"Ugyanúgy lehet jobb és bal oldala, meg lehet alatta és felette a szellemi sik valóságában"

uh,??

Ha szellemi létező, akkor mi szükség van testi feltámadásra, és miért fontos Jézus helyzete?
És milyen hatással van a fizikai világra? Olyan hatással, amit én is láthatok?

Ha megengeded, bennem fennmarad a gondolat, hogy sokaknak zavaró a "kukacok és annyi" gondolata, és ezért vallásosak.

valójábannemberci 2010.01.18. 16:36:54

@peetmaster: Magyaráznám, de ez épp elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: alapvető fogalmaid sincsenek a keresztény tanításokról. Így viszont megkérdőjelezhető az, hogy mennyire stabil az ateizmusod, és nem-e csak közhelyeken alapul.
Nekem olybá tűnik, hogy erről van szó.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:39:35

berci nem tudja elválasztani az istenhit kritikáját a lelki és testi fertőben való léttől, sebaj.

"Isten egy nem antropomorf, szellemi létező"
Mint mondjuk egy kutya? Vagy teste sincsen? Nekem az a tapasztalatom, hogy még azok a dolgok sem képesek szellemi tevékenységet folytatni, akiknek van testük, de mondjuk nincsenek életfolyamataik, lásd: kövek. Aminek még teste sincsen, az akkor tulajdonképpen hol, hogyan is létezik? Milyen jelét adja a létezésnek, amit én, és bárki más is észlelhet, nem csak az aki elhiszi, hogy a szél fuvallata mondjuk az ő létezésének a jele, nem pedig a nyomásváltozás következménye?

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 16:45:09

Az ateizmushoz nem szükséges a keresztény, vagy bármilyen más vallások ismerete, az csak a vallásossághoz szükséges. Az ateizmus persze nem jelenti feltétlen ezen ismeretek hiányát, de ahhoz, hogy valamiben ne higgyek, elég az, hogy soha senki nem bizonyította, vagy nem mutatott ráutaló jeleket vminek a létére. Mivel a hívők ezt sosem tették meg, nekem nem kell ismernem a liturgiát, gyanítom, ha a hit-vitákban nem szerepelnek a kellő (racionális) érvek, akkor a liturgiákban és vallásos szövegekben sem fognak. Leszögezném ebben a vitában nem mi állítunk valamit, ti állítotok, mi csak kételkedünk.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 16:53:40

@berciXcore: miért, mit tartalmaznak a keresztény tanítások?

valójábannemberci 2010.01.18. 16:57:02

@Dr. Zoidberg: Tehát az a(nti)teizmushoz nem szükséges a teizmus ismerete, az antifasizmushoz a fasizmus ismerete, az antikommunizmushoz a kommunizmus ismerete, az antiszemitizmushoz a szemitizmus ismerete, és mindenféle anti-ideológiákhoz nem szükséges az ellenzett ideológia ismerete.
Ahogy minde anti-dolog nem a valami ellenében áll, hanem önálló létező: anrtigravitáció, antisztatikusság, stb.
Az antibébi-tablettát sem fogamzásgátlásra szedik.
A sötétség sem a fény hiánya, hanem önmagában létező, és be tudod vinni egy világos szobába.

De vigyázz, az antipatikus nem a patikusok ellenfele. ;P

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:04:34

Megint nyelvi fronton akarsz elverni, de semmit nem mondasz a valódi kérdésről. De a nyelvészetről sem nagyon mert a latin a fosztóképző valaminek a hiányát jelzi, nem a vele ellentétes értékválasztásra utal. Pl apolitikus, akinek nincs politikai nézete. Antipolitikus aki a mindenkori politikával szemben határozza meg magát.

Én nem antiteista vagyok, nem a híttel szemben, hanem a hit nélkül határozom meg magam, ehhez nem szükséges ismernem mást maximum az érveket és ellenérveket, hogy miért értelmesebb magatartás a hit, mint a hit hiánya. Ezeket azt hiszem ismerem, a különbség köztünk, hogy én az értelmes magatartástól érzem magam biztosabb talajon, te meg attól, ha nem kell a kényelmetlen gondolattal megküzdened, hogy jönnek a kukacok és a vég. Ezt még ilyen bugyuta nyelvi okoskodással is képes vagy védelmezni, roppant lekezelően, de tévesen.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:16:15

Ez ilyen alapvető félreértés egyébként, illetőleg 'teocentrizmus', hogy az ateizmusnak, a teizmussal együtt van csak értelme. A szavak szintjén talán, de gondolati síkon semiképp. Azért van benne a szóban egyébként, mert az ateizmus a teizmussal kapcsolatban emel kritikát, és mert a felvilágosodás előtt a vallás volt az elterjedtebb, aki nem volt vallásos, az nem is lehetett a közösség tagja, tehát pusztán történeti okokból. Ehhez a kritikához szerintem elég úgy definiálni a teizmust, hogy az a természetfölöttiben, az anyagi világon túli létezésben való hit, ezzel szerintem minden vallásos egyet tud érteni, és ez az amit nem fogad el hasraütés alapján egy ateista. Ehhez nem szükséges ismerni a vallás belső szerkezetét, hisz a legalapvetőbb axiomáját vonjuk kétségbe, a többi mind erre épül..

Egyszóval a többi 'szétpukkan egy logikai gondolatbuborékban'. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 17:19:09

@Dr. Zoidberg: "Aminek még teste sincsen, az akkor tulajdonképpen hol, hogyan is létezik? Milyen jelét adja a létezésnek, amit én, és bárki más is észlelhet"
VILLÁMLÁS?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 17:20:41

@Dr. Zoidberg: "Leszögezném ebben a vitában nem mi állítunk valamit, ti állítotok, mi csak kételkedünk."
Mérsékelten és alázatosan kételkedj akkor, bmeg!

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:24:58

@TK te vastagnyakú varánusz, a test nem csak azt jelenti jelen esetben, hogy 2 lába meg 2 keze van, hanem, hogy fizikai valójában létezik, mérhető hatással van a világra, a villámlás teste a benne lévő elektronok, ha ismered ezt a szót.

És szerintem mérsékelt és alázatos (mint te, najah) az legyen aki valami különlegeset állít, mindenféle bizonyíték nélkül, netalán úgy, hogy el is fogadja, hogy az állítása nem bizonyítható. Tehát peet hasonlatával élve az legyen alázatos aki szerinte a kínai kacsa a legjobb, annak tudatába üvöltse le a fejét annak aki szerint meg nem, hogy ez csak egy vélemény, egy szubjektív meglátást, semmi objektív következtetés levonására nem alkalmas a világról, a szubjektumról, az állítóról mond valamit egyesegyedül.

Ahogy a hit is a hívőről mond el dolgokat, nem pedig a világról.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 17:26:03

@Dr. Zoidberg: "Én nem antiteista vagyok, nem a híttel szemben, hanem a hit nélkül határozom meg magam"
Akkor fogadd el, hogy van olyan aki nem így határozza meg magát és ne nézd le, hülyézd le.
Nem azért hiszünk mert félünk a kib.szott kis kukacoktól, nem kényelmetlen, hogy jönnek a kukacok, a kereszténységnek SEMMI köze sincs a kukacokhoz. Nagyon kényelmes fotel az számodra, hogy nekünk a hit egy menekülés az ismeretlentől, a félelmeinktől, a végtől, te meg milyen fasza csávó vagy hogy ezekkel szembenézel. Felejtsd el, nem így van, mi is szembenézünk ezekkel a dolgokkal.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 17:27:24

@Dr. Zoidberg: "Ehhez nem szükséges ismerni a vallás belső szerkezetét, hisz a legalapvetőbb axiomáját vonjuk kétségbe, a többi mind erre épül.."
Fogalmazd meg légy szíves az ateizmusod legalapvetőbb axiómáját, légy szíves, plíz, plíz, plíz.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 17:28:32

@Dr. Zoidberg: ez pontos és korrekt. A teisták állítanak valamit, nekik kell bizonyítani.

@Talon Karrde: Villámlás? Meg dörgés? Ne félj, fiacskám, apu majd megvéd a csúnya égiháborútól.

"Mérsékelten és alázatosan kételkedj akkor, bmeg!"
Miért kéne az alázat legkisebb jelét is mutatni? Akárhányszor is ismétled el, hogy te hiszel, az nem lesz tiszteletre érdemes.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:29:14

@TK te vastagnyakú varánusz, a test jelen esetben nem azt jelenti hogy 2 lába van, meg 2 keze, hanem, hogy van neki anyaga, mérhető, kimutatható, stb.. A villámlás anyaga a benne lévő elektronok, töltésük, hatásuk mérhető. Szerintem csak annak lehet hatása a világra, így szelleme is, aminek először van teste, anyaga, ami alkotja a rendszert amiből aztán a szellem is lesz. A földön is előbb kémiai anyagok voltak, utána egysejtűek, és csak utána a szellem.

Isten ezzel szemben, a test nélküli szellem, tökéletesen ellentmond a hétköznapi tapasztalatoknak.

Alázatos (mint te) meg az legyen aki valami rendkivult állít, és még ki is mondja, hogy állítása nem bizonyítható. Tehát aki peet hasonlatával élve a kínai kacsára esküszik az óvatosan ordítsa le annak a fejét aki meg nem, lévén ez csak egy vélemény, szubjektív értékítélet, ami az objektív világról semmit, de semmit nem mond, pusztán a vélemény alkotó szubjektumáról.

A hit is a hívőről mond el dolgokat, nem pedig a világról szerintem.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 17:32:52

@Talon Karrde: Te szembenézel a kukacokkal, de berciXcore nem, ha jól értem.

"Fogalmazd meg légy szíves az ateizmusod legalapvetőbb axiómáját, légy szíves, plíz, plíz, plíz. "

Mint teista, ezzel továbbra is te tartozol, nem mi.

Mi ateisták legfeljebb annyit tudunk mondani, hogy nekünk kívülről úgy jö le, hogy egyesek elismerik a természetfelettit, illeve bizonyos kérdésekre elfogadhatónak tartják a mert csak/Isten így akarta/Isten útjai kifürkészhetetlenek válaszok valamelyikét.
Az ateizmust csak a hittel szemben lehet meghatározni; ha nem lennének hívők, akkor csak sima tudósok meg iskolába járók lennének.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:35:40

@TK, Elfogadom, bár azért enged meg nekem, hogy ne tartsam teljesen épelméjűnek azt aki szubjektív értékitéletére alapozz olyan univerzáliákat, mint a világ létrejötte, az erkölcs, az ember és világ viszonya, stb..

És ha nem azért hisztek, halálfélelm, stb, akkor miért? Mert más racionális okot nem látok rá, hacsak azt nem, hogy megjelent neked Isten, de ez meg eléggé hasonlít a skzifrén lelki állapotához, az ő szempontjából ő telejsen normális, tényleg lát dolgokat, csak senki más nem látja őket, így végső soron feltételzhető, hogy az elméje űz vele kegyetlen játékot.

Azt meg, hogy ugyanannyira néztek szembe a halállal, kétlem, mivel te azt gondolod, hogy föl fogsz támadni, én pedig nem. Én tehát egy picit 'jobban' nézek bele a halál nagy randa szemébe.

"Fogalmazd meg légy szíves az ateizmusod legalapvetőbb axiómáját, légy szíves, plíz, plíz, plíz."
Axiomája nincsen, módszere van, méghozzá az, hogy csak olyan axiomákat fogad el, amik feltétlen szükségesek a világ jelenségeinek megmagyarázásához. Még mindig úgy gondolsz az ateizmusra, mint vallásra, az ateizmus nem vallás, az ateizmus a vallás hiánya.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:38:59

Igen valóban az ateizmusról a vallással együtt lehet csak beszélni,illetőleg a természetfelettibe vetett hittel, de szerintem nem azzal szemben, hanem a nélkül határozza meg magát. És igen ha nem lesz vallás, akkor ateizmus se lesz, illetve mindenki ateista lesz, így nem kell majd nevén nevezni, nem lesz megkülönböztető értéke.

valójábannemberci 2010.01.18. 17:43:35

@Dr. Zoidberg: "Én nem antiteista vagyok, nem a híttel szemben, hanem a hit nélkül határozom meg magam."
Tehát te ateista vagy, a hit nélkül határozod meg magad. nem ellenében, nem kritikájában, hanem nélküle.

vs.

"Az ateizmus a teizmussal kapcsolatban emel kritikát. [..] Ehhez a kritikához szerintem elég úgy definiálni a teizmust, hogy az a természetfölöttiben, az anyagi világon túli létezésben való hit."
Akkor most a hit ellenében, vagy nélküle?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 17:48:41

@berciXcore: DrZ arra akart utalni, hogy egy ateistán nem kell/lehet számon kérni a vallás dolgait, sőt mély ismeretét sem.
Az ateizmus csak egy szó, ami történeti okokból alakult ki, mert vallásosak előbb voltak, és többen. Az antifasiszta szóval nincs ilyen gond: a létező fasizmus ellenfele.
Tulajdonképp az ateista szónak nem is kéne ilyen hangsúlyosan léteznie: elég a "hívő", hogy a többiektől megkülönböztesse őket.

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 17:56:14

Nem bírom követni ezt a szómágiat. Ha jól látom, ti úgy próbáljátok a hitet alátámasztani, hogy a hit hiányán, az én hitem hiányán próbáltok meg ellentmondásokat keresni. Ha a fogalmazásomban lehet is találni ilyet, azért azon, hogy nem hiszem el bizonyítékok híjján, amit ti igen, ezen önmagában elég nehéz lesz fogást találnotok. :)

Én jobban örülnék ha válaszolnátok a kérdéseinkre, hogy milyen értelemes oka lehet az embernek hinni a halálfélelmen és a minden kérdést egyszerűen elintéző világmagyarázaton kívül? Hogy miért kéne tisztelnünk, hogy ti elhisztek valamit bemondásra, illetve tekintély alapján? Stb..

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 18:01:59

De, hogy a szómágai se maradjon a levegőben, mondjuk így:
Az ateizmus a vallás azon axiomájával kapcsolatban helyezkedik agnosztikus, vagy épp tagadó álláspontra, hogy létezik természetfölötti. Vagy a kérdést a szubjektum szintjére helyezi, száműzvén az objektív világból. Ettől ha akarod nevezheted vallás-ellenesnek, nekem szimpatikusabb, a ráció-párti, persze ettől szükségképpen valóban némileg vallásellenes, vagy legalábbis valláskritikus, illetve vallásnélküli, ettől még egyrészt nem mond semmi többet az ateista személyről, pl, hogy dunába akarná lövetni a hívőket, vagy, hogy plázákat húzna a temetőkre, másrészt pedig, nem kell behatóbban ismernie a vallást, elég tudnia, hogy a vallás a természetfölötti létezésére épít, ez az alapköve, a fundamentuma, és az ateizmus pont ez értelmezi másképp (tagadja, agnosztikus, vagy nem tartja értelmes-objektiv kérdésnek, de ez majdnem ugyanaz, mint az agnosztikus).

Remélem érthető. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 18:53:35

@peetmaster:
@Dr. Zoidberg:
No, kedves vitapartnereim, találtam valamit, ami nekünk megválaszol rengeteg kérdést és közös síkra tereli a vitát:
www.evangeliumi.hu/konyvtar/konyvek/BONHOEFFER%201-5.pdf
Kérném szépen elolvasni figyelmesen, csak 15 oldal és nagyon érdekes.

Bell & Sebastian 2010.01.18. 19:57:12

Bibliák, Szent István Társulati Biblia, Máté evangéliuma, 5. fejezet

www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=mt&numch=5

A hegyi beszéd (részlet):
Az ellenség szeretete

"... Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!"

Rohadt vámosok (adószedők)! Puszit ne adjak ráadásnak? :)

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 20:10:31

Á szóval, te Jézusra alapozod az antiszemitizmusodat. Érdekes, érdekes.

Bell & Sebastian 2010.01.18. 20:31:31

Ááá dehooógy! Experience. Kriminalisztikai. :)

(spekulációs-finánctőke allergia =/= antikapitalizmus)

Dr. Zoidberg 2010.01.18. 20:44:07

spekuációs-finánctőke allergia != antiszemitizmus, legalábbis, ha nem akarod sérteni a zsidók azon többségét, akiknek ehhez közük sincsen, és kihagyni azon nemzsidókat a vád alól, akiknek meg igen.

kolbenheyer 2010.01.18. 21:22:13

@peetmaster:
Nem mondtam, hogy támogatod Iránt. Csak azt, hogy csúsztatsz, amikor azt mondod minden terrorista vallásos.
Ezt a vitát már egyszer lejátszottuk. Ha te a 20. század, azaz a két világháború és a kommunizmus után képes vagy azt állítani, hogy a vallás nevében ölték meg a legtöbb embert, akkor kár a szóért.

Egyébként meg azt írtad múltkor, hogy a vallásosak számának csökkentése jó, hiszen a vallás rossz. Kihagy az emlékezeted?

A berciXcore-hoz intézett kérdéseid meg viccesek. Gondolom ilyeneket tettél fel a kémiatanárodnak is, amikor a spinekről, vagy a fizikatanárodnak, amikor az elektron hullámtermészetéről mesélt.

@Bell & Sebastian:
Legalább a főparancs után ne zsidózz! Most mondjam, hogy uccsó figyelmeztetés?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 21:58:55

@kolbenheyer:
Fenntartom, hogy - legalábbis az én életem ideje alatt - minden terrorista vallásos. Utoljára a RAF-ról hallottam, de az majdnem semmi.
A kommunizmus egy dolog, de 40 év alatt nem hinném, hogy tudott annyit, mint a vallások 5000 év alatt. (Főleg nem, ha az érintett alkosság %-ában nézzük.)

"Egyébként meg azt írtad múltkor, hogy a vallásosak számának csökkentése jó, hiszen a vallás rossz. Kihagy az emlékezeted?"

Nem hagy ki, így írtam. Így is gondolom.

"A berciXcore-hoz intézett kérdéseid meg viccesek. "

NEM viccesek. Ateistaként komolyan ezek merülnek fel. Ha viccesnek látod, az annak a jele, hogy meg sem próbálod megérteni az álláspontunkat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 22:46:20

@Talon Karrde: elolvastam, tényleg érdekes.
"A valódi transzcendencia nem a látható
kegyességben, hanem a „másokért élő ember” evilágiságában van jelen. "
Nehezen cáfolható állítás, esetleg olyan kicsinyességgel, hogy megkérdezzük, mi a motivációja a másokért élő embernek.
De Bonhoeffer szerintem nem ezt akarta mondani, hanem azt, hogy a másokért élés éppen hogy bizonyítja a transzcendencia létét.

A deus ex machina máshol is kap:
jezsuita.blog.hu/2009/03/23/a_magyarazatok_istenenek_elete_es_halala

Mindjárt az első mondatban van egy hosszú, de jó videóra link. A poszt egyébként remekül kifejti mindazt, ami a te cikkedhez még illik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 22:47:48

@peetmaster:
@Dr. Zoidberg:
Elolvasnátok végre azy, amit amit linkeltem vagy kopizzam be a posztba egy-az-egyben?
Ady versre szartok magasról, miközben az Apokrif-fal dobálóztok!
Én kézzel-lábbal próbálom nektek elmagyarázni az én álláspontomat (FIGYELEM! Álláspontomat, nem vakhitemet, Istent, stb. hanem az álláspontomat) és még TI jösztök non-stop azzal, hogy "hát hiába, ezek a hülye keresztények még arra sem képesek hogy felfogják az ateisták/agnosztikusok (szerintem csak simán vallástalanok/antikeresztények) álláspontját, dehát ez van, vakhit, baszod".

Olvassátok el amit linkeltem, vagy ennek az egész vitának pont semmi értelme nem lesz soha!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.18. 22:49:04

@peetmaster: ezt a kommentedet még nem láttam, mikor írtam az enyémet, de gondolom erre magadtól is rájöttél...

Bell & Sebastian 2010.01.18. 22:53:55

@Dr. Zoidberg: @kolbenheyer:

Legyünk konkrétak!

Azokról a gazdasági bűncselekményekről beszélek, (hűtlen kezelés, csalás, csődbűntett, lopás, mérleghamisítás, egyebek), amelyekben eljárok, kármentek. A milliárdos kárértékeknek 10% alatti a megtérülése! Tudtátok? Nem? A csődeljárások során ez 5%!
A mikro- és kiscégek esetén házat, teljes egzisztenciát buknak, nemzedékek munkáját!
El tudjátok ezt egyáltalán képzelni, he?

Emberek, cégek mentek tönkre, családok jutottak koldusbotra, tavaly "csak" ketten haltak bele (nálam), ám a forgatókönyv egy kaptafa, a szereplők meg ...
Mire gondolnátok, amikor lapátolják a földet?
És ott állnak az árvák? Az özvegy kisemmizve, biztosítás nélkül, az adóssággal?

A főbb parancsok:

- Ne ölj!
- Özvegyek és árvák nyomorát ne nagyobbítsd!
- A munkások jogos jussát fizesd ki!

Nem először mondom! Utána lehetne végre nézni!

Ezek az égbekiáltó bűnök, amelyekre Istennél a bocsánat! Átmenetileg a többi (parancs) most nem érdekel!
Ideje fölébredni, mert éppen a Te Országodat is most húzzák ki a lábad alól!

Szépelgés vége, a takarítás mocskos dolog! A törvény mögé bújtakat kiráncigálni kurvára nem vicces, ha meg antiszemita lennék, rég kibasztak volna! Álmodtok ti rólam, jó nagyot!

Nem kéne mocskolódni, fenyegetni, mert visszahullik! Tettek minősítenek és mindenkit, egytől-egyig!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.18. 23:19:11

@Talon Karrde: olvastam az Ady-verset, nem dobálóztam az Apokriffel, mert nekem egyik se jelent többet, mint az író/költő pillanatnyi hangulatának leképezését.
Nem igazán tudom, mit kéne reagálnom rájuk. Ha megfigyelted, a másik versre se írtam semmit.

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 01:18:05

A versek valóban nem érvek, én csak arra akartam rámutatni, hogy egy vallásos esélyes, hogy élből eldob egy blaszfém verset, míg én tudom élvezni, és szerintem jobban a helyén kezelni, mint ők. Ady remek, nagyon szeretem, bár mostanában nekem az "ÉN NEM VAGYOK MAGYAR?" című jár sokat a fejemben.

És átfutottam az anyagot, érdekesnek tűnik, holnap el is fogom olvasni, de azért gondolom semmi egetrengető istenérv nem lesz benne, a hit nélküli kereszténységet pedig nyugodtan nevezhetjük humanitárius erkölcsnek is, akár, ezzel semmi gondom nincs, de hit nélkül az már nem kereszténység. Jah és akkor egyházra sincs szükség.

Bell nyugodj meg, szélmalmokat csépelsz, és döntsd el végre, hogy a zsidók okozzák-e a gazdasági szörnyűségeket, netán a tőkések, és azért mert eredendően gonoszok, vagy azért, mert gazdasági érdekek vezetik őket, nem pedig a meg nem térülő jócselekedetek vágya, illetőleg azt is jó lenne ha letisztáznád, hogy enélkül a tőkés mentalitás nélkül létezhetne-e gazdasági fejlődés, polgári, jóléti társadalom, stb, és ha ez az egész nem ér ennyit, akkor helyette kommunizmus legyen-e vagy mifene.

Ha a zsidók a baj forrásai szerinted rendben, de akkor ne sértődj meg ha leantiszemitáznak, ha nem ők, akkor meg ne célozgass erre únos-úntalan.

Bell & Sebastian 2010.01.19. 08:02:53

@Dr. Zoidberg:

Régi probléma, hogyan is hívjuk ezt az "alfajt"?
Általában magyar származású, külföldön él, használja az itthoni kapcsolatait és nagyon gátlástalan. What's your name? Ötlet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.19. 08:50:51

"De leginkább elvi okokból vagyok kereszténydemokrata"

Nagyapám erre azt mondta volna: Há'sz'n!

(Magyarul nem vagy csak gyengén tudók kedvéért: ez körülbelül annyit jelent: No, hiszen!)

ü
bbjnick

kolbenheyer 2010.01.19. 09:17:15

@peetmaster:
Fenntarthatod, attól még nem igaz.
Gyilkosságokról nem értekezek.
Vita vége, ha körbejárunk.

@Bell & Sebastian:
Mindig erre kérlek: konkrétak.
Ha leírod a csődeljárás szennyét, együtt fogok érezni. Most is azt teszem.
Ha zsidózol, kiváglak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 10:03:30

@kolbenheyer: "Gyilkosságokról nem értekezek."
Akkor a valóság egy sajnálatosan nagy szeletét dobod ki. Szerintem nem tehetjük ezt meg.

kolbenheyer 2010.01.19. 11:55:21

@peetmaster:
Nem dobom ki. Csak nem értekezek olyanokkal, akik legitimálnak gyilkosságokat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 12:23:12

@kolbenheyer: mivel gyilkosságok léteznek, szükséges, hogy az okaikat felderítsük. Mivel sok különböző ember hosszas könyörgésére sem maradtak abba, bizonyára van valamilyen hasznuk, most a haszon szót elég szűken értelmezve.
Mint már többször is mondtam, a gyilkosságok megszüntetése utópia.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 12:34:01

@Talon Karrde: hova?
Találtunk egy pontot, ahol alapvetően különbözőképpen látjuk a világot. Ez fontosnak tűnik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.19. 13:24:36

@peetmaster: "Találtunk egy pontot, ahol alapvetően különbözőképpen látjuk a világot. Ez fontosnak tűnik."
Egy nagy lóf*szt fontos, csak neked fontos ez.
A vita lényege az, hogy KÖZÖS nevezőket találjunk. A különbözőségeket már elemeztük az eddigi 361 kommentben épp eleget.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 13:51:58

@Talon Karrde: jól van, csak kolbenheyer b*tat emiatt folyton. Szerintem is a közös nevező a fontos, itt legalább tudjuk, miben kellene kialakítani :)

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 14:28:28

Bell: Nevezed őket ahogy jól-esik (ötletet már adtam), de ha zsidónak nevezed őket, azzal aránytalanul sérted a zsidók többségét, aki nem felel meg a leírásodnak. Pl engem is.

peetmaster: itt lenne a pont, amikor ki kéne jelentened, hogy nem legitimálod a gyilkosságokat, éppeszű ember amúgy sem tesz ilyet, és akkor kolben se tudná ilyen alapon elzárkózni, amit egyébként megértek. Lehet beszélni a gyilkosságokról, sőt kell is, de nem legitimációs céllal, épp ellenkezőleg. Sztem.

Talon Karrde: Rhuff kravics, zubbub möfmöfmöf qriccsa.

Bell & Sebastian 2010.01.19. 14:30:29

Mindig tanul az ember fia. :)
Itt is van, részletesen:

"A kateketikai hagyomány emlékeztet arra is, hogy vannak "égbekiáltó bűnök" is. Az égbe kiáltanak:

1. Ábel vére (Ter 4,10),
2. A szodomaiak bűne (Ter 18,20; 9,13.),
3. Az egyiptomiaktól elnyomott nép kiáltása (Kiv 3,7-10.);
4. A jövevények, özvegyek és árvák jajgatása (Kiv 22,20-22.);
5. A bérmunkással szemben elkövetett igazságtalanság (MTörv 24,14-15; Jak 5,4.)."

Átfogalmazva:

"A katolikus hittanításban a Szentírás alapján emlékeztetnek arra is, hogy vannak úgynevezett „égbekiáltó bűnök” is. Ezek a szándékos emberölés (Ter 4,10), a homoszexualitás (Ter 18,20; 19,13), a népelnyomás (Kiv 3,7-10), az özvegyek és árvák sanyargatása (Kiv 22,20-22), illetve a munkás megszolgált bérének megtagadása (MTörv 24,14-15; Jak 5,4).[14]"

Csak azt akartam mondani, ez komoly rosta!
Ki is hullik a férgese.

Bell & Sebastian 2010.01.19. 14:37:23

@bbjnick:

Gondolom ennek az ellentettje:

- Mivel elv-telen vagyok, semmiképpen sem lehetek kereszténydemokrata.

Van az úgy...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.19. 14:38:04

@Dr. Zoidberg: Már TaTa is szólt, hogy légy szíves használd a "Válasz erre" funkciót ha XY-hoz intézed a szavaidat.
"Rhuff kravics, zubbub möfmöfmöf qriccsa."
Ez valami júdeista káromkodás volt?

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 14:45:53

kolbenheyer most olvastam el egy hozzászólásodat, bocs, valamiért kimaradt, reagálnék rá, aztán lepattanhatunk a témáról, mert láttam téged, már 30 kommentel ezelőtt is feszélyezett.

"Eszembe se jutott moralizálni. Csak rámutattam, hogy a vallás nem ellenzi az élet meghosszabbítását."
Mivel ellenzi az őssejkutatásokat, hátráltatja a tudományt, én még mindig azt állítom, hogy de igen.

"Azt az állításodat sem igazoltad, hogy az egyháznak szaporodás-mániája lenne, és ezért ellenzi a homoszexualitást, az abortuszt vagy az óvszert."
Félreértettél, reagáltam is rá, de nem is ez a lényeg, hogy miért ellenzi, hanem, hogy ellenzi, ezzel jogkorlátoz, nem utolsósorban emberéleteketbe kerül ez a fajta politikája.

"Azt az állításodat sem igazoltad, hogy az egyház akadályozná a tudomány fejlődését. Az őssejt szócska idevetése kevés lesz." Hát ha nem akarsz rá reagálni akkor valóban, de azért a szentszék akkor is az őssajtkutatás ellen van, így nyilván több-kevesebb erőforrást elvon, a kutatásoktól, illetve komoly dilemma elé állítja a hívő tudosókat, de az elvi értékválasztás is, a tudomány hátráltatása, ez is elég súlyos bűn szerintem.

"Ezzel szemben újabb súlyos vádakat fogalmazol meg, miszerint az egyház nem járul hozzá a nyomor felszámolásához, ellenben korlátozná az emberek jogait. Egyik sem igaz." Valóban, erről kérdezd meg az Afrikai lakosság azon részét, aki azért lettek aidsesek, mert jó keresztények akarnak lenni. Az abortusz és melegellenesség pedig a jogkorlátozás maga. Főleg egy megerőszakolt anya, vagy egy egyenlő jogokért küzdő meleg állampolgár számára.

"és a mai hívő emberekkel szembeni ellenszenved helyett. Egyes hívők elleni utálatodnak ehhez semmi köze."

Ne beszélj belém ilyen érzelmi hülyeséget álláspontod védendő, én nem utálok embereket, mert hívők, nekem a vallással általánosságban van problémám, de ettől még nincsenek előítéleteim a vallásos emberekről, hisz, mint írtam ahány ember annyi féle vallás. Nekem a pápai gyakorlattal, az autoriter gondolkodással, az anti-liberalizmussal, és az irracionalizmussal van problémám, ez pedig sokszor a vallás kelléke, de természetesen nem mindig, és nem is mindig a vallásos kelléke, illetve a vallásos ember is rugalmasan tud hozzáállni a legtöbb kérdéshez talán ha Európai. Személyenként ítélek, nem kollektíven, a vallásosság sokféle.

"Ma az egyháznak semmilyen politikai hatalma nincs. Ha az ellen van kifogásod, hogy elmondja a véleményét, akkor a demokráciával van bajod, az meg más kérdés."
A vélemény elmondással semmi bajom, azzal van bajom, hogy állami támogatást kapnak, illetve, hogy véleményüket egy olyan feltételezésre alapozzák, amit az emberek szívesen elhisznek, de aminek semmi alapja nincs, így a vallás a legnagyobb demagóg. Én a demagóg vélemény-nyilvánítokat, sem tiltanám be, szerintem ezzel meg kell küzdenie az embereknek, én inkább önállóságra oktatnám őket, és tudományos ismereteikre is nagy hangsúlyt fektetnék, nem száraz kémia/fizika szinten, valamint normális filozófia oktatás is elkélne, stb.. Én minőségi oktatással szűrném a demagógiára való eredendő igényt.

"Végül még valami. Mivel elolvastam a másnak írt válaszaidat is, hiszen ez egy nyilvános fórum, egyre kevesebb kedvem van folytatni ezt a vitát. Ha te ezt tekinted viccesnek, akkor nagyon különböző az ízlésünk."
Ízlés csak nem áll közén, egy racionális vitában? :p

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 14:49:01

nem, ork nyelven írtam, hogy neked tök 8 mit ír az ember, mert úgyis bazmegeléssel és zsidózással egybekötött ostobaság ömlik csak ki here méretű agyadból.

kolbenheyer 2010.01.19. 14:51:18

@Dr. Zoidberg:
Emberéletekbe kerül? Most mindjárt azt mondod, hogy az egyház azt hirdeti, hogy dugjatok barátaim gumi nélkül! Demagógia a köbön.
Tényleg döntsd el, mivel van bajod. ha a pápával, mond azt, ne kavarj a vallással.

A téma cseppet sem feszélyez. Az már inkább, ha nincs mire válaszolni.

kolbenheyer 2010.01.19. 14:52:06

@Bell & Sebastian:
Azt nem találtam köztük, hogy mindezt a zsidók csinálják. Világosíts fel!

Bell & Sebastian 2010.01.19. 16:17:14

@kolbenheyer:

Most vagy van rajtam sapi, vagy nincs? :)

(Azért azt megjegyezném, szerintem Zoidberg doki ügyesen vegyíti a manírt a bajuszhuzigálással.)

Persze csak sejtéseim vannak. Hiába is támasztja alá a tapasztalás, Kínában a japánit nem szeretném, a törököknél..., asszem ez pont kivétel, az örményeket választanám.

Vannak-e jellegzetes viselkedésminták? Vannak.
Na, ezért vagyunk mindketten zavarban. Ritka eset, amikor mit sem érnek a sztereotípiák.

Lehet győzni, igazi nagyragadozó is akad.
(innen két sort töröltem, mert korai még)
Hallgatni arany. :)

Dr. Zoidberg 2010.01.19. 16:25:05

A kérdés, hogy a sztereotipiák határozzák-e meg az értékítéleteidet, vagy fordítva. Illetve, mennyire tudsz racionális maradni, és elhinni, hogy ha mondjuk lepottyansz a kannibál-marslakók kráterébe, akkor észben tartani, hogy nem azért kannibálok, mert marslakók, hanem azért kannibálok, mert kannibálok, és nem szükségszerűen minden marslakó kannibál, sőt..

Értsd: ha te folyton zsidó tőkésekkel találkozol, akkor neked a tőkés viselkedésminta a zsidóval lesz egyenlő, az a tőkés is zsidó lesz a számodra, aki nem is az, és az a zsidó is gonosz tőkés lesz az agyadban, aki egyáltalán nem is tőkés, és nem is ismered.

Gondolkodni arany, unok ezen rugózni viszont.

kolbenheyer: Lehet, hogy én demagóg voltam most picit, de akkor szentszék, és ezzel együtt a keresztény egyház (mivel ha jól tudom ezek összefüggenek) szemellenzős, bigott és a hasznos társadalmi tevékenységük közé, bizony káros dolgok is vegyülnek, amiket tekintélyüknél fogva sok ember elfogadhat. Ennyit mondok és nem többet.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 16:33:15

@Dr. Zoidberg: nem tudom őszintén kijelenteni, hogy nem legitimálom a gyilkosságokat.
Első körben ott van az önvédelem esete, pl. rabló.
Másodikra például, hogy a posztnál maradjunk, azok a tálib idióták, akik rárobbantják az iskolát a saját lányaikra, mondván, hogy nőknek nem jár az iskola.
Ilyen alapon a vallásosaknak egy elég széles köre beleesik a "veszélyes" kategóriába, így tulajdonképpen ez is önvédelemnek tekinthető.
Lásd még "megelőző csapás".
Hasonlóan rossz véleményem van a nácikról: értelmetlen (azaz az illetőnek hatalmában nem álló, hisz senki nem tehet róla, minek született) ok miatt irtanak ki más embereket, ez szintén veszélyes rám is. Hogy ne Hitlerrel jöjjünk, vegyük csak Malina Hedvig esetét. Innentől ismét önvédelem.
Hasonlónak látom még a dohányzást: mintegy 2% esélyem van, hogy közvetlenül a mások füstje öl meg, plusz a tűzveszély, plusz a mocsok mindenhol, plusz a fojtogató érzés önmagában, ahányszor csak egy szenvedély/elmebeteg a közelembe jön.

Az egyház/szex/óvszer témához: a pápa nem azt mondja, hogy ne használj óvszert, mert az szaporodásellenes, hanem hogy legyen stabil partnered, akivel mersz gyereket vállalni, a többi időben önmegtartóztatás.
Ezt azonban még mindig irreálisnak tartom.

Bell & Sebastian 2010.01.19. 18:13:20

@Dr. Zoidberg:

Akár még igazad is lehetne. De nincs.
Mindkét oldalt kipróbáltam és a saját akaratomból.
Emlékeztetlek a győztes gladiátorra és Cézár hüvelykujjára!

Lefelé sem mutattam soha, de a porondon sem tettem meg. Mostanában mindenki megteszi, ha hatalmában áll. Vajon miért?
20 évből 4+8 az több, mint 4+4. De vannak, akik még ideológiát is gyártottak ehhez (a szarhoz)!
Többet is, mert olyan über-okosak!

Pedig de nagyon rá lehet faragni! A kussolásra leginkább. Szép a bőrkabátod, Kun Béla. Loptad is meg lötyög is. :)

Az ok és okozat felcserélése..., nos az halálos. És mindig. Ezt kéne megérteni, ha megy. Az Új Ember lépett ki az állati evolúcióból először, zsidó volt. A kérdés az, a többi az maradt?

Az erre adott válasz különbözősége választ el, még akkor is, ha mást mondok K. -nek, mint a Te meggyőzésedre. (Ki merít a tisztább forrásból?) Holott igazam is lehet mindkétszer (vagy egyszer sem), pont ez a keleti filozófiák lényege, a Janus-arcú monoteizmus: Ó- és Újszövetség.

Ha nincs békés egymás mellett élés, az egyiknek győznie kell, nem? Az is lehet, örökké tart, az apokalipszisig egészen.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 19:48:34

@Bell & Sebastian: ezt lehetne kicsit egyértelműbben?

Bell & Sebastian 2010.01.19. 20:17:08

@peetmaster:

Nem. Nem zsidózom! Nem, nem, soha! ;)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.19. 20:25:44

@peetmaster: Orvos látott már?
"Csak azért, mert nem állok meg félúton egy ésszerű következtetési láncban?"
@peetmaster: Azért mert radikálisan antiszociális a gondolkodásod.
"ez igaz, és sosem tagadtam. Az igazság mindig többet számított nekem, mint egy ember, talán azért, mert nekem az (az igazság) a sokkal kézzelfoghatóbb.
Ilyen vitákban gyakran kerülök szembe ennek az ellenkezőjével: van egy dogma, miszerint pl. az ölés rossz, és emiatt minden mondat azonnal elutasításra kerül, leginkább visítva, amelyik nem illik ehhez a dogmához tökéletesen. Akkor is, ha egyébként nyilvánvalóan igaz.
A másik posztnál írtam, hogy pl. az önvédelem jogos és helyes ölés.
De ez a szókapcsolat, hogy helyes ölés, legalább annyira elfogadhatatlan, mint a zsidózás jobb helyeken. Pedig.
(Javasolnám, hogy folytassuk a másik posztnál, mert eléggé összefolyik a téma, és felesleges szétszedni.) "
OK, akkor folytassuk itt.
Orvos látott már?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 20:52:24

@Talon Karrde: ennél két válasszal előrébb tartunk :)

kolbenheyer 2010.01.19. 21:25:23

@Bell & Sebastian:
Nem, én nem vagyok zavarban. Nem fogok személyes példákkal jönni, pedig tele velük a spájz. Nincsenek viselkedésminták.
Ebben nem győzöl meg. Épp ezért szólok, hol a határ. Okos fiú vagy, tudod, ha átléped, te ugrottál, nem én löktelek.
(Az a másik nem ilyen okos, azt hamarosan lökni fogom.)

kolbenheyer 2010.01.19. 21:26:36

@Dr. Zoidberg:
Egy blogon nem érdemes többfelé többfpéleképpen beszélni, mert elvész a hitel.
El is veszett.
Amíg keresed, addig csend.

valójábannemberci 2010.01.19. 21:31:51

@Dr. Zoidberg: Csak érdekességképpen:
Az Egyesült Államokban a mainline (azaz kb. a történelmi) egyházak (lásd itt: en.wikipedia.org/wiki/Mainline_(Protestant) ) sokkal liberálisabbak mind az abortusz, mind a melegek kérdésében. Előbbi ügyben komolyan figyelembe veszik az esetek egyediségét, nem kényszerítenek egyetlen megerőszakoltat sem a tényleg nem kívánt gyerek megtartására, ha az illetőt és így a gyerekét a bűncselekmény miatt egyáltalán nem várt anyaság komoly anyagi problémába sodorná, és nem lenne biztosított a gyermek biztonságos nevelése; utóbbi ügyben meg ott van az Episcopal Church (az anglikán hitközösség provinciája) esete, akik 2003-ban egy, a homoszexualitását nyíltan vállaló (de! rózsaszín tüllszoknyában, lila boával és rikítózöld tangában _nem_ parádézó) püspököt választottak.

valójábannemberci 2010.01.19. 21:32:40

@berciXcore: A kérdésben egyébként a skandináv lutheránus-evangélikus egyházak is sokkal liberálisabbak mondjuk a hardcore neoprotestánsoknál.

kolbenheyer 2010.01.19. 21:33:21

@peetmaster:
Utolsó próbálkozásom, mert nagyon unom az ismétlést. Ha így sem megy, részemről ennyi.

Két dologban tévedsz.

Semmivel nem igazoltad, hogy a vallás káros. Az, hogy léteznek őrültek, sőt gyilkosok is, akik vallásosak, nem bizonyíték. Ezt az állítást az bizonyítaná, ha lenne bármilyen adat arra nézve, hogy a vallásos emberek szignifikánsan rosszabbak, ostobábbak, gonoszabbak stb. Amíg ilyet nem hozol, kár a gőzért, az állításaid csak lufik.

Ha valaki kárt okoz, akkor természetesen szabad ezt megakadályozni. De egy ember nem egyenlő egy rossz cselekedetével, vagy akár egy rossz tulajdonságával. Egy dohányos nem csak egy dohányos, de emellett mérnök és családanya. Ezért a dohányzás elleni küzdelem nem őellene, hanem őérte kell, hogy folyjon.

A gyilkosság el-nem ítélését pedig felesleges az ál-logika maszlagjával takargatni. Puszta erkölcstelenség. Tudom, nincs erkölcs. Hát ezért mondom.

valójábannemberci 2010.01.19. 21:45:19

@berciXcore: És még azt tenném hozzá, hogy mivel tegnap volt a Martin Luther King Jr. emléknap, mind MLK özvegye, Coretta Scott King, mind a legidősebb lányuk, Yolanda King határozott melegjogi aktivisták voltak, míg éltek. Coretta 2006-ban, Yolanda 2007-ben hunyt el.

Ezek a keresztények. Hát ilyet...
Forduljon már valaki valami ombucmanóhoz, hogy súlyosan érvényesülnek az emberi jogok, és ezt nem szabad hagyni. Vissza az inkvizíciót!
;]

Caymans 2010.01.19. 21:54:35

@Dr. Zoidberg: azt hiszem most kiváltottad egy római katolikus tiszteletét^^.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 21:59:17

@kolbenheyer: most kezd nehéz lenni. Ami nekem elfogadható mértékben logikus, azt te önkényesnek tekinted. Tartok tőle, nem foglak tudni meggyőzni :)
Sőt, még az is lehet, hogy azt sem tudom elérni, hogy megértsd, hogy miért mondom azokat, amiket.
TK azt mondta, radikálisan antiszociális vagyok. Ez egy lépés a mondanivalóm megértése felé.

"Semmivel nem igazoltad, hogy a vallás káros."

Olyan fajta bizonyíték, amit most elvársz tőlem, nem létezik, mert nem létezhet. Egy olyan világban, ahol az emberek 80%-a vallásosnak mondja magát, de még a 20% is majd másfél milliárd ember, nehéz "mindenkire" érvényes statisztikát találni.
Egyszerűen arról van szó, hogy a máglyázó, kirekesztő, abortuszellenes, szinglihordázó stb. keresztények, meg a robbantgató, nőelnyomó, kőkorban visszamaradt muzulmánok mellé nem tudok párba állítani hasonlóan idióta ateistát, akkor sem, ha ezen elítélendő viselkedések a vallásosak relatív kisebbségét érintik.
Ha mutatnál minden 4 iszlám terroristára 1 ateistát, akkor még mindig csak egál lenne, de nincs annyi. Én legalábbis nem tudok róla. Bőven értelmezve a kifejezést mondjuk Pol Pot beleférne, de ő sem volt legalább öngyilkos merénylő, ami az idiótaság netovábbja.
(A kommunizmus összes áldozatát 100 millió környékére teszik azok, akik véralgebrával foglalkoznak. Egy átlag 5 milliárd lakosú Földön. Szerintem a vallás simán tudja ezt az arányt, például a spanyol stb. konkvisztádorok, az európai vallásháborúk (harmincéves háború, egynegyed körüli veszteséggel!! stb.)
Az olyan incidensek, mint a Mohamed-karikatúrás botrány, szintén azt látszanak alátámasztani, hogy a vallásosság veszélyes. A rajzok elítélése egyhangúan és elsöprően széles körben történt, messze túl azon, amit "egyes elszigetelt idiótáknak" nevezhetnél.
Mivel elég nyilvánvaló, hogy a látványosan ostoba viselkedéseket a vallásosság motiválja (az ateizmus pedig, ahogy én ateista vagyok, ellenük dolgozik), ezért továbbra is fenntartanám, hogy a vallás önmagában is, nettó káros.
Ami előnye van, pl. erkölcs, segítség a rászorulóknak stb., azt nélküle is el lehet érni.
Viszont egy ateista sosem fogja felrobbantani azt a repülőt, amin ő is rajta van.

"De egy ember nem egyenlő egy rossz cselekedetével, vagy akár egy rossz tulajdonságával."

Ezt elfogadom, de akkor neked kell módot adni arra, hogy hogyan tudjuk elválasztani a tettet a cselekvőtől.
A kettőnk álláspontja közti különbség az, hogy nekem fontosabb a rossz legyőzése, mint a cselekvő.
Gondolj bele, minden ember meghal, akkor is, ha nem bántja senki. Még ha hosszú életet is él, az semmi az előtte és utána levő végtelen sok időhöz képest. Szóval nem a halál a rossz, hanem ha nem volt igazad, amíg éltél. Ugyanis másban szerintem nem különbözünk a kövektől. Azok is vannak, majd elpusztulnak.
Szóval egy dohányzás nélküli világ minőségileg jobb, mint egy mostani, míg egy dohányosok nélküli világ csak mennyiségileg rosszabb (ha egyáltalán).
De mondom, sőt, hangsúlyozom, én lennék a legboldogabb, ha soha senkit nem kéne nemhogy megölni, de még bántani sem. Csak hát ez irreális, amíg egyes (sok) emberek ennyi és ekkora hülyeségre képesek. (Amivel veszélyeztetnek másokat is.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 22:00:26

@kolbenheyer: ja igen, ha nincs erkölcs, akkor erkölcstelenség se :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 22:02:48

@peetmaster:
"A kettőnk álláspontja közti különbség az, hogy nekem fontosabb a rossz legyőzése, mint a cselekvő."
helyesebben:
A kettőnk álláspontja közti különbség az, hogy nekem fontosabb a rossz legyőzése, mint a (rosszat) cselekvő (személye/élete).

valójábannemberci 2010.01.19. 22:18:43

@peetmaster: Szokásos szólamokat durrogtatsz. Inkább nézzed meg ezt a filmet:
www.youtube.com/view_play_list?p=5AF735132EB1CEC6
Meleg keresztényekről, keresztényeknek. Is.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.19. 22:27:44

@berciXcore: az nem lehet, hogy a szokásos szólamok azért szokásosak, mert van bennük igazság?
btw, nekem most itt nem a melegek a fő szempontom, még akkor sem, amikor a kirekesztésről írok. Inkább az olyanokra gondolok, hogy keresztelés nélkül nincs mennyország, ha rosszkor/rossz helyre születtél, az szopó. Meg hogy "Az Avatárt kapásból megtámadták az amerikai konzervatívok, a homoszexuális szervezetek és a Vatikán nevében szóló némely orgánumok és képviselőik. A maguk szemszögéből mindegyiknek igaza van: tényleg nincs benne homoszexuális szereplő, tényleg parodisztikussá válik benne a militáns gyarmatosítás és valóban, a természet szeretete fura vallásszerűségként tűnik fel előttünk."

Az én mesém az igazi mese, a többi hülyeség. Ja. Én meg ne röhögjek hangosan?

divany.hu/Kettos-latas/totalis-orgia-az-avatar-tamadasa

valójábannemberci 2010.01.19. 22:47:31

@peetmaster: És kit érdekelnek az amerikai fundi-konzik? Persze, az ő hangjuk a legnagyobb, mint a haiti földrengést egy ördögi paktum miatt haragos Istenhez kötő Pat Robertson teleevangélista, az amerikai fundamentalista jobboldal négy lovasának egyike, de hidd már el, hogy velük szemben ott van egy egyre hangosabb, az alternatív médiát használó keresztény tömeg akik csak annyit mondanak ezekre: idióták, felcserélik a szeretet vallását a gyűlölet farizeus vallásával.
Ennyi.
Ha nem hiszed, hogy van ilyen, az két okból lehet: nem olvastál még róluk, vagy pedig direkt nem akarsz olvasni róluk. Míg az előbbi rendben van, és javaslom, hogy nézz utána, az utóbbin nem tudok segíteni, és hiába tanácsolok bármit, nem fog semmit se érni.

(Érdekesség: az amerikai anglikán provincia 2003-ban beiktatott nyíltan homoszexuális püspöke, Gene Robinson a szertartás elejétől végéig golyóálló mellényt viselt a gyülekezetén, felekzetén kívüli ellenzők miatt.)

julios 2010.01.20. 00:38:56

@peetmaster: A keresztény hit racionális alapjai ingatagok, nem kétlem. Te edig egyebet, mint racionális alapot, nem fogadsz el, ez esetben a véleményed értelmes és konzisztens. Ezt sem kétlem.

Az ész egy valamire jó: belátni a hit témáiról, hogy nem logikátlanok. Eddig lehet vele elmenni. Eddig viszont el kell!

Racionális istenbizonyíték nincs. A keresztény ember azt mondja, ez értelmes helyzet, mert ha lenne racionális bizonyíték, az ember nem tudna bizalomból dönteni Isten mellett. Konzisztens. Mondom, ezzel nem bizonyítottunk, hanem beláttuk, hogy nem lehetetlen állapot ez. Többet nem tehetünk.

Viszont racionális Isten-elleni bizonyíték sincs. Sőt, magára a racionális módszerre sincs bizonyíték, gondolj bele, annak az állításnak az alapja, hogy "a létező dolgok igazságának eldöntésére elégséges alap a racionális gondolkodás", semmivel sem szilárdabb, mint annak a másik állításnak az alapja, hogy "a világ megismerésének két eszköze van, a hit és az ész, amelyek a lelket egy galamb két szárnyaként emelik Isten szemléletére" - ahogy II János Pál fogalmazott (Fides et Ratio enciklika).

És megint a keresztény önkonzisztencia: ha az egyik szárny hiányzik, a "galamb" nem tud felemelkedni.

Másik kérdésedre a válaszom: nem tudjuk, hogy milyen Isten, ezért nem tudjuk elmondani. "Szem nem látta, fül nem hallotta" az üdvözültek boldogságát. Annyit tudunk, hogy Isten abszolút jó. De nem tudjuk elképzelni. Szép képpel írja le Mózesnél, amikor Isten elhalad előtte, és Mózes szemlélheti hátulról. De amikor Isten elhalad, le kell borulnia. Isten azt mondja, aki élő az arcába néz, meghal. Ezért nem láthatja még Mózes sem.

Isten az átvonulás előtt bemutatkozik Mózesnek, JHWH, JHWH, vagyis "Az Vagyok, Aki Van". Ez Isten pontos neve, tapintatosan rejtőzködő és brutálisan konkrét egyszerre. Emberi elme, a racionalitás, eddig képes elhatolni. Itt már csak a hit horizontja végtelen.

Mi, a keresztények, azt mondjuk, láttuk Isten arcát: töviskoronával ékesítve a kereszt trónján, ahogyan részvétből és szeretetből végigszenvedte a bűn áldozatának összes fájdalmát, hogy örökre közösséget vállaljon az áldozatokkal és a haldoklókkal, és felemelje a bűnöst a remény tisztítótüzébe.

julios 2010.01.20. 00:46:26

...a Mozart Requiemre pedig: tudod, hogy az nem igazán vallásos mű? A Varázsfuvola szabadkőműves fény-imádata és sötétség-irtózata, és még inkább a Don Giovanni sötét haláltáncos árnyai lengik be a zenét - a szöveg a keresztény liturgiájé, de a Tuba mirumot Sarastro is nekelhetné, A Rex Tremendae Dicsőséges és Félelmetes királya valójában a Don Giovanni kőszobrának zenei maszkját hordja.

A Verdi Requiem, az vallásos mű. A középkori szentek látomásának intenzitásával megfestett freskó, valódi imákkal.

Ha a Mozart Requiemtől félsz, az minden másnál jobban mutatja, hogy az előítélet ezen a téren megelőzte a megismerést.

Bell & Sebastian 2010.01.20. 00:51:23

@kolbenheyer:

Ha nem lennének (viselkedés)minták, a (cselekvés-)prekogníció is simán átsorolódna a természetfeletti jelenségek kategóriájába és nem lennének rá tudományosnak ható magyarázatok.
Egyszerűen kifigyelhető, hány vakkantás után jön a harapás. Ha nem konstans az érték, annak is van magyarázata. Síkhülyének lenni meg kényelmes állapot.
A zene terápiás célokra is használható, a keresztül-kasul száguldozó ingerület újabb és újabb bejárható ösvényeket tapos az elme dzsungelében.

Féregjáratok a sötét űrben. A térugrás nagy előny a gyalogjárókkal szemben.

Eső lesz, alacsonyan szállnak az aktivisták! Ja.

Bell & Sebastian 2010.01.20. 00:53:10

@juliosastre:

Szívből gratulálok, ezt elirigyeltem!

julios 2010.01.20. 00:56:01

...amúgy Isten létére nagyon fontos jel: az ember teljességgel Istenre van irányítva. Élete értelmetlen, ha nem Isten húzza fölfelé, a világ pontosan az a vigasztalan siralomvölgy lesz az Isten nélküli világban, mint amely viágkép ápolásával a keresztényeket szokták - igazságtalanul - "vádolni".

A világ nem siralomvölgy, és nem is "felkészülés az örök életre". Ugyanis már most, már itt az örök életünket éljük! amit a halál megrendít, mint testi egészségünket egy súlyos betegség, de nem töröl el, hiszen folytatólagos.

A politikával való foglalkozás pedig kifejezetten értelmes ebben a helyzetben, l. II János Pál két milleniumi levele, annál pontosabban én sem tudomkifejteni.

(Összességében, ha a keresztény hitről van kérdésed, ne csak a barátaidat kérdezd, hiszen ők nem abban profik,hogy előadják a keresztény tanítást. "Nem erről szól a diplomájuk", hogy így fogalmazzak. Olvass II János Pált! Modern, mély, empatikus és világos. Minél későbbi műveket olvass, ahogy esett össze az egészsége, úgy emelkedett az írott stílusa egyre magasabbra, és úgy írt egyre többet.)

Bell & Sebastian 2010.01.20. 01:12:26

@juliosastre:

Hardcore rajongóknak meg ott a Szent Inkvizíció feje. :) Persze igazad lehet, de bevallom, ebből a szempontból még eszembe se jutott megvizsgálni az írásait. Figyelemre méltó.

kolbenheyer 2010.01.20. 07:46:22

@peetmaster:
Ha nem létezik ilyen bizonyíték, akkor ne állíts ilyet. Én hoztam ellenpéldákat (világháborúk, nácik, bolsik), de te lesöpröd anélkül, hogy elismernéd: ezek többet öltek ÉS nem voltak vallásosak. A konkvisztádorokat meg a 30éves háborút kár idekeverni, mert a te állításod formájában nem igazak (nem vallási okból gyilkoltak, előbbieknél az arány is kérdéses). Ezt a kérdést lezártam: nem bizonyítottál, innen minden logika humbug.

Elég sok mód van a cselekvés és a cselekvő szétválasztásához. Annak bizonygatása, hogy a dohányzás ellen a dohányosok meggyilkolásán kívül más módszerrel is lehet küzdeni, szinten aluli, én nem vennék részt benne.
A logikád alapján legjobb lenne mindenkit megölni, akkor semmi baj nem lenne.

Egyébként tökéletesen bemutattad a fanatikust: a magad személyében. Olyan valaki, akit nem zavarnak a tények, hiszen biztos az igazában, és akinek az absztrakt igazság fontosabb minden létezőnél (hiszen annak nincs önértéke), és aki képes a legradikálisabb cselekedetre is, hiszen azt is legitimnek látja. Mellesleg cseppet sem zavarja, hogy épp ezzel szünteti meg azt, amire alapozta az egész rendszerét: az emberi életet.

Már megint nem ment át az irónia (erkölcs/telenség).

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.20. 09:27:29

@kolbenheyer:
"A logikád alapján legjobb lenne mindenkit megölni, akkor semmi baj nem lenne."

Ez egyébként igaz. A jó és a rossz csak emberi fogalmak.

"Ezt a kérdést lezártam: nem bizonyítottál, innen minden logika humbug."

Ezt meg már sokadszor mondod, kb. annyira vagy még annyira se meggyőző érvek alapján, mint amiket én hozok.

"Annak bizonygatása, hogy a dohányzás ellen a dohányosok meggyilkolásán kívül más módszerrel is lehet küzdeni, szinten aluli, én nem vennék részt benne."

Akkor küzdj. De úgy, hogy legyen eredménye, véges időn belül.

"Mellesleg cseppet sem zavarja, hogy épp ezzel szünteti meg azt, amire alapozta az egész rendszerét: az emberi életet."

Miért zavarna? Ha a hiba nem szüntethető meg másképp, akkor legalább nullára kihoznánk ezzel.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.20. 09:55:58

@berciXcore: örülök, hogy vannak "normális" keresztények, én a jezsuita blogon olvastam egypár egész korrekt cikket, a kedvencemet szerintem be is linkeltem itt.

@juliosastre: "Annyit tudunk, hogy Isten abszolút jó. De nem tudjuk elképzelni."

Ok, szerintem egyezzünk ki abban, hogy én ezt elfogadom tőled, te meg azt fogadd el, hogy ugyanúgy racionális azt gondolni, hogy valami, amt nem tudunk megismerni, de még elképzelni sem, az nem létezik.
Persze az igaz, hogy _hinni_ csak ilyesmiben lehet :)
De ha jól értem, ezt el is fogadod.

A zenekritikádhoz nem merek hozzászólni, te ehhez nyilván jobban értesz.

"Élete értelmetlen, ha nem Isten húzza fölfelé, a világ pontosan az a vigasztalan siralomvölgy lesz az Isten nélküli világban, mint amely világkép ápolásával a keresztényeket szokták - igazságtalanul - "vádolni"."

Ajánlj könyvet, ami ezt kifejti.
Egyébként azt nem fogadom el, hogy Isten nélkül "csak" siralomvölgy a világ.
Az élet ugyanolyan, az értelem számára ott van az igazságkeresés, a halál ellen - ha egyáltalán szembe kell szállni vele - az élet továbbadása.

"Ugyanis már most, már itt az örök életünket éljük!"
Ez neked és kolbenheyernek is szól: ha vannak normálishoz közeli vallásosak, akkor miért ennyire gyakori vagy hangos a sok hülye?
Veled például vitatkozhatok, és nem fogsz máglyára küldeni, akkor sem, ha odáig merészkedem, hogy Isten létét is tagadom.
Van sok hely a világon, ahol ezt nem merem megcsinálni. Azon helyeknek, pontosabban a lakóinak mielőbb a mennyországban kéne távozni, hogy a Föld normálisabb hely lehessen.

julios 2010.01.20. 13:22:02

"hogy ugyanúgy racionális azt gondolni, hogy valami, amt nem tudunk megismerni, de még elképzelni sem, az nem létezik."

Pontosan ezt állítja a pozitivizmus, mint ismeretelméleti módszer. Te pozitivista vagy, én nem, ez van. (A pozitivizmusnak volt egy másodvirágzása Russell idejében, 50-es évek, aztán kiderült, hogy az az aprócska baj van vele, hogy a pozitivista módszer nem igazolható pozitivistán. Ezek a dolgok meg mindig gyanúsak. Azóta a pozitivizmus deklinít a filozófiai méjnsztrímben, de a társadalomban elég erősen meggyökeresedett.)

Egyébként nem állítottam, és nem igaz, hogy Istent nem tudjuk megismerni! Konvergens értelemben meg tudjuk ismerni, tehát a megismerés folyamata létező és az ismeret releváns; sőt Istenről elvileg megszerezhető minden ismeret "földi" módszerekkel. Elvileg. De gyakorlatilag nem, mert ember-voltunk korlátozza képességeinket. Azért sokat tudunk Istenről, a Bibliából, magánkinyilatkoztatásokból, egyházi hagyományból stb. Krisztus a jászolban, Krisztus a kereszten, Szent Faustina látomásban kapott Irgalmas Jézus festménye releváns ismeret. A Szentháromság dogmája reális ismeret. Reális ismeret amit Jézus mondott, hogy "aki engem lát, látja az Atyát". Ezt mind tudjuk. Szemlélhetjük Istent, mintegy "tükör által, homályosan". De nem látjuk, abban a valójában, ahogy például mi ketten látnánk egymást, ha találkoznánk. Azt majd a halálunk óráján.

> Ajánlj könyvet, ami ezt kifejti.

JPII, Új Évezredbe Lépve, millenniumi levél. (Vagy mondom profánul, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés; Karamazov testvérek.) Mondom a határesetet: Pilinszky összegyűjtött publicisztikája.

:)

julios 2010.01.20. 13:24:47

@juliosastre: Mondom egyszerűbben, Isten ismeretével úgy vagyunk, mint minden földi dolgunkkal egyébként, úton, nem a célban. Valahol ez az út a lényeg.

Ha már Pilinszkyt emlegettem, ő írta: mindannyian a Tékozló Fiú útját járjuk, és csak szinte mellékes, hogy van, aki még elfelé tart, és van, aki már hazafelé.

kolbenheyer 2010.01.20. 14:19:58

@peetmaster:
Azért mondom sokszor, mert nem érted. Ha nem bizonyítasz, akkor nincs bizonyítva. Te állítasz, neked kell bizonyítani. ha én állítanám, hogy a vallás hasznos, nekem kéne bizonyítani. De te állítod, hogy káros, tehát bizonyíts. Nem tudod. Ennyi.

Teszem és van.

Akkor elismerted: fanatikus vagy. Csak a miheztartás végett, ha újra szembejössz.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.20. 15:41:40

@kolbenheyer: legelőször te állítottad, hogy a kereszténydemokrataság és ezzel a kereszténység jó/hasznos. Úgyhogy neked kell bizonyítani.
Amiket felhoztam, a karikatúráktól a tálib iskolaügyig, szerintem kurvára bizonyító erejűek.

Küzdés: mesélj, engem is érdekelne a módszer, nagy barátja vagyok a békés ÉS sikeres módszereknek. Azt is meséld el, miért küzdesz valami ellen. Csak nem azért, mert rossznak tartod? Ha rossz, akkor miért nem mindegy, hogy küzdesz ellene?
(Fanatikus vagyok. 7 milliárd objektumot amúgy sem lehetséges embernek tekinteni. Az igazság viszont állandó.)

kolbenheyer 2010.01.20. 16:42:49

@peetmaster:
Hol is állítottam? :-)
Nem azok, lásd fenn.
Hogy a küzdés miért nem egyenlő a kiirtással, szintén lásd fenn.
Neked nem lehetséges. Ez kitűnően jellemez.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.20. 16:54:45

@kolbenheyer: írtál egy (öt) posztot, ez nekem állításnak tűnik :)

Miért, szerinted egy tálib stb. normális?

Érten, hogy a küzdés nem egyenlő a kiirtással, csak szeretném, ha egy konkrét eszközt mutatnál. Nem vagyok én akkor vérontó, mint látszik, szeretem a békét :)

lehetséges?
www.cracked.com/article_14990_what-monkeysphere.html

kolbenheyer 2010.01.20. 21:50:19

@peetmaster:
Arról írtam, én miért vagyok az, de sosem állítottam, hogy mindenkinek annak kéne lennie, vagy hogy csak ez lehet jó. Elég sok pozitívumot láttam a többiben is, ha olvastad a posztokat.

Nem. De nem erről van szó, bármennyire is szeretnéd. Te sem vagy normális, ettől még nem kell kiirtani az ateistákat.

Akkor ne is tégy úgy. Nem vicces.

Minden lehetséges.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 07:04:47

@kolbenheyer: akkor ezt a kommentfolyamot úgy lehet összefoglalni, hogy egyetértünk abban, hogy a túl vallásos (tálib, máglyás stb, valamint a dohányos meg a náci) hülye.
Abban is egyetértünk, hogy ezen jelenségek ellen küzdeni kell, a különbség az, hogy nekem a cél szentesíti az eszközt, neked nem.
Nekem úgy jön le, hogy azért nem, mert nem tartod elég fontosnak a célt.
Nekem azért igen, mert az igazságot úgy tekintem, mint a keresztények a lelket kb; az az érték az emberben.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 07:23:23

@peetmaster: Az probléma csak az, hogy neked van egy privát kis igazságod, ami globálisan marhára nem igazság. Filmekben láttam, hogy az ilyen emberekből lesznek a pszihopata sorozatgyilkosok, ezt kérlek cáfold meg.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 07:26:29

@Talon Karrde: miért, akiket felsoroltam, azok szerinted nem hülyék?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 07:28:42

@peetmaster: Ez a poszt a kerszténydemokratákról szól, nem értem hogy jön ide a tálib, a középkori boszorkányüldözés, a náci és a dohányos, elmagyarázod?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 07:40:07

@Talon Karrde: úgy, hogy többen, pl. Zoidberg és én, elkezdtük kritizálni a poszt állítását amiatt, hogy egy vallásra alapítja állítását.
Nekünk minden vallás egyforma abban a tekintetben, hogy megalapozatlan. Tehát erre alapozni mást nem az igazi, más szóval hülyeség. A hülyeségnek több formája van, amik ellen szintén küzdeni kell.

@kolbenheyer:
"Arról írtam, én miért vagyok az, de sosem állítottam, hogy mindenkinek annak kéne lennie, vagy hogy csak ez lehet jó. Elég sok pozitívumot láttam a többiben is, ha olvastad a posztokat."

Ez ismét az az értelmetlenség, amitől agyfaszt kapok. Ha nem gondolod, hogy igazad van abban, hogy kereszténydemokrata vagy, akkor 1. miért írsz posztot, 2. miért nem vagy valami más, ami mellett ki tudsz állni?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 08:13:36

@peetmaster: "A hülyeségnek több formája van, amik ellen szintén küzdeni kell."
Mi is küzdünk ellene rendesen, hidd el :)
"amitől agyfaszt kapok"
Kellemes agyfaszt a továbbiakban!

kolbenheyer 2010.01.21. 09:54:49

@peetmaster:
Rosszul jön le.
Azért mert a legfontosabb a cél: a jó ember. És ezt öléssel sosem éred el. Javítsd meg, ami elromlik, ne dobd ki.
Ha van abszolút igazság, azt biztos pont te találtad meg egyedül?
Nem tudok mást írni a kizárólagosság-mániádra, mint már korábban. Nem is írok.
(Azt már átgondoltad, hogy mi a bizonyíték arra, hogy te ember és értékes vagy? Mert az is előfordulhat, hogy útjában állsz a nagy célnak, és akkor ugye az igazság nevében ...)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 11:11:44

@kolbenheyer: ha a rossz embereket megöljük, akkor csak a jók maradnak. Eredmény ugyanaz :)

A fő kérdés, hogy ki a jó és a rossz. Erről viszont neked ugyanúgy megvan a véleményed, mint nekem, és még csak nem is különbözik a kettőnké annyira, hogy ne tudjunk megegyezni.
Ismétlem: "jó ember"-t nem akarhatsz anélkül, hogy ki ne nyilatkoztasd, mi a jó.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 11:15:24

@kolbenheyer:
"Mert az is előfordulhat, hogy útjában állsz a nagy célnak, és akkor ugye az igazság nevében ..."

Hajrá. Csak egyet kérek, előtte hozz valami indokot rá.
A kizárólagosság-mániám egyszerűen az igazság definíciója: ha szerinted a ker.demokrataság az igazi, az egyben azt is jelenti, hogy minden más, ha tartalmaz is nyomokban helyes elemeket, tévedés.
Ha A és B nem egyenlő, és A igaz, akkor B nem.
Logika.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 11:31:09

2015.január 20. budapesti újságcikk:
"Soha nem gondoltuk volna hogy a mi kis országunkban is előfordulhat ilyesmi és mégis megtörtént. Budapest környékén rejtélyes sorozatgyilkosságok történtek, a rendőrség hetek óta pénzt és energiát nem kímélve nyomoz, de eddig csak annyit tudtak megállapítani, hogy az öt áldozatnak semmi köze egymáshoz. Semmi nem köti össze őket azon kívül, hogy vallásosak, dohányoznak és T-Home előfizetők valamint rendszeresen kommenteltek a blog.hu-n. A áldozatokra a feltehetően 30 és 40 év közötti egyedülálló férfi saját szobájukban csapott le éjszaka, szabályosan kivégezte őket, majd vörös festékkel a következő üzenetet hagyta hátra: "Agyfaszt kaptok tőletek!"
A rendőrség azt tervezi, hogy FBI-os profilozó szakemberek segítségét kéri, amennyiben néhány napon belül nem tudnak előrelépést felmutatni az ügyben."

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 12:22:54

@Talon Karrde: ezt próbálom elképzelni, de nem megy röhögés nélkül :)
Mi a különbség a meggyőzés és a megölés között? Egyik esetben sem marad az illető az, aki volt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 12:44:22

@peetmaster: "Mi a különbség a meggyőzés és a megölés között? Egyik esetben sem marad az illető az, aki volt."
OMG
Miért eszel, ha úgyis kisz*rod?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 12:48:13

@Talon Karrde: ezt utálom az átlagemberekben. Egyetlen lépéssel túlmegyek a konvencionális területen, ami "elfogadott" vitára, és máris visítanak: "Gyilkos! Gyilkos!" Ahelyett, hogy hibát keresnének az érvelésben.
Gondolj bele, ha te teszem azt meggyőznél, és én megtérnék, akkor egy másik ember lenne belőlem "Új Ember" :) Ez azonban azt jelenti, hogy a régi peetmaster megszűnik.

"Miért eszel, ha úgyis kisz*rod?"
Hazugság. Nem mindet sz*rom ki. Egy része beépül a szervezetbe, más részét kilélegzem szén-dioxid formájában. Ezzel fenntartom az életemet.
Utálom a hamis analógiákat.

valójábannemberci 2010.01.21. 13:07:12

@Talon Karrde: A szarás élménye miatt? :D

Itt is csak ajánlani tudom peetmaster és Zoidberg kommenterkollégáknak, hogy vessenek egy pillantást C.S. Lewis Mere Christianity című könyvére. Ennyire egyszerűen elmagyarázva még sehol se láttam azokat az, ezek szerint már akkoriban is felmerülő, kérdéseket, amiket itt soroltok.
Nem rövid könyv, de pont azért könyv és nem egy szórólap, mert nem két mondat a válasz, mégis így is egyszerű. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 13:30:11

@berciXcore: Úgysem fogja elolvasni egyik sem, vagy ha igen akkor maximum megerősíti abban hogy NEKI, csakis NEKI van igaza és ő gyilkolászhat a maga igazáért bármikor bárkit, de őtetet senki ne akarja már meggyőzni semmirőlse (főleg vallási dolgokban, mert az jujj), mer' akkor oda a NAGY és MINDENTTUDÓ régi peetmaster és az maga lenne a Tragédia (igen, nagy T-vel) merthogy valójában ő a XXI.-ik század Megváltója. ÉRTED!

valójábannemberci 2010.01.21. 13:55:32

@Talon Karrde: Azért egy próbát megér. :)
Itt elérhető, angolul, PDF-ben: bit.ly/85l0T4
A könyv alapját adó rádióműsor valamivel több, mint 60 éve hangzott el, de maga a mondanivaló ma is nagyon aktuális.
A könyvben utal egy másik írására is annak címe The Abolition of Man, itt olvasható:
www.columbia.edu/cu/augustine/arch/lewis/abolition1.htm

(Persze mindegyik elérhető magyarul is, de ilyen online formában, mint a fentiek, még nem találkoztam velük.)

valójábannemberci 2010.01.21. 14:04:43

@berciXcore: A bit.ly linkek szánt szándékkal alakulnak át teljes linkké?

kolbenheyer 2010.01.21. 16:25:09

A véleményeket továbbra sem, a személyeskedő sértegetést pedig továbbra is moderálom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 16:29:04

@kolbenheyer: Visítozó átlagember nevezni valakit személyeskedő sértegetés-e?

kolbenheyer 2010.01.21. 16:32:28

@peetmaster:
Nem, az eredmény nem ugyanaz. Első hiba a "logikádban".
Abból, hogy kinyilatkoztatom, szerintem mi a jó, nem következik, hogy teljesen biztos vagyok benne, és az meg pláne nem, hogy ezt ki is kényszeríthetem. Második hiba.
Abból, hogy valami téves, nem következik, hogy káros. Harmadik hiba.
Ha valakinek valamilyen véleménye, tulajdonsága vagy cselekedete káros, attól az egész egyén nem káros. Negyedik hiba.
Ha figyelmeztetlek, hogy a saját logikád alapján egy hozzád hasonló fantikus megölhet, az nem jelenti azt, hogy én meg akarnálak ölni. Ötödik hiba.
Ennyi ismétlődő hiba után nincs értelme vitatkozni. Ha elismered, továbbléphetünk. Ha kijavítod, tovább vitázhatunk. Ha magadat ismétled, feleslegessé válnak a hozzászólásaid.

kolbenheyer 2010.01.21. 16:33:38

@Talon Karrde:
Az. Ezért peetmastert is figyelmeztetem (ahogy Zoidberg-et moderálás előtt kétszer is).

valójábannemberci 2010.01.21. 17:20:05

@kolbenheyer: Valóban. És milyen szép kis kommentcsata van ott is. :D

Egyébként találtam egy The Abolition of Man PDF-et is, nem túl meglepő mód az archive.org kínálatában: www.archive.org/details/TheAbolitionOfMan_229

valójábannemberci 2010.01.21. 17:22:14

@Dr. Zoidberg: Saját blogodon te nem moderálsz semmit, se trollokat, se személyeskedőket? Mert akkor szívesen olvasnám és kommentálnám a bejegyzéseidet. Csak a fair play jegyében. ;)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 17:42:21

@kolbenheyer:
első hiba: valóban, numerikus különbség van. De mivel egyrészt úgyis mindenki meghal, másrészt a szúnyog is él, mégis lecsapjuk, ezt nem tekintettem jelentős különbségnek. De mint sokadszor mondom, készséggel hajlandó vagyok erről az álláspontomról lemondani, ha megnevezel egy konkrét módszert, amivel egy tálibot meg lehet állítani a megölése nélkül.

Inkább pusztuljon az egész világ, mint hogy félelemben kelljen élni, mint itt:
www.hg.hu/cikk/design/8609-a-vilag-legfelelmetesebb-arca

Második hiba: Te nem vagy biztos 100%-ig az igazadban. Én sem az enyémben. Gondolom, TK sem az övében etc. Akkor senki sem biztos semmiben. Abban igazad van, hogy ha nem vagyunk biztosak valamiben, akkor nem szabad ölni. (Sőt, szerinted akkor sem, ha biztosak vagyunk, erre még visszatérek.)
De ha semmiben sem vagyunk biztosak, akkor mi különböztet meg minket mondjuk a kövektől, de maximum az állatoktól?
Az összes többi funkciónkat az állatok is tudják, csak a filozófia, mint a nagybetűs igazság keresése az, ami emberé tesz minket szerintem. Ez egyúttal elutasító válasz a harmadik hiba című pontodra.
Itt még marad a kérdés, hogy miért nem kényszeríthetjük ki az igazunkat, még akkor sem, ha biztosak vagyunk benne?
Szerintem nincs vesztenivalónk. Két dolog lehet: vagy igazunk van, vagy nincs. Ha nem cselekszünk meggyőződésünk szerint, akkor egyrészt sosem derül ki, másrészt akkor ismét csak az állatok szintjén vagyunk; a nemfilozófiai cselekvésekre ők is képesek.
Ha mégis cselekszünk az általunk vélt igazság érdekében, és A) igazunk van, akkor király, nyertünk, B) nincs igazunk, de végül is nem leszünk rosszabb helyzetben, mint azelőtt, maradunk állati szinten, plusz egyvalamiről kiderült, hogy nem igazság, ennyivel is többet tudunk.

Negyedik hiba: Ezt már mondtad, és én elismertem, annak kikötése mellett, hogy te adsz konkrét, gyakorlati, eredményes módszert a cselekvés és cselekvő eredményes szétválasztására. Mondjuk felrajzolsz egy Mohamed-fejet egy mekkai ház falára és túléled.

Ötödik hiba: engem nem érdekel, hogy te ölsz-e meg vagy valaki más. Ha azért akar megölni, mert nincs igazam, akkor lesz esélyem érveléssel rendezni a helyzetet.
(Mondom még egyszer, megölve lenni nem rosszabb, mint igazságtól megfosztottnak lenni.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 18:02:09

@berciXcore: (olvas...) késni fogok, hosszú szöveg :)

Dr. Zoidberg 2010.01.21. 18:05:42

@berciXcore: nincs blogom, sajna nem érzem magam hozzá elég bölcsnek, időm se lenne folyton megöltetni tartalommal. talán egyszer valami tömör képes-verses-zenés, esetleg humoros, vagy ilyesmi, mindenesetre nem hiszem, hogy moderálnék, max ha valaki nagyon sokat kommentel teljesen öncélúan, ez zavaró tud lenni, vagy ha célom lenne valamilyen réteg odacsalogatása, de a legtöbb komment magát minősíti, olyan értelemben, hogy az olvasók döntenek, nem pedig az az egy, vagy néhány ember aki teret ad a kommentnek.

Ami viszont vicces, hogy itt a trollkodás helyett, különböző más módszerekkel cigányozó, zsidózó (párt-panel szinten, mint ko_laci, vagy az érthetetlenség határára tolt romantikus állintellektussal (deszép), mint bell, vagy csak amúgy parasztosan, mint mdfes) kommentekkel semmi gond, sőt őket tekintik első sorban vitapartnernek úgylátom (amivel akár még egyet is érthetek, bár lehet, nem kéne alkalamt adni, hogy ezek az emberek ennyire komolyan vegyék magukat, meggyőzni őket racionálisan meg pont annyira lehet, mint egy hívőt), illetve az egymás hátbaveregetése még nagyon megy, de ha én a kereszténységgel szemben fogalmazok meg kritikát, ami választott ideológia, nem pedig eredendő meghatározottság, esetleg csak fölhívom, a figyelmet, egy létező irónikus olvasatra, akkor én leszek a moderálandó fröcsögő, aki ha jelenzé a többi kommentelő felé, hogy ezzel azért ő maga nem ért egyet, neadj isten, azt is, hogy miért nem, beléfojtják a szót, miközben azt a látszatot keltik, hogy azért, mert nem tud viselkedni, nem pedig a moderálás jogkörével rendelkező személy érzi magát olyannyira sarokban, vagy megbántva (vagy mert jogos a kritika, bár akkor miért nem változtat az álláspontján, vagy mert annyira jogtalan a kritika, akkor meg minek rajta megsértődni), hogy még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy nem nála a kizárólagos igazság. Szörnyen hiteltelen, egyben alátámasztja aggájaimat, az úgytűnik még a magukat úrifiúnak tartók között is jelen lévő vallásos intolerancia és gőg valamint a hatalom összefonódásával kapcsolatban. Akkor mit várjon az ember a nép egyszerű fiától, aki rákap a (sokszor politizáló) papok szólamaira. Hogy legyen azért meg benne a demokratikus tolerancia? Álom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.21. 18:26:20

@Dr. Zoidberg: OFF
Csak szólni szeretnék, hogy valaki feltörte az indapass-odat és blogol a nevedben a Sama blogon. Remélem elkapod, mert így nagyon gáz.

Dr. Zoidberg 2010.01.21. 18:44:04

:D jó most lebuktam, de azért ha körülnézel látod, hogy az a blog csak lehetőségében publikus, amúgy egy régi irc csatorna továbbélése, és kb 5en használjuk, jórészt teljes faszságokra. és mivel senki nem kommentel csak mi, a moderálás föl sem merül.

az csak látszólag blog, vigyázz!

Dr. Zoidberg 2010.01.21. 18:56:30

most gondolom lázasan írod össze a személyeset amit találsz, hogy beváltsd a mandíneres fenyegetésedet. nehogy már csak bérért rettegjek mi?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 19:46:23

@berciXcore: eddig úgy a negyedében járok a szövegnek (Mere Christianity), de már úgy tűnik, megvan a fő pont, ahol gondolataink vágányai (train of thought) kettéágaznak Lewissel. (Feltéve, hogy marad az itt kijelölt irányban.)
Ez pedig az lenne, hogy bár van Erkölcsi Törvény, de azt (jellemzően) nem tartják be.

Bell & Sebastian 2010.01.21. 21:12:26

@Dr. Zoidberg:

Mindenkinek az elvesztését sajnálom, még ha ellenfél is.
(ennyit hagytam meg a végletekig kidolgozott, hosszú reakciómból)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 21:21:24

@berciXcore:

"These, then, are the two points I wanted to make. First, that human beings, all over the earth, have this curious idea that they ought to behave in a certain way, and cannot really get rid of it. Secondly, that they do not in fact behave in that way. They know the Law of Nature; they break it.

[...]

You find out more about God from the Moral Law than from the universe in general just as you find out more about a man by listening to his conversation than by looking at a house he has built. Now, from this second bit of evidence we conclude that the Being behind the universe is intensely interested in right conduct —in fair play, unselfishness, courage, good faith, honesty and truthfulness. In that sense we should agree with the account given by Christianity and some other religions, that God is "good.""

Összevéve azzal a korábbi gondolattal, hogy bár van morális törvény, de azt az emberek tipikusan megszegik, ez nem valami meggyőző bizonyíték.
Egyrészt szerintem ha egy törvényt jellemzően nem tartanak be, az nem törvény, hanem Nemtörvény, vagy inverz törvény. Ha az ellenkezője lenne előírva, akkor azt gyakrabban tartanák be, tehát joggal hívhatnánk _azt_ a valódi törvénynek. De nem ez a helyzet.
Lewis azt állítja, helyesen, hogy az emberekben van egy belső késztetés a Törvény betartására. Ha ez valóban Törvény, akkor feltehetjük, hogy nagyobbrészt be is tartják - ha másért nem, önérdekből. Egyáltalán nem hiteles az a gondolat, hogy az emberek dominánsan csalók, hazugok, erőszakosak, szerződésszegők stb. lennének, mert akkor a világ nem működne - az a része sem, amit materialistán meg lehet magyarázni. Ha az üveglapokat hajigálva szállítanánk, akkor nemigen lenne üvegezett ablak, de van, ezért tudhatjuk, hogy az üveglapokat kellő óvatossággal szállítják. Ha az emberek többször hazudnának, mint nem, akkor nem lennének szerződések, vállalatok, még jószomszédi viszonyok sem, hiszen ezek mindegyike arra épül, hogy az emberek megteszik a jövőben, amit megígérnek a jelenben.
Mivel úgy tapasztaljuk, hogy vannak vállalatok, ráadásul olyan nagyok is, amelyben nem személyes ismeretség, hanem egy szerződésnek nevezett papír testesíti meg a kölcsönös ígéreteket - te dolgozol ennyit meg ennyit, ezért egy hónap múlva kapsz ennyit meg ennyit -, vannak jószomszédi, baráti kapcsolatok, ezért szerintem nem tévedés abból kiindulni, hogy az emberek az esetek többségében szavatartóak, erőszaktól tartózkodók stb. (Képzeljük el, mi lenne, ha az Ölj! lenne a parancsolat. Mindenki halott lenne. De nem.)
Ebből számomra nyilvánvaló, hogy a Morális Parancs egy magasabb szintű változata az önérdeknek: biztosítja a világ működőképességét, hogy az nekem, mint a világ részének, rendeltetésszerűen a rendelkezésemre álljon.
Természetesen nem vitatom, hogy sokan, sokszor megszegik a szabályokat. De ez nem lehet a norma, csak egy számtani kisebbség. Ha mindig mindenki a másik lábára akarna lépni, nem lehetne közlekedni az utcán. Ezzel jelentős objektív, materiálisan mérhető kár érne mindenkit.
(Vulgárisabban: nem sz*rok annak a szobának a közepére, amelyikben nekem is lakni kell.) Hogy ki mekkorának látja a szobáját, az intelligencia kérdése. De mivel a világunk véges, ezért nem kell hozzá végtelen intelligencia.

Konklúzió: ateisták ás vallásosak között a fő különbség sokkal inkább az emberképükben van, mint az istenképükben.

kolbenheyer 2010.01.21. 21:49:21

@peetmaster:
Ez nem menne át egy filozófia-érettségin.

Első hiba: Nem numerikus a különbség. A világ ugyanis csak attól lehet jó, ha jók az emberek. Ezért ha lókiirtod őket, nem lesz jó. A jóság nem független tényező, ha rossz módszereket használsz, nem lehetsz jó (ölés). Ha meg mindenki meghal, és ez érv, akor az egész vállakozás értelmetlen. Bizonyítás nem sikerült.

Második hiba: Nem az igazság birtoklása különböztet meg, hanem a keresése és még sok minden. De ha igazad lenne (az különböztetne meg), akkor először bizonyítanod kéne, hogy birtokoljuk, különben csak oda lyukadhatnál ki, hogy állatok vagyunk. Bizonyítás nem sikerült.

Harmadik hiba: A fenti levezetésed itt alkalmazhatatlan. Bizonyítás nem sikerült.

Negyedik hiba: A meggyőződésünk szerinti cselekvés nem egyenlő a kényszerrel. Ha az a ameggyőződésem, hogy nem alkalmazhatok kényszert, akkor nem alkalmazok. Bizonyítás nem sikerült.

Ötödik hiba: Nem az állításra válaszoltál. Egyszerűbb lett volna elismerni, hogy az én gyilkos szándékomra nem utal semmi. Bizonyítás nem sikerült.

Hát ennyi.

kolbenheyer 2010.01.21. 21:56:13

@Dr. Zoidberg:
Biztos észrevetted, hogy nem moderáltam ki az utóbbi megjegyzésedet. Ha konkrétan nem személyeskedsz, nem is teszem.

De:
Kapásból lerasszistázod az ellenfeleidet.
Hazudsz a blogolásról.
Kiterjeszted a negatív véleményedet kollektívan.

Ezekkel nem jutsz messzire, szólok ismét. Ha nincsenek érvek, talán nem kell erőlködni.

Azt meg pontosan tudod, hogy vitatkozhatsz a kereszténységgel, ahogy ezt sokan teszik és tették is itt. Nem ezért moderáltam a kommentjeidet. Hanem azért, mert céltalan bunkóság volt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 22:35:31

@kolbenheyer: kurva nagyképű kezdesz lenni ezzel az állandó bizonyításnemsikerült-özéssel.

1. Mivel te nem bizonyítottad sem azt, hogy a szúnyog agyonütése rossz, sem azt, hogy a rád támadó rabló agyonütése rossz, ezért az első pont marad. Az "ölés rossz" mondat nem áll.

Egyébként nem mindenkit, csak a rossz embereket akartam kiirtani. Ha mindenki rossz, akkor a világ semmiképp se lehet jó amúgy sem.

2. A keresése már önmagában több, mint az álltai szint: van egy elképzelésünk arról, hogy létezik. A spagettiszörnyet nem keressük. Egyébként itt helyettem a berciXcore által belinkelt Lewis-könyv eleje is állhatna, ott is a keresésről van szó. (Később vannak gondjaim vele, azt kifejtettem egy kommenttel feljebb..)

Ha állatok lennénk, se jó, se rossz nem lenne, de van, ezt egyikünk se tagadja. Pont továbbra is áll.

Tulajdonképp úgy is nézhetnénk, ha békülékeny hangulatban volnék, hogy nem nagy köztünk a különbség ebben a pontban. Csak ne volna ez a kioktatás minden bekezdés végén. Én se írok ilyet, mást meg kimoderálsz ilyenért.

3. "Ami téves, az káros" vs. "Ez a levezetés nem alkalmazható". Ha az igazság keresése tesz emberré, ahogy te is mondod, és valami nem igazság, az nem tesz emberré, hanem eltávolít inkább. Szerintem joggal használtam ezt a pontot.

4. "A meggyőződésünk szerinti cselekvés nem egyenlő a kényszerrel."
Ha te azt cselekszed, amit meggyőződésed szerint kell, akkor azzal egyben kényszerítesz mindenki mást, hogy azt tűrje. Értelmetlen ellenérv. A sima mat. logika meg még mindig "velem van": ha A nem= B és A igaz, akkor B nem. Ennyi.

5. Te nem válaszoltál az én állításomra. Mondtam, hogy nem érdekes, hogy meg akarsz-e ölni vagy nem. Akár az is lehet, hogy nem akarsz. Fine. Nem állítottam, hogy konkrétan meg akarsz. Ha belehelyezkednél az én absztrakt pozíciómba, akkor értenéd, hogy az igazság fontosabb, mint az életben maradás.

M
0
w
/|\
|
/ \
(Mohamed)

kolbenheyer 2010.01.21. 22:45:09

@peetmaster:
Valóban nem írsz, bocs. De ne legyen több nagyképűzés se.
Szóval:
Azzal kezdtük réges rég, hogy nekem kell bizonyítanom isten létét, hiszen én állítom, te csak nem akarod elhinni bemondásra.
Így vagyok ezzel én is.
Nem hiszem el bemondásra, hogy valami rossz szerinted.
Nem hiszem el bemondásra, hogy az igazság abban az értelemben abszolút, hogy megismerhető, alkalmazható, kikényszeríthető és ez még jó is.
A logikát szerintem folyamatosan rosszul alkalmazod, mert absztrakciókat vetsz össze. Annak az állításnak, hogy ha a jó jó, akkor a nem-megtétele rossz, azért nincs értelme, mert ez a jó nem megfogható.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.21. 22:50:54

@kolbenheyer: akkor egyszerűsítsük le egy kicsit, mielőtt követhetetlenné ágazódna szét a dolog.
Csak az első pont.
Agyonüthetsz-e egy szúnyogot, és ha megteszed, az jó-e, rossz, vagy közömbös?
(A többi problémánk ebből már levezethető.)

kolbenheyer 2010.01.21. 22:58:37

@peetmaster:
Ne így, ez irreleváns lesz.
Inkább így: megölhetsz-e egy embert?
Nem. Az emberi élet szent: egyedi, megismételhetetlen teremtés. Ugyan azt hiszem, van élet a halál után is, de nincs jogom nekem dönteni az átlépésről. A gyilkosság bűn, ami rombolja a gyilkost.
Mi van az önvédelemnél? Ölni akkor sincs jogom. Ha az önvédelem sorám akaratomon kívül megölöm, vagy akarattal, de azért, mert a saját életem közvetlen veszélybe került, az tragédia, de nem bűn. Ha viszont elkerülhető a dolog akkor el kell kerülni. A konkrét helyzetben nehéz mindent mérlegelni, de ez minden valós helyzetre igaz: akkor is ezekből kell kiindulni.

Bell & Sebastian 2010.01.21. 23:31:17

Nem értettem, mit kell ezen pattogni, míg el nem olvastam ezt a Tatár György interjút.

Árnyalja a képet.

www.nemzetiszinhaz.hu/interju_tatar_gyorgy_filozofussal/

Bár a karmikus magyarázat (az ölésről) érthetőbb és szemléletesebb. Ízlés dolga.

Bell & Sebastian 2010.01.21. 23:47:19

Csak azért, hogy állást is foglaljak, ideidézem a ma már kevesek által ismert jutasi őrmesteri, szállóigévé nemesedett mondást:

- A parancsot nem b...uk meg (elvtársak), mert csak szaporodik!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.22. 10:32:33

@Bell & Sebastian:
ez ugye engem támaszt alá.

"Szöveg szerint az áll a Tízparancsolatban, hogy ne gyilkolj, ezt nagyon fontosnak tartom. Mózes, amikor leballag a hegyről a kőtáblákkal a hóna alatt, látja a cirkuszt, amit a nép rendez Áron vezetésével az aranyborjú körül, és nem csak összetöri a kőtáblákat, hanem ölni kezd. Kétségtelen, hogy a fordítások itt félrevezetőek. A szöveg szerint a Tízparancsolatban szó szerint az áll, hogy ne gyilkolj. Mózes pedig a bibliai szöveg szerint ölni kezd, nem gyilkolni. Így nem kevesebbet állít a szöveg, mint hogy a gyilkolás tilalmának védelmében lehet ölni."

kolbenheyer 2010.01.22. 10:43:19

@peetmaster:
Ugyan nem nekem válaszoltál, de az ószövetségi törvényeket Jézus felülírta. Ráadásul már a vágyat és gondolatot is bűnösnek tekinti, tehát a keresztény értelmezés szerintem az, hogy sehogysem szabad ölni.

kolbenheyer 2010.01.22. 10:49:32

@kolbenheyer:
Ja, és sztem ez a legfontosabb része:
"Tudniillik, hogy a valóságból nem kiolvasható, nem kikövetkeztethető, következésképp bizonyos értelemben a valóságon kívülről érkezik ez a parancs, azért, hogy befolyásolja a valóságot. Mert a valóság önmagát nem tudja befolyásolni abba az irányba, hogy erkölcsösebb legyen."

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.22. 11:51:25

@kolbenheyer: ez volt a bajom a Lewis könyvével is: nem látom bizonyítottnak, hogy ez az Erkölcs nem a csoportösztön vagy a ráció megnyilvánulása. Ha pedig az, akkor nem áll elő a paradoxon. Lást a fenti kommentemet. (Szerintem önmagában az, hogy nem neked címződik egy komment, nem jelenti azt, hogy nem akarom, hogy elolvasd. Sőt.)

kolbenheyer 2010.01.22. 16:31:04

@peetmaster:
Bizonyítva én sem látom.
Az evolúcióbiológiában tudtommal arról megy a vita, hogy a vallás csoportszelekciós erősítő mechanizmus, és így evolúciós előny (Wilson), vagy egy az ismeretátadást megkönnyító tekintélyelv-mechanizmus mellékterméke, és így járulékos kár (Dawkins). Az egyéni szimpátián túl Wilson hivatkozott pszichológiai kutatásokra (Csíkszentmihályi), míg Dawkins csak sztorizgatott.

De azt hittem, hogy ezen már túljutottunk: ha a vallást természettudományosan akarod bizonyítani, vagy cáfolni, nem jutsz sehova.

Tőlem abbahagyhatjuk a gyilkosságosdit, mert nem jutottunk sehova, hiszen az alapfeltevésekben is eltérés van. Ha nem tekinted értéknek önmagában az emberi életet, akkor mindig van mérlegelési lehetőséged a kioltásáról. Ez az álláspont kívülről nem cáfolható (persze viszont sem: ha érték, akkor bűn a gyilkosság). DE nekem nem tűnik szilárdnak, mert csak akkor koherens, ha egyetlen ego határozza meg az értéket. Ha ugyanis nem egyszemélyben döntesz arról, ki érdemli meg az életet, akkor sosem lesz egyensúlyi konszenzus: fennmarad a gyilkolászás.

Bell & Sebastian 2010.01.22. 16:45:27

@peetmaster:

Aszonta (az Úr), hogy:

-Nem gyilkolsz! (pontosabban)

A Te nézőpontod csak akkor lenne elfogadható, ha Te magad lennél Isten! Vagy legalább egy tapasztalás-tagadó empíriokriticista.

Asszem mindkettőt kizárhatjuk. Válassz valami mást, innen! :)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Portál:Filozófia

Béke!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.23. 01:01:58

@kolbenheyer: valóban, különböző paradigmákból indulunk ki.

@Bell & Sebastian: Rajta vagyok.

Béke mindenkivel.