A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A Credit Crunch egy vekony szeleterol - Economics for Dummies

2010.02.25. 15:15 Lodovik Trema

Szokasomhoz hiven hanyagolni fogom a magyar belpolitikat, helyette terben es idoben fogunk utazni kicsit az angol-szasz vilag vadregenyes tajain...

 

King Kong (1933) - cinemaisdope.com

 

A tortenet 1933-ban kezdodik az Egyesult Allamokban, ahol mar negyedik eve kuzdenek a gazdasagi vilagvalsaggal (gyakorlatilag eredmeny nelkul). Egy ilyen turbulens kornyezetben szuletett meg a Glass-Steagall Act. A torveny egyik legfontosabb kovetkezmenye a depozit es a befektetesi bankok kozotti hatar meghuzasa volt. Elobbiek foleg a lakossag igenyeinek kielegitesevel foglalkoztak (folyoszamlak, takarek betetek, etc), mig utobbiak kotvenyekbe, vallalatokba fektetve termeltek profitot. 1933-at kovetoen az Amerikai Adofizeto csupan a depozit bankokert volt felelos, a befektetesi bankok nem csak a profitot, de a veszteseget is megtartottak maguknak.

 

Es akkor most ugorjunk az idoben 66 evet. 1999-et irunk, ez Bill Clinton hetedik eve a feherhazban es a Szovjetunio bukasat koveto optimizmus meg mindig erezhetoen jelen van a politikaban es a gazdasagban egyarant. A amerikai bankok 320 millio dollaros kampanyat kovetoen a kongresszus elsopro tobsege a Glass-Steagall Act ellen szavaz, igy a torvenyt eltorlik. A dontes meghozatalat talan befolyasolhatta az a teny is, hogy a '92-es es '96-os amerikai valasztasok alatt a bankok komoly osszeggel tamogattak Clinton demokrata kampanyat.

 

Hogy a valsag altal egyik legjobban sulytott orszag - Egyesult Kiralysag - helyzetet megertsuk, itt is erdemes szetnezni a kulonbozo tevekenyseget folytato bankok kozotti hatarvonal megszunese korul. Londonban jarunk epp, a '80-as evek elejen, Margaret Thatcher miniszterelnoksegenek korai eveiben. A kormany Milton Friedman elkepzeleseit probalja gyakorlatba ultetni. Az inflacio leszoritasanak erdekeben a penz kinalatat (bankjegyek, ermek, banki kolcsonok illetve takarek szamlak) probaljak szabalyozni, habar ezzel csunyan elbuknak. Az ok diohejban a kovetkezo volt: A kormanyok altalaban deficittel tervezik a koltsegveteseiket, a deficitet pedig kotvenyek eladasabol fedezik. Kik veszik meg a kotvenyeket? Foleg bankok es egyeb penzugyi intezetek. Ezeknek a bankoknak a portofilojaban a kotvenyek vagyontargykent (angolul: asset) szerepelnek es minel tobb ilyen vagyontarggyal rendelkezik egy bank, annal tobb penzt "gyarthat" kolcsonok kiadasaval. Roviden: A kormany nem kepes a gazdasagban jelenlevo penz merteket kozvetlenul szabalyozni. A toryk persze nem voltak hulyek es lattak a gazdasagpolitikajuk fogyatekossagat, igy a penz kinalata helyett a penz erteket szabalyoztak volna.

 

Mire ezt a dontest meghoztak, mar 1985-ot irunk, a Chancellor of the Exchequer (brit penzugyminiszter) pedig a konzervativ Nigel Lawson. A nevevel femjelzett penzugyi liberalizacio es reform sok-sok kovetkezmennyel jart. A kormany '85-ot kovetoen a jegybanki alapkamattal probalt jatszadozni, mikozben konnyebbe tettek a toke be- illetve kivandorlasat az orszagbol. A valtozasoknak volt egy nem kivant mellekhatasa is: A depozit (briteknel: Commercial) es a befektetesi (Merchant) bankok kozotti hatarvonal eltunt es az adofizetok penzebol szott biztonsagi halo folott megindult a brit bankok ket evtizednyi kaszinokapitalizmusa.

 

Mielott a tortenet tanulsagat levonnatok, azt le kell szogeznem, hogy a fent leirt esemenyek nem jelolhetoek meg a valsag okakent, viszont vitathatatlanul megnehezitette amerikai es brit (kozvetve pedig az osszes nyugati) allampolgar szazmillioinak eletet 2007 ota. Azt is erdemes atgondolni, hogy mig a britek meggyozodesbol hoztak meg egy rossz dontest, addig amerikai kollegaik foleg a donteseik penztarcajukra gyakorolt hatasaval voltak elfoglalva.

5 komment

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr501786851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.02.25. 18:49:04

Az 1933-ban született Glass-Steagall Act racionális törvényhozói döntés lehetett, míg 1999-ben kongresszus a Glass-Steagall Act ellen szavaz, igy a torvenyt eltorlik.

Ez a törvényhozói döntés irracionálisnak tűnik a mostanában kialakult válságra gondolva.

nagyon sok állam (a magyar is) a különféle pénzintézeteknek kötelezően előírta, hogy tőkéjük bizonyos hányadát teljesen biztonságosnak tekintett, AAA minősítésű eszközökben tartsa.

Gondolom ennek az előírásnak volt némi racionális magyarázata.

A nagyon nagy problémát ott látom, hogy az eszközök „kockázati szintje nem egyezett pontosan azok hivatalos besorolásával”.

Gondolom azért, mert akiknek feladata lett volna a „pontos hivatalos besorolás” nem álltak hivatásuk magaslatán és ki tudja milyen motivációktól vezettetve hamis képet festettek a valóságról.

A nemrég felszínre került Madoff féle, 170 milliárd dolláros veszteséget okozó pilótajáték esetében is bebizonyosodott, hogy a hatalmas kárt okozó bűntényt az tette lehetővé, hogy az „őröket” ( a tőzsdefelügyeletet) Madoffnak sikerült évtizedeken keresztül elaltatni.

„buborék kialakult és fújódott.”
„voltak, akik fújták.”

Egyrészt az USA törvényhozásában, másrészt tehetséges mágusoknak (a buborék fújás nagy haszonélvezőinek) sikerült az „őröket” is elaltatni.

A piaci automatizmus ezt nem volt képes megakadályozni.

A Nobel díjas neoliberális közgazdász,szerint is: ” „Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”

Úgy látszik azonban az őröket is ellenőrizni kell. Több lépcsős „mélységi védelemre” van szükség, mint a kurszki csatában.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2010.02.25. 18:59:26

@Vidéki: Eszkoz! Ezt a szot kerestem, mint az asset magyar megfeleloje. Eszkoz.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2010.02.26. 01:54:54

@Vidéki: Fogalmam sincs, h mi a megoldas, sot, a valsagnak meg mindig nincs vege. A bankkozi kamatok meg mindig tul magasak, a bankok nem biznak egymasban a monetaris politikanak pedig nincs hatasa a gazdasagra.

Ha erdekel a tema es a kiutkereses, akkor az IMF honlapjan keresd meg Blanchard egyik irasat, amiben 4%-os inflacios celokrol ir az elmult 60 evben alkalmazott 2 helyett.

Vidéki 2010.02.26. 09:16:11

@Lodovik Trema:
Írod a cikk elején: „(a Glass-Steagall Act torveny) egyik legfontosabb kovetkezmenye a depozit es a befektetesi bankok kozotti hatar meghuzasa volt. Elobbiek foleg a lakossag igenyeinek kielegitesevel foglalkoztak (folyoszamlak, takarek betetek, etc), mig utobbiak kotvenyekbe, vallalatokba fektetve termeltek profitot. 1933-at kovetoen az Amerikai Adofizeto csupan a depozit bankokert volt felelos, a befektetesi bankok nem csak a profitot, de a veszteseget is megtartottak maguknak.”

Szimpatikus az egykori törvényben számomra, hogy a befektetési bankok nem vállalhattak kockázatot „az Amerikai Adófizető” rovására.

A mostani bankkonszolidációval kapcsolatban olvastam olyan véleményt, hogy „a nyereséget privatizálják a veszteséget szocializálják”.

Ha a hazárdírozás számukra nem kockázatmentes, talán a hazárdírozók sem mennének el szélsőséges irányokba.

A hazai híradásokban gyakran lehet olvasni olyan híreket, melyek arra utalnak, hogy már nyugaton megkezdődött a kilábalás.

A válság nem volt olyan súlyos, mint a múlt században. Ehhez hozzájárulhatott az akkor élt kiváló közgazdászok és politikusok alkotó tevékenysége, olyanoké mint akik a Glass-Steagal Act törvényt megalkották és a törvényhozásban szavazatukkal támogatták.

k.o._laci 2010.02.27. 13:04:17

Lodovik:

Ilyen postokat még tolhatnál ide, mert érdekes. Akár hosszabbakat is.