A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 18.: Para

2010.05.08. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


– Tanár úrnak tisztelettel jelentem, hogy a csoport létszáma tizenöt, hiányzik a Bíró Matyi. – Németh tanár úr felnézett az orrára tolt olvasószemüvege fölött a hetesre, és mély hangjában korántsem csöppnyi gúnnyal visszakérdezett:
– A Bíró? - A 8.b felröhögött. Németh tanár úr és Bíró Matyi között nem volt éppen feszültségmentes a viszony, és már nagyon érett egy jó kis feleltetés. A kiérdemesült fizikatanár joggal tételezte fel, hogy a dagadt Bíró lóg, az osztálytársai meg persze tudják ezt, és ezért röhögnek. Na, majd legközelebb. Meglátjuk, kivel akar packázni. Beírta a hiányzót a naplóba, majd színpadias mozdulattal becsapta, hogy csak úgy puffant. Megköszörülte a torkát és belekezdett:
– Vegyünk egy három egész kéttized tonnás mozdonyt, amit egy ötvenhét kilométeres távon … – azzal hátranyúlt, és rutinos mozdulattal lehúzta a fizika előadó felső tábláját. Az osztály megint felröhögött. Németh tanár úr egy pillanatra elbizonytalanodott. A laza, hátranyúlós táblalehúzás mindig be szokott jönni, de nem röhögéssel honorálják. Mindegy, a 8.b mindig fura volt. A múltkor is, amikor az az eszement kinyomta a poroltót … Megrázta a fejét, megfordult, fogta a krétát és felírta az adatokat a táblára. A kréta vége letört és leesett a padlóra. Németh tanár úr visszafordult az osztály felé és körülnézett. Még mindig vigyorogtak. Majd elveszem a kedvüket.

– Szabó! Hogyan számolod ki? – Ahogy a padok felé lépett, egyszer csak szétroppant a talpa alatt egy krétadarab. Ilyen messze elgurult volna? És miért röhögnek már megint? Valami koppant a padlón. Lenézett, és egy másik krétadarab gurult a lába mellé. Ez meg honnan jött? Valamelyik dobál? Egyre szemtelenebbek. Szabó vigyorogva állt fel, úgy tűnt, nem ijedt meg: – Megszorzom a tömeget a gyorsulással és … – Utólag az előző guruló krétadarab tűnt a valóságon végigfutó első hajszálrepedésnek. Mert ez most mi volt? Valami halk roppanás. És még egy. Száraz avar? Faág? De honnan jön? Hiába nézte a 8.b-t, mindenki előre meredt, kezük az asztalon és vigyorognak, néha egyik vagy másik felröhögött. Nem szabad meglepődni előttük, mert akkor oda a tanári tekintély. Mintha mi sem történt volna. Németh tanár úr nem figyelt arra, amit Szabó mondott, de valószínűleg az osztály sem. Lassan bólogatott, majd rutinból magyarázni kezdett. Csak az a pimasz vigyor tűnne el a pofájukról. És akkor, mint ahogy egy ablak betörik, hirtelen végigfutottak a repedések a valóság teljes felületén: a perifériális látásával érzékelte, amint egy darab kréta leesik valahonnan fentről. Szemben állt az osztállyal, mindenkit látott, senki sem mozdult. Honnan jött a kréta? A 8.b vagy nem látta, vagy nagyon jól játszotta a szerepét. Csak vigyorogtak.

Németh tanár úr hirtelen felkapta a méterrudat, amit mutatópálcának használt néhanapján. Ez a trükk mindig le szokta nyűgözni a gyerekeket: a méterrúddal hátravágott a válla fölött és pontosan a felírt képletre mutatott. Éveken át gyakorolta, hol kell állnia és hová kell írnia a táblára, hogy a háttal állva is pontosan a képletre mutasson. A mutatványt mindig dermedt csend követte, és ebben az osztályban még nem sütötte el. Most azonban semmi sem történt. Az osztály nem dermedt meg, és a vigyor sem tűnt el. Azaz mégiscsak történt valami: egy koppantás a háta mögött. Megpördült. Újra: a tábla koppant, de nem látszott semmi. A valóság üvegcserepei most már zuhogtak keretükből. Hallucinál? Össze kell szednie magát, az osztály nem tudhatja meg, hogy hangokat hall. Ekkor azonban újabb krétadarab röppent ki a tábla felett, és esett a padok előtt a padlóra. Van valaki a tábla mögött? Majd megint a finom ropogás. Az osztály meg csak röhögött.

Németh tanár úr remegő kézzel rántotta fel a felhúzható tábla fogantyúját, hogy szembenézzen végzetével, a kopogtató és dobálózó kísértettel. És ahogy a két tábla helyet cserélt, egy pillanatra tisztán látszott a mögöttük álló dagadt Bíró Matyi, egyik kezében egy csipszes zacskó, a másikkal éppen egy újabb adagot tömött a szájába. Németh tanár úr agyát elöntötte a vörös köd. Ezek tudták, hogy a dagadt elbújt és szórakozik vele. Üvölteni kezdett. Mit képzelnek?! Hogy az ő fizikaóráján dobálózás és zabálás?! Hülyét akarnak csinálni belőle?! Hülyét?! Ekkor valahol megcsörrent egy mobil. Majd egy tompán, belülről jövő hang hallatszott az üvöltésen túlról:
– Igen, Anya? … Hát, fizikán. … De, tényleg itt vagyok … Igen, ő a fizikatanárom …

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr71841832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.