A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Mi a törvény?

2010.05.27. 07:00 Horváth Andor Márton

Az Index továbbviszi a most már sokéves hülyeséget: a "kettős állampolgárság" kifejezés használatát. Pedig a Fidesz, rácáfolva a 2004-es népszavazáskor tanúsított demagóg kampányára, ezúttal egy igen remek törvényt fogadtatott el az Országgyűléssel. Ez a törvény nem foglalkozik a kettős állampolgársággal, az adózással, a nyugdíjjal és a szavazással, hiszen ezeket a fogalmakat más törvények már leírják. A törvénymódosítás egyszerűen magyar nemzetiségű emberek számára könnyebbé teszi a magyar állampolgárság megszerzését. De például nem terjeszti ki az állampolgárságra jogosultak körét.

Na a szlovák honatyák mai törvényében, ott van szó kettős állampolgárságról. Ugyanis Szlovákiában a mai nappal megszűnt a választott kettős állampolgárság jogi kategóriája. Ez azt jelenti, hogy egy szlovák állampolgár, ha más állampolgársággal is szeretne rendelkezni, ezzel lemond szlovák állampolgárságáról.

Szlovákia szempontjából ez azt a problémás kérdést veti fel, hogy nem alapvető emberi jog-e, hogy az ember nem fosztható meg az állampolgárságától, s hogy állampolgárságról nem csak lemondani lehet-e. Mivel az állampolgárság némileg tükrözi a nemzeti, de mindenképpen az állampolgári identitást, gyanítom, hogy valójában egyetlen államnak sem volna joga elvenni egy állampolgára identitását.

Kárpátpolitikailag azonban a dolognak jellegzetes felhangot ad, hogy a törvény nyilvánvalóan negatívan diszkriminálja a szlovákiában élő magyar kisebbséget. Ez a törvény a szlovák nyelvtörvénnyel együtt a gyakorlati megkülönböztetés, a gyakorlati magyarellenesség fegyvere. Szlovákia az utóbbi években bármit büntetlenül megtehetett az ott élő magyarokkal. Még Magyarország köztársasági elnökét is kiutasíthatták - és noha erre a megfelelő diplomáciai lépés a nagykövet visszahívása, valamint a szlovák diplomaták Magyarországról történő kiutasítása lett volna, mégsem történt semmi néhány találkozót leszámítva. Ezek a találkozók rendre a magyar fél félszegségét és a szlovák fél erejét mutatták. Ráadásul a szlovák kormány az elmúlt évek során olyan magyarellenes és magyarország-ellenes kijelentésekre ragadtatta magát, amelyek elfogadhatatlanok lennének normális EU-tagállamok esetében.

Ha a Fidesznek akár csak egyetlen oka lehetett, hogy a feszült viszonyt éppen a szlovákiai választási hajrában feszítse tovább, ezzel esetleg erősítve a szlovákiai szélsőjobbot, akkor ez az ok az volt, hogy az új kormánypárt fel akarja venni a kesztyűt Szlovákiával szemben. Ha ez az ok, akkor most diplomáciai hadjáratnak kell következnie. Vissza kell nyerni Magyarország diplomáciai súlyát, amelyet az orosz-grúz háború, a gazdasági válság, a szélsőjobboldali menetelések és a szlovákiával történt súrlódások során elvesztettünk. A világnak erkölcsi egyenességet, nem pedig taktikázást kell tapasztalnia Magyarország részéről. Ha bénaság volt is ilyen korán meghozni ezt a törvényt, a szlovák válasz ettől függetlenül igazságtalan és diszkriminatív volt. Ráadásul az állampolgársággal kapcsolatos törvények az alapvető jogokat írják le. Ezek esetében pedig minden pontosításnak a lehető leghamarabb érvénybe kell lépnie. Alapjogok esetében nincs helye késlekedésnek: ez nem gazdaságélénkítő csomag, hanem egyes emberek identitását meghatározó kérdés.

Ha Magyarországon rémes is a helyzet a megerősödött neonácizmus miatt, azért Szlovákia minimum hasonlóan ciki: ott az ezekhez hasonlók négy éve kormányoznak is. A cél tehát egyértelmű: az Európai Unió segítségével tisztességes politizálásra kell kényszeríteni a fasisztoid irányba eltolódott szlovák törvénykezést. Fogalmam sincs, hogy a Fidesznek mi a stratégiája, de ha ehhez a célhoz közelebb jut vele, áldásom rá. Egy biztos. A május 26-án megszavazott törvény, ellentétben az általam mindmáig ellenzett 2004-es népszavazással, rendben van.

28 komment

Címkék: fidesz magyarország szlovákia kettős állampolgárság

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr362034558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.05.27. 09:13:38

1. a 2004.dec 5-i népszavazás eredményes volt, mert a kettős állampolgárságra leadott igen szavazatok voltak többségben, csak maga a népszavazás e vonatkozásban nem volt eredményes, mivel nem mentek el elegen.
2. a most elfogadott törvény nem kötelez - a Magyar Államon - kívül senkit semmire.
3. a kettős állampolgárság egyetlen államot sem jogosít egy más állam területe egy részének elkövetelésére azon az alapon, hogy ott olyanok is élnek, aki ennek az államnak - is - állampolgára.
4. Szlovákiának most nyilván meg kell fosztania azokat a 'népi' szlovákokat is a szlovák állampolgárságától, akik egy másik állam állampolgárai eredetileg, de az elmúlt években megkérték és kapták a szlovák állampolgárságot, is. Ez igen! A szlovákok feltalálták a régi mondás legújabb változatát: "dögöljön meg a saját tehenünk, csakhogy megdögöljön a szomszédé is!!"
5. Amiről valójában szlovák részről szó van az a következő: van - sz ő szempontjukból - egy déli sáv, színmagyarlakta! Semmi, de semmi indoka és jogalapja nincs annak, hogy ez a színmagyar sáv ne Magyarországhoz tartozzék! Logikus - lenne! -, hogy ezt Mo.követelje is. A magyarok olyan ravaszok, hogy ezt mégsem teszik. De meglépték a "kettős állampolgárság" ügyét! Hűha: ezek a fránya magyarok biztos ezen az alapon akarják majd visszakövetelni, ami egyébként abszolút jogosan az övék kellene, hogy legyen! Nosza nyírjuk ki ezt a törvényt!
6. Na kérem, most jött el az idő, hogy kimondjuk a kimondhatatlant: a magyar kormány abszolút jogosan kijelentheti: Magyarország csakis addig tartja fenn a párizsi békék (és nem a trianoni, mint amit 'kőbe vésett' ez a hülye Fico!) hatályát a területi rendelkezések vonatkozásában, míg az elcsatolt területeken az ott élő magyar nemzeti közösség (és nem pedig kisebbség!) egyéni és KOLLEKTÍV! nemzeti jogait az adott állam tiszteletben tartja - ellenkező esetben megyünk az összes létező nemzetközi fórumhoz és a területi rendelkezés felülvizsgálatát, azaz REVÍZIÓJÁT kérjük és követeljük!!!
Elsőként Szlovákiával szemben!

ralf 2010.05.27. 09:19:19

Csak hevenyészve néhány gondolat úgy, ahogy kavarognak bennem:

"Szlovákia szempontjából ez azt a problémás kérdést veti fel, hogy nem alapvető emberi jog-e, hogy az ember nem fosztható meg az állampolgárságától, s hogy állampolgárságról nem csak lemondani lehet-e."
Egyrészt szerintem nem, másrészt viszont a szlovák alkotmány nem teszi lehetővé az állampolgárságtól való megfosztást, csak a lemondást. De ha a törvény mondjuk úgy szól, hogy egy idegen állampolgárság önkéntes felvétele egyben a szlovák állampolgárságról való lemondás deklarálását jelenti, akkor a dolog máris tiszta.

Az egyértelmű, hogy a jelenlegi formájában a törvény semmit nem ad (lehetőségen kívül persze) külföldi állampolgároknak, tehát nincs helye egyeztetésnek bármely külföldi állammal.

Azt nehéz eladni Európában, hogy egy másik EU-tagállamhoz (is) való tartozás biztonsági kockázat. Ugyanakkor már számtalan vitát veszítettünk úgy el, hogy arra számítottunk, majd az EU (óvónéni) rászól a másik félre, ám nem tette. Biztosabb lenne, ha inkább magunkra számítanánk, és nem mindig valami külső tekintélyre, de mit tegyünk, ennek Magyarországon nem sok hagyománya van.

Az, hogy Szlovákia minimum ugyanolyan ciki, mint Magyarország, szintén kicsit az ovira emlékeztet ("A Pistike is köpködött."). Én azt szeretném, ha a mi országunk nem lenne ciki egyáltalán.

Miről szól ez az egész történet? A határon túli magyarokról? Nem, hiszen a legkritikusabb helyzetben lévő szlovákiaiak kérték, hogy az új kormány ne a választások előtt jöjjön vele elő, mert a szélsőségeseket erősíti vele. Nem hallgattak rájuk. Szép dolog a diplomáciai hadjárat, növeli a nemzeti büszkeséget, olyan macsós, ám ha nem a jelenlegi garnitúra nyeri a következő választásokat Szlovákiában, sokkal kevésbé lenne szükség hadjáratra. Hát minek kell szándékosan betenni nekik? Hogy utána hadjáratozhassunk? Elképzelhető, hogy a ráció, az ész, a józan gondolkodás (teszem azt arról, mi a jó nekünk ahelyett, hogy mihez van jogunk) bolsevista trükk?

ralf 2010.05.27. 09:23:14

@greybull: "4. Szlovákiának most nyilván meg kell fosztania azokat a 'népi' szlovákokat is a szlovák állampolgárságától, akik egy másik állam állampolgárai eredetileg, de az elmúlt években megkérték és kapták a szlovák állampolgárságot, is."

Ezt félreértetted. A törvény csak azokra vonatkozik, akik szlovák állampolgárként saját elhatározásukból kérelmezik más ország állampolgárságát. Azaz nem vonatkozik arra, aki más ország állampolgárságába született, házasság révén vette fel (pl. szlovák állampolgár, aki Mo.-ra házasodik és megkapja a magyar állampolgárságot is), és természetesen nem vonatkozik arra, aki más állampolgárként a szlovákot veszi fel saját elhatározásából.

greybull 2010.05.27. 09:33:03

@ralf: azt én értem, hogy milyen mocsokságot fogadtak el, csak erre mondom én azt, hogy ez nem megy: onnan ide lehet valaki a mi állampolgárunk, miközben innen oda meg nem!
Egyébiránt még annyit: az EU-ban szabad a migráció, a letelepedés, ezt teszik a pozsonyi szlovákok is, amikor nálunk vesznek házat, lakást, hogy onnan járjanak Pozsonyba dolgozni. A felvidéki magyarság simán és kollektíven felvehetné a magyar állampolgárságot, miközben továbbra is ott marad, ahol mindig is élt. Na erre mit lépne ez a mocsok Fico?

ralf 2010.05.27. 09:57:53

"az EU-ban szabad a migráció, a letelepedés, ezt teszik a pozsonyi szlovákok is, amikor nálunk vesznek házat, lakást"

Annak semmi akadálya senki részéről, hogy aki Magyarországra telepszik, felvegye az állampolgárságot. Ha viszont ott marad, akkor nincs szó migrációról.
Egyébként a kettős állampolgárság fogalmáról is sok a téves képzet. Ha egy szlovák állampolgár magyar is, Szlovákiában csak szlovák állampolgárként nyilvánulhat meg, semmi alól nem húzhatja ki magát azzal, hogy "ipi-apacs, én most magyar állampolgár vagyok". Magyarországon csak magyar állampolgárként nyilvánulhat meg, harmadik országokban (de csak ott!) azt választja, amelyiket akarja.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.27. 10:09:33

@ralf: Egy dolog egyértelmű: a Fidesz most kicseszett a szlovákiai magyarokkal. Eszébe sem volt, hogy az ő érdekeik szerint cselekedjen. Egyrészt nőtt az esélye a nacionalista szlovák kormány hatalmon maradásának, ami alapból rossz nekik, másrészt még be is keményített ez a kormány, amitől csak még rosszabb a helyzet. Ezt a Fidesz teljesen szándékosan csinálta. Szarnak ők mindenkire, hiába hazudják, hogy a határon túli magyarok érdekében cselekedtek, valójában csak saját maguknak próbálnak jót tenni. A taktika szerintem az, hogy ha marad Szlovákiában a keménykezű nacionalista kormány, akkor ők is keménykedhetnek majd, és azt gondolják, hogy ez jó lesz nekik 2014-ben. Ha viszont visszajönne Dzurinda és a magyarok koalíciója, minderre nem lenne lehetőségük. Én nem vagyok benne biztos, hogy 2014-ben is díjazni fogják a szavazók ezt a konfrontatív politikát, mert nem hiszem, hogy eredményes lesz, de a Fidesz úgy néz ki, ebben bízik.

greybull 2010.05.27. 10:18:46

@ralf: ha jól tudom épp arról szól a szabad költözködés joga, hogy az Eu-ban oda megyek, ahova akarok anélkül, hogy az ottani áp-t meg kellene szereznem. Ezért írtam, hogyha most a Felvidéki magyarság kollektíve felvenné a magyar áp-t, és ezáltal a most meghozott tv.szerint elvesztené a szlovákot, akkor sem kezdhetne velük semmit a szlovák állam - jogukban áll eu-s áp-ként ott élniük! Ráadásul még a nyelvtörvény sem vonatkozhatna rájuk úgy, mint most!

ralf 2010.05.27. 10:47:39

@bm613: Én valami ilyesmire célozgatta. Sőt valaho9l olvastam, hallottam, hogy Semjén Zsolt még azt is kifejtette, hogy a magyarság közös érdekeire kell tekintettel lenni, függetlenül attól, hogy bizonyos személyeket a törvény mostani meghozatala hátrányos helyzetbe hoz. Csak nem találtam linket, így az idézet megkopott memóriámmal megkophatott.

@greybull: Ez így van. Viszont ebben az esetben - ellentétben a kettős állampolgársággal - a magyar államnak van beleszólása állampolgárai sorsába. (Horribile dictu, joga van arra is, amit az oroszok csináltak a de facto Grúziában: amikor a grúzok a törvényes joghatóság visszaállítása érdekében bevonultak államuk szakadár területére, az oroszok "megvédték" állampolgáraikat. Ebből lett a cikkben is említett orosz-grúz háború.) Külföldi állampolgároknak nem lehet megszabni, milyen nyelven kommunikálhatnak, milyen nyelven kell meghirdetniük rendezvényeiket stb. Szóval egy ilyen döntéssel magukat is nehéz helyzetbe sodornák, amitől - és ezt hangsúlyozni kell - a magyaroknak nem lesz jobb.
Nincs jobb megoldás a megegyezésnél. És hosszú távon alternatívája sem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.27. 13:55:16

@ralf: Viszont a szavazati jogukat elvesztenék az állampolgárságukkal együtt. Nem szólhatnának bele a saját kormányukba. Ez bizony nagyon jól jönne Ficóéknak.

Aba Sámuel 2010.05.27. 15:37:49

Ahogyan erre már más is utalt, a Fidesz nem "béna", hanem elképesztően felelőtlen és cinikus döntéssel fogadta el a törvényt a szlovák választások lezajlása előtt. Mely törvény egyébként valóban nem foglalkozik a választással, azonban - a jogszabályi környezetet figyelembe véve - lényegében választójogot is ad, hiszen bejelentett magyarországi lakcíme annak nincs, aki nem akar.

ralf 2010.05.27. 15:46:18

@Aba Sámuel: Abban viszont - bár fáj kimondanom - Semjén Zsoltnak igaza van, hogy nem lehetséges kétféle állampolgárság. Aki állampolgár, az - ha állandó magyarországi címe van - szavazhat. Arról viszont egyáltalán nem vagyok meggyőzve, hogy a határontúliak annyira Fidesz-elkötelezettek lennének.

Olvastam egy érdekes elemzést, javaslom nektek is: www.politicalcapital.hu/blog/?p=1936852

Ha szlovákiai magyar véleményekre vagytok kíváncsiak, nézegessétek a www.parameter.sk vagy www. bumm.sk oldalakat.

flippant 2010.05.27. 16:21:28

@greybull: Követeljünk továbbá kártérítést Franciaországtól amiért anno megkeverték a sz@rt, most meg lapítanak! Célszerű lenne a bécsi döntések szerinti határokat visszaállítani!

flippant 2010.05.27. 16:23:58

@greybull: Örülök neki, hogy ilyen hazafias gondolatokkal nem vagyok egyedül. Más fórumokon ilyen kijelentésekért keresztre feszítettek és kibeleztek.

Leonard Zelig 2010.05.27. 16:24:23

Kár, hogy az oroszok a szlovákokat fogják támogatni egy esetleges háborúban.

combo 2010.05.27. 16:31:37

Egyetértek a poszt 2. mondatával.

Sajnos Bugár szerint jogilag nem nagyon támadható a szlovák ellentörvény: www.fn.hu/kulfold/20100527/bugarnak_igy_nem_kell/

ZX 2010.05.27. 16:34:24

Az azért már valami, ha a szlovák sajtó hzaárulózza le Ficót. :)

"Fico a nemzeti és állami érdekeket eladta a Smer (és szponzorai) pártérdekeiért. És ez már nem csak populizmus. Ez hazaárulás" - zárja kommentárját a Hospodárské Noviny."

énis 2010.05.27. 16:39:50

szerintem a szlovákok fogadjanak el egy olyan törvényt is, hogy aki ezzel a törvénnyel "lemond" a szlovák állampolgárságáról, annak a lakhelye automatikusan annak a másik államnak a fennhatósága alá kerüljön, amelyiknek az állampolgára lett az ember...
Nemsokára Szlovákia Vatikán méretűre zsugorodna! :-)))

énis 2010.05.27. 16:41:40

@Aba Sámuel: ez hülyeség, mert ez eddig is így volt!

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.05.27. 16:56:12

@Aba Sámuel: Kérdés, hogy a döntés valóban cinikus volt-e. Kérdés, hogy hosszabb távon külpolitikában nem az elv-alapú politizálásnak van-e több haszna ilyen kis ország esetében, mint a taktikázásnak. Az elmúlt évek politikája után nem hiszem, hogy a szlovák törvényhozás kesztyűsebb kézzel bánt volna a magyarokkal, ha ez a törvény a választások után megy át. Az egyetlen probléma, amit a Fidesz okozhatott ezzel, az a szélsőjobb, közelebbről Slota megerősítése ebben a kényes időszakban.

Azonban van egy kis probléma. Az, hogy miközben Orbán sokszor gusztustalan módon kacsingat a szélre, Robert Fico Szlovákia diplomáciáján és a nyelvtörvényen keresztül bemutatta, hogy olyan szinten szélsőjobbos politikát hajlandó _aktívan_ folytatni, amilyet Magyarországon csak a Jobbik ígérget. Ennek megfelelően a Fidesz joggal gondolhatja azt, hogy mindegy, hogy Slota milyen erőt szerez, ugyanis a szélsőjobbal nem kell tárgyalni.

Ha a választójogi törvénnyel van bajod, akkor pedig azt kell kritizálnod. Tömeges kettős-állampolgárok esetén ezt nyilván felül kell vizsgálni.

combo 2010.05.27. 17:17:44

@Horváth Andor Márton: Igen, nem várhatjuk, hogy Fico megváltozik. Éppen ezért nem kellett volna egy kellemes kampánytémát felkínálni neki, növelve az (amúgy is magas) újraválasztási esélyeit.

Amúgy nem igazán értem az elv-alapú politizálás és a taktikázás szembeállítását. Aki a külpolitikában nem taktikázik, az hülye... Nyilván vannak célok, amit el szeretnénk érni (itt jönnek képbe az elvek), a taktikázás egy eszköz.

Hasonlóan nem csak a tutyimutyiság és az asztalcsapkodás a két lehetséges opció, közötte van sok-sok opció.

pg2 2010.05.27. 17:28:48

Hát, lehet, hogy a törvény maga rendben van, de sem az előzményei, sem a kommunikációja, sem az érintettekkel való egyeztetés nincs rendben. Vagyis a rendben van kb. azt jelenti, hogy nincs benne helyesírási hiba.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.27. 22:23:44

@flippant: Felőlem te mehetsz harcolni és megdögleni. Irtsátok ki egymást a szomszédaink hasonló gondolkodású idiótáival, csak hagyjatok minket békén. Mert ugye azt egy ilyen revizionista fasz sem gondolja, hogy békés úton lehetne változtatni?

Tóth Jocó 2010.05.28. 19:24:29

@greybull: Valóban! Ez még a nyelvtörvény ellen is jó lehet :-) Persze, lehet egy csomó baj vele. A mindennapi életben okozhat furcsa helyzeteket...

Tóth Jocó 2010.05.28. 19:28:21

@Aba Sámuel: Szerintem az, ha valaki bejelentkezik egy címre, ahol nem lakik, akkor törvénysértést követ el, és semmis a bejelentkezése. (Sőt, nem csak szerintem. Abban a bizonyos velencei kaszinó ügyben az ügyészi óvást követően a helyi jegyző okirat hamisításra hivatkozva törölte Blum úr lakcímét.) Ezek alapján nem szerezhet valaki egy fiktív lakcím bejelentésével választójogot (feltételezve a jogkövetést).

Tóth Jocó 2010.05.28. 19:29:06

Egyetértek a poszt tartalmával.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.29. 01:15:30

Hű, de furcsa álláspontok...
Mondjuk én már kiírtam magamból egy időre a szlovák kérdést, akit érdekel, elolvashatja a nickem mellé kattintva.