A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A civilek esélye

2010.06.20. 07:00 R_John

Magyarországon az állam kivonult a legszegényebb társadalmi csoportok életéből. Ahol sok a roma és a szegény, ott alig működik az iskola, a roma gyerekek jelentős része szegregált osztályokba jár. Ezekben az osztályokban rosszabbul képzettek a pedagógusok, mint a nem roma osztályokban, rosszabb a szegregált iskolák anyagi felszereltsége, mint a nem szegregált iskoláké.

Az állam, úgy tűnik, a roma telepek árvízi védelmét sem biztosította tökéletesen, a telepek nem voltak annyira fontosak, ráadásul - és ez egyértelműen az állam hibája - olyan helyekre kaptak a legszegényebbek építési engedélyt és hozzá szocpolt, ahol lehetett tudni, hogy árvíz esetén baj lehet. Így tehát az állam növelte a romák elnyomorodását, kirekesztettségét.

Az állam az Út a munkához programmal iszonyatosan messze lökte a valós munkaerőpiactól a szegényeket, ráadásul január elsejétől egy családban csak egy rendszeres szociális segély adható, így meg a szegénység növekszik. Bizonyos jelek mutatnak arra, hogy a romákat indokolatlanul sokszor bírságolják a rendőrök - például kopott bicikligumiért -, vagy indokolatlanul sokszor és nem hatékonyan igazoltatják őket.

Látható, hogy a szegény és roma környékeken az állam nemhogy javítana a helyzeten, hanem csak ront. Ront, mert képtelen integrált oktatást biztosítani, holott tudjuk, hogy a rendesen véghez vitt integráció senkinek sem rossz. Az állam képtelen arra, hogy csak olyan helyre adjon lakásépítési támogatást, ahol van esély a munkaszerzésre és még csak az árvíz sem fenyeget, valamint képtelen arra, hogy az egyenlő bánásmód legalapvetőbb elvárásait teljesítse.

Most azonban valami változni látszik. Tisztességes emberek elkezdtek szervezkedni azért, hogy helyettesítsék az államot, amely képtelen a problémák megoldására.

Magyarországon nemsokára elindul egy, az Egyesült Államokban már sikeres program, részben amerikai finanszírozással. Ez a Harlem Children's Zone, egy komplex fejlesztési program. Bevonnak a programba mindenkit, aki csak a hátrányos helyzetű térségben dolgozik - az iskolát, a védőnőt, a szociális ellátót, a szülőket azért, hogy a gyerekek eljuthassanak a munkaerőpiacra, esetleg előtte még az egyetemre. A program New Yorkban már működik, és Obama elnök a program kiterjesztése mellett van. Most Magyarországra próbálják adaptálni a programot, a szakértői csapat már közös konferenciát is tartott Washingtonban a program kitalálóival.

A másik ilyen kezdeményezés a szegények bankja, a Kiútprogram. Itt pici hiteleket adnak - olyan helyeken ahol sikerült már közösséget szervezni - ötfős  csoportoknak, a csoport tagjai pedig a többiek törlesztéséért is felelősek. Fontos feltétel, hogy a gyerekeiket óvodába és iskolába kell járatniuk. Így lehet, hogy mozgó élelmiszerárus vállalkozók lesznek az eddigi szegényekből, vagy állattenyésztők - mindegy, a lényeg az, hogy van remény arra, hogy ezzel kikerüljenek a szegénységből. Mindezt úgy, hogy a majdani befizetett adókkal az állam is jól jár. Ha sikerül a mostani bürokratikus akadályokat leküzdeni és a már megalakult csoportok sikeresek lesznek, van remény arra, hogy legalább egyes mikroközösségek elkezdjenek kikerülni a mélyszegényséből, hiszen a módszer kitalálója -  Muhammad Yunus - közgazdasági béke Nobel-díjat kapott ötletéért.

Valamint a napokban indul be a Társaság a Szabadságjogokért romaprogramja. Első körben jogsegélypontokat nyitnak az ország öt településén. A Taszpontok úgy fognak működni, hogy önkéntesek megtanítanak helyben lakókat alapvető számítógépes ismeretekre, így a Skype, a Word, az e-mail és egyéb lehetőségek használatára. A TASZ célja ezzel az, hogy a romákat segítsék jogaik érvényesítésében. Ugyanis az így létrehozott Taszpontoknál minden héten bizonyos időpontokban Skype segítségével elérhető lesz egy ügyvéd, aki segít mindenféle jogi probléma megoldásában - akár egy közmunkaigénylő lap kitöltésében igénylésében is. Ennek a programnak a célja tehát az, hogy a nehéz helyzetben élő romáknak nyújtsanak jogi segítséget és ha szükséges, akkor le is mennek az adott településre.

Látható, hogy az állam képtelen a szegénységgel, kirekesztettséggel mit kezdeni. Ezért nem maradt más, mint hogy mindenki támogassa akár a fenti, akár a más, hasonló civil kezdeményezéseket, hogy sok százezer magyarnak könnyebb lehessen az élete!

281 komment · 2 trackback

Címkék: civil társadalom cigány állam

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr982093374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amit ígértek 2010.06.21. 02:30:07

Ha sokat keresek, ne terhelj adókkal! - tartja a kelet-dakota népi mondás. Majdnem ezt ígérték választáskor. De nem a majdon van a hangsúly. És nem is ez a legnagyobb gond.Talán nem is annyira irigy, aki fölveti, hogy a társadalmi tehervise...

Trackback: A niggerekről 2010.06.20. 09:40:05

Na ezen a hozzászóláson finoman szólva is majdnem beszartam. Modoros, de ezen nem is csodálkozom, hiszen a modoros blogon hangzott el. Kommentbajnokunk Motorpenis. Motorpenis 2010.06.18. 12:22:40 A niggerek, hahaha, hát igen. Valami amerikai pszich...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2010.06.20. 07:48:51

Nekem szociális ügyben egy kikötésem van: minden támogatást csak olyan ember kaphasson, aki maga is tesz valamit magáért.

A szegények bankja jó és ilyen, de mint erről épp a tegnapi (szombat, 06. 19.) híradóban szó volt, nyolc osztályt sem végzett emberek, akiknek nincs semmiféle képzettsége, nem tudnak vállalkozni. Ezen úgy lehet segíteni, hogyha az állam a legegyszerűbb szakmákra (földművelés, állattenyésztés, fakitermelés) ingyenes kurzusokat nyújtana az igénylőknek.

Égető problémája ugyanennek a rétegnek az uzsora. Mivel jóformán nincs jövedelmük, de legalábbis nem követhető (alkalmi fekete munka), nem kaphatnak hitelt, meg aztán talán nincs is olyan alacsony összegű hitel, mint amilyenre szükségük van. Az uzsorás szigorú büntetése sem csökkenti az igényt az ilyen kölcsönökre.
Egy olyan lehetőséget kellene kidolgozni - akár bankok segítségét is elnyerve -, melyben a szegényebb ember fedezet nélkül is hozzájuthat kisebb áthidaló kölcsönökhöz alacsony kamattal (pl. 20.000 Ft egy évi részletfizetéssel.) Eddig az ötletig már a Gyurcsány-kormány is eljutott, de mint sok más esetben, az ötletből nem lett megvalósítás.

Avarga 2010.06.20. 09:12:08

Ezzel csak egy probléma van.
A mai magyar tásadalmi szerkezet csepp alakú (kevés elit és középréteg és sok szegény), miközben jobb lenne, ha gömb alakú lenne (középréteg lenne többségben). Ez biztosítaná azt, hogy a középréteg munkát\lehetőséget tudjon adni a szegényebbeknek kitörésre, nem mellesleg az állam is jól járna, mert több adót szedne be.
ezen kívül el kell fogadni, hogy a mai társadalmi modellben szegények mindig lesznek, ezzel nem lehet mit csinálni, viszont azok, akik ki akarnak törni, azoknak ehhez meg kell adni a lehetőséget, amivel aztán azt kezd, amit akar.
Tehát az első tennivaló mindenképpen egy középosztály felemelése lenne, hogy rájuk támaszkodva lehessen támogatni a szegényeket.

sertésmájkrém 2010.06.20. 09:14:56

Az a helyzet, hogy megint egy olyan dumál ezekről a dolgokról, aki meglehetősen távol él ezen helyektől.

Szerintem meg meglehetősen kevésszer igazoltatják a romákat, mikor pl lopják a fát fényes nappal és tolják hazafelé.
stb. a sor végtelen.

nemlak 2010.06.20. 09:22:07

A nyilvánosság terén is megannyi feladat áthárul a civilekre a most formálódó új médiavilágban.
Ha képesek lesznek rá.
Jön megint a szamizdat, csak ezután az interneten fog kibontakozni az alternatív nyilvánosság.
altnyil.nolblog.hu/

2010.06.20. 09:22:17

Véletlenül kimaradt ebből a roppant européer posztból, hogy mennyi kárt okoz a cigányok észnélküli, illegális erdőpusztítása.

A jogesegélypont meg roppant vicces, mivel a cigányok tökéletesen tisztában vannak a jogaikkal. A kötelezettségeikkel már kevésbé. Inkább arra kellene megtanítani őket, hogy a kapával nem csak verekedni, hanem földet művelni is lehet.

2010.06.20. 09:26:42

Na meg az is kimaradt, hogy amíg a magyarok a gátakon dolgoztak, addig a cigányok egy része fosztogatással és orvhalászattal volt elfoglalva. Persze ezek nem elég polkorrekt tények, ezért nem illik írni róluk egy ilyen toleráns és felvilágosult posztban.

fakof 2010.06.20. 09:31:11

"Látható, hogy az állam képtelen a szegénységgel, kirekesztettséggel mit kezdeni."
- ez úgy van, hogy mostanában picivel nagyobb bajok is adódtak kis hazánkban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.20. 09:41:05

"Fontos feltétel, hogy a gyerekeiket óvodába és iskolába kell járatniuk."
Ezen már meg tud bukni a dolog.

"Látható, hogy az állam képtelen a szegénységgel, kirekesztettséggel mit kezdeni."
Ahogy elnézem, bármi mással is.

Azért az a szkájpos dolog meredek.
Ha sikerült, szerintem már az magában hatamas dolog.

Amúgy teljesen jók a célok, meg az ötlet is, csak sajnos a megvalósításban már nem vagyok ennyire biztos, az eddigi tapasztalatok alapján... Szóval hajrá, remélem lesz értelme.

balu_a_medve 2010.06.20. 09:41:44

@libbancs:

"mennyi kárt okoz a cigányok észnélküli, illegális erdőpusztítása."
Télen fűteni kell. Szegény, munkanélküli emberekről van szó. Talán adni kellene nekik földgázt. És most lehet dumálni, hogy "azé szegények, mert bíznak a segélyben, semmit sem hajlandók tenni magukért, stb.", de a tüzifalopás ennek az ellenkezőjét bizonyítja, ti.
1. nem kapnak annyi segélyt, hogy földgázt vegyenek
2. hajlandók tenni magukért (gyűjtsetek egyszer tüzifát télire, vagy akár csak pár napra, hogy azzal fűtsetek, meglátjátok, ez kőkemény munka)

"addig a cigányok egy része fosztogatással és orvhalászattal volt elfoglalva"

Fosztogatás? Sehol sem fosztogattak. A sajtóban megjelent hírek később kamunak bizonyultak. A cigány orvhalászathoz nem tudok hozzászólni, de én sok "fehért" láttam már életemben orvhalászni, sőt, ha jobban belegondolok, eddig csak felsőbbrendűt láttam orvhalászni szóval ez nem nagyon etnikumhoz köthető dolog.

Lúdtalp 2010.06.20. 09:43:39

"Az állam képtelen arra, hogy csak olyan helyre adjon lakásépítési támogatást, ahol van esély a munkaszerzésre"??? WTF? Mostantól Ózdon ne legyen támogatás?

békarépa 2010.06.20. 09:44:32

1. a szegény szegregált cigány osztályokba tanárként már valóban csak az tanít, akinek már tényleg nincs más lehetősége. az ilyen iskolák minden bizonnyal rosszabbul felszereltek, mert a kedves diákok mindent tönkre tesznek.
2.kívánom, hogy a szerző szomszédságába adjon ki a hatóság 5-6 cigánycsaládnak építési engedélyt - családonként 15-20 purdéval
3.és ezek a szegény családok szocpolt is kapnak OMG no comment - meg ingyenes oktatást, egészségügyet, segélyt etc etc, míg dolgozni, adót fizetni nemigen szoktak. a lopott javak után sem.
4.valóban, éljen az integrált oktatás. remélem a te gyerekeidet is belekényszerítik túlkoros, ostoba és agresszív cigánygyerekekkel telerakott osztályba, hogy aztán jól megverjék, pénzét, értékeit, élelmét elvegyék és jól meg is erőszakolják
5. az USA-ból importált program valóban jónak tűnik. csakhogy elnézve jó cigányaink mentális és fizikai állapotát, a szervezők hamarosan menekülni fognak az országból - ne legyen igazam

pandacsökiboborján 2010.06.20. 09:46:48

Azért az mégiscsak érdekes,hogy a cigányok évszázadok óta itt élnek és sokszor a legelemibb integrációra is képtelenek.
Miért nem tanulnak? Munkát találni lehet akár külföldön is,ahogy sok tízezer magyar is tette-teszi. Nekünk el lehet menni innen,nekik meg mindent toljanak a seggük alá? Ez egy olyan olyan befektetés,amely soha nem fog termőre fordulni,nem véletlenül tettek már le róla.Sajnos a cigányok ilyenek...
A kivándorlásukat kellene inkább megfinanszírozni,de mint látjuk sehová nem kellenek.

békarépa 2010.06.20. 09:48:21

balu a medvének

kapnak segélyt, csak alkoholra, cigire költik.
valóban tesznek magukért, remélem legközelebb hozzád törnek be, és magad is támogathatod őket a munkád gyümölcsével

ralf 2010.06.20. 09:59:24

@balu_a_medve:
A lopás tilalma nem szociális kategória. A megélhetési bűnözés nem a szociális, hanem a bűnügyi kategóriába tartozik, ebben sajnos egyet kell értenem a jelenlegi kormánnyal is.

Ami az orvhalászást illeti, félreértetted libbancsot. Ha valaki orvhalászik, fát lop, stb. az biztos jele annak, hogy cigány. Miért, te azt hitted, ez bőrszín és származás kérdése? :-)))

Csatmar (törölt) 2010.06.20. 10:05:57

Szkeptikus vagyok a leírtakkal szemben, de végül is miért ne próbálják meg, hátha javul a helyzet.

Sok sikert hozzá!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.20. 10:10:09

@balu_a_medve: Figyuzz, én se lopok, és sok szegényt ismerek, aki nem lop.

"A sajtóban megjelent hírek később kamunak bizonyultak. "
Ja, később, a sajtóban.
Ami a valóság, az meg nem érdekes.

@békarépa: Ja, amikor be akarták vezetni a szociális kártyát, akkor nyítt mindenki mint a nyúzott nyúl. Mégis, ha valaki annyira szegény, akkor örül ha van kajára, fűtésre, bármilyen formában. Nem azt mondja egyből, hogy hát de másra nem költheti.

Jut eszembe; a civil szervezetekre nem sok szükség lenne egy jól működő államban.
Na persze a mi államunk messze van ettől.

piefke 2010.06.20. 10:13:35

Ha egy társadalom feladja, hogy a problémás” tagjait, csoportjait integrálja, akkor az a társadalom ezzel beismeri, hogy gyenge és már maga sem hisz önmaga erejében, hatékonyságában. Egy erős, jól szervezett és magabiztos társadalom bízik abban, hogy meg tudja oldani a problémáit.

Nézzük meg magunkat, „mi, magyarok”, kívülről. Kérdem én: a mai magyar társadalom miféle pozitív példákkal szolgál pl. a cigányságnak? Hiszen önmagukkal hadakozunk, az állam baromi tökéletlenül működik, politikai elitjeink pedig az összes cigány-falopásnál százszor-ezerszer nagyobb anyagi (és erkölcsi) károkat okoztak-okoznak. A mai magyar társadalom legtöbb polgára nem tesz mást, mint önmaga útjait egyengeti és szinte soha semmit nem tesz másokkal közösen, pláne nem másokért. Kérdem én: ha mi magunk sem vagyunk egy igazi, jól működő közösség, akkor HOVÁ integrálódjanak a cigányok, akkor hogyan tudnánk EGYÜTTES ERŐVEL segíteni és felemelni a szegényeinket?

Ne hazudjunk önmagunknak: amíg mi „fehér, nem szegény fajmagyarok” nem vagyunk sem magabiztosak, sem szervezettek, sem nem alkotunk igazi társadalmat, amíg nekünk sincsenek kisebb-nagyobb működő közösségeink, addig eleve reménytelen mások számára igazi példát és valódi segítséget adnunk. Addig csak az marad, hogy „húzzunk el innen külföldre!”, vagy „zavarjuk ki a cigányokat az országból” (ahogy egy kommentező itt írta) – de mindkettő baromi nagy szégyen, mert mindkettő saját alkalmatlanságunk nyílt beismerése!

Öreg Sam 2010.06.20. 10:21:23

Nagyobb,súlyosabb ez a gond,mintsem itt pár hozzászólással meg lehetne világosodni.
Pro és kontra érveket egyaránt sokat lehetne felhozni.Kis tanyám szomszédságában élt egy cigány család,kellő létszámmal. betaakritáskor tisztességes munkát ajánlottam,tisztességes bérért. Nem jöttek.Öreg tanyaszomszéd lebetegedett,mire kikerült a kórházból,a pici tanyája teljes tetőszerkezetét eltüzelték...
Ugyanakkor éveken keresztül járt egy cigánycsapat betakaritani,korrekten,tisztességesen dolgoztak,ők maguk hajtották a lemaradókat.
Nem tudom.
Kövezzetek meg,de lelkem mélyén akár még a szegregált nevelést is el tudnám fogadni,hiszen ha azonos kulturájú tanulók járnak egy iskolába,akkor talán em késelik meg a (cigány)tanárukat,nem rombolják le az iskolát.
Az a legkisebb baj,hogy nekem nincs használható ötletem,a nagyobbik az,hogy akiknek módjukban állna érdemben valamiféle hosszútávú programot következetesen végrehajtani,azoknak sincs, több évtizede.

Roy 2010.06.20. 10:25:17

@ralf: Abban egyet értek, hogy csak olyan emberek kapjanak támogatást akik tesznek is valamit ezét.
A mi a képzést illeti, a fakitermelést kihagynám, ezt bizonyos etnikumok magas fokon végzik.
Másik dolog, akik az általános iskola 8 osztályát sem végzik el, azoknak milyen képzést ajánlsz? Itt megint csak egy népcsoportra gondolok.

békarépa 2010.06.20. 10:26:38

piefke

a társadalom kőkeményen nem adta fel az integrálást - ld. még kisebbségi önkormányzatok, segélyezés, pozitív diszkrimináció, magyarországi cigányokért közalapítvány milliárdjai, nyaralók biztosítása pl. sündisznó grillezésére, stb.

a cigányság - egy része - adta fel a beilleszkedést, mert könnyebb élősködni, mint dolgozni, tanulni, normális józan életet élni

piefke 2010.06.20. 10:27:42

@ColT:
Nem hagyhatom szó nélkül az alábbi megjegyzésedet:

„Jut eszembe; a civil szervezetekre nem sok szükség lenne egy jól működő államban.
Na persze a mi államunk messze van ettől.”

Nos, akkor az is „jusson eszedbe”, hogy egy jól működő állam éppen attól működhet jól, hogy állampolgáraiban megvan a tudás, a képesség és a késztetés arra, hogy jól működő közösségeket, szervezetetek, folyamatokat hozzanak létre és „üzemeltessenek”.

Ha tehát egy nép tud jól működő államot építeni, akkor azt azért tudja, mert megtanulta a maga kisközösségeiben ennek „technológiáját”. Nem hiheted komolyan, hogy egy egymással nem törődő, folyton csak taktikázva túlélő nép (mint a magyar is) ugyanakkor „összenemzeti szinten és nagyban” mindennek az ellenkezőjét teszi: hatékonyan, előre tervezett stratégiák mentén, kooperációra alapozva tudna államot szervezni.

Az emberek „kicsiben” ugyanúgy működnek – és emiatt ugyanazt is teszik – mint „nagyban”, állami szinten – és éppen olyan lesz az államuk is, mint amilyenek a kisközösségeik: ha ezek nincsenek, akkor az államuk is csak egy „fantom” lehet!

piefke 2010.06.20. 10:34:14

@békarépa:

Itt nem "üres szervezetekről" és csak elviekben deklarált célokról van szó és nem csak pénzek elosztásáról - hanem arról a példáról, amit VALÓJÁBAN mutatunk...

De megvilágítom neked egy példával: Ha egy szülő folyton az erkölcsről, a tisztességes munkáról, a rendezett életről prédikál a ygerekeinek, de ugyanakkor ő maga egy pernahajder, lógós, zűrös alak, akkor szerinted a gyerekeire mi fog inkább hatni: a duma, vagy a személyesen általa élt élet "példája"?

Sajnos az utóbbi! Ez a baj pl. a kisebbségi önkormányzatokkal is... Nem beszélve a "pozitív diszkrimináció"-ról: mit sme ér, ha néhány nyilatkozatban elkötelezzük magunkat a pozitív diszkrimináció mellett (ami egyébként szerintem rossz elv!), és közben a cigány azt látja, hallja, tapasztalja nagyjából az egész magyar többségi társadalomtól, hogy ő, a cigány, egy értéktelen, eleve reménytelen valaki, akit, ha megjelenik egy munkahelyen, nem vesznek fel, mert cigány...

Szerinted ez működhet így?

Vagy hagyjuk a dumát és gondolkozzunk el azon, amit az előbb leírtam és magunkkal kezdjünk előbb valamit!

is 2010.06.20. 10:36:38

@ColT: "Jut eszembe; a civil szervezetekre nem sok szükség lenne egy jól működő államban."

jut eszembe, egy jól működő társadalomban, ahol az emberek érzik, hogy ők egy közösség tagjai, figyelnek egymásra, maguktól nem hagyják a leszakadókat leszakadni, akiknek több jut, maguktól karolják fel az elesetteket, ott nem sok szükség van egy államra (ezen a téren). sajnos a magyar társadalom már rég nem működik jól.

piefke 2010.06.20. 10:41:19

@is:

Én arról írtam, hogy MITŐL lehetséges egy jól működő állam - és valóban?: minél "önszervezőbbek" egy társadalom tagaji, annál kevesebbet akarnak ráterhelni az államra.

A túlfejlesztett és rosszul működő államok a fgeljetlen önszervező képességű népekre jellemzőek.

békarépa 2010.06.20. 10:46:33

Válasz Öreg Sam-nek

1.Teljesen igazad van. 20 évvel ezelőtt, amikor még nem sikerült dicső kormányunknak teljesen szétverni a TSZ-eket, és még a nagyobb volumenű háztáji gazdálkodás is virágzott, a földeken valóban lelkesen és becsülettel dolgoztak a cigány családok, mivel szép pénzt kaptak a munkájukért. Hozzá tartozik, hogy mindezt a munkát magyar ember nem is végezte volna el. Persze minden esetben volt egy személy, aki a csapatot irányította és összefogta, mivel egyéb módon nem lehetett volna fegyelmet tartani közöttük.
2. Ami a szegregált oktatást jelenti, csak jó a cigányoknak, mert a saját szintjükön legalább megtanulnak olvasni és talán 100-ig számolni. Amennyiben nem lennének külön választva dicső cigányaink, akkor vagy a magyar gyerekkel nem tudna a pedagógus foglalkozni - mivel a cigányokra fordítaná a teljes tanóra idejét - vagy a cigányokkal nem foglalkozna, mely teljes analfabétizmushoz vezetne.

papamaci1 2010.06.20. 10:51:07

Milyen szerencse hogy kiváló baloldali kormányunk nyolc év alatt oly igen sokat tett azért hogy a cigányság felfogja: NEKI IS akarni kell változni. Ők már Lenintől megtanulták "Tanulni , tanulni, tanulni..." (amit NEM Lenin mondott, hanem Francis Bacon) és lelkesen gyakorolták is. A milliónyi cigány szakmunkás és az erős cigány értelmiségi elit(jogászok, szívsebészek,mérnökök) közül is kiemelkednek a világhíres roma erkölcsfilozófusaink, moralistáink, filantróp bölcseink...

trendo+ 2010.06.20. 10:52:11

@nemlak: Mindaddig, míg a blogodat külső kényszerből le nem tiltja az üzemeltető.

békarépa 2010.06.20. 10:53:22

piefke

teljesen egyet értek. álandóan azt hallhatjuk, hogy nincs cigánybűnözés, a cigányok sajátos, zajos, szabad, zenész népség, akik nem piszkosak, nem erőszakosak, csak a purdéikat akarják békésen nevelni.

amit pedig látunk: finoman szólva nem ez.

akkor kinek hiszünk, a szövegnek, vagy a szemünknek?

magunkról mit látok: keményen dolgozunk, és a saját hazánkban rekesztenek ki a vallási és etnikai kisebbségek, lényegében adófizetésre kellünk.

Rókakígyó 2010.06.20. 10:53:37

a tisztességet ne keverjük már ide

papamaci1 2010.06.20. 10:53:58

A szegregáció kurva szar népelnyomó , rohadt kapitalista dolog, ezért is szegregálták a későbbi Nobel-díjasainkat a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, majd a cocilizmusban a Radnótiban, Fazekasban stb...

Rókakígyó 2010.06.20. 10:55:55

@békarépa: Te keményen dolgozol? Mi a szakmád? Én azt látom, h akik ilyeneket mondanak azoknak komoly problémájuk van a munkáva, az itallal és általában a boldogulásukkal. Le merném fogadni, hogy minimálbérre vagy bejelentve.

papamaci1 2010.06.20. 10:56:08

Szegény Choli- Daróczi család is csak belekeveredett a mocsokba, pedig ők igazán nem akartak.....(Fletóka, Claudia jó nevek...)

papamaci1 2010.06.20. 11:00:07

Vegye már valaki észre , hogy az egész világon mindenki az ÁLLAMTÓL vár menedéket, segítséget, mert a civil INDIVIDUALIZMUS, a nyakló nélküli PROFIT SZERZÉS tönkre tette a világgazdaságot...

A tömeg-indivídum tökhülye ahhoz , hogy döntéseinek következményeit előre lássa(ahhoz meg hogy elvállalja, ahhoz gyáva...)

Watchman 2010.06.20. 11:03:16

Az állam addig nem tud hatékonyan segíteni, amíg a választók részéről két tűz közé szorul. Egyrészt van egy vastag társadalmi réteg, aki nem rajong a cigányokra költött milliárdokért. (Vagyis zavarja, hogy a cigány, aki életében nem fizet annyi adót, mint ő egy évben, ingyen kap egy házat, csak mert az előzőt lelakta..) A másik meg elhibázott bűntudatból azonnal és vasszigorral üldözné nem létező rasszizmust, és csak úgy liberálisan bevezetné a gondolatrendőrséget, ezzel megakadályozva a kirekesztést. Bármely értelmes program súlyos pénzekbe kerülne (vagyis szúrja az első csoport szemét), és sajnos csak hosszú távon hozna valódi eredményeket (ezért nem elfogadható a másodiknak). Innentől az állam támogatók nélkül maradt.
Mindenféle segélyprogram, gettófelszámolás kudarcba fog fulladni, amíg nem tudja a magánszféra felszívni és foglalkoztatni a leszakadottakat. Ez pedig csak a minimálbér eltörlésével, vagy legalábbis kemény csökkentésével lehetséges. Az állam enyhíthet a gondokon fizetés mellé folyósított segélyekkel, de ez addig nem lesz hatékony, amíg a fizetés + segély alacsonyabb vagy ugyanolyan szinten van, mint a sima segély. De a munkahelyteremtés sem megy automatikusan, vagyis ez a folyamat rövid távon első sorban a szegények "sanyargatásával" jár, az meg látjuk, hogy milyen heves reakciókat vált ki a hivatásos rettegőkből. Szerintem az a paradox helyzet állt elő, hogy minél többet ad az állam, annál reménytelenebb a probléma igazi megoldása, de ezt kevesen akarják elismerni, és kevesen fogják megérteni.

Zsolesz74 2010.06.20. 11:05:46

Megint a cigányok jogait segítik. Bassza meg az összes cigányvédő! TANÍTSÁK MÁR MEG A KÖTELEZETTSÉGEIKRE!
Aki nem teljesíti a kötelezettségéet, annak nincsenek jogai.
Sőt teljesen egyetértek azzal a kijelentéssel, hogy a demokrácia építése a börtönök építésével kezdődik. NA miért? Ezt importáljátok az Egyesült Államokból. Ne a Skype és Word oktatást. Unom már, hogy az én adómból támogatják ezt a tücsökrajt.
Én elvennék minden támogatást. Gyerek után csak adókedvezmény lenne. Aki meg nem dolgozik annak meg ugye nem jár adókedvezmény. Az ország romokban, árvízek mindenhol és az a szemét liberális média a száz árvízi védekező között csak 1 cigányembert tud mutatni. Gondolom ezt is sokáig keresték a bejelentkező képhez. A tornateremben viszont ott hever a sok tücsök, a szemét magyar paraszt próbálja megvédeni a kibaszott cigánypicsáját is. Na ebből van elegem. Van az a mód, hogy rábírják őket az őseik életvitelére és elkezdjenek vándorolni tovább, innen el.

Ja és mielőtt lerasszistáz valami szarházi belvárosi liberális bunkó. NAgyon szeretném, hogy a dolgozó cigány, a tanult cigány, a felelősségteljes és kötelességtudó cigány itt maradjon, ellenben a belvárosi libsikkel, akiket a cigányszekér után kötnék és mehetnek velük.

Rókakígyó 2010.06.20. 11:06:05

@papamaci1: Előre a kommenizmus útján! Vége a rendszernek, próbálj elszakadni a "nép nevében" mentalitástól! Tudod ki és mikor mondta ezt? Mármint a "nép nevében"-t

Rókakígyó 2010.06.20. 11:11:16

@Zsolesz74: Az ilyen kommentek miatt ér többet egy belvárosi zsidólibsi, mint te. Nem fröcsög.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.20. 11:12:54

@pandacsökiboborján:

Az általánosításod nem működik. A legkülönfélébb cigány rétegek vannak, te a neked szemet szúrókat tekinted csak „a” cigányoknak. Nem igaz általában sem, hogy évszázadokon át képtelenek voltak, mint hamisan állítod, a legelemibb integrációra. Ezt csak az őket eleve elutasítók, nekik esélyt adni sem kívánók, gyakorlatilag elpusztításukra vágyók ismételgetik egymásnak amíg mindnyájan el nem hiszik. Te elhitted, de amit hiszel tévhit, hazugság. A cigányság egészének megvolt a helye, nem a csúcson, de integráns részként a magyar társadalomban egészen a legutóbbi évtizedekig. Egyrészt a megugrott munkanélküliség, másrészt a nekik járó jogok túlhangsúlyozésa, harmadrészt az ellenük irányuló gyűlölet vezetett azokhoz a nagyon áldatlan állapotokhoz amik kialakultak, és aminek a fönntartásához te itt és most megint hozzáraktál amennyire képes vagy, egy kis lapáttal.
Ezáltal amit beírtál magyarellenes.

VJV Man 2010.06.20. 11:13:40

Ugyan az a dolog két oldalról:

Ez a szegények bankja, csak akkor ad hitelt, ha iskolába és óvodába járnak a gyerekek.
Ez egy jó dolog. Igaz, hogy hitelt ad, amit vissza kell adni, de jó, hisz egy bank kérhet ilyet, mert tudjuk milyen érdekcsoportok vannak a bankok mögött...

Az állam segélyt ad, ha a gyerekek iskolába járnak. Ezt nem kell vissza fizetni, mert ezt kapják. Viszont, mert az állam csinálja, és nem az a bizonyos érdekkörök, ezért ez már náci-fasiszta-rasszista dolog, mert milyen jogon vannak az államnak elvárásai.

baromság... Felveszik a hitelt, el megy a játékgépre, meg a kocsmára, cigire, kólára, uzsorára, mi meg szépen vissza fizetjük...

Nálunk otthon a faluban egy cigány család van. soha nem dolgoztak, de a ház és a porta rendben van tartva. A szegénység látszik a házon, de szar és a szemét nem eszi meg őket...

dtk74 2010.06.20. 11:14:43

@békarépa: A hozzád hasonlók prekoncepciói rögzítik az állapotokat
válaszok részemről
1. Tanárkérdés - a feleségem tanító, és mindegy volt hogy elit "" fehér gyereket, vagy összevont osztályos kis falusi full kisebbségé osztályt visz, csak sztorikat hallok, bőrszint soha. Másik barátom direkt ment felzárkóztató programba dolgozni, anyukám szintén tanár, önszorgalomból vesz részt felzárkóztató programban. Persze ezt az eleve elutasítók nem értik. Nem pénz, csak a szakma szeretete, a gyerekek szeretete, egy szebb jövő hite hajtja őket.
2. Anyósomék szomszédjába beköltöztek cigányok. Nagy család.. Tiszták, rendesek, becsületesek, a gyerekeket taníttatják. Egyszerű emberek, de semmi gond velük. parlagfű sem nő a portán, mint nőtt a régi szomszéd idején, aki szép fehér volt.
3. Sokan dolgoznak közülük, még többen dolgoznának, ha lenne rá esélyük. Segédmunkásra nincs szükség, másra pedig nincs lehetőségük, erre predesztinálta őket a család, a telep, a társadalom. Talán a gyerekeik.
4. Az oktatásban szelektálni kell, de teljesítmény alapján, nem bőrszínre, és átjárhatóan. Ha a te gyereked nem üti meg azt a szintet ahol az általad jobban preferált réteg tanul, akkor jobb ha megszokja azt amit elutasítasz, azt a mentalitást, stílust, és közeget, mert ott kell majd boldogulnia, akármilyen fakó a bőre. Tetszett a " jól meg is erőszakolják" - kifejezés. Valóban a cigánygyerekekre jellemző a csikáztatás (magyarok csicskáztatása), meg az erőszakolás, általános iskolában. Nem a fehér srácokra, és lányokra pláne közép és felsőfokon. Ezt csak az gondolja, aki utóbbi kettőt kihagyta.
5. Szerencse hogy nem te mérted fel a "jó cigányaink" mentális állapotát. Akkor biztosan nem jutna nekik egyéb, mint sekély sírhant, és korai halál a nincstelenségben. És szerencse hogy a magyarokat sem hozzád hasonló prekoncepcióval ítélik meg akik befektetésről, pénzről, szakmai programokról döntenek a világban, különben a nyilazós tolvajbanda nem kapna se jó szót, se egyebet. Talán meglep, de a nyugat nincs rólunk túl jó véleménnyel, ott is sok embernek vannak prekoncepciói. Minket nem a kultúrnépek közé sorolnak a nagy tömegek. Reméljük idővel ez változik. Rajtad is múlik.

békarépa 2010.06.20. 11:17:45

rókakígyónak

képzeld, most is - mint általában hétvégén - dolgozom, szellemi munkát végzek, csak a gépet bekapcsoltam "háttérnek".

nem minimálbéres vagyok, igencsak rendesen vonnak tőlem minden hónapban adót

egyébként a szóban forgó jelenséget - munkámból kifolyólag -jól ismerem

Rókakígyó 2010.06.20. 11:20:20

@békarépa: Akkor inkább dolgozál és alkalmazz sok-sok embert. Az közelebb visz a problémák megoldásához. Ha meg alkalmazol valakit, azt ne zsebből fizesd.

Kivancsi 2010.06.20. 11:21:31

@balu_a_medve:
- vegyel magadhoz jo parat..
- tartsd el oket,
- futs rajuk,
- etesd itasd oket,
- oszd meg javaidat veluk...

stb stb...

2010.06.20. 11:22:15

Az USA-ból behozott programmal egy nagy baj van. Hogy azt a négerek felzárkóztatására találták ki, és ezért teljesen alkalmatlan a cigányokra. Amerikában se tudtak mit kezdeni a cigányokkal, ott is ugyanúgy élnek, mint nálunk, sehol a világon nem lehetett felzárkóztatni őket civilizált ember szintjére. Nálunk azért tutira sikerülni fog.
Túl gyorsan szaporodnak, méghozzá állami támogatással. A mi adónkból szülik az újabb dolgozni nem akaró, bűnözésből élő generációkat. A cigányok harminc évesen nagyszülők, a magyaroknak jó esetben 1 gyereke van, vagy még csak gondolkodik rajta. Ezen kellene sűrgősen változtatni, náluk is csak 1 gyerekre adni támogatást, mint Kínában. Mert lassan a magyarokat kell sintegrálni a cigányságba és nem fordítva. Sok falusi iskolában már így van, a tanulók 70-80 %-a cigány.

békarépa 2010.06.20. 11:27:04

@Rókakígyó:

nem tisztem megvédeni zsoleszt - bár egyet értek vele - viszont fölhívnám a becses figyelmét arra, hogy az imént éppen az én hozzászólásom miatt éppen ön fröcsögött

Krumpli Bogart 2010.06.20. 11:31:57

A szegregáció fogalmának démonizálása és az integrált oktatás ostoba erőltetése miatt nem lehet megoldani a modern kori cigányság problémáit. Mert ez így PC ugyan, de tökéletesen alkalmatlan a cél elérésére.
1. A gyermeket az oktatási rendszerbe való beillesztése előtt a családi környezet SZOCIALIZÁLJA. (Megtanul tisztálkodni, illően viselkedni, napirendjét fegyelmezetten követni, pl. megfelelő rendszerességgel enni, pihenni, játszani, stb.)
2. A közoktatási intézmények (amint az a közoktatásról szóló törvény rendelkezéseiből is megállapítható) működési rendszere eleve arra épül, hogy a felelősségteljes családban MÁR SZOCIALIZÁLT gyermeket oktassa, alapszintű szocializációval nem foglalkozik, az nem is feladata. (A jelenlegi intézményrendszer sajnos még a kellően szocializált, de tanulási nehézségekkel, egészségügyi problémákkal küzdő gyerekekkel sem tud mit kezdeni.) A közoktatási rendszer kockagyárként funkcionál.
3. A szocializálatlan gyermek ebben a kockagyárban feldolgozhatatlan nyersanyag, belőle csak selejt gyártható. A szocializálatlan putricigány gyereket kiközösíti az integrált óvodai-iskolai közösség (nem azért, mert cigány, hanem azért, mert büdös, mert lop, mert verekszik, stb.), s már kisgyermek korban empirikus alapon elindul mindkét részről a kirekesztés és szembenállás folyamata, ami az általánosság szintjén egy életen át fennmarad (egyedi kivételek természetesen vannak).
4. Fentiekből következik, hogy az integrált oktatási rendszer jelen formájában alkalmatlan a cigányság felemelkedésének elősegítésére.

Szerintem először 2-5 éves kor között szegregált környezetben kellene szocializálni és a közoktatásban való részvételre alkalmassá tenni azokat a kisgyerekeket, akiknél a családi környezet ezt nem képes biztosítani. Nem internet és jogsegélyszolgálat kell, hanem a HELYSZINEN, a cigány-közösségben élő és dolgozó népnevelők, akik megtanítják a gyerekeket (és fiatal szüleiket) a normális életvitelre a köszönéstől kezdve az utcán való figyelmes közlekedésig, a fürdésen, fogmosáson, háztartásvezetésen és pénzzel való gazdálkodáson át a konyhakert művelésig és a rendszerességig mindenre, ami másnak teljesen természetes.
Másként nincs esélyük. Legalább egy generációt szegregáltan kell európaivá szocializálni.

Egyszer azt mondta nekem egy tanítónő, hogy a piszkosság és a tetvesség problémájáról nem lehet őszintén és bántás nélkül beszélni egy olyan közösségben, ahol 30 gyerekből csak 3-nak van ilyen problémája.

Rókakígyó 2010.06.20. 11:32:41

@roli101: ez is faszság. a négerek is szaporodtak. Ez mind demagógia. Egy többségben lévő társadalom tudja integrálni a kissebbségeket. Ez mindig így volt és így is marad. A cigényok a hiedelemmel azemben nem szeretnek nyomorogni, nem akarnak cigányok lenni, ha álláskeresésről van szó. Nagyon sokan szeretnének dolgozni is. Azt akarják, hogy a gyermekeik jól éljenek, ha már nekik nem sikerült.

békarépa 2010.06.20. 11:37:14

dtk 74

1. az én feleségem pályaelhagyó pedagógus, ő is látott egy- két dolgot
2-3-4 pontok: sok ilyen kellene, illetve egyet értek
5. jó cigányaink mentélis állapotával van szerencsém napi rendszerességgel találkozni

rókakígyó:

egyetemet végeztem, szellemi munkát végzek - nem alkalmazok senkit

Rókakígyó 2010.06.20. 11:37:33

@békarépa: Akkor elég szomorú. h eddig jutottál agyban

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2010.06.20. 11:39:20

"Tisztességes emberek elkezdtek szervezkedni azért, hogy helyettesítsék az államot, amely képtelen a problémák megoldására."

Ééééérdekes. Amikor a retkes, jellemzően 80-90 éveseket gyilkolászó szarháziakról van szó, akkor lehet ilyet... Sőt, támogassuk őket. Bezzeg mikor megalakult a Magyar Gárda pont ilyen okból kifolyólag, csak elmarasztaló írások születtek liberálisék tollaiból. No igen, metélt parazitáinknál rasszistább népséget keresve sem találni...

békarépa 2010.06.20. 11:39:54

rókakígyónak

ezt írtad:
"Te keményen dolgozol? Mi a szakmád? Én azt látom, h akik ilyeneket mondanak azoknak komoly problémájuk van a munkáva, az itallal és általában a boldogulásukkal. Le merném fogadni, hogy minimálbérre vagy bejelentve"

valóban nem fröcsögés, mégpedig azért, mert te írtad, és neked szabad

Húsleves 2010.06.20. 11:40:14

Az ilyen cikkeknek az a lényege, hogy a liberálisok a kapcsolataik révén tetemes amerikai pénzzel, egy-két jól kiválasztott mikrokörnyezetben "bebizonyítják" majd, hogy az általuk forszírozott integráció jó, és folytatni kell a cigányok betelepítését, és az SZDSZ-es oktatási modellt. Kétségtelen, hogy ha kifizetik egy kis közösség gázszámláját, adnak nekik enni, és 8 szociális dolgozó jut minden egyes cigánygyerekre, akkor majd tudnak bizonyítékokat felsorakoztatni a pozitív diszkrimináció mellett. Csak éppen az is kétségtelen, hogy ez nem oldja meg nagyobb közösségek helyzetét, mivel ahhoz már nem tudják biztosítani a feltételeket. És nem is céljuk, mivel ezek mögött az álszent jótékonykodások mögött valójában mindig pont az ellenkezője, az ellentétek szítása áll. Számtalan példa mutatja, hogy a betelepített szocializálatlan közösségek és a "befogadó" közösségek (az idézőjel azért, mert nem önkéntesekről van szó) között garantáltan feszültség lesz. Aztán majd készítenek egy riportot valamelyik médiájukban "Rasszizmus vagy irígység?" címmel.

nemlak 2010.06.20. 11:41:32

@trendo+: Ezért bizony néhányan már elkezdték kitelepíteni a blogjaikat külföldi - amerikai - szolgáltatókhoz.

pandacsökiboborján 2010.06.20. 11:42:21

@A Nép - Te vagy!: az általánosítás csak a működőképes, különben pl. minden egyes személyre és vállalatra lehetne saját adójogszabályokat hozni. Igen a cigányság EGY RÉSZE integrálódott, pl. hegedült a kocsmában, vagy teknőt vájt. Ne felejtsük el, hogy ugyanazon lehetőségei megvoltak, mint az ide betelepített sváb parasztnak, bányásznak, hiszen a nemesek adtak nekik földet, hogy műveljék. Én 1500 km-re találtam munkát Magyarországtól ezek a szarháziak meg arra nem képesek, hogy a kertjükbe zöldséget termeljenek. Te egyáltalán láttál már cigányt?
Az általánosítás nem működik? Akkor fekete-Afrika miért tart ott ahol tart?
Szerintem elő kell segíteni a kivándorlásukat,csak az a baj, hogy minden országban ismerik őket, mint a rossz pénzt!

békarépa 2010.06.20. 11:45:02

@Rókakígyó:

ultima ratio

no comment

külön köszönet, hogy ismét nem sértegetsz, fröcsögsz

Krumpli Bogart 2010.06.20. 11:46:54

@papamaci1: Azért várja a megoldást az államtól, mert az állam maga nevelte erre a polgárát. Komplett politikai irányzatok telepedtek rá (és tömték degeszre pénztárcájukat) arra, hogy a másság apró problémáit óriásira gerjesszék, majd a maguk által gerjesztett probléma megoldására csakis és kizárólag magukat tekintsék alkalmasnak. Pride-on csináltak hülyét a melegekből, tűzvésszé szították a hamu alatt már majdnem kihunyt antiszemitizmus parazsát és faji kérdést csináltak a cigányság problémáiból.
Majd, miután mindenkit egymásnak ugrasztottak, vették a kalapjukat és hozzáláttak svájci bankszámláikon felhalmozott pénzük élvezetéhez.
Nekünk meg itt hagyták ezt a szarkupacot.

Acmee 2010.06.20. 11:50:27

Uraim!

Addig hogyan várjuk el a cigányságtól a társadalomba való integrációt, ameddig az alapvető társadalmi együttélés szabályait sem tudják betartani?

Erre pedig senki ne mondja azt, hogy nincs pozitív példa előttük.

Egy olyan városrészben lakom, ahol eléggé sok cigány család él. Tapasztalatom az, hogy akit megszoknak, hogy ott él köztük, legyen akármilyen színű, azt nem bántják, normálisan viselkednek vele (pedig közel sem vagyok azon a társadalmi szinten ahol általában ők vannak).

Viszont:
-Amint beköszönt a jó idő, egész nap kinn ülnek a ház előtt, ordibálnak, nem egyszer éjfél utánig, ami -valljuk be- hétköznap elég zavaró tud lenni.
-Akár az éjjel közepén is gond nélkül nekiállnak zenét ordíttatni úgy, hogy a 30-as téglafalon áthallatszik.
-Ha egy-egy helyesebb nő közeledik a hordájuk felé, akkor nem minősíthető stílusban próbálják a tudtára adni, hogy mit művelnének vele (barátnőm is járt így, de pozitív példa, hogy egy hang a tömeg közepéről rájuk szólt, hogy "hagyjátok már, ő a felső szomszédom")
-Nem fizetnek vizet, villanyt, közös ktg.-t, így a főmérő alapján a ház többi részére van elosztva a fogyasztásuk (mondanom sem kell, hogy nem egyszer találkoztam velük 10.-e után kicsivel a szemben lévő hipermarketben, szarásig pakolva a kocsi chipssel, kólával, Pick szalámival, sörrel, stb.)

Ergo alapvető viselkedési problémáktól indul a dolog, ami kihat a tanulásukra, elfogadottságukra, nagyjából mindenre, ami az integrációjuk elindításához szükséges lenne.

Így kénytelen vagyok egyetérteni azzal, hogy bele kell kényszeríteni őket az oktatásba, ha kell szegregáltan, ahonnan -nyilván teljesítmény és egyéb tényezők alapján- kikerülhetnének a "normális" oktatási modellbe. Látva a financiális szokásaikat pedig csak a segély megvonásával lehet őket valamilyen szinten az integrációra kényszeríteni (nem jár iskolába, nem tanul a gyerek, akkor az utána járó családi pótléknak ende).

Azt is jó rendszernek tartanám, ha egy bizonyos, nagyobb összegű segély kikötése lenne, hogy vállaljon munkát, így a bére mellé a segéllyel komolyabb pénzt össze tudnának keresni. Nyilván képzettség mentén, teljesítmény arányosan adni nekik a munkát, pénzt.

Városunkban elég sok helyen látni köztéri munkában cigányokat dolgozni, viszont a nagy hiba, hogy órabérben vannak elszámolva, így nap mint nap látom (irodánk egy nagy park-játszótér kombóra néz), hogy inkább az árnyékban héderelnek parkfenntartás helyett, majd néha, teljesen kaotikus időpontban nekiállnak dolgozni (gondolom ellenőrzés ideje alatt). Ha úgy lennének bérezve, hogy ennek a parknak a rendbetétele ér mondjuk 50.000Ft-ot, ha öten rendbe rakjátok, akkor tiétek a pénz. Ha még 3 parkot rendbe raktok a héten, akkor még több pénzt kerestek.

Így pedig szépen vissza lehetne szoktatni őket a munkára, mivel generációik nőttek fel úgy, hogy még a nagypapa életében nem dolgozott soha, semmit.

Sajnos a "nevelésüket" nagyon alapvető szintekről kellene elkezdeni, ha kell akkor "erőszakkal" (segély megvonása, ellenőrzések, stb.). Úgy veszem észre, hogy velük kapcsolatban csak így lehet sikert elérni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.20. 11:51:21

Csodás ,hogy még mindég itt tartunk,egy egészen komplex probléma halmazra végtelen egyszerű válasz(ok) kapunk:mindenért a zállam a hibás meg a többség.Perfekt, tényleg.A legnagyobb hibát ott követték el a rendszerváltás után ,hogy azt hitték a pénz és lehetőség adással megoldanak mindent mint anno a 60'-80' között,persze abba ne menjünk bele ,hogy még több pénzt és még jobb feltételeket biztosítottak, viszont sokkal gyengébb követelményrendszerrel...Amerikai példával teljesen felesleges jönni,ott a feketék dolgozni és integrálódni akartak és sokkal jobban elnyomták őket, mint itt a cigányokat valaha.

Húsleves 2010.06.20. 11:52:33

@Krumpli Bogart: abszolút igazad van. Addig itt nem normális ország, amíg ezeket a szarkavarókat valahogy ki nem sikerül takarítani mindenhonnan.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 11:53:05

@Rókakígyó: Az a baj, hogy a dolgozni vágyó cigány nem úgy vágyik dolgozni, mint a nem cigány.
A dolgozni vágyó cigány olyan munkát akar, ami semmilyen szakképzettséget nem igényel, tehát úgy akar munkát, hogy semmit nem akar tenni azért, hogy munkája legyen, hanem az államtól várja, hogy teremtsen neki olyan munkát, amit ő el tud végezni.
Ez itt piacgazdaság, itt nem így működnek a dolgok. Ezért kamu duma, hogy "dolgozni szeretne a cigány".

pandacsökiboborján 2010.06.20. 11:53:10

@A Nép - Te vagy!: ja és az ilyen szobatudósok, mint amilyen te vagy ássák Európa sírját. De úgy tűnik, nem sokáig,mert a valóság bebízonyította, hogy faszságokat beszéltek. Hollandiában Gert Wilders a második legerősebb pártot hozta össze, amelyik csupán iszlámellenes, a belgáknál a flamandok akarnak elszakadni az eliszlámosodó Belgiumból, nálunk meg az elcigányosítás ellen jött létre a harmadik legerősebb párt, miközben az intágrációt és undorító pozitív diszkriminációt hírdető párt megsemmisült. Ez a véleménye az embereknek rólatok.

Komótos 2010.06.20. 11:56:00

Tudtommal a Harlemi program egy szegregatív "komplex fejlesztési program". Még volt egy órám is erről az egyetemen. Az itt _szegregáltan_ oktatott tanulók országos átlag feletti eredményeket értek el tanulmányaikban.

Ijesztő, hogy a kínossá váló szegragatív oktatást komplex fejlesztési programnak kezdjük hívni. Mintha a "rendesen véghez vitt" integráció nem azt jelentené, hogy komplex fejlesztési program kellene ez legyen.

szerintem akkor már ezt a szegregációt hívjuk inkább tudjukminek.

Unter Bahn (törölt) 2010.06.20. 12:07:08

Tisztelt Posztíró!

Már az írásod első pár bekezdésében is oly sok csúsztatás van, hogy ha rövid akarok lenni, akkor csak valami vulgáris rossz-kívánságra futja:-(((

50 m-re lakom a helyi óvodától, 100 m-re az iskolától. Amíg a környező városok önkormányzatai be nem keményítettek, százalékokban nem volt kifejezhető a nem-roma óvodások és iskolások aránya, aki ugyanis nem kívánta gyermekét naponta megaláztatni, levizeltetni, kajájába pisiltetni vagy a PÉNZÉRT - értsd nem hátrányos helyzetűként vagy nagycsaládosként INGYEN amúgy megkapható - iskolai cuccaiért kiraboltatni, az ellen-szegregált, vagyis NEM kényszerítette a romákat képzetlen tanulók közé, hanem minden követ megmozgatott, hogy normális környezetbe járathassa a gyermekét - párom és gyermekeim ennek érdekében évekig voltak MÁSHOVÁ bejelentve.

A "képzetlen tanerő" egy hazugság, hazug általánosítás: nem képzetlen szerencsétlen, hanem tehetetlen, az óvodai-iskolai foglalkozások idejének java ugyanis FEGYELMEZÉSSEL telik el tanulás HELYETT, már ha van mersze a pedagógusnak megkockáztatni a fegyelmezést, netán egy kiadós verés reményében.

Az elmúlt kormányok ideje alatt iszonyatos mennyiségű pályázati pénzt öltek az iskola és az óvoda korszerűsítésébe, kultúrházra, önkormányzati kisbuszra stb, mondhatom hogy egyedülálló lenne a falu helyzete, ha nem 'disznók elé szórnák a gyöngyöt', fehér ember ugyanis NEM kapja meg a kisbuszt, míg a kisebbségi önkormányzat rendszeresen TÉRÍTÉSMENTESEN KÖVETELI ilyen-olyan utazgatásaihoz, természetesen felháborodva azon alkalmakkor, amikor hétvégén a két gkvezető közül egyik sem ér rá, hogy INGYEN végezzen társadalmi munkát.

Valóban, egy időben elég sokat elöntötte a telepet a helyi patak, amíg annyira meg nem magasították a töltést, hogy immár a falu felé önt ki a patak, vagy egy helyiséggel lejjebb, 5-6 km-re önti ki az ottani cigánysort.

Szomorú helyzet, vagyis LENNE, ha az ott lévő ingatlanok sorsa tisztázott lenne... ugyanis a tulajdoni viszonyok, építési engedélyek, másoknak (értsd: fehéreknek) kötelezően igénybe veendő közszolgáltatások (szemétszállítás, kéményseprés stb) kaotikus viszonyokat mutatnak, a kábeltévé szolgáltató az utcában már megszüntette a szolgáltatást, a kábeleket is felszedték, mert esténként a szolgáltató vezetékein úgy lógtak a rákötött koaxok, mint a pók háljának szálai.

Ezek a nagy elnyomásban élő romák elérték, hogy elsőként a romatelepen, majd ahogy az önkormányzat vásárolta nekik egyre bentebb a faluban, utcasorokon a telkeket, a legsűrűbben romák által lakott utcákat leaszfaltoztatta az önkormányzat... mi persze agyagos zúzalékkal borított kátyús utcában lakunk, igaz már jeleztem a polgármesternek, hogy immár 3 család kivételével romák lakta utca lettünk, tehát járna már ide is az aszfaltozás, van is rá terv és engedély már vagy három éve... és ennyi. Autót nem mosok, fél óra után úgyis áll a por rajta, mivel egyetlen! integrált romacsaládhoz köthetően a mi zsákutcánkban lett a legnagyobb a forgalom, az aszfalton lassan mennek, mert fekvőrendőröket raktak ki (amiket a fűben, szétb.szva a kiskerteket kerülnek ki), előttünk viszont 60-80-nal járnak, szinte állandóan gomolyog a por...

Úgyhogy a nagy büdös lóf.sz szegregál!!! Egy matematikailag nem meghatározó számú kisebbség erőlteti rá akaratát a többségre, kényszeríti a többséget kényelmetlenséget-kárt-zaklatást okozó jelenlétének elviselésére, amihez a magadfajta tudatlan, a valóságból mit sem tudó, vagy rosszabbik esetben pénzért tudomást sem vevő ál-liberális, nagypofájú jogvédők asszisztálnak, Brüsszelben megtépik a ruhájukat és/vagy szakállukat, hogy micsoda kirekesztő országban kénytelenek őrködni a kisebbségek jogai felett:-(((

Ok és Okozat!!! Nem ismerek még egy etnikai kisebbséget, amelyiknek problémát okoz bármely más nem-roma etnikum... Erre van pofád ilyen írást megelleni arról, hogy MI milyen szarok vagyunk?????

No de mi van azzal az előttünk ide költözött három roma családdal, aki szép házakban laknak, dolgoznak, gyermekeik magyar gyerekekkel játszanak CSENDBEN és trágárkodás nélkül, és akik a legjobban fel voltak háborodva, amikor megtudták, hogy kik fognak az utcába költözni??? Milyen állást foglal a TASZ, a Helsinki Bizottság vagy éppen az AI a rasszista romákkal szemben, akik utálják és megvetik roma társaikat igénytelenségük, műveletlenségük és életmódjuk miatt???

Krumpli Bogart 2010.06.20. 12:08:43

@Komótos: Pontosan erről van szó. A szegregáció mindig fejleszt az oktatásban.
Ha egy osztályból összegyűjtik a jó matekosokat és az ő kis csoportjukat külön oktatják, jobban fognak haladni, mint ha a többiekkel tanulnának.
Ha a legrosszabb matekosokat gyűjtik össze, akkor az ő kis csoportjuk gyorsabban fog felfejlődni, mintha a többiekkel tanulnának.
A szegregáció önmagában nem szitokszó, hanem egy pozitív dolog, persze csak akkor, ha jó és helyes célra irányul.

Perillustris 2010.06.20. 12:11:32

@ralf: "melyben a szegényebb ember fedezet nélkül is hozzájuthat kisebb áthidaló kölcsönökhöz alacsony kamattal"

Ez kvázi egy újabb szociális juttatás lenne, nem fizetnék vissza, már megint a rendesen adózok buknának. Egy olyan kitétel mindenképpen kell, hogy 1 év után bármilyen segélyből, (köz)munkabérből vonható. S vonni is kell.

Öreg Sam 2010.06.20. 12:13:49

No úgy tünik,ez a kérdés sem ezen a fórumon fog megoldódni :)
Tény,hogy ismertem nagyon tisztességes cigányokat,akiknek többsége már nem is akart közösséget vállalni a többivel.
Az is tény,hogy a cigány politikusok nagy többsége kvázi a cigányság nevében korrupt,tisztességtelen csaló (ld.a mostani sikkasztási pereket)
Isten bizony meg tudom állapitani egy tojásról,hogy büdös,de attól még nem tudok jó tojást tojni.Ez a cigánytojás ma bizony záp...
Egységes politikai-gazdasági elhatározás kellene,amit nem lehet 4 évente ellenkező előjellel felülirni.Ezt nem meri már évtizedek óta senki,hiszen nem lehet biztos abban,hogy bármilyen jó is a szándék,azt a következő kurzus úgyis felülirja.Sok nemzedéknek kellene valamiféle egységes szemlélet mentén felnevelkedie,hogy egy picit lépjünk előre.
Valahol már elsütöttem: a demokrácia olyan,mint az irigyelt angol pázsit. Naponta öntözni,hetente nyirni,és akkor már csak 300 év...

Axum 2010.06.20. 12:14:26

"Tisztességes emberek elkezdtek szervezkedni azért, hogy helyettesítsék az államot, amely képtelen a problémák megoldására."

A gárdára gondolsz?

Húsleves 2010.06.20. 12:25:16

Az egészben az a vicces, hogy gyakorlatilag két harmad után is szélmalomharcot vívunk az egy harmadnak is csak töredékét elérő liberálisok ellen, akik most segítséget kapnak az amerikai nagybácsitól. A cikkből ugyanis ez látszik.

békarépa 2010.06.20. 12:25:57

@Acmee: Teljesen egyet értek Veled! Én Békarépa pedagógusi pályát elhagyó felesége vagyok, aki a problémát testközelből ismeri, már ami az oktatást illeti. A cigány gyerekek felzárkóztatását az alapokkal kell kezdeni, azaz meg kell őket tanítani a tisztálkodás alapjaira, arra hogyan kell a közösségben viselkedni, társaikkal játszani stb., mindarra amit a magyar gyerek már magával visz a családból. Meg kell mutatni nekik azt is, hogy nem az érvényesül a családon belül, aki az erősebb, akinek nagyobb a hangja, illetve aki szúró vgy vágó eszközt tart magánál. Mindezt azonban csak úgy lehet elérni, ha kivesszük a gyerekeket a családból és teljesen elkülönítve a családjuktól neveli őket az állam, a család kapcsolattartási lehetőségét megengedve, de nem visszaengedve a családjukba. Fájó ezt kimondani, de eredményt csak így lehet elérni.

csorsza 2010.06.20. 12:34:53

Má' megen a jogaikra oktatják a cigányokat. Kötelességeiket mikor fogja nekik a TASZ elmagyarazni?

Krumpli Bogart 2010.06.20. 12:35:37

@Perillustris: Sajnos ezek a "megoldások" figyelmen kívül hagyják azt a körülményt, hogy a pénzzel gazdálkodni is családban tanul meg az ember. A gyerekek zsebpénzt kapnak, s jó családban bevonják őket a családi döntések meghozatalába (pl. mennyit kell havi rendszerességgel félretenni ahhoz, hogy nyaralni mehessünk, ha két dologra nem futja, akkor melyiket válasszuk, stb.).
A cigány nem azért kerül hitelcsapdába, mert genetikailag rossz ember, hanem azért, mert nincs hol, nincs kitől megtanulni gazdálkodni a jövedelmével. S mivel nem tud gazdálkodni, a munkája eredményét sem látja, ezért elmegy a kedve a munkától is. Öngerjesztő folyamat.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 12:39:52

@békarépa: Naná, hogy csak így, hiszen a cigány közösség szándékosan visszarántja, árulónak tekinti azt, aki megpróbál kitörni. S ha sikerül neki, akkor kiközösíti. A kitört cigányok élete a legnehezebb. A fajtájuk kiközösíti, a többség pedig nem igazán fogadja be őket. Ez azért is probléma, mert a kitört cigányok teljesen elszakadnak közösségüktől és példájukkal nem tudnak részt venni az integráció folyamatában.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 12:52:26

Kedves libbant barátaim, az a gáz hogy az iskolákat a szülők szegregálják, miután rendszeresen megverik a gyereket a romák meg elszedik a kajáját meg a pénzét, sok "rasszista" szülő beíratja máshová a gyereket.
Így keletkeznek a szegregált osztályok és iskolák.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 12:53:22

@Húsleves: Ne aggódj, jó ideje figyelem az ilyen posztokat és mindenhol 2/3-ot is meghaladó mértékben a józan ész és a jóindulat!!! kerekedik felül a megszólalásokban. Ha eltekintünk néhány hülye rasszista (esetleg provokatív???) hozzászólástól, akkor látható, hogy megindult a normális párbeszéd és probléma megoldáskeresés az országban. Ez már jó jel.

Húsleves 2010.06.20. 13:02:04

@Krumpli Bogart: tényleg megindult, ezt én is látom. De azt is látom, hogy sokakat sikerül megvezetni a liberálisoknak, elég ha arra a kormányváltás után alig eltelt idő utáni devizaárfolyam körüli ribillióra gondolok, aminek a taktikája tényleg bejött számukra. Emlékeztetőül: 1. Kósa kimondta az ország valós helyzetét, erre a liberálisok azonnal pánikot gerjesztettek, mondván, az ilyen kijelentésekre érzékenyen reagál a piac. Az más kérdés, hogy szerintem a "piac" nem Kósa kijelentésére reagált így, hanem más dolgokra, és pont a liberális média által keltett hisztéria tett rá egy lapáttal. 2. Varga tett egy kijelentést, hogy megnyugtassa a "piac"-ot (ugye érted, miért teszem idézőjelbe?), ezt pedig úgy interpretálták, hogy Varga beismerte: az országot ragyogó helyzetben vette át.
Az ilyen dolgokat sajnos nagyon nehéz leszerelni, ugyanúgy, mint az olyan módszereiket, amikor álszent módon védik egyesek jogait úgy, hogy másokét csorbítják, és ezzel szándékosan feszültséget gerjesztenek. Sajnos úgy látom, hogy ez még mindig működik.

bigthereal 2010.06.20. 13:05:24

ez a poszt finoman szólva is fos...

és megint csak ismételni tudom magam, és a már elhangzottakat: csak azon lehet és érdemes segíteni, aki maga is változtatni akar a helyzetén!

fel kéne már fogni, hogy a cigányok gyökeresen eltérő hagyományokkal, társadalomfelfogással és kultúrával rendelkeznek, és nem is akarnak úgy élni, ahogy a többségi társadalom!

nem akarnak! hagyni kellene nekik, hogy éljék a saját életüket, de nem támogatva a 13. gyerek megszületését is!

aki nem ért egyet, csak tájékozódjon, milyen állapotok uralkodtak a miskolci sportcsarnokban a 400 felsőzsolcai cigány távozása után...

ralf 2010.06.20. 13:06:05

Aki szegény, és tesz magáért, az kapjon segítséget, aki nem, az ne. Aki segítséget kér, és él vele, az kapjon további segítséget. Aki segélyt kap, annak legyen meghatározva, mire költheti, mert a segély arra való, hogy úő és a családja ne éhezzen, ne fázzon. Aki nem erre költi, az maga támasztja alá, hogy nem szorul rá. Származástól függetlenül.

Aki lop, azt meg kell büntetni. Származástól függetlenül. Anyagi helyzettől függetlenül.

Ez nekem nem tűnik annyira bonyolultnak.

dupla vé 2010.06.20. 13:12:44

@békarépa: "akkor kinek hiszünk, a szövegnek, vagy a szemünknek?"

az a baj, hogy az "agymosott" emberek is a szemüknek hisznek. elhiszik, hogy a nagy kopasz napbarnított fiatalemberek, a 20M+ értékű gépjárműveikben ugyanolyan aranyos, szorgos dolgos kis cigánygyerekek, mint győzike a H3-ban az ertéelen.

egyébként meg ez így soha nem fog működni, ha a kisebbség van támogatva a többséggel szemben. ez a szegény kitörést biztosítunk a szegénységből azoknak akik dolgozni akarnak dolog nem működhet, mert a kisebbség eleve kap támogatást, segélyt, miért is akarna kitörni. az egyenlőre még többség, - de ha így megy hamarosan kisebbség - pedig hiába akar kitörni, ha nem igazolja hogy ő is valamely etnikumhoz tartozik.

nem lehetőséget, támogatást kell biztosítani, hanem kötelezővé kell tenni a munkát. meg kötelezővé tenni a munkáltatást. a kedves és jóságos, multik és bankok részére kötelezővé tenni 50 százalékos kisebbségi foglalkoztatást. meg kötelezővé tenni a szakképzésüket. aki meg nem nem hajlandó tanulni, dolgozni, tanítani, dolgoztatni, annak el lehet innen menni, vagy szervezett körülmények között vasra verve elvégezni a dolgát. más megoldás nincs.

ne attól legyünk már felvilágosultak, hogy egyenlőséget kiabálva többletet nyújtunk a kisebbségnek, hanem valóban ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel ruházzunk fel minden embert.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 13:14:31

Végtelenül álszent marhaságnak tartom egyébként az integrált oktatási rendszerben való és 18 éves korig tartó tankötelezettséget, valamint a családi pótlék iskolába járáshoz kötését, ami másra nem jó, mint az oktatás színvonalának lesüllyesztésére.
A jelenlegi közoktatási rendszer nem tud mit kezdeni a viselkedésmódja miatt kiközösített és tanulni nem akaró, de iskolába kényszerített kamaszokkal, akik miatt a minőségi oktatás terhére folyik a fegyelmezés.
Ki az a hülye, aki azt képzeli, hogy az iskolában való, állandó konfliktusokkal terhelt fizikai jelenlét a gyerek hasznára válik?
Arról már nem is beszélve, hogy a tananyag normális családban felnőtt átlaggyerekre készül, ezért a hátrányos helyzetű gyerek számára teljességgel használhatatlan. Hiába tanul meg deriválni az, aki éhes és ruhátlan, mert nem tud gazdálkodni. Hiába tanulja meg a növények szaporítószerveit az, aki néhány év múlva, gyermek fejjel szülni fog, mert nem tudja megakadályozni a terhességét.

Miért jó az, ha a gyerek teste jelen van az iskolában, miközben utál ott lenni és őt is mindenki utálja? Tudom, azért jó, mert az iskoláknak fejpénzük, a pedagógusoknak pedig munkahelyük van.

torró 2010.06.20. 13:15:01

Úgy látom mindenki ismeri a valós helyzetet.Már alig van olyan amit nem érintettek a kommentek,csak két adalékot szeretnék hozzátenni.Valamelyik este belekapcsoltam valamelyik TV műsorba ahol egy roma vezető mondta el ezeket a problémákat,mondván:teljesen felesleges valós problémákat a szőnyeg alá söpörni.Van roma bűnözés? Van! Ellopják a romák a parasztok termését? El!Stb,stb.. Ez már előre haladás ha már ők is kezdik belátni hogy ez így nem mehet tovább!
Még egy kis történet a jelenből.A gátakra kivitt rendőrök egyik parancsnoka mesélte hogy míg az emberei a zsákokkal küszködtek az egyik faluban,a romák a vb-t nézték a presszóban és kikiabáltak a rendőröknek hogy csendesebben tegyék a dolgukat mert nem hallják a közvetítést. És akkor csodálkoznak hogy valaki felháborodik? Bizony nagyon el rontottak itt valamit,valakik ezen a téren!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.20. 13:17:50

Most ez a cikk a szegényekről vagy a romákról szól?

stüszi 2010.06.20. 13:22:29

Én már igyekszem integrálódni, tanulok cigányul és gitározni is tudok. Ígérem mire kiírják a táblát, hogy Cigányország addigra rendes roma válik belőlem.
LMP

Krumpli Bogart 2010.06.20. 13:23:47

@bigthereal: "... nem akarnak! hagyni kellene nekik, hogy éljék a saját életüket, de nem támogatva a 13. gyerek megszületését is!..."

Sajnos nem lehet hagyni, mert ha hagyjuk, az unokáink, vagy a dédunokáink már nem tudnak majd kimenni az utcára.
A cigányok nem a támogatásért szülik a sok gyereket, hanem azért, mert ez a kultúrájukból fakad. Ha minden támogatást elvonsz tőlük, akkor egyszerűen leölnek, mint egy állatot és kifosztanak. (Az nem vigasz, hogy börtönbe kerülnek érte.)
Nem sok idő kell ahhoz, hogy mi, fehérek legyünk kisebbségben a Földön. Addig viszont sürgősen tenni kell valamit, ha az utódainkra élhető világot akarunk hagyni. MUSZÁJ ŐKET INTEGRÁLNI!!!! Magunk miatt....
Ezt tartsd szem előtt mindig!

hrcs_123 2010.06.20. 13:24:08

Akartam én, de a felénél belefáradtam...

Krumpli Bogart 2010.06.20. 13:27:06

@ralf: Nem is lenne bonyolult, ha nem torzította volna el a normális gondolkodást a liberális maszlag, amit felelőtlen politikusok politikai érdekek mentén nyomattak és egyesek még most is nyomatnak.
Kell egy kis idő, míg helyreáll a normális gondolkodás.

snq 2010.06.20. 13:32:17

>> Tisztességes emberek elkezdtek szervezkedni azért, hogy helyettesítsék az államot, amely képtelen a problémák megoldására.

na, végre valaki. hajrá Gárda!

Spiro 2010.06.20. 13:37:51

Az alapvető kérdés szerintem az, hogy fel kell-e zárkóztatni, vagy egyáltalán fel akarnak-e zárkózni, a ma helyesnek ítélt normákhoz, állapotokhoz. (erre senki sem tudja a helyes választ)

Nem feltétlenül biztos, hogy akiket fel akarunk zárkóztatni, azok igénylik is ezt.
Azzal is súlyos hibákat lehet elkövetni, ha saját normáinkat, civilizáltsági fokunkat akarjuk rá erőltetni másokra (ez valójában agresszió akármilyen jó szándék is vezérli).

Lehet, hogy nekik így jó, ahogy van, és nem kíváncsiak a „társadalom”, az „állam”, a „többség” elvárt integrációs törekvésekre, de a segélyeket, támogatásokat elfogadják, ha azért nincs elvárás. (a szerző által vázolt program szerintem nem alkalmazható, hiszen a helyzet valójában inkább az amerikai indiánok társadalmi integrációs problémájával hasonlatos, akik mérsékelten akarnak integrálódni)

Azt kell mondanom, hogy a felzárkóztatási, asszimilálási vágy, inkább a többség félelméből fakad, hiszen vélt, vagy valós veszélyként élik meg az eltérő berendezkedésű, felfogású társaság életvitelét, cselekedeteit.

Minden felzárkóztatási kísérlet a többség érdeksérelmével jár, hiszen kivételezett helyzetbe hozza a felzárkóztatni kívántakat, és a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben rendkívül alacsony erre a befogadó készség.

Másrészről az elmúlt 40 év segélyezési rendszerének kudarca rá kellene, hogy világítson már arra, hogy nem segélyeket osztogatni, hanem a saját munkán alapuló boldogulást kellene elősegíteni. Továbbá azt kell már tudomásul venni, hogy vannak, lesznek a társadalmi átlagtól alacsonyabb szinten szocializálódott, vagy civilizálódott rétegek, akik nem akarnak minden áron felzárkozni.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 13:39:02

@stüszi: Az a vicc, hogy ez nem vicc. Nekünk is közelednünk kell és törekednünk kell kapcsolatot építeni a civilizált színesekkel.
el, hogy az unokád, dédunokád már esetleg félvér lesz, mert ő fog jobban járni, ha nem tudja kiközösíteni "kisebbségi fehér"-ként a színes bőrű többség.

gitáros 2010.06.20. 13:45:54

@Krumpli Bogart:
Te büszke árja fasz, ha egy picit tájékozódnál, tudnád, hogy kábé húsz százalékos a részed a Föld népességéből.

békarépa 2010.06.20. 13:50:37

@dupla vé:

egyet értek. nem panaszként de néhány adat a saját életemből - a segélyezés kapcsán:

jeles tanulóként, kitűnő érettségivel kerültem borsodi kisvárosból bp.-re öt éves egyetemre félárvaként. a család a rendszerváltást követően rohamosan szegényedett, anyám havi 17-20 E Ft-ért dolgozott (90-es évek közepe), így otthonról segítséget nem várhattam.

egyetemi szoc.támból a kollégiumot tudtam kifizetni, míg vállalkozó szülők gyermeke/csókosok 2-3X annyit kaptak.
Jól tanultam, de a tanulmányi ösztöndíj jó része tankönyvre ment el.
nekem semmilyen segély nem járt. néha szabályosan éheztem, de jobbára csak folyamatosan éhes voltam, és mégis beosztottam a pénzt - volt, hogy napi 200-250 Ft jutott - valamint szorgalmi időszakban amikor lehetett, dolgoztam.
valódi segítséget 1999-2000 évben a kormány "esélyt a tanulásra" közalapítványától kaptam - havi kb.15 E Ft-ot. ezúton is köszönet.
majdnem summa cum laude diplomáztam.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.06.20. 13:56:55

"Az állam, úgy tűnik, a roma telepek árvízi védelmét sem biztosította tökéletesen, a telepek nem voltak annyira fontosak"

Elmész te a fenébe. Bizonyára aszerint rakták le a homokzsákokat, hogy roma vagy nem roma lakik ott. Ostoba.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.20. 14:11:52

@VJV Man: A szegénység látszik a házon, de szar és a szemét nem eszi meg őket...

Ez igaz... Szegénység nem egyenlő azzal hogy szarban élünk és úgy néz ki portánk mint egy szemétdomb. Az nem szegénység hanem igénytelenség...

neurotikk! (törölt) 2010.06.20. 14:28:55

@balu_a_medve:
"Talán adni kellene nekik földgázt."
Hogyne. Mert az hogy adtunk nekik eddigfeltetelek nelkul, hogy eletbenmaradjanak eppenhogy es szaporodjanak tovabbi eppenhogy eletbenmaradokat letrehozva, az nagyon hatekony volt am, latjuk.
Add nekik te a beveteled felet tuzifara, ha ilyen okos vagy es szerinted ez segit. Gyerunk! Ne csak a levegobe beszelj.

""semmit sem hajlandók tenni magukért, stb.", de a tüzifalopás ennek az ellenkezőjét bizonyítja"
Eletrevalosag a lopas? Akkor ugye nem haragszol ha a sajat es a csaladom boldogulasa erdekeben ha elvesztem a munkam betorok hozzad es elhozom az ertekeket? Tuti nem, hisz te mas tulajdonanak eltulajdonitasat ha nyomos erdekben tortenik - a csaladom eletbenmaradas ilyennek szamit, egyertlemu - az ertekelendo cselekedet, te igy gondolod.
Ha a te fadat lopjak amibol te es a csaladod el, akkor mit mondanal? Az valaki tulajdona amivel szandekai vannak, nem ajendekba szanta, ugyebar. Ha szerinted ez eletrevalosag, koltozz kozejuk, es mikor elmesz otthonrol hagyd nyitva az ajtodat. Ha mar ilyen jotet lelek vagy, legyen szegenyeknek mit enni a hutodbol.
Szerinted csak a hutot uritenek ki? :DDD

A programok egyebkent jonak hangzanak, bar a csoportos adossag ahogy allnak egymashoz is nem biztos hogy bejon, sot. De hatha tevedek. Az eddigi modszerek nem mukodtek, a jotekonykodas nem segit egy cseppet sem. Ne halat adj hanem tanits meg halaszni, mondjak, ez inkabb annak hangzik. Lehetoseget kell adni nem ajendekot.
Ez a korlatok nelkuli segely faszsag ez hulyeseg, ajandekozni nem kell.

gyilkos fűegér 2010.06.20. 14:34:44

Csak kifejezetten a lopás témához szeretnék szólni: amíg a rendes, fehér, amúgy teljesen illegális "vállalkozó" szemrebbenés nélkül átvesz csatornafedéltől zsilipkapuig BÁRMIT, addig azt el is lopják. Vagy a cigány. Vagy más. Amíg te meg én megvesszük a "kamionról leesett" plazmatévét, parfümöt, levis 501-est, addig azt el is lopják. Vagy a cigány. Vagy más.
A legszebb persze "okosban", "olcsóért" szerzett gépen pötyögni a "cigányok lopják a fát" kommenteket...

oraculum_dixit 2010.06.20. 14:44:58

1. Láthatólag úgy vitatkoztok itt a szegregáció és integráció előnyei és hátrányai felől, hogy fogalmatok sincsen arról, hogy ezek a fogalmak mit jelentenek.
Az nem kérdés, hogy az intergáció a hatékonyabb pedagógiai módszer, ezt statisztikai módszerekkel többször, több helyütt igazolták már. Az a kérdés, mit értünk integráció alatt. Hát kérem NEM azt, hogy az amúgy 30-35 fős osztályban vegyesen vannak mindenféle bőrszínű, kulturális hátterű és intellektuális képességű gyerekek, osztán az egy szem tanító, aki épp annyit tud az integráció mibenlétéről, mint az itt hozzászólók 99%-a, megpróbálja őket megtanítani 6 hónap alatt írni-olvasni, mert a szülők azt várják, hogy gyorsan haladjon.
A hatékony integrációnak vannak bizonyos előfeltételei, amelyeknek biztosítása kemény pénzekbe kerül (kislétszámú csoportok, a tanító mellé speciális képzettségű asszisztensek, készségfejlesztésre alkalmas pedagógiai programok és módszerek, a pedagógusok folyamatos mentális és szakmai támogatása) -- ezzel szemben az integráció jelszavának hangoztatása tök ingyen van! Vegyük már észre, hogy az orrunknál fogva vezetnek bennünket! Ebben az országban nem volt oktatási reform -- sem libsi, sem másmilyen. Itt csak a jelszavak átfestésére futja minden kormányzati ciklusban, a tényleges oktatási reform ugyanis pénzbe kerülne. Azt Finnországban csinálták meg, tessék az ő hatékonysági mutatóikat nézni, ha arra kiváncsiak a kedves kommentelők, hogy mit tud egy korszerű, integrált oktatási rendszer!!! Sok-sok pénzükbe került. Ezzel eszemben nálunk utoljára Klebelsberg Kúnónak sikerült az oktatás fejlesztését mint elsődleges preferenciát elfogadtatni magyar törvényhozókkal. (Pedig akkor is éppen elég nagy szarban volt az ország...)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 14:46:25

@gitáros: Cigány vagy, ugye? A csúnya rasszisták meg minden ok nélkül kirekesztenek. :)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 14:50:17

@gyilkos fűegér: Tehát akkor nem lopják a fát?

Egyébként megoldás lenne az is, ha nem lopni kellene, hanem szervezetten, a kijelölt helyről, szabályszerűen, ellenőrzött körülmények között gyűjthetnének fát.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 14:53:17

a kommentek nagyon elkeserítőek. Csak azért nem moderáltam és zártam le a kommentelést, mert bízom abban, hogy olvasóink többsége mélyen megveti a hozzászólók többségének álláspontját, és hozzám hasonlóan rosszul van ezektől a véleményektől.

joerg1234 2010.06.20. 14:54:12

akkor az obdusman meg az össze többi semmirekellő ne ugasson, ha az állam kivenné cigány gyereket a környezetéből és bentlakásos iskolába küldené, hogy ne lássa azt ami otthon van
ezzel párhuzamosan segély kaphat családja, de el lehet huzni közmunkára, pl csatornát tisztítani, hogy árvizet elvezesse, lehet gátat építeni, hogy árvizet megfogja, lehet földekre menni kapálni és aratni, hogy ne kelljen lopni
na, majd ha ez beindult, akkor lehet szó a többiről
felnőtt két cigánygeneráció aki nem látta szüleit dolgozni, csak segélyen élni és lopni

ez a gond

és ez vonatkozik mindenkire aki baszik elmenni dolgozni

Húsleves 2010.06.20. 14:58:20

@gyilkos fűegér: itt senki sem írt olyat, hogy csak a cigányokat kell büntetni lopásért. De azért ügyesen belemagyaráztad.

somogg (törölt) 2010.06.20. 15:01:39

a sok ostoba ciganyozo jo lenne ha megertene, hogy ezek a programok legalabb annyira a tobbsegi tarsadalom erdekeit szolgaljak mint a ciganyoket. Egyszeru, minnel tobbnek van munkaja, annal kevesebb lop. Minnel kevesebb el olyan korulmanyek kozott, ahol nincs mit vesztenie, annal felelosebben gondolkodik es nem lesz 177 gyereke, mert lesz vesztenivaloja. Mind harom program a lehetoseg megadasarol szol, azoknak, akik tenni akarnak magukert. Nem segely ami csak jar, vagy ciganyonkormanyzat, amit a szemet politikusok a hasonszoru cigany politikusokkal karoltva szavazatszerzesre/lopasra hasznalnak.

ezek a programok nem ajandekok, hiszen dolgozni majd emberunknak kell, hanem lehetosegek olyanoknak, akik olyan melyre sullyedtek, hogy segitseg nelkul nem tudnak elindulni felfele.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:05:37

@dtk74: És szerencse hogy a magyarokat sem hozzád hasonló prekoncepcióval ítélik meg akik befektetésről, pénzről, szakmai programokról döntenek a világban, különben a nyilazós tolvajbanda nem kapna se jó szót, se egyebet. Talán meglep, de a nyugat nincs rólunk túl jó véleménnyel, ott is sok embernek vannak prekoncepciói. Minket nem a kultúrnépek közé sorolnak a nagy tömegek. Reméljük idővel ez változik. Rajtad is múlik.

Akik pénzről és szakmai programokról döntenek, azok nem ítélnek meg embereket, mert azok csak befektetéseik hasznát és politikai preferenciáikat nézik. Tehát ez nem rajtunk múlik.
Én sem vagyok jó véleménnyel a "nyugatról", s részemről nem sorolom őket a kultúrnépek közé, különösen, mivel a kultúrnép fogalmat nem vagyok hajlandó a nyugat önmagáról alkotott definíciója szerint használni.

Ha végre épen gondolkodó emberek, nem pedig hagymázas politikai téveszmék kiagyalói fogják kezelni a társadalmi problémákat, akkor talán lesz megoldás, mert eddig minden volt, csak megoldás nem. Rajtad is múlik.

Húsleves 2010.06.20. 15:06:30

@calam: azért nem zártad le és moderáltad a kommentelést, mert pontosan azt szeretnéd láttatni, hogy azok, akik nem értenek egyet azzal, ami a cikkben van, csak rasszisták lehetnek. Vannak itt nagyon értelmes érvek, amik rámutatnak a cikk egyoldalú és manipulatív voltára.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:07:17

@somogg: Azért itt nem sok ostoba cigányozó kommentel.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 15:10:09

@Húsleves: lelepleztél. törlöm a blogot a rendszerből.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:11:16

@Húsleves: Ez egy balliberális taktika. Érzékeny témát érintő postokat nyomnak fel és várják a hatást, hogy sipítozhassanak, micsoda rasszizmus-antiszemitizmus-homofóbia uralkodik ebben az országban.
Ha ezekből gyér a felhozatal, akkor bérkommentelnek néhányat. Az internet elbírja. :)

szobatars 2010.06.20. 15:11:29

A blog tartalmára térve, úgy tűnik egy dolog biztos ebben az egészben:
"szakértői csapat már közös konferenciát is tartott Washingtonban a program kitalálóival."

Szóval egy kis létszámú csoport az "elitből" utazott egy jót közpénzből...

oraculum_dixit 2010.06.20. 15:12:14

2. Az is elég szánalmas, hogy mennyire hülyének nézitek egymást. Az egyik oldal azt hiszi, hogy az ellenfelei mind rószaszín tűllszoknyácskákban szappanbuborékot fúvó naív idióták, akik még sosem láttak cigányt; a másik meg azt hiszi, hogy mindenki náci, aki nem örül annak, ha beköltözik egy primitív roma család a szomszédjába.

Azt kéne végre megérteni, hogy a primitívség nem romaság kérdése, és hogy ha egy gyerek olyan körülmények és normák közé születik, mint a magyar roma gyerekek egy jelentős hányada, akkor valósággal predestinálva lesz arra, hogy primitív és kultúrnemzetek számára elfogadhatatlan munkaerkölccsel, normákkal élő személy válik belőle. Az a kérdés, hogy az a szerencsétlen kisbaba maga tehet arról, hogy ez szinte az egyetlen kilátása?

Nyóckerben 30 éve dolgozó tanítónő barátnőm szerint a roma gyerekek között éppolyan arányban vannak értelmes, tehetséges, szimpatikus gyerekek, mint a nem romák között. Persze vannak dolgok, amit egy többségi roma osztályban muszáj tanítani, ami a nem-roma osztályban otthon megtanult dologként előfeltételezhető, de egyszerűen neki kell állni, meg kell tanítani, ahelyett, hogy tudatlanságuk miatt megaláznánk a gyerekeket. Azt is mondja, hogy a roma szülők általában együttműködőbbek, mint a nem-roma szülők. Meglepő, ugye?

A magyar társadalomnak az az érdeke, hogy a romákat integráljuk. A nem romák alig szaporodnak, a 9 év alatti magyar gyerekeknek már a fele roma, az arányuk egyre nő. Nincsen hova elküldeni őket, ráadásul szükségünk is lenne a felnövő generációkra. Magyarul ez nem kívánságműsor, vagy sikerül a romákat felemelnünk az egyelőre még többségi nem-roma magyar társadalom szintjére, vagy pár évtized múlva egy olyan Romaországban leszünk megtűrt vagy üldözött kisebbség, amilyet rémálmainkban sem szeretnénk látni.

Húsleves 2010.06.20. 15:12:48

@calam: Gratulálok, jól mutatja mennyi közöd van neked meg a hasonló "tanítóknak" bármiféle társadalmi problémához.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:16:06

@oraculum_dixit: A finn példa jó, de ha csak kevés pénz van, akkor abból kell gazdálkodni. Pl. úgy, hogy az integrált oktatásban való részvételre való felkészítést a közoktatás megkezdése előtt, tehát a közoktatás rendszerén kívül hajtjuk végre. Biztos, hogy kevésbé hatékony, de már egy fokkal jobb a semminél.

Húsleves 2010.06.20. 15:18:56

@Krumpli Bogart: igen, főleg ez a mondat tetszik: "bízom abban, hogy olvasóink többsége mélyen megveti a hozzászólók többségének álláspontját, és hozzám hasonlóan rosszul van ezektől a véleményektől".
Jól mutatja a liberális gondolkodást. Fennen hirdetik, hogy szeretik a nyilvánosságot, de rosszul lesznek, ha az emberek véleménye nem egyezik az általuk jónak beállított nézetekkel.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 15:22:16

@Húsleves: te valamit tökre félreértesz. a nyilvánosságot megkaptad, engedem, hogy kommenteljél. a liberális nem attól liberális, hogy nincs véleménye, hogy ne lehetne rosszul bizonyos véleményektől, hanem, hogy hagyja, hogy elmondja a másik is, aztán vagy megpróbál vele vitatkozni vagy nem. maximum a racionális vita eszközeivel próbál hatni a vitapartnerére.
teljes tévedésben vagy

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:23:55

@szobatars: Az a baj, hogy a programot nem a romák problémájának megoldására fejlesztették ki. Meg az is probléma, hogy Washingtonig kell menni egy ilyen programért, ugyanis Európában még senkinek nem sikerült megoldania , még a dtk74 által istenített "nyugati kultúrnépeknek" sem.
De majd most!!! Itt!!! :)))

Húsleves 2010.06.20. 15:25:18

@calam: te célozgattál arra, hogy legszívesebben lezárnád a kommentelést. Ha félreértettem, akkor szerintem félreérthető volt.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:25:37

@calam: Te viszont a "vagy nem" vitatkozást választottad.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 15:25:53

@Krumpli Bogart: Európában az sem egységes, hogy kiket tekintenek cigánynak.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:29:34

@calam: Te vagy tévedésben. Itt a hozzászólók többsége keresi a megoldást, nem pedig cigányozik.
Vagy te úgy gondolod, hogy mindenkit ítéljenek el az olvasók, aki nem pontosan a te nézeteidet osztja?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 15:30:38

@Krumpli Bogart: így van, én nem szálltam be a vitába, mert nem láttam értelmét. Ugyanis látványosan egy cigánykutatás eredményét sem ismerik a kommentelők, én nekem meg most nincs időm fejtágítót tartani.
Az, hogy valami megfordul a fejemben még nem jelent semmit. Attól nem lesz valami kevésbé liberális cselekvés, hogy elgondolkozom egy adott technikai lehetőségen. Amúgy is: van kommentpolitikánk, amit hónapokkal ezelőtt nyilvánossá tettünk, teljesen liberális, bőven szórhattam volna a kommenteket. Ráadásul attól még, hogy esetleg moderállak semmilyen jogod nem sérül. Nyithatsz blogot, írhatsz, vitatkozhatsz. Itt vendég vagy.

Nyugodtan vitatkozz csak, semmilyen ponton nem sérült semmilyen liberális elv.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:33:50

@calam: Nem bizony. Magyarországon sem.
Én pl. nem azt tekintem cigánynak, aki cigány származású, hanem azt, aki a cigány szubkultúrából fakadó, számomra elviselhetetlen magatartást tanúsítja.
Bőrszíne, származása miatt senkit nem tekintek cigánynak, de tiszteletben tartom, ha valakinek cigány identitása van. Az ő dolga, ha ahhoz a közösséghez sorolja magát.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.06.20. 15:37:33

@pandacsökiboborján:

Ha-ha! El vagy tévedve. Gert Wilders egészen más mint a jobbik. Én nagyon támogatom.

azember 2010.06.20. 15:38:28

Két cigány(nem roma)beszélget 2030-ban az országház lépcsőjén: Te gazsi mi a csudát csnyájunk ezzel a magyar kisebbséggel?

Videofon 2010.06.20. 15:38:44

@calam:
A racionális vita eszközeivel megmagyaráznád nekem, hogy mi köze a szegények bankjához egy olyan pénzlenyúlásnak, ahol a kihelyezett hitel többszöröse a működési költség (Kiútprogram). Ja, hogy annak hazzudja magát? Nem muszáj ám blogolnod, ha arra is lusta vagy, hogy fél órát rászánj a témára, amiről írsz.
Az, hogy az álami támogatások magánzsebekbe vándorlását "civilek esélyének" nevezed, nem liberalizmus, hanem ostobaság. Rosszabb esetben cinikus talpnyalás.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 15:39:14

@calam: Ne is tarts fejtágítót, mert ez itt egy blog. Én pl. több cigánykutatás eredményét ismerem, meg ismerem ezeknek a kutatásoknak a mozgatórugóit is.

Tudod, Semmelweis jut eszembe, akit kora elismert tudósai kiröhögtek a kézmosás mániájával, ma pedig az anyák megmentőjét tiszteljük benne. Ennyit a tudomány "éredményeiről". Ma nem készülhet olyan tudományos körben elismert kutatás, ami a romákat a legcsekélyebb mértékben is felelőssé tenné saját problémáikért.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 15:50:55

@Videofon: okk.

@Krumpli Bogart: értem. okk. te vagy a következő semmelweis

Videofon 2010.06.20. 15:55:43

@calam:
"okk."
Ez volt a magyarázatod?
Még egyszer megkérdem: Miért nevezed szegények bankjának azt a pénzlenyúlást, ahol a kihelyezett hitel többszöröse a működési költség?

Húsleves 2010.06.20. 15:55:48

@Krumpli Bogart: igen, sajnos pontosan ez a probléma. És pontosan ez akadályozza meg, hogy feltárjuk és kezeljük a VALÓS okokat. Ehelyett olyan önjelölt csoportok veszik a kezükbe a sorsukat, akik annyit sem tudnak (pontosabban nem akarnak tudni) a valóságról, hogy az előítéletességnek ugyanúgy VAN OKA, mint a romák problémáinak. A legtöbbet a gyűlölködés terjedéséért pedig pontosan ők tesznek, azzal, hogy úgy "tesznek a romákért", hogy közben más embereknek ártanak. És a hatalmas szociális érzékenységükkel nem értik, hogy a magyaroknak miért nem tetszik, ha a magasabb cél érdekében a gyerekük minden nap kirabolva és laposra verve jön haza az iskolából.

oraculum_dixit 2010.06.20. 15:58:31

3. Tökéletesen megértem az általános szkepticizmust, ami a civil szervezetek motívumait illeti. Sajnos kis hazánkban sikerült a közvéleményt a civil mozgalmak ellen fordítani, mert a civil szervezetek egy jelentős hányada valóban a korrupció elosztó-központjaikként működnek, no meg megélhetési-jótékonykodók ügyes vállalkozásaiként, ahonnan a propagandájukban hirdetett célcsoportnak alig csurran valami, de ők jól élnek a naivan adakozó támogatók hiszékenységéből illetve a megfontoltan adakozó lobbisták pénzéből.

DE ebből éppúgy NEM következik, hogy MINDEN civil szervezet pénzmosóhely, mint ahogy az a következtetés is téves, mely a nagyvolumenű roma-bűnözésből azt a konklúziót vonja le, hogy MINDEN roma bűnöző. NEM MINDEN ROMA BŰNÖZŐ, nem annak születnek.
A romáknak IS lehetőséget kell biztosítani arra, hogy tisztességes munkával megkereshessék a megélhetésükhöz szükséges pénzt, illetve ösztöndíjprogramokkal és valós oktatási reformok révén segíteni kell a roma gyerekek felemelkedését.
Akik azt hiszik, hogy erre kapnak/kaptak VALÓS esélyt a romák tömegei ez elmúlt 50-100 évben, azok nagyon tájékozatlanok, illetve hagyták magukat megtéveszteni az egymást követő kormányzatok önfényezésének, ahelyett, hogy utánanéztek volna annak, hogy valójában hova ment a pénz, illetve hogyan "segítettek" a romákon.
Abban mindenki egyetért, hogy a segélyezési rendszer zsákutca, mert nem segélyre, hanem munkalehetőségre, magasabb képzettségre van szükségük.

Egy csónakban evezünk, kár fröcsögni egymásra.

Amikor a feketéket felszabadították, akkor róluk is sokan ugyanúgy gondolkodtak, mint ma itt a romákról. Hogy lusták, hogy állandó fehér ösztökélés nélkül semmire sem viszik, hogy ostobák, hogy kultúrálatlanok.
Valóban ostobák és kultúrálatlanok is voltak.
Nem az amerikai feketék különleges emberi tulajdonságainak, hanem az amerikai társadalom működésének köszönhető, ha mára egyértelműen kiderült, hogy a feketék képességei és hozzááállása sem lényegesen más, mint a fehéreké általában. Az amerikai társadalom is messze van a tökéletességtől. Máig van rasszizmus ott is. Csak kicsivel működik jobban, mint itt, talán erre a kicsire mi is képesek lennénk.

Időbe és bizony pénzbe is tellik, ezt nem vonom kétségbe. De ahelyett, hogy azt ismételgetjük, hogy ők tehetnek róla, hogy nem sikerül, miközben érdemben nem történik semmi, és olyan reformokat bírálunk, melyek rendre papíron maradtak, végre tenni is kéne valamit.

Napóleon elvtárs · http://relativ.blog.hu/ 2010.06.20. 15:59:54

Harlem Children's Zone, kiútprogram bangladesi mintára, jogsegélypontok? Szörnyű, hogy ide jutott ez az ország. 20-25 évvel ezelőtt meglepő lett volna ilyen kezdeményezésekről tudomást szerezni hazánkkal kapcsolatban. A rendszerváltozás éveiben egy kicsit talán az is pesszimistának tűnt aki azt vallotta, hogy 20 év múlva érjük utol a nyugatot. Ha valaki bangladesi meg harlemi mintákról vizionált volna talán meg is kövezik. Napjainkban ez a realitás.
Mindenesetre jól jelzi a "fejlődés" menetét.
Újabb húszas múlva talán az infláció lassításának zimbabwei módszerét fogjuk tanulmányozni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 16:00:07

@Videofon: tudsz valami linket adni erről? mert amit én olvastam az mondjuk pont nem erről szól. ráadásul a graemen sem.
@Krumpli Bogart: esetleg egy bibliográfiát tudsz mondani, hogy miket olvastál?

oraculum_dixit 2010.06.20. 16:06:44

@Krumpli Bogart: erre elvileg az óvoda volna a megfelelő színtér, de arra ugyanazok az elvek érvényesek, mint az iskolára:
1. kislétszámú csoportokat működtetni többe kerül, bár hatékonyabb
2. az óvónőket megfelelően kiképezni, továbbképezni, mentálisan és szakmailag támogatni sok pénzbe kerül, bár hatékonyabb
3. plusz személyzetet (fejlesztőpedagógusokat, pszichológusokat) alkalmazni sok pénzbe kerül, bár...

De hadd jegyezzem meg azt is, ne higgyük már, hogy szegény ország vagyunk! Hiszen olyan alagútrendszert építünk a mi kis dimbes-dombos vidékeinkre, hogy még az Alpokban is megirigyelhetik! És ami közpénz elfolyik a magyar elit zsebébe, abból az egész oktatást gatyába lehetne rázni, és nagyon hatékony roma integrációs programot is lehetne megvalósítani belőle.
Nem vagyunk mi szegények, történetesen a világ gazdagabbik feléhez tartozunk. Csak éppen nem arra és nem úgy költjük el a pénzt, amire érdemes volna, ahogyan hatékony volna. Ez a probléma.

dupla vé 2010.06.20. 16:09:15

@calam: "Európában az sem egységes, hogy kiket tekintenek cigánynak"

akkor hogy lehet ránksózni egy programot a pontosan körül sem írt probléma megoldására?
és miért lehet az, hogy aki valóban az egyenlőségüket hirdeti és nem a mindenáron pozitív diszkriminációt a kisebbségnek elvet preferálná, az kirekesztő, szélsőséges, stb. jelzőket kapja?
és miért van az, hogy az emberek személyes tapasztalatait próbálja nap mint nap az "elit" megcáfolni és védeni őket, és ezzel egyre nagyobb legitimációt adni az előidézőknek?
miért támadja és és rekeszti ki a "nyitott gondolkodásmód" a velük nem egyező véleményeket, amire rásütik az előítéletet, - holott tudják, hogy utóítélet - és miért nem a valódi párbeszéd történik meg, mert ha csak az egy véleményen lévők vitáznak, a probléma sosem fog megoldódni.
miért van az, hogy az egyik banda csak ezt a "zárlatos akkumulátort" akarja feltölteni új és mégújabb módszerekkel, aki meg azt mondja, hogy egy új aksi kéne meg némi benzin a tankba, hogy beinduljon a szekér, azt nemhogy nem hallgatják meg, de még ki is zavarják a műhelyből?

nekem úgy tűnik ezek a programok a probléma fenntartását és elmélyítését célozzák, ettől az újabbtól sem kell csodát várni.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:09:41

@oraculum_dixit: Tenni viszont nem lehet, mert a liberálisok eluralták ezt a terepet, s neki az az elvük, hogy mindenkinek toleránsnak kell lennie, csak azt nem lehet tolerálni, ha valaki másképp gondolkodik, mint ők.
Ha azt mondjuk, hogy hasznosnak tartanánk a szegregációt valamilyen formájában, akkor azonnal visítanak a liberálisok, a mondatot sem lehet befejezni, mert a szegregáció kifejezést természetesen csakis és kizárólag olyan értelemben lehet használni, ahogyan azt a liberálisok definiálták. Ez csak egy példa volt, arra akartam utalni, hogy a liberalizmus itthoni formája felbecsülhetetlen károkat okozott a romakérdés megoldása terén.
Ezt a problémakört először ki kell szabadítani a liberális demagógiából, aztán jóindulattal és józan ésszel tenni kell már végre valamit.

Húsleves 2010.06.20. 16:10:48

@oraculum_dixit: ez sommás megállapítás, de nem tartom valószínűnek, hogy akik csapolják az ország pénzét, most elszégyellik magukat, és visszaadják, azzal a kikötéssel, hogy fordítsuk a romákra. Így hát ez is, meg az is a mi pénzünkből megy.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:12:13

@dupla vé: Persze, mert sokan élnek nagyon jól ebből a problémából.

pandacsökiboborján 2010.06.20. 16:16:31

olyan falvakban,ahol már csak cigánygyerekek vannak, milyen szegregációról és hátrányos megkülönböztetésről lehet beszélni?
ma ebben az országban a magyarok vannak hátrányosan megkülönböztetve.
lehet hogy egyes régiókban többségben lesznek a cigányok, de azok nyomortelepek lesznek, mint ahogy most is azok. csak egy kurva nagy betonfalat kell köréépíteni,mint Szlovákiában teszik.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:22:57

@calam: Nem akarok. Pl. azért nem, mert van köztük általad "eretnek"-nek minősíthető tanulmány, s nem adom meg neked azt az előnyt, hogy egy ilyen blogon a saját szempontjaid szerint liberális módon ugrálj.
A cigányok "agyon vannak kutatva", megoldás pedig nincs. Ha az általad helyesnek vélt (szerintem viszont röhejes) kutatási eredmények helyesek lennének, akkor már elindulhatott volna valami a megoldás felé. De nem indult el semmi. Még a cigány közösség sajátosságait sem illik megfogalmazni (ami kiindulópont lehetne a megoldás felé), mert azonnal fajelméleti kérdést csináltok belőle. Egyszerűen ártotok a cigányságnak a liberális maszlaggal. Nem az a jó szülő, aki majomszeretettel neveli felelőtlenségre a kölykét.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 16:26:25

@Krumpli Bogart: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ez jó, örülök. nagyjából akkor már be is tudom lőni, mennyire komolyan vehető a véleményed.

az agyonkutatásról: sardobalo.blog.hu/2009/10/17/az_agyonkutatott_ismeretlen

az pedig, hogy a szociológusok mint mondanak, teljesen különbözik a politikai aktoroktól. tudod, tudós<---->politikus

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:27:28

@pandacsökiboborján:
Angliában így sorvadt el az állami oktatás. A szülők (adófizetők!!!!) inkább megpúposodtak a munkában, hogy fizetős magániskolákba járjanak a gyerekeik, mert a plebs ellepte az állami iskolákat.
Lehet, hogy itt is az a cél, hogy visszavonuljon az állam és zsírosra hízzanak a magániskolák fenntartói.

Húsleves 2010.06.20. 16:28:40

@Krumpli Bogart: sajnos nem majomszeretetről van szó, sokkal inkább arról, hogy eszköznek használják a cigánykérdést. Jellemző például, hogy miközben a saját problémáinkat sem tudjuk megoldani, az LMP programjában az is szerepel, hogy telepítsünk be környezetkárosult országokból szegényeket. Elég nyilvánvaló, hogy nem megoldani akarják a liberálisok a problémákat, hanem látszatmegoldások mögé bújva állandósítani.

Videofon 2010.06.20. 16:31:58

@calam:
Nem tudok. :D
Ma már nem.
www.kiutprogram.hu/
Ugye, milyen érdekes?
(Valaki hülye kitette a valós adatokat. Karbantartani kell hát sürgösen az oldalt.)

oraculum_dixit 2010.06.20. 16:34:38

@Húsleves: Nem "önjelölt csoportok" tehetnek arról, hogy a gyerekedet megverik az iskolában, akárkikre is utalsz.

A magyar iskolák nagy része jelenleg alig tud többet, mint egy gyermekmegőrző, annak sem elég biztonságos.
Miért? -- Mert ha összezárnak 30-35 gyereket egy akkora terembe, ami maximum húsznak lenne ideális, akkor éppen úgy fognak viselkedni, mint a kísérleti patkányok, amikor túlzsúfolják őket. Ráadásul a tananyag jórésze elavult, a tanárok jó része kiégett, eszköztelen, mert a tanárképzés nagyon alacsony színvonalú és a fizetések nem versenyképesek, az óraszámokat folyamatosan emelik, és a stressz azért is növekszik, mert már biztos állást sem jelent a tanári pálya, tanármunkanélküliség van, sokakat csak átmeneti időre kötött szerződéssel vesznek fel, nem érzik magukat biztonságban, frusztráltak, túlterheltek, minőségellenőrzés viszont nincsen, de a gyerekszám csökkenése és a finanszírozási rendszer jellegzetességei miatt a tanárokat arra kényszerítik, hogy ne buktassanak, kozmetikázzák az eredményeket, miközben tanítani sem az objektív körülmények, sem a saját képzettségük és hozzáállásuk mellett nem ideális, tehát marad a gyermekmegőrzés.
Mindemellett a magyar társadalomban a tudás presztízse relatíve alacsony, és ez nem csak a romákra igaz. Értelmiségi túlképzés van, a legtöbb diploma jelenleg alig ér valamit.

Mit vársz olyan gyerekektől, akik már az iskolában azt tapasztalják, hogy frusztrált és kiégett, eszköztelen felnőttek túlnyomóan olyan tevékenységekre próbálják rávenni őket, amelyeknek láthatólag kevés értelmük van, és képtelenek meggyőzni a gyerekeket arról, hogy lenne, mivel már maguk sem hiszik, hogy lenne?

Oktatási reform kéne, radikális csoportlétszám-csökkentésekkel, tananyag modernizálással, tanárképzési reformmal, fizetésemeléssel, szakmai ellenőrzéssel, hatékony pedagógiai programok bevezetésével.

Ehelyett mi csinál az új magyar kormányzat? Újra lehet buktatni -- ez az oktatási reform kéremszépen. És milyen olcsó reform!
Egy karót bevésni ugyanannyiba kerül, mint bármilyen más jegyet.
Hurrá, megoldottuk az összes problémánkat.
Ettől bizonyára javulni fog a diákok motiváltsága és a tanárok közérzete, és sokkal kevesebb lesz az agresszió is, ugyanabban az osztályteremben, ahol ugyanúgy 30-35 gyerek van, csak mégnagyobb részük túlkoros, lebukott, akiket még fiatalabb korukban ábrándított ki a magyar oktatási rendszer. Majd ők létrehozzák a maguk kis erőszakszervezeteit az iskolákban, és akkor majd rend lesz! (A maffiaháborúkat majd lezavarják az iskolán kívül, reméljük.)

(A bukásról a gyerek tehet legkevésbé. Sokkal inkább tehet róla a rossz pedagógus, és a hülye és ellenséges szülő, és az optimálistól távol levő körülmények mind az iskolában, mind otthon.)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:34:46

@calam: Természetesen én is rögtön bemértem, hogy a te véleményed mennyire vehető komolyan.
Szélbe kiáltott üres szavak!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 16:36:01

@Krumpli Bogart: nézd, nem vagy hajlandó hivatkozni, ha kell bármikor linkelek cikkeket, te nem vagy hajlandó, vagy nem is tudsz. ezért vagy komolyan vehetetlen.

Videofon 2010.06.20. 16:39:32

@calam:
Amit az állam köteles lesz nyilvánossá tenni, ha ezek a "jótékony" urak a továbbiakban titkolózni kívánnának, az az állami támogatás: 325 millió forint.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 16:41:44

@Videofon: én ennél jóval kevesebbről tudok 130 milláról, és az sem úgy
www.es.hu/index.php?view=doc;24934

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:41:52

@oraculum_dixit: Sajnos én is ezt látom, hogy a Fidesz ugyanolyan hülyén csinálja, mint a ballibek.
A mi iskolánkban túlkoros tanköteles apányi bikák őrjöngenek az órákon, a tanár olyan kevés, hogy ha megbetegszik a tanár, majd a gyereke, meg a másik gyereke, akkor hetekig (6-8 hétig) nincs óra, mert nincs szaktanári helyettesítés, sőt, tanárt sem tudnak biztosítani az órára.
Ebben az oktatási rendszerben senki nem szereti a gyerekeket. :(

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:42:57

@calam: Isten őrizz, nehogy linkelj nekem liberális baromságokat!!!

oraculum_dixit 2010.06.20. 16:46:06

@Krumpli Bogart: Hol élsz Te? Hol vannak itt liberálisok? Itt már rég nincsenek liberálisok! Ha egyáltalán voltak valaha!

DE ez nem liberális-konzervatív kérdés, ez SZAKMAI kérdés. A pedagógia eredményei, bár nem valami komoly tudomány, szerencsére jól mérhetők. A világban számos felzárkóztató programot alkalmaztak már sikerrel. Nálunk azonban csak beharangozzák, aztán kiherélik őket --, pénz nélkül nem csak háborúzni nem lehet...

Pl. kidolgoztunk egy roma integrációs programot, még az előző két ciklus során, majd a pénzügyi válságra hivatkozva megtagadtunk szinte minden forrást a megvalósításukra! Ugyancsak az előző ciklusban. Ebben a ciklusban már (még?) szó sincs róla.

így nem lehet semmit sem csinálni!

És még valami: nem csak a liberális demagógiától, hanem A DEMAGÓGIÁTÓL kéne megválnunk ahhoz, hogy előre lehessen lépni. A konzervatív demagógia ugyanis éppolyan kártékony, és éppannyira nem segít a romákon, mint a liberális, és az indulatok szítására is épp ugyanolyan mértékben alkalmas.

Szóval legyünk igazságosak és ésszerűek, amondó vagyok.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:47:32

@Videofon: S hogy mire fordítják azt megint nem lehet majd ellenőrizni? Mert a roma programokra fordított pénzt az ÁSZ azért nem tudta ellenőrizni, mert nincs nyilvántartás a romákról, így a célhoz kötött felhasználás nem vizsgálható.
Egy dolog egészen biztos. A mély-szegénységben élő cigányokhoz nem jutottak el az adóforintok.
Ügyes.

Videofon 2010.06.20. 16:47:38

@calam:
De azért feltennék neked egy keresztkérdést:
Téged nem háborít fel, hogy egy államilag támogatott projekt eltünteti a weboldalát, miután néhányan webnyílvánosan kiakadnak az iszonyatosan magas működési költségeiken?

Húsleves 2010.06.20. 16:49:42

@oraculum_dixit: nekem címezted amit írtál, úgyhogy válaszolok.
- az írásod elejével tökéletesen egyetértek
- azzal, amit az új kormánynak tulajdonítottál, már kevésbé, ugyanis köztudomású, hogy a szoclib elvtársak ellopták a pénzt. Amit nem loptak el, azt pedig a kontárságukkal elherdálták.
- azzal az a-priori megállapítással sem értek egyet, hogy a gyerek sohasem hibás, csak a tanár
- a "karó bevésése" nem cél, hanem eszköz. Valahogy el kell érni hogy a gyerekek tanuljanak, mégpedig olyan körülmények között (osztálylétszám, képzettség, felszereltség) amit magad nagyon jól felvázoltál
- az iskolai erőszak elterjedését pontosan az okozza, hogy a 18 éves gyerek cél nélkül, kényszerből kénytelen iskolába járni. Nem fegyelmezhető, nem kirugható, nem áthelyezhető, nem küldhető speciális iskolába, ő maga és a szülei is agresszívek, stb. Ezeket a körülményeket olyan kontárok teremtették, akik írósztal mögül okoskodnak, de sírva, rajzszegekkel a hátsó felükben mennének ki egy valós óráról
- pontosan azt tartom problémának azzal amit írtál, hogy nincs rá pénz. Így viszont pontosan az ellenkező hatást érik el azok a dolgok, amiket a liberálisok gazdag országok mintájára erőltettek, a mi szegény körülményeink közt.

oraculum_dixit 2010.06.20. 16:50:26

@Húsleves: ezért van értelme a civil szerveződésnek, amennyiben tisztességesen csinálják

sajnos megértem, hogy ezt nehéz elhinni, de meg kéne érteni végre, hogy amíg bízalmi válság van, addig csak árokásás van, előrelépés nincsen

a politikai elitünk -- pártállásra való tekintet nélkül -- leszerepelt
más megoldások után kell nézni

a civil mozgalom jó alternatíva lehet

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:50:42

@oraculum_dixit: Igazad van, csak azért használtam a liberális demagógia kifejezést, mert a kérdést teljesen kisajátították a liberálisok, más szóhoz sem juthatott.
Hoffmann Rózsa vonala sem tetszik nekem.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:52:28

@oraculum_dixit: Sajnos úgy vélem, hogy ez már nem az a problémaszint, amit civil mozgalom kategóriában meg lehet oldani. Pénz kell az eredményekhez. Sok pénz.

Videofon 2010.06.20. 16:53:19

@calam:
Tegnap olvastam a saját beszámolójukat. Ott 200+135 millió szerepelt.

Húsleves 2010.06.20. 16:53:35

@oraculum_dixit: de nem tisztességesen csinálják

Krumpli Bogart 2010.06.20. 16:54:02

@Videofon: Fel kell tölteni a pártkasszát.

oraculum_dixit 2010.06.20. 16:56:00

@Húsleves:"azzal az a-priori megállapítással sem értek egyet, hogy a gyerek sohasem hibás, csak a tanár"

Én ilyet nem írtam. Én egy sorrendet vázoltam fel, hogy ki milyen mértékben hibás, és azt állítottam, hogy a gyerek a LEGKEVÉSBÉ. Azt sem mondtam, hogy CSAK a tanár... Légyszíves, legközelebb pontosan idézz, és azzal vitatkozz, amit mondtam, különben nem beszélgetünk.
Ráadásul nem a priori állítás volt, mivel a pszichológia, a szociológia és a pedagógia nagyobbrészt empirikus-statisztikai megalapozottságú tudományágak, és ilyetén ismereteimre építettem ezt a kijelentést.

dupla vé 2010.06.20. 16:56:32

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cevLHOLFnkAJ:www.kiutprogram.hu/+kiutprogram&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=safari

"A Kiútprogram küldetése, hogy pénzügyi szolgáltatások és információ nyújtásával, valamint közösségfejlesztő szociális támogatással lehetővé tegye a mélyszegénységben élők, kiemelten a romák számára, hogy saját erőforrásaikat mozgósítva kiemeljék magukat tartósan rossz helyzetükből."

cigánybűnözés van, vagy szegénybűnözés?
cigánytámogatás van, vagy szegénytámogatás?
lehetne végre programot indítani "a mélyszegénységben élők, kiemelten a NEM romák számára"? vagy akkor újabb kampány indulna a rasszizmus ellen?

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:05:26

@Húsleves:
1. nem vagyunk szegények (ez közgazdasági tény)
2. karókkal nem lehet motiválni (ez pedagógiai-szakmai tény)
3. azt nem lehet elérni (ez empirikusan tesztelhető tény), hogy a jelen körülmények között tanuljanak azok a gyerekek, akik otthonról nem hoznak kellő motivációt erre, következésképp, ha a jelen körülményeken nem változtatunk, akkor a helyzet reménytelen
4. azzal, hogy kirúgod a gyereket az iskolából még nem oldottad meg a helyzetet, csak más színtérre helyezted át a problémákat, amelyek ugyanúgy a Te adóforintjaidból oldhatók csak meg, csak esetleg még többe kerülnek, és még több szenvedés árán (pl. bűnüldözés költségei, börtön-költségek, elpazarolt életek)
5. Eddig értelemszerűen csak a jelen kormány bennfentesei tudtak lopni, de majd pár év múlva megbeszélhetjük, hogy a jelen kormány emberei szerényebben tömik-e a zsebüket a közpénzekből, jó?

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:05:32

@dupla vé: Sajnos épp azt nem veszi észre senki, hogy pénzügyi szolgáltatással és pénzügyi támogatással nem lehet megoldani annak a problémáját, aki nem tud bánni a pénzzel.
Megjegyzem, hogy a magyar átlag polgár pénzügyi ismeretei is botrányosan hiányosak, mert a piacgazdaságba történő átmenet után senki nem törődött azzal, hogy ezirányú ismereteket terjesszen széles nyilvánosság felé közérthető formában.

békarépa 2010.06.20. 17:07:49

@calam:
néhány tanács:

utazz le szabolcsba, ismerkedj meg velük, én ismerek nem egy- két cigányt, és a gondjaikat is - az illatos úti telep mellett is laktam régebben - és naponta találkozom velük ma is - gondolom te legfeljebb olvastál róluk, meg elméleti szinten foglalkozol a kérdéskörrel, ez roppant hiteles

tanulmányozd a cigányokat támogató állami/ önkormányzati segélyrendszert - a magyarországi cigányokért közalapítvány évi több milliárdot oszt szét- a mi adónkból a semmire - és ez csak egy momentum

(jászsági gyöngyszem: amikor beköltöztek a város mellé a cigányok - 2009. év - a családfő+ csapata közölte a polgármesterrel: vagy segélyt fizet, vagy végiglopják a becsületes emberek házait - segélyt kaptak

ld. még: 9-12 éves cigánylányok köztudott adfás- vételét a családok között

ld.még: állandó gádzsizás - ezek mi lennénk - valamint késes- szamuráj kardos pózolások közösségi lapokon "megyek magyart ölni" felirattal

ezzel mit kezdenél - mert az írásod ilyesmiről nem szól

Húsleves 2010.06.20. 17:08:48

@oraculum_dixit: ha fenyegetésnek szántad a "többet nem beszélgetünk"-et, akkor valahogy feldolgozom majd, én válaszoltam arra, amit nekem írtál.
Nem pontosan idéztem, rendben, elnézést. De a "legkevésbé"-vel sem értek egyet olyan körülmények között, amikor például a speciális iskolákat szerepét is jelentősen visszaszorították (meg sok egyéb körülmény). Az olyan kijelentésekkel pedig, hogy kisebb létszámú osztályok kellenek, nem lehet mit kezdeni, mert ez pénzkérdés, és nincs pénz. Ha pedig empirikus-statisztikai szociológiáról és pedagógiáról beszélünk, akkor vegyük figyelembe a pénzkérdést is, mert anélkül érzelmi-utópisztikus a szociológia és a pedagógia.

Videofon 2010.06.20. 17:10:16

@oraculum_dixit:
"3. azt nem lehet elérni (ez empirikusan tesztelhető tény), hogy a jelen körülmények között tanuljanak azok a gyerekek, akik otthonról nem hoznak kellő motivációt erre"
Ezt a hülyeséget meg honnan veszed? Vagy azt szeretted volna megfogalmazni, hogy a jelen körülmények között az alkalmatlan iskolarendszer képtelen elérni, hogy motiváltak legyenek a tanulásra, "akik otthonról nem hoznak kellő motivációt erre"?

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:11:25

@oraculum_dixit: Az oktatási rendszer szerkezete is rossz, az iskolatípusok nem felelnek meg az igényeknek, a 18 éves korig tartó tankötelezettség marhaság, az iskola és a szülők között nem működik a kommunikáció és egymásra mutogatnak.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:14:31

@dupla vé:
1. a mélyszegénységben élők többsége roma, és még munkát is kevésbé adnak nekik, mint a nem romáknak
2. a mélyszegénységben élő nem-romák többsége éppúgy maga is okolható a saját rossz helyzetéért, mint a romák, vagy méginkább, hiszen rasszista diszkrimináció nem sújtja, az elhelyezkedési lehetőségeit nem rontja

Milyen alapon preferálnánk az alkoholista vagy munkakerülő vagy képzetlen vagy rossz családi hátterű vagy beteg nem-roma szerencsétleneket az ugyancsak alkoholista vagy munkakerülő vagy rossz családi hátterű vagy beteg romákkal szemben?

Vagy azt akarod mondani, hogy részesítsük előnyben a rossz családi hátterű, de szorgalmas embereket az alkoholista munkakerülőkkel szemben? Akkor egyetértünk!

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:17:04

@Videofon: bocsánat, valóban zavarosan fogalmaztam, de azért, látom, mégiscsak megértetted, hogy mit akartam mondani

kár, hogy ezt nem úgy fogalmaztad meg, hogy "nem értem pontosan, mit akarsz ezzel mondani, csak nem azt, hogy...?"

nem értem, miért kell rögtön ilyen durván beszólni egymásnak

Húsleves 2010.06.20. 17:18:59

@oraculum_dixit: a te "tényeid" jól mutatják, hogy semmi közöd neked pedagógiához, a liberális maszlagot fújod. Nem vagyunk szegények? Fekete-afrikához képest természetesen nem. De igen csehül állunk, amit az is mutat, hogy az IMF beleszólhat a dolgainkba az előző kormányok áldásos tevékenysége miatt. Amúgy a "majd pár év múlva megbeszélhetjük, hogy a jelen kormány emberei szerényebben tömik-e a zsebüket a közpénzekből, jó?" mutatja a pártosságodat. Ezt előítéletnek hívják, ez az, ami ellen tenni szeretnénk. A liberális kormány tevékenysége nem ez a kategória, azt utólag ítéljük meg.
"karókkal nem lehet motiválni (ez pedagógiai-szakmai tény)". Ez nem tény, hanem szintén liberális maszlag, ugyanúgy, mint a büntetésnek nincs visszatartó ereje, meg a hasonlók. Nekem is vannak pedagógus rokonaim, nincs ilyen pedagógiai tény. És saját tapasztalatból is azt mondhatom, hogy emlékszem, engem is motiváltak a jegyek. És ha már itt tartunk - neked is vannak egyébként saját tapasztalataid, vagy csak könyvekből ismered a világot? Mert ugye Oroszországot bejárni sem ugyanaz, mint elolvasni egy útikönyvet.
"azzal, hogy kirúgod a gyereket az iskolából még nem oldottad meg a helyzetet, csak más színtérre helyezted át a problémákat". Ez is komplexebb kérdés. Nem azért rugod ki hogy ezzel büntesd, hanem a többi gyerek tudjon normálisan tanulni.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:19:32

@Krumpli Bogart: nagyjából egyetértünk

Az a kérdésem csak, hogy Te mit kezdenél azzzal a rengeteg fiatallal, aki kikerülne az iskolarendszerből 18 éves kora előtt, nulla szakképzettséggel, nyeglén és tapasztalatlanul?

Ez még 18 év felett is súlyos probléma a jelen munkaerőpiaci helyzetben.

Videofon 2010.06.20. 17:24:28

@oraculum_dixit:
A webes kommunikáció hagyományosan nyersebb, mint a hétköznapi. Elnézést, ha megbántottalak.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:24:47

@oraculum_dixit: Pontosan azt kezdeném vele, amit 18 éves kora után. Bocsáss meg, de az oktatási rendszer nem gyermekmegőrző. Ezek a tanulni nem akaró őrjöngő kölykök - tudva, hogy úgysem tehetnek velük semmit - ártanak a motivált gyerekeknek, nem hagyják tanulni őket és rossz példát mutatnak nekik. Felőlem pl. "nem tanulók napköziotthonában" is elhelyezheti őket az állam néhány markos biztonsági őr felügyelete alatt, de az ilyeneket nem kell iskolába kényszeríteni.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:27:42

@Húsleves: Ja, ami neked ellenvélemény, az mind liberális maszlag!

Ezzel a hozzáállással nem tudok vitatkozni.

Nekem ugyanis nem csak pedagógus rokonaim és ismerőseim vannak, hanem én magam vagyok pedagógus. Mégpedig az elmúlt húsz év magyar liberális oktatáspolitikusait is meglehetősen keményen bíráló pedagógus.

Tudod, vannak programozó matematikus rokonaim is, de azért nem állnék neki programozó matematikusok szakmai érveit lehurrogni ezen az alapon. Mert nem értek hozzá!

Szép estét! Veled tovább nincs miről vitatkoznom. Javaslom, szólj inkább olyan témákhoz, melyekhez magad is értesz, nem csak az ismerőseid.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:29:12

@Videofon: az ilyen hagyományokon érdemes változtatni

nem bántottál meg, csak pedagógus vagyok

bocs

xszolixxx 2010.06.20. 17:30:04

Oké legyen USA módszer. Csakhogy ott nem a jogsegélyel kezdték. Nagyon kemény pozitiv diszkriminációt vezettek be a munkahelyeken. Az autógyárak kimondottan fekete munkásokat toboroztak stb. Nem működött.
A legtöbb feket max pár hétig dolgozott aztán lelépett. Az amik nem adták fel. Szociális munkások lepték el a fekete telepeket. Gyakorlatilag egyesével pénzügyi gyámság alá vették aki hajlandó volt rá. Bankszámlát nyitottak a fekete munkásoknak ahová a fizetésük ment, ami felett csak korlátozottan rendelkeztek. Az ővék volt a pénz, de nagyobb kifizetéshez kellett a szociális tanácsadó engedélye is, hogy ne költsék hülyeségekre. Ez elég csúnyán hangzik, de működött. De ez a szociális munkás elment a fekete háziasszonnyal és megmutatta, hogy hol tud olcsóbban vásárolni, mi kell egy háztartásba és mi felesleges pénzszórás stb.. Gyakorlatilag teljes életviteli és pénzügyi tanárként, tanácsadóként működtek. Iszonyatos mennyiségü pénzt és energiát beleölve pár év évtized alatt kineveltek egy fekete munkásosztályt, és ebből kiemelkedett egy fekete középosztály.
De szó sincs teljes integrációról, a feketék nagy tömegei nem voltak hajlandóak dolgozóvá vállni. És a munkásosztály gyerekei is tömegesen unintegrálódtak később.

Ma Magyarországon sem sok munkaerőt felszívni tudó ipar, sem 100 milliárdok nem állnak rendelkezésre az integrációhoz. Szóval egy másik módszer fog kelleni.

dupla vé 2010.06.20. 17:30:53

igen azt. nem pedig a cigányokat a nemcigányokkal szemben.

Húsleves 2010.06.20. 17:34:06

@oraculum_dixit: attól hogy pedagógus vagy, ostoba vagy, demagóg és elfogult. Nem csodálom hogy nem akarsz vitatkozni, mert gyengék az érveid, enyhén szólva szánalmas ürge vagy. Tudod, egy étteremben lehet bármekora mesterszakács az, aki a szarra azt mondja, hogy torta, nem kell érteni hozzá, hogy megkérdőjelezzük. Az adu ászod, hogy felfedted magad, hogy "én pedagógus vagyok", csak arra jó, hogy lássuk: valóban baj van az oktatással.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:37:21

@oraculum_dixit: Ja! És bármily eretnek dolognak tartod, én 10 éves korra/négy elemire szállítanám le a tankötelezettséget, hogy írni-olvasni-számolni mindenki megtanuljon.
Ezt követően lenne négy éves ingyenes "népiskola", ahol alapismereteket tanulhatnának fiúk-lányok pl. háztartás, gyereknevelés, gazdálkodás, konyhakert, barkácsolás, ami kell annak, aki otthon nem tudja megtanulni (mélyszegények).Ezzel párhuzamosan lehetne elemi után jelképesen fizetős rendszerben!!! (félévente 2-3 ezer forint,csak éppen, hogy értékeljük, hogy ezt nyújtják az adófizetők) szakmát tanulni 4-6 éves éves szakiskolában, illetve szakmunkásképzőben, értelmiségi pályára alkalmasak pedig magasabb fizetségért (félévente 4-6 ezer forint)szakközépiskolában és gimnáziumban tanulhatnának 4-6-8 osztályos rendszerben.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:38:09

@xszolixxx:

Nem csak ebben különbözik a helyzet, hanem abban is, hogy nálunk nincsen alternatíva sem. Nem özönlik ide a sok tehetséges és ambíciózus bevándorló, politikai menekültek és szerencselovagok, hogy felpörgessék a magyar gazdaságot és tudományt. A fehér nők nem hajlandók szülni. Következésképp barnabőrű magyarokkal kell gazdálkodnunk. És mivel felnőtteket átnevelni sokkal nehezebb, gazdaságosabb lenne, ha a közoktatás terén próbálnánk a problémát kezelni, amennyire lehet.

(Szeretem egyébként, amikor a munkakerülésről és a lustaságról van szó. Mintha a fehér ember mind szeretne dolgozni!!! Csak az szeret dolgozni, aki jó munkakörülmények között produktív munkát folytathat. Ez ilyen egyszerű, és a bőrszíntől független.)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:42:24

@xszolixxx: Én is ezt javasoltam az egyik első hozzászólásomban. Rájuk kell telepedni és szocializálni kell őket. Úgy, mint a saját gyerekeinket. Ha tetszik, ha nem. A szülő-gyerek viszony sem teljesen demokratikus alapon működik.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:45:37

@oraculum_dixit: Szerintem nem a közoktatás keretében kell nevelni, hanem még előtte, családi körben.

Bocsáss meg, de a közoktatás ma a közönséges közoktatási feladatokat sem képes ellátni. Kicsit is problémás gyerekkel már nem tud mit kezdeni.

Húsleves 2010.06.20. 17:46:44

A szociális helyzet nem független a bőrszíntől, ellenkező esetben nem lenne cigánykérdés. A szociális helyzettől pedig függ többek között a munkához való viszonyulás is.

dupla vé 2010.06.20. 17:46:54

@oraculum_dixit:" Mintha a fehér ember mind szeretne dolgozni!!!"
ez is egy fontos dolog lehet abból a szempontból, hogy ők nem tehetik meg, hogy ne dolgozzanak, mert nem támogatja őket senki. ellenben....

2010.06.20. 17:47:14

"A rendőrök olyan bejelentést kaptak, hogy az egyik csömöri bevásárlóközpontban többen megtámadták a biztonsági őröket. A rendőrök egy 7 fős, fiatalokból álló társaságot találtak az áruház előtt. Kiderült, hogy a fiatalok az áruházban a polcokról levett csokoládét ették meg, majd fizetés nélkül távoztak. A biztonsági őrök felszólították őket, hogy fizessenek. Ők helyette kimentek az épületből, de nemsokára a közben 10-12 tagúra duzzadt társaság visszatért az áruházba. Ott a biztonsági őrökkel összevitatkoztak. A vitázókat a járőrök választották szét.

Közben azonban a család többi tagját is odahívták. A kocsival érkező rokonok autóiban több veszélyes tárgy, például botok, jégvágó, vadászkés, valamint mini buzogány volt bekészítve. Az akkorra körülbelül 25 fősre nőtt agresszív csoport rátámadt a biztonsági őrökre, akik közül ketten könnyebben megsérültek.

A rendőrök a közben kihívott erősítés segítségével 9 embert állítottak elő. Hét férfi és egy nő ellen eljárást indítottak "csoportosan, felfegyverkezve, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság" gyanújával. A hét férfit és a nőt őrizetbe is vették és kérték az ügyészséget, hogy indítványozzák előzetes letartóztatásukat.
"

www.hirszerzo.hu/cikk.vadaszkes_jegvago_tomegverekedes_egy_aruhaznal.155410.html

Magyarországon ma a cigányok egy része feljogosítva érzik magát arra, hogy ha nem tud kényelmesen lopni, akkor azt fegyveresen, hordába verődve bosszulja meg ("kopott bicikligumi", haha). Ez a valóság, a többi csak liberális maszlag.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:47:38

@Krumpli Bogart: Az a gond, hogy jelenleg 12 éve alatt sem tanul meg mindenki írni-olvasni, hanem a roma tanulókon kívül is nagyon sokan funkcionális analfabétákként jönnek ki az iskolákból. Strukturális átalakítás nélkül nem fog javulni semmi. A jelen rendszer nagyon alacsony hatásfokú, és hadd mondjam el még egyszer, nem csak a barnabőrű gyerekek problémái miatt, hanem a hiperaktív, diszlexiás, stb. -- azaz mindenféle tanulási és magatartási zavarokkal élő gyerekek miatt is. Miattuk és számukra ugyancsak nem ideálisak a magas osztálylétszámok és egyéb körülmények.

Egyébként nem tartanám elfogadhatatlannak az általad vázolt rendszert, ha működésképes formában vezetnék be. (Így túl vázlatos.)

De azt meg kéne értened, hogy a modern államnak jelenleg bizonyos fokú felelősséget kell vállalnia a fiatalkorú állampolgáraiért, nem dobhatja őket az utcára. (Ez az európai norma.)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:49:14

@Húsleves: Szerintem csak látszólag függ a bőrszíntől. A bőrszínnek nincs jelentősége, a társadalmi közegnek van jelentősége.

Húsleves 2010.06.20. 17:50:12

És pontosan az ilyen demagóg ostobaságok, mint ez a "nem függ a bőrszíntől" akadályozza, hogy tegyünk valamit azokért, akiknek a helyzetét szeretnénk, ha nem függne a bőrszínüktől.

Húsleves 2010.06.20. 17:51:53

@Krumpli Bogart: igen, ezt a "látszólag függ"-et hívják szociológiának. Én sem genetikára gondoltam.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:53:31

@dupla vé: ez demagógia

a segélyekre ugyanúgy jogosultak a fehérek, mint a romák, és meg is adják nekik, sőt, a legtöbb helyen még kedvesebbek is velük az ügyintézés során

mi is kaptunk szociális segélyeket egy darabig, mert nagycsaládosok vagyunk, és pályakezdő fizetés mellé megadták, és aztán, mikor szóltam, hogy már nem szorulunk rá, hála Istennek, akkor az ügyintéző úgy nézett rám, mint az ufóra, és próbált meggyőzni, hogy azért csak folyamodjak érte továbbra is

szép fehér bőrű emberek vagyunk, kék szemmel

nekem ne magyarázz erről

gyilkos fűegér 2010.06.20. 17:54:23

@Húsleves: Nem, te magyarázod bele. Vagy funkcionális analfabéta vagy.(Én olyat mondtam, hogy szerintetek csak a cigányokat kell büntetni a lopásért??? Ezt honnan vetted???) Én annyit mondtam, hogy a lopást ketten játsszák: az, aki lop, meg az, aki a lopott holmit megveszi. Lesittelheted az összes cigányt, ha a lopott, de olcsó árura van kereslet AKKOR TOVÁBBRA IS LOPNI FOGNAK, de már a fehérek, kínaiak románok stb.
Gondolkozz egy kicsit differenciáltabban.

Húsleves 2010.06.20. 17:56:38

@Krumpli Bogart: egyébként a liberális kettős beszédre akartam felhívni a figyelmet. 1. A hátrányos helyet függ a bőrszíntől (hiszen erről beszélünk). 2. Semmilyen rossz tulajdonság nem függ a bőrszíntől.
Így manipulálnak az etnikai kérdésekkel, mindig aszerint, hogy mit akarnak. Jellemzően egyébként a megosztást akarják. Ezért hivatkoznak olyan statisztikákra, amelyek teljesen más körülmények között készültek, hogy aztán itthon bevezetve hasonló dolgokat (de megfelelő pénz és eszköz nélkül), azt mondhassák, hogy ők milyen sokat tettek, de a nacionalista FIDESZ-esek mindent elrontanak.

oraculum_dixit 2010.06.20. 17:57:20

Ezen a szinvonalon már nem látom értelmét a vitának. Szép estét kívánok mindőtöknek! O

Krumpli Bogart 2010.06.20. 17:57:32

@oraculum_dixit: A nem iskola nem jelenti az utcát. (Pl. a kórházban gyógyítanak (magas költségű intézmény), de rehabilitációra már rehabilitációs intézetben kerül sor, alacsonyabb költségű intézmény.)
Az járjon iskolába, aki tanulni akar és olyan iskolába járjon, amilyen tudást akar szerezni. Ha 16 évesen férjhez akar menni, akkor ne tanuljon algebrát, mert sosem veszi hasznát, viszont nem lesz ideje megtanulni azt, amire valóban szüksége lesz. Ha orvos akar lenni, akkor menjen gimnáziumba. A társadalmi környezet kijelöli az irányt. Ebben a rendszerben tehetségkutatást is lehetne működtetni annak kiszűrésére, hogy az alacsonyabb célt belőtt, de többre hivatott gyerek családja felé jelezzék, hogy feljebb tehetik a lécet. A nagyapám tanár volt, a háború előtt működött ez a rendszer.
A motiválatlan gyereket nem lehet együtt tanítani a motiválatlannal, mert csökken az oktatás szíbvonala.

n

gyilkos fűegér 2010.06.20. 17:59:32

Bocsánat, bosszantó stiláris hiba csúszott be, az utolsó előtti mondat helyesen: Lesittelheted az összes cigányt, ha a lopott, de olcsó árura van kereslet AKKOR TOVÁBBRA IS LOPNI FOGNAK, de már a magyarok, kínaiak, románok, stb.

Így már helyes.

oraculum_dixit 2010.06.20. 18:02:04

@Krumpli Bogart: oké, az elejét elfogadom, igazad van

de a tanárnak az is dolga, hogy motiváljon

ez valóban a hatékony tanítás előfeltétele!

és része a pedagógiai munkának!

abszolút elhibázott elképzelés, hogy majd csak otthon motiválják a gyereket, én meg csak tanítok

ezért tartunk ott, ahol tartunk

ráadásul már a nem-roma gyerekek nagy része sem motivált az iskolában...

(bocs, hogy csak ilyen vázlatosan írok, remélem azért érthető)

Üdv

Húsleves 2010.06.20. 18:05:15

@gyilkos fűegér: most, hogy a javaslatodra differenciáltabban átgondoltam a dolgot, azt hiszem egyetértünk. Inkább ott értettük félre egymást, hogy amit te most leírtál, az egyfajta bűnözés (szervezett lopás megrendelő számára). Sok egyéb van. Aki bűnöző, azt büntessék meg, ennyi.

dupla vé 2010.06.20. 18:06:42

@oraculum_dixit: úgy látom nem érted. én a mélyszegénységben élők közötti különbségtételről beszélek, nem pedig a családtámogatásról. apropó család, milyen az aránya a roma 8-10 gyermeket vállaló mélyszegényeknek a nem romákhoz képest?

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:07:35

@oraculum_dixit: Miért lenne motivált, ha azt látja, hogy motiváció nélkül is el lehet lébecolni az iskolában, s milyen vagány az, aki ötből bukik. A motiválatlan kölykök arra buzdítják az osztálytársaikat is, hogy lógjanak és ne tanuljanak, mert ők is megkapják a kettest (így megmarad az iskola fejpénze), de az a kettes a továbbiakban semmire sem lesz elég, csak ezt egy gyerek még nem látja át.

Húsleves 2010.06.20. 18:09:17

A másik témához hozzászólva: pontosan a motiváció miatt fontos (többek között) az osztályozás.
"ráadásul már a nem-roma gyerekek nagy része sem motivált az iskolában..."
Nem csoda. A liberálisok mindent megtettek azért, hogy így legyen.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:11:51

@Húsleves: Értem én, de azért a Fidesz sem brillíroz. Ez a hülyeség az iskolához kötött családi pótlékkal ... A 14 éven felüli kölyköt (aki méretre is akkora már, mint a szülei) senki nem tudja bekényszeríteni az iskolába, ha nem akar oda menni. Ma a szülő felel azért, hogy a gyereke jelen legyen az órán. Tehát, ha embert öl, ha lop, akkor felelősségre vonható, de ha lóg az óráról, amíg a szülei dolgoznak, akkor a szülőjét bírságolják meg. Ezt a baromságot pedig a Fidesz kormány alatt találták ki.

Húsleves 2010.06.20. 18:15:36

@Krumpli Bogart: egy szóval sem mondtam, hogy a FIDESZ brillíroz. De ez nem menti fel a liberálisokat, mert azok nemhogy nem brillíroztak, hanem olyan szinten űzték a kontárságot, hogy nehéz nem szándékosságot látni mögötte.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:15:44

@Húsleves: Hát... Nem tudom... Mikor láttál utoljára tanárokat osztályozni? Amilyen kedve van aznap, rosszul javítja ki a dolgozatot, véletlenül másnak írja be a jegyet, vagy elfelejti beírni..... Így működik a gyakorlatban

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 18:17:10

Kedves liberálisok.
Ez a szegregáció hogyan működik?
Hogyan alakul ki?
Ki van téve az iskola kapujára hogy cigányokat nem veszünk fel?
Meséljétek már el?

Amiről ti írtok az egy folyamat vége, de hogyan is alakult ki ez az állapot?

1. A Faluban minden gyerek cigány.
Ugye itt elég hülye dolog szegregációról beszélni.

2. Az iskolában vannak cigányok és nem cigányok. Az osztályban van néhány (vagy jónéhány) deviáns gyerek akik rettegésben tartják mind a többi gyereket mind a pedagógusokat (ugye a mostanság divatossá vált tanráverést nem kell ecsetelni).
Ilyenkor a szülők (már aki teheti) szépen átiratja a gyereket másik iskolába és a végén maradnak a deviánsok.

Most szerintetek mit kellene kezdeni?
Tiltsuk meg a szülőknek hogy máshová irassa a gyerekét? Ez amolyan virtigli liberális dolog lenne, ugye?

Tudjátok barátaim integrálódni csak akkor lehet ha erre megvan az akarat is a kissebség részéről. De amíg eleve nem is érdekli hogy hol kujtorog a gyerek az iskola helyett, de ha valami bántódás éri a gyereket akkor bemegy a népes család megverni a tanárt és nem lehet ellene tenni semmit...
Tudjátok amikor én voltam gyerek és esetleg kaptam a tanártól egy nyaklevest valami disznóságért, el nem mondtam volna otthon a világért sem , mert tuti hogy otthon megkapom a párját.
Ha rossz jegyet kaptam akkor nem az volt bement fater megverni a tanárt, hanem lecseszés és szobafogság nekem hogy tanuljak jobban és ne sumákoljak.

Na valahogy ezt a fajta hozzáállást hiányolom a kedves szülők részéről.

Kedves liberális barátaim a gond az hogy először a szülőkön kellene kezdeni a népnevelést.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:18:31

@Húsleves: Már írtam, hogy az állami oktatás helyett a magánosítás volt a szándék. Tehát az adófizetés marad cca. 50%!!!, de mellé még gondoskodjak a gyerekem magániskolában történő oktatásáról, mert ugye "nincs ingyen" és a magániskolának is élni kell valamiből.

Húsleves 2010.06.20. 18:19:40

@prostatikus vogon jeltz: nem, a népnevelést a liberálisokon kellene kezdeni :-)

Húsleves 2010.06.20. 18:22:53

@Krumpli Bogart: részben egyetértek. Pontosabban teljesen egyetértek azzal am imit írtál, de szerintem nem ez az egyetlen ok. A megosztó politikájuknak is része az, amit az oktatásban műveltek.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:23:27

@prostatikus vogon jeltz: Ezzel nem teljesen értek egyet, mert fegyelmezett szülőként, jól tanuló gyerekekkel is komoly súrlódásaim vannak az iskolával és a motiválatlan, korlátolt, műveletlen, szakmailag és emberileg is alkalmatlan és erkölcstelen tanárokkal. Nem ez a jellemző, de ilyenek is vannak a tanári karban. Így, többes számban!!!!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 18:25:43

@Krumpli Bogart: muci, 12 éves kor után nem vitatkozik így az ember. Ha állít valamit, akkor azt megpróbálja alátámasztani.

@békarépa: segélyezési rendszerről eleget tudok, jártam és járok terepen. Amúgy a csillagászok elmennek a csillagra? A köztudomású dolgok szoktak a legnagyobb hazugságok és előítéletek tárházai lenni.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 18:25:59

@Krumpli Bogart:
De gondolom nem úgy szoktad lerendezni ezeket a problémákat hogy:

1. Bemész lekurvázod az illetőt.
2. Bemész megfenyegeted hogy megölöd a családjával együtt.
3. Bemész és Baseball ütővel jobb belátásra bírod.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 18:26:41

@Húsleves: Természetes. A megosztást iparszerűen művelték. Mindenkit mindenkivel szembeállítottak. Tanárt a diákkal, szülőt sz iskolával, orvost a beteggel, cigányt a magyarral, zsidót a kereszténnyel, gazdagot a szegénnyel, magánszférát a közszférával, jobboldalt a baloldallal, stb.
Uszítás felső fokon...

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 18:35:50

Amúgy komolyan érdekelne ha valamelyik okos ember elmesélné hogy az általam felsorolt két eseten kívül hogyan alakul ki még a szegregáció?

Amúgy ennek a problémának egy megoldása lehetne:
Ha a gyereket már egészen kis korától kiszakítják a környzetből.
Az az igazság hogy mire a gyerekek iskolába kerülnek nekik már annyi.
Ennek egyszerű biológiai okai vannak:
A 3 éves kor alatti gyerek agyában sokkal több a szinapszis mint egy felnőtt agyában.
Olyan 3 éves kortól 6 éves korig bezárólag kezd kialakulni a "végleges" szinapszis rendszer az agyban. Az hogy milyen mintázat alakul ki , attól függ hogy addig milyen ingerek érik az agyat.
Nem kell agysebésznek lenni hogy kitaláljuk:
Azok a gyerekek akik hátrányos helyzetből kerülnek az iskolába törvényszerűen gyengébben fognak teljesíteni mint akik normális háttérrel rendelkeznek. Itt most nem arra gondolok hogy volt -e plazmatévé a nappaliban, hanem arra hogy a szülők foglalkoztak a gyerekkel és nem csak hagyták nőni mint a gombát a mezőn.

Perillustris 2010.06.20. 18:39:57

@dupla vé: "a kedves és jóságos, multik és bankok részére kötelezővé tenni 50 százalékos kisebbségi foglalkoztatást"

Mivan? Hol lehetett a napokban napszúrást kapni?

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 18:42:56

Amúgy a fenti megállapítást az amcsik élesben is tesztelték valamikor a 70-es években.
Többszörösen hátrányos helyzetű fekete kisgyerekeket vontak be speciális képzésben már egészen kis kortól (kb 1 éves kortól).
Mindenféle célirányos játékokat játszottak a gyerekekkel amelyek valamilyen célt szolgáltak.
Persze a gyerek ebből nem vett észre semmit, ő csak játszott.
A lényeg az hogy ezek a gyerekek okosabbak lettek, magasabb lett az IQ -juk, jobban tanultak, mindegyik elvégezte a főiskolát és sikeres felnőtt lett.

Az úgy vesszük a módszer adott és működik, de ehhez kellene a szülők hozzállása is.

Amúgy akik érdeklődnek a téma iránt, azoknak itt egy hazai oldal ami ezzel foglalkozik.
tudatosszulo.hu/rolunk

Unter Bahn (törölt) 2010.06.20. 19:04:50

Tisztelt Calam!

Mivel nem nyilvános médiatermékről van szó, így nincs hivatkozás sem, tehát ha úgy ítéled meg, nyugodtan nevezd meg nem történtnek, hazugságnak...

A szegregációról és beilleszkedésről:

Szűkebb környezetünk iskolájában - ahol mint említettem meghatározó a roma kisebbség - a korábbi igazgató bedobta a törölközőt, tkp. elege lett a cigányiskola-igazgató szerepből...

Az igazgatói széket többek között megpályázta az eddigi ig.h. is, aki több évtizedes, ebben a környezetben elöltött pedagógusi munkát, valamint a felzárkóztatás címén valaha indított majd' összes képzés bizonyítványáét fel tudta mutatni. Milyen a sors iróniája: ezt a nem gyengén speciálisan képzett pedagógust az önkormányzati testület egyik roma származású képviselője (nem kisebbségi, önkormányzati!) kérdőre vonta, hogy miből merészeli magát alkalmasnak tartani a beosztásra!!! Az az ember, aki sem leírni, de még kimondani sem tudja annak a kisebbségi szervezetnek a nevét, amelynek ő maga is tagja!!! Végül egy idegen ejtőernyős városi picsa lett az igazgató...

Hát így szegregálja önmagát a cigányság, így ad pofont mindazoknak, akik segítő kezet próbálnak nyújtani:-(((

Tényekkel vitatkozzunk, drága Úr, mert a hétköznapi dolgokban az elvek sz.rt sem érnek, hanem a tettek! Azok mutatják meg, hogy ki mennyire gondolja komolyan azt, amit mond...

Valaki említette a jogvédő szervezeteket: valóban, Magyarországon jogvédőnek lenni megélhetési forrás, ha nem tömné pénzzel senki ezeket a lufi-szervezeteket, akkor a kutya nem foglalkozna azzal, hogy egy hőbörgő családfőt pofánvert a rendőr, mert a szép szó nem használt... csak még mindig vannak olyan emberek, akik nem sz.rnak oda, ahonnan esznek, ellentétben a TASZ, a HB és AI Hungary aktivistáival:-(((

Megoldás kell??? Sok-sok fórumon számtalanszor leírták már, hogy mi a megoldás, nem kell vastag tanulmány, elég két A4-es lap:

1. SEMMIT NEM ADUNK INGYEN
2. A JOGOK A TELJESÍTETT KÖTELEZETTSÉGEK ARÁNYÁBAN JÁRNAK - EGYENES ARÁNYBAN

Húsleves 2010.06.20. 19:32:23

Ha már a TASZ szóbajött, a TASZ nem érdekképviseleti, hanem politikai szervezet. A TASZ-t (Társaság a Szabadságjogokért) jogerősen elítélték személyiségi jogok megsértéséért és közösség elleni izgatásért, mert a honlapjukról egy olyan "dalt" lehetett letölteni, amelyben mocskos, trágár módon szidalmazzák Lovass Istvánt és a FIDESZ-t. Ez azért egy kicsit nonszensz, ugye? A TASZ-t akkor Schiffer András képviselte, aki ma az LMP vezetője.

Mouth Hero 2010.06.20. 19:50:09

@oraculum_dixit: "9 év alatti magyar gyerekeknek már a fele roma"

Ez óriási tragédia, egy trianoni csapással ér fel majd a robbanás a XXI. században.

Húsleves 2010.06.20. 20:02:47

@calam: ki hazudik? Elmarasztaló ítélet született, vagy nem?

Zetek 2010.06.20. 20:07:01

Hajrá civilek csináljátok, előttetek a pálya.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 20:08:33

@Húsleves: idefigyelj, szó sincs közösség elleni izgatásról, például ott. ráadásul az általatok annyira szeretett és számonkért liberális szólásszabadság ügyében. Ráadásul csak fizetniük kellett, a többi vádpontban elutasította a bíróság Lovas keresetét.
"A bíróság három tárgyalási napot tartott és a 2006. április 19-én született elsőfokú ítéletében, 200.000 forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a TASZ-t, ezt meghaladóan a felperes keresetét elutasította"

Ellenőrizhető dolgokban pontosan, mert beállsz a pofonfa alá.

Zetek 2010.06.20. 20:08:40

U.I. A piac most nem játszik? Miért mindig az állam? Ezt a rendkívül hasznos csoportot miért nem foglalkoztatják a nagyon demokratikus országból érkezett befektetők?

Húsleves 2010.06.20. 20:14:20

@calam: hoppá! Fenyegetsz? Ez az idézet csak azt mutatja hogy a büntetés nem volt súlyos, de azért látom telibe találtam. Örülök neki, remélem habzik a szád az idegességtől, ostoba fenyegetőző ember. És még te írsz cikkeket valakik védelmében?

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:21:02

@calam: Én jogász vagyok. Lovas polgári pert indított, s személyiségi jogai megsértése miatt kért 500e forint nem vagyoni kártérítést. A bíróság a jogsértést megállapította!!!! , csak 200e. forint kártérítést ítélt meg, EZT meghaladóan (tehát a fennmaradó 300e forintra) a keresetet elutasította.
További "vádpontok" nem voltak, mert vádpontok csak büntetőügyben vannak.
Világos?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 20:21:59

@Húsleves: valamit félreértesz, fenyegetésről szó sincsen, nem is értem, ez hogy jön ide, egyrészt.
Másrészt pedig akkorát hazudtál, mint a ház. Ugyanis a közösség elleni izgatást kamuztál, holott erről szó sincsen. Előbb nézz utána a dolgoknak, mielőtt írsz valamit, mert a palánk szélét sem súrolta a dolog.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:25:49

@Krumpli Bogart: S ebben az a legnagyobb probléma, hogy éppen egy jogvédő szervezet terhére állapított meg jogsértést a bíróság. Ez gáz....

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:28:21

@calam: Szerintem egyikőtök sem hazudott, csak egyikőtök sem ért hozzá.

Húsleves 2010.06.20. 20:29:26

@calam: dehogynem súrolta, és látom kezdesz magadhoz térni, hogy magyarázod hogy nem fenyegetsz. Nos, ha a "beállsz a pofonfa alá" nem fenyegetés, akkor elnézést a félreértésért, tudod nehéz kiigazodni a ti liberális logikai algebrátokon (szerintem magatoknak is). Ítélet született, és egy TASZ nevű szervezettől elég undorító dolog, hogy valakik szidalmazásához nyújt segítséget. Ezt már nem magyarázod ki, de örülök, hogy megvillantottad, mennyire érzelem van a látszólagos tárgyilagosság mögött.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:30:37

@calam: Hiába linkeled be a TASZ véleményét, a jogsértést a bíróság jogerős ítélettel megállapította. Ezt ma még nem írja felül egy indexes vélemény.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:32:56

@Húsleves: Vigyázz, mert ma Magyarországon liberálisnak lenni annyit tesz, mint mindenkitől toleranciát várni és a liberális véleményen kívül semmilyen más véleményt nem tolerálni.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.06.20. 20:39:31

Barátaim még mindíg adósak vagytok azzal hogy hogyan alakul ki a szegregáció kis országunkban.
Továbbá hogyan fogtok küzdeni ellene?
Hogyan veszitek rá a nem roma szülőket hogy ne vigyék másik iskolába a gyereket ha a romák száma az iskolában meghalad egy kritikus tömeget.
Nem a kekeckedés miatt kérdezem, hanem tényleg érdekel hogy mégis mit gondoltok erről?
Mert így elméletben szépen hangzik hogy a szegráció csúnya az integráció jó, de a gyakorlat az ugye más.
Mint ahogy a szocializmus, papíron a létező világok legjobbika, csakhát a gyakorlatban nem igazán.

Videofon 2010.06.20. 21:40:24

@calam: Nyugodtam bonkóskodhatsz, vigyoroghatsz, de attól még a Kiút program honlapját nem én kezelem.
Ha vadparaszti hangulatodban azért a tényekre is kíváncs vagy, talán éppen nem karbantartják az oldalt (miután lekerült a blogbejegyzés az Index címlapjáról, de ne gyártsunk összeesküvéselméleteket, időnként túl sok lehet véletlenül is a véletlen):
A támogatások és az eddigi "tevékenység":
www.kiutprogram.hu/files/doc/88/beszamolo.pdf
A hitelösszegek és a költségek:
www.kiutprogram.hu/hu/rolunk/elemzes
527 milió forint a pályázati és az állami támogatás, ebből eltapsolásra kerül 430 milió működési költség. A többit a jótékony urak nagyvonalúan meghagyják a cigányoknak, de csak ha egymás hiteléért is felelősséget vállalnak, a hitel törlesztését még azelőtt megkezdik, mielőtt megkapnák annak teljes összegét, továbbá vállalják a vállalkozások többsége által kitermelhetetlen 20%-os uzsorakamatot. Ja, és más uzsorásokkal nem boltolhatnak.
Kedves agysorvadt posztoló. Előbb tájékozódj, utána írj.

Krumpli Bogart 2010.06.20. 21:40:42

Mindenki tudja, hogy a szegregáció természetes igénye az emberi közösségeknek. (Elkülönülnek egymástól a családok, a települések, a nemzetek, bizonyos szituációkban a gyermekek és a felnőttek, a nők és a férfiak, a szegények és a gazdagok, a betegek és az egészségesek, az okosak és a buták, a szépek és a csúnyák, a katolikusok és a reformátusok,dohányzók és nemdohányzók, stb.)
A szegregáció csak akkor "csúnya", ha alantas célra irányul. Amennyiben a szegregáció nem azért következik be, hogy a szegregáltat megalázza, hanem valamely természetes és méltányolható okból, akkor az nem helytelen. Ha azért különülünk el, mer nem bírjuk elviselni a másik csoport viselkedését, akkor nem alantas céllal, hanem saját védelmünk érdekében különülünk el, s az ilyen szegregáció nem tilos, hanem természetes.
Minap tüntetett maroknyi (cca százhúszezer) ultraortodox Izraelben azon okból, hogy a szefárdok lazára veszik a figurát vallási szempontból, s ezért igényük lenne arra, hogy az iskolában elkülönítsék tőlük sokkal szigorúbb vallási elvek szerint nevelt gyermekeiket, ám ezt az igényüket a Legfelső Bíróság nem méltányolta.
Tehát a világon máshol is "álprobléma" a szegregáció.
Ez a véleményem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 21:56:12

@Videofon: te, és mit csinálsz a bank által dobott több száz millával? :D

ráadásul a 135 milla az nem más, mint hogy a kezdő vállalkozók járuléka.

miért kell tudatlanul vitatkozni?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 21:59:53

@Videofon: hogy jönnek ki neked az összegek?

Mouth Hero 2010.06.20. 22:04:15

Lehet mellébeszélni, de csak egy tény: nemrégiben lakást árultam. 10-ből 9 érdeklődő első kérdése - egyértelműen vagy PC-megfogalmazásban - a kisebbségi jelenlétre irányult.

Videofon 2010.06.20. 22:06:00

@calam: Tudatlan a jó édes anyukád. Vegyél végre vissza az arcodból, vadparaszt!

Videofon 2010.06.20. 22:09:57

@calam:
A bank által "dobott" több száz millát vissza kell fizetniük a cigányoknak. 20%-os uzsorakamattal. (Azért uzsora, mert amikor még csak töredéke van náluk, akkor is a teljes összegre fizetik a törlesztést, a kamatot.)
Tanulni, tanulni, tanulni... - tanácsolta Lenin elvtársad a csak kioktatni képes, tudatlan, liberális vadparasztoknak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 22:12:44

@Videofon: pff, amikor már csak a komcsizás maradt, akkor nagy a baj :DDD

figyi, a hitel azért hitel, mert vissza kell fizetni, tudod, az, hogy te meglepődsz azon, hogy azt vissza kell fizetni, kicsit ijesztő ilyen válságos időkben.
(és tudod a módszer eredetije is hasonlóan működik Bangladesben, ott is a közösségi hitelezés a lényege. Ez nem mindenkinek újdonság itt a blogon.)

Videofon 2010.06.20. 22:13:58

Kiútprogram működési költségei összesen 135.429.938 Ft 146.473.039 Ft 150.757.106 Ft

Videofon 2010.06.20. 22:18:53

@calam: Na, most már tényleg elmész, a jó kurva anyádba, büdüsbogár! Ott aztán beszélhetsz nyugodtan ebben a liberális, iq-mentes stílusodban. A 430 milliót kellene megmagyaráznod, hülyegyerek! Bangladesben is ennyi pénzt kellett ellopni a Nobel-díjért?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 22:21:19

@Videofon: miért is kellene a működési költségeken bármit megmagyarázni? ott van az általad linkelt cuccban, hogy 70% a működési költség. Tök világos. Picit nyugizz le, jót tesz, hidd el.

Videofon 2010.06.20. 22:25:04

@calam:
És az neked teljesen természetes, faszkalap, hogy 70% a működési költség? Magadnál vagy???
Teljesen nyugodt vagyok, mellesleg. Csak nem tűröm, hogy olyanok oktassanak ki, akiknek teljesen természetes, hogy az állami és pályázati pénzeket jótékony liberális barátaiknak joguk van lenyúlni.

Videofon 2010.06.20. 22:28:36

@Videofon:
De tudod mit? Adj nekem 1 milliót. Igérem, 300 ezret odaadok a cigányoknak. Ugye, milyen jótékony leszek?!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 22:30:13

@Videofon: apa, nézd, ez nem egy sima bank. a hitelezésen kívül ezer dolgot csinálnak, amit egy normál bank nem tesz. közösségépítés, személyes, terepre kimenős pénzügyi és egyéb személyes segítség nyújtás. ilyesmi.

aztán már tisztáztuk, hogy a pénz jelentős része nem állami, 250 millió az.

ennyire nem bonyolult, mint amennyire te láttatni akarod.

mi a frusztráltság oka?

békarépa 2010.06.20. 22:31:18

@calam:

bár nem értek veled mindenben egyet, szvsz az lenne az igazi áttörés, ha a zemberek megértenék, hogy az igazi különbséget nem a "zöld/kék/piros" bőrszín vagy vallás jelenti. az igazi választóvonal a becsületes-tiszetességes/bűnöző becstelen emberek között van.

Húsleves 2010.06.20. 22:33:54

@békarépa: szerintem a legtöbb ember ezt pontosan értette, amíg a liberálisok össze nem zavarták a fejüket "pozitív diszkrimináció"-val, meg hasonló álszent, megosztó, demagóg dumával.

Videofon 2010.06.20. 22:37:24

@calam: Az Eu-s pályázati pénzek is állami pénzek. Az Magyarországnak jár. A közhiedelemmel elentétben nem adomány, hanem a piacaink védelmének feladásáért járó kompenzáció. Add hozzá az 1.4 millió eurót is. A járuléktámogatást mellesleg levontam. Minden mást is, ami indokolt. Jó lenne, ha megtanulnál számolni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 22:43:08

@Videofon: najó, részemről ennyi volt. mivel láthatólag másról beszélsz, a számokat össze-vissza dobálod, nem látom értelmét folytatni.

békarépa 2010.06.20. 22:45:14

@Húsleves:

no, meccsnek is vége, jó éjszakát neked, és mindenkinek, véleményétől függetlenül

Videofon 2010.06.20. 22:48:01

@calam:
700 millióból bármikor létrehozok 400 fix munkahelyet cigányoknak, 10 éves fennmaradási kötelezettséggel. (Ennyi embert érint a hitelprogram.) Mi értelme van vállalkozóvá tenni 8 általánost sem végzett embereket, a reménytelenség falvaiban, amikor a prosperáló magyar városokban is bedől a diplomás vállalkozók 90%-a?
Te tényleg komolyan gondolod, amit írsz? Vagy csak provokálsz?

Videofon 2010.06.20. 22:51:11

@calam: Ja, ha beégsz, akkor a részedről ennyi volt. Ennyik vagytok ti, liberális vadparasztok. Ezért küld el minden jóérzésű ember benneteket a jó kurva anyártokba. Még neked áll feljebb, amokor természetesnek veszed a támogatások 70 százalékának ellopását. Húzd le magad a klotyón! Oda való vagy, te gerinctelen szardarab.

Videofon 2010.06.20. 22:59:11

@calam:
Az pedig a világ legtermészetesebb dolga, ha felháborodok a lopáson. Nem volt elég lenyúlni 120 milliárdot a cigányoktól? Nem sül le a képetekről a bőr, hogy szegények bankjának nevezitek azt a "konstrukciót", amelyen csak a gazdag bankárok nyernek? Azért, mert valaki bankelnök, már kísérletezgethet a magyar adófizetők pénzéből? Piti kis tolvajok ezek, akik képtelenek leszokni a lopásról.
Lehet kinyomozni az ip-címem, és lehet perelni. Elegem van a jótékonykodás mögé bújó tolvaj bandátokból. Egy olyan országban nem érdemes élni, amivé ti akarjátok tenni hazánkat.

Videofon 2010.06.20. 23:09:52

Mellesleg, amennyire tudom, Mohammed Junus saját farkával verte a csalánt. Ellentétben a jótékony magyar oligarchákkal.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.06.20. 23:10:03

@Videofon: nézd, a beégésről annyit, hogy nem tudtad, hogy miként működik ez a szervezet. meg voltál róla győződve, hogy ez egy normál működésű bank, miközben számonkérted a hitelezést és a hitelezés formáját, jelét adva, hogy nem ismered a modellt. Nincs szó részemről beégésnek, összesen annyi, hogy nincs kedvem tovább magyarázni a dolgot olyan embernek, aki kb a 3. hozzászólásától kedzve tolvajnak és vadparasztnak nevez.

Picit olvass a bank alapjáról, aztán majd beszélgetünk, akkor majd kevésbé lesz kínos.
(még annyit, hogy ujlaky, a szervezet vezetője ingyen csinálja, ha már beégésről van szó...)

Videofon 2010.06.20. 23:16:23

@calam: Pontosan ismerem a szervezet működését. Nem kell félrebeszélned. Már akkor elolvastam a beszámolóikat, amikor te még a létezésükről sem tudtál.
Tudod, azért utál benneteket mindenki, mert képtelenek vagytok veszíteni, másnak igazat adni, bocsánatot kérni. Igazi liberális vadparasztok vagytok, akik nem érdemlik meg, hogy más stílusban beszéljenek velük.
Egyer majd próbálj meg emberi hangon megszólalni. Hidd el, egy új világot fogsz megismerni. Addig azonban ne csodálkozz, hogy azt kapod, amit megérdemelsz. Miért tisztelnélek, ha te is csak magadat tiszteled?

Videofon 2010.06.20. 23:22:51

Hozzáteszem, nem utálom a liberálisokat. Sokáig én is az voltam. A vakhitű liberálisokat vetem meg. Ahogy a vakhitű fideszeseket, szocikat is. Azokat, akik arra szocializálódtak, hogy mindig nekik van igazuk. A tényekkel szemben is.

Videofon 2010.06.20. 23:42:17

@calam:
"még annyit, hogy ujlaky, a szervezet vezetője ingyen csinálja, ha már beégésről van szó" (erre majdnem elfelejtettem válaszolni)
Teljesen lényegtelen, hogy ki miért csinálja. Ennyi pénzből már félezer munkahelyet lehet létesíteni egy évtizedre. Ami ezerszer biztosabb társadalmi beilleszkedést tesz lehetővé, mint vállalkozni a világválság kellős közepén.
Gyurcsány is ingyen csinálta. Talán meg kellene köszönni neki?
Írtam, hogy a költségek, és a kísérletezgetés teszi számomra elfogadhatatlanná ezt a "projektet". Ez így pénzlenyúlás, aminek szép számmal vannak haszonélvezői. A költségek döntő többsége ugyanis személyi kiadás, beleértve a kocsit is a seggük alatt.
Magyarázd már meg, hogy mivel jobb a cigányoknak a vállalkozói hitel, mint a fix munkahely. A szocializálódás lépcsőfokait a legritkább eetben lehet átugrani. A jótékony uraknak nem fantáziálni kellene ostobaságokat, hanem elfogadni a valóságot.

Vidéki 2010.06.21. 14:56:45

A szerző szerint munkamegosztás van:

Az állam követi el a hibákat, a roma kisebbség viszont csupa jót tesz.

A szerző figyelmébe ajánlanám a mondatot, amit Bajnai Gordon (amikor még kormányfő volt) az MSZP kongresszusán a témával kapcsolatban mondott:

A cigányság felzárkózása nem lehetséges a cigányság erőfeszítései nélkül.

Mouth Hero 2010.06.21. 16:54:50

@Vidéki: "A cigányság felzárkózása nem lehetséges a cigányság erőfeszítései nélkül."

Annyival egészíteném ki, hogy ez a felzárkóztatás már semmiképpen megy államilag szabályozott és felvállalt erőszak nélkül.

Rá kell kényszeríteni őket az alkalmazkodásra.

2010.06.21. 17:56:55

@Mouth Hero: Pontosan. Meg kell szüntetni az élősködési lehetőségeket, ezzel kikényszerítve egy beilleszkedési illetve a menthetetlenül deviánsok számára kivándorlási folyamatot. A további élősködés reményében itt maradó bűnözőket, lincselőket, nyugdíjasokat fosztogató lumpeneket meg kíméletlenül letörni.

Illúziókat már csak a liberális felhővitézek kergetnek. A többi ember pontosan tisztában van vele, hogy a cigányok közül aki akart, az élt az ingyenes oktatással, étkeztetéssel, tankönyvekkel, ösztönző programokkal. A cigánybűnöző lumpen réteg viszont soha fog nem érteni a szép szóból és nem is fog önszántából integrálódni.

molaris 2010.06.22. 07:41:43

@calam:
Ezt a vállalkozósdit ki fogják terjeszteni a bodzázásra is?
Mi a fenét kezd ma egy kezdő vállalkozó ekkora összeggel?
Mire vállalkozzon? Hozzon létre önsegélyző csoportot?

Mikor ébredtek már fel? Hülyeséget nem muszáj beszélni, lehet hallgatni is.

legeslegujabbkor 2010.06.22. 22:29:06

Azt hiszem a legfontosabb kimaradt.Embereket valamire rávenni hosszútávra (nevezzük életmódváltásnak)nem erőszakkal lehet, hanem általuk is belátott,elérhető kedvezményekkel sikerülhet csak.

Mouth Hero 2010.06.22. 23:12:47

@legeslegujabbkor: "általuk is belátott"

Ez feltételez egy minimális IQ-szintet. A 40-60 ehhez kevés. Ráadásul az érintettek jelentős része erőszak-elvűen szocializálódik. Ezt látta mindig otthon.

Kedvezmények? Szinte csak az van. Ki kap ingyen lakást, házat? Ki lesz védett fogyasztó?

A szép szó már nem megoldás. Sajnos.

legeslegujabbkor 2010.06.22. 23:23:48

@Mouth Hero: Ne haragudj, de ezt már leírtad, és nem győztél meg.

Mouth Hero 2010.06.23. 00:40:59

@legeslegujabbkor: Én már régóta nem akarok meggyőzni senkit.

Az viszont szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy az eddigi szelíd módszerek semmit nem értek - százmilliárdok mentek füstbe.

legeslegujabbkor 2010.06.23. 16:29:16

@Mouth Hero: Az eddigi módszerek...a többi maradhat.

2010.06.24. 08:34:25

@legeslegujabbkor: "Embereket valamire rávenni hosszútávra (nevezzük életmódváltásnak)nem erőszakkal lehet, hanem általuk is belátott,elérhető kedvezményekkel sikerülhet csak."

Jó, majd megnézem hogy magyarázod el a cigányoknak, hogy a kés nem tartozik az utcai ruházathoz. A sok ingyen kedvezmény mellett talán még azért is fizessünk a vadaknak, hogy ne késeljenek meg naponta valakit.

legeslegujabbkor 2010.06.24. 12:35:38

@libbancs: A kés akkor nem tartozik az alapfelszereléshez, ha a keze lapáttal, ecsettel, más egyébbel van tele. Most már beszélhetünk Calam által leírt 3 programról, amiből az első tetszik nekem.

2010.06.24. 14:29:42

@legeslegujabbkor: "A módszer a következő kormány és a városvezetés támogatása nélkül nem működhet, de még a helyi védőnőnek és a cigány közösségnek is akarnia kell."

Érted, a cigány közösségnek is. Csakhogy ez az a pont, amelynél minden cigányokba ölt milliárd feneketlen kútba dobott pénznek bizonyul.

legeslegujabbkor 2010.06.24. 15:51:40

@libbancs: Te honnan tudod, ki mit akar? Főleg, ha lenne választása. Beszéltél a Magyarországon már működő programokban résztvevő emberekkel?

Mouth Hero 2010.06.24. 16:29:08

@legeslegujabbkor: "A kés akkor nem tartozik az alapfelszereléshez, ha a keze lapáttal, ecsettel, más egyébbel van tele."

Persze-persze. Ne röhögtess.

az utolsó bögreharcos 2012.12.21. 19:32:24

Csak szólok, hogy a "büntetés kopott bicikligumiért" mellé újabb népmesei motívum került. Most már azért is büntetik az igazmondó cigányokat, mert a járdán sétálnak. Bizony.