A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Mit gondol Isten Schmitt Pálról?

2010.11.13. 15:30 Horváth Andor Márton

A köztársasági elnök szerint az alkotmányos hatalom Istentől ered, és az országot a Sátántól kell megvédeni. Schmitt Pál igen komoly keresztény elhivatottságról tesz tanúbizonyságot az új alkotmány tervezetéhez fűzött gondolataiban. A kereszténység pedig valóban az európai típusú kultúra egyik legfontosabb alkotóeleme, mely meghatározta az ókor és az újkori demokrácia kialakulása közt eltelt majd' másfél ezer évet. Fontos tehát Schmitt Pált, aki eme kulturális, erkölcsi hagyomány legfőbb letéteményese a Kétharmados Forradalomban, keresztény szempontból, a keresztény erkölcsök alapján megvizsgálni.

Nem új dolog, sokan mondtuk, Kövér László is utalt rá, hogy Schmitt Pál bizony a kommunista ideológia katonája volt. Aki a Kádár-korszakban miniszterhelyettesi rangot ért el, az nem egyszerű sportpolitikus, nem egyszerű Párt-közkatona volt, hanem csaknem tábornoka a rendszernek. Ez a rendszer ideológiailag ateista volt, és ennek gyakorlatban is érvényt szerzett. Az egyházak terrorizálása, később pusztán működésük megnehezítése mellett a különféle rangú lelki vezetők korrumpálása, beszervezése is a kereszténység elnyomását segítette. A kereszténység ugyanis többek között az őszinteségre épül, hogy a hívő mennél közelebb kerüljön ahhoz az állapothoz, amikor "úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert az Isten" (1 Kor 13,12).

Schmitt Pál kiszolgált egy rendszert, amely korlátozta a vallásszabadságot, elnyomta azokat, akik hittek Istenben. S ezt nem pusztán a sportolók jobb lehetőségeiért tette, hanem pénzért, karrierért, közszereplésért. Később megtagadta kommunista múltját, és lassan átfordult harcos kereszténnyé. Két bibliai példa jut eszembe: Máté példája, és a köztársasági elnök nevét adó Pál apostolé. Az ő életüket vetem össze Schmittével.

Máté apostol vámszedő volt: a rómaiak által irányított területen árulónak számított a zsidók közt. Ez az árulás jól jövedelmezett: a vámszedők a helyi társadalom legmagasabb fizetési kategóriájába tartoztak - mint az olyan szülész, aki jattot szed. Azonban Jézus felbukkant, és ő követni kezdte. Házában hatalmas lakomát rendezett számára (Máté 9,9), majd krisztusi szegénységgel váltotta fel a fényűző életmódot, és a testet öltött Ige követőjévé vált. A tranzakció vagyonilag egyáltalán nem érte meg neki, és lényeges politikai pozíciót sem szerzett - hiszen a kereszténység az első időkben egyre inkább üldözött szekta volt csupán. Az elismerést Lévi Máté csak az utókortól kapta meg, melynek csúcsát szerintem evangéliumának Bach-féle értelmezése jelentette.

Saul zsidó nevelésben részesült, és fundamentalista meggyőződéséből fakadóan akarta kiirtani a keresztényeket. Azután megjelent neki az Isten. Saul összeomlott. Megbánta bűneit, bevallotta őket, felvette a Pál nevet, s ma a Biblia legbecsesebb szövegeinek némelyikét neki tulajdonítjuk. A megtérés Pál számára sem volt éppen előnyös: nem sokkal volt fiatalabb a mi köztársasági elnökünknél, amikor Rómában nemzeti együtt-nem-működésért lefejezték.

A két történet meglepő párhuzamot mutat Schmitt életrajzával. Az önkényes, vallásüldöző hatalmat kiszolgáló múlt, majd a meglepetésszerű megtérés (idejét tekintve: a demokratikus fordulat) nagy elődök erkölcsi örökösévé tehetné az elnököt. Egy apróság azonban nem stimmel. Máté és Saul az elnyomott, de igaz ügy szolgálatába állt, ezzel, illetve a bűnbánattal bizonyítva őszinte szándékát. A két apostol vagyonával, illetve életével fizetett őszinte hitéért.

Schmitt nem fizetett semmivel, épp ellenkezőleg. Miután a demokrácia, a vallásszabadság legyőzte az őáltala támogatott rendszert, beállt az új rendszer támogatói közé, de ezt bűnbánat és vallomás nélkül, jövedelmező pozíciójának megtartása mellett tette. Ez a hit nem őszinte.

Ez a hit távol van attól, hogy megpróbálja saját magát Isten szemével látni, és ennek megfelelően megítélni. S most ő próbálja megmagyarázni, hogy mi kell a demokratikus Alkotmányba, melynek létrejöttét akadályozta, és azt is, hogy milyen az igazi, tiszta hit. Nincsen itt semmi paradoxon, most már látható, hogy miért ő volt a tökéletes elnökjelölt. Mert a csapat, amely jelölte, szintén az alkotmányosság, szintén a vallásszabadság ellensége.

Tessék, "Elnök Úr". Ha Istennel akar példálózni, kereshetünk igehelyeket, hol mondta az Úr, akinek a nevét valóban nagy Ú-val írjuk, hogy a kommunista pártfunkcionáriusok az ő igéjének legfőbb letéteményesei. És ahogy keressük, kiderül, hogy hithű köztársasági elnökünk nem más, mint éppen a Sátán, aki egy ügyesen helyezkedő, jellegtelen politikus képe mögött próbált elbújni. Ez pedig összecseng azzal, ami akár egy ateista demokrata számára a Sátán: a jogállamiság korábbi esküdt ellensége, aki ma az elnöki székben tetszeleg.

410 komment · 3 trackback

Címkék: fidesz isten demokrácia zsidó keresztény biblia alkotmány schmitt pál

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr772445653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt Pál Zeuszt említené az Alkotmányban 2010.11.14. 14:24:22

Több helyről törölték  a köztársasági elnök, valódi gondolatainak vélt, és a nevében fogalmazott, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának elküldött javaslatcsomagját, amely szerint jövő tavasszal a bibliai SátánIstent és az izlésterror dikt...

Trackback: Mindent az Alkotmányba! 2010.11.14. 11:36:03

Schmitt Pál szerint az erdőknek - sokak szívügyének - explicit, leírva is szerepelnie kell az új Alkotmányban. Szerintem meg a Rolling Stonesnak is. Az ugyanis az én szívügyem.Mielőtt a zöldek szemében kihúznám a gyufát, szeretném a leghatározottabban ...

Trackback: Anyanyelvünk halála 2010.11.13. 21:33:25

A Blikk birtokába jutott a Köztársasági Elnöki Hivatal (Pali bá' székhelye) alkotmányjavaslatának egy oldala. Az anyagról csak annyit, hogy helyesírásból a kettes szintet sem éri el -középiskolában.Hab a tortán, hogy az anyagban 3 oldalon keresztü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dekatlon 2010.11.14. 13:10:25

Ne bántsátok Palibát, ő valóban Isten áldása.
Nélküle sokkal tovább tartana, hogy a Fideszesek rájöjjenek, ugyanazt kapták narancsban, amit el akartak kergetni.
De ez a Pali annyira nagyon hülye, hogy éveket spórol meg a szükséges időből.

kodó tamás 2010.11.14. 13:14:32

@kíváncsivagyok: :)))))))))))))
lemondáéshoz ja kéne vmi. pl szégyenérzet, erkölcs stb

egy biztos: TOTÁL ÜRES... rgo szerinted igy is lemond? paradoxon a felvetésed? ez olyan mint a korhadt fára mondani hogy veszélyes és gyakoroljon önkritikát... na persze reménykedni lehet. de azért az okos ember áll mellé se...

kodó tamás 2010.11.14. 13:15:45

@kíváncsivagyok: és az elmult 65 évben említs már vkit aki lemondott?? nagy imre? az se a pisztolycső miatt...

Cent Rum 2010.11.14. 13:28:29

Ekézhetjük itt naphosszat SP-t, megérdemli, de ezzel nem vagyunk beljebb.
Nem kellene megpróbálni felhívni a figyelmét a munkaköri leírására?
T. SP
Ön isten (a történelem Ura) de inkább OV (nem ugyan az mint az előző) kegyelméből a Magyar Köztársaság Elnöke. Mint ilyen minden állampolgáré. Kérjük ismételten olvassa el az esküjét, és ha valamennyit is megörizni kíván az emberségéből, akkor ehhez méltóan viselkedjen!

kodó tamás 2010.11.14. 13:31:24

hirszerzo.hu/doc/kozt_elnok.pdf

a hirszerzőről letiltotta a cenzura??????
nem tudom elérni...

meg van valakinek a Szent, bocs Scmitt Pál magvas gondolatai eredetiben??? szoljatok sajnálnám ha örökre elveszne...

Fufo 2010.11.14. 13:36:54

@kodó tamás: Elérhető, most néztem. A biztonság kedvéért elmentettem. Kéred?

kodó tamás 2010.11.14. 13:40:22

@Fufo: huh nagyon megijedtem. reggelente el akarom olvasni, hogy a NYELV ért tudjak lelkesen csatába indulni...

kérem, köszönöm, örök hála... azt nem merem mondani hogy Isten fizesse meg...

kodo-tamas@freemail.hu

Fufo 2010.11.14. 13:43:54

@kodó tamás: Elküldtem, jó szórakozást :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 13:45:20

@kíváncsivagyok: De ki határozza meg, hogy mi lehet a közbeszéd témája? Valószínűleg ők nem így gondolják és be akarják vinni a köztudatba. Gondolkodásmódod azokra emlékeztet, akik azt mondják: A véleménynyilvánítás szabad, de ha nem egyezik ez enyémmel, akkor olyan helyen tedd, ahol a kutya nem hallja. Szerintem és valószínűleg szerintük is a kereszténység pozitívumait akkor lehet lejuttatni az emberekhez ha, beszélnek róla. Hiba lenne azt gondolni, hogy ez a teológusok kiváltsága lenne. Az Írást forgatni és értelmezni minden ember joga.

kodó tamás 2010.11.14. 13:45:28

@Fufo: kösz most rohanok tüntetni. le ne késsek:) aztán a hiradóban nyilatkozhatnék de inkább a fókuszban a zember aki lekéste a forradalmat, mert sokáig fésülködött és kávézott

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 13:47:55

@kíváncsivagyok: Ja és még vmi. Neked (nem hivő) embernek miért nem mindegy, hogy ki, hogy járatja le a kereszténységet? Ha egyáltalán lejáratja ezzel. Ezt az idő majd eldönti. Mindenesetre ha így is lenne akkor is nagyobb eséllyel teremti meg az alapot egy hitelesebb és a vallás iránt elkötelezett vonalnak mint a baloldal politikája.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 14:30:07

Nagyjából kész:

Schmitt Pál Zeuszt említené az Alkotmányban
2010.11.14. 11:36 IGe

Több helyről törölték a köztársasági elnök, valódi gondolatainak vélt, és a nevében fogalmazott, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának elküldött javaslatcsomagját, amely szerint jövő tavasszal a bibliai SátánIstent és az ízlésterror diktátor kereszténységet be kellene venni az alkotmányba. Az ok egyszerű és érthető. Banális adminisztratív eljárási hiba és félreértés történt.

vilagnezet.blog.hu/2010/11/14/schmitt_pal_zeuszt_emlitene_az_alkotmanyban

Kandabula 2010.11.14. 14:54:26

Orbánét már kinyalta, most már följebb kell keresgélni. A pápát miért hagyta ki?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 15:28:47

@Brendel Mátyás:

Ezt talán még megérted, a többire teljesen fölösleges válaszolnom, hiszen nem is megy át, hogy miről beszélek. A hitet csak úgy szüntetheted meg, ha kiirtod az emberek lelkét. Miért? Mert még az ateista is vágyik arra, hogy higgyen valamiben, pl. abban, hogy van értelme az életének. Áhh, nem, szerintem ez sem fog átmenni, hagyjuk.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 15:37:06

@kovacsjancsYYYZZZ:

Istenem, hogy te milyen idealista vagy.:( Magyarázd már meg a végtagok nélkül világra jött gyereknek, hogy ő is egyenlőnek született, és öleld kebledre testvériesen a pszichopata sorozatgyilkost... Van egy-két szomorú hírem: Nem a középkor volt sötét, hanem a 20. század. Az emberi lény pedig irracionális, és akkor is imád balhézni, amikor száguld a gazdaság, ugyanolyan babonásak vagyunk, mint háromezer éve, és a hitet sem tudjuk nélkülözni, akármi is történjen. Amíg a világ világ, nem lesz egyenlőség és testvériség sem. Szabadságból viszont egyenesen tobzódunk, amit inkább szabadosságnak hívnék.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 15:45:12

@gramercy:

Miért kéne aggastyán? Jöhetne Habsburg Ottó fia, Károly is, még jobban is néz ki, mint az öccse, György.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 15:47:48

@aril brikha:

Csak az a gáz, ha a király az udvari bolond, mint mondjuk V. Ferdinánd.:-/

whoamiohmy 2010.11.14. 15:53:01

@Mj: Tevedsz, nem vagyok idealista, egyaltalan nem. Szerintem kb. 95% az esely ra, hogy az emberiseg mint civilizacio nem eri meg a 21. szazad veget, es a 22. szazad vegere kihal a homo sapiens. Ha megis az 5% jon be, az viszont CSAKIS azt jelentheti, hogy sikerul megvalositani az ideologiaktol mentes boseg tarsadalmat (post-scarcity society), mashogy nem megy.
Kb. a neolit forradalom ota tart a gazdasagi szukosseg miatt kikenyszeritett ideologiak haboruja, amit Marx ugy fogalmazott meg (csak reszben helyesen), hogy osztalyharc. Valojaban ennel sokkal rosszabb a helyzet, egyre fejlettebb eszkozokkel irtjuk ki sajat magunkat a sajat hulyesegunk miatt. A valosagrol alkotott fogalmaink annyira torzak, hogy egyszseruen keptelenek vagyunk normalisan gondolkodni. Vagy magunkhoz terunk, megszabadulunk a tarsadalmat beklyoba vero idiotizmustol (ennek resze a vallas is), vagy az emberi faj megszunik letezni. Szerintem ez az utobbi fog bekovetkezni.

U.I.: bocs az ekezetek hianyaert.

kodó tamás 2010.11.14. 15:54:19

@Fufo: köszi olvasgatom.
nagyon tömény és sokat lehet belőle tanulni

a rezümét a TG klubban írogatom

torokgaborelemez.blog.hu/2010/11/11/282_tobbsegi_demokracia

de ez örök olvasmány. minden reggel találok majd újat benne.

whoamiohmy 2010.11.14. 15:57:20

@Mj: "Nem a középkor volt sötét, hanem a 20. század."

A kozepkor es a huszadik szazad kozott osszesen annyi volt a kulonbseg, hogy a kozepkorban nem voltak ismetlofegyverek. A 20 szazad szazmilliok eletet kovetelo nagy ideologiai semmiben nem kulonboznek a vallasnak nevezett mocsoktol. A kulonbseg az eszkozok hatekonysagaban van. Ha a kereszteshaborukban valamelyik felnek lett volna atomfegyvere, akkor mar kb. a 14. szazadra kiirtottuk volna magunkat. Es ki is fogjuk, csak ido es megfelelo hatekonysagu eszkoz es ideologia kerdese a dolog.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 15:58:53

@A.. Közbiztonság Szilárd:

Pedig ez elég bennfentes infónak tűnik, ami az index tesztjének megoldása volt anno:

"Az akkori idők egyik legjobbját, a szovjet Nyikancsikovot győzte le. Ezzel az ellenfél nem húzhatott el 4:1-re, így a magyar csapat később fordítani tudott."

Ha a valláshoz csalók kellettek, akkor a társadalomhoz és a gazdasághoz is. Vagy inkább arról van szó, hogy minden olyan közösségben vannak csalók, ahol erre van lehetőség - tehát nem a vallásban, az egyházban is -, de a rendszer nélkülük is létrejön.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:01:35

@A.. Közbiztonság Szilárd:

Mintha a világ bárhova is fejlődne, aztán majd nyilván elérünk ezen a csodás lineáris tengelyen egy tökéletes állapotot, hiszen mind egyre fejlettebbek leszünk, az előttünk élők meg mind hülyébbek voltak. Maximum a technika fejlődik, mi inkább csak változunk.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 16:01:38

@Mj: Sok mindenben tévedsz Brendel Mátyáshoz címzett véleményedben. Egyébként vele én sokkal többet vitáztam régebben, mint te. Kb. 10 éve ismerem.

A hit és az ateizmus is egy gyűjtőfogalom. Jellemzően mindenki ateista és hívő is egyszerre, csak éppen mindenki más és más tekintetben. Aki hisz a bibliai SátánIstenben az tagadja Zeuszt, ha így jobban érted.

A bibliai SátánIstenhit a kísérleteim szerint kíváló eredménnyel gyógyítható.

Ja velem ne fáraszd magad, mert az én világnézetemben az istenhitek ugyanolyan baromságok, mint az ateizmus. Istent (egy tudományosan definiált Istent)tudni lehet és nem tagadni, vagy hinni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:03:47

@A.. Közbiztonság Szilárd:

Senki sem mondta, hogy szeresd a vallásosokat. Én sem rajongok az ateizmusért, pedig anyám is ateista, naés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:20:39

@IGe:

"Nagyon igazad van. I véreskezű István király is ezt tette. Államosított. Az akkor magánkézben lévő vagyont állami, azaz királyi kézbe vonta. Aztán az így ellopott vagyont már ő osztogatta azoknak, akik SP-hoz hasonlóan jó hűbéresek voltak."

Nincs szó államosításról, hiszen a mai államfogalom is anakronizmus abban a korban. Szent István ugyanúgy legyőzte a riválisait, ahogy tette ezt Álmos vagy Árpád a testvéreivel. És természetes, hogy az újonnan szerzett területekre a saját embereit ültette, hogy egységes vármegyrendszert hozhasson létre. Ezért is nevezzük államalapításnak a munkáját, hiszen 895 és 1000 között gyakorlatilag törzsszövetségben működtünk, ráadásul a honfoglalás előtt is pont ilyen volt a rendszer, maximum változó törzsösszetétellel, hiszen akkor is voltak törzsi háborúk, ami még mindig nem egyenlő a lopással. Szóval nagyon nem mindegy, hogy honalapító - ebből több is volt - vagy államalapító-e az illető.

"Egyébként az Államunk 1114 éves legalább. Tehát e tekintettben nem illene hazudozni és letagadni a valót."

Szerintem meg az téves, amit te írsz, a szimpla hazugozást viszont szánalmas dolognak tartom.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:21:45

@kodó tamás:

Milyen gagyi lenne már, hogy Kovács Pál.:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 16:27:17

@Mj:
Te hazudozol, hiszen az én érveimet a történelmen kívül a Magyar Tudományos Akadémia és egy törvény is alátámasztja, amit korábban idéztem is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:27:31

@Bockó:

Mondom, hogy trendi fikázni a kereszténységet, de mindjárt előjön a kettős mérce, ha valaki a zsidó vallást vagy az ateizmust kritizálja.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:28:23

@IGe:

Nézd már meg a vonatkozó történelmi szakirodalmat, bogaram. 1896-ban meg még Pauler Gyula is vajdákról beszélt, nem pedig fejedelmekről.

kodó tamás 2010.11.14. 16:31:03

@Mj: pedig egy MAGYAR KE nek nem lehet idegen neve!!! magyarosítani kell
de lehet: Kovi Pali (bá) is... ez oylan aranyos és közvetlen lehetne...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:32:11

@flash.gordon:

De, erről szólt itt az első kommentem.:-S

kodó tamás 2010.11.14. 16:33:47

egyébként rájöttem... direkt rakta tele helyesírási hibákkal... hogy ezzel is bizonyítsa, hogy az ellenség már milyen magas szintre is betette a lábát...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 16:34:22

@Mj: A kereszténység maga a hazudozás magasiskolája, tehát a keresztény terror hatására született történelem hamisításokat kár felhoznod. Teológiai lexikonokat se ajánlj forrásnak.

Viszont mára mára elértük, hogy a magyar wikipédián is legyőztük a hitkomisszárokat és helyesen szerepel Magyarország uralkodóinak listájában I. véreskezű István előtti 104 év uralkodói is.

hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_uralkod%C3%B3inak_list%C3%A1ja

I véreskezű István pedig helyesen csak az első keresztény uralkodó. Tehát éppen ugyanolyan rangban, mint Kun Béla mint első kommunista uralkodó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:34:54

@kíváncsivagyok:

Itt erről volt szó:

"A református társadalmi tanítás legfőbb képviselője Luther Márton."

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 16:41:53

A hitetlenség ereje
IGe - 2009.10.04 12:40

"Tanítottak valamit, éltünk egy kultúrában, mely szabályokat állított fel és idővel gondolkodásunk irányát befolyásolta. Nehéz ettől szabadulni. " A társadalmunk és a társadalmi szokásain belénk sulykolták, hogy a hitnek ereje van és a hitetlenség és a kritika is rossz dolog. Pedig ez egy téves dogma, legenda, mítosz vagy akár babonának is nevezhetném. Hiszen a mai világunk vívmányait éppen a hitetlen embereknek köszönhetjük, akik nem hitték el, hogy valamit ne lehetne megvalósítani. Nem hittek az addig beléjük nevelt dogmákban, hanem túlléptek rajta. Vagy egyszerűen, ahogyan Albert Einstein írja: "Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."

Miért is erősebb a hitetlenség a hitnél, vezessük le matematikával:

1 x 1 = 1
(-1) x (-1) = 1

Tehát a semmiben sem hívés logikailag és érzelmileg ugyan azt adja ki, mintha valaki nagyon erősen hisz valamiben. Sőt az által még erősebb a hatása, hogy valamit alapból nem elhinni sokkal könnyebb, mint elhinni. Ha ugyan is hitetlenséggel is éppen ugyan azt el lehet érni, mint hittel, akkor mit is ér valójában a hit? Szerintem csak egy trükk. A hit kő a kőlevesben. A leves anélkül is éppen ugyanolyan finom, csak a kő nélkül nem lehet mindig és mindenhol potyán enni.

Edison elhiszi, hogy ő tudni fog villanykörtét gyártani.

Edison nem hiszi el, hogy képtelenség lenne villanykörtét gyártani.

Nos szerintem ez utóbbi felfogás és életszemlélet erősebb, mint a hit.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:43:28

@kodó tamás:

Ő miniszterelnök volt. De lemondott Nagy Ferenc is, mivel a fiával zsarolták a komcsik. Na meg persze a másik Ferenc és Medgyessy is, ha már miniszterelnökökről beszélsz.:) Köztársasági elnökből meg még nem sok volt Károlyi óta, aki méltó is lett volna a pozícióra, illetve ne lett volna báb az egész hivatal.

eccerüvagyok 2010.11.14. 16:49:28

@Mj:
Szivike! Te tényleg nem tudod, hogy kit "szokás" trollnak nevezni. Nem azt, aki nem ért veled egyet, hanem inkább azt, aki a mérsékelt, konzervatív többséggel szöges ellentétben álló, szélsőséges? véleményét kevésbé szalonképes formában tálalja.
Ismered a viccet, amiben az autós az autópályán méltatlankodik a rádióból elhangzó hírek kapcsán: -Méghogy EGY autós hajt a forgalommal szembe?...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:50:37

@kovacsjancsYYYZZZ:

Semmi gond, olvastam én már központozás nélküli, rosszul fénymásolt, muscafecitekkel és rövidítésekkel teli latin oklevelet is, azt is kikínlódtam valahogy. Miért fogod fel a vallást eleve torz és rosszindulatú képződménynek? Sokakat éppen a vallásos lelkiismeret gátol meg abban, hogy bűnt kövessenek el, akár keresztények, akár buddhisták. Arra miért nem mondod azt, hogy ennek elterjedése - korábbi példám, "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat" - lehet az emberiség jobbításának kulcsa?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:52:57

@kovacsjancsYYYZZZ:

A keresztes háborúknak jól meghatározott gyakorlati céljuk volt: az egész Európát végigkalandozó - azaz végigdúló - normann szerencselovagok is találhattak maguknak végre olyan földet, ahol nem zavarnak annyi európait. Ehhez nem kellett volna atom, elég volt csak bokáig gázolni a vérben.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:53:39

@IGe:

Jó, nem fárasztom magam, tényleg az vagy.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:55:22

@IGe:

Mondtam én Matyinak, hogy gagyi a wikipédia, de nem hitt nekem.:D További jó térítést, szinte már olyan vagy, mint egy harcos domonkos Kunországban.:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 16:57:09

@Mj: Ja meg többek közt az Albert Einstein Tudásod Legyen a Hited Világnézeti Kör alapítója is. Mert az Általános Isten létezése tudományos tény. Hinni csak a bizonytalan, vagy biztosan nem létező dolgokban szoktak az emberek.

A biztosat az tudják.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:58:14

@eccerüvagyok:

Akkor kérlek, beszéld majd rá igazságos Mátyást, hogy tegye le a kőbunkóját, azzal úgyis csak amortizálja a billentyűzetet.:) Jellemző módon egy szerzőtársam is rögtön letrollozta, amikor átment a blogunkra osztani az észt, pedig azt sem tudta, hogy ki ő, mert a trollok élesen elkülöníthetők a többi fajtól.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 16:58:56

@IGe:

Bla-bla-bla, te mondtad, hogy ne fárasszam magam veled, agyő.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:04:33

@Mj: Nem az. Van rá egy 1 millió forintos pályázati kiírásom is. Aki a levezetéseimet cáfolni tudja. Egyébként ez a lényege és kiinduló pontja az egésznek:

Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén?
2008.05.30. 12:25 IGe

vilagnezet.blog.hu/2008/05/30/isten_egyertelmuen_kivul_fekszik_a_tudomany_hatokoren

eccerüvagyok 2010.11.14. 17:06:22

@Mj:
Mondom mégegyszer: a troll nem tudja észérvekkel alátámasztani az álláspontját, legfeljebb süket demagóg, megfoghatatlan módon hablatyol. Plusz amikor szorul a hurok, elkezd személyeskedni. Pont mint te, tegnap és már ma is.
Egyébként szerintem a trollkodást leginkább valamiféle frusztráció váltja ki. Téged mi frusztrál?

whoamiohmy 2010.11.14. 17:17:13

@Mj: "Sokakat éppen a vallásos lelkiismeret gátol meg abban, hogy bűnt kövessenek el, akár keresztények, akár buddhisták. Arra miért nem mondod azt, hogy ennek elterjedése - korábbi példám, "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat" - lehet az emberiség jobbításának kulcsa?"

Ahhoz, hogy ne bantsak valakit akar szoval, akar tettel, nem kell vallasosnak lenni. Nem vagyok vallasos (bar Istenben valamilyen modon hiszek), de nem vagyok eroszakos tipus sem, megvetem vagy inkabb szanom azokat, akik eroszakosak.

Hogy mi bajom megis a vallassal? Vegyuk pl. az Altalad proponalt keresztenyseg egyik alaptetelet: "Isten a maga kepere teremtette az embert." Ez nemcsak hogy keptelenseg, de a legnagyobb szemtelenseg, amit barki a Teremto kepebe vaghat. Egy tobb tizmilliard fenyevnyi kiterjedesu Univerzumban, amit Isten teremtett, egy bolygon, ami egy a mano tudja hany ezermilliard kozul, amin lehetseges az elet, egy faj, tobb szazezer, talan tobb millio masik faj kozott hogyan meri azt allitani, hogy o hasonlatos a Teremtohoz????? Hogy veszi maganak a batorsagot BARMELYIK vallas (azazhogy gyakorlatilag mindegyik), hogy BARMIT is allitson a Teremtorol? Ha Isten letezik, akkor az ember csak egy a megszamlalhatatlan dolog kozul, ami teremtett, raadasul egy igen jelentektelen kis valami. Az egyetlen igaz vallas az lenne, ami egy dologban biztos: hogy nem biztos semmiben. Csakhogy egy ilyen vallasra nem lehet hatalmat epiteni - vagyis ez nem is vallas igazan.

Ez az egyik fo problemam a vallassal. Egy ilyen merteku ideologiai teveszme birtokaban par millio embert kiirtani mar szinte gyerekjatek. Mar az alapgondolat is serto, szemtelen es vegtelenul agressziv.

Ne erts felre, a tobbi ideologia pontosan ugyanigy mukodik, beleertve a legujabb, talan legkartekonyabb modern vallast, a tudomanyt is. A 20 szazad vege fele a tudosok megint elhittek ezt a baromsagot, amit eloszor Newton fogalmazott meg, hogy fel fogjak tudni irni a Vilagegyetem egyenletet, letrehozzak a tokeletes elmeletet, aztan mindent meg fognak tudni magyarazni, amit Isten teremtett. Aztan felfedeztek a sotet anyagot, es kiderult, hogy az Univerzum tomegenek 98%-a valami olyasmi, amirol a leghalvanyabb sejtesunk sincs. De ettol meg nem lettek tudosaink szerenyebbek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:18:24

@IGe:

Inkább olvasd el Weissmahr Béla Filozófiai istentan című könyvét, csak 130 oldal, valahol a neten is fönn van. Kb. az első 10 oldal éppen Istennel és az egzakt tudományos bizonyításokkal foglalkozik. Addig is, amíg elolvasod, jó térítést.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:21:09

@eccerüvagyok:

Engem semmi nem frusztrál, sőt, kifejezetten jó hétvégém volt. Aki nem fogja fel más észérveit, de még logikai alapműveletekre sem képes, és ehelyett ugyanúgy ragaszkodik észérvnek kikiáltott hülyeségeihez, az a troll, lényegtelen, hogy milyen hangnemben írogat. A rólam alkotott véleményed meg most éppen nem érdekel, bocs. További szép napot!

whoamiohmy 2010.11.14. 17:24:33

@Mj: "A keresztes háborúknak jól meghatározott gyakorlati céljuk volt: az egész Európát végigkalandozó - azaz végigdúló - normann szerencselovagok is találhattak maguknak végre olyan földet, ahol nem zavarnak annyi európait. Ehhez nem kellett volna atom, elég volt csak bokáig gázolni a vérben. "

A vallasnak is jol meghatarozott gyakorlati celja van, mint ahogy minden ideologianak: meg kell magyarazni, miert is tortennek ugy a dolgok, ahogy. Marpedig a dolgok a legtobbszor nem igazan mentek valami jol a tortenelemben. A vallas eszkoz, hogy ne kelljen szembenezni a valodi problemakkal. Vegtelenul arrogans, pimasz, szemtelen ideologia.

eccerüvagyok 2010.11.14. 17:26:03

@Mj:
Bármily hihetetlen, de szívesen olvaslak. Érdekel az álláspontod, az a fajta világnézet amit képviselsz. Csak... nem áll jól neked a személyeskedés. Azért, mert hiteltelenné tesz.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:26:48

@Mj: Ugyan már ilyen összeollózott műveket ne nagyon ajánlgass nekem, ha a egy gépelt A4-es oldalnyi közérthető és logikus szöveghez hozzá sem tudsz érdemben böffenteni:-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:31:54

@kovacsjancsYYYZZZ:

A "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat" tanítás éppen azokat a bennünk eleve meglévő agresszív és destruktív hajlamokat segít kontrollálni, amiket se te, se én nem szeretünk. Attól még, hogy egyetlen egyházhoz sem tartozol, te is lehetsz vallásos, amennyiben vallásod, hited tárgya Isten. Ebben semmi bigottság vagy dogmatikus nincsen, amit szégyellned kellene.
Mutass nekem egyetlen embert, aki semmiben sem biztos.:) Ahhoz, hogy elhiggyük a "semmi sem biztos" kifejezést, már el kell fogadnunk biztos dologként, tehát ez végső soron ugyanolyan logikai képtelenség, mint a "ne hallgass másokra".;-)
A Bibliából minden és annak az ellenkezője is levezethető, a "sötét középkor" Pierre Abélard-ja is több, mint 100 ellentmondást talált benne, és akkor a filológiai problémákról nem is beszéltünk. Abból viszont elég bonyolult levezetni egyetlen népirtást is, hogy "Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtette az embert", amit én inkább úgy fogok fel, hogy hasonlítunk Istenre, mert lelkünk van, így megérthetjük őt. Egyébként antropomorfizmus ennek alapján nagy szakállú bölcs öregbácsiként elképzelni őt, aki ücsörög a felhők tetején, miközben hárfáznak neki a hájtól ki se látó puttók, ezt maximum gyerekek vagy gyermeki lelkek hajlandók elhinni. Nekik meg bármit be lehet mesélni, azt is, hogy Sztálin alkotmánya a világon a legdemokratikusabb.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:31:57

A bibliai Isten és Sátán egy és ugyanaz
2007.11.26. 09:38 IGe

Hiszen a Sátán Isten elméjének meghasadása. A személy ugyanaz, csak éppen egyszer ennek másszor meg másnak hiszi magát. Ez magyarázat a biblia önellentmondásaira és a bibliai Isten tömeggyilkosságaira, a nagy-nagy állítólagos szeretet mellett.

A fenti érv levezetése röviden;

I. A biblia szerint Isten előtt nem volt Sátán

II. A Sátánt Isten teremtette a biblia szerint

III. A bibliai Isten akármilyen mindenható, állitóllag a Sátánt nem tudja legyőzni. Ez csak akkor lehetséges logikailag ha a Sátán Önmagában rejlik, hiszen csak önmagát lehet képtelen legyőzni. Különben egy csettintéssel kinyírhatná a Sátánt

IV. Az elmélet magyarázatot ad a SátánIsten tömeggyilkosságaira és rémtetteire is.

A jelenlegi SátánIsten hívők szerint a Sátánnak hatalma van, a Sátán nem pusztult el, a Sátán létezik. Kik is a valódi sátánhívők, sátánisták?

Azok, akiknek a Sátán egy mese, vagy mítoszalak, vagy azok, akik éltetik a mítoszát, meséjét? Ugye milyen mulatságos, hogy tudományos szempontból a keresztények tekinthetők sátánistáknak.
Ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy a bibliában leírtak marhaságok, nem is kell túl nagy gógyi. Inkább érzelmileg kell stabilnak lenni.

Aki ezt nem hiszi el nekem, mert nem is kell senkinek sem hinni, talán jobban elgondolkozik, ha ideidézem az én gondolataimhoz Einstein szavait is:

„Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye. Ezen számomra a legkifinomultabb értelmezés sem fog változtatni.” - saját, kézzel írt levele 1954-ben Erich Gutkind filozófusnak.

vilagnezet.blog.hu/2007/11/26/a_bibliai_isten_es_satan_egy_es_ugyanaz

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:35:31

@IGe:

Nem nem tudok, nem akarok. Mint ahogy te sem veszed ahhoz a fáradságot, hogy elolvasd, amit ajánlottam neked, én sem veszem a fáradságot, hogy akár el is olvassam azt, amit 5 sornál hosszabb terjedelemben leírtál. Ez az utolsó mondatom hozzád: megfogadtam az ajánlatodat, nem fárasztom magam veled, amikor van arra érdemesebb is, tehát inkább ne erőlködj tovább.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:37:04

@eccerüvagyok:

Néha pázmányi körmondatokat írok archaikus szavakkal, néha meg jól esik személyeskedni, ember vagyok, ez van. Ha ezt nem fogadod el, akkor szerintem hitelességről is fölösleges eszmét cserélni.

uruk.hai 2010.11.14. 17:40:02

@fitball: Bocsánat ha félreértelek, de akkor akinek 2 diplomája, 4 nyelvvizsgája van az rossz ember nem lehet? Azt hittem elég csak a virágot szeretni... S. Pál sok mindent elért (vagy elértek neki, lsd. olimpiai tartalék),de a cím és a rang számomra nem mérvadó. Annak idején ott volt Cinege Lajos hadseregtábornok. Ezzel a ranggal egy stratégiai géniusznak kellett volna lennie. De nem volt az... Apropó hadsereg. Én a sorkatonai szolgálatom alatt ismertem csak 8 általánost végzett embereket, akiknek politikusaink a lábuk sarkáig sem érnek fel. Egyik sem.

whoamiohmy 2010.11.14. 17:41:19

@Mj: "A Bibliából minden és annak az ellenkezője is levezethető"

Tehat akkor foglaljuk ossze, hogy eddigi mondadod szerint mi is a velemenyed a keresztenysegrol:

1. a Biblia termeszetesen ugy hulyeseg, ahogy van
2. Ahogy a kozepkorban az emberek Istent elkepzeltek, abrazoltak, leirtak, az termeszetesen szinten ugy hulyeseg, ahogy van
3. Isten maximum annyiban hasonlit az emberre, hogy lelke van, igy megerthetjuk ot (mondjuk szerintem ez egy hihetetlenul arrogans allitas, minden problema gyokere)
4. Tulajdonkeppen barki vallasos, aki hisz Istenben

Akkor most tulajdonkeppen minek is nekunk keresztenyseg? Mire jo ez? Mire volt jo eddig? Te, aki hivo keresztenynek vallod magad (legalabbis az irasaidbol nekem ez jott le), gyakorlatilag az osszes dogmajukat elveted - akkor mitol is vagy kereszteny?
Lehet, hogy Jezus sem volt Isten fia, csak egy ember, aki igazsagossagra es szeretetre nevelte a kortarsait? Lehet, hogy nem is jart a vizen? Lehet, hogy nem is letezett, csak a Napkultusz perszonifikacioja az uj vallasi rendben?
Minek is ez az egesz en kereszteny vagyok, te nem vagy az hulyeseg? Minek van keresztenyseg egyaltalan? Amitol valaki keresztenynek vallhatna magat, az gyakorlatilag hulyeseg. Akkor nem lenne egyszerubb azt mondani, hogy ez az egesz keresztenyseg hulyeseg ugy, ahogy van, es mindenki ugy hisz Istenben, ahogy akar?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:42:12

@kovacsjancsYYYZZZ:

A vallás alapvetően azért van, mert az ember az igazságot keresi. Ha valaki másban találta meg, mint az illető, az nem feltétlenül jelenti, hogy előbbi arrogáns vagy pimasz, inkább azt, hogy ahány ember, annyiféle vélemény az igazságról. Mutass nekem két katolikust, akiknek mindenben megegyezik a véleményük Istenről.:) Másrészt aki biztos benne, hogy megtalálta az igazságot, és biztos benne, hogy az igazság jó, az már csak azért is meg akarja ezt osztani minden emberrel, mert jót akar nekik, mert abban a biztos tudásban akarja részeltetni őket, mint ami neki van. Ezért olyan lelkesek a zsidó összeesküvésben hívők, a megszállott ateisták vagy a hittérítő domonkos barátok, függetlenül attól, hogy tényleg birtokolják az igazság valahanyad részét is, vagy csak azt hiszik.:)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:44:31

@Mj: Részleteiben ismerem a könyvet, egészben meg feleslegesnek találtam elolvasni, mert tényleg csak eléggé bugyuta összeollózás sok más könyvből, amelyeket már olvastam.

Az a lényeg és a nagy hibád neked és Brendel Mátyásnak is, hogy Isten akár kicsi akár nagy betűvel írod, akárcsak az autó, Autó csak egy gyűjtőfogalom. Amihez hogy értelmet nyerhessen mindig kellene legalább egy határozó szó is. Például a bibliai Isten. Például az ateisták Istene. (mert olyan is van sőt több is)

Ilyen szemponból te csak a carnapi "babig" szinten halandzsázol itt. Vagy heideggeri poszmodern parasztvakításokat művelhetsz.

Annie Wood Besant (1847-1933)
”Eddig soha nem definiáltak egy olyan Istent, amely ne lett volna nyilvánvalóan önellentmondásos és képtelen,soha nem írták le Istent olyannak, hogy a fogalom róla az emberi gondolkodás számára lehetséges lenne.”

Nos sok elődöm munkájára támaszkodva én ezt megtettem az Általános és Relatív Isten/Istenek elméletemben.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:49:53

XI. teória;
Isten csak egy Babig

Rudolf Carnap: A metafizika kiküszöbölése a nyelv logikai elemzésén keresztül
"Tegyük fel példának okáért, hogy valaki egy új szót képez, pl.:"babig", és azt állítja, hogy vannak tárgyak, amelyek babigok és vannak olyanok, amelyek nem. Ha meg akarjuk tudni ennek a szónak a jelentését, akkor az alkalmazási kritériumára fogunk kérdezni: hogy állapítható meg egy konkrét esetben, hogy az adott tárgy babig-e vagy sem? Tegyük fel először is, hogy az illető adós marad a válasszal: azt mondja ugyanis, hogy nincs empirikus ismertetőjegy arra nézve, hogy a tárgy babig-e vagy sem. Ebben az esetben a szó használatát nem tartjuk jogosultnak. Ha az illető, aki használja a szót, ennek ellenére azt mondja, hogy vannak babig és nem-babig dolgok, csak a véges és nyomorúságos emberi értelem számára örök titok marad, hogy melyek a babigok és melyek nem ilyenek, akkor az egészet üres szószaporításnak fogjuk tartani. De talán az illető biztosítani fog minket afelől, hogy ő mégiscsak ért valamit a „babig" szón. Ebből azonban csak azt a pszichológiai tényt tudjuk meg, hogy valamilyen képeket, képzeteket és érzéseket kapcsol a szóhoz. Ezen keresztül azonban a szó még nem nyer jelentést. Ha a szó alkalmazási kritériuma nincs rögzítve, akkor a mondatok, amelyekben előfordul, semmit sem állítanak, hanem csak puszta látszatállítások."

Tehát, hogy Isten szót használók, nem tudják elmagyarázni a szó jelentését, sem azt, hogy mi Isten, sem azt, hogy mi nem Isten nem tudják behatárolni, viszont ők maguk ettől még különféle pszichológiai képzeteket és érzéseket kapcsolnak a szóhoz. Ez valóban így van és számos kísérlettel, felméréssel bizonyítottuk is. De Isten csak ennyi lenne - egy értelmetlen szó, amelyhez egyesek különféle belső érzelmeket társítanak- vagy azért ennél jóval több?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 17:51:37

@kovacsjancsYYYZZZ:

1. A Biblia nem hülyeség, a lényeg, hogy hogyan értelmezzük. Pl. a "Ne féljetek, nem vagytok ti verebecskék!" helyet lehet úgy értelmezni Krisztusnál, hogy eljutott a felismerésig, hogy az ember különbözik a verébtől, de úgy is, hogy higgyünk már végre magunkban.
2. Minden korban vannak gyermeki és kevésbé gyermeki Isten-ábrázolások. Nagyjából az ábrázoló megrendelőinek elképzelésein és a fizikai határokon múlik az egész. Mivel Istent a képzőművészetekben valahogy ábrázolni kellett, kézenfekvőbb volt az ószövetségi bölcs atyatípus megjelenítése, mint rögtön bonyolult jelképeket odarittyenteni a falusi józsibáék elé.
3. Miért arrogáns? Ha Isten teremtett, és nem csak a bábjai vagyunk, akkor szabad akaratunkat azért is adta, hogy lelkiismeretünk segítségével megérthessük, mi az a jó, amit tennünk kellene, amit persze annyiszor nem teszünk.
4. Igen.

Ezek után tehát nem érdemes azon az úton elindulni, hogy a kereszténység hülyeség, hiszen általa minden embernek lehetősége van arra, hogy Istent megérthesse, így pedig sokkal több jót tehessen, mint amennyit enélkül is tenne.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.14. 17:54:45

Akkor itt van röviden, dióhéjban:

Logikus és tudományos igényességgel definiált általános Isten:

(hiszen sokfajta speciális Isten van, de a tudományosnak általánosnak kell lennie)

Isten egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus, amivel a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni, illetve élethelyzeteikre keresnek megoldást általa.

Létezik ez ez emberi érzés? Létezik. Tehát Isten léte tudományos tény.
(akárcsak bármelyik pszichológiai fóbia, vagy kényszerképzet)

Fregedár 2005.01.04. 12:56
Ez egyértelmű, abban az esetben ha nincs isten. Ha van isten akkor az okfejtésed nem igaz. Ha nincs isten akkor tökéletes az okfejtésed. Nomármost én nem tudom hogy van vagy nincs isten, hozzátéve azt, hogy ha eddig nem bírták nekem bizonyítani, csak mondogatni, ezért a valószínűbb, hogy nincs. Mert ilyen erővel a kis zöld lény amely az őserdőben ül, és követ esz, ugyanolyan valószínűséggel létezik, ha elegen mondják?

valláskritika 2005.01.04. 12:58
Te is csak megerősíted az elméletet, hiszen a te agyadba, még ha ateista is vagy esetleg, bele lett programozva egy ilyen érzelem. Azt hiszed, hogy Isten= a bibliában leírt Istennel. Miét pont azzal lenne egyenlő. Miért nem egy gepárd Isten? Gepárdok meg vannak.

Fregedár 2005.01.04. 13:07
Nem vagyok ateista! És nincs ilyen érzelmem!

valláskritika 2005.01.04. 13:12
Belédégeted istenérzésed viszont van. Itt van rá a bizonyíték, hiszen ezt írtad:
"Ez egyértelmű, abban az esetben ha nincs isten. "
Mi is nincs? --------------------------------------------------------
Akkor definiáld már azt a szót, hogy isten? Te mit is értel, vagy érzel alatta?

Fregedár 2005.01.04. 13:16
Már megint valaki aki a sztereotítpiáit rajtam köszörüli!
Nem hallottál még hipotézisről! Azokban sok "ha" és "abban az esetben" kiszólás van!
Nem tudom definiálni, mert nem érzek semmit!

valláskritika 2005.01.04. 13:19
Akkor ha nincs egy szóval kapcsolatban semmilyen elképzelésed, pl. Gerepurnyinjakata, akkor itélkezni sem tudnál felőle, hogy van, vagy nincs, vagy megfelelő-e, vagy sem.
De te itélkeztél. Tehát nem írsz igazat.

Fregedár 2005.01.04. 13:28
Látom a hazugságdefiníciót sikerült fideszesre venned! :-))) Akkor a hazugság: az a hazugság, amikor valamit nem úgy mondasz mint ahogy tudod.No most térjünk vissza a hipotézishez! Én a hipotéziseimben (ítélkezéseimben) mindíg használom a "ha" szócskát, esetleg az "amennyiben"-t. Vagy ha nem akkor egy vitában valamilyen kiinduló pontból indulva elemzek, állítok, de mindig hangsúlyozom a hitetlenségemet. Nomármost amikor azt írom, hogy a keresztények istene, ha létezik és olyan mint ahogy a bibliában le van írva, akkor az vérszomjas, az nem csak következtetés hanem ítélet is. Nem tudom egy ilyen kijelentésben mi a hazugság? A Gerepurnyinjakata-ról nem írtram semmit. Általánosan lehet hog yírtam, mármint azt, hogy nem hiszem hogy van isten, de azt sem hogy nincs, mivel egyiket sem bizonyították, és tudásom nincs ezzel kapcsolatban. Na ebben mi volt a hazugság? stb

valláskritika 2005.01.04. 13:35
Tehát adós vagy továbbra is azzal, hogy mi neked Isten?
Elképzelésed van, hiszen vélekedtél róla. Vélekedni meg elképzelés nélkül lehetetlen.
A hipotézisben is értelmes és definiát szavaknak kell szerepelniük.

Fregedár 2005.01.04. 13:50
Tudom nehéz megérteni olyant aki nem úgy gondolkodik mint te! Semmi baj! De legalább próbáld meg!
Az hogy valaki azt mondja mumusok járnak esténként a főtéren, és arra én azt mondom marhaság, az is egy vélekedés. De attól még nem fogok a mumusokban hinni, pedig vélekedtem róluk!

valláskritika 2005.01.04
Ha a mummus, kivételesen olyan embert jelent akik rendőr egyenruhában járnak és rendészeti feladatokat látnak el, akkor vélekedésed ostobaság, hiszen tényeket tagadsz meg.

Tehát fontos, hogy mit is jelent számodra a mummus és az isten szó.
Egyébként nem vélekednél a dologról, hanem kérdeznél?

Hogy mi a manó is az a mumus?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 18:44:57

@Mj: Nagyon jó kis csata folyik itten kérem :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 18:52:38

@flash.gordon:

Ha még virtuális csata lenne... A címlapos bejegyzésekkel éppen az a baj, hogy koncentráltan vonzza mind a trollokat, mind a huhogókat.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 18:53:41

Ejj, én is elkövettem egy csúnya hibát: vonzzÁK.:-/

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 20:23:12

@Mj: Legalább van kivel szkanderoznod virtuálisan. Egyébként érdekes, hogy az emberek mennyire fáznak ettől a keresztény dologtól. Jó mondjuk én jóhiszemű vagyok és úgy veszem, hogy ezt a szót ill. eszmeiséget valódi jelentése szellemében akarják használni és nem úgy, hogy a " tehát nem zsidó" szinonímájaként dörgölik mások orra alá.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 20:38:22

@flash.gordon:

Nemrég kihívtak élőben is, az igaz, hogy egyikünk sem volt túl józan, de nem adódott probléma egyik kézzel sem.:)
Abban a keresztény egyházak is jócskán hibásak, hogy ma sokan fáznak tőlük, az utánpótlás meg katasztrofális.:( Egyébként a székely szombatosok kereszténynek mondták magukat, a keresztények meg lezsidózták őket - a II. világháborúban őket is táborokba vitték -, ráadásul a keresztények az Ószövetséget is tisztelik, szóval én nem mindig élezném ki a természetes ellentéteket, hiszen természetes közös nevezők is vannak, ahogy az iszlám vallás esetében is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 20:46:03

@Mj: vannak persze, hogy vannak közös pontok. Csak a kárpátiára járós, árpádsávlengetős, wassalbertezős honfitársaink nem igazán keresik őket. És ők a leglátványosabbak és leghangosabbak.

Élő vita? :) Ez izgalmas lehet. Rendszeresen van ilyen vagy csak alkalmi? Moderátorral vagy nélkül? Vagy nem vita volt hanem szkander? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 22:00:38

@flash.gordon:

Én történelmi zászlónak tartom a hétszer vágott vörös-ezüst sávos zászlót - bár pontosan ismerem az áthallásait azoknál, akik mostanában használják -, és Wass Alberttől is tetszett a Tizenhárom almafa. Az igaz, hogy Kárpátiát mostanában nem hallgatok, mert túl egysíkú számomra a zeneiségük, de abban van tisztelnivaló, hogy régi és tényleg szép nótákat újra behoznak a köztudatba. Persze mostanában ugyanúgy trendi orrba-szájba, alaptalanul zsidózni, mint állandóan a nácifasisztáktól rettegni.
Szkander volt, arra írtam, hogy nem volt probléma egyik kézzel sem.:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 22:24:25

@Mj: és úgy érzed, hogy te vagy az átlag árpádsávoséknál?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.14. 22:41:58

@flash.gordon:

Nem, bár nem is tartozom közéjük.:P

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.14. 22:55:11

@Mj: de azért a külvilág megtévesztésére történelmi zászlózol, almafázol. kárpátiázol. Persze, tudom, hogy ezeket nem csak ők hallgatják/olvassák de azért nagy átlagban rájuk jellemző.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 01:12:44

@flash.gordon:

Dehogy akarok én bárkit is megtéveszteni, csupán azt állítom, hogy van, amit én is ugyanúgy becsülök, mint a radjobberek, maximum más hangsúlyokkal. Egyébként elég szomorú, hogy politikailag még mindig ki lehet sajátítani a kultúrát. Egy barátnőm azért nem szereti Radnótit, mert felkapták az antifasiszták, van, aki meg azért nem olvas egy sor Wass Albertet sem, mert nácifasiszta szemét, ahelyett, hogy az irodalmi és emberi érték alapján ítélnének. (Azért Radnótit sokkal jobban szeretem, pont utóbbi miatt.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.11.15. 08:44:05

Markering elemzők szerint: Mi is történhetett valójában? Egyértelmű, hogy Schmitt Pál az ország, és egyes szélsőséges politikai pártok szerint, saját családja fizetési egyensúlyán is javítani szeretett volna. Korábbi NOB vezető pozícióiban megszokta, hogy amit sokan látnak, olvasnak arra szponzori szerződéseket lehet kötni. Lásd NOB és MOB bronz, ezüst és arany fokozatú támogatási rendszereit. Az Alkotmányunkba bekerülő cégek így éves szinten 5-6 milliárd eurós reklámértékhez jutnak, amit a magyar állampolgárok támogatására lehet felhasználni. Így folytatott nyílt tárgyalásokat XVI. Benedekkel a vatikáni székhelyű Katolikus Személyiségfejlesztő Multi Level Marketing cég vezetőjével és a zárt tárgyalásokat egy görögországi Athol központú titkos társasággal. Minden jel szerint ez utóbbiak ajánlata volt valamiért végül előnyösebb és elfogadhatóbb. Ami csak közben derülhetett ki és ezért volt ez a kommunikációs zűrzavar a rendszerben. Az ügyben keletkezett dokumentumokat 666 évre titkosították. Ami megint csak egy fura , de egyértelmű üzenet lehet a tendert vesztett vatikáni félnek.

vilagnezet.blog.hu/2010/11/14/schmitt_pal_zeuszt_emlitene_az_alkotmanyban

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.15. 12:41:23

@flash.gordon: Nos, én nem szavaztam senkire.

@Mj: 'Mondom, hogy trendi fikázni a kereszténységet, de mindjárt előjön a kettős mérce, ha valaki a zsidó vallást vagy az ateizmust kritizálja.'

WTF? Tudod, a valóságban nincs értelme annak a kifejezésnek, hogy kettős mérce. Valami vagy igaz, vagy nem. A természettudományok a legkevésbé toleránsak a hibákkal és önellentmondásokkal szemben. Ezzel szemben például a Biblia: www.fastcodesign.com/1662676/infographic-of-the-day-what-the-bible-got-wrong

Kékörvény 2010.11.15. 13:02:20

@flash.gordon: "vannak persze, hogy vannak közös pontok. Csak a kárpátiára járós, árpádsávlengetős, wassalbertezős honfitársaink nem igazán keresik őket. És ők a leglátványosabbak és leghangosabbak."
ez egy jó nagy baromság !!!

a legradikálisabbak, a legjobbosabbak is tisztelnek és becsülnek, sőt szeretnek akár egy zsidót is, ha az nem a hátunkba döfködi a kést, hanem oda áll mellénk...
www.youtube.com/watch?v=Wzdzv1e0M3A

Te meg még Wass Albert nevét sem vagy képes tisztességesen leírni, de ha a beszűkült világképedből ki tudnál szakadni egy picit, akkor megértenéd, hogy az erdélyi magyarok egyik legkedveltebb írója. és úgy kellett meghalnia, hogy nem kaphatta meg tisztességes keretek között a magyar állampolgárságot. MIÉRT ?!! szerencsére ez már egyre több embernek nyílt titok. de megalázta a kedves ballib oldal az egész határon túli magyarságot is 2004-ben :(
(a hátunkba vágták a kést kegyetlenül)

a címerben is a vörös csillag kedvesebb lenne sokaknak, mint az Árpád-sáv, de akinek nem tetszik az elmehet.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 15:24:56

@Bockó:

Hát persze, a természettudományok önmaguktól fogva szentek és még az ellentmondás vagy a hétköznapi racionalitás nélkülözésének árnyékát is kerülik. És mi a helyzet Schrödinger macskájával?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 15:27:19

@Kékörvény:

"sőt szeretnek akár egy zsidót is, ha az nem a hátunkba döfködi a kést, hanem oda áll mellénk"

Mindenki szereti, ha mellé állnak. Az még jobb, ha díszzsidóként fel is tudják mutatni, hogy lám, mi nem is akarjuk kiirtani a zsidókat. Csak a gonoszakat persze.:)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.15. 17:22:33

@Mj: ROFL. Te aztán nekifutásból vagy hülye, barátom. Persze, lehet, hogy igazad van, és a hétköznapi evősivósszarósbaszós racionalitás valóban limitálja a valóságot.

Tudod, gondoltam arra, hogy rákérdezek, biztosan ezt akartad-e válaszolni, vagy esetleg elmagyarázom, hogyan is működik az empirikus tudomány, hogy arra ugatsz, aki a kaját adja - de nem. Megelégszem azzal, hogy hülye vagy, bár meglep, hogy Magyarországon is el lehet érni a texasi republikánusok szintjét.

Kékörvény 2010.11.15. 18:11:21

@Mj: nem díszzsidó. és ha azt veszed megtagadta az identitását és erőteljesen szembe ment vele. hiszen a magyarokat és horvátokat védte és nem a csetnikekhez csatlakozott, mint mások.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 20:15:47

@Bockó:

Na nem mondod, hogy szerinted a természettudományos tételek nem változhatnak.:D Ezek szerint te a Földön kívül tényleg nem ismersz más közeget.:) Persze hülyézni a legkönnyebb, "barátom".:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.15. 20:16:45

@Kékörvény:

Ez nem a példára, hanem a nagy általánosságra vonatkozott. Mintha minden zsidó egyforma lenne, haha.:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.15. 21:54:25

@Bockó: Hát akkor mindenféle kritika felesleges. Meg volt a szavazati jogod, nem éltél vele. Innentől el kell fogadnod, hogy a többség akarata érvényesül.

@Kékörvény: Pontosan mi a baromság? Hogy látványosak vagy hangosak? Mert nekem ez személyes tapasztalatom. Hogy egy név leírásában mi a tisztességes és mi nem azt nem tudom. Mindenestre helyesen írtam mert jelzőként használtam. :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.15. 23:31:50

@Mj: Nem csak a legkönnyebb, de egyben a legadekvátabb is. Egyébként mindig feldob, amikor a vallásos idióták a vizsgálati módszerek fejlődését, és az elmélet ezzel párhuzamos finomodását, adott esetben paradigmaváltást negatívumként értékelik. Persze, mennyivel egyszerűbb lenne leírni valamit, aztán csak bejárni a fizetésért, aki meg nem hiszi, az mehet a pokolra. Persze, ezzel a módszerrel fennáll a veszélye annak, hogy azt mondjuk a Holdra, hogy egy világító égitest, és ha kiderül, hogy tévedtünk, akkor hülyének fognak minket nézni. Szerencsére nem vesszük majd fel, mert úgyis mennek a pokolra.

Még egyszer: hülye vagy. QED.

@flash.gordon: Függetlenül attól, hogy szavaztam-e, jogom van kritizálni, és ez a kritika valóban felesleges, szintén függetlenül attól, hogy szavaztam-e. Ugyancsak nem kötelező 'elfogadnom' azt, amit a kormány tesz, jogom van elmenni, vagy megölni magam, sőt, indíthatok egy mozgalmat is, amivel megdönthetem a kormányt. Azt sem hiszem egyébként, hogy amit a kormány tesz, vagy tenni fog, az a nép akarata lenne. Nem hiszem, hogy lesz arról népszavazás, hogy elvegyük-e az alkotmánybíróság vétójogát, például. A demokrácia egyébként is hülyeség, nem nagyon kedvelem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.16. 01:50:20

@Bockó:

Egyrészt semmit sem tudsz a gondolkodásmódomról e kommented alapján. De a lényeg: tehát mivel a természettudományok (mint önálló fogalmak persze, nem a művelőik) sosem lehetnek ellentmondásosak - még Schrödinger macskájának példája sem -, ezért mi, emberek csak racionálisak lehetünk? Vagyis nem dönthetünk igazságtalanul - azért abban kiegyezhetünk, hogy logikailag az igazság abszolút - csak azért, mert az egyik embert jobban kedveljük a másiknál? Mert te erre a példámra reflektáltál. Erre elkezdesz jönni a vallásos idiótákkal, hát gratulálok. Ha csak hülyézni tudsz, ne velem vitatkozz, most éppen nem vagyok olyan kedvemben. De ha nagyon rossz passzban vagy, és ezért szükséged van arra, hogy minden nap eleget kötekedhess és hülyézhess, tőlem lehülyézhetsz még százszor is, nem hat meg.
Abban azért egyetérthetünk, hogy a demokrácia nekem sem túlzottan a szívügyem. Az AB léte pedig valószínűleg értelmetlenné válik, hiszen jövőre úgyis az lesz az Alkotmányban, amit a Fidesz akar, úgyhogy lesz alkalmunk még jobban is felháborodni.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.16. 08:45:03

@Mj: Csak arra reagálok, amit írsz, nem arra, amit gondolsz. Én kérek elnézést. Egyébként a vallásosságot valóban extrapoláltam, de nem hiszem, hogy tévedtem.
A természettudományok (amik egyébként diszciplínák, nem fogalmak) ellentmondásmentesek, az emberek viszont nem. Igazi megkönnyebbülés, hogy nem írtam azt, hogy az előbbiből következne az utóbbi negáltja.
Természetesen mindenki olyan mércét alkalmaz, amilyet akar. Az ateizmus a vallás elvetése, pozitív állítás nélkül, és a társadalmi befolyás igénye nélkül (esetleg egyéni szinten ugatunk, mint én). Ha úgy tűnik számodra, hogy kevesebb kritikát kap, mint a vallás, annak ez az oka. Az egyedüli legitim ateizmuskritika, amire most gondolni tudok, a társadalmi kohézió hiánya egy vegyes társadalomban. Azt hiszem, az intellektuális tisztességem ennyit megér.
Egyébként nem a hülyézésnek kéne meghatnia, hanem az érveknek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.16. 16:47:33

@Bockó:

Nem, még arra sem reagáltál, amit írtam. Különben nem jöttél volna a Bibliával. A tévedést nem hinni kell, hanem bizonyítani.
A természettudományok diszciplínák is meg fogalmak is, én utóbbi szót alkalmaztam arra, hogy világosan elkülöníthetővé tegyem a személyektől, nézd el nekem. A természettudományokban, főleg a fizikában pedig vannak ellentmondásos tételek és tapasztalatok is, mint ahogy az intuíció is nagy szerepet játszik az új elméletek kitalálásában. Ha pedig semmit sem negáltál, nem is értem, hogy minek hoztad fel az én emberi példámra a te természettudományos példádat, hiszen semmilyen művelettel sem tartozik oda. Maximum a szabad asszociáció jöhet szóba, de ennyi erővel írhattál volna a kardhalak párzási szokásairól is.
Az ateizmusban is vannak állítások, amelyek hiten is alapulhatnak. Bár az alaposabb ateisták már eljutottak odáig, hogy Isten létét nem tartják cáfolhatónak, nem akarják "megtéríteni" az embereket, és nem hangoztatják úton-útfélen, hogy milyen idióták azok, akik másként gondolkodnak és hisznek. Amivel nekem semmi problémám, én sem ugrom nekik, hogy pogány disznó, hiszen elfogadom, ha valaki kételkedik.:) (Egyébként többre is tartom azt, aki inkább kételkedik, mint vakon hisz.)
Pontosan, te viszont előbb hülyéztél, aztán próbáltál érvelni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.16. 22:49:11

@Bockó: Hát alapvetően eltér a nézetünk ebben a kérdésben, mert szerintem nincs joga kritizálni annak, aki nem szavaz. Sőt! Szerintem külön szomorú, hogy a rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem jutott el az emberek agyáig, hogy szavazni KELL. Az még inkább furcsa, hogy amíg te nem élsz a szavazati jogoddal, addig elvárod, hogy kiírjanak népszavazást alkotmánykérdésben. Egyébként új alkotmány megírásából nem csinált titkot a jelenlegi kormány, így akit ez zavart az biztos nem szavazott rá.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.16. 22:53:13

@flash.gordon:

A Bethlen-korszakban először pénzbüntetéssel sújtották, majd kizárták a szavazásból azokat, akik nem éltek választási kötelezettségükkel.
A mostani helyzeten meg nincs mit csodálkozni, a választókorúak nagy része belefásult már abba is, hogy levegőt vegyen, és egyetlen célja a Maslow-piramis alsó rétegein elvegetálni.

Kandabula 2010.11.16. 23:24:06

Én simán berakom jövőmet Schmitt Pál kezei közé. Már vártam, s megjött. Jó ez így. Kérdés?
Van pár, jut eszembe: hordott a magyar föld ennél karieristább figurát? (Sajnos igen.) Gyerekei külföldön élnek. Mi közünk van ehhez a figurához? Már régen kiszerveződött a magyar valóságból. Védi a magyar nyelvet? A gyerekei is? Butaságában észre sem veszi, hogy ő csak egy primitív eszköz. Ne foglalkozzon politikával. Szépen kérem, mondjon le.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.17. 07:42:47

@flash.gordon: Miért ne lenne joga? Szólásszabadság mond valamit? Esetleg azt mondhatod, hogy nincs erkölcsi alapja, ami nem sok vizet zavar. Másrészt, minimális szövegértéssel is rájöhetsz, hogy nem várom el, hogy népszavazást írjanak ki, csak megállapítottam, hogy valószínűleg nem fognak.

Másrészt, miért kell szavaznom? Törvényileg elő van írva? Nem, nincs. Ha nekem egyik majom se tetszik, és nem értek egyet azzal, hogy ilyen kétbites, amorális gyökerek mondják meg, hogy mi legyen, akkor nem szavazok. Ha szavaznék, azzal kifejezném az egyetértésemet, tehát nem szavazok. Az a jobbikos csávó megvan, aki a magyar apostoli királyság visszaállítását akarja?

Palást 2010.11.17. 10:11:40

@Mj: Radnóti Miklós " Nem tudhatom" c. gyönyörű verséből idézek egy pár sort az alábbiakban.
" Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,/ nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt/kis ország, messzeringó gyermekkorom világa./ Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága,/ s remélem, testem is majd e földbe süpped el./ Itthon vagyok..."
"Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,/ s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,/ de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,/ és csecsszopók, akikben megnő az értelem,/ világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,/ míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,/ s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek./ Nagy szárnyadat borítsd ránk, virrasztó éji felleg./"

A fentiekhez pedig egy Teleki Pál idézetet is leírok: " Mi sokfélék vagyunk, talán azért, mert a magyar nagyon tehetséges nemzet. Ne pazaroljuk ezt a tehetséget egymás ellen, hiábavaló dolgokra."

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.11.17. 18:16:06

@Bockó: Hát én továbbra is azt mondom, hogy nincs joga kritizálni annak, aki nem szavaz. Legalábbis én biztos, hogy időfecsérlésnek élem meg az ilyen emberekkel való foglalatoskodást, ill. a velük való vitatkozást. Szövegértésre meg kár hivatkozni. Én arra reagálok, ami le van írva és nem tisztem találgatni, hogy vajon mit akarhattál sugalmazni.

A szavazás valóban nincs törvényileg előírva, mint, ahogy az sem, hogy mosdó használat után illik kezet mosni. Viszont akinek ezeket a dolgokat külön el kell magyarázni, az egy bizonyos életkor felett már úgysem fogja megérteni.
A jobbikos csávó megvan, de hogy jön ide?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.11.17. 18:26:32

@flash.gordon: 'Nem hiszem, hogy lesz arról népszavazás' - írtam. Nem erre reagáltál. Továbbá, a 'jog' és 'erkölcsi alap' közötti különbséget sem értetted meg, ahogy azt az egyszerű érvet sem, amit felhoztam, ezért azt javaslom, hagyjuk.

Gondolom, nem bánod.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.11.17. 18:35:44

@Palást:

Igaz, mélyen igaz, lám, mégis állandóan tiporjuk egymást, most olvastam Móricz Erdély trilógiájánál is.:(