A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 40.: Érettség

2011.03.12. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Az osztályba belépve rögtön feltűnt Istvánnak, hogy milyen hideg van. Kinn már sütött a márciusi nap, de a cserépkályha nyitott vasajtajában csak a tegnapi hamu látszott. A kabátját sem vette le, úgy kezdett el kipakolni. Hallotta, hogy újra nyílik az ajtó. – Na, baszd meg! – Robi hangját persze felismerte, de azt is, hogy a káromkodás nem neki szólt. Felnézett, és csak most vette észre a táblán a gyermeteg betűket: „Ma hideg lesz, mert én vagyok a szenes”. Minden télen be voltak osztva a fiúk, hogy reggel felhozzanak a suli pincéjéből két vödör szenet, amivel aztán a gondnok befűt. És Peti persze sosem hozott, sőt dicsekedett is vele. Az ajtó újra becsapódott, majd üvöltözés és csörömpölés hallatszott a szomszédból, végül egy rúgás az ajtóba: – Nyisd már ki, faszom! – István kinyitotta, Robi pedig vörös fejjel és két vödör szénnel szinte félrelökve őt benyomult. Nagyszerű, ellopta a szomszéd elsősöktől. De István csak a fejét rázta, és leült a helyére, semmi kedve nem volt huzakodni. A gondnok se szólt semmit, amikor hamarosan bejött, hogy begyújtson a kályhába, pedig az elsősök nyilván panaszkodtak neki. A második órára azonban kiderült, hogy mégis bosszút állt: a kályha a szokásosnál kétszer forróbb lett, okádta a meleget, és a mellette ülő Robiról dőlt az izzadtság. Megpróbálta a padját odébb vinni, de Zsóka néni persze nem engedte, így nem maradt más hátra, mint hogy a szünetben az osztálytársaival üvöltözzön, hogy nyissák már ki azt a kurva ablakot, mert meleg van.

Nógrádi tanár urat a matekórán a szokott néma csönd fogadta. Komótosan odasétált az ablakhoz, becsukta, majd kedélyes, csevegő hanghordozással azt mondta: – Petikém, édesapáddal találkoztam idefelé jövet. Kérdezte, hogy fog menni az érettségi. Épp mondtam, hogy nem az eszetekkel van a baj, amikor befordultunk a Templom utcába, és látjuk, hogy az ablakból lóg ki két gyerek, az egyik kezében biciklis pók, és azon lenget egy aktatáskát, amit a másik próbál visszaszerezni. Mondtam is rögtön, hogy látod, Tibikém, erről beszélek, nézd csak azt a hülyét ott. Erre édesapád mondja, hogy az az én fiam, Imre, sajnálom. – István kezdte úgy érezni, hogy van igazságszolgáltatás, főleg, hogy utána egész órán Peti felelt a táblánál. Egy idő után feltűnt, hogy csak a bal oldalit használja. Nógrádi rászólt, hogy törölje le a jobb oldalit. Aztán, hogy akassza odébb a faliórát, ami belógott a tábla sarkába. Peti mintha nem hallotta volna. Nógrádi hangja egy árnyalatnyit halkabb és élesebb lett. Peti habozott, majd leemelte az órát. „Hülye Nógrádi. Robi” állt alatta, ugyanazokkal a dülöngélő betűkkel, amivel a reggeli felirat és most a másodfokú egyenletek. A hangulat megdermedt, bár Nógrádi egy szót sem szólt, de a következő feladat integrálás lett, Peti homloka fényleni kezdett, keze remegett, majd tehetetlenül lehanyatlott.

A szünetben István kiment a folyosóra, mert nem bírta az üvöltözést. Peti és Robi egymásnak esett, a többiek röhögtek, a lányok sikoltoztak. Persze nem lett komoly bunyó, ahhoz mindkettő túlságosan tartott a másiktól, szívesebben vertek kisebb gyerekeket. Végül megelégedtek annyival, hogy Peti ellopta Robi tízóraiját, beleharapott, majd utálkozva kihúzta a zsömléből a parizert és a szemetesbe hajította. Volna. Mert a szelet parizer könnyebb volt, mint számította, így nagyobb ívben szállt, és végül szépen feltapadt a szemközti falra úgy két méter magasságban. Robi csak mosolygott. Hazafelé menet derült csak ki, amikor Peti földhöz vágta a táskáját, hogy miért ilyen kibaszott nehéz, hogy Robi megrakta szénnel, ami persze tönkretette a legtöbb füzetét.

István tehát mindebből kimaradt. De nem mindenből. Amikor jelzőcsöngőkor belépett a terembe, egy cserepes virág repült feléje, még éppen el tudta kapni. – Ide, vissza ide, dobd már, elkapom! – hallotta, és a gúnyosan vigyorgó arcokat látva, amiket csak egy hajszál választott el attól, hogy hangosan felröhögjenek a beszarisága láttán, egy pillanatnyi habozás után visszadobta. Rögtön tudta, hogy rosszul döntött: Peti elegánsan félreugrott, és a cserép becsapódott a tanári asztal elé. István tudta, hogy vesztett, ő sem jobb a szénlopónál és a táskalógatónál. De aztán azt is felismerte, hogy mi a beavatás értelme: most derül ki, kinek van második lépése. Gyorsan, de nem kapkodva előrement, és a zavartan kíváncsi tekintetek kereszttüzében besöpörte a cseréptörmeléket, a virágföldet és a leveleket a katedra alá. Soha senki nem vette észre. A parizer viszont magyaróra közepén csusszant Gizi néni nyakába.

Kolbenheyer kommentpolitikája


 

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr382645293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.