A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 51.: Passzió

2011.08.13. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Az iskolaigazgató végigheveredett a bőrszófán, kinyitotta a csatos üveget és belekortyolt a sörébe. Ki se kellett néznie az ablakon, hallotta a motorzajt, ahogy megáll az autó a ház előtt. A felesége már elment aludni, de ő úgy döntött, hogy megvárja a lányát, mert már kíváncsi volt Herr Berlinre. Holnap anyák napja, és a lányuk délután telefonált, hogy este beugranának a barátjával, és sütne whiskys almatortát a mamának. Az estéből persze éjszaka lett, és a drága mama inkább lefeküdt, mintsem végig kelljen néznie, hogyan válik éjféltájt csatatérré a konyhája. Az iskolaigazgató viszont fennmaradt és várt. A lányuk az egyetem első féléve után úgy döntött, hogy nyelveket csak külföldön lehet igazán tanulni, ezért a BA-t Santanderben csinálta meg. Az utolsó évben összejött egy chilei fiúval, aki Barcelonába készült, így aztán az iskolaigazgató hetekig hallgathatta a lányától, hogy ezen a szakon egész Európában Barcelonában a legjobb az MA, és feltétlenül ott kellene folytatnia, még ha kicsit drágább is. Aztán jött a nyár, és Señor Barcelona képe valahogy megfakult, mígnem az iskolaigazgató arról értesült, hogy a legjobb MA Berlinben van. Az iskolaigazgató valahogy sejtette, hogy az európai felsőoktatás váratlan átalakulása mögött egy Herr Berlin állhat. És most már itt is állt előtte a nappaliban.

A bemutatkozás és néhány udvarias, mosolygós szó után a lány kipenderült a konyhába, ahonnan hamar edényzörgés hallatszott. A két férfi zavartan hümmögött a sörük fölött a kanapén. Aztán Herr Berlin megköszörülte a torkát, és megkérdezte, hogy milyen fegyverrel, mert hallotta, hogy az igazgató úr vadászik, és neki is van egy nagybátyja, és szóval, hogy sörétessel-e vagy hogyan? Az iskolaigazgató elmosolyodott. Tudta, hogy a kérdést a lányának köszönheti, és ezzel akarják elnyerni a jóindulatát, de azt is, hogy jól gondolták, mert nem fog tudni ellenállni. És belekezdett. Hosszan mesélt a kedvenc fegyveréről, amit a szomszéd faluban lakó fegyvermester barátjával tervezett meg és rakatott össze. Külön gonddal választották ki a cseresznyefagyökér darabot, amiből a tusa készült, hagyományos oldalzávárt kapott, és a fedőlemezekre a legszebb trófeáit gravíroztatta. Pontosabban csak a helyi trófeáit, dámvadat, gímszarvast és muflont, mert valahogy nem érezte erre a fegyverre illőnek a Dél-Afrikában lőtt kudut és nyalát, mert az öccse meghívására egyszer ott is vadászhatott.

Aztán mesélt a háromlövetűről, ahol az egyik cső nagyobb, a másik kisebb kaliberű golyót lő ki, a harmadik pedig sörétet. Volt persze külön egy kis sörétese is, amivel fácánozni szokott. És a legújabb szerzemény, a testvérpuskák. A fegyvermester barátjával bementek a városba körülnézni a szaküzletekben, és az egyikben talált egy gyönyörű puskát bizományban, de a cső számozásán rögtön látta, hogy ez csak a testvérpár egyik fele. Régen azért csináltak ilyen teljesen egyforma párokat, hogy az úrvadászoknak ne kelljen tölteni, hanem a kilőtt puskát odanyújtják a fegyverhordozónak, aki odaadja a közben megtöltött másikat. Neki persze nincs fegyverhordozója, de testvérpuskái már igen. Hamar elszaladt az idő, az almatorta is megsült, a fiatalok elmentek, az iskolaigazgató pedig elégedetten tért nyugovóra, egész helyes srácot választott a lánya. El is határozta, hogy másnap hajnalban kiugrik az erdőbe, hátha elkapja azt az őzbakot, amit még a szezon kezdete előtt kinézett magának.

Hajnalban felkelt, gyorsan kirakta a porcelántányért, az ezüstkanalakat és az almatortát, végül is anyák napja van. Aztán felhúzta a gumicsizmát és beült a kocsiba. Látta, hogy a szomszédasszony is indulni készül, biztos hajnali műszak lesz. A repce szépen virágzott, a nap hamar kisütött, madárszó mindenütt, csak az őzek nem akartak mutatkozni. Tett még néhány kört, aztán hazaindult. Örült volna, ha azzal hívhatta volna fel a lányát, hogy kapitális bakot lőtt, biztos leesne Herr Berlin álla. Nem csak úri passzió. Amikor begördült a ház elé, látta, hogy a szomszédasszony izgatottan magyaráz valamit a feleségének, aki pongyolában áll az ajtóban. Kiszállt és odament, a felesége fáradt mosollyal fordult feléje: - Drágám, segítenél? Volt egy kis baleset, Irene a kanyarban elütött egy hatalmas őzet …

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr652902901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.