A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 82.: Sorok

2012.10.20. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


P8210057.JPGKornél nem nagyon akart elmenni a buliba, na nem mintha a csajok ellen lett volna kifogása, akiket Zoli ígért be, de a dumálástól tartott. Végül nem sikerült hihető kifogást találnia, úgyhogy ott szorongatta a sörét a bárpult közelében és a csajokat bámulta. Nem vette észre időben a már kissé bebaszott Zolit, aki ordítva ölelte magához és ellentmondást nem tűrően rángatta magával a táncolók közé. Nem volt visszaút. A zene elkapta, kezdett felpörögni. A harmadik számnál vette észre, hogy egy göndör hajú lánnyal táncol, összemosolyogtak önkéntelenül, aztán egy latinosabb szám jött, megpörgette a csajt, és a lassúnál már együtt is maradtak. − Iszunk valamit? − kérdezte a lány, pont amikor Kornél egy elegáns meghajlással le akart lépni. Odasodródtak a bárpulthoz, és már nem lehetett megállni egy sörnél, tequila lett belőle, leültek egy asztalhoz és a kezdeti marhulás után Kornél minden félelme beigazolódott, amikor Léna, mert addigra nem lehetett nem megtudni, hogy így hívják a göndört, megkérdezte: − És amúgy mit csinálsz?

− Kultant. Izé, kulturális antropológia. Épp végzek. Még a szakdoga, szóval írom, és … − És? Miről? − Hát ez ilyen izé, furi, meg minden, nem nagyon szokták … − Á, én tudom, mi az, az egyik barátnőm is, szóval, mi a témád? − Hát a sorbanállás. Hogy hogyan állnak sorban az emberek. − Mármint kik? − Hát hogy például az angolok milyen rendesen tudnak, a németek meg irtóznak tőle, olvastam valahol, hogy ez lehet, hogy amiatt van, hogy annyira átmosták az agyuk a háború után, a nácitlanítás, vágod, szóval ilyenek, de annyira nem érdekes. − Dehogynem! De akkor ez ilyen nemzetkarakterológia? Hogy összehasonlítod a kultúrákat? És akkor kiutazol mindenhova? − Á, nem, ezt csak a szakirodalomból … − És lesz saját kutatás is? − Háát, muszáj … − Éés? Mi lesz? Izgi? − Kornélnak kezdett a fejébe szállni a tequila, ilyenkor mintha kettévált volna az énje, az egyik mintegy kívülről, csodálkozva figyelte, hogy mit csinál és mond a másik, ami felett mintha elvesztette volna a kontrollját. − Persze! Igazából nem is külön kutatás, hanem ahogy pörög az élet, figyelem az embereket, és jönnek az esetek.

Tegnap is a Tescoban éppen paradicsomot vettem, több kilót, mert gondoltam, összedobok egy lecsót, nyár van, és az nekem ilyen nyári kaja, szóval összeszedtem néhány zacskóval és odatoltam a kocsit a mérleghez, és egymás után pakoltam rá, tudod, olyan nyomógombos, hogy le vannak rajzolva a zöldségek, megnyomod, és kiad egy ragadós papírt a súllyal meg az árral, szóval, hajolok be a kocsiba, rárakom, megnyomom, ragasztom, rakom vissza és emelem a következőt, és amikor a harmadikat akarom rárakni, hát nem tudom, mert ott áll mellettem egy csaj és rárakta a saját cuccát. Mondom, hogy hé, nem zavar, hogy éppen mérek valamit, erre azt mondja, hogy nem, mert ő siet, és amíg én keresem a következőt, addig ő leméri, és pá, szevasz. Na, ez az egyik véglet a sorbanállásban, akik egyáltalán nem tudnak. Aztán a másik véglet ma reggel a misén, ja ott voltam az anyámmal, szóval az áldozásnál előttem volt egy csupa mosoly jókeresztény, aki mindenkit beengedett maga elé, nem csak a néniket, de mindenkit, mintha ő állna egyedül sorban.

− És én hogy állok sorban szerinted? − kérdezte váratlanul Léna. Kornél vett egy nagy levegőt, az asztal fölött megfogta a lány két kezét, behunyta a szemét, és úgy kezdett magyarázni. A passzív szemlélődő énje jól ismerte ezt a régi csábító trükköt. Kornél először kamuzni akart, de aztán számára is váratlanul kibukott belőle az őszinte véleménye: − Aggódva állsz ott, hogy melyik sor a rövidebb, melyik megy gyorsabban, és persze mindig a másik az. − Léna Kornél kezébe temette az arcát, és nevetett. Hajnalban Kornél a lány telefonszámával a zsebében ment haza. Azon tűnődött, hogy amikor felhívja, mondja el, hogy egyáltalán nem jár egyetemre, vagy hagyja a fenébe az egészet, mint általában.

Kolbenheyer kommentpolitikája

2 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr714692575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2012.10.22. 13:06:12

Technikai részletkérdés, de az utolsó előtti mondat zavaróan úgy kezdődik, mintha Léna lenne az alanya.

(Ez már azzal is javítható, ha mondjuk ott egy bekezdés van.)

Egyébként vagy én vagyok egyre elégedettebb, vagy az írásaid mutatnak javuló tendenciát, mert az utóbbi időben mintha egyre több és jobban tetszene :)

kolbenheyer 2012.10.22. 14:56:46

@flea:
Így (javítva) jó lesz? :-)
Szeretném hinni, hogy egyre jobb vagyok, de szerintem csak megszoktál. Ami persze önmagában is hízelgő, kedves törzsolvasóm. :-)