A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 107.: A mackó nem játék

2013.10.05. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


P1070212.JPGA sör nem alkohol, az asszony nem ember, a mackó nem játék. Ez a székelység három törvénye. – mondta Csaba, és Péter nem volt egészen biztos benne, hogy érti, miért. Csabának szokása volt, hogy vezetés közben válogatott székely bölcsességekkel traktálta hallgatóságát. Péter ült az idegenvezetői ülésben, mert a kollégák érthetetlen okból kifolyólag úgy vélték, hogy a történelem szak minden releváns információ birtoklásával egyenlő, ha az ember külföldre utazik és sóher idegenvezetőt fogadni. Szerencsére ez a gondolat, mármint hogy van idegenvezetőjük, de mégsem került semmibe, annyira megnyugtatta a kollégákat, akik nyári tanári kiránduláson vettek részt Erdélyben, hogy a buszba ülve minden nap rögtön testületileg elaludtak, így Péternek nem kellett sokat mesélnie a számára is teljesen ismeretlen tájról és városokról, viszont hallgathatta Csabát, aki félénk kérdéseire székely bölcsességekkel valamint bőséges élettapasztalatának morzsáival halmozta el. A fenti axióma például abba a történetbe ágyazódott, amikor Csaba a román rendőrfőnököt vitte fel a Gyergyói-havasokba medvére vadászni. A rendőrfőnök ugyan elejtette a puskáját, és majdnem összeszarta magát, amikor tényleg megjelent egy háromméteres anyamedve, de az élményért, és főleg Csaba diszkréciójáért (értsd: csak magyarországi vendégeinek mesélte el a történetet) annyira hálás volt, hogy azt mondta Csabának, ha bármikor bajba kerül, csak hívja fel. Állítólag.

Ide meg onnan kanyarodtak, hogy Péter félénken megkérdezte, nem fél-e Csaba, hogy ha rendszeresen átmegy a dupla záróvonalon, hogy levágja a kanyarokat, amit ugye pont azért festettek fel, hogy az emberek ne vágják le a kanyarokat, hiszen nem lehet belátni, hogy jön-e szembe valaki, szóval nem fél-e, hogy ezért megbüntetik. Csaba nem félt, lásd a fenti történetet. Aztán még hozzáfűzte, hogy fiatalkorában szabadfogású birkózó volt, ennek köszönheti a leszakadt szemhéját, a karfiolfülét, két meglazult fogát és a vágást a nyakán. Mindezt mutatta is Péternek, kitátott szájjal például, miközben másik kezével forgatva a kormányt vette be a záróvonal átvágásával a kanyart. Péter némileg már megbánta a kérdést, és csak kapaszkodott, de a birkózós történet csak folytatódott. Hogy akkoriban az udvarhelyi székely legények voltak a legjobbak. Verték a románokat az öltözőben is (innen a vágás a nyakon), meg a szőnyegen is. De az szabálytalan. Az. De ha nem verték, az edző verte meg őket. Száznegyven kiló volt az edző, és az volt a szokása, hogy mérkőzés közben egyszer csak üvöltött egy óriásit, de úgy mint egy medve, és akkor mindenki odanézett, még a bíró is persze, hogy mi a fene történt, és addig Csaba, vagy amelyik udvarhelyi legény éppen a szőnyegen volt, behúzott egyet a román versenyzőnek, hogy a vére folyjék.

A következő kanyarban aztán jött szembe valaki. Őrülten dudált, fékezett és veszélyesen közel került az út pereméhez, ami itt nem azt jelentette, hogy fűre megy véletlenül, hanem a szakadékot, de Csaba csak rendületlenül vezetett tovább. Az autó mögöttük megállt, majd visszafordult, és dudálva megelőzte őket. A sofőr mutogatott valamit kifele, de Csaba csak legyintett. Aztán az autó újra fékezett, de amikor Csaba előzni próbált, ő is átment a másik sávba. Majd kicsit gyorsított, újra befékezett, és kacsázott tovább előttük. – Ezt is az apafarkas szoptatta – mondta Csaba, és Péter miközben elmélázott a káromkodásba csomagolt kultúrtörténeti szóviccen (Romulus és Remus, no meg a román eredettörténet, érted, ugye), érezte, hogy kezd ideges lenni. A következő parkolónál kikanyarodott eléjük egy másik busz is. Csaba szeme felcsillant a rendszám láttán. Rákönyökölt a kormányra, elővette a mobilt, és telefonált. Péternek hamar leesett, hogy a másik busz sofőrjével beszél, régi farkaslaki cimbora. Az autósnak csak későn esett le, hogy két busz közé került. Egészen pontosan csak akkor, amikor az első enyhén keresztbefordulva megállt a kihalt mellékúton. Lefékezett, tolatni kezdett, de Csaba is keresztbeállt. Lassan kiszállt.

A sofőr már bánta a kicsinyes bosszúhadjáratát, feltekerte az ablakot, és lenyomta a biztonsági zárat. Csaba bekopogott. Majd lassan visszacammogott a buszhoz. Kinyitotta a csomagteret, és kihúzott egy baseball-ütőt. Péter kétségbeesetten forgolódott, de rajta kívül mindenki aludt. Amikor visszanézett, még látta ahogy Csaba beroppantja a kocsi ablakát, majd cimborájával kirángatja a sofőrt, és lassan, módszeresen megveri. Aztán kockás zsebkendőjével megtörölte a homlokát, a baseball-ütőt, kezet fogott a kollégájával és megveregette a vállát, visszatette az ütőt a csomagtérbe, és szuszogva visszamászott a sofőrülésbe. Péter csak dadogni bírt, hogy a rendőrség, ha ezt megtudják. Csaba mosolygott, megveregette a mobilját és azt mondta: – A rendőrfőnök is tudja, hogy a mackó nem játék.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr925476735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.