A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CXCVII.: Matchmaker, make me a match

2016.05.07. 07:00 kolbenheyer

roth.jpgA tavalyi év egyik gazdasági sikerkönyve Alvin E. Roth Who Gets What – and Why (Ki kap mit – és miért; Boston, Houghton Mifflin Harcourt, 2015) című műve volt, amiben a Nobel-díjas közgazdász a piaci tervezés alapelveiről ír, leginkább nem hagyományos értelemben vett, tehát nem egymással helyettesíthető, tömeges árucikkeket kínáló piacok példáin szemléltetve. Mert a szabad piac alapelve, miszerint az kapja az árut, aki többet fizet érte, hiszen az eladó csupán a profitban érdekelt, a vevő pedig fel tudja mérni, mennyit ér neki valami, nem ilyen egyszerűen működik akkor, ha a két félnek sok szempont alapján kell választania egymást. A házasságkötés „piaca” talán a legszemléletesebb példa: nem elég, ha az egyik fél a kínálatot felmérve igyekszik a legtöbbet ajánlani, hanem a két félnek kölcsönösen éppen egymást kell választania. A piacnak egyáltalán nem feltétele, hogy az ”árut” pénzért adják-vegyék. Az ilyen helyzetek mégis piacok, hiszen a felek meg akarnak kapni valamit, azért hajlandók áldozatokat hozni, és az „üzletkötések” valószínűségét nagymértékben növeli, ha összeköthető minél több részvevő (a piac „sűrű”), ha az üzletkötés időtartama nem nyúlik a végtelenbe (a piac gyors), és ha a résztvevők megbíznak abban, hogy a piacon azt kapják, amit szeretnének (a piac biztonságos). Éppen ezért elkerülendők azonban a túlterheltség és a túlzott gyorsaság veszélyei, valamint az, hogy a felek taktikai okokból ne merjék feltárni valós preferenciáikat.

Az egyik példa az iskolaválasztás rendszere, aminek megreformálásán a szerző több amerikai nagyvárosban is dolgozott. A diákok (szülők) a legjobb iskolába szeretnének bekerülni, míg az iskolák a legjobb diákokat szeretnék felvenni. De a legjobb nem ugyanazt jelenti, a diák számára az általános minőségen túl pl. a földrajzi elhelyezkedés, illetve valamilyen specializáció, de akár a testvér jelenléte is fontos lehet, míg az iskoláknak a diák teljesítménye mellett az elkötelezettsége is tényező. Ráadásul a diákok mindenképp be akarnak kerülni valamilyen iskolába, az iskolák pedig mindenképp fel akarják tölteni a helyeiket. Ezért aztán a diákok több helyre is jelentkeznek, az iskolák pedig megpróbálják kiszűrni a komolytalan jelentkezőket. Ez a piac rossz működéséhez vezethet. Ha az iskola csak azokat veszi fel, akik első helyen választották, a diákok pedig ezt tudva taktikáznak, azaz nem a számukra legkedvesebb, hanem a biztonságos megoldásnak tűnő iskolát írják első helyre, mindenki rosszul jár. Ezért fontos olyan rendszert tervezni, ahol a diákok elárulhatják valóságos preferenciáikat, mert az iskolák azt nem tudhatják meg előre, és ahol az, ha egy iskolát második helyen jelölt be valaki, nem jelenti azt, hogy az elsőről a nem elég jó tanulmányi eredményei miatt lemaradva, csökkennek az esélyei a hasonló teljesítményű, de az adott iskolát első helyen megjelölőkkel szemben.

Hasonló a helyzet bizonyos munkavállalási szituációkban. A végzett orvosok rezidensi helyeket keresnek, a végzett jogászok pedig bírósági fogalmazói állásokat. A kórházak és bírók a legjobb végzősöket keresik, és félnek, hogy a konkurencia elhappolja őket előlük. Ezért egyre korábbi ajánlatokat tesznek, azaz már harmadévesként el kellene döntenie valakinek, hogy melyik állást fogadja el. Hogy tovább növeljék a nyomást, az ajánlatok „robbannak”, azaz csak rövid ideig érvényesek, ha a kiszemelt egyetemista nem fogadja el, másnak kínálják fel. A kudarc itt is kódolt, hiszen egyrészt még nem biztos, hogy az ígéretes egyetemistából valóban jó orvos vagy jogász lesz, másrészt az álláshelyek betöltésénél az érdemek mellett nagy szerepet kap a taktika: érdemes-e elfogadni egy ajánlatot, félve hogy nem kap jobbat, vagy várni kell, elszalasztva egy lehetőséget. A megoldás itt is egy olyan központi szabályozó rendszer, ami egyszerre (diploma után, tehát nem elsietve) kezeli az ajánlatokat és a pályázókat, és ami lehetőé teszi, hogy mindenki feltárja a valós preferenciáit (hova szeretne menni vagy kit szeretne felvenni). A nehézség az, hogy itt nincs központi hatóság (mint a városi iskolakerület), és a felek igyekeznek kijátszani a szabályokat.

A végére hagytam a szerző legszűkebb szakterületét: a veseátültetést. Ez működhetne akár „valós” piacként is, Iránban pl. lehet pénzért vesét venni, de a világ többi államában ez tilos. Ehelyett azt kell átgondolni, hogy lehet több betegen segíteni. Az élő donorok többsége a betegek rokona. Ha azonban a beteg összeférhetetlenségi okokból nem kaphatja meg ezt a vesét, az életmentő műtét meghiúsul. Érdemes ezért egy központi rendszerbe feltölteni a donorok és betegek adatait, mivel kialakíthatók cserepárok (én odaadom a vesém a feleségednek, te odaadod a fiamnak), sőt akár láncok is. Regionális programok bizonyítják, hogy a dolog működik, elenyésző számú az az eset, ahol egy donor kihátrál a rendszerből, miután a családtagja mástól már kapott vesét. Sőt, a rendszert nemzetközivé is lehetne tenni, akár olyan országokra kiterjeszteni, ahol nincs műtéti lehetőség. A dialízis (a vesebetegek műtét helyetti kezelése) ugyanis olyan drága, hogy ebből bőven fedezhető lenne több műtét, gyógykezelés, sőt szállítás is.

Szólj hozzá!

Címkék: piac közgazdaságtan kolbenheyer olvas a. e. roth

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr268434812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.