A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CCXXXVIII.: Baljós árnyak

2020.05.16. 09:00 kolbenheyer

Timothy Snyder: Fekete Föld - A holokauszt: múlt és fenyegető jövőNem most olvastam, de munka miatt elővettem, és ha már, akkor ismertetem is. Nem mintha nagyon kellene, hiszen Timothy Snyder Fekete föld (Budapest, 21. Század, 2016; az amerikai eredeti Black Earth; New York, Penguin Random House, 2015) című könyvét elég gyorsan lefordították magyarra, és sokat írtak is róla. Leginkább, mert megérdemli, és persze azért is, mert a szerzőtől megszokott módon újszerű, meghökkentő, elgondolkodtató. Sőt, már az alcímével provokatív: a holokauszt nem csak történelem, de figyelmeztetés is. Mert Snyder szerint a holokauszt nem egyedi és megismételhetetlen, hanem létező problémákra adott borzalmas megoldás. És problémák mindig lesznek, hasonlóak is, és borzalmas megoldásokat kiagyaló emberek is. Éppen ezért figyeljünk arra, mi is történt hetven éve, hogy felismerjük a katasztrófa jeleit, és megakadályozzuk. A könyv persze elsősorban a történelemről szól, mégpedig a nyugati olvasók számára meglepően, de Snydertől éppenséggel megszokott módon erős kelet-európai fókusszal. És az új tények vagy a régi tények új fényben való vizsgálata éppen azokat a kérdéseket vetik fel, hogy miért éppen Kelet-Európában történt a holokauszt, és mi ebből a tanulság. 

A könyve egyik fő tétele tehát az, hogy a nyugati nézőpont torz: a holokauszt nem a táborokban történt, és még csak nem is Auschwitzban. A legtöbb áldozatot, bő kétmillió embert a lerohant szovjet területeken, helyben végezték ki. Teljesen hagyományosan, leginkább főbe lőtték őket. Mindehhez tömegesen vették igénybe a német katonai és rendőri erőket és persze helyi „segítőket” is. (Ennyit arról, hogy a holokausztról kevesen tudtak.) A második hullám, szűk kétmillió ember a lengyelországi megsemmisítő táborokban pusztult el. A magyar név megtévesztő: nem voltak ezek táborok, a megérkező zsidókat azon nyomban elgázosították. És amikor már megöltek közel négymillió embert, akkor kezdett igazán üzemelni Auschwitz mint megsemmisítő tábor. Több mint egymillióan vesztek oda itt, a közép- és nyugat-európai zsidók. Eddigre a tömeggyilkosság teljesen professzionalizálódott, megtalálták a tökéletes mérget, és valóban minimális személyzettel öltek. De ez már a végjáték. Az első tanulság az, hogy meg kell ismernünk a tényeket. Auschwitz eltakarja a még monumentálisabb borzalmat.

 

Miért Kelet-Európa? Persze azért, mert itt élt a legtöbb zsidó. De a legkevésbé azért, mert itt erős volt a helyi antiszemitizmus. Erős volt, ezt Snyder nem tagadja, de nem ez volt a mozgatórugó. Az antiszemita Lengyelország volt pl. a palesztinai zsidó államiság fő támogatója: hátha akkor majd odamennek a zsidók. A holokausztnak nem véletlenül olyan kevés az írásos nyoma. Működő államokat nehéz rávenni a tömeggyilkosságra, a bürokrácia szabályokat követ és a bürokraták óvatosak. Tömeggyilkosság ott történik, ahol megszűnik az állam. Azért Kelet-Európa a helyszín, mert itt semmisültek meg leginkább az államok. Ebben szerepet játszott, hogy először a szovjetek foglalták el, majd a nácik, és mindegyik megszálló első dolga a helyi vezetőréteg likvidálása volt. Az így keletkezett vákuumban lehetett aztán kísérletezni, és eljutni a főbelövésektől a gázkamrákig. Észtország zsidó lakosainak 99%-át megölték, Dánia zsidó lakosságának 99%-a túlélte a háborút. A különbség nem a létszámban volt, és nem az antiszemitizmusban (Dániában több jogi korlátozás volt a zsidókkal szemben). Hanem abban, hogy Észtország megsemmisült, Dánia viszont működött.

 

És van még egy ok. Maga Hitler. Snyder ugyanis erőteljesen állást foglal az intencionalista-funkcionalista vitában is. Azaz abban, hogy a holokauszt előre eltervezett, ideológiailag erősen motivált eseménysor volt-e, vagy pedig a körülmények összejátszásának szörnyű eredménye. Szerinte Hitler kifejezett célja volt a zsidóság kiirtása, ebben legfeljebb segített neki a náci állam éppen őáltala kialakított struktúrája, ahol az egymással versengő hatalmi centrumok a Führer akaratának kifürkészése és vágyainak kérés nélküli teljesítése által igyekeztek előnyt szerezni egymással szemben. Hitler mániája az volt, hogy a Föld erőforrásai végesek, ezért a németeknek kell megszerezni azt, amit lehet, leginkább Kelet-Európát. Ehhez el kell foglalni a Szovjetuniót. Amit zsidók irányítanak. És miután kiderült, hogy ez nem megy olyan könnyen, sőt a dologból világháború lett, hát végképp meg kell semmisíteni minden baj okozóit. Ökológiai problémák, katasztrófahangulat, összeomló államok. Ez a recept, erre figyeljünk.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem holokauszt náci zsidó hitler snyder

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015619684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.