A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Two days to go

2008.11.02. 13:35 Duffman

Azoknak, akik nem érdeklődnek a külpolitika vagy ezen belül az amerikai politika iránt és nem követték az eseményeket a CNN-n (ez itt a reklám helye, direkt írtam nagy betűkkel), azoknak nem ajánlom alább megjelenő írásomat, sőt, ezen másodpercekben miközben ezeket a sorokat olvastad egy vírus települt a gépedre, ami automatikusan ígyis-úgyis bezárja ezt az ablakot… csak viccelek, ha eddig nem is foglalkoztatott ez a téma, akkor is ajánlom, hogy olvass bele (ez megint csak a reklám helye), ígérem megpróbálom tömören és érdekesen megragadni, hogy mi is folyik odaát, a pocsolya túloldalán.

Természetesen a cím arra utal, hogy már csak két nap van hátra a választásokig, és ha eltekintünk attól az aprócska ténytől, hogy harminc államban már több hete megkezdődött az előszavazás, akkor megpróbálhatjuk átérezni ennek a dolognak a jelentőségét. Amennyiben ugyanis nem üt be valamilyen újabb természeti csapás és a földönkívüliek sem Halloween utánra tervezik inváziójukat, November 4-én eldől, hogy ki lesz az Egyesült Államok 44. elnöke. Kicsit már mindenki úgy van vele szerintem, hogy lassan ideje véget vetni a kampányolásnak, mindenki full-ra mozgósította a szavazóbázisát és szeretnénk tudni mi sül ki ebből az egészből. A demokrata párt oldalán, a kék sarokban Barack Obama áll, míg a republikánus piros sarokban a veterán John McCain. Nem untatnék senkit a jelöltek pályafutásával, részben azért mert Obama eddigi politikai pályája túl rövid ahhoz, hogy érdemes legyen beszélni róla, McCain szenároré pedig túl hosszú ehhez a cikkhez. Annyi információt érdemes megemlíteni, hogy Obama fekete és fiatal, McCain pedig fehér és öreg. A bőrszín kérdése érdekes momentum ebben a kampányban. Egyrészről nyilván nagy dolog (hatalmas dolog), hogy az elnöki pozíciót kis szerencsével fekete politikus fogja betölteni, másrészről mindkét fél óvatosan bánt ezzel ténnyel. A szavazók körében is nagy a szórás, természetesen sok fekete szavazót állított maga mögé Obama, de nem lehet azt mondani, elsöprő többségre tett volna szert. Tehát ha a bőrszín fontos is, az amerikaiak nagy része nem ezért szavaz  jelöltekre. Ezzel ellentétben a kor igenis fontossá vált a versenyben, hiszen amennyiben megválasztják, McCain lesz az USA legidősebb elnöke. (már az első terminusok tekintetében) A második legidősebb elnök (a 9.) a beiktatását követő egy hónapon belül meghalt. Igaz a 19. századhoz képest történtek előrelépések az orvostudományban, és bármennyire is roskadozik az USA egészségügyi rendszere (is…), talán egy embert még el tud látni, de mindenesetre mondjuk úgy, hogy aggályos McCain szenátor életkora, főleg ha figyelembe vesszük alelnöki választottját, Sarah Palint. Amennyiben ugyanis az elnök képtelenné válik elnöki teendőinek ellátásra, az alelnök veszi át helyét a Fehér Házban. Természetesen ezzel a kérdéssel is óvatosan bántak mind két oldalon, ám a média nem egyszer óvatosan próbált utalni erre az aprócska, ám annál fontosabb tényre.

Itt újabb kitérő következik: Média. Szegény McCain nem csak egy demokratával kűzdött, hanem minimum egy Batman méretű jelképpel, legendával. Obamának az első perctől fogva sokkal több támogatója volt, mint bármely ellenfelének, legyen szó a pártról vagy a nemzeti palettáról. Mögötte állt Hollywood, az összes nagy studióval, 2007 májusában a Gilmore Girls utolsó részében már úgy beszélnek róla, mint a következő elnökről, és ha Aaron Sorkinra nem száll rá a Bush kormány a Studio 60 miatt, a következő sorozatát biztos Obama kampányáról készítette volna. A hajrában a nagyobb újságok is felsorakoztak Obama mögé, köztük a konzervatív brit hetilap, az Economist is. (sokak fájdalmára) Obama jelkép lett, tényleg minimum szuperhős kaliberű, akinek a beszédein sikongatnak és sírnak a “rajongók“. Mármint Al Gore is tudott valamit, elvégre kapott egy Nobel-díjat, meg egy Oscart is, de ez azért mégsem ugyanaz. Szóval McCain szenátornak most a vietkong után egy még félelmetesebb dologgal kell megkűzdenie, egy demokrata bálvánnyal. Persze az, hogy Obamának hatalmas rajongótábora van még nem teszi őt jó elnökké, neki ugyanúgy bizonyítania kell majd, és akkor lehetnek majd problémák.

Összegezve húzós ez az egész. Nagyon szoros a verseny. Persze 20 vagy 30 év múlva már minden olyan egyszerűnek fog tűnni, a történelem könyvekben azt írják majd, hogy a fekete ifjú titán ellen a republikánusok nem tudtak komoly ellenfelet választani, ezért előkapartak egy vietnámi hőst, és egy alaszkai fókalányt, hátha tudnak hatni még a 8 év alatt leamortizált emberek érzelmeire. (oké, lehet, hogy nem pont ezt fogják írni…)  De nekünk ez több ennél, ez jelent valamit és most zajlik, a mi életünkben. Aki azt hiszi ez az egész csak a sültkrumplizabáló amcsik dolga nagyon nagyot téved, mert ahogy 9/11, ez legalább annyira meg fogja határozni az elkövetkezendő évtizedeket, hiába történik tőlünk több ezer kilométernyire. Épp ezért reménykedjünk, hogy hosszú idő óta először jól választanak odaát, bármit jelentsen is ez…

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr20745433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.02. 15:08:17

amikor Obamáról van szó mindig eszembe jut a 24 és Palmer elnök:)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 16:02:35

Ne is mondd. Azt vágod, hogy Keifer Sutherland az elöválasztások kezdetéve legyidöben vonult börtönbe? Már akkor is furcsának találtam ezt, de ha most Obama nyer, akkor fegyvert fogok ragadni a cionista elnyomás és manipuláció ellen, amivel lejáratják höseinket és a bábjaikat teszik hatalomba.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.02. 16:09:09

ejnye Trema, heima még azt hiszi, hogy haverok vagytok:)

vincemate 2008.11.02. 18:49:37

Mármint milyen értelemben konzervatív lap az Economist?

Egyébként Sarah Palin tényleg nagyon sokakat zavar, a vadászkalandjaival, meg hát ugye annyira kisszerű, hogy a lányait állami pénzen utaztatta. Érdemes rákeresni a Tina Fay paródiákra a neten. McCain-nel (akiben egyébként sokan tisztelik a vietnámi hőst) meg az is a bajuk az életkorán kívül, hogy a Bush-féle jobboldali politika centrista ellenzőjéből hirtelen vált véresszájú sovinisztává. Ez pedig még a mérsékelt Republikánusok közül is sokakat zavar.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 18:56:40

Mármint milyen értelemben konzervatív lap az Economist?

Egy free trade és maximálisan piacpárti lap, valamint az állami szerepvállalás ellen is sokszor hangjukat emelik. Eddig nagyon úgy hangzik, mint egy republikánus gazdasági policy.

"McCain-nel (akiben egyébként sokan tisztelik a vietnámi hőst) meg az is a bajuk az életkorán kívül, hogy a Bush-féle jobboldali politika centrista ellenzőjéből hirtelen vált véresszájú sovinisztává."

A kampány alatt mindenki kicsit 'kileng', de McCain mellett szól az elmúlt 30 éve és az ahogy a törvényekröl szavazott. Obama is ragadtatta magát szélsöséges kijelentésekre - nem tudom kinek van meg a Denveri beszéde amikor a fehér kék gallérosok elött arról nyilatkozott, hogy a multik adóit megemeli, hogy többet adjanak be a közösbe és megtiltja, hogy kiszervezzék a munkaeröt külföldre, nehogy a munkások elveszitsék állásaikat. Ettöl már csak az lenne balrább, ha államosítaná ezeket a vállalatokat.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.02. 18:57:08

sziasztok,
john steward kérdezte obamát az egyik e heti daily showban, hogy félig fehér ember lévén (anyja fehér amerikai kansasből) nem fog-e előítéletből a fekete jelölt ellen szavazni. obama megnyugtatta johnt, hogy természetesen nem, komoly terápiákon ment keresztül direkt ezt a reflexet elkerülendő.
egyébként valószínűleg nem bőrszín mentén fog ez a választás eldőlni.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:11:06

"egyébként valószínűleg nem bőrszín mentén fog ez a választás eldőlni."

Két megjegyzésem lenne ezzel kapcsolatban.
1. A közvéleménykutatók már az elöválasztások során is külön kezelték az etnikumokat, ugyanis a fehér lakossághoz képest a latinok sokkal inkább szavaztak Hillaryre, míg a feketék Obamára. Mi ez, ha nem faji faktor?

2. A elöválasztások alatt Obama mindig a közvéleménykutatásokhoz képest 2-5 százalékkal rosszabbul teljesített, ami a Bradley-hatást látszik igazolni. A Bradley-hatás röviden itt: The Bradley effect, less commonly called the Wilder effect, is a proposed explanation for observed discrepancies between voter opinion polls and election outcomes in some US government elections where a white candidate and a non-white candidate run against each other. The effect refers to a supposed tendency on the part of some voters to tell pollsters that they are undecided or likely to vote for a black candidate, and yet, on election day, vote for his or her white opponent. It was named for Tom Bradley, an African-American who lost the 1982 California governor's race despite being ahead in voter polls going into the elections.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:11:36

A summa lemaradt: A börszín számít.

Duffman 2008.11.02. 19:17:23

A bőrszín számít sokaknak, és amint írtam hatalmas dolog, hogy fekete politikus száll ringbe az elnöki posztért, de nem emiatt fog Obama nyerni. (bocsi, hogy előre lelövöm az eredményt:)

és még annyit fűznék hozzá az elhangzottakhoz, hogy Keifer Sutherland nem hős, hanem egy robot

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.02. 19:23:34

nna, pont most olvastam egy klassz cikket, hogy a Bradley hatás nem számít. persze a cikket már nem találom, úgyhogy nevermind.
obama nem elég, hogy feka, de ráadásul egy kommunista zsidó muszlim terrorista - ezt már észre kellett volna venni az elmúlt másfél évben.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:28:59

A hozzászólásod második feléhez nem tudom, hogy mi közöm, nem állítottam, h kommunista/zsidó/muszlim terrorista - csak azt, hogy amerikában a kulönbözö etnikumok más arányban szavaznak, illetve azt, h Obama is tett szélsöséges kijelentéseket. De pont úgy nem hiszem, hogy Obama kommunista lenne, mint amennyire abban hiszek, hogy az igazi McCain az, aki az elmúlt évtizedekben mérsékelten szavazott.

A Bradley hatásos cikkre kiváncsi vagyok, hacsak nem egy keleti parti szociologus írta. :P [Vicceltem, természetesen akkor is érdekel]

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:29:52

Duffman: Obama nem fog nyerni, az okokat már kifejtettem MSNen. :]

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.02. 19:37:07

közben megtaláltam: friss mancs, online még nincs fenn sajnos, de ezt írja: "a 82-es bradley-kampányban dolgozó blair levin szerint ez teljes féleértés, hiszen bradley nem a bőrszíne, hanem egy, a fegyverviselést érintő, a republikánusok tömegeit aktivitásra ingerlő javaslata miatt veszített. azóta ráadásul sokat változott a világ, s az idei előválasztásokon semmi jele nem mutatkozott a bradley-hatásnak."

obama igazi arcának felfedésével csak azt akarom mutatni, hogy a bradley hatás valótlanságát az bizonyítja, hogy obama idáig eljuthatott

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:44:55

A Bradley hatás nem azt mondja ki, hogy fekete nem nyerhet, hanem hogy a közvéleménykutatások és a választási eredmények között különbség van a szines börüek kárára, amennyiben fehér jelölt ellen indulnak. - Ezt az idei elöválasztási eredmények maximálisan igazolják.

A kampányban dolgozó Blair Levin nyilván azt fogja mondani, hogy nem a börszín miatt bukott el és az idei elöválasztásokkal kapcsolatos kijelenteséi miatt is szembesíteném a tényekkel. Amit leírtam, azok visszakerhetöek bármelyik közvéleménykutato honlapján, maximum arról lehetne vitatkozni, hogy a bradley hatás miatt kapott Obama mindig 2-5 százalékkal kevesebbet, vagy más állt a háttérben.

Duffman 2008.11.02. 19:44:55

köszönjük, hogy felfedted Obama igazi arcát, felnyitottad mindannyiunk szemét... szinte látom, ahogy Obama a Fehér Ház kertjében áll és a testőreinek integet miközben ők a vörös dávid csillagot rakják fel a tetőre, egyik kezükben sarló és kalapács, a másikban észak-kóreai gyártmányú mobil, amin épp Mahmud Ahmadinedzsad-ot hívják...

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.02. 19:46:25

észak-koreában illegális a mobiltelefon és hálozat sincs kiépitve - a többi stimmel

Tintahal Kombájn 2008.11.03. 02:04:19

Egyrészt nem érzem az Eco nagy Obama-melletti kiállását, úgy észleltem őt is kiosztották rendesen. Vedd akármelyik ötletelésüket. Azonkívül mind a ketten mondtak hatalmas ökörségeket. Dobálták a sarat rendesen, pl a Reakciós srác kiakadását, hogy csak az öregapó dobál, nem értettem.

Mért nem fog Obama nyerni?

A nagyon szoros ez a verseny című közhelyeket pedig kéretik hanyagolni, már a tévézsűri szájából is szarul hangzik, itt is.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.03. 08:05:57

Tintahal: Az eheti szamban van egy cikk It's time cimmel, amiben azt irjak le, h ok miert Obamat tamogatjak McCainnel szemben, annak ellenere, h ket honapja meg McCain tetszett nekik jobban. Nagy kiallasrol szo sincs, de ezt a cikk sem emliti, csupan annyit, h beallt az ot tamogatok soraba. Ez teljesen tenyszeru es igaz.

Azt miert nem fog Obama nyerni-s bejegyzesem visszautalas egy korabbi rasszista megjegyzesemre msn-en Duffman-nek. Fogalmam sincs, h ki fog nyerni, de en inkabb McCainre tennek - tobbek kozt azert is, mert 4 eve ugyanigy Kerrynek allt a zaszlo a valasztasok elott aztan megfordult hirtelen, mert az emberek nem mertek a kozvelemenykutatoknak beismerni, hogy a repekre szavaznak, es akkor meg csak 4 ev Bush allt mogottuk, mostmar 8 + a Bradley effektus. (Az a rasszista megjegyzes termeszetes ironikus volt es a feher amerikaiak hozzaallasat figuraztam ki - ez a hozzaszolas nem az)

vincemate 2008.11.03. 12:14:11

A "Mármint milyen értelemben konzervatív lap az Economist?" részemről kissé álnaivkodó kérdés volt, de a válaszod, Trema, bizonyította, hogy nem alaptalanul. Arra szerettem volna csupán felhívni a figyelmet, hogy az ilyen kategorizálgatásokkal, nemzetközi témáknál különösen, érdemes kicsit óvatosabban bánni, mert a "konzervatív" nem ugyanazt jelenti amerikai és angol kontextusban, hogy a magyart ne is említsük. Az Economist piacpártisága (mondjuk liberális(?) gazdaságszemlélete) nem vitatható, de ezen kívül az eszmerendszerük borzasztó távol áll a Republikánus pártétól, és az angol Konzervatív párthoz sincs sok közük. Tehát: csak annyit írni, hogy az Economist egy "konzervatív angol lap", meglehetősen félrevezető, már persze ha tágabb olvasóközönségre számítotok, aki nem feltétlenül érti meg a félszavas utalásaitokat.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.03. 13:04:31

Trema, én csak azt gondolom (remélem?), hogy azért hagyható ez figyelmen kívül, mert obama ebből a szempontból annyira halmozottan hátrányos, hogy ha ez - a politikailag aktív, értsd: szavazásra regisztráló - amerikában ma számítana, jelölése eredendően esélytelen lett volna

Duffman, a zsidót leszámítva ezeket a dolgokat a mccain kampány nyomja (valószínűleg arról nem véletlenül nem hallani sokat a fox newson, hogy barack = villám héberül).

mindenesetre nevessetek:
avajszinuarnyalat.freeblog.hu/archives/2008/11/02/Nicolas_es_Sarah/

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.05. 10:39:16

Na jó, most elkezdem írni a bejegyzést az egészröl, aztán estére befejezem - Duffman, te is legyél kész a tiéddel - majd leiszom magam.

Ez nem történelem, hanem az amerikai nép szégyene. :P

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.05. 20:15:22

Trema, igazad van, az is: átment a meleg házasságot tiltó törvény kaliforniában

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.05. 22:38:29

Ennyit a republikánus kormányzóról. :/

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.11.06. 00:45:09

Egyébként nem tudom, h miböl gondolod, h konzervativ vagyok. [A melegházasságos dolog erre neged következtetni.] Nem vagyok az, csak szeretek a dolgok mélyére ásni és nem ideologiak, hanem issue-k alapjan döntök.

McCaint csak azért szeretem védeni, mert mindenki más ellene van [no meg mert közelebb áll hozzám, mint Obama], de libertáriusként mindkét jelölttöl a víz kivert.

Tintahal Kombájn 2008.11.06. 01:05:06

Engem is. McCain alapjáratban szimpatikusabb volt. Amint ő lett a number 1, ez a faktora alábbhagyott.