A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Európai minta

2009.02.06. 14:00 Horváth Andor Márton

Barátaimnak gyakran mondom, hogy Magyarország azért nem tud teljesen tönkremenni gazdaságilag, a politikusok azért nem tudják szétkorruptkodni, a szélsőségesek pedig azért nem tudják hatalmukba keríteni, mert az európai politika úgyis maga után húzza majd a magyar belpolitikát. Bekövetkezett a felzárkózás, ha nem is gazdasági téren. 

Európa közvéleményét

január 21-e, a Richard Williamson holokauszttagadó püspökkel készült interjú sugárzásának napja óta foglalkoztatja a Vatikán ésszerűtlen viselkedése, ugyanis épp ezen a napon föloldották a püspök kiközösítését. Williamsont eredetileg azért exkommunikálta 1988-ban II. János Pál pápa, mert Marcel Lefebvre erősen tradicionalista érsek pápai jóváhagyás nélkül emelte püspökké.

A Reakció amellett érvel,

hogy most a püspök valójában csupán a pápai jóváhagyást kapta meg. De vajon miért kapta meg? Mit tett ezalatt a két évtized alatt, amiért érdemesnek találtatot arra, hogy az emberiség egyhatodát képviselő Katolikus Egyház visszafogadja? Tagadta a holokauszt megtörténtét különböző fórumokon, 1989-ben a protestánsokat az ördög szolgáinak kiáltotta ki, 2000-ben a zsidó származású keresztények fölött tört lándzsát, 2001-ben általában világuralmi törekvésekkel vádolta „a zsidókat”, és 2008-ban német kamaszoknak tartott előadásában az egyház vérrel való megtisztításának vízióját festette le.

Hát a pápa,

akinek a Reakció szerint nincs döntési lehetősége abban, hogy visszafogadjon-e ennyire szélsőségesen uszító, keresztényietlen és Vatikán-ellenes embert, ráadásul püspöki rangban. Nyilván nincs lehetősége mérlegelni: a megbocsátás keresztényi erény. De vajon hány egyéb keresztény elv ellen vétett a pápa ezzel a döntésével?

Nagyon hasonlít a mostani vatikáni eset a református egyház decemberi egyházi bírósági döntésére: akkor Ifj. Hegedűs Lóránt holokauszttagadó lelkészt mentették föl. Ahogy akkor is, most is gyenge érv az egyházi törvényekre vagy a bevett eljárásokra hivatkozni. És éppilyen gyenge reakció azt kérni a püspöktől, hogy tagadja meg nézeteit. Tipikus vatikáni eljárás, nem mondom, de teljesen álszent. Nem az az érdekes, hogy a püspök azt gondolja-e, nem volt holokauszt. Az a baj, hogy neki erre az érvre az antiszemita kirohanásaihoz volt szüksége. Ezeket most majd kicsit vissza kell fognia, de lassú víz partot mos, úgyhogy végülis jó üzletet csinált.

XVI. Benedek pápa

a Vatikán február 4-i nyilatkozata szerint nem tudta, hogy Williamson korábban holokauszttagadó nyilatkozatokat tett. Ez nyilvánvaló hazugság. A Vatikán erre vonatkozó forrásai nyilván még pontosabbak, de a Wikipédián található szócikk január 9-i változata (ez az utolsó változtatás dátuma 21-e előtt) is részletesen tárgyalja a püspök nézeteit, a lábjegyzetben több tucat hivatkozással. Aki január elején beírta a Google-ba, hogy Richard Williamson, rögtön a püspök holokauszttagadásával is foglalkozó szócikkre akadt.

Demokratikus kormányban a miniszterelnök egy ilyen hazugság után lemondásra kényszerült volna – ezúttal az elmúlt években sokszor ismételgetett kijelentést egy pápa váltotta ki. Dehát a Vatikán nem demokratikus, mégis Európa jelentős befolyású állama a történelmi hagyományok miatt.

Na ezt az államot sikerült leutánozni Magyarországon

egy bő héttel később. Az ország harmadik legnépesebb városának rendőrkapitánya direkt összefüggést állapított meg a cigány származás és a bűnözési hajlam között, valamint egyértelműen különbséget tett magyarok és cigányok között. Ezzel az alkotmány szellemével homlokegyenest ellenkező nézetet fejtett ki hivatalos minőségben.

Az alkotmány 60. §-a ugyanis kimondja: itt nálunk mindenkinek joga van a lelkiismereti szabadsághoz. Az pedig, hogy kinek milyen a nemzeti, etnikai vagy bármilyen identitása, lelkiismereti kérdés. Ugyanennek a paragrafusnak az értelmében a Pásztor Albertnak joga van bármit gondolni a cigányok nemzeti hovatartozásáról, de ennek semmiképp nem szabad érvényre jutnia a munkájában. A rendőrkapitány nyíltan elismerte, hogy ő igenis megkülönbözteti a magyar állampolgárokat aszerint, hogy őszerinte milyen nemzetiséghez tartoznak. Nyilvánvaló, hogy ő azt, hogy ki milyen nemzetiséghez tartozik, kizárólag származási alapon dönti el.

A magyar kormány által elrendelt, rekordrövid idő alatt lefolyt vizsgálat eredménye az volt: a botrányos rendőr nem követett el jogsértést, engedni kell folytatni, hogy azt csinálja, amit eddig. A gesztus ugyanolyan, mint az antiszemita püspök visszafogadása a katolikus egyházba.

A magyarázkodás is hasonló.

Az, hogy a Szentszék informálatlanságra hivatkozik, ugyanolyan képtelen, mint a rendőrkapitány kommunikációs problémáinak hangoztatása.

Megdöbbentő a szervezeti megosztottság egyezése is A Vatikánban a pápa hajthatatlan, a szóvivő magyarázkodik, az egyház európai képviselői azonban élénken tiltakoznak Williamson visszafogadása ellen. Itthon a kormány által elrendelt vizsgálat meghiúsította a rendőrfőnök leváltását, az országos rendőrfőkapitány tartja a hátát és kommunikációs tréningre küldi a rendőrkapitányokat, miközben jópár sajtótermék szerzői és egyéb rendőrök, például az ORFK kommunikációs vezetője, Garamvölgyi László is botrányosnak tartják a miskolci rendőr kijelentéseit. Tehát a szervezetek feje ragaszkodik a rasszista alfőnökökhöz, és középszinten erős ellenállás van a felső vezetőkkel szemben.

Sok dologban hasonlít a két eset, de egy dologban azonosak. Mindkettő teljesen érthetetlen. A magyar kormány eddig – jóllehet álszent módon – mindig a rasszizmus és a kirekesztés elleni küzdelem zászlaját hordozta, és most a nyári melegfelvonuláshoz hasonlóan még hiteltelenebbé vált. A konzervatív XVI. Benedeknek pedig szemmel láthatólag nem erősíti a pozícióját a holokauszttagadókkal való barátság.

35 komment

Címkék: politika magyarország vallás egyház pápa rendőr európa demokrácia holokauszt cigány alkotmány rasszizmus ifj hegedűs lóránt pásztor albert

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr56925658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.06. 14:45:25

"akinek a Reakció szerint nincs döntési lehetősége abban, hogy visszafogadjon-e ennyire szélsőségesen uszító, keresztényietlen és Vatikán-ellenes embert, ráadásul püspöki rangban." - ilyet nem írtam, van mérlegelési lehetősége. A püspökké szentelését nem tudja visszavonni. Nem a Reakció, hanem az egyház szentségteológiája szerint. A pápa szeretné helyreállítani az egyház egységét, és ezért föloldotta NÉGY püspök kiközösítését. Továbbá a Vatikán leszügezte, csak akkor gyakorolhatja püspöki hatalmár Williamson, csak akkor kap hivatalt, ha elfogadja a II. Vatikáni Zsinat, az azótai pápák tanítását és félreérehtetlenül felülvizsgálja a soával kapcsolatos nézeteit. Szerintem világos beszéd. A püspököket egyszrű hívöükként fogadta vissza az egyház.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.06. 14:48:18

Pásztor Albert kiváló ember, csak néven nevezte a problémát. A cigányok ugyanis midnen eljárásban elmondják, hogy cigányok, remélvén, csak emiatt felmentik őket, nem merik őket elítélni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.06. 14:50:20

a pápa mondjon le? Hál Istennek a Vatikánban nincs demokrácia. Ha megszavazzuk, hogy nincs gravitáció, attól még van, ezért nincs demokrácia arrafelé. Hogy ne kelljen felszínes, lusta igényekhez alakítani a katolikus tanítást. A jó az, hogy nincs liberális bíboros, így nem lesz sosem liberális pápa sem. ez libsi álom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.02.06. 14:51:36

@Sárdobáló:

Hínye, no ez k*rvafix! Bakkerkacsa, pinkiló!
No, hát ha minden liberális ilyen okos, ennyire tudja a tutkót, ennyire vágja a kánonjogot, a dogmatikát, a szentírástant stb.-t ("vajon hány egyéb keresztény elv ellen vétett a pápa ezzel a döntésével?"), akkor én is liberális akarok lenni.

Ti tényleg azt akarjátok (azt tartanátok kívánatosanak), hogy:

A PÁPA MONNYON LE!!!???

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Nővérke, ágytálat!!!

ü
bbjnick

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.06. 15:13:46

@dszg: te hülye vagy. Ezt alá is tudod támasztani valamivel?:D

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.02.06. 15:45:27

@dszg: Nem hiszem, hogy a liberális zsidók liberális pápát szeretnének. Nekem mindegy, hogy milyen a pápa. Az nem mindegy, hogy a világ hogyan viszonyul hozzá.

Nem akarom, hogy a pápa lemondjon. Csak azt állítottam, hogy ha a Vatikán demokrácia lenne, a nemzetközi közösség elvárná a vezetőjétől, hogy lemondjon. Nem demokrácia. Nem várjuk el tőle, hogy lemondjon. Én sem várom el.

Aki itt az egyházjoggal érvel, az magyarázza el, hogy hogyhogy egyáltalán visszafogadták Williamsont. Nem az az érdekes, hogy most mit csinálnak. Hanem hogy hogyan állhat ez érdekében a pápának. Itt valami olyan oknak kell szerepet játszania, amelyet nem ismerünk.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.02.06. 15:47:51

@dszg: Pásztor Albert egy kiváló, teljesen átlagos, rasszista rendőr. Nem mondom, hogy könnyű lenne kiszórni a rendőrségből a rasszistákat, de ha valaki ilyen komolyan, nyomatékosan bizonyságát mutatja ennek, akkor az illetőt ki kell dobni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.06. 17:07:15

@Horváth Andor: Pásztor Albertért még a helyi SZDSZ és MSZP is kiállt. NÉven nevezi a bajt elkenés helyett.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.06. 17:08:05

@Horváth Andor: Ezt magyaáztam a psoztomban, hogy miért oldották fel a kiközösítését. Olvasd el mégegyszer.

reakcio.blog.hu/2009/02/05/tagad_e_holokausztot_a_vatikan

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.06. 17:16:28

@dszg: "nem az igazság, csak a hús irgalmatlan tömege"

snmarton (törölt) 2009.02.06. 17:20:28

legjobb tudomásom szerint ha a cigány cigánynak vallja magát, akkor onnantól mindenki, még én, vagy Pásztor Albert is mondhatja rá, hogy cigány.

és ha létezik egy a Pásztor Albert által vázolthoz hasonlóan érdekes statisztikai egybeesés, akkor még az is lehetséges, hogy létezik egy jelentős mértékben etnikai alapokon szerveződő bűnözői szubkultúra, amivel érdemes lenne magasabb helyen is foglalkozni. vö: "cigánybűnözés"

csak hát ezt tényleg nem lehet pc módon előadni, mert a "cigánybűnözői" szubkultúra történelmi, politikai, kulturális stb okok miatt elsősorban tényleg cigány etnikumú honfitársaim közösségeiben van jelen (noha a cigányság teljes számához képest nagyon kicsi az arányuk).

ehhez a kérdéshez viszont kapcsolódik annak a sokkal nagyobb méretű, szintén elősősorban a cigányság soraiban fellelhető néptömeg problémája, akik sehogy, vagy csak félig-meddig tudtak beilleszkedni a többségi társadalomba, viszont a rájuk jellemző, momentumaiban premodern kultúrában abszolút súlyú családi kapcsolatok fontossága miatt nem tudják függetleníteni magukat a teljesen deviáns csoportoktól, ráadásul a többségi társadalom rasszista és elutasító reakciójára szintén sovinizmussal válaszolnak.

és akkor itt már legalább félmillió emberről van szó.

a rendszerváltással bedőlő nehézipar óta nulláról induló romaintegráció azóta semmit sem lépett előre. ahhoz, hogy egy súlyos, eszkalálódó és jelen lévő problémára megoldást találjunk, én még azt is elfogadhatónak tartom, hogy rendőrfőnökök az elkövetők bevallása alapján összeállított etnikai statisztikákat lobogtassanak.

(bár én most ezzel valószínűleg egy új, neofasiszta horthy-rendszernek ágyazok meg.)

Ventura Blvd 2009.02.06. 17:59:08

@snmarton: Alapvetően egyetértek veled. A többségi társadalom rasszizmusa egyre sovinisztább reakciókat szül a másik oldalon is. Miközben egyre többen használják ki az alapvetően iskolázatlanságból eredő hátrányos helyzetet. lásd: mertmegerdemled.blog.hu/2009/02/06/a_feszekrakot_valami_sanyi_intezte_10
S ez úgy tűnik most, hogy addig megy majd, míg a többségi társadalom kisebbségivé nem válik. Néhány évtized, tán ötven év? És eljuthatunk odáig, hogy olyan párt nyeri majd a választásokat, melynek élén roma politikus áll. És nem azt akarom mondani, hogy ez biztosan baj lesz. Ki tudja?

radiris 2009.02.06. 18:09:06

16. Benedek pápának az arcától én mindig hülyét kapok... De tényleg, figyeltétek, hogy kifejezetten GONOSZ az arcberendezése? Frankón elmehetne egy másodosztályú horrorfilmbe negatív főszereplőnek...Sajnálom, de így látom...

Wrex 2009.02.06. 18:12:49

"Az ország harmadik legnépesebb városának rendőrkapitánya direkt összefüggést állapított meg a cigány származás és a bűnözési hajlam között,"

Hát ez kérem nettó hazugság. Ugyanis "Az ország harmadik legnépesebb városának rendőrkapitánya" a következő "direkt összefüggést állapított meg": "Az elmúlt 2 hónapban több járókelőt is utcai rablók támadtak meg Miskolcon. Valamennyi bűncselekmény, valamennyi elkövetője cigány volt."

illetve

"Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások - ami ilyen erőszakos jellegű rablások - elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon azt kell, hogy mondjam, hogy legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük."

Most akkor hol is van itt bármiféle összefüggés származás és hajlam között? Nem azt mondta hogy minden cigány rabol, hanem hogy jól meghatározott típusú rablásokat cigányok követnek el.

Segítek1: ez azt jelenti, hogy ha valaki Miskolcon a nyílt utcán, fényes nappal kirabol, akkor 99% eséllyel cigány volt az illető. De ha Miskolcon a nyílt utcán, fényes nappal egy cigány jön veled szembe, akkor a fent idézettek egyike szerint sem kell arra gondolnod hogy ki akar rabolni.

Segítek2: "minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár" mintájára: minden utcai rabló cigány (volt az utóbbi 2 hónapban, Miskolcon), de nem minden cigány utcai rabló.

Remélhetőleg ezzel sikerült némi világosságot vinni a logikát szemmelláthatóan nélkülöző fejecskédbe.

SzombatZ 2009.02.06. 18:19:15

Komolyan nem értem miért kell ezen ennyit rugózni. Nekem ez a Pásztor ügy simán egy "szólj igazat betürik a fejed" esetnek tűnik. Kimondta azt, amit mindenki tud, és ismer, csak senki nem meri kimondnai. Ez olyan mint a Harry Potterben a Voldemort. Mindenki tudja, hogy van, mindenki tudja a nevét, de senki nem meri kimondani. Én vidéken élek, és nyugodtan, szívfájdalom nélkül kijelenthetem, hogy a környékünkön igenis van romabűnözés. Megvannak azok a tipikus bűncselekmények, amiket túlnyomórészt cigányok követnek el. Nem hiszem, hogy ez egyedi, vagy területi sajátosság. Másutt miért lenne máskét? És a dolgon semmit nem segít ha agyonhallgatjuk, söt megbüntetjük azt, aki ki meri mondani.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.02.06. 18:27:13

@Wrex: "Mi, rendőrök, teszünk azért, hogy kivegyük a részünket a fiatalok neveléséből. A baj csak az, hogy a sok kis aranyos cigánygyerekből gyakran lesz durva és kegyetlen bűnelkövető."

Persze a "sok" nem ugyanaz, mint az "összes", a "gyakran" nem ugyanaz, mint a "mindig". De a rendőrkapitány indíttatását elég világosan mutatja ez a mondat.

És kérlek, ne becézd a fejemet, nem vagytok olyan viszonyban.

thorpe (törölt) 2009.02.06. 18:35:20

Én viszonylag liberálisnak tartom magam, a pápa engem is bosszant, Pásztor Alberttal ellenben egyetértek. Mármint jó nagy marha volt, hogy nem tudott értelmesebben fogalmazni, de attól még, ha van 20 rablásunk, amiről tudjuk, hogy mind a 20-at cigány követte el, akkor mi a fenéért ne mondhatná el? Ez valahol a lakosság korrekt tájékoztatása, most mondta volna azt, hogy etiópok voltak?

dszg-nek igaza van, egyes cigány elkövetők valóban előszeretettel hangoztatják a származásukat - ami meglehetősen kontraproduktív tud lenni ítélethirdetéskor.

Az meg őszintén szólva meglep, hogy mennyiszer elhangzik a sajtóban, hogy a rendőrség honnan tudja, hogy ki a cigány, mert az igaz, hogy erről nem készül statisztika (amiből pedig kiderülhetne, hogy a bár a bűnözésen belül felülreprezentáltak, valójában sokkal kisebb mértékben, mint a közvélemény hinné), de minden gyanúsítottat nyilvántartanak nyilvánvaló okokból, mely a fénykép, ujjnyomat, DNS mellett áll egy részletes személyleírásból is, ott pedig a bőrszín értelemszerűen szerepel.

thorpe (törölt) 2009.02.06. 18:37:50

@Horváth Andor: hajajj, nem véletlenül mondta a helyi szadeszes is, hogy ne Pestről osszák az igét.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.06. 18:59:26

@snmarton: csatlakoznék, én is járható útnak tartanám, hogy önbevallás alapján készüljenek etnikai bűnözői statisztikák, nonszensz ugyanis, hogy jelenleg úgy vitatkozik a közvélemény a lövészárkokból, hogy az egyik fél létező statisztikák nélkül állítja, hogy van cigánybűnözés, és etnikumspecifikusan kezeljük a problémát, a másik fél pedig létező statisztikák nélkül azt állítja, hogy nincs cigánybűnözés, és ilyen statisztikát pedig ne is csináljunk.
Meg kell jegyeznek továbbá, hogy Horvath Andor azon állítását, hogy a Pápa ragaszkodik a rasszizmushoz nevetségesnek és alaptalannak tartom.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.02.06. 19:37:41

@Krokodil: Ezt a hibát korábban jelezted, én ki is javítottam, és elfelejtettem felvinni a javítást a szövegben. Úgyhogy kicseréltem. A korrektség kedvéért az eredeti, hibás állítás: "Tehát a szervezetek feje ragaszkodik a rasszizmushoz, és középszinten erős ellenállás van a felső vezetőkkel szemben."

kolbenheyer 2009.02.06. 19:41:53

Ez azért elég erőltetett párhuzam.

Williamsont csak mint mezei hívőt fogadták vissza, Pásztor meg maradt kapitány. Akkor lenne párhuzam, ha Williamson lenne a londoni érsek, vagy ha Pásztort meg akarták volna fosztani az állampolgárságától, de aztán mégsem.

Másrészt viszont azért is erőltetett, mert ez a Williamson szemmel láthatóan egy rosszindulatú kretén, Pásztor viszont (bár eleget szidtam már ezen a blogon) csupán egy túlhevült fafej. Azaz Williamson menthetetlen, Pásztornál látok reményt, hogy rájön, mit okozott, amit mondott.

Harmadrészt azért nem jó a párhuzam, mert Williamson visszafogadásának oka az, hogy a tradicionalista csoportokkal kiegyezzen az egyház. Ez érthető és jó. Pásztor visszahelyezésének oka viszont az, hogy szarban van a miniszterelnök. Ez mindenkinek rossz.

A párhuzam csak abban áll meg, hogy a magyarázatok tényleg szarok. Senki sem fogja elhinni, hogy nem tudta a pápa, és felmérhette volna, hogy reagál erre a világ, meg is előzhette volna, ha előre bejelenti, hogy mit miért tesz. Ha meg nem tette, ne csodálkozzon. És persze azt se hiszi senki, hogy volt érdemi vizsgálat Pásztor ügyében. De bevallom, én nem is rúgtam volna ki rögtön, csupán arra bírtam volna rá, hogy kérjen bocsánatot. Az mindenkinek jobb lett volna, így meg mindenkinek a legrosszabb.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.06. 19:47:30

Mondogatják, hogy "holokauszttagadó"....

Ízlelgessétek egy kicsit ezt a szót, "holokauszttagadó", "holokauszttagadó"....

Olyan ez mint a középkorban az istentagadó.

KÖVETKEZTETÉS: a holokauszt (amit itt-ott már nagybetűvel írnak!) a modern kor istene?

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.06. 19:58:18

@Ferenc Testvér: Mi mást mondhatnék erre, mint azt, hogy "Igen, bazdmeg!" ?! :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.02.06. 20:14:43

Egy nagyon fontos dolog kerüli el mindenkinek a figyelmét, pedig a cikk kitér rá egy mondat erejéig:
Williamsont NEM AZÉRT közösítették ki annak idején, mert egy antiszemita, holokauszttagadó faszkalap. Most meg nem azért fogadták vissza. Az igazság az, hogy sem az általam amúgy nagyon tisztelt Wojtylát, sem az általam csöppet sem tisztelt Ratzingert nem zavarta ez. És csodálkoznék, ha az egyház 2000 éves történetében maroknyinál többen lettek volna valaha is a felső vezetésben olyanok, akiket zavartak az ilyesmik. Na ez a gáz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.06. 21:24:36

@Krokodil: azért ez így nem igaz. Van egy 96-os kutatás, amit Finszter Géza készített, és ott azt bizonyította, hogy a nem-cigány szegények között is közel azonos a bűnözés aránya, mint a cigányok körében. Ez a különbség a két oldal között.

sick_society 2009.02.06. 22:49:43

"gyenge érv az egyházi törvényekre vagy a bevett eljárásokra hivatkozni"
Miért mire hivatkozzanak? Mi lenne ha az egyházra hagynánk, a saját berkein belüli döntéshozást?

"a Vatikán február 4-i nyilatkozata szerint nem tudta, hogy Williamson korábban holokauszttagadó nyilatkozatokat tett. Ez nyilvánvaló hazugság"
Bármilyen hihetetlen, nem mindenkinek az az élete értelme, hogy a holokauszton siránkozzon! Tudom az számodra elképzelhetetlen hogy valaki nem határolódik el írásos közleményben minden egyes holokauszt-tagadó kijelentésből, amelyekből kismillió van naponta és világszerte és azt sem tudják egyesek elképzelni, h van aki nem érez mardosó lelkiismeretfurdalást a II. világháborúban elkövetett összes gaztett miatt, de bármilyen hihetetlen vannak ezeknél sokkal égetőbb problémák is kerek e világon!
És mielőtt bárki lenácizna, én roppantmód sajnálok minden embert, aki erőszakos halált hal, legyen az zsidó vagy pigmeus, most vagy 65 éve, de jelenleg számomra sokkal izgatóbb kérdés, h miből fizetem be a harmincezres fűtésszámlámat és a 150ezres tandíjamat! Sorry, ez van...

sick_society 2009.02.06. 22:54:52

"Csak azt állítottam, hogy ha a Vatikán demokrácia lenne, a nemzetközi közösség elvárná a vezetőjétől, hogy lemondjon."
És én csak most jövök rá harmadszori olvasásra, hogy mennyire igazad van!!! Komolyan mondom! Cseréljük csak ki azt, h "Vatikán", arra, h 'Magyarországon"! Segítek, ez lesz belőle---> ha Magyarországon demokrácia lenne, a nemzetközi közösség elvárná a vezetőjétől, hogy lemondjon. HOPPÁCSKA!!!!! ;-)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.02.06. 23:24:41

@kolbenheyer: Ő egyike lehet a kevés kivételnek, származása okán :-)

@sick_society: azon nem rágódna senki, ha mondjuk te nem tudtad volna, miféle alak Williamson. De jelen esetben a pápa mondja, hogy nem tudta, pedig ő a felettese, ráadásul a fickó már régebben is vihart kavart ezzel.

sick_society 2009.02.06. 23:38:23

@bm613: Ez igaz, de sztem érthető! Én pl rohadtul utálnám, ha a főnököm tudna mindenről, amit mondok. Nem is tud, pedig kisebb cégnél vagyok, mint a Vatikán és kevesebb az "alkalmazott" is. :-) De az is lehet, h csak nem tartotta olyan fontosnak és ezt meg is értem. Stratégiailag, diplomáciailag nagy hiba volt, erkölcsileg is, de korántsem akkor, mint amekkorának beállítják. Ősöreg, agyonpuffogtatott szélsőjobbos közhely, de ennyi erővel a zsidók is bocsánatot kérhetnének és folyamatosan 2000 éve hamut hinthetnének a fejükre, amiért Krisztust keresztre feszítették... Ők nem tették, szóval én sem fogom ostorozni magam a holokauszt miatt és sztem az egyház is így van ezzel. Elítélték, meg elhatárolódtak már hatvanezerszer, sztem egyszerűen unják, mint az emberek többsége!

sick_society 2009.02.06. 23:58:00

Egyébként, hogy kerek legyen a történet:
A négy püspököt 1988. június 30-án szentelte Lefebvre érsek, pápai engedély nélkül. Ezért tehát a szóban forgó személyek „latae sententiae" - vagyis automatikusan kiközösítették magukat. Az erről szóló dekrétumot a Püspöki Kongregáció 1988. július 1-jén hivatalosan közzétette.
A kiközösítés feloldása a négy püspököt egy igen súlyos kánoni büntetés alól mentesítette ugyan, de nem változtatott a Szent X. Piusz Testvériség jogi helyzetén, amely jelenleg semmilyen kánoni elismeréssel nem bír a katolikus egyházban. A négy püspök pedig – bár fel lettek oldva a kiközösítés alól – az egyházban nem tölt be kánoni tisztséget, és törvényesen nem gyakorolhatnak benne semmilyen szolgálatot.
"Nyilatkozat a soáról

Williamson püspöknek a soával kapcsolatos álláspontja teljességgel elfogadhatatlan, és a Szentatya határozottan elutasítja azt, amint ő maga kifejezésre juttatta január 28-án, amikor ezen könyörtelen népirtásról szólván teljes és vitathatatlan szolidaritásáról biztosította testvéreinket, akikhez az Első Szövetség szólt. Továbbá kijelentette, hogy a szörnyű népirtás emlékezete „gondolkoztassa el az emberiséget arról, milyen kiszámíthatatlan a gonosz hatalma, ha beveszi magát az ember szívébe”. Hozzátéve, hogy a soáa „mindenki számára intés a feledéssel, annak tagadásával, vagy lekicsinylésével szemben, mert az erőszak, akár csak egyetlen emberi lény ellen követték is el, felér a mindenki elleni erőszakkal”.

Williamson püspöknek ahhoz, hogy az egyházban püspöki funkcióba kerülhessen, teljességgel félreérthetetlen és nyilvános módon el kell határolódnia a soával kapcsolatos nézeteitől, amelyeket a Szentatya nem ismert a kiközösítés feloldásának pillanatában."
Idézet a A Pápai Államtitkárság közleményéből
forrás: Magyar Kurir, ill. uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1270

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.02.07. 00:34:00

Ferenc Testvér egy tökéletes droid. Leszar mindent [logikát, értelmet] és ontja magából a kultúrát. És még mondják, hogy nem vagyunk állatok. :/

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.10. 15:09:04

EMBEREK, EMBEREK FIGYELJETEK IDE ÉS JEGYEZZÉTEK MEG!!!

BIZTOSAN MINDANNYIAN LÁTTÁTOK JIM CARREY ACE VENTURA FILMJÉNEK MÁSODIK EPIZÓDJÁT. AMIKOR A BALLIBERÁLIS IDIÓTÁK FASISZTÁZNAK/NÁCIZNAK/SZÉLSŐSÉGESEZNEK/NYILASOZNAK/NINCSCIGÁNYBŰNÖZÉSEZNEK ÉS A SOK IDIÓTA ELÉGEDETTEN BÓLOGAT, MINT EGY BAROM JUSSON ESZETEKBE AZ ELŐBB EMLÍTETT FILMNEK

AZ A JELENETE

AMIKOR A FŐSZEREPLŐ A BENNSZÜLÖTT TÖRZSHÖZ UTAZIK, ÉS AZT LÁTJUK, HOGY AMIKOR VALAKI KIMONDJA AZT, HOGY

SIKÁKÁ

A TÖRZS TAGJAI IJEDTEN BORULNAK LE A SZÓ HALLATÁRA!!!

EMBEREK NEM VESZITEK ÉSZRE, HOGY MI IS UGYANILYAN BUTA PRIMITÍV ÉRVRENDSZERBE KERÜLTÜNK?

PL. AZ ÚN. "ELHATÁROLÓDÁS" A MODERN KOR ÚRFELMUTATÁSA!!!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.10. 21:05:12

@Ferenc Testvér: most komolyan, ezt érti valaki?
Te, ha elmész egy templom mellett nem kezdesz el keresztet vetni?