A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Bauer még mindig az MSZP-t szereti

2009.06.27. 07:00 Horváth Andor Márton

Egy márciusi posztban Bauer Tamás Népszabadságban megjelent véleményét támadtam. Ezúttal a Hírszerzőn jelent meg éles kirohanása Gavra Gábor cikke ellen, s ezt a sárdobálást igazán nem hagyhattam figyelmen kívül. Hát vegyük sorra az érveket.

A cikk alapállítása: Gavra Gábor - és így az általa vezetett Hírszerző - a Fidesz mellett áll, ugyanis arra buzdított az EP-választások előtt, hogy szavazzuk le az MSZP-t, az SZDSZ-t és a Jobbikot.

Első érve, hogy a Gavra által alternatívaként felkínált MDF és LMP "nem jelentős, és nem világos profilú politikai erők". Nos, ennek alapján a komoly SZDSZ-es múlttal rendelkező Bauer MSZP-szavazó, hiszen amint a választásokból kiderült, az SZDSZ semmiképp nem jelentős politikai erő. A szabaddemokraták világos profilját is mutatja az egészségügyi reformmal vagy a kormány támogatásával kapcsolatos határozottságuk. De akármire szavaz is Bauer, az LMP jelentősebbnek bizonyult az SZDSZ-nél, és az MDF igenis jelentős. Pontosan azt az értéket képviseli, amelyet Gavra cikke: a nem feltétlenül fideszes, ám kormányellenes választók értékét. A valódi liberális gazdaságpolitikát, hiszen aki az MDF-re szavazott, Bokros Lajosra szavazott, és ezt tudta is előre. Bokros gazdaságpolitikáját pedig később Bauer is méltatja, igaz, a kormánypárt védelmében.

Ezután jön a vallomás arról, hogy miért is szavaz korábbi munkatársaira. "Úgy vagyok azonban ezzel, mint a francia baloldaliak, akik befogott orral Chirac elnökre szavaztak egy korábbi elnökválasztás második fordulójában, amikor nem Jospin, a megosztott baloldal legerősebb jelöltje, hanem a szélsőjobboldali Le Pen jutott be a második fordulóba." Az analógia világos: Chirac az MSZP(/SZDSZ), Le Pen a Fidesz. Aki ismeri a francia szélsőjobboldalt, pontosan tudja, milyen elnagyolt hasonlat és milyen otromba és súlyos sértés ez a magyar választók többségével szemben.

Bauernak igaza van abban, hogy az MDF hiteltelen. Nem érvel azonban amellett, hogy az MSZP vagy az SZDSZ bármivel is hitelesebb lenne a legkisebb parlamenti pártnál. Tehát még egyszer: miért ne szavaztunk volna az MDF-re legalább annyira, mint mondjuk az SZDSZ-re? Ja, tényleg, csaknem két és félszer annyira szavaztunk rá. Hogy nem vette ezt észre Bauer, mikor - ahogy írja - "majd két héttel az európai parlamenti választás után" elolvasta Gavra cikkét?

Ezután jó SZDSZ-esként a Fidesz általános gazdaságpolitikáját veszi elő. Szemére veti, hogy 2000-ben csökkentette, majd leállította a Bokros-csomag néhány lényeges intézkedését. De akkoriban a gazdaság jól működött, lehetett ilyet csinálni. Azonban összemosni a Fidesz 2000-2001-es gazdaságpolitikáját Medgyessy populizmusával - ez túlzás. Az SZDSZ liberális gazdaságpolitikája pedig vajon mennyit ért az elmúlt hét év alatt?

Bauer nem érti, miért szajkózza a Fidesz a populista szlogeneket. Erre én már a korábbi posztban is ajánlottam egy megfejtést: a Fidesz nagyon egyszerű stratégiát követ, mindenben az MSZP ellentétje akar lenni a választópolgárok szemében. Amikor a Gyurcsány-kormány a reformok puhításáról kezdett beszélni tavaly ősszel, a Fidesz hirtelen komoly adócsökkentésről kezdett beszélni. Ez persze nem növeli a hitelességét, de mindenesetre reményre ad okot most, hogy igen erős fideszes többségű Parlament várható a jövő évben. A populizmus csak máz, és a Fidesszel az az egyetlen komoly baj gazdaságpolitikai szempontból, hogy nem lehet tudni a programjáról semmit. Igaz ugyan, hogy nem is kormánypárt, úgyhogy ez nem olyan kínos, mint amikor Gyurcsány a vége felé már kéthetente állt elő újabb világmegváltó elképzelésekkel.

Bauer most előjön az ütőkártyával, most lemossa a Fideszt. Ezt írja: "a Jobbik politikai üzenetei nagyrészt csak a modorban, és nem a tartalomban térnek el a Fideszétől." Helyben vagyunk. A májusban a Sárdobálón kicikizett Jobbik-szórólap jó áttekintést nyújt az említett politikai üzenetek tartalmáról. Négy értelmes üzenet van a lapon: antiprivatizáció, multinacionális cégek büntetése, cigányok büntetése, zsidók (Izrael, idegenek) büntetése. A multik büntetése a Jobbik által megfogalmazott módon szintén elég értelmetlen, a Fidesz így soha nem fogalmazott. Az antiprivatizációban talán most hasonló az álláspontja a két pártnak. De a szórólapon a lényeg nem a gazdaságpolitika. Bauer tényleg azt állítja, hogy a Fidesz politikai üzenetei nagyrészt a nácizmussal azonosak? No nem modorban, hanem tartalomban, ahogy olvashattuk.

A lényeg éppen ebben van, a különbség éppen a politikai üzenetek tartalmában. A Fidesz is militáns, kivonul az utcára, nagy beszédeket tart, nagy zászlókat lenget, nagy nemzeti értékekről beszél. A modor hasonló a Jobbikéhoz. A tartalom, az az, ami különbözik. A Fidesz nem a nácizmust képviseli, a Jobbik igen.

Bauer Tamás két hét késéssel olvasta Gavra Gábor cikkét. Én pedig a felénél hagyom abba a vitát. Ugyanis ahogy nem állok le egy jobbikossal vitatkozni azon, hogy vajon tényleg minden cigány büdös-e, úgy a demokrácia gyengítőivel, akik a konstruktív vita helyett a magyar állampolgárok bő többsége által támogatott pártot próbálják összemosni a világtörténelem legsötétebb eszméit idéző Jobbikkal, hát velük sem vitatkozom. Szavazzon Bauer az MSZP-re, az egy jelentős, világos profilú politikai erő. Én szavazok az MDF-re, a Fideszre, akár az LMP-re is, de oda nem, ahova Bauer hamis érvei terelni próbálnak.

10 komment · 1 trackback

Címkék: politika mszp orbán fidesz magyarország szdsz mdf jobbik bauer tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr241211083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.27. 13:17:16

Rendetlen rendpártRepedezik a Jobbik nagy rendpárti imidzse. Először kiderült, hogy a kiskunlacházi gyilkos nem cigány, most még az is bebizonyosodni látszik, hogy bizony az alvilág és a Jobbik vezetése összeér. Összenő, ami összetartozik, mondhatnám kárö…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2009.06.27. 10:50:37

1. Ki az a Bauer? (Költői kérdés).
2. Ki az aki figyel arra amit mondd, vagy ír?
3. Ki veszi komolyan azt amit gondol?
Teljesen érdektelen, hogy ki mit mondd a baloldalon, se értelme, se súlya nincs annak amit mondanak. Annyira lejáratták magukat, hogy azt se hiszik el nekik, ha kérdeznek...
Az mdf nem jelentős és épp úgy hiteltelen. Lehet, hogy most elég volt nekik a hitgyüli, de egy országos választáson ez nagyon sovány lesz. Most érdemtelenül kaptak haladékot, de 9 hónap múlva, remélhetőleg ki fognak ők is bukni. Már ha addig lesz még párt és nem fognak tömegesen kilépni a tagok, főleg, hogy most a szadesz felé nyitottak?!
Sajnos ti sem vagytok képesek leszokni a baloldali retorikától, továbbra is nácikat vizionáltok és folyamatosan gyalázzátok a Jobbikot, ami ugye lassan már megelőzi a maszopot is... Az ilyen gyalázások miatt egyre gyorsabban... Aztán egyszer azt veszitek észre, hogy 0,1 százalékon álltok és 50%-on a Jobbik. Na, akkor mit fogtok csinálni??

Vidéki 2009.06.27. 11:09:11

A szerző nagyon jól rámutat arra, hogy Bauer mennyire értelmetlen érveket használ, pedig okos embernek tartja magát.
Érvelése valójában nem egy értelmes ember érvelése, hanem egy propagandistáé, aki a tényekkel mit sem törődve, nagy igyekezetében mindenáron be akarja bizonyítani a fehérről, hogy fekete.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.27. 11:25:47

Azért az nem mindegy, hogy valaki egy párt mellett érvel-e vagy az összes többi ellen. Ahogy én látom, sem Bauer, sem Gavra nem érvel őszintén (szívből, igazán) egyik párt mellett sem, ennél azért igényesebbek.

Bauernek tökéletesen igaza van abban, hogy demokrácia- és szabadságszerető ember nem szavazhat a Fideszre. A Le Pen/Orbán hasonlat durva, de a magyar politikai beszédkultúra is az (Orbán gyakorlatilag lekurvázza Dávidot? Én kérek elnézést.)

Abban meg Gavrának van igaza, hogy demokrácia és szabadságszerető ember nem szavazhat az MSZP-re és az SZDSZ-re. És mindkettőjüknek igazuk van abban, amit az MDF-ről, az LMP-ről és a Jobbikról írnak.

Ez még változhat, a hírszerző gyakorlatba ülteti a Lex Pokolt és megadja Gavrának a viszonválasz jogát. De hamar feladták a fiúk. :(

Bell & Sebastian 2009.06.27. 15:30:36

A post meglepett, azt hittem (a megnyilatkozásaiból), Bauer már rég átült a Fideszhez.

A Jobbikot simán lenácizni elég kontraproduktív. (aki nem hiszi, tegye csak...)
(De mit lehet tenni, ha valódi tesz-és(z)hez még nem lehetett érkezésük, hát feltesszük...)

Igény van rá, amit a fogyasztói társadalom kielégít a Politikusok Nagykereskedelmi Raktáráruház -ából.

A pol. harc általam ismert egyetlen kultúrált formája a vita (párbeszéd, rosszabb esetben duál-monológ).
"Nem tetszik a pofád! Rekesszük ki (akasszuk fel), könyörgöm!" Oda-vissza!

Az fáj itten, hogy az utóbbi időben a Fidesz középre állt (diffundált) és beengedtetett az elegáns "bástyaelvtársi" szalonokba. Is. Szerintem Vona Gábor is késsel-villával eszik, de továbbra is oda küldene vissza mindenkit, ahová való! Mármint a társadalmi hierarchiában, ami hozzáadott értéktöbblet alapú. Férjezett nevén ÁFA.

Ebben az olvasatban másként fest. Nem kicsit, nagyon!

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2009.06.27. 16:46:09

kettosmerce.blog.hu

Bauer Tamás már évekkel ezelőtt kiírta magát a demokratikus közéletből. Jellemző módon a leghírhedtebben keményvonalas balos műsok vendége volt és vendége ma is: Friderikusz most, ATV-A tét, Kontra (Szovjet azaz Orosz József műsora)

kettosmerce.blog.hu

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.28. 14:59:34

@proeskontra: nem nagyon szimpatikus egy másik blog nevét lemásolni. Ezen gondolkodj el.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.06.28. 19:26:30

Olvastam Bauer cikkét, a posztírónak igaza van.

Egy dologban viszont téved: a Jobbik karanténozása nekik csak jó, felesleges ekkora hévvel kiállni mindig a nácizásuk mellett.
Amúgy mi az, h náci?
Mert ha még fasiszta, azt értem, de náci?
Miért? Ki akar írtani vkit, vkiket? Igen? És ezt honnan lehet tudni?

Vagy azért mert nemzeti, és mert sok szocialista típusú szövege van?
Vagy ez axióma, ne firtassuk?

De lényeg, h Bauerral kapcsolatban mindenben igazat adok. Talán még annyit, h ebből az írásából is süt a fékezetlen orbánfóbia és a jobboldal gyűlölete, ezért vitára teljesen alkalmatlan, mint ahogy nem vitázunk azzal sem, aki lekurvázza a nővérünket.

molaris 2009.06.30. 09:37:50

Kedves Andor!
Csak egy kicsiny részletre reflektálnék. Nem populizmus a Fidesz jelentős adócsökkentése. Kétszer akkorát, mint most Oszkóék, röhögve megcsinálnak.::))

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.06.30. 14:11:48

@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: Ezzel az orbánfóbiával nagyon melléfogtál. Nem kell ahhoz Andort szemelyesen ismerni - eleg elolvasni az ide irt dolgait -, hogy tudd: ez tavol all tole.

Simplicio 2009.07.07. 17:51:23

"A valódi liberális gazdaságpolitikát, hiszen aki az MDF-re szavazott, Bokros Lajosra szavazott, és ezt tudta is előre. Bokros gazdaságpolitikáját pedig később Bauer is méltatja"

A szerző vagy nem olvasta Bauer cikkét, vagy reméli hogy olvasói nem olvasták, amikor így próbálja tagadni Bauer érvét, hogy az MDF "nem világos profilú erő".
A mondottak ugyanis egyáltalán nem jelentenek választ Bauer érveinek még csak a követketkező részére sem:

"Zajosan helyeselnek Bokros Lajos téziseinek egészen addig, amíg szavazásra nem kerül sor az Országgyűlésben, akkor azonban elutasítják a tizenharmadik havi nyugdíj és közalkalmazotti illetmény megvonását. Bokros üdvözli a Bajnai-kormány intézkedéseit, ha kevesli is azokat, Dávid és Herényi e kormány mielőbbi távozását sürgeti, legalábbis szavakban. Lássuk be: aki az MDF-re szavaz, az nem tudhatja, hogy mire szavaz."