A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas LXV.: Vologya forradalma

2010.12.25. 07:00 kolbenheyer

Talán az 1956-os forradalom az a magyar történelmi esemény, amely külföldön a legismertebb. Ezért is lehetett siker Charles Gati Vesztett illúziók című könyve az eredeti megjelenés helyén, az USA-ban is (Osiris, Budapest, 2006; az angol eredeti: Failed Illusions, Woodrow Wilson Center Press-Stanford University Press, Washington-Chicago, 2006). A könyv meg is érdemli a sikert: komoly adatfeltáró munkán alapszik, amit a szerző washingtoni, moszkvai és budapesti levéltárakban végzett; áttekinti a korábbi szakirodalmat és reflektál rá; a könyv szerkezete világos, nyelvezete egyszerre közérthető, olvasmányos és pontos; végül pedig egyéni és új következtetéseket is levon. Mint az alcím (Moszkva, Washington, Budapest és az 1956-os forradalom) is jelzi, a könyv a forradalom előzményeit, menetét és következményeit a korabeli világpolitikába ágyazva szemléli és értelmezi. Ennek ára az, hogy nem tér ki a budapesti utcán történt minden esemény összes részletére, hanem azt kísérli meg rekonstruálni, hogyan reagáltak egymásra a forradalom szereplői: a budapesti párt- és kormányközpont, a szovjet vezetés, az amerikai kormány és a Szabad Európa Rádió, illetve az „utca”, azaz a forradalmárok. A tartalomjegyzék fejezetcímei pedig rögtön elárulják azt is, hogy Gati szerint a forradalomnak nem kellett volna elbuknia, azt a szereplők hibái, egymás és a helyzet félreértése okozta. Először megpróbálom bemutatni Gati gondolatmenetét, röviden érintve minden szereplőt, végül feltenném a kérdéseimet.

A forradalom a sztálini elnyomás és terror, illetve az ezzel összekapcsolódott hibás gazdaságpolitika, és az ebből fakadó szegénység ellen tört ki. Igazi spontán, alulról jövő forradalom volt, amely nem rendelkezett semmilyen vezetéssel, így aztán pontosan körülhatárolható céljai sem voltak. A résztvevők megnyilvánulásai alapján azonban kijelenthető, hogy legtöbbjük a szocialista rendszer reformját, és nem eltörlését kívánta: valódi közös tulajdont és „szocialista törvényességet”. Éppígy nem volt eleve szovjetellenes sem a forradalom, csak annak akart véget vetni, hogy Rákosi a szovjet haderőre támaszkodhasson. Nagy Imre mint kommunista vezető volt népszerű, a kommunista ideológia nem volt vállalhatatlan. Gati szerint Nagy Imre hibái, a Szabad Európa Rádió agitációja és a szovjet rezsim intervenciója vezetett oda, hogy a felkelők idővel radikalizálódtak. Nagy Imre „régi bolsevik” volt: a harmincas években Moszkvában Vologya fedőnéven dolgozott az NKVD-nek (a KGB elődjének), és szovjet kapcsolatai később is megmaradhattak, hiszen sem 1953 előtt, sem 1955 után nem merte letartóztatni Rákosi, csupán tisztségeitől fosztotta meg. Népszerűségét elsősorban a földkérdésben megfogalmazott különvéleményének (a kisbirtok ideiglenes fenntartása, a téeszesítés helyett) köszönhette, de sosem fordult szembe aktívan Rákosival, és sosem állt ki a terror áldozatai mellett. Mivel Rákosi az 1945-47 közti demokratikus pártok politikusait nagyrészt kiirtotta, elűzte, megfélemlítette, Nagy maradt az egyetlen alternatíva. Azonban a forradalom első öt napján szinte megbénult, és addigi népszerűségét jórészt elvesztette. Nem vált a forradalom vezérévé, a lengyel Gomulkával ellentétben nem volt képes sem „az utcát” kontrollálni, sem a szovjetekkel határozottan tárgyalni.

Az Egyesült Államok teljesen tájékozatlan, és valójában érdektelen volt Magyarország kérdésében. A CIA nem rendelkezett hasznavehető ügynökökkel, a sajtóból tájékozódott. Eisenhower „felszabadítási” retorikája hazug volt: sosem tettek kísérletet a szovjetek megszállta országok megsegítésére, a szlogen csupán a demokraták elleni küzdelem megnyerésére szolgált. A Szabad Európa Rádiót viszont arra utasították, hogy radikális követeléseket hangoztasson, és a kommunista Nagy Imrét éppúgy utasítsa el, mint Rákosit. Azaz az amerikaiak nem csak, hogy nem segítettek, de az ostoba retorikával illúziókat keltettek a forradalmárokban, és hivatkozási alapot adtak a szovjeteknek (ők valójában tisztában voltak az USA passzivitásával). A szovjet pártvezetésben még nem szilárdult meg Hruscsov hatalma, ezért a magyar kérdés itt is elsősorban a belső rivalizálásnak rendelődött alá. A szovjetek számára nem volt létkérdés a magyar sztálinizmus fenntartása, sőt igazából ellenkezett Hruscsov elképzeléseivel. Gati szerint megelégedtek volna egy titoista rendszerrel is. Mivel azonban úgy tűnt, Nagy Imre nem tartja kézben az eseményeket, és Hruscsov megijedt, hogy Magyarország elvesztésének ő lesz a bűnbakja, inkább a katonai megoldás mellett döntött.

Összegezve, Gati amellett érvel, hogy ha Nagy ügyesebb és határozottabb, a forradalmárok pedig mérsékeltebb követeléseket támasztanak, akkor létrejöhetett volna békés megegyezés a szovjetekkel. Ezt segítette volna, ha az USA nem ilyen felelőtlen. A forradalom eredménye egy titoista Magyarország lehetett volna: a demokrácia túlzott követelés volt, a piacgazdaság helyreállítása pedig a forradalmárokban sem merült fel. Két gondom van ezzel az értékeléssel. A fontosabbik az, hogy mennyiben is lehetett volna győzelemnek tekinteni egy titoista megoldást? Jugoszlávia (vagy az akkor párhuzamos sorsú Lengyelország) jobban járt hosszú távon? Szerintem nem. Kádár nem pont egy ilyen megoldást valósított meg? Szerintem igen, és ez egyrészt hervasztó eredmény, másrészt viszont pont a forradalom „keménységének” eredménye. A kevésbé fontos kérdés pedig az, hogy miért is kellett volna akár a forradalmároknak, akár a Nyugatnak hinnie Nagy Imrének? Abban mélységesen egyetértek Gatival, hogy Nagy börtönbeli viselkedése lenyűgöző, és méltán vált mártírrá. De Vologya és Kádár között nem látok sok különbséget.

Kolbenheyer kommentpolitikája


 

9 komment

Címkék: történelem usa 1956 forradalom szovjetunió kolbenheyer olvas charles gati

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr462341810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vastort 2011.01.03. 22:38:25

Ez a Vologyázás nem illik hozzád. Anélkül utalgatni erre, hogy a hátterét ismertetnéd, semmi másra nem jó, mint deheroizálásra. Különösen így van ez a Vologya-ügyben elterjedt hazugságok és mítoszok miatt, amiket keményvonalas komcsik kezdtek terjeszteni források meghamisításával a rendszerváltás idején.
www.scribd.com/doc/13988893/Imre-Nagy-aka-Volodya-A-Dent-in-the-Martyrs-Halo-by-Johanna-Granville

kolbenheyer 2011.01.04. 10:14:00

@vastort:
Nem értem. Mire utalgattam, és mit nem ismertettem?
Tudatosan nem írtam arról, hogy Nagynak volt-e szerepe más kommunisták likvidálásában, csak arról, hogy jók voltak a kapcsolatai a szovjet vezetéssel. Ez lényeges a könyv szempontjából, amit ismertettem, a többi nem.
A Vologya név használata pusztán a régi kommunista múltra utal, ami megint csak nagyon fontos szerintem, hiszen úgy érzem, Gáti okfejtése nem veszi figyelembe a jogos bizalmatlanságot Nagy-gyal szemben.

vastort 2011.01.05. 23:40:20

@kolbenheyer:
Arra utaltál, hogy Nagy szovjet ügynök volt. Nem ismertetted azt, ami a fenti linkben szerepel, tehát azt, hogy a Szovjetunióban a túléléshez szükség volt erre, ill. hogy Nagy "jelentéseit" vagy azok nagy részét meghamisították a 80-as évek végén, hogy lejárassák.
Tekintve az "ügynök" fogalmának mai közmegítélését, ez nem volt túl szép tőled. Annál is inkább, mert Nagy Imréről már olyan (teljesen alaptalan) történetek is keringenek, hogy jelen volt még a cári család kivégzésén is...
A Vologya név nem arra utal, hogy régi kommunista volt, hanem arra, hogy szovjet ügynök. A Naggyal szembeni bizalmatlanság 1956-ban nem onnan származott, hogy ő évekig a SzU-ban élt, hanem csakis abból, hogy napokon át teljesen határozatlan volt, állandóan 2-3 nap lemaradásban volt az utca követeléseihez képest. A bizalmatlanság másik oka a Szabad Európa Rádió propagandája volt, a harmadik (kevésbé lényeges), hogy Nagy korábban begyűjtési miniszter is volt.

Amit viszont én nem értek a posztból: mit jelent az, hogy "Vologya és Kádár között nem látok sok különbséget"?

kolbenheyer 2011.01.06. 17:59:34

@vastort:
Leírtam, hogy dolgozott az NKVD-nek, ami tény. Szerintem erre nem mentség a "túlélés". De nem ügynököztem, és semmi közöm a Nagy Imréről terjesztett valótlanságokhoz, nem is ismerem azokat.

Gati szerint (és ebben egyetértek vele), a bizalmatlanaság oka nem a határozatlanság volt: kezdettől fogva bizalmatlanok voltak vele szemben itthon, de az USA-ban is. A SZER propagandája nem ok, hanem éppen az amerikai bizalmatlanság következménye.

A zárómondat azt jelenti, hogy nem értem Gáti gondolatmenetében azt, hogy miért is lett volna jó, ha a forradalmárok és az USA elfogadják Nagy Imrét, és létrejön egy titoista Magyarország. Miben lett volna ez más, mint Kádár uralma?

vastort 2011.01.07. 09:36:03

@kolbenheyer:

1. Aki az NKVD-nek dolgozik, az ügynök. Lehet, hogy ezt nem írtad, de ma mindenki így érti.
2. Nagy Imrének igen komoly renoméja volt Magyarországon legkésőbb 1953 óta. Miért voltak akkor kezdettől bizalmatlanok vele szemben? Az USA-ban persze azok voltak, de itthon aligha. A Petőfi Körben valóságos tüntetés volt Nagy mellett 1956 júniusában. Vagy arra gondolsz, hogy az október 23-i "kedves elvtársak" kezdetű beszéde lerombolt mindent, amit a Nagy Imre név jelentett, amit a Rákosiékkal szembeni harc jelentett?? Aligha hiszem. A következő öt nap nélkül ez a bizalomvesztés nem következett volna be. De még akkor is sokan azt gondolták, hogy Nagy a párt túsza, kényszerítik, zsarolják valamivel. Ld. Rainer M. János életrajzi köteteit.
3. Gátinak egyszerűen nincs igaza. A szovjetekkel való megegyezés nem jöhetett volna létre, mert a felkelők követelései kezdettől fogva radikálisabbak voltak annál, hogy abba beletörődtek volna. Nagynak szintén nem volt befolyása arra, hogy az USA mennyire felelőtlen (tényleg az volt). Ha mégis létrejött volna megegyezés, nem tudjuk, milyen lett volna a magyar rendszer később. Szerintem nem titoista, de nem is "gomulkista". Abban igazad van, hogy Kádár kb. ezt valósította meg, na de milyen áron?

kolbenheyer 2011.01.07. 10:53:04

@vastort:
1. Dolgozott az NKVD-nek? Igen. Akkor mi a baj? Nem "ügynököztem", azaz nem írtam semmi dehonesztálót, csak a tényt, ami persze önmagában az, de erről nem tehetek, és nem vagyok hajlandó kicsinyíteni a jelentőségét.
2. Gati szerint nem csak az USA-ban, de az "utca" forradalmárai körében sem volt nagy a bizalom. Ha vitatod, nem velem van vitád. Én egy könyvet ismertettem.
3. Lehet, bár ők erről egy jó könyvet írt, ami eléggé meggyőző. Valóban Kádár egy kicsit még megtorolt előtte, de ettől függetlenül is elég hervasztó lett volna, ha a forradalom eredménye egy majdnem titoista-gomulkista-kádárista rendszer. Persze valójában az lett, és valóban elég hervasztó.

kolbenheyer 2011.01.26. 14:56:13

@vastort:
Köszönöm a linket, nagyon érdekes.
Ha jól értem, akkor ott is az a a végkövetkeztetés, hogy Nagy Imre hatalmon maradása nem jelentett volna döntően más kimenetelt, a jugoszláv modell kétes eredmény.

vastort 2011.01.26. 20:51:26

@kolbenheyer:
Igen, de még inkább az, hogy nem lett volna lehetséges a forradalom győzelme sem. ("már október 22-én elbukott")