A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Miért (nem) szavaznék az LMP-re?

2010.04.02. 07:00 kolbenheyer

A poszt egy hatrészes sorozat harmadik darabja, a folytatás hétfőn jelenik meg. Az első rész a Fideszről, a második a Jobbikról szólt.

Az ötlet a következő. Fogom az öt, érdemi országos listát állított pártot, és programjukat két alapvető üzenetre csupaszítom: egy tartalmira és egy hitelességire. Ezek alapján érvelek amellett, hogy miért érdemes rá szavazni, és miért nem. Aztán a hatodik részben ismertetem a saját álláspontomat.
Mire jó ez? Kötve hiszem, hogy tömegek olvasták mind az öt párt programját, és azok pontjainak összevetése után döntenek, hogy hova ikszeljenek. Maradjunk ezért annál, ami a plakátokról, a vezetők beszédeiből, a kampányszlogenekből sugárzik. A pártok üzeneteit természetesen többen máshogy dekódolják, mint én: nem tagadom, hogy az érvelés szubjektív lesz. De hátha sokan fogják úgy érezni, hogy ők is így értik, amit a pártok mondanak.
A pártokat ábécérendben vizsgálom: Fidesz, Jobbik, LMP, MDF, MSZP.


Az LMP üzenetei
Tartalom: Fenntartható fejlődés
Hitelesség: Nagyon más

Miért szavaznék az LMP-re?
Mert végre valaki a környezetre is figyel.
Magyarországon még sosem sikerült épkézláb zöld pártot összehozni, pedig a környezetvédelem már a rendszerváltáskor fontos politikai téma volt (Dunaszaurusz). Az LMP elődszervezetei már évek óta jelen vannak a politikában, és mostanra országos lefedettségű párttá nőttek. Mindeközben a többi párt zöld elkötelezettsége gyakorlatilag megszűnt, a környezetvédelem szakpolitikusai háttérbe szorultak.
A környezeti ártalmak nem elvont dolgok, amikkel majd ráérünk akkor foglalkozni, ha van már annyi pénzünk, mint a nyugatiaknak. A saját életünket rövidítjük meg. A levegő minősége drámaian romlott, a krónikus légúti betegségek gyorsan terjednek. A fő károkozó a közlekedés, melynek káosza ráadásul az időnket, ezáltal a pénzünket is rabolja.
A városok közlekedési dugókban fuldokló slumokká válnak, a zöldövezetbe menekült középosztály egyszerre hagyja magára, és autózza tönkre őket. Ezzel erősödik a lakóhelyi, és így a társadalmi szegregáció is. A városok rehabilitációja, a közösségi közlekedés fejlesztése, a zöld energiatermelés nem csak élhető világot teremthetne, de munkahelyeket és fellendülést is. Egyedül az LMP képvisel ilyen programot: a környezetvédelem ügye múlik a sikerükön. Köztársasági elnököt már sikerült kreálniuk.

Mert az új hang megváltoztatná a politika minőségét.
Az LMP a Jobbik mellett a másik új erő. Közös témájuk a korrupcióellenesség, de a hangvétel nagyon más, és éppen ez az LMP másik fő üzenete: máshogy kellene politizálni. A korrupcióellenesség ugyanis az LMP-nél nem társul agresszív elszámoltatási ígéretekkel, ez az igazságszolgáltatás dolga. Másrészt a párt eddigi működése, megjelenése sokkal szerényebb volt, azaz hihetőbb, hogy a tagok és támogatók finanszírozzák törvényesen.
Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy az LMP nem sorolható be a frontvonal egyik oldalára sem, a mai magyar politika szóhasználata alapján se nem bal-, se nem jobboldali párt. Nem az ideológiahiányt ünneplem, hanem azt a képességet, hogy egyelőre csak konkrét ügyekről beszélt a szimbolikus háborúskodás helyett.
Ez a középen állás persze kiteszi mindkét oldal támadásainak, de fenntartja azt a reményt is, hogy a parlamentbe bejutva bárkivel képes lesz együttműködni, azaz tényleges súlyánál nagyobb az esély a programja megvalósításának.

Miért nem szavaznék az LMP-re?
Mert egy ügy kevés.
Zöld pártok nincsenek mindenhol, és ahol vannak, ott sem nagyok. Nem véletlenül: a környezettudatos polgárok pártválasztását is ezer más tényező befolyásolja, ezért egy „egytémás” párt keveseknek lesz elég. Az LMP hitelessége környezetvédelmi kérdésekben nehezen megkérdőjelezhető, de minden másban amatőrök. A párthoz senki sem tud más témát kapcsolni, nincs megjeleníthető üzenet a gazdaságról vagy a társadalmi feszültségekről.
Nyugati tipológiával a környezetvédők baloldaliak: az állam beavatkozását szeretnék erősíteni. Aki a mai magyar gazdasági problémák gyökerét pont ebben látja, az inkább ne szavazzon az LMP-re. Ugyanakkor az LMP a nyugati zöld pártokhoz képest kifejezetten konzervatív, egyáltalán nem exponálja magát emberjogi, kisebbségi, női emancipációs kérdésekben. Elődszervezetük jelöltje volt az a Sólyom László, aki ugyan elkötelezett környezetvédő, de világnézetileg keresztény-konzervatív. Az LMP tehát nem csak „egytémás” párt, de további politikai pályafutása is nehezen megjósolható.

Mert amatőrök.
Újnak lenni nem feltétlenül érdem. Az, hogy az LMP-nél indul a legtöbb új ember, azt is jelenti, hogy nem értenek a politikához. Ez látszik a pártszervezés nehézségeiben, vagy az amatőrnek indult kampányon is. A rengeteg új ember pedig teljesen kiszámíthatatlan. A gyenge pártszervezet nem jelent semmiféle kontrollt: ha bejutnak a parlamentbe, teljesen a maguk feje után fognak tevékenykedni.
A bázisdemokrata pártszervezés eleve nem tűnik hatékony formának. Nem véletlen, hogy egyedül az LMP-nek nincs arca, nincs olyan egyértelműen azonosítható listavezetője, miniszterelnök-jelöltje, mint Bokros, Mesterházy, Orbán vagy Vona. Ezért félő az is, hogy a párt bármilyen nagyobb próbatétel (pl. költségvetési szavazás, vagy pláne kormányzati felkérés) esetén felbomlana.
Végül meg kell említeni, hogy az LMP bejutása nem biztos, így a rájuk leadott szavazat „el is veszhet”, azaz nem eredményez feltétlenül mandátumot.

Kolbenheyer kommentpolitikája

195 komment · 3 trackback

Címkék: politika választások lmp választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr31863820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy kérdés, három válasz 2010.04.02. 20:31:06

A kérdést az LMP tette fel, a válaszokat a keserű valóság prezentálja: Nem lehet, hisz a nők ugyanabban a pozícióban a mai napig kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Nem lehet, hisz a cigányok, ha dolgozni akarnak, sokkal nehezebben kapnak munkát, egy ...

Trackback: Lehet-e a kutyából szalonna? 2010.04.02. 14:23:29

Épp most olvastam egy nagyon jó elemzést Magyarország helyzetéről a Gondola honlapján ("Elmegy mellettünk a világ! - Váltás kell! Azonnal!"). Érdemes megjegyezni a  szerző nevét: Olgyay Szabó Attila.Az írás február 22-én született, és a ...

Trackback: Lehet, hogy Túl Más ez a Politika? 2010.04.02. 09:06:01

Az LMP annyira más eszközökkel akar politikát csinálni, hogy ezzel saját maguk teszik lehetetlenné, hogy sikeresek legyenek.   (Fotó: lehetmas.hu) AZ LMP tegnap arra kérte szimpatizánsait, hogy adjanak pénzt a párt kampányára, mivel pártkasszáju...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miva? 2010.04.02. 10:18:38

Jó lenne leszokni az alábbi fordulatról: "Végül meg kell említeni, hogy az LMP bejutása nem biztos, így a rájuk leadott szavazat „el is veszhet”, azaz nem eredményez feltétlenül mandátumot."

Alapvetően akkor működik jól egy demokrácoa, ha 1. mindenki elmegy szavazni, 2. mindenki a saját álláspontját képviseli, vállalva ezzel azt, hogy amennyuben ez kevesek álláspontja, úgy nem fog szavazata alapján a többséghez tartozni.

Minden más esetben torzít a szavazás, ráadásul a közvéleménykutatások eredményei határozzák meg, milyen irányban és mértékben.

Elképzelhető, hogy egy nem teljesen dilettáns kutató cég 10% körülire mérné az lmp-t, akkor elveszik a szavazat? Vagy a magukat jobboldalinak valló biztos pártválasztók közti 1 %-ot kommunikálná inkább a cég? Tuggyafene.

Mindenki menjen szavazni, és húzzon oda, ahová akar, ne oda, ahol a politikusok szerint lenne a x a legjobb helyen!

tudomcsunyadolog 2010.04.02. 10:21:23

remélem megállnak 4,9 %-nál, látva ezt a szép embert tőle aztán jöhetnek a kémrepülők...

asimlis 2010.04.02. 10:21:47

Miétrt szavazzak egy olyan pártra, aminek a Fidesz gyűjtötte össze az ajánlószelvényeit? Miért szavazzak egy olyan pártra, aminek a listavezetője Gyurcsány legjobb cimbije volt, amikor még baloldalinak vallotta magát és csak sétrtődésből kezdett el politizálni?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 10:22:24

"Egyedül az LMP képvisel ilyen programot: a környezetvédelem ügye múlik a sikerükön."
Mi az, hogy egyedül?

Olvastad te egyáltalán a Jobbik programját??

-ling 2010.04.02. 10:23:18

azt írod "nem értenek a politikához".

nos, vajon ki ért hozzá? aki a politikai eszköztárat önös célra használva kifosztja az országot? (amire minden eddigi párt "tapasztalt" gárdája sok-sok példát mutatott)

a politika sokkal szélesebb körben ismert szakma, mint ahányan itthon szakmaként gyakorolják.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 10:26:53

"A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt határozottan kéri a magyar kormányt, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, hogy tegyen meg mindent a Mohi Atomerőmű tervezett bővítésének megakadályozására."

Sötétzöldek. Vissza a kovakőhöz! Le az öngyújtóval!

iqsamp 2010.04.02. 10:28:14

@miva?: egyetértek

amúgy az LMP-nek nem csak a környezetvédelemmel kapcsolatban van markáns véleménye. LMP a magyar kalózpárt:) Ők képviselik egyedül a letöltés szabadságát..

miva? 2010.04.02. 10:31:30

miva srácok, fizet ezért a jobbik nektek?

Vannak olyan fórumok, ahol nem zdrasztvujtye a hivatalos köszönés.
Ez ilyen :D

na elvtársak, lehet tágulni.

lehet más a propaganda 2010.04.02. 10:33:23

Feldobtam egy kérdést a trackback blogon, de most újra megpróbálom, hátha érkezik valami válasz.

Régi haverom vidéken él és nagyvállalkozóként sok cigányt foglalkoztat libatépésre, bár mostanában üzletileg nem nagyon jön be neki.

Támogatni fogja az LMP a libatépést a programjában meghirdetett cigánybarát foglalkoztatáspolitika keretében (mert erre tényleg ők az ideális munkerő) vagy inkább letiltaná zöld alapon állatvédőként ezt a tevékenységet?

Mert hogy a kettő nem megy egyszerre, legfeljebb a jelszavak szintjén lehet fűt-fát ígérni választások előtt. Ezt viszont jól ismerjük máshonnan is, ettől nem lesz más a politika

Hawking 2010.04.02. 10:33:37

"Mert az új hang megváltoztatná a politika minőségét."

Nekem ennyi elég.

phaidros 2010.04.02. 10:36:38

@iqsamp: ne feledjük az átlátható pártköltségvetést se.

iqsamp 2010.04.02. 10:37:06

Mondjuk az tényleg gáz, hogy atomerőmű-ellenesek. Sajnos a zöld szervezetekben általában alulreprezentált a mérnök-fizikus szakma..

miva? 2010.04.02. 10:39:18

@phaidros: na abba pont belenéztem.

annyira nem átlátható ám az sem. csak azért mert minden összeghez tartozik egy cím, nem lesz valami átlátható, jobban meg nem lehet mögé nézni, szal ez eléggé parasztvakításnak tűnik még akkor is, ha nem kételkedek a tisztességes szándékban, ami mögötte húzódik.

eztnemígykéne 2010.04.02. 10:39:32

"Mert egy ügy kevés."
Te nem hogy a programot nem olvastad, úgy tűnik a plakátokat sem láttad még. És pont az emberjogi kérdéseket hiányolod? Meg hogy nincs társadalmi-gazdasági üzenete? Ha csak fél órát szántál volna a felkészülésre egy ilyen "korrekten vegyük végig a pártok programját és hitelességét" sorozatban, akkor talán nem írnál ilyen butaságokat.
Tény, hogy amatőrök, és nem is közgazdasági lángelmék, de egy 227 oldalas választási programmal rendelkező pártra az mondani, hogy egy ügye van, az elég fura.

iqsamp 2010.04.02. 10:39:54

@lehet más a propaganda: van rá egy százasom, hogy ez egy általad kitalált példa

tipikus bértollnok szöveg

mikhail 2010.04.02. 10:40:18

@asimlis: A Fidesz gyűjtötte össze az LMP szelvényeit? Máshol meg azt olvasom, hogy szdsz utódpárt. Most akkor melyik az igaz? Fidesznek nem igazán érdeke a bekerülésük. Igazából semelyik pártnak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 10:40:34

@lehet más a propaganda: Gyanítom az állatot tennék előrébb az embernél. Az állatvédő szoftver a fejükben minden mást felülír. Utána jönne a hablaty az átképzésről, új munkahely teremtésről, addig segélyről, stb...

kötözködő 2010.04.02. 10:41:00

A mohi erőműnél nem az atommal van baj elsősorban, hanem a technológiával. Ezzel együtt az LMP valóban nem atombarát, és ez nagy baj, mert a legkörnyezetbarátabb erőműfajta az atom.

iqsamp 2010.04.02. 10:42:42

@eztnemígykéne: társadalmi üzenetekben tényleg bővelkednek és ez szimpatikus is. Bár én jobban örülnék ha kicsit több közgazdász és kicsivel kevesebb szociológus állna mögöttük.

Samuzia 2010.04.02. 10:43:08

"Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy az LMP nem sorolható be a frontvonal egyik oldalára sem, a mai magyar politika szóhasználata alapján se nem bal-, se nem jobboldali párt. Nem az ideológiahiányt ünneplem, hanem azt a képességet, hogy egyelőre csak konkrét ügyekről beszélt a szimbolikus háborúskodás helyett."

Szerintem egyértelműen liberális, enyhe balos beütéssel.

miva? 2010.04.02. 10:44:41

@iqsamp: esély sincsen a dolgok megvilágítására.
Csak a csúcsbölcsész réteg bírja megérteni és megjegyezni a különbséget a csernobili és a nehízvizes reaktor között, azt meg, hogy a visszatartott sugárzó anyaggal enyhén szennyezett hűtővíz miért rosszabb dolog, mint a határérték alatti szinten visszaengedni, meg miért jobb az uránbányákban eltemetni az elhasznált fűtőanyagot, mint a paksi sufniban tárolni, soha nem fogja megérteni ő sem.

Samuzia 2010.04.02. 10:48:22

@kötözködő:
A mohi atomerőművel kapcsolatban csak annyit az én is ellenzem, a rossz technológia miatt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.02. 10:50:03

azért az nagyon nem igaz, hogy nő-és emberjogi kérdésekben ne exponálná magát, ahogy - most már - cigánykérdésekben is.

iqsamp 2010.04.02. 10:50:24

@miva?: még a szélerőművektől szoktam kiakadni. Nem értik meg, hogy a napszakosan erősen ingadozó energiaigényt nem lehet szélerőművekkel kielégíteni..

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 10:50:41

@mikhail: Már hogyne lenne az érdeke! Ha nem lesz meg a kétharmad és ezek a kocsmapolitikusok bekerülnek, szerinted A Viktornak hány percébe telik rábeszélni naivékat bármire is?

Samuzia 2010.04.02. 10:50:41

@miva?: Na csak nem a zöld diktatúra hangja, még se lehet más a politika?

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.04.02. 10:50:55

Mit jelent ma Magyarországon a "politikához érteni"-kifejezés?

Egymás nyílt színi anyázását, majd színfalak mögötti megegyezést? Kihalt folyosókon gazdát cserélő borítékokat? Nokiadobozt? Sértődött kivonulást? Déligyümölcs-osztogatást? Nemzeti öntömjénezést? Jelmezes erőfitogtatást?

Valóban ezt jelentené?

Samuzia 2010.04.02. 10:52:14

@maracanazo:
Hőmérőzés a mdf székház előtt ami tartalmat veszít?

mikhail 2010.04.02. 10:52:18

Egyébként az, hogy hangsúlyosan foglalkozik az ökológiai kérdésekkel az LMP, csak most tudatosult bennem, pedig közügyek iránt érdeklődőnek tartom magam, szóval nem hiszem, hogy egy-ügyű lenne a párt. Szerintem is, sok mindenhez hozzászól, igaz többek között olyan témákhoz is, amihez nincs megfelelő szakemberük. Pl. multicégek megitélésében elég demagóg módon, hülyeségeket beszélt Schiffer (így írja a nevét??). Emiatt át is néztem a programjukat, ott viszont alig találtam valamit gazdasági kérdésekről, azt is nagyon felületesen. Pontosabban a jelentőségéhez képest igen alulsúlyozott a gazdaság a programban. Kéne neki alkalmazni valami makroközgazdászt, egyéb vonatkozásokban a legkevesebb baj velük van, szerintem...

miva? 2010.04.02. 10:53:41

Egy egészséges társadalomban annak örül mindenki, ha sok párt verseng a szavazatokért, és mindegyik elfogadja a többit versenytársnak. Amelyik nem így tesz, azt a többi kirekeszti, és a szavazópolgárok is ezt teszik. A flamand nacionalista pártok nem kérdőjelezik meg egyik párt létjogosultságát sem, csak más, radikálisabb megoldást ajánlanak a problémákra.
Ezért vagyok bánatos a jobbik miatt, mert egyrészt örülök nekik, másrészt sajnálom, hohy a vadkeleti medve mentalitásával dolgoznak.

Én úgy tudom, hogy mi egy befogadó nemzet voltunk egészen a svábok betelepüléséig. Miért nem őket gyűlöljük pl?

Samuzia 2010.04.02. 10:53:54

Lehet a négy mancs is pénzeli őket? ( Ez költői kérdés)

fenektibi · http://mdfvagylmp.blog.hu/ 2010.04.02. 10:54:16

Érdemes lett volna beleolvasni a programba, mert annak ha van egyetlen témája, az a rendszerváltás óta munkaerőpiacon kívül rekedt kb 1 millió ember munkához juttatása. Erről szól kb a program fele. További negyede a korrupció felszámolásáról és a demokrácia megújításáról, további negyede a fenntarthatóságról.

De ha sok a 228 oldal, itt egy zanzásított verzió (többet között arról is, hogy atomellenese-e az LMP?):
mdfvagylmp.blog.hu/2010/03/31/hippipart_e_az_lmp

Samuzia 2010.04.02. 10:54:43

@miva?: Mert talán ők az országot építették?

miva? 2010.04.02. 10:55:07

@Samuzia: olvass már vissza bármit az elmúlt egy hónapból. egyszerúen fáraszt sajnos. tudom, lehetnék türelmesebb is, de nem vagyok.

Samuzia 2010.04.02. 10:55:39

@fenektibi: Szép, csak kivitelezhetetlen.

Samuzia 2010.04.02. 10:57:01

@miva?: Akkor nem más a politika

miva? 2010.04.02. 10:57:04

@Samuzia: de a zsidók meg nem? vagy a tótok? azt hittem pölö pest egy az egyben az ő kezük munkája

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.02. 10:57:10

@asimlis: Te a jobbikos rágalomkommandó tagja vagy? Gondolod, hogy ha segít valaki, akkor 91 jelöltünk volna csak? Akár hiszed, akár nem, az utolsó egy hétben lelkes emberek bejárták a kétséges helyzetű megyék legjobban álló körzeteit (a fő cél ugyebár az volt, hogy legalább minden megyei listánk meglegyen, ha már nem is minden körzet), szinte kivétel nélkül ingyen, a szabadidőnk terhére, sokan szabadságot is kérve a munkahelyükről. Fehérváron például az utolsó csütörtökön kb. 30-40 ember ügyködött, nagyrészt budapestiek. De utazott egy-egy kisebb különítmény Bp-ről Sárvárra, Celldömölkre, Orosházára és Pásztóra is, valamint máshonnan is mentek emberek.

@iqsamp: Atomerőmű-ügyben tudtommal nincs egységes álláspont. Remélem, ha lesz, akkor a zöld szervezetek között kivételesnek mondható módon győz a józan ész. Én, bár semmi szavam nincs egyelőre, sima aktivista vagyok csak, igyekezni fogok, hogy így legyen.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 10:58:05

@miva?: Nincs véletlenül egy BELGA blog, ahol osztanád az észt? Vagy csak hazaszaladsz szavazni, utána uzsgyi vissza csokit zabálni?

miva? 2010.04.02. 10:58:09

@Samuzia: ok, igazad van. mégis a jobbikra szavazok :D

Samuzia 2010.04.02. 10:59:31

@miva?: Jobb ha tudod minden régi és szép épület mögött lényegében a német pesti polgárság állt, pesten

miva? 2010.04.02. 10:59:50

@ingenium rusticus: te bezzeg lószőrből fonod az ustort tutira, igaz magyar

miva? 2010.04.02. 11:00:28

@Samuzia: akik fizették, és egy csomó tót, aki építette

Samuzia 2010.04.02. 11:00:32

@miva?: Tévedsz, én ezt sem kérem, de akkor sem más a politika, ha hasonló leszel, a stílushoz.

miva? 2010.04.02. 11:01:20

mert rájuk fogok szavazni?
ezt eldöntötted?
nahát.

Samuzia 2010.04.02. 11:03:17

@miva?: És kibántotta őket? nekem számtalan szlovák ismerősöm van.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 11:06:41

@miva?: Bárcsak itthoni fizetést kapnál a munkádért! Lehet,hogy Másképp okoskodnál.

Samuzia 2010.04.02. 11:09:35

@bm613: Töltheted volna mással is az időt annyi értékeset tehettél volna, mint a liberálisok új zászlós hajóját nyomni.

Samuzia 2010.04.02. 11:10:27

@nestrot10: Gáz, hogy mszp- szdsz kormányzott már nyolc éve....

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 11:16:02

@bm613: .."a zöld szervezetek között kivételesnek mondható módon győz a józan ész."
LOL!! :)) :DDD

Vidéki 2010.04.02. 11:17:28

A Hírszerző március 29- i számában egy tartalmas összefoglaló jelent meg az LMP programjáról, ami sok ponton cáfolja a szerző negatív véleményét és prekoncepcióit az LMP-vel kapcsolatban.

„Az LMP programja majdnem olyan hosszú, mint a többi párté együtt véve. Terjengős, de szakmai, többnyire racionális”.

Rengeteg szimpatikus elem van a programban.

Ésszerű célkitűzések ezek, és ha az LMP a parlamentbe bejutva hangot tud adni ezeknek az elveknek, valamint a parlamenti többség is képes befogadni a racionális érvelést, nem reménytelen, hogy a célkitűzések jó része megvalósulhat.

greybull 2010.04.02. 11:18:46

@ingenium rusticus: a Zöld (?) szervezetek pár éve őrjöngtek, amikor a Shell az egyik kiszuperált tengeri fúrótornyát fenn a frászban a Jeges tengerbe akarta elsüllyeszteni. Ehelyett hazahozatták történetesen Németországba és ott bontatták el - százszor nagyobb környezeti kárt okozva ezzel. Ezt utóbb sutyiban ők (greenpeace) is elismerték. LFS a zöld szervezeteknek!

lehet más a propaganda 2010.04.02. 11:22:15

@iqsamp: nem kitalált, ez tényleg így van, egy Körös menti kisvárosban nyomatja a libázást. Úgyhogy küldheted a százast

De mondok akkor egy másik kérdést: az qrvára jó hogy zöld az LMP, de hogy akarja visszaszorítani a cigányok által katasztrofális mértékben végzett erdőirtást? Mert aki megfordul itt-ott az országban, látja hogy a nagyobb cigánytelepek környékén szó szerint letarolják pár kilométeres körzetben a fákat

Szóval akkor mit preferál az LMP, a cigányokat vagy az erdőt?

MartyMcFly 2010.04.02. 11:22:31

Hát azok ami miatt nem szavaznál az LMP,azok közül egy sem állja meg a helyét. Csak a saját tájékozatlanságod eredménye:)

Nem kell ahhoz programot olvasni,hogy kiderüljön,hogy kb a környezetvédelem az a téma amiről a legkevesebbet beszélnek. Pontosan az emberi jogi, kisebbségi, női emancipációs kérdésekben hallatják leginkább a hangjukat, a korrupció, pártfinanszírozás mellett.

A pártszervezet attól,hogy még nem kiépült teljesen a megyei, területi szinten még nem azt jelenti,hogy gyenge. DE ami már kiépült az éppen,hogy ellentétese azzal,amit saját magad kitaláltál (merthogy tényeket alapuló fejtegetés nem sok van ebben az írásban:D).

Éppen,hogy cél,hogy ne 1 ember legyen a párt arca,szándékosan nincs pártelnök,szándékosan nincs miniszterelnök-jelölt. Ez csak olyan pártokban "létkérdés" mint a fidesz,meg a jobbik,amik nem demokratikus pártot építenek,nem demokratikus államot. A további feltevéseid is a mai magyar politikai gyakorlaton alapul,pedig az LMP pont erről is szól,hogy ezeket megváltoztatja.

Csak olyan párt eshet szét attól,hogy nem egy helyre szavaz mindenki,amelyik diktatórikus, semmibe veszi a képviselői függetlenséget. Az LMP-ben nem pártkatonák vannak (és remélem soha nem is lesznek),hanem többségében olyan a civil társadalomban 15-20-30 éve bizonyító emberek, akiktől elvárás is,hogy mint képviselők önállóan gondolkodjanak,ne pártutasításra. Másrészt az LMP-ben több szakértő van,mint a 4 másik pártban összesen...Csak azért lett 228 oldal hosszú a program,mert a 700 oldal körülit már tényleg hosszúnak gondolták:D

Aki olyan pártra akar szavazni,akinek ÁTFOGÓ gazdasági,társadalmi programja van és ez összeegyeztethető a XXI. századi európával, reagál a világban aktuálisan felmerülő problémákra is, aki életében először szeretné látni mi az a képviseleti demokrácia, aki szeretné a fidesz 2/3-ád megakadádolyni,aki szeretné,hogy ez a rémálom amit Jobbiknak neveznek minél kisebb teret kapjon, addig az átmeneti 4-6-8 évig is,amig szét nem esik atomjaira, aki ha a hit kérdése szóba jön,inkább hisz azoknak akik a politikán kívülről jönnek és gyökeresen át szeretnék alakítani azt,ami nálunk politika néven futott,az szavazzon az LMP-re.

Nincs elveszett szavazat. Csak tiszta lelkiismeret,hogy rajtad nem múlott. Én nem mandátumot eredményező szavazatot akarok leadni,hogy olyan mandátumot eredményező szavazatot,ami képvisel is engem, az általam fontosnak tartott értékeket.

A bejegyzés írónak meg javaslom,legalább egy 20-30 perces tájékozódást,mielőtt cikket ír valamiről:P

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.04.02. 11:23:30

Ami az LMP "szakszerűtlen" politizálását illeti: ha a szakszerűségen azt értjük, amit az eddigi kormányzó pártok fel tudtak mutatni, akár IQ-ban, akár kommunikációban, akár etikában, akár társadalmi párbeszédben, akár bármiféle "szakmaiságban", akkor szerintem ha Kovács Pistikét a II.B-ből odaültetném az ülésterembe, per pillanat ő is kiválóan helytállna.

Személyesen ismerem az LMP Bp. I. ker-i jelöltjét, szerintem alapból többet ért a társadalompolitikához, mint szinte akármelyik jelenlegi képviselő. Az, hogy még nem tanult meg lopni, mutyizni, urambátyámozni, politikai kompromisszumozni, offsórozni, az inkább előny, mint hátrány.

=Daniken= 2010.04.02. 11:23:43

Hát az igaz, hogy nincs arca, de inkább ne legyen olyan (pedig tényleg kéne elé egy arc!!)mint a Vona, aki tök hülye szegény, arrogáns barom, eddig 3 interjút és tv műsoros beszélgetést olvastam/láttam vele, de logikailag tök sötét.
Közgazdaságilag is ölég setét, a rádióban elmondja, hogy "megadóztatjuk a multikat"..persze, ők meg elviszik az infrastruktúrát amit idehoztak sok milliárd dollár-ojróért, felrúgjuk a szerződésekben vállalt garanciákat, több ezer büszke magyar meg megy az utcára gárdistának-amit ugyebár már betiltottak hivatalosan, de azért csak van, elég indok nem eleget tenni a törvénynek, mert "azt a -tényleg- büdös komenisták mondják"....szánalom.ilyenekre nem szavaznék sosem, nem a radikális nemzeti öntudat gárdistái hozzák el a feltámadást, pláne nem 7000 huf parkolási bírságot nem kifizetős, havi 5-6000€ fizus 5 évig EU képviselő Morvai Krisztinával, akit az első ülésen leugattak a kintiek Brüsszelben, hogy legyen szíves a finoman szólva is faji és vallásilag hovatartózás alapján diszkriminatív nézeteit megtartani magának...

kombájn 2010.04.02. 11:25:48

a szerző alaposabban is tájékozódhatott volna!
gyáltalán nem exponálja magát emberjogi, kisebbségi - lehetmas.hu/romakialtvany , női emancipációs - lehetmas.hu/hirek/1572/a-nemek-eselyegyenlosegerol -kérdésekben

Nem értenek a politikához? leszarom, épp ez az egyik fő ok amiért odaszavazok, mert még nem járatták le magukat. inkább nokiás dobozokat a parlamantbe?

Ja és simán bejutnak! figyeljétek csak meg!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 11:27:37

Csak tudnám miért fogalmaz így posztoló:

„Az LMP a Jobbik mellett a másik új erő.„?

Mintha a máris nagyon sikeres Seres Mária által kezdett Civil Mozgalom egyszerűen nem létezne. Erre nézve mintha teljes egyetértés lenne a régi gazemberek és erre a pozícióra frissen pályázó föntmegemlített új aspiránsok között. A jelszó: Agyonhallgatni!

Mintha lehetne. Minden agyonhallgatás mellett is siekrült a Civil Mozgalomnak országos listát llítani. Ajánlom őket a Magyarorszáég sorsával és jövőjével törődők figyelmébe. Ők ma az egyetlen autentikus új erő. Tudjátok miért? Mert ti magatok vagytok. Nem valaki más, nagyszerű programmal amit majd a jólétetek kedvéért megvalósít. Ők igazán az a demokratikus közeg ami már 1989 táján megjelent, de akkor még elfojtották. Most összeszedte magát. Ti vagytok, ha akrtok a magatok urai lenni, ha nem mindent készen akrtok kapni. Ha hajlandóak vagytok erőfeszítésre is. Erre szükség van. Nem elég a remény, hogy jól hangzik a program, majd biztosan meg is valósítják nektek. Ilyet senki nem fog csinálni. De ha csatlakoztok, szavaztok is a Civil Mozgalmomra, de nem csak szavaztok, hanem részt is vesztek benne, akkor alakíthatjátok magtoknak az országot úgy, hogy nektek és utódaitoknak jó legyen. Sem a Jobbik, sem az LMP sem a már levitézlettek erre nem alkalmasak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.02. 11:34:58

@poszt: a programban bőven van foglalkozva egyéb kérdésekkel is, nem csak egytémás párt.
Az atomerőmű helyének sóval behintése nincs a tervek között, csak annyi, hogy egy új erőmű árának töredékéből lehet annyi takarékossági intézkedést tenni, amennyivel meg lehet spórolni egy atomerőműnyi áramot.

Rigghead 2010.04.02. 11:35:20

Ó gyerekek! Ha az LMP vicc kategória akkor a többiek mik? Összeszedett, értünk politizáló, önzetlen, korrupciómentes, komolyan vehető politikai erők? Ne nevettessetek már!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 11:36:03

@ingenium rusticus:

Én azt hiszem @=Daniken=: nagyon világosan fogalmaz. És abszolút igazat mond.

iqsamp 2010.04.02. 11:38:30

@peetmaster: ne haragudj de ezt nehezen tudom elképzelni. Szerintem hosszú távon mindenképp szükség lesz itt még egy erőműre, már csak azért is hogy az oroszoktól való energiafüggést enyhítsük..

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 11:41:51

Egyébiránt itt lehet többet látni a Civil Mozgalomról:

www.civilmozgalom.hu/index.php

Nagyon ajánlom különösen az interjú videókat. Aki elég érzékeny az ilyesmire meg fogja létni, hogy itt VALÓBAN másról van szó, nem az ígéretek és nagy dumák okos (és hasznos) görgetéséről, vagyis a raffinált helyezkedésről, mint a jobbik és az LMP nevű konjunktúra meglovagoló pártok esetében.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.02. 11:44:17

Jó időre leálltam az LMP-ről, és komolyan mondom, jövő vasárnap reggel fogom eldönteni, kire szavazok, ingázok fejben. Viszont a dob valamit a dolgon, hogy

15-20 HELYET jelenthet, ha szereznek 5%-ot

és nem 1db képviselővel fognak ott bohóckodni, hogy "nesztek, bejutottunk". Ennyi ember már kénytelen annyi új véleményt, indítványt bedobni, ami ha jó, akkor bármelyik oldalról melléállhat a többi, kinek mikor inge. Ennek már van értelme. És kell a konstruktív ellenzék is, amely szerepbe egy bukott kormánypárt sokára rázódik bele, ha egyáltalán.

iqsamp 2010.04.02. 11:45:01

@A Nép - Te vagy!: hát én voltam bent a civil központban. Nyitott elmével tértem be, de végül úgy távoztam, hogy másra fogok szavazni.. ha engem nem sikerült meggyőznötök, akkor hogyan akartok bejutni? A magyar társadalom mely rétegét céloztátok be? És erre nem jó válasz, hogy a 'civileket'...
Félre ne érts én nagyon tisztelem a kezdeményezéseteket és drukkolok nektek, de szerintem túl nagy az amatőrizmus nálatok.

Rigghead 2010.04.02. 11:46:37

nekem a civilmozgalomban az a visszatetsző, h egy arcú Márta viszi (Petrasovits jut eszembe), tegnap este a duna tv-n jól neki is esett mindenkinek, kaszabolt rendesen, következetes nem mondom.

iqsamp 2010.04.02. 11:50:20

@ingenium rusticus: utoljára decemberben halottam Bartókot hangversenyen, ha gondolod visszakereshetem mi volt mert nem emlékszem fejből.. úgyhogy ez nem jött be:)

és ha a fenti kérdéseimre nem tudtál válaszolni akkor jobb ha szégyenkezve eloldalazol...

ven 2010.04.02. 11:52:16

@asimlis: igen, a fidesz gyűjtötte a kopogtatócéduláit, az mszp pénzeli őket, és egyébként a jobbik programját lopják.. :))

konspiráció-elméletek rulz :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 11:54:23

@nosferato: Ha így nézzük, akkor mondasz valamit.
A Jobbiknak meglesz, ami meg kell hogy legyen, inkább attól félek, hogy több a kelleténél. Kétharmadnak nem örülünk, mert jön az elszámoltatás és a végén még Pintér Sándor is előkerül a régi olajszőkítés miatt. :)LOL
CM nem túl meggyőző, az LMP romkocsmakommunizmusa meg végképp nem az.
Maradnak a faszok meg a pinák a szavazólapon.

miva? 2010.04.02. 11:55:40

@iqsamp: asszem sajnos most a jobbikos kommentgépnek van igaza.

hozzátenném még:

Eco : A könyvekről, amiket nem olvastunk

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 11:56:42

@iqsamp: A francba! Nekem mindenki azt mondta, hogy már nem él! Valaki csúnyán átvert! :))

miva? 2010.04.02. 11:58:49

Továbbá jó étvágy!

Nagypéntek van ma, szóval a vérbenforgó szemű habzószájú társaság mélyedjen el a passióban --- János Evangéliuma -- és csitítsa a gyűlöletet enlelkében

iqsamp 2010.04.02. 12:00:42

@miva?: Azért nincs igaza a jobbikos kommentgépnek, mert ő az utcán masírozik és osztja az észt hogy ki a magyar és ki nem. Teszi ezt úgy, hogy közben magyar irodalomból kettesre se tudna leérettségizni. A jelenlévők persze mindig kivételek..

Rigghead 2010.04.02. 12:07:43

@Kun András: súlyos butaság, ami igaz belőle, hogy LMP szavazók majdnem = régi SZDSZ szavazók

lavór 2010.04.02. 12:08:40

Aha, nem értenek a politizáláshoz az LMP-ések, az elmúlt 8 év bebizonyította, hogy nem is kell érteni semmit hozzá. Amilyenek a választók, olyanok a választott vezetőik. :) Nagyjából a tét. hogy melyik marionett figura lesz a kirakatban. Aki ezt nem látja be, annak tényleg el kell gondolkodnia. Ott a hatalom, ahol a pénz, na és hol a pénz...?

oakeshott 2010.04.02. 12:12:50

Vajon lehet más a politika Kóka Jánossal? hvg.hu/itthon/20100401_koka_janos_szdsz_lmp

Szerintem a magyar politika akkor lesz más, ha Bokros Lajos is ott ül a Parlamentben! Csak az ország!
www.youtube.com/watch?v=z3LniKcAJsY&feature=related

iqsamp 2010.04.02. 12:13:46

@ingenium rusticus: Ígérem legközelebb jobban és szebb magyarsággal fogom artikulálni a véleményem. Cserébe te azt ígérd meg, hogy amikor legközelebb fórumozol, akkor nem csak fikázni fogsz, hanem megpróbálsz érdemben vitatkozni a jelenlévőkkel.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 12:14:45

@iqsamp: Tehát egy teljesen más témában(jelen esetben a magyar irodalom nagyjai) nekem azért nincs igazam, mert te úgy véled, hogy utcán masírozva osztom az észt? Mi van?

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba

Művelődj.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 12:17:46

@iqsamp:

1. Én nem vagyok tag, csak a véleményemet mondom.

2. Figyelj! Mondom, hogy ők te vagy. Elhiszem, hogy nem olajozottan működő gépezettel találkoztál, de miért lennének azok? A szavától, súlyától megfosztott normális átlagos állampolgár keresi a hangját arrafelé. Az erejük, ha jól látom (és eddig semmi sem monodott ellent) a tisztesség, a saját erő, beleadása. Útkeresés, nem sültgalamb ígéret. A profeszionális alternatíva: gonosz. Ezt akarod? Nem az a jobb, ha odamész, látod tökéletlen, hozzáteszed a saját lapátoddal? Ebből még kijöhet valami. Garancia nincs rá, ilyet csak hazugok ígérnek, de lehetőség van. LMP-ből, Jobbikból, MDF-ből, MSZP-ből, Fideszből nem jün ki jó. Garantált, hogy nem. Ott lehetőség sincs. Lehetnek jólféesültek, lehetnek profik, de nem neked akarnak jót, nem az országnak, hanem maguknak. Mit ér a rossz szolgálatában alkalmazott profizmus? Csak súlyosabbá teszi az eleve rosszat.

köszönni meg én fogok 2010.04.02. 12:18:56

@iqsamp:
szélenergia: a termelése ingadozik, de ha beállítasz kis gázos (biogázos) vagy biomassza kazánokat, akkor azzal ki tudod egyenlíteni az ingadozást. Nem olyan óriási probléma.

iqsamp 2010.04.02. 12:20:19

@ingenium rusticus: látom fel kell homályosítsalak mert nem láttad át elsőre a logikai gondolatmenetet.

Szóval az érv így hangzik: mindenkinek szíve joga ismerni, vagy nem ismerni a magyar irodalmat. Azonban, ha valakik az utcán masírozva arról szónokolnak, hogy ők az igazi magyarok (zsidók-cigányok-drogosok-buzik pedig nem azok), akkor azért elég visszás, hogy ezek az emberek még kettest sem tudnának produkálni egy magyar irodalom érettségin.

ellentmondás: azt hangsúlyozzák, hogy ők az igazi magyarok, miközben egyáltalán nem ismerik a magyar irodalmat

na leesett?

miva? 2010.04.02. 12:20:22

@oakeshott: tehát kóka az lmp-t támogatje, és ez tuti így is van, mert az szdsz ezt mondja.
és nem azért mondja, hogy szavazatokat vegyen el a riválisától, hanem mert őszinte, és jót akar nekünk, továbbá félt minket attól, hogy megtévesztenek.
én készséggel elhiszem ezt, hiszen az szdsz minden eddigi esetben az igazmondás pártja volt, és korrupciós botrányai sem voltak, továbbá karakán módon elhatárolódott a hatalom megőrzésének szándékának gyanúját messze elkerülve a romlott szocialistáktól.
persze

rockjano 2010.04.02. 12:20:53

"Másrészt a párt eddigi működése, megjelenése sokkal szerényebb volt, azaz hihetőbb, hogy a tagok és támogatók finanszírozzák törvényesen."

Ehhez hozzá kell szólnom

Tudom hol nyomtatják a reklámanyagaikat több millió szórólapot nyomtattak már.

Nekem ne mondja senki hogy ez a tagok és támogatók pénzéből ment, vagy ha igen akkor ott komoly támogatók lehetnek, sokkal komolyabbak mint akárki gondolja.

Még a legszerényebb kampány is iszonyú pénzbe kerül.

A politika lehet más de ingyen kampányolni nem lehet.

miva? 2010.04.02. 12:24:13

@A Nép - Te vagy!: neked meg szorítok!

Nehéz infót szerezni ám a cm-ról.

tudom, hogy van, de küzdeni kell érte.

ennek ellenére hajrá!!!

remélem, legalább az 1 % meglesz, és a köv. válsztásokon az új - fidesz - szabályokkal felálló új parlamentbe már bekerül a cm

iqsamp 2010.04.02. 12:24:17

@A Nép - Te vagy!: nézd én az összes pártból meg tudok nevezni valami jót (igen még a Jobbikból is bár nem sokat). Szóval azzal az érvvel, hogy belőlük nem jöhet ki semmi jó ellenben a Civil Mozgalomból igen, nem fogsz tudni meggyőzni. Sőt eléggé agymosott kommentnek tűnik - már bocs.

miva? 2010.04.02. 12:25:43

@rockjano: pedig de.

csak rosszul kommunikálják.

miva? 2010.04.02. 12:30:19

megismétlem az első kommentet :

mindenki menjen el, és szavazzon arra, akire akar, ne pedig arra, akire megéri szavazatot adni! rajzolhat pöcsöt is persze.

ezzel legalább egyszer megtudhatjuk, milyen is a magyar választók tényleges pártpreferenciája.

itt meg senki nem fog meggyőzni senkit, hanem csak dodgemezünk a hülyeségeinkel.

Asidotus 2010.04.02. 12:31:00

Én eredendően szociáldemokrata gondolkodású vagyok, annak legtöbb elemét vállalom.
(Mik ezek?
- internacionalizmus, rasszizmus, intolerancia elutasítása, ami viszont nem jelenti a rend felborítását, a "nekik mindent szabad" elvét
- kapitalista gazdaság elfogadása, de az államnak fontos a szerepe abban, hogy a kapitalizmus fájó jelenségeit enyhítse, az esélyegyenlőség segítése, a szabad piaci vadkapitalizmus megfékezése
-igazságos egészségügyi és szociális rendszer, ami nem a simlizést, az ügyeskedést támogatja, hanem azért van, hogy a polgár vállaljon többet magáért, legyen felelőssége magáért
- egyéni kulturális szinten liberális, vallásszabadság, kulturális javak nem-korlátozása, merősen mérsékelt állami kultúrpolitikai befolyásolás az egyén magánügyeibe)
Nos, az LMP nem tűnik szocdem pártnak, de talán ők állnak hozzá a legközelebb. Korábban szoci szavazó voltam, de most azt szeretném, hogy bukjanak jó nagyot, és akkor esély lesz arra, hogy eltűnjenek onnan azok az elemek, akik nem az eszmékért, a hazáért, a dolgok jobbá tételéért politizálnak, hanem pusztán csak a zsíros fazékhoz szeretnének közelebb ülni. Ha kevés a képviselői hely a parlamentben és az önkormányzatokban, nem lesznek bizottsági meg felügyelőbizottsági tagságok, akkor azok az emberek inkább visszavonulnak dolgozni, vállalkozni, és erkölcsileg tisztulni fog a szocialista párt.

chop 2010.04.02. 12:31:43

@greybull: csak egy kerdes: ha logikusan gondolkodunk es van egy tengeri furotornyunk, amit hazahozunk es szetszedunk, akkor az elso korban mi a picsaert kornyezetszennyezobb, mint belesullyeszteni valamelyik tengerbe? Hmm? Komolyan nem ertem.

Nekem ne irjad, hogy aztan a zold mozgalmak is elismertek, hogy hibas dontes volt, mert forrast nem emlitesz, anelkul meg akarmit irhatunk.

hááááát 2010.04.02. 12:32:49

Kellemes húsvéti ünnepeket azt kedden lehet tovább vitatkozni! :))))

iqsamp 2010.04.02. 12:33:31

@köszönni meg én fogok: én úgy tudom, hogy nem az a baj vele hogy ingadozik hanem hogy konstans árammennyiséget produkál pedig este jóval több áramra lenne szükség (nem vagyok mérnök szal ez egy laikus hozzászólás). Ezért jók az erőművek, ahol fel lehet tekerni a termelést..

Gest anyó férje 2010.04.02. 12:37:36

@miva?: Vigasztalódj, nem azért nem fogtok bejutni a parlamentbe mert rosszabbak lennétek az SZDSZnél hanem mert nincs annyi pénzetek hogy felvásároljátok a cigány szavazatokat!

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2010.04.02. 12:40:42

Lehet, hogy az LMP postás gyökerekkel rendelkezik?

MPL: Magyar Posta Logisztika

:)

miva? 2010.04.02. 12:43:41

a kommunista fasiszták azért viccesek, azt meg kell hagyni, de most ti vagytok a falu bolondja, ezért szeretlek egytől eggyig titeket.

ott álltok a kocsmapult végénél, és ti üvöltetek a leghangosabban, mikor néha elbődültök, mert senki nem áll veletek szóba, aki ott poharazgat, és egymással beszélget.

ez a magyar rögvaló, és ez szép

cb600f 2010.04.02. 12:49:22

"Az LMP elődszervezetei már évek óta jelen vannak a politikába"

-N!

rockjano 2010.04.02. 12:50:53

@miva?: márhogy mit kommunikálnak rosszul azt hogy ők is ellenőrizetlen pénzből kampányolnak, vagy mit

Már több száz milla van az LMP kampányában és ők még nem kapnak állami pénzt vajon honnan van???

Mert valahonnan lennie kell.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.02. 12:51:38

@rockjano:
"Nekem ne mondja senki hogy ez a tagok és támogatók pénzéből ment"

Pedig de. Két napja volt egy felhívás, hogy kevés a kampánypénz. Azóta két nap alatt 4,6 millió forintot küldtek a szimpatizánsok!

Ez már csak elég néhány millió A5-ös színes szórólapra. TV hirdetésre sajnos nem, de olyat nem is látsz. csak Jobbikost, meg fideszest, meg mszp-st.
Hogy nekik honnan van pénzük, azt viszont tényleg nem tudja senki...

Gest anyó férje 2010.04.02. 12:53:30

@miva?: azért írtatok ekkorra nagy programot mert azt hiszitek senki se tud olvasni rajtatok kívül, és bedől az oldalszámra

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.04.02. 12:54:56

Szerény javaslatom, hogy akik értenek a politikához, és nem járatták le magukat, azok lépjenek ki azokból a pártokból, amelyek lejáratták mágukat és lépjenek át az amatőrökhöz (de ne a frusztrált, ostoba, xenofób amatőrökhöz).

Példa: Bokros például szerintem érti a dolgát, de biztosan nem szavazok rá addig, amig olyan formáció tagja (értsd jelenlegi párt a magyar parlamentben), amely aktív közreműködésével hiúsult meg az ügynöktörvény, lett bevezetne a 100 napos program, lett titkosítva egy jó adag közérdekű dokumentum (2006 október 23-ai jegyzőkönyv, stb.), stb. stb.

köszönni meg én fogok 2010.04.02. 12:56:39

@iqsamp:
Nem egészen. Hisz a szélenergiát sok kis kerék termeli, amelyikeket le lehet állítani, ha nincs igeny. A most kiosztott kvótáknál már direkt ilyen szerződéseket köt a MAVIR, hogy le tudja szabályozni a szélkereket, ha nincs rá szükség.

Samuzia 2010.04.02. 12:57:29

Az LMP liberális társaság, amely annak szélsőséges elemeit burkoltan magában hordozza.

iqsamp 2010.04.02. 13:06:30

@köszönni meg én fogok: én hiszek neked, de még mindig van egy csomó megválaszolatlan kérdés, mint pl. költséghatékonyság, az energiatermelés hány %-át lehet szélerőművekből ellátni, környezeti hatás (mert állítólag az is van)

de amúgy félre ne érts. éljen a zöld energia! csak rosszul értelmezett környezetvédelem miatt ne kaszáljanak el atomerőművet..

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.02. 13:08:06

@Samuzia:
Aki az LMP-t liberálisozza, az vak.

Samuzia 2010.04.02. 13:10:25

@Lastres:
Olyan jelöltjük van aki a GENDER népszerűsítője...

Gest anyó férje 2010.04.02. 13:10:37

@Samuzia:
Most már nem is olyan nagyon burkoltan libós párt az LMP. Sajnálom azokat a vidékieket akik elhiszik hogy nem, aztán Ledarálja őket Maholnap a Politika

iqsamp 2010.04.02. 13:16:33

@Samuzia: mint pl. Morvai Krisztina melegjogi aktivista? :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.04.02. 13:18:14

@Lastres: "Hogy nekik honnan van pénzük, azt viszont tényleg nem tudja senki.."

Bizony! Az LMP a legátláthatóbb. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy inkább kínosan ügyelnek rá. De ez mindegy is.

Samuzia 2010.04.02. 13:23:27

@iqsamp:
mondtam én, hogy a jobbikra kell szavazni. Csak azt hogy az LMP-re ne.

miva? 2010.04.02. 13:26:52

@rockjano: na mesélj, honnan vannak az infok?

ladislaus 2010.04.02. 13:29:14

miért nem szavaznék rájuk? mert szdsz. ennyi.

miva? 2010.04.02. 13:32:16

@ladislaus: mert?

megoszthatnád velünk is megállapításod alapját képező információidat ám

Samuzia 2010.04.02. 13:35:06

@miva?: Kóka köre is besegített egy csöppet a kopogtatócédula-szerzésbe. Az atv.hu információi szerint egyébként nem egy általános mondásról, hanem egy konkrét személyről van szó: a hölgyet Kuncze Gábor majd Kóka embereként tartották számon, előbb úgynevezett budapesti, majd országos szervezőként dolgozott, volt VII. kerületi önkormányzati képviselő, Fodor trónra lépésekor odahagyta a pártközpontot, és a Kóka vezette frakcióhoz igazolt át.

miva? 2010.04.02. 13:38:26

na ladislaus, rockjanó figyeljetek csak:

én soha nem szavaznÁk a fideszre - jobbikra - mdfre , mert ne mondjátok nekem, hogy kik ők, tudom, kik állnak mögöttük, meg kiknek akarják átjátszani az országot. A kínaiak -oroszok -zsidók - hollandok már itt is vannak, és pesti raktárakban tisztogatják a kalasnyikovokat - uzikat - heroinos fecskendőket, kanabiszbálákat, hogy a fidesz - jobbik - mdf - mszp győzelem esetén másnap kitúrjanak innen minket.

ennyire könnyű faszságokat halmozni, és ha ellenkezel, mocskos zsidó - zsidóbérenc - cigány - kommunista - náci vagy, és kész

miva? 2010.04.02. 13:40:23

@Samuzia: tehát egy ember, aki régen az szdsz.nek dolgozott, segített cédulát gyűjteni az lmp-nek?

akkor az lmp tényleg szdsz,

tudomcsunyadolog 2010.04.02. 13:41:07

az lmp beépíti zöld zsinagógával az országot :)

Samuzia 2010.04.02. 13:41:21

@miva?:
"heroinos fecskendőket, kanaíbiszbálák" Ez inkább a liberálisok fegyvertára, talán az LMP engedné ezeket?

Samuzia 2010.04.02. 13:42:42

@miva?: És valóban az SZDSZ-ben volt egy vita, ami azt boncolgatta: az LMP-t tekintse-e szövetségesének a szabad demokraták pártja, vagy az MDF-et. Hogy politikai meggyőződésből-e vagy sem, az már nem derül ki, annyi biztos, hogy Demszky köre (és egy időben Fodor Gábor volt pártelnök) a Fórum mellett tette le a garast, míg Kóka János frakcióvezető inkább az LMP mellett érvelt hosszan.
Forrás ugyan az.

Samuzia 2010.04.02. 13:43:23

@miva?: Madarat tolláról...

miva? 2010.04.02. 13:43:30

@Samuzia: persze, és kötelező lesz az análszex óra már általános iskolában

emlékszem én olyan kampányra, mikor a fidesz azt mondta, hogy az szdsz kötelezővé akarja tenni a drogfogyasztást :D

miva? 2010.04.02. 13:45:08

@Samuzia: ha én azt mondom, hogy barátkozni akarok veled, nem is, inkább a rockjasnóval, az nem jelenti azt, hogy te a barátom akarsz lenni.

egyszerű ugye?

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.04.02. 13:45:47

Tőlem ellenzékben bárki lehet amatőr és széthúzó. Valahol el kell kezdeni...csak ne legyen az a vége, mint az öreg róka pártokkal!

Samuzia 2010.04.02. 13:46:56

@miva?: Én nem tartalak téged ellenségnek.

miva? 2010.04.02. 13:47:38

@Samuzia: ez hol merült fel?
amit írtam, azt a kóka dologra írtam

Samuzia 2010.04.02. 13:48:20

A drogliberalizáció is ott van rejtetten a programban. Köszi, de inkább ne.

miva? 2010.04.02. 13:49:12

:D
nehéz dolog az írott szöveg értelmezése, belátom.

miva? 2010.04.02. 13:50:06

főleg, mert nincs sorrendiség, semmi baj, ilyen ez a műfaj

miva? 2010.04.02. 13:50:48

épp bemutattam, hogy én is meg tudom szívni

miva? 2010.04.02. 13:53:00

na sziasztok, várjuk a vasárnapot!

akinek meg kell halnia

olvassátok el a hétvégén

Samuzia 2010.04.02. 13:54:16

Egyébként van olyan dolog amivel szimpatizálok és fontosnak tartok és ez a fenntartható fejlődés, sajnos amikor lett volna lehetőség rá az egyetlen alkalmas embert kinyírták, ő volt dr. Ligetvári Ferenc, akit a szakmából mindenki támogatott, csak a pártja, pontosabban Torgyán József nem.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 13:56:49

Szerintem is messze magasan hitelesebb, mint a többi párt, itt sokan, sokféleképpen, de nem politikusként is dolgoztak azokért, amiért most beszélnek.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy az LMP zöld párt lenne. Annak indult valamikor, de a mostani programja sokkal inkább egy balos gazdaságpolitikát és liberális-jogvédő szellemiséget tükröz (van programja! ez egy óriási előny a többi párttal szemben). Nyilván nem akarom skatulyákba beszorítani, de többségében ezekre az elemekre épül, lassan már tényleg csak masnija zöld.

Samuzia 2010.04.02. 13:58:17

@lostrider:
Engem csak a liberalizmusa zavar, mert sajnos burkoltan a szélső liberális gondolkodás is jelen van.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.04.02. 14:00:54

Az szdsz-nél a hét főbűn (Kevélység, Irigység, Harag, Fösvénység, Jóra való restség, Torkosság, Bujaság) volt a probléma, nem a liberalizmus.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.04.02. 14:01:55

Én azért nem szavaznék az LMP-re, mert szerintem nem lehet más a politika. Viszonylag közelről ismerem az LMP vezetőit és szerintem úgy viselkednek, mint a politikusok, ami szerintem nem baj, csak miért nem lehet felválalni, miért kell a nemzeti, szociális demagógia mellé egy új demagógiát bevetni?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:02:01

A poszt írójával azért nem tudok egyetérteni, mert megfogalmazásit úgy tette meg, hogy képtelen volt elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől. Amatőrök? Kik? Érdemes megnézni a jeenleg parlamentben ülőket - az hagyján hogy nem is mind diplomás, de a legtöbben olyan bizottságban ülnek, amelynek témájáról korábban nemhogy tapasztalatuk vagy munkaélményük volt, hanem egyenesen fogalmuk sincs. Az LMP tagjai ezzel szemben nagy számban olyan értelmiségiek, akik nem a jelenlegi politikai maszlagból indulnak ki, hanem vannak elképzeléseik. Jó szakembereket pedig találnak - ez nem kétség - akik a megoldást keresik, nem pedig belekényszerülnek egy-egy pártvezés vagy kommunikációs stáb suta igéreteinek korlátai közé. Ennyit az amatőrizmusról. Az arctalanság engem is zavart, de aztán rájöttem, hogy zseniáli, mert hazánk legnagyobb problémája mindig is az volt hogy nem arra figyeltek az emberek hogy MIT mondanak, hanem hogy KI mondja. Ezért hisznek el hatalmas baromságokat csak azér mrt xy mondta azokat! Ezért jót tesz a politikának ha végre arra figyelhetünk hogy MIT mondanak!
Végül pedig: egy ügy kevés?? ez nagyon fokú tájékozatlanság - ha nem olvasol utána, legalább a plakátokat nézd meg, ahol érthető módon leegyszerűsítve de legalább olyan üzenetet olvasható, amelyek régóta várnak megoldásra!! A többi párt programjához képest - én elolvastam mindet - a legreálisabb az LMP programja. Az MDF szakmailag jobb, de sajnos az a párt széthullik!

Kupa Troopa 2010.04.02. 14:02:09

WARNING!

Scientológiához szorosan kapcsolódnak!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:03:38

@Legelő Őse: "....de legalább 5 olyan üzenet olvasható..." sorry

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:04:14

@Kupa Troopa: Lófaszt! Ez nem igaz! Néhány ténnyel ezt alátámaszthatnád!

Kupa Troopa 2010.04.02. 14:10:25

@Legelő Őse: De bizony! Elég megbízható forrásból hallottam, legyen annyi elég.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 14:12:34

@Samuzia: Engem sok minden zavar, momentán ez a jogvédő liberalizmusa is (teszem hozzá: azért a TASZ keretein belül egészen jól csinálták/csinálják, pl. Schiffer is, néha persze hiányos, és sok mindennek nem mennek neki, mert az... Nem tudom, miért, nyilván megvan az okuk rá, de amit felvállaltak, azzal többnyire én is egyetértettem.)A programban viszont tényleg sok belvárosi jogvédő okoskodás van, amitől engem - mint belvárosi okoskodót - kiráz a hideg. Ettől ezért még hajrá! (A politikai választás éppen azért nehéz, mert nincs ideális megoldás. Ezen lehet nyavalyogni, hogy jaj, mindegyik kutyaütő, meg senkire sem szavazni, siránkozik egy sohasemvolt-sohasemlesz ideális világ után, ez a felhozatal, ebből kell választani. Azért LMP nélkül szerintem még nehezebb volna.)

Atesz. 2010.04.02. 14:15:17

Úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy inkább egyetlen dologra leszek kíváncsi. Hogy azok a pártok, akik bejutnak a parlamentbe mit fognak kezdeni a lehetőséggel. Ellenzékként vagy függetlenként is lehet előterjeszteni törvényjavaslatokat. (természetesen a kormányon lévő is dolgozzon) Nagyon remélem, hogy nem csak "nyomom a gombot és habzik a szám" jellegű politikát fogunk látni.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.02. 14:19:18

@Atesz.: Félek ilyen szempontból az LMP-től is, már most is jól kimért mondatok vannak benne, politikus válaszok... Baszki, legalább kicsi pártként merjenek már dolgokat kimondani, amikor nem attól fossák le a bokájukat, hogy most ettől hány szavazatot vesztenek.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:34:19

@Kupa Troopa: ja, értem. én azt hallottam hogy Orbán veri a feleségét, Mesterházy először a fideszhez jelentkezett de nem vették fel, hogy Bokros titokban az MSZP-vel szövetkezik már most...stb.:...szóval ennek mi értelme van? A legundorítóbb amit csinálsz!

malar 2010.04.02. 14:54:45

Kedves blog-író. A világ legostobább érve az, hogy a szavazat "elveszhet".

Elveszett szavazat nincs. Maximum az, amit le sem adtak. Persze elképzelhető, hogy egy párt nem éri el a parlamentbe bejutáshoz szükséges szintet, mely esetben a leadott szavazat nem alakul át képviselői helyekké, azonban én inkább ezt a kérdést tenném fel:

Csak azért, mert kis pártra szavazol és nem biztos a bejutás már nem is érdemes szavazni? Ez amolyan nagypártos propagandaszöveg, amivel pont azt érik el, hogy az emberek egy része el sem megy, mert "a szarra nem szavazok, a kicsikre meg felesleges". A másik része meg - és itt remekül mutatkozik a zseniális magyar választói intelligencia (vagy éppen annak hiányza) szavaz a "másik" nagypártra, CSAK azért, hogy ne az őáltala annyira gyűlölt narancsos, vagy éppen komcsi formáció kerüljön hatalomra.

Szerintem aki képes eldönteni magában, hogy melyik párt programját tartja a legésszerűbbnek, a hozzá legközelállóbnak, az menjen és szavazzon a hozzá legjobban passzoló pártra. Szavazzon akkor is, ha garantált, hogy nélküle is nyernek, meg akkor is, ha az sem biztos, hogy bejut az adott párt a parlamentbe.

Miért? Mert ez a demokrácia. Ezért volt '89, hogy mehessünk szavazni. Szabadon. Nem elmenni, nem szavazni az kicsit a rendszerváltás megcsúfolása.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.04.02. 14:58:04

@y-com: ja - mondjuk a cikkben mindenki cáfol mindenkit, sőt az ellenkezőt mondják...ennek tényleg mi értelme? Mondjuk ahhoz képest hogy Orbánnem hazudik, de azt mondta nem köt koalíciót a Kisgazdákkal, aztán mégis...mondjuk hogy Gyurcsány kormény és az MSZP egyszer sem volt képes ugyanazt mondani, akarni, és tenni, hogy az MDF saját magát szalámizza fel kistílüen, hogy a JObbik szélsőséges és kirekesztő.-...ezek mind csak példák arra, hogy van értelme annak hogy lehet más a politika. De pont ettől lesz más - hogy ilyen badarságokat mindenféle tények nélkül nem dől be az ember.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 15:06:02

@iqsamp:

Hogy nem tudlak meggyőzni, azt fölösleges leszögezned, mert evidencia. De, hogy agymosottság? Ki mivel mosott volna és hogyan? Ugye nem akarsz akkora marhaságot akár csak meg is kockáztatni állítani, hogy a Civil Mozgaom agymosó helyzetben van? Ez iszonyú nevetséges volna. Tudod mit? Egészen másról van szó: nem értetted meg amit mondtam. Nem, vádollak semmivel, csak nem értetted. Nem olyan gondolat amilyet megszoktál és vártál, a megszokott rendszeredbe akartad illeszteni, félreértelmezted. Mindegy, az tetszik neked, akit akarsz, hogy tesszen.

De van itt egy másik dolog amire senki sem reagál, pedig jó régen tettem szóvá. Az, hogy a posztoló úgy csinált, mintha nem lenne a Civil Mozgalom, országos listaállítása ellenére csinált úgy, egyszerűen az olvasó megtévesztést jelenti, tsztességtelen eljárást. Ez a fajta lejáratási technika nem elfogadható, inkorrekt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.02. 15:12:12

@miva?:

Kösz, de a linket láttad, amit megadtam? Ott van róluk mindenféle. Egyébként mégegyszer, én nem tartozok közéjük, csak egyre jobb róluk a véleményem.

Kicsit magammmalé szemben kezdem őket támogatni, mert eddig komol érveim voltak, most nem ismétlem el őket, a nem szavazs mellett. Még mindig azt gondolom az lenne a lgikus és ideális, ha a lakosség kollektven távolmaradna – csudák történnének utána – de belátom, ezt túl kevesen értik meg egyelőre, hogy hogyan hozhatna nagyon jó változást. Vonzalmat kizárólag a Civil Mozgalaom iránt érzek az indulók közül.

chop 2010.04.02. 15:19:08

@Kupa Troopa: én pont az ellenkezőjét hallottam és az én forrásom sokkal hitelesebb.

Meg apukám is erősebb.

Szervusz.

iqsamp 2010.04.02. 15:28:19

@A Nép - Te vagy!: Figyu! Én nem akartam semmit sem beilleszteni a megszokott rendszerembe, ezt te magyarázod bele. Voltam nálatok, beszélgettem néhány emberrel és amit hallottam nem győzött meg. Úgy vettem észre, hogy nem engem képviseltek. Pont.

A CM meg valóban el van hallgatva egy kicsit, de ez nem feltétlenül azért van, mert politikailag el akarnak titeket süllyeszteni, hanem azért mert nem vesznek titeket komolyan. Én pl. semminek nem örülnék jobban mintha hatpárti vita lenne az M1-en..

iqsamp 2010.04.02. 15:30:01

@Kupa Troopa: szégyelld magad mélységesen

Kupa Troopa 2010.04.02. 15:32:44

@Legelő Őse, @chop: Bocs, tényleg igazatok van...
A bringátokat láncoljátok azért még le egy darabig, csak nehogy egyszer besszívva elhagyjátok a kulcsot!

iqsamp 2010.04.02. 15:34:47

@A Nép - Te vagy!: ha tudni akarod konkrétan ez volt az egyik amin kiakadtam (emailben kaptam a CM-től):

"Ha szeretnéd, hogy
minden háztartásban ott legyen a világ,
és a gazdaság, a környezet állapota is javuljon: www.civilmozgalom.hu/alair/internet.pdf

Aláírásgyujtés az Internet ingyenessé tételéért

Az ingyenes Internet segítségével nem csak a 21. század leghasznosabb, legolcsóbb, leggyorsabb és legkörnyezetbarátabb technikai és kommunikációs megoldása válna mindenhol elérhetővé, de az életünket is könnyebbé tenné."

ez legalább akkora demagóg baromság (bocs a szóhasználatért), mint mikor a Schiffer meg a Jobbik együtt üti a multikat..
jobbnál jobb pártokra lehet itt szavazni

iqsamp 2010.04.02. 15:36:28

@Kupa Troopa: ne törődj vele, csak vonulj el a sarokba és vedd fel a büntisapkát

iqsamp 2010.04.02. 15:41:29

@malar: csak a korrektség kedvéért:

azok a szavazatok, amelyeket olyan párt területi listájára adnak le, amely nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt, arányosan szét lesznek osztva a győztesek között (és így mandátumot érnek, csak nem annak a pártnak, amire leadták a szavazatot)

de egyébként tényleg mindenki menjen szavazni és arra szavazzon, aki szerinte leginkább az ő (vagy az ország) érdekeit képviseli!

Kivlov 2010.04.02. 15:43:10

miért nem?

gittegylet minek a parlamentbe?
plusz veszélyzteti a 2/3-ot.
plusz szadesz-utód nem kell a kutyának sem...

kombájn 2010.04.02. 16:00:16

@Kivlov: szépen megmagyaráztad. gratula... jut eszembe: a 2/3-ot nem, de a maszop + jobbik mandátumokat igen, "veszélyezteti".

www.youtube.com/watch?v=f39uanvUMNI&feature=player_embedded

kombájn 2010.04.02. 16:10:10

@Kivlov: szép okfejtés volt, gratula...

ha már 2/3: azt nem "veszélyezteti", de a maszop-jobbik mandátumokat igen. de nyugodtan szavazz a bólogatójánosokra és a nokiásdobozokra...

ZöldszemM2 2010.04.02. 16:17:13

Én mint zöld mondom : hüjék !!!
A politikát mindig a politikai pártok csinálják !
Aki nem politizál, az egyszerüen hüje - átengedi a terepet a nálánál hüjébb (ek) nek aztán meg rinyál.
Itt az alkalom, el kell menni szavazni - aztán meg belépni a számára szimpatikus párt ba. Ha nincs olyan, alapítani kell .
Ilyen egyszerű !!

Gest anyó férje 2010.04.02. 16:20:56

Ami az LMP pechje, hogy volt előtte egy SZDSZ és lejáratta a liberális hívószavait, ugyanaz az SZDSZ szerencséje, hogy nem fog teljesen megszűnni az LMP mint utódpárt nélkül. El is kezdődött az ejtőernyőzés, láthatja mindenki. Miért nem szerepelnek a honlapon a Kóka-féle pénzek?

Liberós Mainstream Paratroopers

nestrot10 2010.04.02. 16:33:54

LMP ? nem oszt nem szoroz..csak szavazókat von el ! Minden szavazó inkább védje meg az országot ORBÁNTÓL és Bandájától!!! Ez a feladat Magyarok!!!!

Illes 2010.04.02. 16:44:24

A cikkben szerepel:"A párthoz senki sem tud más témát kapcsolni, nincs megjeleníthető üzenet a gazdaságról vagy a társadalmi feszültségekről."
De van. Javaslom átolvasni minimum a program tartalomjegyzékét:
lehetmas.hu/program

A Penta (törölt) 2010.04.02. 16:53:03

Egy egységes erős Párt kellene!
Aki az adófizető magyarokat képviseli!

Nem kell több Bróker Párt!

Illes 2010.04.02. 16:54:40

Szintén a cikkből: "egyáltalán nem exponálja magát emberjogi, kisebbségi, női emancipációs kérdésekben"
Kedves kolbenheyer, sikerült akárcsak beleolvasni a nyilvánosan elérhető programba a cikk megírása előtt? Szándékomban állt elolvasni a cikksorozatot, de ezek után nincs értelme: a többi párt elemzése mitől lenne hitelesebb?

choko 2010.04.02. 17:16:02

...szerintem az LMP-nek még "érnie kell"...1.egyrészt nem egyértelmű mit szeretnének...2.másrészt nincsenek "ütőképes" nevek a "vezetésben", akik akár lobbizni is képesek akármilyen szinten!
Az LMP élére legalább egy olyan "karizmatikus" politikus kell, mint O.V. vagy V.G.!!!

szerella 2010.04.02. 17:34:39

Mennyi jobbikos ténfereg itt Húsvét péntekjén.
Anyukátok nem mondta hogy vallásos embernek ilyenkor azt nem illik?

november13. 2010.04.02. 17:34:51

Azon lehet vitatkozni, hogy mit ér a kis pártokra adott szavazat, de egy dolgot semmiképpen nem, szabad elfelejteni:az 5%-os bejutási küszöbön kívül van egy másik küszöb is, az pedig 1%. Ha egy párt legalább ennyit elér, akkor négy évig jogosult állami támogatásra. Ezzel lehetőséget biztosíthatunk a mégoly kicsi pártoknak is a megerősödésre, amire ebben a kétpólusú politikai erőtérben nagy szükség lenne....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.02. 18:13:36

"Az LMP a Jobbik mellett a másik új erő. Közös témájuk a korrupcióellenesség, de a hangvétel nagyon más, és éppen ez az LMP másik fő üzenete: máshogy kellene politizálni."

Megjegyzem az MSZP is korrupcióellenes, és ezt nagyon kulturáltan teszi. Akkor rájuk kell szavazni?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.02. 18:27:56

Még a ZÖLD fogalomról annyit, hogy a Zöld Párt miatt kellett bemennem tanúskodni a rendőrségre, mert hogy, hogy nem, pont az én nevem volt az ajánlócédulájukon személyi számostul, pedig a faszom adta nekik. Polgár Tamás Tomcat, kösz. Úgyhogy ha a zöldekért ilyen "lelkiismeretesen" teper valaki, akkor inkább képviselje a zöld programot más.

Egyéb - éppen ma készült el az LMP kampányfilmje (jó, hogy nem májusra baszki!), kicsit borsodis, íme:
www.youtube.com/watch?v=f39uanvUMNI

És egy kis ráJadás:
www.youtube.com/watch?v=DsFnVFxuDXk

miva? 2010.04.02. 18:44:56

az lmp-sek meg a jobbik fórumán gusztustalankodnak nyilván.

elérték a hungarogibbonok azt, hogy annyira felment az ingerküszöböm, hogy észre sem vettem egy kampányfilmet, nem pedig felbasztam magam rajta :D

ez elég kontraproduktív volt, gyerekek.

van egy somó olyan honfitársunk, aki nem arra az egy dologra lehet csak büszke, hogy magyar. na sztem ők nem az összes fórumot elfoglalni akaró szarjankó társaságba tartoznak.

hogyan is képzeljük azt a jobbikos demokráciát, gyerekek?
az alapján, amit itt műveltek, van némi képünk róla
:P

lehet más a propaganda 2010.04.02. 19:31:24

Azt áruljátok már el nekem Elempések, hogyan sikerült kihozni azt hogy pont ugyanannyi nálatok a női meg a férfi jelölt? (nem fogom senkinek elárulni)

Nehezen hinném hogy ez csak úgy véletlenül jött ki. Mondtátok a rátermettebb és felkészültebb nőknek hogy bocsi, de férfi jelöltekre is szükség van, akkor is ha tahó? Vagy fordítva? (bár csak elviekben tudom elképzelni ezt a lehetőséget)

Ha így volt akkor ez a gyakorlat vajon nem egyfajta diszkrimináció a nők (vagy netán férfiak) ellen?

Szóval mondjátok, akkor ez a jelszó: diszkriminációval a diszkrimináció ellen?

kolbenheyer 2010.04.03. 08:32:45

1. A posztban elég világosan leírom, hogy az elveszett szavazaton azt értem, hogy nem eredményez mandátumot, még pontosabban, hogy nem a választó akarata alapján eredményez mandátumot.
Ez tény, tagadni kár, inkább szembe kell nézni vele.
De sosem állítottam, hogy ebből az következne, hogy nem szabad az LMP-re szavazni, azt meg végképp nem, hogy az következne belőle, hogy nem is érdemes elmenni szavazni.

2. A bevezetőben leírtam, hogy nem a pártok programját hasonlítom össze. Ha valakinek ez csalódást okozott, azt sajnálom, de felesleges azt várni, hogy a csokifagyi vaníliaízű lesz.
Lehet, hogy valaki máshogy dekódolja a pártok egyszerű üzeneteiet, de a nem pártszimpatizáns hozzászólók engem látszanak igazolni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.03. 13:56:06

@A Nép - Te vagy!: Keress rá a neten, ki az a Stekler Ottó, akit a CM delegált az OVB-be. Azt nem tudom, igaz-e, hogy ő ráadásul Seres Mária férje (ezt csak 1-2 helyen írják), de mindenesetre a CM-hez tartozik. Ha a Tomcates affér kevés volt ahhoz, hogy csalódj a "független", "civil" Seresben, talán ez már elég lesz.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.03. 18:20:22

@kolbenheyer: A nem pártszimpatizánsok, akiket nem érdekel a program, és gőzük sincs, mi van benne, egyetértenek veled. Tartok tőle, hogy ennek egyetlen oka van: te is egyszerűen közéjük tartozol. Nem érdekel a program, de véleményed, az van. Ennél te sokkal korrektebben szoktál hozzáállni a dolgokhoz.

BrianBrian 2010.04.05. 09:56:43

@lehet más a propaganda: úgy, hogy ez része a párt parázs vitában elfogadott belső szabályainak. Ott ez (hogy a női kvóta esetleg a lemaradó fiúnál kevésbé rátermett nőt hoz helyzetbe) másik 10-15 érv mellett szóba jött, és így döntöttünk. Én is részt vettem a vitában, speciel ellene szavaztam, de elfogadom.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.05. 14:30:05

Olvasd el, nézd meg az LMP programját és tetszeni fog.

Az ilyen politikai kulturáltság, normális gondolkodás, nem anyázás kéne minden párt részéről.

Én LMP szavazó lettem!

navtsi 2010.04.05. 15:30:25

@iqsamp: Csak a korrektség kedvéért...
"azok a szavazatok, amelyeket olyan párt területi listájára adnak le, amely nem éri el az 5%-os bejutási küszöböt, arányosan szét lesznek osztva a győztesek között (és így mandátumot érnek, csak nem annak a pártnak, amire leadták a szavazatot)"
Ez konkrétan azt jelenti, hogy ugyanaz lesz a választási eredmény, mintha az 5%-ot el nem érő pártok szavazói nem szavaztak volna. Tehát ilyen szempontból teljesen mindegy, szavazok-e be nem jutó pártra vagy sem.
Illetőleg bizonyos szempontból mégsem. Ha sokan veszik a fáradságot a kis pártok szimpatizánsai közül, akkor megnő az 5%-os küszöbhöz tartozó szavazatok száma, így nehezebb elérni az 5%-ot. (Ezért is voltam mérges magamra 2006-ban: ha elmentem volna szavazni - és még néhányan hasonlóan gondolkodtak volna -, kiejthettük volna az mdf-et a parlamentből.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.05. 15:38:52

@navtsi: akkor mindenki, aki szarik bele, menjen el mégis, és szavazzon egy kis pártra, max. olyan lesz, mintha nem ment volna! Ez jobb ötlet, mint a szavazzfasszal.blog.hu - bár az meg vicces. Örlődöm :D

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.05. 16:25:28

@iqsamp:

Ez nekem sem tetszik (internet). Alulról fölfelő épülő társaság. Ez a fontos. Csak ők azok. Az emberek ezt (is) akarták, hát bekerült az elképzeléseik közé. Ki is kerülhet. Kezdetekről van szó, nem befejezésről. Nincs náluk diktátor aki előír. Ez téves elképzelés, naív. Nem ezen múlik. Ez jelentéktelen részletkérdés. A dolgod (lehtne), hogy ott legyél, elmondd miért rossz ötlet, meggyőzz. Ne elutasíts.

miva? 2010.04.05. 16:35:06

@A Nép - Te vagy!: írj egy miért (nem) szavaznék a cm-re -t lécci.

Nagyon meg vagy te bántva, ahogy elnézem.

Más az, ha elmondom, én hogy gondolom a dolgot, és más az, ha el akarom érni, hogy mindenki más is úgy gondolja.

Aki a másodikat megpróbálja, az a hozzám hasonlóakat elriasztja. Ez persze nem jelenti azt, hogy van olyan politikai közösség, amelyik mentes az erőszakos alakoktól, ezért nem gondolom azt sem, hogy miattad nem szavazok a cm-re. Azért tutira nem rájuk szavazok, mert ott nincs is cm, ahol én voksolok.

Attól még nem szúrom tökön magam. Remélem tudok aludni attól, hogy talán engem is megvetsz, hiszen lmp-re fogok szavazni idén még az önkormányzati választásokon is.

kolbenheyer 2010.04.06. 17:20:35

@bm613:
Szóval miután leírom, hogy nem a programokat vetem össze, már biztos, hogy nem is ismerem?
Ha azonos módszerrel nyúlok minden párthoz, már inkorrekt vagyok?
Örültem volna, ha jobban figyelsz olvasás közben, és türelmesebb vagy, hátha pénteken kiderül, én mit is gondolok.
(Ismeret nélkül véleményt formálni, nos, én a helyedben ebben a kérdésben nem osztanám az igazságot.)