A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Hidegháború reloaded 2. - Kényszersport

2010.08.04. 07:00 Horváth Andor Márton

A Nyugat hidegháborús ellenségei az utóbbi években új erőre kaptak, így a leggazdagabb országok polgárait az arab világgal kialakult konfliktus mellett ismét Oroszország, Kína és Észak-Korea is egyre erősebben fenyegeti. Ez a sorozat rendre az hidegháború zombiszerű újjáéledésének jeleire hívja fel a figyelmet.

A nyugati országokat sújtja a demokratikus berendezkedés átka: általában képtelenek erélyesen szembeszállni a fenyegetéssel. Ha egy fenyegetés támadássá válik, akkor persze jön az erély, de akkor is csak lassan, nehézkesen kezdődnek meg a válaszlépések.
Észak-Korea például elszigeteltségben gyarapodik. Nem igazán tudni, mi zajlik az országban, amely hivatalosan még háborúban áll Dél-Koreával. Az Egyesült Államok bicskája annak idején Kína miatt tört bele a koreai kommunista rezsim megdöntésébe – a hidegháborús konfliktusok mindig megálltak az atomfegyverek használata előtt. Most milliónyi taposóakna védi Dél-Koreát, és bár vannak tervek arra, hogy az ide s tova több mint hatvan éve zajló háborút hivatalosan lezártnak tekintsék, Észak-Korea nukleáris és talán vegyi fegyverekkel is felszerelkezett arra az esetre, ha az események számára kedvezőtlenül alakulnának.

A zárt országban most a sportolókat alázták meg nyilvánosan. A leváltott szövetségi kapitányt mostantól arra kényszerítik, hogy építkezésen dolgozzon. Nem mintha sajnálnám a szövetségi kapitányt: rendes párttag volt eddig, nyilvánvalóan sok esetben asszisztált a diktatúra fenntartásához. De a FIFA jól tenné, ha nem engedne játszani olyan országokat, amelyekben bűnnek számít, ha valaki rosszul focizik.

Mint Pekingben, 2008-ban, az orosz-grúz háború idején: most sincsen jele annak, hogy a világ sportszenzációjának szervezőit akár csak nyugtalanítaná is, ami az észak-koreai focistákkal otthon történik. 2008-ban Oroszország megtámadta Grúziát az olimpia ideje alatt, és az olimpia tovább folyt gond  nélkül. 1972-ben az izraeli sportolókat muzulmán fanatikus terroristák meggyilkolták, de az olimpia zavartalanul folytatódott. A demokrácia nem képes gyors válaszlépésekre.

Korea 2006-ban és 2009-ben békés célú atomrobbantást végzett, és a kommunista diktatúra felszabadításáról mégsem esik szó. Ha az USA egy Afganisztán/Irak-típusú felszabadító hadjáratot indítana, ugyanolyan felhördülés gátolna a hatásosságát, mint a közel-keleti konfliktusokban. Mégis, mikor és hogyan kell lépnünk? Mekkora esélyünk volna? Koreával még elbírna a nyugati világ, különösen mert az elszigetelt államhoz semmi köze nincs gazdaságilag. De vajon mit szólna ehhez Oroszország és Kína?

A koreai helyzetet márpedig gyorsan meg kell oldani. Az északi országban a lakosok éheznek, a kormány pedig elsősorban fegyverkezéssel foglalkozik. Az ilyen folyamat vége pedig kizárólag súlyos, végzetes következmény lehet.
 

15 komment

Címkék: foci észak korea hidegháború hideghaboru reloaded

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr362192484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.08.04. 08:07:51

A sportvezetőkben (is) munkál a zsidóknak megfelelés kényszere, ezért inkább a "rasszizmus" elleni küzdelemmel vannak elfoglalva. Persze ez érthető, kényelmesebb és biztonságosabb a nem létező náczirasszistafasisztáknak szóló transzparenseket meg beszédeket készíteni, mint beszólni Észak-Koreának.

greybull 2010.08.04. 11:04:22

Lehet, hogy az északkoreai helyzetet gyorsan meg kell oldani, de megnyugtatlak: nem lesz gyorsan megoldva. Az északkoreai válogatottal kapcsolatban meg az a megoldás, hogy megkérjük az északkoreai vezetést, hogy a 'Hun' nevű edzőjével együtt töltsék le a büntetésüket nálunk - Mo-n élni, lenni már önmagában is büntetés! - a magyar válogatott meg menjen a...., na nem oda, csak Észak Koreába "tanulmányútra"...

flea 2010.08.04. 11:34:32

A vörös khmerek irtották is a saját népüket, átlag minden ötből egyet (!), mégis elég sokáig bírták. Szóval a "súlyos, végzetes következmény" könnyen lehet, hogy még odébb van. Szerintem Észak-Koreában akkor fog megdőlni a rezsim, amikor már annyira gáz lesz a párt, hogy Kína is leveszi róluk a kezét. (A ruszkiknak nem annyira fájna a demokratizálódás vagy akár egyesülés, ők gazdaságilag valószínűleg jól tudnának kijönni belőle. Kína nem annyira.)

Ezzel szemben a FIFA kötelessége lenne, hogy az intézkedések visszavonását követelje és az észak-koreai szövetség kizárásával fenyegessen. Feltételezem, hogy ezt azért nem teszi, mert egész egyszerűen nem tudja bizonyítani, hogy egyáltalán ez történt, azt pedig végképp nem, hogy politikai utasításra. Ne feledjük, hogy a döntést 3 nappal a válogatott hazatérése után (tehát egy bő hónapja) hozták meg, a hír mégis csak most jelent meg Dél-Koreában, és onnan vette át a világsajtó.

(Nem mintha két agysejtnél több kellene ahhoz, hogy belássuk, abban az országban MINDEN politikai utasításra történik. De más a józan ész és más a jog, ugye.)

lac1 2010.08.04. 13:18:40

És? Izrael is tag az UEFA-ban, pedig aztán semmi köze nincs hozzá, az sem volt baj.
Arról miért nem írnak a T. Szerkesztők?

Csigorin 2010.08.04. 13:25:21

Felhívnám a cikkíró figyelmét hogy Oroszország már demokratikus állam. Szóval ne állítsa szembe a "demokráciákkal". A grúz háború kapcsán pedig emlékezzünk Koszovó esetére. Szerbia, saját országán belül(!) etnikai tisztogatást végzett a koszovói albán lakosság körében. Erre - megjegyzem helyesen - a NATO beavatkozott, hogy ezt megakadályozza, noha nem amerikaiakról, hanem szerbiai albánokról volt szó. Grúzia pedig etnikai tisztogatásba kezdett a déloszét területek orosz lakossága ellen. Oroszország pedig - ugyancsak helyesen - beavatkozott ezt megakadályozandó, ráadásul itt oroszokról volt szó. Akkor ezt miért is kevésbé igazságos? Koszovót miért kell elismernünk, Oszétiát pedig miért nem? Mi lenne ha egy kicsit tovább látnánk az amerikai szartól barna orrunknál kedves posztíró?

Mellesleg nem hiszem hogy helyes lenne Észak-Korea címén felszabadításról beszélni. Akármilyen is az északi rendszer, azt koreaiak csinálták saját maguknak, és nem kérdés hogy Észak-Korea független állam.
Ezzel szemben Dél-Korea a mai napig amerikai csapatok megszállása alatt áll, az ottani rendszert amerikaiak vitték Koreába.
Ha nekik ez így jó, kinek mi köze hozzá? Miért kéne rájuk erőltetni a saját rendszerünket?

lac1 2010.08.04. 13:25:28

Amúgy meg miért Oroszország támadta meg a grúzokat?
Történelemhamisítás, he?
Hiszen az Európai Unió vizsgálóbizottsága szerint Grúzia kezdte a harci cselekményeket. És hát izraeli fegyverek és kiképzők... ennyire volt elég az orosz medve ellen.
:-)

ralf 2010.08.04. 13:48:39

@Csigorin: Bocsánat, Dél-Oszétiában nem etnikai tisztogatás volt. Ott nem oroszok élnek, hanem orosz állampolgárok, akiket - miután szeparatista mozgalmat kezdtek Grúzia ellen - Oroszország azzal segített/uszított, hogy sorban megadta nekik az orosz állampolgárságot, majd ennek ürügyén egy kisebb kontingenssel benn is maradt Dél-Oszétiában, azaz egy szomszédos szuverén állam területén, annak beleegyezése nélkül.
Ezek után, amikor Grúzia vissza akarta állítani a fennhatóságát a saját! állama egyik országrészében, az oroszok azzal az ürüggyel támadták meg őket, és lépték át fegyveresen a hivatalos orosz-grúz államhatárt, hogy az állampolgáraikat bántják.

Az orosz-grúz konfliktus egyébként nem új keletű, Oroszország már a változások után is rosszul tűrte, hogy Grúzia nem lép be az FÁK-ba, és semmiféle oroszok vezette szervezetbe, projektbe, akcióba. Nem más dolgozik itt, mint az orosz nagyhatalmi arrogancia.

Csigorin 2010.08.04. 13:52:57

Bocsánat, ha az "nagyhatalmi arrogancia", hogy a saját állampolgáraimat megvédem ha tudom, akkor az amerikai "úgytáncoljonavilágahogyénfütyülök" az mégis mi?
Mellesleg ha azok a déloszétok, akik szerinted nem oroszok, csak orosz állampolgárok (megjegyzem az Orosz Föderációban nem csak oroszok élnek, hanem más népek is akik ugyanúgy a sajátjaik), olyan fene jól éltek a grúzok mellett, akkor miért is kezdtek szeparatistáskodni? Továbbá miben különbözik ez a koszovói helyzettől? Grúzia szabályosan lerohanta Dél-Oszétiát, hogy a fennhatóságát erőszakkal kikényszerítse, mert úgy gondolta hogy a határai között nem kötik szabályok (ugyanúgy ahogy Szerbia is anno). Nem jött be nekik, pont.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.04. 16:14:40

@Csigorin: Kényszerülj te füvet enni, mint a barom (úgyis az vagy), aztán majd átgondolod, jó-e nekik ez a rendszer.

lac1 2010.08.04. 16:36:01

Mert te aztán tudod, hogy nekik mi a jó.
Tudod, van egy szólás-mondás: Minden népnek olyan kormánya van, amilyent érdemel.

greybull 2010.08.04. 17:10:02

@ralf: ha - tegyük fel - a felvidéki magyarok megelégelik a tót uralmat és szeparatista, fegyveres harcba kezdenek, még csak nem is a Magyarországhoz tartozás iránt, hanem csak egy kis autonómiáért, nos akkor is a tót államot fogjuk támogatni, amikor majd fegyverrel, etnikai tisztogatással fog fellépni a felvidéki magyarok ellen???

ralf 2010.08.04. 19:37:17

És ha ugyanezt például az osztrákok tennék, amikor Győr-Sopron megye bejelenti elszakadását Magyarországtól, Ausztria pedig őket támogatandó osztogatná közöttük az osztrák állampolgárságot, akkor is ugyanezt gondolnád? Ja, hogy ez képtelenség? Hát igen, ez a különbség Magyarország és Grúzia, illetve Oroszország és Ausztria között.

A másik dolog - lassan mondom, hogy megértsd - Dél-Oszétiában nem orosz nemzetiségű emberek kaptak orosz állampolgárságot.

lac1 2010.08.04. 21:43:33

@ralf:
Hát... az elmúlt komcsi-zsidó (mszp-szdsz) kormány ezt is tette volna.

Csigorin 2010.08.05. 13:18:38

@bm613: A barom az te vagy, mellesleg tanulj meg olvasni. Világosan leírtam, NEM arról beszélek hogy jó-e vagy nem az északi/déli rendszer, csak arra a tényre hívtam fel a figyelmedet, hogy az északi rendszer független, koreaiak irányítják, míg a délit amerikai csapatok kreálták akik a mai napig az országban vannak. Ergo, a rendszer olyan amilyen, de ők csinálták maguknak, és senkinek semmi köze hozzá hogy melyik nép milyen rendszerben akar élni.
ralf: a különbség a kiváltó ok hiányában van, "HA Győr-Sopron megye el akarna szakadni", ez egy feltételes mód, ami azért nem lép fel, mert nincs olyan durva kiváltó ok, mint amilyen volt Grúziában. Erről ne feledkezzünk meg. Azt pedig NEM állítottam hogy orosz NEMZETISÉGŰ emberek kaptak orosz állampolgárságot. Oszét nemzetiségű emberek kapták meg az Orosz Föderáció állampolgárságát, miután Észak-Oszétia az Oroszországi Föderáció egyik köztársasága, és ezeket az oszétokat Grúziában üldözték. Lassan mondom hogy megértsd: az OF-ban NEM CSAK orosz nemzetiségű emberek élnek, viszont valamennyien a Föderáció teljes jogú állampolgárai.

Csigorin 2010.08.05. 13:25:02

Pontosításként megjegyzem hogy az "itt oroszokról volt szó" mondatot nem nemzetiségre értettem, hanem állampolgárságra, ha nem lett volna egyértelmű.

Ja, és a Győr-Sopron megyés hasonlat: ha például Ausztriában az osztrákokon kívül élne egy másik nemzetiség, mondjuk a bergengócok (mint osztrák állampolgárok), és nálunk Győr-Sopron megye jelentős lakossága bergengóc lenne (mint magyar állampolgárok), viszont a magyar kormány katonailag akarná beolvasztani Győr-Sopron megyét úgy, hogy az ottani bergengócokat lemészárolná, mondván hogy saját területén saját állampolgáraival azt tehet amit akar, és ők erre válaszul az Északnyugat-Bergengóciában élő testvéreikhez fordulnának, és az osztrák kormány úgy segítene rajtuk, hogy mint bergengócoknak osztrák állampolgárságot adna, akkor jogosnak érezném Ausztria beavatkozását a népirtás megakadályozása érdekében. Csak ugye ez civilizált országoknál (meg nálunk is) nem túl valószínű, ellentétben Grúziával, akik úgy gondolták hogy majd ők most "rendet csinálnak" amíg az országok az olimpiára figyelnek.