A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Régen minden jobb volt. Zárszó

2011.03.21. 07:00 kolbenheyer

A sorozat bevezetőjét itt, első részét (őstörténet) itt, második részét (államalapítás) itt, harmadik részét (középkori nagyhatalmiság) itt, negyedik részét (örök vereség) itt, ötödik részét (Habsburg elnyomás) itt, hatodik részét (nemzetállam) itt, hetedik részét (ártatlanság) pedig itt olvashatod.

Sorozatom hét részében azt próbáltam meg áttekinteni, milyen félreértések övezik a magyar történelmet. Az őstörténet oktatása azt sugallja, hogy a magyarság egyenes vonalú leszármazási közösség, pedig a valóságban inkább olyan folyóhoz hasonlít, amelynek torkolatvidékét a néven kívül már nem sok minden köti a forrásához, nem is beszélve arról, hogy a földrajztudós dönti el, melyik az „igazi” forrás a sok közül, amelyek vizükkel táplálják. Az államalapítás ünneplése elhiteti velünk, hogy az állam kezdettől fogva egybeesett a nemzettel, pedig István brutális rendszerváltása éppen a kor globalizációját, a keresztény univerzalizmust honosította itt meg, ha valahogy, akkor ellenségesen viszonyult a „nemzeti hagyományokhoz”. A középkori nagyhatalmiság tudata azonosítja a dinasztia expanzióját a nemzet jólétével, és ezzel érzéketlenné tesz az agresszióra, illetve a méretet teszi meg az egyetlen értékmérőnek. Történelmünk második ötszáz évét kudarcok sorozataként írjuk le, nem véve tudomást arról, hogy ez önkényes válogatás a történelem jelenségei között, és így önként mondunk le az értékteremtő örökségről. Az elnyomott nemzet képét a Habsburgok démonizálásával erősítjük meg, a nemzeti függetlenség és alávetettség hamis fekete-fehér narratívájába helyezve minden történelmi konfliktust. A nemzet modern fogalmát visszavetítjük a történelem egészére, és ezzel magunk gerjesztjük az állandó frusztrációt, a közös történelmet pedig torz ellen-történelmek halmazára bontjuk szét. Végül a homogén nemzetképünk és a szintén homogén ellenségképünk arra csábít minket, hogy elhárítsuk a történelmi felelősséget, ne nézzünk szembe múltunk sötét foltjaival.

A legnagyobb csapda tehát az, ha feltételezzük, hogy a történelemben léteztek azonos tulajdonságokkal és érdekekkel bíró (ilyen értelemben homogén) és folytonosan létező, önmagukkal azonos (ilyen értelemben kontinuus) nemzetek. Mert akkor a történelem eseményeit ezeknek a fiktív nemzeteknek a cselekedeteiként értelmezzük. „A magyarok” harcolnak „a törökökkel” vagy „a németekkel”. Ez azonban a népmesék és mítoszok világa, nem a valóságé. Mert csoportok persze léteznek, mint leíró kategóriák. Lehet beszélni a középkori földbirtokosról általában: így élt, beszélt, viselkedett, érzett stb. De ez egy korhoz kötött általánosítás. „A magyarok” nincsenek. Minden esetben külön kell vizsgálni, és bizonyítani, hogy egy adott eseményben kik és miért vettek részt. „A magyarok kalandoztak” mondatnak csak annyi az értelme, mint annak, hogy „a magyarok adót csalnak”. A cselekmény résztvevői magukat magyarnak nevezték, de nem ezért, nem ilyenként és nem együtt tették ezt. Ráadásul a két mondat magyarjait a népnéven kívül szinte semmi sem köti össze.

Tele vagyunk a történelemmel kapcsolatos bölcs mondásokkal. Talleyrand szerint könnyebb legyőzni egy népet, miután elvették a történelmét. Azok a mai magyarok, akik állandóan a múlt kudarcai felett búsonganak, élő példái az állítás igazságának: hagyták, hogy megfosszák őket a történelmük nagyszerűségétől, az eredményektől, az örökségüktől. Goethe úgy vélte, hogy ha egy nép nem ismeri a történelmet, kénytelen lesz újraélni azt. Bizony, fennáll a veszélye annak, hogy a felelősség folyamatos hárítása, „az idegenek” hibáztatása a múlt bűneinek ismétlését eredményezi. Pedig a régi rómaiaknak volt ebben is igazuk: a történelem az élet tanítómestere. A mítosz pedig a psziché kivetülése.

P.S.: A sorozat egész sikeres lett, volt része amit majd kilencezren olvastak. Ha valaki veszi a fáradtságot, és átolvassa a több száz hozzászólást, akkor persze azt látja, hogy a néhány építő (és romboló) kritika mellett elég sokan boldogtalan nyári napközisek módjára vették birtokba a szellemi homokozót, és kifogyhatatlan fantáziával építgették homokváraikat, a gravitáció törvényét pedig a másik homokozó csoport puszta rosszindulatának tudták be. És még mondja valaki, hogy rosszul diagnosztizáltam magyar történelmi köztudat állapotát!

Kolbenheyer kommentpolitikája

9 komment

Címkék: nemzet történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr372701527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromdtod 2011.03.21. 11:40:08

Ha az egész 1 poszt lett volna, akkor jó lett volna. Így kicsit olyan rövid semmitmondó írások lettek.
A tartalommal különben nagyrészt egyetértek...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.03.22. 08:52:14

"A sorozat egész sikeres lett, volt része amit majd kilencezren olvastak."

Azt, amelyiket kitette az index címlapra. :-)

---

Ha valami általános bölcsességeket akartál volna megállapítani a nemzetekről, akkor nem a magyarokra hegyezted volna ki a témát.

Így ez olyan mintha csak a magyarokkal, a magyar történelemmel lenne problémád, és a nagy megállapításaid a nemzetről csak a magyarokra vonatkoznának.

Mennyiben speciálisan magyar, csak a magyarokra jellemző ez a téma és a vaskos megállapítások?

Mert ha általánosan jellemző, akkor hiba csak a magyarokon számon kérni és csak a magyarokat kritizálni értük.

Aztán érdekes, hogy nálad a sorozatodban 1945-nél véget ért a történelem és a kommunizmusról hallgatsz, mint a sír.

Pedig nem kicsi szerepe van, hogy a magyarok ma olyanok, amilyenek és olyan a történelemszemléletük amilyen. Kicsit több mint az uráli őseinknek, már ha voltak nekünk olyanjaink.

Aztán igen az a történelem az élet tanítómestere, meg sok bölcs mondás származik belőle, de a zárszód csupán a korábbi írások összefoglalása és nem oszt meg velünk semmilyen bölcsességet a jövőre nézve, hogy mit is kellene tanulnunk belőle.

Valahogy nem igazán az jött át a cikksorozatból, hogy a magyarok javára, a magyarokért végzett aggódástól vezérelve íródott volna, sokkal inkább a talleyrandi vegyük el a nép történelmét, hogy könnyebben legyőzhessük elvet véltem kiérezni belőle, amit itt a végén itt magad is megemlítesz.
Nekem már az első cikk olvasásakor ez jutott eszembe az írásodról.

A nemzet szón meg még mindig kár lovagolni, már az ősemberi közösségeket is ugyanazok az értékek tartották össze, mint a középkoriakat, vagy a maiakat. Származás, nyelv, közös szokások, hagyományok.

Az államalkotó nemzet annyiban több, hogy államot is alkot.

Már az ókorban is az ott élő vezető népről nevezték el a területeket, országokat.

Ebben a világon semmiféle változás nem történt a "nemzetállamok" kialakulásakor.

Magyarország ma is Magyarország, 600 éve is Magyarország volt, meg már 1000 éve is, sőt 1100 éve is Magyarország volt.

kolbenheyer 2011.03.22. 09:59:25

@Akitlosz:
Olvastad te a posztokat? Mert az utolsó részben bizony szó van a kommunizmusról.
És hogy miért a magyar történelemszemléletről szól? Talán, mert magyar vagyok és itt élek? Lehet, hogy neked ez furcsa. Bár, ha neked nem tűnt fel az általánosítás sehol, akkor a te készülékedben van a hiba.
Csak tudnám, honnan ez a sértődöttség, ez a gyanakvás? Megvan! A deformált nemzettudat.

LZoltan 2011.03.22. 13:54:25

A bejegyzés sorozat nem volt rossz, csak a konkrétumokat hiányoltam.

borla 2011.03.30. 13:30:42

Az miért jó, ha valaki vitát kezdeményezne, kitiltod, majd kapsz 4, azaz négy kommentet.
Csak tudnám, honnan ez a sértődöttség, ez a gyanakvás? Megvan! A deformált nemzettudat.

kolbenheyer 2011.03.30. 16:28:25

@borla:
Úgy látom, te vagy megsértve. Én csak a szemetet dobtam ki. (= tartalom nélküli, csupán minősítgető kommentek)

borla 2011.03.30. 17:45:31

@kolbenheyer:
Szándékos a provokáció. Ha gőgösen felelsz, nem tartom elképzelhetőnek, hogy bármilyen vita előrébb vihetne egy közös megfejtés irányába. Tartom magam és az időm annyira fontosnak, hogy szelektáljak. Fogadókészséget nem láttam, így hát bővebben kifejteni álláspontom... Nos, miért is?

De sok sikert, remélem a tiltásokkal elérted célod. Illetve olvasás után kéretik törölni :)

kolbenheyer 2011.03.30. 21:15:57

@borla:
Visszaolvastam az első hsz-edet. Gőg? :-) Bagoly mondja.
További jó szórakozást az értékes idődben. :-)

hinterleitner 2011.04.05. 23:33:37

> De ez egy korhoz kötött általánosítás. „A magyarok” nincsenek.
vagy talán mégis? ha (és ez nem légből kapott példa) sokan - fájdalom - azt gondolják például, hogy "a magyarok cigány népség", akkor ez "a magyarok" mégiscsak létezik, és ha ez a vélekedés nemzedékeken keresztül él, akkor akár állandónak is tekinthetjük.
az egyének ösztönös, vagy megfontolt döntése, hogy egy ilyen vélekedésnek alávetik magukat, menekülnek előle, (altruista módon) megkísérlik megváltoztatni, vagy - és még ez sem kizárt - megkísérelnek hasznot húzni belőle.
ad absurdum: ha mindenki kimenekülne e kollektívum alól (hitelt sugárzóan úgy viselkednék, mintha semmi köze nem volna ehhez "a magyarok"-hoz), akkor mondhatnók, hogy már nincsen (nem van) egyetlen magyar sem, de azt nem mondhatnók, hogy "a magyarok" már nem létezik.