A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 80.: Oldalas

2012.09.22. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


P7020043.jpgSchneller Károlyné, született Barth Irma minden évben elment Zalakarosra. A szállodában már kedvezményt kaptak, a kedvenc éttermében kitűnő volt a házias paraj sült oldalassal, és Vajk, az unokája is irtóan élvezte. Arról nem is beszélve, hogy Schneller Károly porckopása miatt kedvezményes belépőt kaptak a fürdőbe, és a fia és a menye is boldog volt, hogy egy hétre elviszik Vajkot nyáron, addig se kell táborba befizetni vagy levinni Gyomaendrődre, a másik nagyszülőkhöz. Jó dolog ez a nyári szünet a gyereknek, de hát a szülők dolgoznak. Schneller Károlyné tehát minden reggel feltette a kávét, megterítette a reggeliző asztalt, aztán összepakolta a fürdőruhákat, törülközőket, no meg a naptejet (Vajknak 30-as faktort, az anyjától örökölte azt a lehetetlen fehér bőrét), utána a piknikkosarat, hogy délben se kelljen hazajönni az élményfürdőből. Mire Károly és Vajk felébredt, már csak be kellett kapni a töpörtyűt erős paprikával, illetve a Cini-Minit tejjel, aztán indulás. A fürdőben Károly befeküdt a termálvizes jakuzziba, Károlyné pedig ment Vajkkal az élménymedencébe. Várta a csúszda végén, fél kézzel a víz felett tartotta a hullámmedencében, és persze kézen fogva sodortatta magát az örvényben. Ahol aznap egy türelmetlen fiatal pár félrelökte, és teljes sebességgel nekicsapódott a belső kőgyűrű nyitott végének. Hallani vélte a roppanást.

Az utolsó két nap már kevésbé vidáman telt. Hason nem tudott aludni, pedig csak az pihentette, a jobb karjával tett minden mozdulat fájt, így aztán Károlynak kellett pakolnia, aki persze elfelejtette a 30-as naptejet, és Vajk leégett, ő meg ettől kezdve háton nem bírt aludni. De orvoshoz nem akart elmenni Schneller Károlyné, a nyaralást mégse ronthatja el. Összeszorította a fogát, míg haza nem értek. Másnap aztán bevitette magát Károllyal a kórházba. A sürgősségiről átküldték a sebészetre („Három napja történt? Akkor kicsit még bírni fogja …”). Nyolctól fél tizenkettőig ült a műanyag széken. A balesetesek látványa annyira nem zavarta, három fiút nevelt föl, tudta mi az a törés. De fél kilenckor betoltak a váróba egy hatalmas rácsos ágyat, amiben egy pöttömnyi, szinte áttetsző bőrű, hófehér hajú néni feküdt, aki csukott szemmel, némán tátogott a fogatlan szájával, miközben a keze rángatózott. Egy órán át feküdt ott. Schneller Károlyné megfogta a kezét, és beszélni is próbált hozzá, de a néni vagy süketnéma volt, vagy teljesen demens, esetleg csak nem volt magánál, mindenesetre ugyanúgy szenvedett tovább. Mire behívták, Schneller Károlyné már szinte elszégyellte magát, hogy egy kis bordazúzódással idejött.

A doktornő nem volt barátságtalan, de fáradtnak és türelmetlennek tűnt. Kikérdezte, óvatosan megtapogatta az oldalát, és röntgenre meg ultrahangra küldte („Meg kell néznünk, nem szúrta-e meg a tüdejét”). Aztán homlokát ráncolva visszafordult, megfogta Schneller Károlyné nyakát, és azt mondta az asszisztensnek: − Kérjünk nyaki ultrahangot is, nem tetszik nekem ez a pajzsmirigy. − A röntgen és az ultrahang alig egy órát vett igénybe, utána még egy fél órát kellett újra várnia a sebészeten, míg újra a doktornő elé került. Az rá se nézett, csak a számítógép képernyője előtt hümmögött (ezért utálta Schneller Károlyné, hogy már nem adják kézbe a röntgenfelvételt, mint régen, hanem csak átküldik a doktor kompjuterére), majd azt mondta, hogy ez bizony eltörött, kinyomtatott néhány papírt és „Itt tessék aláírni!” felkiáltással a kezébe nyomta. Oda se nézve írta alá, mert közben próbálta megkérdezni a doktornőt, hogy akkor most mi legyen, de az már nem figyelt, bejött egy férfiápoló egy kerekesszékkel, beleültette Schneller Károlynét, és mire felocsúdott már a traumatológiai osztályon feküdt.

A főorvos homlokát ráncolva nézte a leleteket. − Fáj? − kérdezte kissé megrovóan, majd Schneller Károlyné fejrázására értetlenkedve mondta: − Két és fél centis göböt a pajzsmirigyen nem érdemes műteni. − De én a bordám miatt, vagy nem…? − Azt csak pihentetni kell. − De akkor minek vagyok itt?! − Hát maga ragaszkodott hozzá! − Ragaszkodott a fene, én ugyan nem! − De hát aláírta! − Mit tudom én, mit írattak alá velem! De akkor hazamehetek? − Azért előtte kivizsgáljuk − azzal a főorvos kiment. Két nap múlva, vér- és vizeletvizsgálat, újabb ultrahang után visszajött, hogy hazaengedi, de kap egy beutalót a nefrológiára. Hogy az mi? Hát asszonyom, maga vesebeteg, van egy szűkület a jobboldali vesecsatornában. Az nem számít, hogy rendesen tud pisilni. De legalább hazamehetett. A fia persze hisztizett, hogy igenis menjen el a nefrológiára, és mivel nem volt hajlandó, rászabadította a háziorvost. Az átnézett minden leletet, a pajzsmirigyre és a vesére rá se hederített, a vérképet viszont hosszasan vizsgálta: − Ez nem jó, nagyon nem jó! Erős vérszegénység, ha nem is a harmadik de a második fokozat. Ebben az életkorban ez akár daganatra is utalhat … − Nem értette, aznap miért nem kap paraszolvenciát, és miért olyan hangosan csapódik be mögötte az ajtó. Schneller Károlyné a szemétbe dobta a leleteket, és kivett a fagyasztóból egy jókora oldalast.

Kolbenheyer kommentpolitikája

1 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr814692572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2012.09.24. 12:19:19

Ez nagyon jól sikerült, szerintem kiemelkedik a többi közül. :)