A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Tegnapelőtt reggel – még egy kicsit a falakról

2009.12.14. 09:00 Horváth Andor Márton

A minapi reggeli cikk után a szerkesztőségben felmerült, hogy explicite nyomatékosítani kellene, hogy Nagymihályban gettósítani akarják a romatelepet. Bár ez igaz, én mégsem tartom szerencsésnek a "gettósítás" kifejezést. Felmérések nélkül nem lehet pontosan megbecsülni, mit is jelent a "gettó" szó a magyar lakosság számára, de annyi bizonyos, hogy nem azt, amit valóban jelent. Még zsidó barátaim is előszeretettel használják ezt a kifejezést például belső-Erzsébetvárosra. Mintha pont ez a terület nem pont akkor lett volna a legnagyobb szörnyűségek helye, amikor gettónak hívták. A "gettó" szó a legtöbb esetben pejoratív – de vajon nem pejoratív-e a gettó lakosaira nézve?

Ez nem jelenti azt, hogy a sajtónak többet kellene foglalkoznia a nagymihályi esettel. Olyan ugyanis nincs, hogy egy városban falat emelnek. Osztrópatak nemrégiben ugyanezt tette, de a magyarországi sajtó gyakorlatilag észre sem vette az esetet. Most, Nagymihály esetében volt egy-egy cikk minden jelentősebb újságban, és egy nappal később: teljes hallgatás. Az ügyekben érintett polgármestereket jogi eszközökkel kellene rászorítani, hogy ne csorbítsák az alapvető emberi jogokat.

Ésszerű érvnek tűnhet, hogy állítólag a romák teleszemetelik az utcákat, és rontják a közbiztonságot. Valójában azonban az ilyen típusú állításokkal van egy pár probléma. Például: ha látok egy szemetet az utcán, honnan látom, milyen színű...volt az, aki eldobta? Ha látom, aki eldobja, és barnább a bőre, mint az enyém, honnan tudom, milyen az identitása, milyen etnikai hovatartozásúnak tartja magát? Vajon valóban bőrszín alapján akarom eldönteni, hogy ki rendes ember, és ki nem? És ha van egyetlen ember azon az elkerített cigánytelepen, aki tisztaságban szeret élni, akkor mi jogon nehezítem meg neki, hogy a város tisztábban tartott felére érjen?

Lehet korlátozni emberi jogokat. Izraelben – ahogyan erről már volt is szó – például az izraeli állampolgárok emberi jogainak védelmében volt szükség a ciszjordániai lakosság jogainak korlátozására. Na de egy városon belül nem lehet országhatárt építeni. És aki azt mondja, hogy akkor is körül kell venni a cigányokat fallal, hogy ne csinálhassanak galibát, hát attól azt kérdezem: mit fogsz mondani, amikor ugyanez a fasisztoid politika mondjuk Pozsonyban fog elkeríteni egy magyarok által sűrűn lakott területet? Nem is kell olyan durva elkerítésre gondolni: elég egy kicsit megnehezíteni a tömegközlekedést, kicsit kevesebb zebrát elhelyezni az utakon, és az ott lakóknak máris kicsit kényelmetlenebb az átjutás. Mert hát átjutni még a falon is át lehet, csak kicsit nehezebb, mintha nem lenne ott.

79 komment

Címkék: reggel cigány gettó fal

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr801595707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.12.14. 09:45:46

A fal meglévő feszültséget jelez. Mindenhol. Mindenhol másfajta feszültséget. És mindenhol nagyjából igaz, hogy a nagybetűs igazság nem a fal egyik oldalán található. Ha mindenki a fal saját oldalán keresné a hibákat és nem a túloldalon, akkor nem is kéne fal.

Bell & Sebastian 2009.12.14. 10:44:28

Hetente járok Erzsébetvárosban, pontosan tudható, hol áll még ma is az a láthatatlan fal, amely továbbra is kizárja a világ nagyobbik részét.Állam az államban, előjogokkal.

A tévedés ott van, hogy az egész cigányság szempontjából már közepes távon is előnyöket hozna a tömbösítésük, még szerintük is, hiszen így szeretik, nem?
Persze ne feledjük, mára a kultúr-szocio-kriminál vonatkozást régen megelőzte a probléma demográfiai vetülete.

A helyi vegyes közösség többségi támogatottságon alapuló önrendelkezése meg holmi (szerzett) szabadságjogokra való hivatkozással le van szarva!

Ezt a postot qrvára nem értem, egyszerre liberálszoci és logikailag hibás, nem haszonelvű, előtérben tartja az önző érdeket a közösségivel szemben, további népnyúzást támogat.

A hülye áldemokrata tanár mondja:
- Addig nem megyünk tovább, amíg ezt bele nem verem a legbutábba is, de átiratkozni másik iskolába azoknak, akiknek ez nem tetszik és haladnának, tilos! (szegregáció)

Addig valóban nem megyünk tovább, sőt inkább tolatunk! És (Úristen!), ezt tanítják az ELTÉ -n!

De kik?

m.logic 2009.12.14. 12:07:00

Úgy látom, még mindig nem esett le H.A.M-nak, hogy nem kerítik be a cigányokat. Nem is fog. Budát egy folyó elválasztja Pesttől. Ugyan nem fal, de hasonló akadály. Most akkor Pest be van kerítve?

A 3. bejegyzés egy az egyben kabaré. Kb olyan röhögést kiváltó kínzás, mint ebben a videóban.

www.youtube.com/watch?v=5P6UU6m3cqk

Azért jó, hogy a nácikat meg tudod különböztetni a többitől, de a cigányul beszélő, cigány kinézetű koszos, büdös, kukázók lehet, hogy nem cigányok. Főleg, ha kínainak vallják magukat.

Persze ezt sem várom, hogy megértsd. Nem a színétől cigány a cigány. Az csupán egy mellékes velejárója a dolognak.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.14. 12:21:01

@m.logic: Vicces az új neved: "logic". Pedig nem megy nagyon az érvelés. Már nagyon sokadszor esel abba a hibába, hogy a faji megkülönböztetést és a vélemény alapján való megkülönböztetést összekevered.

Te nem tehetsz arról, hogy magyar vagy; ahogyan én sem tehetek róla. Egy cigány nem tehet arról, hogy cigánynak született. És minthogy egy fajhoz tartozik minden ember, őrültség volna azt feltételezni, hogy pont valamilyen kulturálisan-történelmileg (egyáltalán nem pusztán genetikailag!) kialakult nemzetiség örökletes jellemhibákkal rendelkezne. Ehhez túl sok az ellenpélda. (Túl sok: legalább 1.) Tehát a cigányok se nem felelősek a származásukért, se nem kell őket sajnálni amiatt, hogy cigány identitásuk van.

A náci, a rasszista azonban felelős a véleményéért. Akkor is, ha cigány, akkor is, ha nem cigány. Ha kínai, ha német, ha zsidó, egyaránt felelős mindenki a véleményéért. Azt ugyanis nem örökölte. Abba szabad beleszólása van. Azt megváltoztathatja.

A "cigány" szó nem egy viselkedésformát takar, akármit is hittél eddig. Egy rasszt, egy identitást jelenthet, sok mindent. És megkülönböztetem a cigányokat és a nem cigányokat, és nem bőrszín alapján. Hanem hogy ő magát cigánynak tartja, és őt más cigányok cigánynak tartják. Azt hiszem, mind a kettő szükséges hozzá, de lehet, hogy az első elég önmagában.

TD, ha a koszos, büdös, kukázó emberekkel van bajod, akkor szidd a koszosságot, a bűzt, a kukázást, az életformát, amivel bajod van. De jó lesz észrevenned, hogy a világ már nem egészen úgy működik, ahogy régen. Már nem _mindenki_ röhögi ki, ha valaki púpos; az ember nem áll meg, és mutogat ujjal, ha feketét lát, és nem hányja el magát, mert valakinek barnább a bőrszíne, mint a sápadtarcúaké. Az emberiség rájött, hogy a külső rasszjegyek másodlagos jelentőségűek. Vajon mikor csatlakozol az emberiség többségéhez?

Corry 2009.12.14. 12:21:50

Abban egyetértek az előttem szólókkal, hogy szemlátomást a demokrata szabad polkorrekt satöbbi politika nem vezetett eredményre a cigányság kezelésének ügyében. A példa azt mutatja, hogy nemcsak nálunk nem, mert ugye nem vagyok biztos abban, hogy mindenkinek leesett, hogy ez a Nagymihály magyar falu ugyan, de egy másik országban van.

hu.wikipedia.org/wiki/Nagymihály

Tehát látszik, hogy a probléma nemzetközi, mert már a cseszlovákok is benne vannak :-)

Én egyébként meg vagyok arról is győződve, hogy ez az egész módszer, ahogy most akarják a cigányságot "felzárkóztatni" maguknak a cigányoknak se lehet olyan nagyon jó, de ez csak egy megérzés.

Valami mást kéne kitalálni, más oldalról megközelíteni a dolgot...

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.14. 12:31:23

@Corry: Igazad van abban, hogy az eddigi politika nem működött. Abban is, hogy a mostani felzárkóztatósdi sem célravezető. Most nem linkelem, mert rohanok, de Calam cikkeiben már olvashattál az Út a munkához program visszásságairól. Ezek nem jó megoldások.

De nem a polkorrektséggel van a baj. Nem a demokráciával. Nem is a liberalizmussal. A baj - mondjuk Magyarországon - azzal van, hogy a pártok (és köztük teljes mértékben az SZDSZ) nem hajtották végre a szükséges lépéseket, noha világos volt, hogy milyen irányban kéne cselekedni. A Rükverc-fesztiválon több felszólaló is elmondta, mennyire nem törődtek a kormányzatok soha a cigányokkal foglalkozó kutatások eredményeivel.

Szerintem a más oldal, ahonnan meg kéne közelíteni a dolgot, az a cselekvés. Nem embertelen, megszégyenítő, megfélemlítő cselekvés, mint amilyeneket a Jobbik és az MSZP akar, kötelező közmunkával és hasonlókkal. Rendes munkaerőpiaci stratégia a mélyszegénység visszavezetésére a dolgozó rétegbe. És nem-szegregált iskolák kellenek. És a gyerekeknek, a gyerekeknek rengeteg támogatás. Nem úgy, ahogy most, alanyi jogon járó egyszerű családi pótlékkal. Nem tudom, hogyan, de nem én vagyok a szakértő.

m.logic 2009.12.14. 13:16:48

@Horváth Andor Márton: A cigányságnak nemcsak a bőrszín a sajátja, hanem ami legfontosabb, kultúrája. Teljesen mindegy, hogy születéskor örökli a nomád életmódot, vagy szülei nevelik arra. Igenis, a cigányságnak több közös tulajdonsága van, mint a bőrszín.

Hogy magukat minek vallják? Mint amikor megkérdezték a 3 barna bőrű, aranynyakláncos, cigány tizenévest, akik jól elverték a magyar gyereket, hogy cigánynak vallják-e magukat. Mosolygás, röhögés közben felelték, áh, naná, hogy nem.

"Az emberiség rájött, hogy a külső rasszjegyek másodlagos jelentőségűek. "

Pontosan, ezért nincs itt baj a négerrel, kínaival, arabbal, vietnámival...

"Vajon mikor csatlakozol az emberiség többségéhez? "

Hát, mindig is a többség részese voltam, veled ellenben.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.14. 15:41:18

@Horváth Andor Márton: mondjuk egy jelentős és fontos lépés volt, az pedig az erős deszegregációs program volt. Ameddig a Magyar Bálint volt a miniszter, addig ez működött. Hillernek már nem volt annyira fontos a program.

Corry 2009.12.14. 16:59:26

@calam (acok): Én nem látok még csak félsikereket sem az eddigi politikában, vagy ha volt is mind a végén visszafele sült el.
Egyébként meg van egy fontos kérdésem: biztos, hogy a cigányok akarják azt a deszegregációt? Mert ha most pl. a kínaiakat nézem, pl. ők nem is akarnak ide temetkezni, hanem hazamennek, sejtésem szerint ők pl. nem biztos, hogy egy beolvasztásnak örülnének. (Most ne gyertek azzal, hogy a cigányok itt vannak itthon, persze, hogy így van, de más példát nem tudtam hozni).

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.14. 17:34:12

@Corry: nem véletlenül fogok mégis azzal érvelni, hogy a kínaiaknak nem ez az otthonuk. Nagyon fontos, hogy - úgy tudom - csak mostanában készültek erről felmérések, hogy mit is gondolnak az itt élő kínaiak, sokan közülük tovább szeretnének állni, ha jól emlékszem a számokra. Ők migránsok, a cigányok nem. Így nyilvánvaló, hogy itt akarnak élni. És akik itt akarnak élni azok legalábbis látják, hogy másoknak milyen lehetőségeik, javaik vannak, a gyerekeik hova jutnak. Ezért biztosan állíthatjuk, hogy mindenkinek érdeke az integráció. Ezért tehát nem jók példának a kínaiak.
Amúgy a HH, illetve HHH kategóriák bevezetése nagy előrelépés, mert ebbe minden szegény gyerek belefér. Itt az iskolák többlet forrást, tananyagot, szupervíziót egyebeket kapnak. Ez sikeres volt, csakhogy a program nem futott végig, ezt ugyanis ki kell kényszeríteni, ahogy történt ez az USA-ban is. Deszegregációs programok nélkül sérül a közjó, ráadásul társadalmi feszültségekkel és gazdasági lemaradással kell számolni.

m.logic 2009.12.14. 18:32:51

Szegregálni kellene az iskolákban. Viselkedés és intelligencia alapján. Ha valaki ezért vagy azért akadályozza a többieket a fejlődésben, azt a hasonlóakkal kell összerakni és más nevelési módszereket alkalmazni.

A cigányok is elmennének. Minden nap rászistázzák a magyarokat. Csak míg a kínaiakat befogadják máshol, addig a cigányok sehol sem kellenek. Franciaország is inkább afrikaiakat fogad be, mint cigányokat. Messziről persze kiabálják a toleráns dumájukat, közben meg röhögnek magukban.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.14. 19:35:11

"Lehet korlátozni emberi jogokat. Izraelben – ahogyan erről már volt is szó – például az izraeli állampolgárok emberi jogainak védelmében volt szükség a ciszjordániai lakosság jogainak korlátozására."

Ha van egy problema, akkor en altalaban nem azt nezem, hogy milyen politikai oldal/nemzetiseg/vallas milyen valaszt ad ra, hanem az erdekel, hogy mi oldja meg a problemat es milyen aron. Izrael politikajat sok dologban tamogatom, de egy vegtelenul megosztott orszagban falat felhuzni... erosen necces. Pont annyira vedheto az allitas, mint a most altalad leirt esetben.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.14. 19:36:34

Ize, nem az allitas, hanem maga a cselekedet. (A vegtelen izlandi sotetseg kikeszit. Meg szokni kell.)

kolbenheyer 2009.12.14. 21:34:57

@Corry:
Szerintem őket kell megkérdezni. Ami persze már megtörtént sokszor: igen, a cigányok többsége deszegregációt akar, azaz ugyanolyan iskolát, mint a gádzsóknak. Mert ne hazudjunk magunknak: a szegregált cigányiskolák olyanok, mint az elfekvő.

Corry 2009.12.14. 23:00:57

@kolbenheyer:
Abban a legmélyebben egyetértünk, hogy az iskolánál kéne kezdeni mindent.
Viszont az én kérdésem ennél általánosabb lenne, tehát nem csak ugyanolyan iskolát akarnak, hanem ugyanúgy élni is, mint mi? Nekem ezekben a témákban nagyon nincs tapasztalatom, nem vagyok szakember, csak az itthoni (illetve még egyszer: a poszt egy szlovákiai magyar kisvárosról szól) és külföldi problémák láttán megfordult ez a lehetőség is a fejemben. Én úgy látom vagy inkább sejtem, hogy ezt a részt is végig kéne még egyszer gondolni.

Corry 2009.12.14. 23:13:00

Egy példa, anyósom jó távol él a labanc határ mellett, valahol. Megpróbálok egy kicsit az ő nyelvezetén és gondolkodásmódjával írni, de a magam nevében, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Vannak a faluban rézmánok (ők általában alkoholista semmirekellő emberek). Pletykál róluk a falu nem polkorrekt módon, rendesen, mert ugyebár viselkedésükkel kilógnak a "rendes" emberek közül.
Nemrég betelepült egy cigány srác is a faluba. Már 5 gyereke van, az anyósom azokat a szegény gyerekeket nagyon sajnálja, mert az apjuk olyan cigány fajta és ha pénzt kap rögtön elissza, egyéb módon elveri. Egyébként egy ügyes gyerek, mindent megjavít és mindenhez ért (ez tényleg így van).
Anyósom már többször adott nekik ingyen egy-egy zsák krumplit, mindemellett van egy általánosító véleménye a cigányokról.

Namost ilyenkor mi van? Polkorrektség nincs, de a békés egymás mellett élés, satöbbi működik. Remélem ezt nem bolygatja majd meg senki valami elméleti hülyeséggel és megvadítja valamelyik oldalt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 00:09:26

@Corry: ez ugyan a posztjaimból azt hiszem, nem mindig derül ki, de ezzel most nagyon egyet értek. És amikor írok itt, vagy kommentelek bárhol, próbálok nem az emberekről írni (lehet, hogy nem mindig sikerül), hanem a döntéshozókról, mert ők tevőlegesen is tehetnek a folyamatokról (ebbe most értve a helyi elitet is).
Tavaly egy terepgyakorlaton nekem is voltak ilyen gondolataim. Kellett írnom egy ilyen dolgozatszerűséget, amiben felvetettem, hogy az előítéletesség méréssel bajok vannak, ugyanis valaki lehet delej rasszista , ha ezt csak gondolja, de pont ellenkezőleg viselkedik. Ezen a gyakorlaton a helyi elit elitjével, az iskolai német tanárnővel nagyon sokat beszélgettünk. A mondataiból sütött a cigányellenesség. Ezzel szemben az iskolában mindent megtesz a cigány tanítványaiért. Követi az életüket, tanítja, külön foglalkozik velük, sőt az egyik cigány kisfiú valami német versenyen nagyon komoly eredményt elért, és amikor mesélte, látszott, hogy iszonyatosan büszke rá és magára. Ugyanis az a gyerek az omladozó, víz nélküli vályogviskóból küzdötte fel magát az ő segítségével, hogy megyei/országos német versenyen helyezést érjen el.
Ezzel a sztorival csak annyit próbáltam leírni, hogy ez szerintem is gond, amin fontos lenne gondolkozni, főleg azoknak akik előítéletesség méréssel foglalkoznak.
Magam részéről rémesnek gondolom, amiket ez a néni mondott (sterilizálni kellene őket 2 gyerek után stb.), de amit tett az csodálatos.

Bell & Sebastian 2009.12.15. 01:32:35

Nyilván azért ez a sok öncélú cigány témájú poszt, mert a szakmátokba vág és amely erősen bűzlik a kudarctól. Az egy jó megérzés, hogy nem lehet mindent a politikusokra kenni, sem az önvédelemre berendezkedett lakosságra.

A cigány ember a háziállathoz hasonlítható leginkább, eszik, ha kap, iszik, ha megkínálják, szaporodik unalmában, mástól vesz el és a vezetői keresztapaként viselkednek.
A szociológia az alapvető igényeik kielégítésén túl mást nem is feltételez róluk, olyat például, mint az önmegvalósítás, karriervágy, alkotó-építő szándék, elvonatkoztatási hajlam, egyáltalán bármilyen bal agyféltekéhez köthető funkció, meg sem említtetik az annalesekben.

Szóvá tenném, hogy a gyerek óvodába kerüléséig nagyjából el is dől minden, az agy felveszi a fejlődési sebességét, amit tartani szeretne később is, azaz kialakul az az operációs rendszer, amit később feltölt programokkal és adatbázis-könyvtárakkal. A következő minőségi ugrás a kamaszkor kezdetén következik be, úgy negyedik-ötödik táján, de ez már egy második történet...

No, ennél a pontnál, (már négyévesen), beszarik a liberális elmélet! (ingerszegény, visszahúzó mikrokörnyezet)

Forszírozott fejlesztés csak az ősi görög, későbbi janicsár módszerekkel lehetséges.
(Hogy ez mit jelent, nem kell taglalnom.) Persze ha valakinek van erre úgy 300-600 éve, hogy rábízza ezt a folyamatot a természetre, csak várja tovább rendületlenül a sültgalambot, és szívja csak tovább a deszegregáció kábítószerét!

_Most_ lehet nácizni, izlandizni, hajrá!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 01:36:24

@Bell & Sebastian: tényszerűen nem igaz, hogy a szociológia állatként tekintene rájuk. Egy nemsokára publikálásra kerülő tanulmány kifejezetten az oktatási helyzetüket vizsgálja. Kulturális antropológiai kutatások ezer dolgot tártak fel a cigányok (már ha ilyen létezik) körébeől. A több fordulóban lezajlott reprezentatív cigánykutatásokon volt szó lakhatásról, egészségüi helyzetről, oktatási, karrier és egyéb vágyakról. De mondom, a legfrissebb még nincs publikálva. Bell, itt lukra futottál. Amúgy a szociológia egyáltalán nem kudarcos cigány kérdésbemn

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 01:40:19

és még azt szeretném kérdezni, hogy melyik "annales"-ról beszélsz?

Bell & Sebastian 2009.12.15. 01:56:06

Leírom ómagyarul is:

Amit elbasznak a cigány szülők, a nagycsalád és a helyi közösség a purdé születése utáni első években, azt később sem pénzzel, sem felvilágosítással és oktatással, de még szociális programokkal sem pótolható!

Igazából fehéreknek kéne adni örökbe őket. Csak akkor meg tizenévesen változnak vérfarkassá, nyilván nagyrészt genetikai (kisebbrészt egyéb) okokból.
Az utóbbi megállapításomat csak az vitassa, aki nevelt már cigánygyereket, vagy legalább ismer _egy_ ilyen családot! Ha nem, akkor kussoljon tengermélyen.

Bell & Sebastian 2009.12.15. 01:59:14

@calam (acok):

Pontosan melyik állításomat is cáfolod és mivel?

Bell & Sebastian 2009.12.15. 02:30:27

@calam (acok):

Linkeltetek be elég szakirodalmat úgy féléve, azokról, mivel bele is olvastam. Fiatal apaként az óvodapedagógia nagyon érdekelt. Az valahogy kiérleltebben kezeli a témát az újmódibb szociológiánál. Persze értek meglepetések a gyakorlati alkalmazásnál. A porosz iskola nagyon bejött, az angolszász felemás, a liberális egy csődtömeget termett csak.

Klebelsberg Kuno a tuti, szarni a többire, pár fölös tiszteletkört megtakaríthatsz ezzel az okossággal, ha eltekintünk a felgyorsult akcelerációtól és a hagyományos korcsoport-felosztás eltolódásától. Arra csak egy jó válasz van, a hat + hatosztályos, tíz kötelezővel, orosz módra. Ha nem, lemaradunk!
Persze, ha a teljes elhülyítés a cél, Lehet Más Iskola.

Bologna egy baromság, funkcionális analfabétákat terem csak, amint a példa is mutatja!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 02:31:10

@Bell & Sebastian: én több ilyen családot is ismerek, ahol cigány gyereket fogadtak örökbe. Jó középiskolákban jó tanulók, esetleg egyetemisták. A genetizálást hagyd meg Adolfnak.

m.logic 2009.12.15. 07:26:43

@calam (acok): Reméljük ez az új tanulmány foglalkozik a cigány ás a szamurájkard viszonyával. Esetleg megállapítja a japán rokonságot és segítenek aztán a japánok nanotechnológiával integrálni a cigányságot.

Corry 2009.12.15. 10:10:37

@calam (acok):
Szerintem ti szociológusok sokat tudnátok tanulni ha pedagógusokat kérdezgetnétek, mert érdekes visszásságokat mesélnének el, avagy a rendszerbe felülről beerőltetett szép eszmék mivé fajulnak.

Egyébként az a gyanúm is fennáll, hogy már lassan az átlag cigány is tudja mit "kell" válaszolni Nektek, ez megint csak egy sejtés.

A B&S genetikus részével én is vitatkoznék, mert nem láttam bizonyítékokat a genetikus okokra, de én azt is hozzá teszem, hogy a cáfolatra sincsenek bizonyítékok. Persze azt is hozzá kell itt tenni, hogy egy egész iparág alakult ki, hogy ne is legyenek. Ezt csak a tényszerűség miatt említem meg.

Ezzel a mondattal viszont mélyen egyetértek (szintén B&S):

"Amit elbasznak a cigány szülők, a nagycsalád és a helyi közösség a purdé születése utáni első években, azt később sem pénzzel, sem felvilágosítással és oktatással, de még szociális programokkal sem pótolható!"

És hát talán itt is megfogható a libsi dolog rákfenéje, mert a szülő lehet akármilyen többször bizonyítottan semmirekellő, azért a saját gyerekét joga van elcseszni, hiszen szabad, mint a madár, kötelességek nélkül, beleértve a saját gyerekével szembeni kötelességeket is.

Végükl még egy tanári sztori, nem tudom, hogy mesélték -e vagy olvastam: szég kis 10 éves cigánylány rácsodálkozik a tanárnénire, hogy tényleg a férje még nem volt börtönben, mert náluk a családból már mindenki volt...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 11:13:26

@Corry: az oktatás-kutatások jelentős részében van tanár alminta is. szóval nincsen szó arról, hogy tanárokat ne kérdeznének meg.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.15. 17:40:57

Calam és a többiek! Csak nálam baszta ki végérvényesen a biztosítékot a genetikázás? Ha színt kell vallani, a látszat kedvéért mindig tagadják ezek a férgek azt, hogy alapból alsóbbrendűnek tartják a cigányokat/zsidókat/feketéket/akárkiket (bár minden megnyilatkozásukból egyértelmű), de ez a baromállat most végre kijelentette nyíltan. Hogy ilyen tökös legény, vagy annyira hülye, hogy észre sem vette a határ átlépését, azt nem tudom, de nem hiszem, hogy ezek után magára valamit is adó ember leereszkedhet hozzá.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 20:15:52

@bm613: ebben igazad van. Szerencsére saját magát jártja le a genetikázással. Ebben biztos vagyok.

Corry 2009.12.15. 20:38:34

@calam (acok): Igen, de akkor valszeg a végeredmény megragad a szociológusoknál, számomra sejthető hogy a liberál politikus entellektüellekig már nem jut el a visszajelzés, én legalábbis ezt gyanítom.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 21:19:19

@Corry: arról pedig ugye már nem a szociológusok, hanem a politikusok tehetnek, zömében nem a liberális, hanem inkább a szocik.

Bell & Sebastian 2009.12.15. 21:54:27

@bm613:

Ezt egyszer már eljátszottad.
Csoda, hogy nem töröltek sem akkor, sem most, vajon a No.1 nicked mi lehet, fajvédő?

@calam (acok):

Nagyon nem úgy néz ki. Furcsa ezt hallani olyanok szájából, akiknek fingjuk nincs az evolúcióról, a működéséről.
Pattogni, fölényeskedni, mocskolódni nem menő!

Ti ketten tűzzétek a kalapotokra bokrétának a szélsőséges, valóságtól elrugaszkodott nézeteiket, párbajképtelenek vagytok hiányos tárgyi tudással, kevéske tapasztalattal. Pedig ingyen okosodhatnátok. Nem kötelező, végülis.

Bell & Sebastian 2009.12.15. 21:57:55

nézeteiket = nézetei_te_ket

Bell & Sebastian 2009.12.15. 22:10:47

Evolúció dióhéjban:

véletlen génmutációk + környezeti változásokra adott válaszok

Ami előnyös az adott környezetben, az fennmarad és visszahat a DNS -re, így a társadalmi közeg változásai is hosszú léptékben mérve.
(alacsony, sárga, korán érett, agresszív, "lusta" vagy "okos nép", és a többi tulajdonság mind így alakul)

Erre lehet csomót kötni!
Ovisoknak persze nehéz ezt elhinni, babázás, kukimutogatás ennek tudása nélkül is sokáig játszható.

m.logic 2009.12.15. 22:20:14

@bm613: Alsóbbrendűség, felsőbbrendűség?

A zsidók gójoznak, a cigányok gádzsóznak.

Egyik sem azt jelenti, hogy egyenrangúnak tekintik a másikat.

kolbenheyer 2009.12.15. 22:37:38

@Bell & Sebastian:
Evolúció? Ez a marhaság?
Az evolúciós verseny egyedek közöt zajlik. Előbb mutasd ki a csoportszelekciós mechanizmust, aztán gyere vissza. Másrészt bizonyítsd, hogy mai "népek" genetikalilag csoportok. Nem fog mennui, hiszen bizonyítottan nem azok.
Részemről az utolsó esélyedet játszottad el.

kolbenheyer 2009.12.15. 22:38:35

@m.logic:
Két dolgot értesz félre. Azt, hogy egy csoportnak nevet adni semleges aktus. És azt, hogy mit is jelentenek az általad leírt szavak (gój, gádzsó).

Bell & Sebastian 2009.12.15. 22:48:07

@kolbenheyer:

Na, csak beleszóltál. Majd ha felszerelkeztél a statisztikai elemzés alapvető eszközeivel, akkor oszd az észt. Ha jól emlékszem történelmet tanítasz és liberális elveket vallasz, megválogatva a forrásaidat. Sok a prekoncepció, nem gondolod? Esélyed sincs, persze evolúciós szempontból. :) Most törölhetsz egyet, köszike.

kolbenheyer 2009.12.15. 22:57:50

@Bell & Sebastian:
Látom nem sikerült válaszolnod. Röppent a törülköző. Ideje volt.

m.logic 2009.12.15. 23:02:19

@kolbenheyer: A zsidók szerint vannak gójok és zsidók a világon. A cigányok szerint vannak cigányok és gádzsók. A magyarok nem adtak nevet minden nem magyarnak.

Nem semleges aktusként adtak neveket a "másoknak".

Schwarz János, iwiw, állatok= gójok.
kuruc.info/r/26/52131/

Amúgy hogy veszitek egy kolléga elvesztését? Úgy hallom esélyegyenlőségi koordinátorként dolgozott a tegnap két embert feldaraboló, elmebeteg cigány.

Bell & Sebastian 2009.12.15. 23:02:28

@kolbenheyer:

Elfogadom a megadást, mert a csibéid védelmében tetted. Lapozzunk hát.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 23:27:57

azon gondolkozom, ha abból indulok ki, hogy td223 fél nap alatt jött vissza m.logic néven, akkor ha most m.logicot kibasznám, csak úgy viccből, akkor mennyi idő múlva jelenne meg itt újra? Mielőtt bárki félreértené: nem baszom ki, mert saját magát teszi nevetségessé. Tudjátok, ezért jó így élni: válaszolnod sem kell, mert mindenki számára nyilvánvaló képtelenségeket állít a kommentelő.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.15. 23:30:33

@calam (acok): Az a baj, hogy nem nyilvánvaló sokaknak...

Bell & Sebastian 2009.12.15. 23:38:38

@calam (acok): @bm613:

Valóban necces a kurucokat ide belinkelni.
A szerver nyilvántartja a legaktívabbak e-mail címeit, okos algoritmus előfizetői nevet is kiír.
Még a műholdon meghackelik a kapcsolatot és nem mi. Nincs is vízum akárkinek. :)

Azért van megoldás...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.15. 23:40:21

@bm613: figyelj, csak én meg belefáradtam. Írjam le ezredszer is, hogy 1. nem tudjuk, hogy cigány volt-e a támadó, 2. annak is vallja-e magát, vagy csak a kurucok tartáj annak (máshol nem is láttam ilyesmit, ők pedig híresen igazmondók). 3. kit érdekel, hogy minek született egy bűnöző. Bűnöző, akkor el kell ítélni, semmi más. 4. hogy a bűnnek nincs köze a cigány származásához, amiről a kurucon és td223-as számú keretlegényen kívül senki nem beszél. 5. hogy egy ember cselekedetéből semmi nem következik a családjára. 6 hogy egy elmebeteg az elmebeteg, nem más. 7. amikor néhány napja a rendőr lelőtte a pénzváltót, az is cigány volt, vagy a móri mészárosok?

Érted, bm. Logikailag semmilyen állítás nem áll meg, de nem csak, hogy logikailag nem, hanem tényszerűen sem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.15. 23:59:58

@calam (acok): Pedig ki kell vágni. Ez struccpolitika, hogy nem dobjuk ki, mert minek... Ezen csak röhögni fog. Igenis van hatása a következetesen, folyamatosan alkalmazott szankciónak.

Moderátor voltam a honfoglalón egy időben, volt sok kidobni való ember, de az üzemeltetők nem adták meg a modiknak ezt a jogkört, mi csak rövidebb chat/fórumtiltásokat tudtunk osztogatni, ha az oldalról ki akartunk dobatni vkit, akkor szólnunk kellett. Egy ideig ez működött is, aztán győzött a modik közt az az álláspont, hogy fölösleges, pont ahogy te is írod, mondván h úgyis visszajön. Az üzemeltetők örültek is ennek, csatlakoztak ehhez az állásponthoz, hiszen így ezzel sem kellett többé törődniük... Pedig közönséges hazugság volt azok részéről, akik ezt az álláspontot erőltették. Amikor 10-15 nickjét is kidobattuk egy-egy embernek, bizony leállt... megértette, hogy nem terem neki babér.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.16. 01:25:45

@bm613: még ha ki is akarnám vágni, amit nem akarok, akkor sem tehetném meg, mint az kiderül kommentpolitikánból

m.logic 2009.12.16. 07:26:12

Először is, a kuruc.info link Schwarzira vonatkozott. Nem gondoltam, hogy érdekel a véleményük, viszont a screenshotot is biztos meghamisították.

Biztosan az sok tucat kép is hamisított, amelyen cigányok pózolnak nagy késekkel, szamurájkardokkal, machetékkel. És véletlenül sem írták be tevékenységükhöz ezek az illetők, hogy "rettegj gádzsó", "megyek gádzsót ölni".

Röhejes ez a minek vallja magát elv. Hiába vallom magam Supermannek, nem vagyok az.

Többit nem bizonygatom most, minek.

Bm613, inkább azzal foglalkozz, hogy ne legyél ilyen vérszomjas, nem tesz jót.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.16. 11:58:37

@calam (acok): Hiba. Higgyetek a leírt tapasztalataimnak...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.16. 12:19:06

@m.logic: igazad van, tényleg hiába vallod magad Supermannek. Te csak egy koszos kis náci vagy, semmi több. (nyilván akkor rendben van ez a kategorizáció, hiszen kit érdekel, hogy minek vallod magad, ugye?)

m.logic 2009.12.16. 12:30:53

@calam (acok): Egy koszos náci is jobb ember nálad.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.16. 12:43:53

@m.logic: az egy érdekes kérdés, hogy ha valaki élet- és emberellenes ideológiát vall magáénak, akkor az lehet-e jó ember.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.16. 13:05:05

@calam (acok): Hmm. Nem lehet jó ember. Mondjuk ki nyíltan. És nem.logic is abbahagyhatná már ezt az ostoba stílust.

Superman nem egy fajba tartozik az emberrel. Amikor embernek vallja magát, le kell mondania a szupererejéről. Úgyhogy a példa rossz. A náci ideológiával való rokonszenvezés pedig független attól, minek vallja magát az ember. Válaszd már szét az ideológiát és a származást. Az nem ugyanaz. Remélem, a te gyerekeid például nem lesznek nácik.

m.logic 2009.12.16. 13:41:12

Senki sem bélyegez származás alapján, csak a vele társuló kultúra alapján. Ti pedig nem náci ideológiájúakat bélyegeztek annak. (Kultúra, ideológia.) Alapvetően nincs különbség, csupán az igazságtartalomban.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.16. 13:58:50

@m.logic: A "cigány" jelző származásra utal. Ha kulturális problémákkal van dolgod, akkor beszélj az adott problémákról. De egy kultúrát egészében ne kárhoztass.

Azt írod: "vele társuló kultúra". Ha azt a dolgot kritizálod a cigányokban, ami szerinted a származásukkal együtt "társult tulajdonságuk", a cigányok származásához öröklődő "kulturális" tulajdonságokat rendelsz, azaz rasszista alapon előítélettel élsz minden cigány származásúval szemben.

kolbenheyer 2009.12.16. 16:43:37

@Bell & Sebastian:
Hú, most ez olyan nagyfiús, ugye? :-)))))))))))))
Bárki, aki tanult biológiát a gimiben, látja, hogy amit írsz, annak semmi köze az evolúcióhoz. Olvass Dawkinst, Gouldot, Wilsont, Diamondot. Jót tesz.

m.logic 2009.12.16. 19:10:59

@Horváth Andor Márton: A cigány kultúrát, cigány kultúrának lehet nevezni.

Nyilván nagy a korreláció a cigányok és a cigány kultúrát követők között. Micsoda véletlen!

Tökmindegy, hogy öröklik-e vagy sem. De nehéz felfogni, ha külső tulajdonságokat örökölhetsz, akkor viselkedést miért nem. Mindegy ám, hogy megtanítják egymást a cigány viselkedésre, vagy öröklik.

Bell & Sebastian 2009.12.16. 21:10:05

@kolbenheyer:

Köszönöm a jótanácsot. Kár, hogy egy rém egyszerű levezetésre a szokott fölényeskedő válasz jött.
Hol akadtál el, melyik tagmondatnál?

Tán arra a csoportszelekcióra gondolsz, amit olyan divatos ma tagadni, holott szemmel láthatóan is teszi a dolgát?

A felorolt szerzők közül egyedül Dawkins nem felel meg az ízlésemnek. De az etológia megfelelőnek tűnik például a Te viselkedésed magyarázatára is, Csányi az Emberi természetben választ ad a problémádra.

Kezdelek sajnálni. Az elején azt hittem kuncemacigabiba botlottam, utána meg egy túlkompenzáló Guido leszármazottra tettem.
Mindegyik feltételezés hamisnak és optimistának bizonyult. A fene se bánná, sem a stílust sem a nézeteid, ha önálló gondolkodásra képes valódi liberálisokat neveltél volna. De itt csak az első ellentmondásig tart a tolerancia és jön Beszóló Ignore többféle alakban.

De ti csak protest-pápisták vagytok, empiriokriticisták, valóságtagadók. És ez így is marad a jelek szerint, amíg el nem engeded a kezüket. Azt várom.
(van amit még ennél is jobban, de az nem tartozik ide)

Egyre gyakrabban önti el a vér az agyadat, fogy a türelem. Túl impulzív lettél, ez nem vall pedagógusra. Kételkedem, tehát (én) még vagyok.

kolbenheyer 2009.12.16. 21:18:24

@Bell & Sebastian:
A személyeskedés nagyon rosszul áll. Hiteltelenít mindent.
Mivel te fölényesen kinyiltakoztattad, hogy az evolúció működik a cigányok szociális helyzetének alakulása esetében is, erre válaszoltam, hogy ez teljesen tudománytalan. Mivel nem tudtál azóta sem érdemi választ adni, fel kell tételeznem, hogy igazam van, és amit állítasz az áltudomány.
Feltételezéseid mind azt bizonyítják, hogy nem kellő figyelemmel olvasol. Az ellentmondókkal sokáig vitázunk, és kizárólag a személyeskedés az, amit nem tűrök el. Lehet alkalmazkodni, meg lehet máshová rondítani.
Nem neveltem senkit. Liberálisokat pedig nem is akartam volna.

kolbenheyer 2009.12.16. 21:32:20

@Bell & Sebastian:
És persze nem Guido. Moritz.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 00:18:42

@kolbenheyer:

Hoppá, tízsoros válasz + utánlövés. Vettem.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 00:48:10

@Bell & Sebastian: Tul sokszor tunsz vitara alkalmatlannak (tenyeket es azok referenciait nem veszed figyelembe), raadasul szemelyeskedsz is.

A Sardobalot azert inditottuk, hogy egymassal, valamint idetevedo olvasokkal ertekes vitat folytathassunk.

Ebbe nem fer bele az, amit ebben a threadben muveltel.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 01:44:14

@Lodovik Trema:

Ne próbáld rámtestálni a frusztrációd, küzdj meg vele magad, sok szerencsét hozzá, megbosszulunk!
(kezdtelek megkedvelni K. mellett, hát nem elbasztad)
Lacoste került a helyedre másodiknak. :)
Hogy konkrétan mire gondolhattál, ennélfogva már nem is érdekel.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 01:51:54

@Bell & Sebastian: Nem kell, h erdekeljen, amit gondolok, csak az, h elfogadd a szabalyainkat.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 02:57:48

@Lodovik Trema:

Nem. Ez úgy múködik, ha nem tetszik, törlöd, mint eddig. Leszarom a szabályod, nem szavaztam meg.

Alkotmányellenes, náci, LMP -s, amit csak akarsz.

kolbenheyer 2009.12.17. 09:45:59

@Bell & Sebastian:
Akkor, ha időd engedi, érdemben is reagálj: mivel magyarázod, hogy minden mérvadó evolúcióbiológus tagadja, hogy a mai népek genetikailag meghatározható populációk lennének, és mint ilyenek között csoportszelekciós elvek érvényesülhetnének?
Másrészt ha a személyem érdekel, azt akkor is tartsd meg magadnak, és a blog nyilvánossága előtt ne bocsátkozz feltételezésekbe rólam. A személyeskedés sért.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 14:25:04

@Bell & Sebastian: Mi szavaztuk meg es a blog a mienk. Ha nem veszed oket figyelembe, akkor nem csak torles lesz a vege.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 14:37:35

Minden, a többszintű szelekcióval kapcsolatos laboratóriumi kísérlet arra utal, hogy a csoportok közötti szelekció jelentős evolúciós hajtóerő.

Örökzöld példa:
Területvédelem csoportosan
Csoporton belül előnye nincs, a legvalószínűbb a csoportok közötti szelekciós előny.

Mielőtt még ellepéldaként jönne az öngyilkos lemmingek erre nem hajlandó része, ugorjunk egy nagyot.

Az ember az egyetlen olyan állat, amely csoportjáért életét is hajlandó feláldozni, tekintet nélkül a szaporodási sikerben megnyilvánuló veszteségeire.

Vizsgáljuk meg a Waffen SS versus Vörös Hadsereg példát és vonjunk le ebből következtetést az arabok kontra Izrael meccs kimenetelére vonatkozóan.

Ezért üldözendő az elmélet és kiirtandó a fejekből még a gondolata is, és felszámolandó a nemzetállam, überveszélyes Irán, Oroszország, csap le mindig időben Amerika.

A természetes evolúció tudományosan megalapozott manipulálása az igazi cél, mégha ezt soha senki így meg nem fogalmazza, a tények igazolják.

(K! Az nagyon jó, hogy különbözőek vagyunk, ha személytelenségekre lennék kíváncsi, DWG rajzokban gyönyörködnék.)

Az Patásállatot legyőzte az Emberfia (na, hogy?) vagy kétezer éve, most ünnepeljük a születését.
A jászol mellől nézve minden kicsit másképp van.

Azt viszont belátom, az ellent csak feloldani lehet, karanténban megerősödik. Cigány, fehér egyformán. Ha a harmadik megoldástól eltekintünk. Vagy a valláserkölcstől. Ez négy.

Találat ide.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 14:39:50

@Lodovik Trema:

Bíztatnálak rá, igazi bátorságpróba! :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 14:49:36

"Minden, a többszintű szelekcióval kapcsolatos laboratóriumi kísérlet arra utal, hogy a csoportok közötti szelekció jelentős evolúciós hajtóerő."

Nincs olyan csoportos szelekcionak tuno folyamat, amit az evolucio ne magyarazna meg az onzo genekkel. (Richard Dawkins - Selfish Gene, 1974)

"Területvédelem csoportosan. Csoporton belül előnye nincs, a legvalószínűbb a csoportok közötti szelekciós előny."

Van, csak nem az egyedre, hanem bizonyos egyedre nezve. (Nagy felreertes az evolucio kapcsan, h annak alanyai fajok vagy egyedek lennenek. Ez teves es mar regota tudomanyosan cafolt teny. Az evolucio a genek harca egymassal. Mi csak ennek a mellektermekei vagyunk. Olvass el barmilyen evoluciorol szolo konyvet, amit zoologus vagy genetikus irt az 50es evek ota. (En Dawkinst ajanlom szivbol, de fel perc alatt talalni mast is.)

Nem erted az evoluciot. (En asztrofizikaval kapcsolatod vitakba nem szoktam belefolyni, mert en meg azt nem ertem - tul persze a conventional wisdomokon.)

"Az ember az egyetlen olyan állat, amely csoportjáért életét is hajlandó feláldozni, tekintet nélkül a szaporodási sikerben megnyilvánuló veszteségeire."

Az ember az egy kulonleges allatfaj, mert a viselkedesunk szabalyozasat (az tobbi allateval ellentetben) mar nem a genek, hanem kulturalisan orklodo replikatorok szabalyozzak. (Google: Memetics)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 14:50:44

Egy javitas:

"Van, csak nem az egyedre, hanem bizonyos egyedre nezve."

HELYETT

"Van, csak nem az egyedre, hanem bizonyos GENEKRE nezve."

Bell & Sebastian 2009.12.17. 15:30:51

@Lodovik Trema:

Többszintű evolúcióról beszélek & pfúúj, kakás, Dawkinst nem veszem a számba & közvetve visszahat a génekre, azaz a cáfolat hiányos.

Az emberi evolúciút csak Dawkins érti, én nem.
Akkor ismét vitaképtelennek bizonyultam, hát így jártam.

xDDDDDD,
ne haragudj ez nagyon jól esett, íme egy igazi Sárdobáló csevely! Vissza is mászom a fára a kerecsensólyom-fészekbe!
Ez tényleg óriási!
xDDDDD

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 16:36:07

"Az emberi evolúciút csak Dawkins érti, én nem."

Nem csak Dawkins erti, mint ahogy az asztrofizikat sem csak Stephen Hawking.

Az viszont tudomanyosan bizonyitott teny, hogy az evolucio a genekrol szol, nem egyedekrol es csoportokrol. (Mint ahogy az is tudomanyosan bizonyitott, hogy a Fold nem lapos)

Te ennek az ellenkezojet allitottad, mivel nem erted az evoluciot. (Ami onmagaban meg nem is baj - nem vagy ezzel egyedul, sot)

Bell & Sebastian 2009.12.17. 17:11:39

én nem értem (az evolúciót) > te nem értesz engem > én nem értelek téged > te nem értesz engem

Hawking mágust, a nagy epigont is sikerült belekeverni. Darwin Dawkinssá változik, lapos a föld, 1,3 milliárd szorgos kis kínai meg érzékcsalódás.

Verzauberte heilige Howth & Bray!

Mire megy ki a játék? Na, árulkáld el, légyszííí?

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.17. 17:25:47

Ha elfogyotak az ervek, akkor mar csak igy megy? Rendben.

Bell & Sebastian 2009.12.17. 17:50:33

"Azt hiszem az Úr azért alkotta meg az embert, mert csalódott a majomban." (Mark Twain)

kolbenheyer 2009.12.18. 13:37:28

@Bell & Sebastian:
Bizonyára feltűnt, hogy nem válaszoltál a kérdésemre.
Én nem vitatkozom veled a csoportszelekció elvi lehetőségéről (Wilson kontra Dawkins). DE: előbb bizonyítani kéne, hogy a mai népek genetikai csoportok, amik között működik a szelekció. Azaz, ha így lenne, akkor kimutathatónak kellene lenni azoknak a géneknek, amik a csoportokat megkülönböztetik. Ilyenek pedig nincsenek.
Ergo: nincs csoportszelekció a népek között, mert nincsenek genetikai népek.

Engem sem a kódolás, sem a dekódolás nem mozgat. Ha érdemben szólsz hozzá, vitázom veled, ha sértegetsz, töröllek. Ennyi.

Bell & Sebastian 2009.12.18. 17:31:57

@kolbenheyer:

Ja. Már ha gént keresünk. (Mivel inkább agyi funkciókról van szó, viselkedésről, és csak másodsorban orrméretről, például.) De ha szekvenciát, látszólag ugyan egyszerüsödik a dolog, a valóságban exponenciálisan bonyolódik, pillanatnyilag a számítógép-kapacitás elégtelensége szab gátat a dolognak. (Mivel további szekvenciákra hat és nehezebb megjósolni a kimenetet.) A bizonyítás mindig sejtésen alapul az egzakt tudományokban is. A fontos felfedezéseket meg egy ideig jobban őrzik Fort Knoxnál is.

Az orvos foglalkozású barátaim szerint több az érv mellette mint ellene. Itt abba is hagynám, függetlenül a véleményedtől. Szélmalomharc.

Mondom ezt higgadtan.

Bell & Sebastian 2009.12.18. 18:03:13

Külön írom, fenyegetettség okán.

Nem gondolkoztam még el rajta, hogy mi mozgat6.
A "Hyde" parkban is úgy fogtak le, pedig egyszerűbb lett volna odébbállni, mint megdobálni a sárházyt.