A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas LI.: Diabolus ex machina

2010.06.12. 07:00 kolbenheyer

Nagyon izgalmas kérdés, hogy miért tér el az európai történelem a világ többi részétől. Korábban már ismertettem Jared Diamond nagyszabású magyarázatát, most egy klasszikusabb, de épp oly érdekfeszítő elméletet mutatnék be. David Herlihy The Black Death and the Transformation of the West (A fekete halál és a Nyugat átalakulása,  Harvard University Press, Cambridge, 1997; magyar fordításról nem tudok, de német létezik: Der Schwarze Tod und die Verwandlung Europas,  Wagenbach, Berlin, 1998) című könyve az 1348-49-es nagy pestisben látja azt a fordulópontot, ami Európát másik pályára terelte. A könyv három tézist állít fel és jár körül, ismertetésemben én is ezekre koncentrálok. Az első tézis, hogy a nagy pestis egy teljességgel véletlenszerű, külső hatás volt, ami kimozdította Európát az addigi malthusiánus patthelyzetből. A második, hogy a pestis pusztítása lehetővé tette egy, a korábbitól eltérő demográfiai és gazdasági modell uralkodóvá válását. A harmadik pedig, hogy a változás a kultúra és az ideológia terén is hatott. A könyv történeti bevezetője kitér arra is, hogy a nagy pestist tulajdonképpen csak a hagyomány miatt hívjuk pestisnek, orvosilag nem lehet egyértelműen azonosítani a ma is ismert bubópestissel. Ugyan a kortársak is beszámoltak az ágyéktáji és hónalji duzzanatokról, de számukra a pestis legbiztosabb jele egyfajta bőrkiütés volt, ami nem jellemző a bubópestisre. Ráadásul a bubópestis elsősorban a rágcsálók betegsége, a patkányokról csak akkor terjed át az emberekre, ha azok már olyan tömegben pusztultak el, hogy nincs elég gazdatest. A középkorból azonban senki sem adott hírt tömeges patkánypusztulásról, ami pedig elég feltűnő és baljós jelenség lett volna. Sajnos a kortársak leírásai nagyban történetírói toposzokat követtek, így egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy összevessék őket modern orvosi vizsgálatokkal. Talán örökké homályban marad, mi is volt az a járvány, ami Európa lakosságának többségét pár év alatt megölte.

Herlihy első tézise szerint a váratlanul betörő pestis egy demográfiai patthelyzetet oldott fel, nem pedig klasszikus malthusiánus katasztrófa volt. Malthusiánus katasztrófán olyan eseményeket értünk (éhínség, járvány, háború), amik egy népességrobbanást az erőforrások kimerülése után összeomlássá változtatnak. Úgy tűnik azonban, hogy Európa nem hirtelen népesedett túl, hanem népességszáma már egy ideje magas szinten stabilizálódott. Másrészt ezt a nagy népességet már egy ideje vissza-visszatérő éhínségek sem tizedelték meg észrevehetően. Sőt, annak sincs nyoma, hogy az éhezés miatt legyengült immunrendszerű embereket ölte volna meg a pestis, ellenkezőleg: a vashiány némileg immunizált is. Összegezve: nem egy hirtelen népességrobbanás összeomlása következett be, hanem egy stabil, nagy népesség omlott össze egy váratlan külső hatás következtében. A megelőző állapotot azért nevezi Herlihy patthelyzetnek, mert a nagy népesség felélte az összes elérhető erőforrást, de egyben olcsó munkaerőként szolgált. A fejlődés lassú volt, mert minden munka elvégezhető volt az olcsó emberi munkaerővel, és az esetleges eredményt rögtön felélte a népességnövekedés. A patthelyzet katasztrofális feloldása azonban új lehetőségeket teremtett.

A pestis ugyanis új demográfiai és gazdasági modell elterjedését tette lehetővé. A kisebb népességnek kevesebb gabonásra volt szüksége, így a szántók egy részét legelővé és erdővé alakíthatták vissza. Ez bőségesebb és tartalmasabb táplálkozást tett lehetővé. A vizimalmokat át lehetett állítani gabonaőrlésről fűrészelésre, ványolásra és más ipari tevékenységre. A tőke (pl. a föld) viszonylag olcsóvá, a munkaerő viszont drágává vált, ez felgyorsította a technikai fejlődést. Ennek példája a könyvnyomtatás elterjedése: a hatalmas befektetés eddig nem érte meg, hiszen rendelkezésre állt a kézi másoláshoz az olcsó munkaerő. A tömeges halálozás felgyorsította a társadalmi mobilitást is: soha nem vettek fel a céhek annyi új tagot, mint ekkor. A gazdasági változás, a jólét növekedése aztán új családmodellt is eredményezett. Eddig is jellemző volt, hogy a vagyonosabbak csak később alapítottak családot, amikor már rendelkezésre állt az adott társadalmi környezetben elvárt vagyon. Így aztán kevesebb gyerekük született. A szegényeknél ilyen megfontolásoknak nem volt értelme, így gyorsabban szaporodtak. Mivel a népesség megritkulása többeknek tette lehetővé a vagyongyűjtést, megfordultak az arányok. Ezzel a népesség növekedése lelassult, és az így nem élte fel azonnal a technikai fejlődésből keletkezett felesleget. Ez növelte a befektetések arányát, és tovább gyorsította a fejlődést.

A pestis nagy hatással volt a kultúrára és a vallásos ideológiára is. A legnyilvánvalóbb az orvostudomány fejlődése volt: a pestis nyilvánvalóan fertőző mivolta új magyarázatot kívánt. Galénosz elmélete, miszerint a betegség a négy testnedv egyensúlyának megbomlása, már nem volt kielégítő. Az utazástól való félelem miatt új egyetemek alakultak (pl. Közép-Európában is). A rengeteg halott miatt a tudományos pálya is megnyílt sokak előtt. Mindez a képzés átalakulásához vezetett, teret nyertek a nemzeti nyelvek a latin rovására. A középkori latinitás visszaszorulása ugyanakkor a klasszikus nyelvi alakokhoz való visszatérést is eredményezett. A pestist a vallásosság elmélyülése is követte. A középkor vidéki tömegei gyakran csak felületesen voltak keresztények, a válságos helyzet azonban népi vallásos mozgalmak sorát indította el. Érdekes pl. a keresztnevek változása: feltűnő a biblikus nevek és a szentek neveinek elterjedése, összességében pedig csökkent a használatban lévő nevek száma. Herlihy téziseit megjelenésük óta sokan vitatták. Ami viszont vitathatatlan, az a gondolatébresztő, provokatív hatásuk. Ez a történetírás értelme.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

9 komment

Címkék: történelem pestis kolbenheyer olvas david herlihy

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr782015323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParadiseLost 2010.06.12. 10:24:09

Sem a könyv, sem kolbenheyer hibája, de jegyezzük meg: ez tipikusan az a kérdés, amiben nagyban segítené a tisztánlátást egy rendes modell. A rendes jelentsen kezelhetőt, ami kognitív korlátaink miatt sajnos matematizáltat kell jelentsen. Ergo ez egy olyan téma, ami jó lenne, ha megmozgatná (megmozgatta [volna]?) az ún. modern növekedéselméletettel foglalkozó közgazdászok fantáziáját. (Ill. hát nem a címke a lényeg, lehet az bárki, csak legyen modell.)

Miért?

Mert nem egyértelmű, mit is kell feltételeznünk a tőkefelhalmozásról, a befektetésről (tőkébe, gyerekek mennyiségébe és minőségébe), a tudományos haladásról (tudatos fejlesztésekről), hogy ez a történet megállja a helyét. Hogy olyan stabil egyensúly legyen a "patthelyzet", amit kizökkentve egy teljesen másik egyensúly felé kezdünk mozogni, sőt, lehet, hogy egy robbanásszerű pályára állunk, és nem is egy magasabb stagnáló szint felé haladunk.

Lehet ez így túl általános, de a történet maga sem volt konkrétabb.

Mit is jelent, hogy valamit most már megéri kifejleszteni? Hogyhogy nem volt olyan technológia, amivel még az olcsó munkából is megérte volna spórolni? Csak drága nagy ugrások vannak?

Hogy lehetett ilyen könnyen a másik fajta gyermekvállalás felé elmozdulni? Azelőtt nem lehetett?

És legfőképp, micsoda dolog már, hogy "minden munka elvégezhető volt az olcsó emberi munkaerővel"? Ez melyik korra nem volt igaz? Ha nem kell keresőmotorokat meg történelemkönyveket írni, akkor "pont" elég volt az újkőkor népessége is. Pont elég volt pont arra, mit csináltak.

A munka végessége híres balfogás, csacsiság.
[vö. http://en.wikipedia.org/wiki/Lump_of_labor]

Mindennek ellenére a sztori érdekes, tényleg megérne egy tisztább modellt. Nem tűnik sokkal gazdagabbnak a verbális leírás mint egy növekedési modell lehetne (és ahhoz sem kell más, mint gimnáziumi matek) -- viszont kicsit sokat engedünk meg a "hagyományos" bölcsészeknek. Herlihy megúszta.

[Érdeklődőknek az alapkönyv: press.princeton.edu/titles/8764.html
A vázlata ingyenes PDF-ként terjedt az interneten, magyar körökbe is elért. Van, ahol tanítják.]

ParadiseLost 2010.06.12. 11:28:37

@Prinz Dániel: Tyű. Erre most rákerestél, vagy fejből tudtad? Utóbbi esetben különös főhajtás. Minket nem nyaggattak ezzel, magamtól meg nem voltam elég szorgalmas. De azért a könyvbe belenéztem volna, ha nálam lenne.

Mellesleg így már ismerősebb ez a Galor-Weill dolog. Bár nem a pestisre húzzák rá. És nem is nagyon magyarázza meg Európa különállását, vagy igen?

Ja, hogy mindkét fickó a Brownon van?! Értem. :-)

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.06.12. 11:42:44

Csak azt tudtam, hogy mindketten ilyen dolgokkal foglalkoznak. Ebben a növekedős cuccban jó a Brown, ha jól veszem ki (bár annyira nem értek hozzá), a Howitt is ezzel foglalkozik, az Aghionnal szokott mindenféléket írni, meg tanította is nekünk az endogenous modeljét (Aghion, Philippe, and Peter Howitt. “A Model of Growth Through Creative Destruction.”
Econometrica 60 (March 1992): 323-51.) előző félévben.

ParadiseLost 2010.06.12. 11:47:52

@Prinz Dániel: Hát ezekből én csak korábban hallottam valamit, odakint nem. Akkor Te nem sima intrót kapsz, szép. A Howitt is jó, bizony, övék a másik friss alapkönyv (bár Acemoglu még alapabb, hiába imádnivaló és friss Neumann-díjas Aghion): mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?ttype=2&tid=11787

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.06.12. 12:05:29

@ParadiseLost: Nem tudom, miért itthon mit tanítanak? Első félévben Howitt tanított nekünk a Mankiw könyvből makrót, másodikban meg egy Baum-Snow nevű fiatalabb arc mikrót ebből www.amazon.com/Microeconomic-Theory-Principles-Extensions-Applications/dp/0324421621

Drágák a könyvek :-(

ParadiseLost 2010.06.12. 12:30:32

@Prinz Dániel: Odakint a Mankiw könyv a Principles, nem a Macroeconomics. Legalábbis az intró kurzuson. Abba biztos nem fér bele egy Aghion-Howitt. Magyarországon komolyabb, középhaladó könyvekkel indítanak, amire még akár büszkék is lehetnénk, ha a hallgató tényleg elolvassa --- de még amellé sem hiszem, hogy leadná bárki az AH modellt.

kolbenheyer 2010.06.12. 13:29:26

@Prinz Dániel:
Dani, én nem tudom letölteni. Én bénázok, vagy tényleg nem lehet? Mert érdekelne, hogy mit fűznek hozzá a közgazdászok.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.06.12. 14:42:16

@kolbenheyer: Igen, a három közül csak az utolsó tölthető le szabadon. Én is csak az absztraktokat olvastam, az egész csak úgy eszembe jutott, mert emlékeztem, hogy valahol láttam, hogy ilyenekkel foglalkoznak az egyetemünkön. Egyébként is érdekes, hogy ahhoz képest, hogy miket gondolnak az emberek arról, hogy mivel foglalkoznak a közgazdászok, milyen szerteágazó területeket kutatnak közgazdasági módszerekkel.