A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas LV.: Túl kevés fóka, túl sok eszkimó

2010.08.07. 07:00 kolbenheyer

Jared Diamond az egyik kedvenc tudományos szerzőm, több könyvét ismertettem is már (itt, itt és itt). Eddigi utolsó műve az Összeomlás. Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez (Typotex, Budapest, 2007; az angol eredeti: Collapse. How societies choose to fail or succeed, Viking, New York, 2005). Az angol alcím pontosabban adja vissza a könyv mondandóját: az emberi társadalmak nincsenek eleve túlélésre rendelve, maguk az emberek döntik el viselkedésükkel, hogy fenntartják vagy szétrombolják azokat. Ha végignézünk a földgolyón, számtalan helyen bukkanunk „titokzatos” romokra: a Húsvét-sziget kőszobrai, a maja Tikal vagy a khmer Angkor városa, Új-Mexikó elhagyott pueblói vagy a grönlandi Hvalsey normann temploma mind arról tanúskodnak, hogy valaha volt fejlett civilizációk tűntek el a Föld színéről, vagy hagytak maguk után alacsony szinten vegetáló lakosságtöredékeket. Diamond biológus, ezért a megközelítése ismét természettudományos: az emberi civilizáció mindig környezetpusztítással jár. Az összeomláshoz azonban számos tényező összjátéka vezet: ha az adott társadalom sérülékeny környezetben települt le, amit nem észlel időben; ha a klíma kedvezőtlenül változik; ha valami elvágja az összeköttetést a barátságos szomszédokkal és/vagy agresszorok jelennek meg; és ha az adott társadalom értékei és döntési mechanizmusai nem teszik lehetővé a felismert veszély elhárítását. A könyv a múltbéli kudarcok (polinéz és indián kultúrák) és sikerek (Új-Guinea, Japán) után a jelenkor ökológiai és politikai katasztrófáit (Haiti, Ruanda) és aggasztó folyamatait (Kínában, Ausztráliában és az USA-ban) veszi sorra. De nem feledkezik meg a bíztató jelekről sem, akár multinacionális vállalatok, akár civil szervezetek körében tapasztalhatóak. A hatalmas gondolati ívet nem tudom részleteiben bemutatni, ezért ízelítőül csak a viking kirajzás és a grönlandi összeomlás történetére fókuszálok.

A társadalomtudományok örök átka, hogy nincs lehetőség ismételt kísérletek elvégzésére, így a következtetések mindig spekulatívak maradnak. Diamond megfigyelése, hogy bizonyos esetekben tekinthetünk párhuzamos folyamatokat egyfajta „természetes kísérleteknek”: ilyen Polinézia benépesítése, vagy a 9-10. századi normann expanzió. Nagyjából homogén népesség rajzott ki viszonylag rövid időszakon belül eltérő ökológiai helyzetű környezetekbe, az eredmény különbözősége tehát nagy valószínűséggel az ökológiai faktorral magyarázható. A 9-10. század során Norvégiából hat észak-atlanti szigetet népesítettek be: Orkney-t, Shetlandot, Färöert, Izlandot, Grönlandot és Új-Fundlandot (Vinlandot). Az eredmény nagyon különböző: Orkney gazdag hatalmi központtá, Shetland jómódú teleppé, Färöer szegény közösséggé vált, míg Izland többször jutott a kipusztulás szélére, és ma a leginkább tönkretett környezetű európai állam, Vinlandot egy évtizeden belül fel kellett adni, Grönland lakói pedig kb. ötszáz évvel a letelepedés után éhen haltak. A különbség magyarázata Diamond szerint a talajminőségben, az erdősültség mértékében, a csapadékban, a klímában, mindezekből következően a növényzet ellenálló és reprodukciós képességében van. Ettől függ ugyanis, hogy mit és mennyit tudnak termelni, mi exportálható és milyen importra szorulnak rá ők maguk. További tényező a partnerektől (Európától) való távolság, illetve az ellenséges őslakosság vagy épp annak hiánya.

 

Grönland benépesítése kedvező körülmények között történt. A 9. században a maihoz hasonlóan enyhe volt a klíma, így a hajóút bár hosszú, de kiszámítható volt. A Golf-áramlás hiányában azonban a növényzet lassabban nő és a növekedési ciklus is rövid. A nyugati part fjordjaiban azonban vannak legeltetésre alkalmas területek. További előny volt, hogy őslakosság hiányában (ekkor még nem éltek itt eszkimók) a természet érintetlen volt. A szükséges importot (vas és fa, illetve a kulturális identitás fenntartásához szükséges luxuscikkek) pedig különös exportcikkel lehetett kiegyenlíteni, az ún. északi elefántcsonttal: rozmáragyarral (Európában ekkor hiánycikk volt az igazi). A grönlandi viking telep azonban fénykorában is a lehetséges határán egyensúlyozott. Egy-egy keményebb tél annyira megtizedelte az állatállományt, hogy a szegényebb parasztok csak a gazdagabbak kölcsöneivel tudtak talpon maradni (állatkölyköket kaptak új állomány felneveléséhez). Az állattenyésztésből nem lehetett eltartani a lakosságot, rászorultak a rendszeres fókavadászatra, ez adta a hús 70%-át! Vashoz és fához pedig csak Európából, vagy a Baffin-szigetről (Markland) juthattak.


A több ezer évig érintetlen környezetet a normannok pár száz éve alatt elhasználták: kivágták az összes fát, túllegeltették a réteket, építkezéshez felszedték a gyepet, így aztán megindult a talajerózió. Az élelemmennyiség csökkenni kezdett. És akkor beköszöntött a kis jégkorszak. Az egyre nehezedő élelemtermelés mellett újabb probléma volt a hajózási útvonalak eljegesedése, ezzel az import megszűnése, és a fémtárgyak eltűnése. A hidegebb időben megritkultak az addig vadászott fókák. És akkor megjelentek az inuitok (eszkimók) is. Mivel az első találkozásokkor a normannok következetesen legyilkolták őket, a viszony elmérgesedett. Pedig lett volna mit tanulni tőlük. Fa hiányában télen jégből építettek iglut (jégkunyhót), csontból és bőrből kajakot és umiakot (egy nagyobbfajta hajót), bálnazsírral világítottak. Képesek voltak a jég alatt is fókára vadászni, umiakjaikkal pedig bálnákra is. A jégen kutyaszánnal közlekedtek. És ők tanultak is a normannoktól: kést, fűrészt, hordódongát és csavarmenetet készítettek. Végül aztán végignézték, hogyan halnak éhen a normannok, sőt esetleg be is segítettek ebbe. Miért haltak ki a grönlandi normannok? Túlzott mértékben pusztították az európaihoz képest érzékeny környezetet; nem vették észre, hogy évszázadok alatt lehűlt az éghajlat; elvesztették a kapcsolatot Európával; ellenségeikké tették az eszkimókat; de leginkább azért, mert a középkori Európában sikeres társadalmi értékeik megakadályozták, hogy változzanak, tanuljanak, alkalmazkodjanak. Legyünk bölcsebbek. 

Kolbenheyer kommentpolitikája

1 komment

Címkék: történelem társadalom környezetvédelem kolbenheyer olvas jared diamond

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr282078541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParadiseLost 2010.08.07. 08:32:39

Ha nem is kizárólagos monográfia, azért van újabb könyve, nagyon is releváns: www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674035577

Amúgy pedig ne mentsük fel magunk ennyire könnyen, sok társadalomtudós tud olyasmit csinálni, ami felér ismételt kísérletekkel. Természetesen nem mindenben lehet/könnyű. De azért ne is tegyünk úgy, mintha minden ilyesmi szabad préda lenne a nagy bemondóembereknek. Ld:
www.youtube.com/watch?v=0zvrGiPkVcs
www.nber.org/papers/w15794