A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 149.: Mongol 5. A felkelő nap

2015.11.28. 07:00 kolbenheyer

Előre szólok, hogy hosszú lesz. Tizennyolc részes poszt-sorozat. Történelmi regény lenne, ha tudnék olyat írni. És bár továbbra is vigyázat, mert fikció, történelmet nem csak nyomokban tartalmaz.
Az előző részeket itt olvashatod: 1., 2., 3., 4.

5.jpg– Miféle célt? Van nekem célom! – a félvér horkant fel hamarabb, de Ajannak is a nyelvén volt a kérdés. És persze a válasz. A mongol tajcsi nyugodtan ült tovább, nem nézett fel rájuk. Ajan tudta, arra vár, hogy Lucas folytassa. És folytatta is, a barbárok nem tudnak hallgatni: – Pénzt gyűjtök. Aztán visszamegyek Amerikába, és talán veszek egy farmot. – maga sem értette, miért mondta ezt el. Akkor sem szokott beszélni a terveiről, ha közvetlenül kérdezik. Gyorsan elfordult és kiköpött. Ajant megszállta az a nyugalom, ami a csata kezdetekor szokta: nem tudta, mindez hogy végződik, csak azt, hogy most csak a jelen létezik. Lassan leült a mongollal szemben. Engke Ajanra nézett, de továbbra is Lucashoz beszélt: – Egy farmot, Nyikolaj Szergejevics? – Ne szólíts így! – fordult vissza a félvér – Miért szólítasz így? Zsarolni akarsz? Kit érdekel, milyen néven születtem? – Igen, Nyikolaj Szergejevics, ez itt a kérdés. Kit érdekel? – aztán mintha elvesztette volna a Lucas iránti érdeklődését, váratlanul a mandzsut szólította meg: – És neked, Eje baki? Neked is van célod? – Ajan nem válaszolt, csak nézte a mongolt. Hallgatni ő is tud. – A szüleid meghaltak, Eje baki. Nincsen családod. – ez nem kérdés volt. És a hangsúlyban sem volt semmi sértő, Ajan mégis önkéntelenül a kardjához kapott: udvarias ember nem hívja fel a figyelmet a beszélgetőtársa veszteségeire. –  A zászló a családom! – kiáltotta, hangosabban, mint szerette volna. A tajcsit kísérő két mongol harcos pár lépésnyire guggolt és halkan beszélgetett, most elhallgattak és a vezérükre néztek. Engke arca továbbra is mozdulatlan maradt, de enyhén meghajolt ültében, és tekintete nem eresztette Ajant. – A zászló a családom. – ismételte meg az halkabban, viszonozva a meghajlást és eleresztve kardja markolatát.

– Aki harminc évesen niru edzsen, és akinek az apja is niru edzsen volt, abból még dzsalan edzsen is lehet. – folytatta Engke. Ajan hallgatott. Látta, ahogy a mongol hallgatása Lucast beszédre kényszerítette, de érezte azt is, hogy az ő hallgatása most csak lehetőséget teremt a másiknak, hogy elérje célját. – Öt mandzsu nyíl van a Tigris ágban. Hánynak a niru edzsenje született a Tiszta Sárga Zászlóban? – Csak én. – a választ már nem tudta visszaszívni. A mongol széttárta a két tenyerét: – A főtiszteket általában áthelyezik. Nem maradsz a Tiszta Sárga Zászlóban te sem. Neked nincs családod. – Ajan már nem reagált, lesütött szemmel ült. Engkének igaza volt. – Erre megy ki a játék? A múltunkban turkálsz? Hiába teszed, nincs ott semmi! – Nick Lucasról Ajan már szinte meg is feledkezett, de a félvér most újra melléjük lépett, és új cigarettát sodort magának. Ajan látta, hogy remeg a keze, ahogy halkan, inkább magának megismétli, az utolsó szót: semmi. Engke azonban még nem végzett Ajannal. – Niru edzsen, te tudod, ki volt az apád apjának az apja? – Nergüj – vágta rá, hiszen minden baki tudta az apai felmenőit, ez biztosította a zászlóhoz tartozását. Aztán felkapta a szemét, mert Engke most először szólította a rangján. – Igen, Nergüj. Az ő öccse volt Dorcsi. A fiát Bazarnak hívták. Az ő fiát Badmának. Az ő fia vagyok én. – Engke öltözete kifejezte a rangját, de arca fiatal volt, fájdalmasan fiatal. Egyáltalán nem hasonlít rám, gondolta Ajan, de a mongol tekintete, az a szokatlanul tágra nyitott szempár, és ahogy egyenesen ránézett, azt mondta, hogy ez az igazság.

Ajant váratlanul érte a hátba veregetés, majdnem előre bukott ültében. Ezek a barbárok! – Unokatesók vagytok! – kiáltotta gúnyosan Nick Lucas – Hát erre megy ki a játék? Családot ajánlasz neki? A végén még nekem is? – és újra felröhögött. Engkén nem látszott sem sértődés, sem zavar. – Én ajánlhatok. De új családot neked kell választanod, Lucas hadnagy. És persze kiérdemelned. – Lucas dühre vagy gúnyra számított, és nem válaszra. Nem szólt hát, csak horkantott. – Azt mondtad, a segítségünket kéred, tajcsi. – mondta helyette Ajan. – Igen, a segítségeteket. Apám rám bízta a zálogotokat, de azt mondta, a császár két zsoldosa valószínűleg nem tartja a szavát. Én azonban láttam a mongol írást a rénszarvascsont gyűrű belsejében, és rájöttem, hogy a kis kereszt orosz ugyan, de rozmáragyarból faragták. A szavatokat nem tartjátok, de adhatok nektek valamit, amitek nincsen. – Célt. – mondta Ajan. – Igen, célt. – válaszolta Engke. – Célt? – kérdezte Nick, de már halkabban. – Segítsetek nekem. Segítsetek nekik! – és Engke a harcosaira mutatott, de értették, hogy nem csak arra a kettőre gondol. – Adjatok nekik jövőt! – Jövőt? A Mennyei Birodalomnak nincs jövője. – mondta keserűen Ajan. – Nincs. – válaszolta Engke – Ezért megyünk el. – El? Hova? – Engke keletre fordította az arcát. – Oda, ahol felkel a nap. – Ravasz ember vagy te, tajcsi. – Nick hangja újra élénkebb lett, de a gúny hiányzott belőle, és Ajan azt is észrevette, hogy a rangján szólítja a mongolt. – Egy mandzsu tiszt kell neked, és egy orosz tengerész. Amerikába akartok szökni.

Kislexikon

Folytatása következik december 5-én

Szólj hozzá!

Címkék: mongol kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr717870054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.