A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Árpádsáv, turul, kettős kereszt – nemzeti jelképek?

2009.04.20. 07:00 kolbenheyer

Mit jelképeznek a nemzeti jelképek? Ha nemzetiek, akkor nyilván a nemzet, azaz a politikai és/vagy kulturális közösség egészét, tehát a közös emléket a múltról és a közös tervet a jövőre nézve. Ha ez így van, lehet-e nemzeti jelkép valami, ami egyesek szerint ősi és igazi, mások szerint viszont kirekesztő? A teljes egyetértés persze ritka, illetve idővel változhat. A piros-fehér-zöld lobogó, vagy a Himnusz konszenzusosnak tekinthető, ezekről nincs érdemi vita. A 19. század második felében, a modern magyar nemzettudat kialakulás után, és a magyar polgári állam kiépülés (1848,1867) során váltak nemzeti jelképpé. Illeszkednek az euro-amerikai trendbe: ahogy a nemzetek és államaik megszülettek, úgy alakították ki jelképeiket. Legfőbb jellegzetességük, hogy nem változtak azóta sem, és ebből következőleg az egész nemzetet és országot jelképezik, nem csak egyes korszakát, csoportjait vagy ideológiáját. Azaz nem sajátította ki őket senki. A címer esete annyiban más, hogy az többször is megváltozott, így aztán a rendszerváltás után vitatott is volt, hogy a korona visszakerüljön-e rá. Visszakerült, és azóta visszailleszkedett a többi közé. De mi a helyzet a nemzeti radikálisok és/vagy szélsőjobboldal által előszeretettel használt árpádsávos zászlóval, a turullal és a kettős kereszttel?

A fenti definíció alapján semmiképpen sem nemzeti jelképek, hiszen használatuk nem eléggé elterjedt, és nem konszenzusos. Az árpádsávok és a kettős kereszt részei a címernek (sőt a nemzeti lobogó piros-fehérje is innen ered), a turul pedig több intézményi címerben megjelenik. De önállóan sosem jelképezték a nemzetet, és most sem teszik. Egyrészt azért nem, mert a nemzet jelentős része nem azonosul velük, másrészt mert a használóik éppenséggel megkülönböztető jelzésként használják. A kettő természetesen egyszerre oka és okozata egymásnak. Mindháromnak komoly történelmi múltja van, de jelenlegi használóik nem történelmi relikviaként, hanem politikai állásfoglalásként használják őket: az „igazi” magyarok jelképei. Ezért álságos azzal érvelni, hogy a történelem során milyen pozitív kontextusban kerültek elő, vagy hogy ma is milyen ábrázolások részei. Hozzá kell tenni azt is, hogy történetiségük is részben romantikus konstrukció: az árpádsávok csak a 13. században jelentek meg, nem a honfoglaló Árpád színei.

Az árpádsávok dinasztikus, a turul katonai a kettős kereszt pedig keresztény jelkép önmagában. Ilyen formában használatukban sem látok semmilyen problémát. Számomra természetes, hogy a Parlament történelmi zászlói között, vagy bármilyen középkori várban, esetleg egy katolikus templomban (Árpád-házi szentek, ugyebár) látható az árpádsávos zászló. Látható is régóta, nem is kifogásolja senki. De sosem egyedül látható, és mindig csak azt jelenti, amit eredetileg: az Árpád-házat, az első magyar állam dinasztiáját. Önálló használata ugyanolyan furcsa kellene, hogy legyen, mintha valaki Anjou-liliomokkal vagy Corvin-hollókkal járna tüntetni. A jelenlegi címerben nem azért van benne, mert az Árpád-ház uralkodik, hanem mert a nemzet közös múltjának részei. Még egyszer: részei.

Ugyanígy rendben van a turul katonai intézmények címerében, sőt nekem a szobrokkal sincs bajom. A XII. kerületi szobor ügye politikai csetepaté: a szocialista-liberális főváros és a konzervatív kerület harca. Elesett katonák emlékére állították, azóta is rendszeresen hoznak oda virágokat. Akik megemlékezésre használják, azoknak fontos hely, ezt tartsuk tiszteletbe. Főleg azok, akik politikai tüntetésre használják. Temetőben is szoktak tüntetni? (Tudjuk, szoktak, Tiszaeszláron).

A kettős keresztnek pedig helye van a templomokon és egyházi szertartásokon. Közterületen is felállítható, de visszataszító, ha egy politikai párt, a Jobbik teszi. Visszataszító, mert a köztéri hanukkiják ellensúlyozására állítják, amik lehetnek rondák, de egy egyház állítja őket és hívei használják is. Ezzel szemben a kettős kereszteket egy politikai párt állítja, melynek kereszténysége jobbára csak antiszemitizmus. És aztán kopottan árválkodnak, hiszen csak a dac helyezte ki őket, gúny tárgyai a pogány közegben. Jelképei az új farizeusságnak, a képmutató, szemforgató „kereszténységnek”.

Nemzeti jelképeket utólag nem lehet csak úgy létrehozni. És nem lehet őket „újraéleszteni” sem, hiszen sosem voltak azok. De használóik nem is ezt akarják. Pont azért használják, hogy megkülönböztethessék magukat azoktól, akik „csak” a tényleges nemzeti jelképeket használják. Nemzeti jelkép viszont csak az lehet, ami összeköt, ami elválaszt, az nem. Innentől kezdve ezeknek a jelképeknek a megítélése teljesen független a történelmi múltjuktól. Lehet sajnálkozni azon, hogy egykor más jelentéssel bíró szimbólumokat politikai célokra használnak, de tagadni kár lenne. Azt kell nézni, ki használja őket, és mit üzen velük. Jelenleg olyan csoportok, melyek általában elutasítják a jogegyenlőséget, a szabadságjogokat, a piacgazdaságot, a demokráciát. Jelképeik most ezt a világnézetet képviselik. Ráadásul nem példa nélkül. A két világháború között már hasonló okokból és céllal elővették ezeket a jelképeket, és vannak, akik emlékeznek még rá, hová vezetett mindez. Lehet, hogy mostani használóik nem azonosulnak az akkori turanizmussal, antiliberalizmussal, antiszemitizmussal, irredentizmussal, sőt fasizmussal. De akkor ne ismételjék meg az akkori hibákat.
 

265 komment · 1 trackback

Címkék: jobbik árpádsáv nemzeti jelképek

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr641073938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE:blog 2009.04.20. 09:29:12

ne nézz hülyének, puhapöcsű!ne nézz hülyének, testvér,az árpádsávos zászló igenis a nyilas zászló helyettesítője, ne akarj már azzal megetetni, hogy egy szélsőjobbos tüntetésen pont árpád vezér történelmi alakját idézitek megfelé; tudom - sőt, megértem -,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2009.04.20. 08:41:18

Az árpádsávhoz annyit, hogy nem lenne vele baj, még úgy sem, hogy egy politikai csoport megkülönböztető jegye, ha nem a nyilasokhoz kötődött volna valaha. Ugyasnúgy, ahogy egy nyugati szocdem párt gyűlésén helye van az Internacionálénak, Európa keleti felén pedig visszatetsző.
Ami a Turul-szobrot illeti, arról ugyan politikai vita alakult, de ne felejtsük el, hogy engedfély nélkül épült. Lehet, hogy az engedélyt a ballib városvezetésnek meg kellett volna adnia, de akkor is meg kell találni a törvényes fellebbezés módját ahelyett, hogy - szinte zsigerből - egyszerűen csak nem veszik figyelembe a törvényt.
Én nem szeretem a Turult, de ez ügyben alkuképes vagyok. Azzal kapcsolatban viszont, hogy a törvényt csak akkor kell betartani, ha egyetértek vele, nem.

marosy 2009.04.20. 09:18:42

Na, még egy paszátszelet fingó megmondóember.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.04.20. 09:27:22

TiszteletbeN kell tartani ezt a posztot, noha gyenguska ... hogy miért, az ralf kommentjéből is kitetszik.

iqfighter 2009.04.20. 09:34:53

Egy kérdés: ha egyszerre haználom az árdpádsávos zászlót, a turult és a kettőskeresztet, akkor az már nemzeti jelképnek számít?

Dinasztia + hadsereg + vallás ?= Nemzet

Egyébként az, hogy kinek mi a nemzeti jelkép, szerintem mindenkinek szíve joga. Magyarországon a hanukkija biztos, hogy nem az (mármint nem magyar nemzeti jelkép). Ezért nem is értem, hogy kerül a posztba.

Typo: "tiszteletbe" -> "tiszteletben"

érdeklődő 2009.04.20. 09:37:30

A poszttal sajnos nem értek egyet. Elég szűklátokörű, mert álatlánosít. Engem jó érzéssel tölt el a címerünk, büszke vagyok rá és nem vagyok jobbikos. A jobbikot a valaha létezett leggiccsesebb pártnak tartom az mszp után.
De azért a címereket meg a nemzeti jelképeket ne bántsuk. A szlovákok teszik ezt? Nem, pedig nekik ha lehet milliószor virtuálisabb az egész nemzet-létük, mint a magyaroké, hát még az erekjéik. A románok teszik ezt? Romániába még a disznóól is ki van zászlózva az undorító színű hippizászlójukkal. Székelyföldön az összes középületen a székelykapuk azzal vannak elcsúfítva. Szerbia teszi ezt? Szerbia címerében ugyanaz a jelkép van ( ami megjegyzendő, hogy tényleg sok évszázadra tekint vissza ), amit a nácizmus idején a szerb nácik használtak. Kb. ez olyan, mintha nekünk a nyilaskereszt lenne valahol a címerünkben.
Ausztria teszi ezt? Címere náci sasként is felfogható, noha horogkereszt nélkül...

Soha nem értettem ezt a balos puffogást a nemzeti erekjéinkről. Olyan visszatetsző. Annyira hányingertkeltő, mintha azt mondanánk Izraelnek, hogy ne használja a dávid csillagot a címerében, mert minden zsidóra azt rakták a második világháború alatt a nácik.

hu.wikipedia.org/wiki/Szerbia_c%C3%ADmere

images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.oakleafmilitaria.com/images/092ss9-1.jpg&imgrefurl=http://www.oakleafmilitaria.com/third_reich_cloth.htm&usg=__TBbEUliswJM_k26-FQTysgRomnI=&h=900&w=645&sz=100&hl=hu&start=6&um=1&tbnid=QhxZKnDzf-EVJM:&tbnh=146&tbnw=105&prev=/images%3Fq%3Dserbian%2Bss%26hl%3Dhu%26um%3D1

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 09:45:11

"Nemzeti jelkép viszont csak az lehet, ami összeköt, ami elválaszt, az nem."
Marhaság. Nem kívánok mindenkit elfogadni attól, hogy magyar állampolgár. Igenis vége annak a kommunista gettónak, amikor minden hazaáruló patkány a nagy olvasztótégely része volt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.04.20. 09:48:19

@érdeklődő: látom, valódi mélymagyar vagy, és tudod, honnan jöttem rá? "erekjéik"

érdeklődő 2009.04.20. 09:53:18

Nem tudom mi vagyok. Mindenesetre bocs, ereklye...

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.04.20. 10:01:51

Karszalagként ijesztő, nyakravalóként szánalmas. Zászlóként rendben, de csak piros-fehér-zöld MELLETT.

Személyesen a Szózatot jobban komálom a Himnusznál, de hát mit lehet tenni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.04.20. 10:02:50

Senkit nem érdekel kinek mi nem tetszik.
Ha nem tetszik, ne nézze.
oszt jónapot.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.04.20. 10:03:24

Ha árpádsávosok jegyében tartott gyűléseken nem zsidóznának rendszeresen úgy, hogy a Völkischer Beobachter is megnyalná a szája szélét, hanem mondjuk a nemzeti egységről beszélnének, akkor még fontolgatnám is, hogy talán csak egy középkori jelkép esetleges, bár különös, újraéledésével állunk szemben, nem t.i. a nyilas zászló ismételt kibontásával - függetlenül a sávok rosszhiszeműen listázott pontos számától. Elhinném, hogy Magyarországban gondolkoznak, Árpádokban, akiknél - ha már a nevükben legetnek -tisztességesebben senki sem bánt a korabeli Európában a helyi zsidósággal, elhinném, hogy a maradék magyar földön élő emberek közösségének javát akarják. De nem. Ezek gyilkolni akarnak, tévedés ne essék. Szünet nélkül megy az eszelős uszítás, a hazugság áradata, és minden amit a magyarságért tenni tudnak abban merül ki, hogy azt üvöltik: „büdös zsidó”. Mintha ez bárkinek is segítene, bármit, és nem csak a levegőt mérgezné. Meg persze, mert haladni kell a korral azt is üvöltik „büdös cigány”. Magyarok? Ezek, az így kiabálók? Nem, ezek senkiháziak, haza és népellenesek, az uralkodó Gyurcsányista rezsim legjobb támaszai. Ha a kormány fasisztái nem mutogathatnának ezekre a nyilasokra, esetleg még valakinek eszébe jutna, hogy demokráciáról beszéljen, és az ország javát akarja.

Aki pedig a lengetők közül esetleg tényleg rendes ember, csak bevette a hamis jelszavakat, legyen szíves vegyen mély lélegzetet és gondolja át. Vannak ilyenek is, tudom.

Szegény, két oldalról is megvezetett, kétségbeesett, becsapott emberek, akik maguk alatt vágják a fát. Mert amíg az lesz műsoron, amiről ezek a dolgok szólnak, addig nem lesz egészséges, megújult, jókedvű, szabad Magyarország, soha.

na__most__akkor 2009.04.20. 10:08:17

@A Nép - Te vagy!:
"Aki pedig a lengetők közül esetleg tényleg rendes ember, csak bevette a hamis jelszavakat, legyen szíves vegyen mély lélegzetet és gondolja át. Vannak ilyenek is, tudom."
Kevés. Nagyon NAGYON kevés.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 10:10:07

@A Nép - Te vagy!:
Nagyon itt lenne már az ideje annak, hogy leszámoljatok azzal a beteg nézettel, hogy csak az elfogadható ember, aki szereti a zsidókat. Azokat, akik miatt az antirasszista csata hőse, a nagy USA nem vesz részt a rasszizmus elleni ENSZ gyűlésen, lévén szóba kerül a Gázai övezetben véghezvitt népirtás. Hiába, minden állat egyenlő,de...
Primus inter pares...

marosy 2009.04.20. 10:10:26

Ezeket olvassuk

index
[origo]
Hírszerző
Népszabadság
Világgazdaság
Reakció
Konzervatórium
Jobbklikk
Kettős Mérce

Le Figaro
Le Monde
The New York Times

Magyar Narancs
HVG
Heti Válasz
Élet és Irodalom
Economist
Spiegel
Financial Times

No comment. Mondd meg hogy mit olvasol és megmondom, hogy ki vagy.

Ha nem tetszik az árpádsáv, akkor nyugodtan lehet alijázni.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 10:12:52

Azon kívül egy tény még sosem hazudott. Amióta létezik irott történelem, mindig a hatalom birtokosának kritikája számított a legelfogadhatatlanabb dolognak. A királyokat, Hitlert, Sztalint, császárokat nem volt ildomos kritizálni, mert jobb esetben megbélyegzés, rosszabban börtön, esetleg halál járt érte. Mint tudjuk manapság elég leírni, hogy elítéled a Gázai eseményeket és, ha a magasságos kiválasztott szervezetek úgy döntenek már jön is érted a rendőr (lásd Svájc)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.20. 10:13:46

@marosy: gondolom a jobbklikk, a reakció, a konzervatórium, esetleg a heti válaszra gondolsz.
Egyébként kb a nemzeten, népszaván és a hírlapon kívül kb. minden elviselhető sajtótermék fel van sorolva.

baliquez 2009.04.20. 10:14:23

"Önálló használata ugyanolyan furcsa kellene, hogy legyen, mintha valaki Anjou-liliomokkal vagy Corvin-hollókkal járna tüntetni."

Furcsa mi? A narancssárga zászló példaul hollandéknál az orániai-házat jelképezi, használják úton-útfélen, mint történelmi jelképet (a trikolor zászló nélkül is), függetlenül attól hogy a futball-válogatottuk jelképe is. Sorolhatnám oldalakon keresztül.

A negyedik bekezdésed uccsó mondatában már kiderül merről fújod a fingot, ha valaki esetleg nem sejtette volna.

Fel lehet ébredni, az ún. liberalizmus megbukott világszerte, elég volt abból hogy kedvezményezettjei a nagy büdös semmiért tartják a markukat, mindezt a másságukra hivatkozva, miközben a nem deviáns eltartó réteget megszorításokkal kínozzák halálra miközben a nemzetközi gazdasdági bűnszervezet helytartói eladják az országot.

Lehet vinnyogni, lehet ajvékolni, lehet szidni a Jobbikot, de késő, mert meghatározó parlamenti párt lesz, bármennyire is zavarja ez a likudista fideszt a maoista mszp-t és a cionista hazaáruló szdsz-t. Pusztán azért lesznek politikai erőből politikai hatalom mert rendet ígérnek. Szégyellheti magát az összes többi, meg azok a semmirekellők akik a nemzet hullahegyén állva szivárványt dúdolnak álságosan, devianciát hirdetve rombolva évszázadok erkölcsét. Halál rájuk.

Anselmo 2009.04.20. 10:14:59

Pontosítani szeretném a cikkben leírtakat: az árpád-sávot nem csak az árpád-dinasztia használta, hanem pld. Rákóczi is. Senkinek semmi baja nem volt vele kb. 5 évvel ezelőttig, amikor bizonyos párt elkezdte kritizálni.

baliquez 2009.04.20. 10:15:44

(bocs a helyesírási hibákért meg a szóismétlésért, de hihetetlenül felkúrják az agyam az ilyen barom bérbloggerek)

Nazareus 2009.04.20. 10:18:12

Nem értem én ezt: én Jobbikos vagyok, be is léptem. Ennek ellenére sose zsidóztam, semmi bajom velük. Sose lengettem az árpádsávos zászlót, bár szintén semmi bajom vele.

Ami miatt viszont bizom a Jobbikban az az, hogy elegem van az MSZP gazdasági ámokfutásából és a FIDESZ szerencsétlenkedéséböl. Bizom benne, hogy ez az új politikai szereplö kinövi gyerekbetegségeit és megfelelö alternativája lesz a mostani nagyoknak.

DeMarco 2009.04.20. 10:22:10

A vörös csillag sem nemzeti jelképünk mégis 50 évig kellett viselni, kirakni mindenhová. Sajnos még mindig vannak akik ezt szeretnék. A poszt írója erről mélyen hallgat. Ahogy a hanukaizék sem éppen a nemzetet jelképezik. Ahogy az internacionálé is elrettent embereket. Szóval ha az egyik oldalnak szabad, akkor a másiknak is. Mindenki maga tudja, hogy mit gondol, miben hisz. A magam részéről, egyszerű a helyzet. Nem izgat az árpád-sáv, turul, kettőskereszt, nem érdekel kik viselték, katonák, papok, árpádok, nyilasok, ufók. De ha ez bosszantja a komcsikat és hányingert kelt a körükben, akkor ezeket fogom viselni, akkor hatalmas árpád-zászló lesz a kertben, óriási kettős kereszttel. Cserébe az internacionáléért, az elvtársasozásért, a hanuka-izékért. Mi túléltük az 50 év vörös-csillagozást, most ők jönnek. Igazán megérdemlik...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.20. 10:24:00

@baliquez: más blogon is olvastam, hogy kampány idején a széljobberek jönnek és kommentelnek, de azt nem vártam, hogy
1. még ránk is van erejük
2. maga a kuruc.infó küldi az embereket.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.20. 10:25:45

@DeMarco: egyrészt a hanukia egy vallási jelkép, nem tüntetés jellege van, hanem egy vallási közösség ünnepe. Rossz példa.

Az internacionáléról itt írtunk:
sardobalo.blog.hu/2009/04/05/ezek_hulyek

marosy 2009.04.20. 10:29:14

"Árpádsáv, turul, kettős kereszt – nemzeti jelképek?"
A kettős kereszt és az árpádsáv benne van a Magyar Köztársaság címerben.
Törvény van a címerről amiben le van írva, hogy miből áll. Tulajdonképpen -többek között- érvényben lévő törvényt kérdőjelezel meg. Tudjuk, hogy ti csak azokat a törvényeket tartjátok tiszteletben, amik nektek tetszenek.

A turul például az NBH címerében is benne van.

Ez a blog is része a magyargyűlölők eszköztárának. Folyamatosan gyalázzák a magyar jelképeket és magyar népet.

DeMarco 2009.04.20. 10:30:16

@calam: A kettős kereszt is vallási jelkép, pont annyira tüntető jellege van, mint a hanukának. Nem Izralelben vagyunk, itt keresztény az államvallás, hiába próbálják ezt egyesek nem tudomásul venni. A lakosság többségét zavarja a gyertyás hősők teri mutatvány... Nem rossz a példa, nagyon is jó, érzékelteti a problémát, te is tudod. Kár úgy tenned, mintha nem értenéd.

DeMarco 2009.04.20. 10:35:12

@calam: Érdekes, hogy szélsőjobb bloggereket vízionálsz akiket a kuruc küldött. Holott pont a kedvenc pártodra jellemző, hogy választás előtt, összehívja a baloldali sajtót és megmondóembereket, kiosztja a feladatokat, mit hogyan kell leírni, mondani. Nem is olyan régen volt egy ilyen megbeszélés, amikor már nagyon égett a talaj. De erről te biztosan jobban tudnál mesélni igaz?

marosy 2009.04.20. 10:37:21

Tulajdonképpen a magyargyűlölő blogíró az alaptörvényt, az Alkotmányt kérdőjelezi meg, melyben egyértelmű utalás van a kettős keresztre:
"A Magyar Köztársaság címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak arany koronás kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt. A pajzson a magyar Szentkorona nyugszik."

Mint alkotmányellenes, gyülőletszító blogbejegyzés, tulajdonképpen üldözendő. Bármi megengedett egy ilyen patkánnyal szemben, aki az Alkotmányt támadja.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.20. 10:38:16

Az apostoli kettős kereszt jelentése az, hogy István királyunk II. Szilveszter pápától jogot kapott püspökök kinevezésére. Ennyi és nem több. Aztán, hogy ezt ki és milyen jelképként használja, az már az ő dolga.

A karácsonykor a közterekre kiállított gigantikus keresztekkel meg csak annyi a bajom, a Chanukkia kiszorítósdi mellett, hogy Jézus SZÜLETÉSÉNEK ünnepét, a megváltó HALÁLÁNAK szimbólumával jelölni szerintem több mint fura. Akkor inkább egy jászol.

Kristl 2009.04.20. 10:39:04

Szerintem illik megfordítani is olykor a tételt meglátni mi derül ki abból.

Adott egy jelképcsoport. Turul = magyarság "totemállata", ebből fakadóan kifejezetten nemzeti jelkép... mint az amcsiknál a fehérfejű sasmadár, vagy a németeknél/lengyeleknél a maguké és még sorolhatnánk.
-> nemzeti jelkép jellegénél fogva.

Árpád sáv mint "dinasztikus". Emlékeim szerint az összes mo-i uralkodócsaládhoz köthető, hisz helyet kapott Mátyás, Zsigmond, I. Károly vagy az utánuk következők "jelképeiben", sőt a országhoz "csatolódó" (tartomány vagy vazallus) jelképeiben is "kegyként" mint például Raguza címerében... ergo a jelkép erősen "túlnőtt" a "dinasztikus" viszonyokon.
A nemzeti hagyományok újraéledése során pedig evidens a múltba nyúlás a nemzet eredetének kutatása és önazonossága miatt... (lásd viking hagyományok, kelta hagyományok és jelképek újraéledése) ez magyarországon pl az árpádsáv.
Ez nem kifejezetten a "nyilasokhoz köthető" mivel volt egy rövid korszak amikor a nyilasok sajat nemzetiességük mutatására ugyan "felhasználták" (erős módosítással) de amellett sok mindenki más is használta a jelképet... előtte is, utána is.

Kettős kereszt = tudtommal az apostoli kereszt (lehet tévedek), melynek jelentőségének illene utánanézni... Amúgy meg a "nyugathoz" "európához tartozást" is megjelenítette :)
Ciki.

Nahát ha ezeket összemossuk, akkor kapunk egy érdekes képet. Ki az akinek baja van egy nemzet ősi jelképeivel.

Nem tetszik neki az árpádsáv mert mindenki nyilas aki használja, és ő fél. (kirekesztő, gyűlölködő, elutasító, másikat meg nem értő és nem is akaró, magát "műveltnek" gondoló valójában felszínes történelmi ismereteit túlhangsúlyozó enyhén paranoid figura.)

Nem jó a turul. (a magyarság ősi jelképétől irtózó fura figura, aki legszívesebben elfelejtené mi minden történt a hadi jelkép alatt... pacifista, vagy stockholm szindrómás esetleg nemmagyar, vagy csak szimplán műveletlen.)

Kettős kereszt sem jó... (más vallású, vagy zavarja a magyarság történelmi beágyazottsága (ellenséges idegenszívű), fanatikus liberális aki azt hiszi ezen múlik a szekularizáció, vagy tanulatlan hülye...)

***
Szummázat:
Aki mások elfogadását hirdeti, a megbocsátás erényét és a múlt feldolgozását, az próbálja meg gyakorolni eme erényeket mielőtt kinyitja a száját.
Ja és művelődjön, mert már unalmas.
A mániákus globalizációpárti, nemzeti öntudatot csak hedonizmus szintjén pártoló (túrós rétes, fincsi borok etc.) személy meg aligha képezheti a nemzethez tartozás etalonját.

wss 2009.04.20. 10:39:42

Magyarországon születtem, itt élek, MAGYAR vagyok! Van magyar zászlóm, ünnepeken díszíti a házat. Sváb kisebbségi vagyok, van német zászlóm, a szobámban van. Jobbikos vagyok, nincs sávos zászlóm. Történelemtanár vagyok, kijavítalak! Az árpádsáv az országalapítás után keletkezett, az uralkodóházat jelképezte, európai szokás szerint. A kettős kereszt, eredete a rovásírásig nyúlik vissza, halmozott írásjel, mellyel mondatot alkottak, jelentése: EGY AZ ORSZÁG. A hét törzs összefogására utal.
Nyilas jelképnek tekinteni a sávokat = csőlátás! Hitlerék vörös karszalagot hordtak, ki ellenkezett utána a kommunizmusban, hogy a vörös zászló (nemzetközi munkásmozgalom színe) náci jelkép? Szocialista pártok rendszeresen használják ma is!

marosy 2009.04.20. 10:40:35

"Aztán, hogy ezt ki és milyen jelképként használja, az már az ő dolga." Nem az ő dolga, mert állami jelkép.
Amúgy pedig a kurva anyádat. Alijáznod kéne, ha nem tetszik a kereszt.

noamy 2009.04.20. 10:41:30

@calam:

Pont tegnap egy cikk kapcsán gondolkodtam ezen, hogy mit ugrál itt a sok széljobbos és osztja az észt. Én se megyek a kuruc.info-ra meg ilyen helyekre vitatkozni egy nagyon egyszerű dolog miatt: SZAROK RÁ. Írjanak, amit akarnak, addig jó, amíg nem látom. Ebből is látszik, hogy csak a balhé kell nekik, hogy legyen min csámcsogni, üvöltözni a Holokauszt meg egyéb dolgok ellen.

(bocs a vulgáris megjegyzésért, de így kívánta a helyzet)

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 10:43:48

@noamy:
Ennek elég egyszerű oka van. Ez egy nyilvános blog, ahol lehet vitatkozni, a kuruc hírportál, ahol nem. Nem kell engedélyezni a kommentelést, és akkor nem fog senki belepiszkítani a csodálatos értékrendedbe...

marosy 2009.04.20. 10:43:53

@noamy: Hogy jön ide a holo?

KaraSaraqan 2009.04.20. 10:47:00

@A Nép - Te vagy!: na, ismét egy balos propagandista. Nem volt elég a hazugságból, he?

Mutass már egyetlen erőszakos, vagy törvénytelen cselekedetet, amit mondjuk a Magyar Gárda elkövetett!

Gyilkosságra való készülődéssel gyanúsítani pártokat, mozgalmakat veszélyes, főként, az olyan helyzetekben, mint a mai Magyarországon, ahol eddig csak cigányok gyilkoltak nemcigányokat, ráadásul ezt már napi szinten teszik.

Elhiszem, hogy megélhetési rettegő vagy te is, de amíg fekete egyenruhás, több ezres, állig felfegyverkezett, civil paramilitáris "biztonsági cég" szabadon működhet az országban, adig nem álszent, hanem egyenesen hányingerkeltően undorító, ordas hazugság a MG-t és hasonló békés, jogkövető, törvénytisztelő szervezeteket ellenségnek beállítani.

A kopasz fej, bomber, bakancs, fekete egyenruha és lőfegyver együttesen csak akkor nem félelmet keltő, ha In-Kal van a bomber hátuljára nyomtatva?

marosy 2009.04.20. 10:49:37

@KaraSaraqan: "Mutass már egyetlen erőszakos, vagy törvénytelen cselekedetet, amit mondjuk a Magyar Gárda elkövetett!"
Eddig csak az MSZP emberei követtek el gyilkosságot Csepelen. Kezdeményezni kéne a párt feloszlatását!

88wx335dsf 2009.04.20. 10:50:16

@ern0:

A nyelvtan óráról azért te is lógtál, keveset tanult barátom.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.20. 10:52:16

@marosy: Én ezzel pont azt szerettem volna mondani, hogy minden jelképet, legyen az állami, egyházi, vagy történelmi, azt mindenki saját belátása szerint kell, hogy alkalmazza. Ha számára fontos, hogy kirakja, akkor tiszteletben kell tartani. Ha egy állami jelkép-rendszerből kiragadja az egyiket, met számára fontos, hát tegye. Én nem vagyok attól kevésbé katolikus, hogy nem hordok keresztet. Egyikjelkép sem zavar.

Az édesanyám pedig két éve halt meg rákban, hosszú szenvedés után/közben.

noamy 2009.04.20. 10:53:34

@Muad\\\'Dib:

Mivel nem vagyok oszlopos tagja a kurucnak, honnan tudjam, van-e fórum? Nekem nincs ennyi időm, hogy ezekkel foglalkozzak. Másrészt meg hozzátettem, hogy egyéb helyeken; nyilván van ilyesmi blogspot a másik oldalon is.

@marosy:
A Holokauszt úgy jön ide, hogy mostanság itt 2 cikk is megjelent róla (amihez megjegyzem, Te is hozzászóltál), és tele van antiszemita meg H-tagadó kommentekkel. De ez nem kötődik szorosan ehhez a témához valóban, csak megjegyeztem.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.04.20. 10:56:20

Hibáival együtt is jó a poszt.
A kétkedőknek egy mondat arról, amiről szerintem szól:
Az említett jelképek JELENLEGI HASZNÁLATUKBAN nem tekinthetők nemzeti jelképnek.

Mert akik tüntetőleg használják, azok azzal, akik nemzeti múltjukat vitatják, azok azzal akadályozzák ezt. Számomra nem kétséges, hogy pl. az Árpádsávot igenis félelemkeltésből lengetik, akik lengetik és igenis nyilas zászlóként került elő újra. S az sem kétséges, hogy ellenzői viszont hisztéria-keltésből ellenzik ennyire - mert nekik jól jön néhány náci barom - s lefasisztáznak mindenkit, aki bármily mérsékelt véleményével is kiáll ezen jelképek mellett. Mindkét fél elválaszt és ezért (és csak ezért) lehet azt gondolni ezekről a jelképekről, hogy elválasztóak.
Ahogy azt már korábbi kommentjeimben leírtam: itt lenne az ideje, hogy egy olyan közszereplő, akiről köztudott, hogy nem tartozik a félelemkeltők közé, visszarabolja őket azoktól! Egyszerre tudná kihúzni mindkét oldal méregfogát.
S ettől még ezek igenis nemzeti jelképek - meg merem kockáztatni valóban a legfontosabbak. Az Árpádsáv a mai napig a legerősebb állam alkotó jelképe. Ezt elrabolni mindkét fél részéről óriási bűn!
Szóval a poszt jó, de sajnos csak a hibáival együtt.
Egyszerre látja a problémát és nem látja mégsem nagyobb mélységeit.
Gondolkodj még, és írd le újra!

wss 2009.04.20. 10:58:29

Kiegészítés: rendszeresen járok templomba, a hit miatt, nem antíszemitizmus okán!
A blogíró pedig üljön le osztályzata 1!

ESSsseker 2009.04.20. 11:00:17

Meg kell vizsgálni, kinek kirekesztő, kinek nemzeti.
Nekünk nemzeti, a zsidrákoknak kirekesztő.
Tehát pozitív jelképek, lassan nem kellene törődni az állandó ájvékolással.

marosy 2009.04.20. 11:00:24

@csongorbela: "Az említett jelképek JELENLEGI HASZNÁLATUKBAN nem tekinthetők nemzeti jelképnek." Leszarom, hogy mit értesz jelenlegi használaton. A lényeg, hogy kettős kereszt és az árpádsáv benne van a hivatalos címerben.
Aki a Magyar Köztársaság címerét és Alkotmányát támadja, azzal szemben bármi megengedett.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:01:01

@DeMarco: nem tudom, hogy miért jó bárkinek, hogy egy másik embernek rosszabb? Miért zavarnak Téged a buzik a felvonuláson? Miért kéne, hogy Neked több jogod legyen, mint neki felvonulni? Te azt tartod normálisnak ahogy Te élsz. Ő meg azt, ahogy ő. Amíg nem Téged akar megfarkalni, addig semmi közöd hozzá.

Tovább: valóban ne legyenek vöröscsillagok sehol, hiszen ez tényleg sérti egyes emberek érzéseit. Csak tudod ezzel magyarázni azt, hogy Te akkora paraszt vagy, hogy nem foglalkozol mással, az primitívség. Azért hordani Árpás sávos karszallagot, mert a másik oldal internacionálét énekel az együgyűség. Kb. azt mondod: azért ugrom a kútba, mert ők is...

Kiváncsi vagyok, hogy melyik típusú nemzetárulónak sorolsz be: buzi, cigány, zsidó stb.

DeMarco 2009.04.20. 11:02:16

@noamy: Calamhoz hasonlóan rossz általánosításokat teszel. Csak azért mert nem értünk egyet bizonyos dolgokban, (sok dologban), közel sem azt jelenti, hogy akkor itt mindenki szélsőjobb fórumokon blogoló bértollnok lenne. Ha magamból indulok ki a kurucot én sem olvasom, nem vagyok jobbik párti, nem vagyok tagja az MG-nek, stb. De ettől még olyan távol vagyok a ballibtől, az elveiktől, a gondolatviláguktól, mint Makó Jeruzsálemtől. Helytelen feltételezésen alapul, amit sugallni próbáltok. Minden normális ember látja, tudja, hogy vége a liberális gazdaság politikának, vége a komcsi cirkusznak, ezek már csak az utórángások. Már nem maradt nekik semmi, csak a gyűlőlet. Érzik, hogy átlép felettük az idő és az ország. Tudják, hogy mást akar a nép, visszatérni a normális kerékvágásba, lerázni a bolhákat, kiszabadulni az idegen akaratok alól. Ez egy nagyon is önálló nép, nem viseli el, ha más akar diktálni. Lásd pl. Mol felvásárlása.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:02:26

@noamy:
"...tele van antiszemita meg H-tagadó kommentekkel..."
Továbbra sem értem miért ilyen fene nagy dolog az antiszemitizmus. Igenis őket sem kötelező szeretni. Ahogy a franciákat/kínaiakat/magyarokat/oroszokat/örményeket stb. sem. Semmivel nem különlegesebb a zsidó nép, kizárólag abban, hogy az ő kritizálásuk tiltva van, mert nem politikailag korrekt.

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:03:40

Baszki már megint ölitek egymást, miért?

Kérdés: az Árpád-sáv nem egyenlő a zsidózó, cigányozó szimpátiával ugye? Az Árpád-sávos lobogó tisztelete, megengedi, hogy lecsűrhézzem azt a kedves tömeget, amely az általam is szeretett zászló nyelét verekedésre használja?
Ha a franc tudja milyen származásom következtében, esetleges politikai differencián kapcsán, a zászló alatt elhangzó : " az a magyar aki itt van", kijelentéssel nem tudok azonosulni, akkor rá sem nézhetek az Árpád-sávokra?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.20. 11:04:38

@DeMarco: nincs államvallás, szerencsére. Egyébként meg az árpádsávról volt szó.
1. Milyen kedvenc pártomról beszélsz?
2. Igen, ott voltam. Személyen Gyurcsány Ferenc és Sztálin tartotta. Egy ilyen bejegyzésért például 100 ezer forintot kapunk. 1-1 szélsőjobb gyalázó kommentért, ami nagy vitát vált ki (a módszertant nem írom le, mert az titok) 5-5 ezer forintot. Ezért a blogért is havi fix díjat kapunk, de a szerződésünk szerint az is titok. Megfelel?

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:05:43

"Aki a Magyar Köztársaság címerét és Alkotmányát támadja, azzal szemben bármi megengedett."

@marosy: Nincs igazad. Amiről beszélsz, az a diktatúra. A demokrácia lényege a folyamatos kritika, ahol nincs szent tehén. Aki ezt nem érti, az nem érti azt, hogy mi az a demokrácia. Gondold végig mely rendszerek szokása azért büntetni, hogy kiritizálsz egy törvényt! A törvény betartása és a kritizálása két nagyon különböző dolog.

(Ezzel az erővel azért is ülhetnél, mert kritizálod az adók mértékét... imho)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.20. 11:11:38

@noamy: ebben szerintem nincs igazad. Mindenki jöjjön és kommenteljen, olvassa el, mit írunk, legfeljebb vitatkozunk, vagy leszarjuk. Eddig szinte nem volt moderálás, összes 2 kommentet kb. félév alatt, ezen nem is kívánunk változtatni.

Amúgy meg a gárdának volt balhéja, nézzétek meg:
sardobalo.blog.hu/2009/04/15/gyava_garda

Ratnet 2009.04.20. 11:15:34

...és az de ciki, hogy Árpád apánk zászlaja vörös volt, és szartak a kereszténységre magasról. Azt sem tudták mi az.:-)

A vörös csillag pedig nem keleti-kommunista jelkép, hanem munkásmozgalmi(és mellesleg nemzetközi). Épp azoknak szól(na) akik ma nem tudják bérből-fizuból eltartani a családjukat.

Nazareus 2009.04.20. 11:16:24

@Muad\\\'Dib: Az a különbség, hogy a zsidókat már megpróbálták kiirtani a "zsidókatnemszeretjük" tétel örve alatt. Az oroszokat/franciákat/stb. még nem próbálták kiirtani a "oroszokatenmszeretjük/franciákatnemszeretjük" stb. örve alatt. Emiatt érzékenyebb a világ az antiszemitizmusra, mert a dolog nem szimmetrikus.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.04.20. 11:16:29

Akkor bűnösök-e azok, akik új alkotmányt követeltek 2006. őszén? Megengedhető-e ellenük bármi? Helyes volt-e a rendőrterror?

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:17:09

@calam:
Az a gárdás bejegyzésed különösen gyomorforgató. A te helyedről könnyen beszélsz megfélemlített cigánysorról. Én Kőbányán csak megfélemlített fehér ember láttam, a pátkai rokonaim, ahol a csúnya rasszista polgárőrök vannak, pedig már nem is mernek a kertben hagyni semmit, mert jönnek a halálra rémült romák és önvédelemből elviszik.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:19:02

@Juanhu:
Ez annyira könnyen cáfolható, hogy az már fáj. Ugyanis a kurdokat már többször megpróbálták mégsem tabu a kritikájuk. Nagyon nem. A bombázásuk sem. Az örményeket szintén igyekeztek elpusztítani, mégsem hördül fel a világ, ha netán róluk rosszat találnak írni/mondani.

DeMarco 2009.04.20. 11:20:03

@Naszta: Ha már felhoztad, valóban zavar a buzifelvonulás. Nem azért, mert az zavar, hogy buzik. Kit érdekel? De az agyon is felháborít, hogy ezt egy felvonulás keretében teszik. Nem tetszik, hogy ezzel azt próbálják hangsúlyozni, hogy ez a normális. Nem tetszik, hogy a gyerekek, fiatalok azt hiszik, hogy ez a menő, nem tetszik, hogy a hagyományos, normális családi alapelvet: anyuka, apuka, gyerekek felrúgják és fennen hírdetik a devianciájukat. Csinálják felőlem a lakásukban, de nem engedném a felvonulást. Valójában ezzel pont az ellenkező hatást váltják ki, mint amit szeretnének. Kvázi kihívják maguk ellen a sorsot... és az undort. Én se vonulok fel, mert normális vagyok. És igen, nekem legyen több jogom, mert szeretem a feleségemet, mert gyereket merek vállalni, akiket tisztességel nevelek, akik majd eltartják a buzikat is. Árpás-sávot viselni szerinted együgyűség. De akkor téged miért zavar? Mert neked nem tetszik? Sért? Ugyanígy kirohansz a vörös csillag, internacionálé ellen is? A poszt írója is megjegyzi, hogy ezeket a jelképeket megkülönböztetésként használják. Ahogy én is.

Nazareus 2009.04.20. 11:24:12

@Muad\\\'Dib: Nem tudom, én még sehol nem hallottam kritikát örményekröl vagy kurdokról. Egyébként igen valószinünek is tartom, hogy _kevésbé_ szivesen kritizálod te is az örményeket (akiket megpróbáltak kiirtanimint mondjuk a törököket (akik megpróbálták kiirtani öket). Ugyanis az emberben önkéntelenül is kialakul egy (egyébként megalapozatlan) szimpátia az igazságtalanul meghurcoltakkal szemben.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:25:14

@Muad\\\'Dib: Más dolog tüntetni és más dolog egykori hungarista jelképekre hajazó cuccban masírozni. Különösen gennyláda dolog ez úgy, hogy cigányok is haltak meg jócskán az adott időszakban. Az egy külön sztori, hogy az olyan f@szjancsik, mint Te nem adnak nekik munkát, amikor mennének dolgozni. Könnyű neked fehér bőrrel azt magyarázni, hogy találsz munkát, ha kell.

"A bombázásuk sem. Az örményeket szintén igyekeztek elpusztítani, mégsem hördül fel a világ, ha netán róluk rosszat találnak írni/mondani."

Itthon csak ilyen jellegű konstellációkban jellennek meg, mint a Te posztod. De valóban: jogos lenne pl. egy kurd autonómia az Iraki és a Török határon. Valóban vérlázító ez is. A Nato különösen gáz ebből a szempontból.

marosy 2009.04.20. 11:25:51

A horogkeresztet el kéne távolítani a blog fejlécéből, különben feljelentést teszek tiltott önkönyuralmi jelkép miatt.

DeMarco 2009.04.20. 11:27:05

@Juanhu: Tudod azért elgondolkodtató, hogy a kiírtás előtt is voltak bőven pogromok a zsidók ellen szint mindenhol a világban. Már Shakespeare is írt erről a velencei kalmárban például. Pedig hol volt akkor még Hitler... Amit a holokauszt óta tesznek a zsidók, az is keményen elgondolkodtató. Egyre inkább elveszítik a maradék támogatójukat is.

marosy 2009.04.20. 11:27:52

Most látom, hogy a vörös csillag is ott van. El kéne távolítani.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:28:30

@Juanhu:
Ebben a világba nincs olyan nemzet (leszámítva mondjuk talán az USA-t), aki ne lett volna igazságtsalanul meghurcolva. A holokauszttal való évtizedek óta tartó visszaélés és a legocsmányabb törvénytelenségek ezzel való takarása nem ébreszt semmiféle szimpátiát bennem. Az atiszemitizmus nem feltétlenül jelenti a zsidók kiirtását, pusztán az önvédelmet a túl nagy hatalmukkal szemben.

Nazareus 2009.04.20. 11:30:10

@DeMarco: Nem értem mit akarsz ezzel mondani. Oké, gondolkodjunk el rajta. És te mire jutottál? Érdekelne az eredményed.

Nazareus 2009.04.20. 11:31:19

@Muad\\\'Dib: Ebben részben igazad van, én pusztán arra akartam magyarázatot adni (nem tudom sikerült-e), hogy miért itélik el jobban a "nemszeretemazsidókat" mondatot, mint a "nemszeretemafranciákat" mondatot.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:32:33

@Naszta:
"Az egy külön sztori, hogy az olyan f@szjancsik, mint Te nem adnak nekik munkát, amikor mennének dolgozni."
Nyilván ezért van velük mindenhol gond. Mert az olyan faszjancsik ,mint én, előre szóltunk a finneknek, olaszoknak, és minden egyéb népnek, hogy a cigányokat feltétlenül utálni kell. Sőt a franciáknak is, akik a drága menekülteket már vagy lecsukták, vagy kiutasították. Mert ők is átalakultak ronda rasszistává a befogadástól számított egy éven belül.
Szerintem ez a levegőben terjed ez a náczirásszista dolog...

histar007 2009.04.20. 11:33:36

Ha mondjuk a jobbik egy jelképnek egy csonkagúlát választana, akkor nem lehetne ábrázolni matekórán, mert egy szélsőjobb valaki kisajátjtotta, és esetleg zavarhat egyes diákokat?
Itt van egy rendszer, aki írt minden jelképet és azok használatát. Miért loboghat minden amerikai ház kertjében a The Stars and Stripes? Miért kezdődik ott minden sportesemény a himnuszukkal? És miért nem hurcolnak meg érte senkit?
A körülöttünk levők miért büszkék (nemlétező) nemzettudatukra? Hogy miért van az, hogy saját magukat egy más nép ellenében határozzák meg? Hogyha a magyar bizonyítani tudja hogy több mint 1100 éve itt van, akkor azt mondja, hogy ő előbb volt itt, és mi vettük el tőle?

Meddig hagyjuk még, hogy a külföldi legyen az atyaúristen nálunk, és mi magyarok csak a rabszolgái lehessünk? Egyre több külföldi telepedik le nálunk miközben azt mondják, hogy nálunk veszélyes méreteket ölr a nacionalizmus a rasszizmus, meg a nácizmus?

Ha valaki volt már nálunk toleránsabb országban akkor jelezze már.

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:34:36

@Muad\\\'Dib:

És nincs jóformán olyan nemzet amely ne próbált volna részlegesen vagy egészben kiírtani egy másikat. Zsidók különlegesek, őket akarta a legtöbb nemzet egy egységes ideológia alatt "eltakarítani".
Az antiszemitizmus egy érdekes baromság, mely az első lépcső a végső megoldás felé. Ott a helye ahol a többi hozzá hasonló baromságnak.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:34:36

@DeMarco: a homoszexualitás született tulajdonság, tehát attól a gyerek nem lesz buzi, ha buzit lát. Ellenben: a hagyományos család valóban fontos és az igazi baj az, hogy ezek az értékek kopnak sokat. Erről azonban sokkal többet tehet a női emancipáció, mint a buzik. A női emancipáció viszont jogos, úgyhogy nyílván új model fog kialakulni.

"De akkor téged miért zavar?"

Engem személy szerint már nem zavar, hisz nem éltem akkor. De a nagyapámat viszont igen. 83 éves. 5 testvére volt, a háborót ő élte túl egyedül a családjából. Munkaszolgálatos volt.

histar007 2009.04.20. 11:36:15

Amúgy sosem értettem pontosan, de a fasiszta=náci? Mert szerintem a jellemzően barna/fekete hullámos/göndör kreolbőrű olaszoknál viccesen hatna az árja nép definíciója...Csak úgy mellékesen

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:37:11

@histar007: Nem a csonka gúlát választották, hanem gyakorlatilag hungarista jelképeket...

Nazareus 2009.04.20. 11:38:18

@Naszta: Részben született tulajdonság, de az esetek kb. felénél szerzett.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:41:33

@Muad\\\'Dib: ha nem lenne munkám, mert a színem miatt nem vesznek fel, én sem biztos, hogy a társadalom mintapolgára lennék. Nyilván van a cigányság egy részénél kultúrális deviancia is, de azért az nagyon primitív leegyszerűsítés, hogy arról csak ők tehetnek. Bizony barátom Te is tehetsz róla, mert már akkor is predesztinálod a miben létüket, amikor ez nem is jogos.

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:42:47

@Naszta:

Továbbá biztos a melegek felvonulása okozza, hogy az emberek nem vállalnak gyereket, hogy sebtében összerántott családok esnek szét, gyerekek nevelése az egésznek mondható családokban is sokszor, gyenge, elfogadhatatlan tartalmú, ha van egyáltalán olyanja.

valójábannemberci 2009.04.20. 11:45:52

Tényleg, az Anjou-liliomok miért nem kerültek be a jelképek közé? Hiszen az Anjou-ház a magyar történelem egyik sikerkorszaka, amikor 3 tenger nyaldosta a Magyar Királyság partjait (Adria, Fekete-tenger, Balti-tenger), lenne mire büszkének lenni.
Gondolkozzunk. Hmmm...
Megvan!
Hiszen az Anjou-ház idegen származású volt, Nápolyból jött. Itáliai, digó... Nem fér bele a xenofób nemzeti zászlólengetésbe. ;]

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:46:53

@Juanhu: "Részben született tulajdonság, de az esetek kb. felénél szerzett." Pontosítsuk: a gyerek 6 éves koráig látott mintától függ sok. A szexuális mintákat azonban az emberek a SZÜLEIKRŐL mintázzák. Ergo: kurvára mindegy a felvonulás.

Az hab a tortán, hogy ha nem mennek a jobberek megdobálni őket, akkor csak egy spot lett volna egy napig a hiradóban... :p

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:46:57

"Nyilván van a cigányság egy részénél kultúrális deviancia is, de azért az nagyon primitív leegyszerűsítés, hogy arról csak ők tehetnek."

Nyilván?
Egy részénél?

Tényleg leegyszerűsítés, de amíg a sztereotípiákat ilyen mennyiségű munícióval támogatják , addig ne csodálkozzunk a jelenlegi helyzeteken.

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:48:35

@berciXcore:

Azé, szegről-végről rokon az is.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 11:51:37

@Bio74:
Felteszek neked egy egyszerű kérdést:
Ha te elmész munkát keresni, mondjuk igazgatói állásra pályázol. Tegyük fel, hogy a cég vezetője zsidó, aki lejár a zsinagógába. Jelentkezik melletted egy hittársa is. Őt veszi fel, pedig nem jobb nálad. Akkor, ha ez neked nem teszik antiszemita vagy?

Ha ugyanez megtörténik veled és felvesznek, mert a főnök hitű katolikus és te is, a másik meg zsidó akkor a főnök antiszemita?

És akkor eljutottunk oda, hogy mindenképp náci aki vagy protekcionista a saját fajtája felé, vagy nem tetszik neki, ha mással kivételeznek.

És kímélj meg attól, hogy ilyen nincs, lévén igen nagy holdingnál dolgozom, és egyáltalán nem titok, hogy az ilyesmi megesik.

Nazareus 2009.04.20. 11:51:41

@Naszta: Abban igazad van, hogy a gyerekek esetében mindegy a felvonulás, bár ennyi erövel nem értem, hogy a nudisták, vagy épp az orális vagy kakiszexet kedvelök miért ne vonulhatnának fel? Esetleg bemutatva kedvenc játékaik szimbólumait.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:53:30

@Bio74: sajnos ez ügyben igen álszent tud lenni az, aki gyűlöli a rasszizmust. Ha csak egy faluban vált szokássá, hogy meg sem próbálunk dolgozni, csak a segélyekből élünk. És ha ott gyerekeknek is ez a követendő minta - tudjuk, hogy van ilyen falu - akkor ez, annál az adott csoportnál, kultúrális deviancia. Kulturális, mert nem azért nem dolgoznak, mert a vérükben ez van, hanem azért, mert a kultúrális társadalmukban ez a minta.

Egyébként ez nem köthető bőrszínhez...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 11:55:03

@Juanhu: Felvonulhatnak, csak nem akarnak. A buzik felakarnak, tegyék. Érted? Demokrácia!

molaris 2009.04.20. 11:58:44

Tudom előre, linkeljem be a bizonyítékaim, amikre hivatkozni fogok. Nem teszem, mert nem tudom, hogy az ilyen "úri huncutságok", miként működnek.

Megint csak azt tudom mondani, nézzük a tényeket. Tény, hogy a honfoglalás kori, bizánci képeken, a magyar segédhadak, Árpádsávos lobogóval vannak megkülönböztetve. Tény, hogy a "kalandozások"(rablóhadjáratok) korabeli freskókon, Árpád sávos pajzsok láthatók. Akkor miről beszélünk?

Maradjunk a tényeknél. Az Árpádok (megyeri törzs) totemállata a kerecsen volt. A turul. Miről beszélünk?

Na és itt a kettős kereszt. Bár jómagam elítélem, mert ez a kereszt, és Krisztus meggyalázása, de ekkorra Európában már elfogadott. A kettős vs. püspöki kereszt a katolikus bűn, és túlkapás jelképe, bár ebben az időben teljesen elfogadott. Majd a reformációnak kell eljönnie, hogy megtörje ezt. Viszont!!- I. István idején még nem süppedt annyira a bűnbe a katolicizmus, és nem volt olyan erős a protestantizmus (bár már akkor is létező) szelleme, hogy ezt a kérdést érdemileg feszegetni tudta volna. Így ezt mint történelmi hagyományt el lehet szintén fogadni.

A hármas halommal nincs gond?

Mert ezt a sok hülyeséget nehéz elviselni. Az NBH címerét legyetek oly szívesek megnézni. Vagy a honvédségét. Az, hogy volt olyan briganti társulat ebben az országban, amely nagyon hasonló emblémák alatt hirdetett ordas eszméket, még nem jelenti, hogy meg kell tagadni ősi jelvényeinket.
A svasztika keleten még ugyan úgy helytálló jelkép, mint volt, pedig egy másik tróger banda rendesen bemocskolta. Sőt Japán szövetségeseik előtte és azóta is nyugodtan használják.
Ezt a színjátékot, és műbalhét csak nálunk lehet eljátszani, minek utána lassan 200 éve nem valós történelmet tanítunk, és ráadásul, a mostani liberális tanrend, még ezt is tovább jelentéktelenítette/jelentékteleníti.

Dr.Bio74 2009.04.20. 11:59:54

@Muad\\\'Dib:

Ezernyi ilyen esik meg.

Válasz:
1.Nem leszek antiszemita, csak kurvára mérges.
2. A főnök már lehet, hogy antiszemita, nem zárja ki semmi. Amíg ne akar engem is megtéríteni addig nem mozgat.

A protekcionizmus ennél sokkal több indok alapján létezik, mert mondhattam volna tovább is:
Egy állásra jelentkezel egy hozzád hasonló , esetleg nálad többet tudó katolikus sráccal (ha az vagy),de a választó főnök a földid, és téged választ, akkor mi vagy te ( a másik szerint), és mi a főnököd?

valójábannemberci 2009.04.20. 12:00:12

@Bio74: Károly Róbert csak dédunokai szinten kapcsolódott az Árpád-házhoz.
Apai ágon eldigósodott csigazabáló Anjou, anyai ágon meg Habsburg.
Mindkettő épp elég nagy szálka bizonyos körök szemében, hogy kétkedéssel fogadják. Nem is tudok róla, hogy lenne akkora kultusza.
Asszem itt az ideje, hogy az européer közegek beemeljék az Anjou-liliomot a szimbolikájukba.

Anjou-dinasztia FTW! ;]

Dr.Bio74 2009.04.20. 12:03:47

@Naszta:

Ezen nincs is vita részemről.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:03:58

@molaris: a lényeget nem érted: ugyanazért ne viseljen senki vöröscsillagot, amiért hungarista cuccokat se.

Mert: vannak öregek, akiknek az életét tönkretették ezek férgek. Ha nem tartod tiszteletben az érzéseit, akkor Te egy féreg vagy. Tök mindegy, hogy mi a korábbi története az adott jelképnek. És őszintén: miért nem Mátyás zászlajára esett a választás? Miért pont úgy kell "hagyományt őrizni", mint a hungaristák?

Colargol 2009.04.20. 12:05:42

Miért nem emelném fel az árpád-sávos zászlót? Árpád háza alapozta meg az amúgy is agresszív kereszténység vatikáni változatát a Kárpát-medencében. Elárulták Kurszánt, Bulcsút, hogy birtokolhassák az országot a papokkal. A népet fegyverrel terelték a templomaikba. A régi hitet és szabadságot elnyomták. A szabadokból jobbágyokat csináltak. Mindezt a kor legerősebb törzsi szövetségéből. Királyaik rövid ideig uralkodtak, cselszövések, mérgezések, szemkiszúrások közepette, egymást nyírva. Semmi dicsőséges nincs bennük. Nem értem a nosztalgiát, nekem erőltetett. Akkor már inkább a Hunyadiak, vagy Rákóczi.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:07:08

@Bio74:
Persze, hogy több féle van.
Én arra próbáltam rávilágítani, ha a nemzeti/vallási protekcionizmust én támogatom egyértelműen megnyerem a náczifaszista kö'csög jelzőt, mert hogy merek előnyben részesíteni mondjuk egy katolikust a zsidóval szemben. Ellenben, ha ő csinálja, még felvetnem sem szabad, mert ugyanezt a jelzőt kapom meg, lévén miért szólok be, ha egy zsidót vrsznek fel. Ördögi kör.
Ezzel kapcsolatban érdekes kritika található a bombagyáron a Jiddise Máme túlélőkönyv című remekről. Ebből egy rövid szösszenet:
"...A zsidók közismertek erős fajvédő szabályaikról, azonban őket egyáltalán nem érintik azok a vádak, amelyekkel találkozniuk kell például azoknak a magyaroknak, németeknek stb., akik azt kívánják, hogy saját nemzetük tagjai közül válasszon párt utódjuk. Az ilyeneket lefasisztázzák, nácinak nevezik, a fajvédelem különböző passzusait fogják rájuk, ők meg csak pislognak, hogy nekik ilyet miért nem lehet. A könyvben szerepől érv szerint nekik azért kell ilyen szigorúan egymás között házasodniuk (sok családban olyannyira, hogy a másképp cselekvőket kiátkozzák, az unokákat nem ismerik meg és el), mert „a holokausztban olyan sok zsidó halt meg, hogy ha továbbra is nem zsidókkal házasodunk, lassunk magunk irtjuk ki a népünket”. Pedig éppen annyi zsidó él a világban, mint magyar: nekik a fajvédelem, nekünk a multikulturalizmus jut? Ha valaki azt mondja, hogy magyar a magyarral, fiú a leánnyal, máris nácivá válik. Még jobban fogalmazza meg valaki más, akit idéz a szerző: „Nem azért éltem túl Hitlert, hogy gojhoz menjek feleségül.” Nos, erről van szó..."

Dr.Bio74 2009.04.20. 12:08:28

@Naszta:

Miért pont úgy kell "hagyományt őrizni", mint a hungaristák?

Jó a kérdés, de jó a gondolatjel is.Valahol erről szól a fenti iromány is.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:17:20

@Muad\\\'Dib:

1) Mint minden népben a zsidók között is vannak idióták,

2) Ha ez az a könyv, amire gondolok, akkor ezt az orosz cár adta ki a XIX. században azért, hogy felerősítse a zsidóellenességet.

molaris 2009.04.20. 12:19:01

@Naszta:
Barátom! A vörös csillag mikor is jelenik meg történelmünkben? Mi is kötődik hozzá kezdettől? Az európai bíróság mégis hordhatónak ítélte. Családunk első címerének ferdén vágott jobb felső mezejében, ott az Árpád sáv. Ezt először az oklevelek szerint 1238- ban erősítette meg, összes kiváltságainkkal együtt IV. Béla.
Hátrébb az agarakkal!!

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:20:54

@Naszta:
"2) Ha ez az a könyv, amire gondolok, akkor ezt az orosz cár adta ki a XIX. században azért, hogy felerősítse a zsidóellenességet."
Nagyon nem:
www.libri.hu/hu/konyvek/irodalom/tovabbi_konyveink/jiddise_mame_tulelokonyv_1
JIDDISE MÁME TÚLÉLŐKÖNYV
25 KÉRDÉS A ZSIDÓ ANYÁHOZ
Judy Gold - Moira Kate Ryan

molaris 2009.04.20. 12:23:50

@Naszta:
De, nagyon is értem. A családunk első címerének, ferdén vágott jobb felső mezejében, ott az Árpád sáv. Ezt, 1238- ban erősítette meg összes kiváltságunkkal együtt IV. Béla.
A vörös csillag mikor került hozzánk? Mi is kötődik hozzá a kezdetektől? És az európai bíróság hordhatónak ítélte.
Hátrébb az agarakkal!!

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:25:03

@molaris: Akkor még egyszer, csak Neked: ha mindegyik szimbólum 50.000 éves, akkor se hordjad őket, mert annak bácsinak fáj, akinek 1944-ben vagy 1950-ben a hugát megerőszakolták és agyonlőtték az udvaron, valamelyik szimbolumért vagy valamelyik szimbolumban. Érted?

molaris 2009.04.20. 12:25:28

Bocs a kettőzésért, de azt hittem az első elveszett!

Dr.Bio74 2009.04.20. 12:26:48

@Muad\\\'Dib:

Ez jó !
Tetszik.
Kérdés hogyan támogatod a nemzeti/vallási protekcionalizmust? Minden áron? Ha a munkatársam egy zsidó vallású ember, akkor nem fogom a munkáját támadni azért mert zsidó, még akkor sem ha az én főnököm (aki zsidó) ezt teszi velem.
A szar ember az szar ember akár zsidó, akár keresztény, akár magyar.
Esetleg kevesebbszer kellene a zsidó kártyát kijátszani, és akkor nem lenne értelme a másik oldal ellenreakcióinak sem.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:26:55

@Muad\\\'Dib: Akkor az első opció... :p

És egyébként: "azért vagyok náci, mert abban a csoportban is van náci, akiket utálok..." - fura gondolatmenet... :p

molaris 2009.04.20. 12:28:09

@Naszta:
Az oroszok!? Mert azok több mint 200000 magyar nőt becstelenítettek meg.
És akkor én is csak neked: nekem marad az a jelkép, ami alatt őseim a vérük hullatták. Más meg nagyon nem érdekel.

DeMarco 2009.04.20. 12:29:33

@Naszta: A buzik többségénél nem született tulajdonság. Lehet, hogy a hajlam benne van a génjeiben, de fordulhatna normál irányba is, csak éppen mást lát. A többségnél viszont szerzett tulajdonság, vagy éri atrocitás e téren, vagy divatból csatlakozik, vagy csak itt ér el "sikereket". Ezért nem lenne szabad erősíteni ezt a hajlamot és pláne divatot kreálni neki. Igaza volt itt valakinek. Mi lenne, ha minden deviáns elem felvonulgatna, fennen hírdetve a gusztustalanságait? Létezik egy olyan régi fogalom, mint az erkölcs. És határozottan állítom, hogy a mai erkölcsi normákba nem fér bele a buzifelvonulás. De ha nem hiszel nekem csinálj egy népszavazást... A 83 éves nagypapi sértettségét állságos felhozni. Az enyém is sértett sok mindenért, fekete autó amikor beléptették a tsz-be, padlássöprés, 56, kommunizmus, stb. Neki is rossz emlékei vannak, lelőtt testvérekről akiket az oroszok lőttek le, vagy hurcoltak el...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:33:38

@DeMarco: és @molaris: olvassatok el légyszi én MINDIG megemlítem a vörös csillagot is! És továbbra is igaz: attól, hogy másik oldal féreg - hordja a vörös csillagot a ti esetetekben - nem kell nektek is hülyének lenni. De kb. 20-adjára írom csak itt le...

DeMarco 2009.04.20. 12:35:45

@Naszta: Megismétlem az elején leírtakat. Nagyon sok embert bánt az internacionálé, az elvtársasozás, a vörös csillag. De ha ezeket lehet büntetlenül viselni, büszkén énekelni, akkor ugyanilyen joggal lehet az árpád-sávos zászlót, kettős keresztet viselni, hordani. Az egyikben ez kelt rossz érzést, a másikban amaz. Milyen jogon puffognak az ellenzők? Nézzenek szét előbb a saját oldalukon...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:37:31

@DeMarco: a szabadság ára az, hogy arról is tudhatsz, amiről nem akarsz.

Egyébként: Mi alapján találnád ki, hogy ki ne vonuljon fel? Ki felügyelné? Mi különböztetné meg azt egy átlagos diktatúrától. Nekem azért fontos a melegfelvonulás, mert amíg van, addig biztosan tudhatom, hogy én is felvonulhatok bármi másért. Nekem egyébként pont ezért fontos az is, hogy a Gárda barmai is felvonulhassanak a törvényes keretek között.

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:37:38

@Bio74:
Az a helyzet, hogy nincs ezzel semmi különösebb probléma, csak ne legyünk álszentek. A világ mindig is a népek/nemzetek/fajrák harcából állt és fejlődött. A zsidók pl. Izraelben pontosan ezt csinálják. A gond leginkább ott van, hogy közben megpróbálnak elterjeszteni egy olyan irreális világnézetet mely más népeket kizár ebből a harcból. A dominancia megőrzésére a legtökéletesebb módszer, ha kiiktatod az önvédelmet a másik félben. És a legjobb, ha ezt magától ítéli el, holmi hagymázas elvek alapján.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:38:27

@DeMarco: Megismétlem az elején leírtakat. Attól, hogy másik oldal féreg - hordja a vörös csillagot a ti esetetekben - nem kell nektek is hülyének lenni.

molaris 2009.04.20. 12:40:39

@Naszta:
Tőlem leírhatod akár ezerszer is. A családom őseit nem fogom megtagadni, nem érdekel ki és miért tiszteli ezeket a jelképeket, de nekünk a gyökerünk.
Ezt meg tisztelje mindenki más, mert semmiféle bűnnel nem voltunk megvádolva. És Muhitól, Mohácson át a II. világ háborúig ontottunk magunkból annyi vért, hogy ez erre feljogosítson.

DeMarco 2009.04.20. 12:42:03

@Naszta: Ha ez igaz lenne, akkor aki népszabit olvas az hülye, de azért nem kellene magyar nemzetet olvasni, aki internacionálét nótázik, az hülye, de azért nem kellene himnuszt énekelni stb... Ez szép, csak ilyenkor mindig azt mondják, hogy a csendes többség velünk van, mert csak a hülyék tüntetnek... Holott ez eszement hazugság. A csendes többség nem megy ki balhézni, nem hőbőrög, de korántsem ért egyet... Várja a lehetőséget egy X-re... Azzal, hogy van lehetőség a megkülönböztetésre, lehetőség van arra is, hogy kimutassák az emberek, hogy ők nem kívánják támogatni az elmúlt 60 év politikáját és nyilvánvalóvá teszik az elhatárolódást. Látható módon. Nem csendes többségként.

molaris 2009.04.20. 12:43:08

@Naszta:
Mert nem az van a címerünkben!

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:44:46

@DeMarco: Nyílván ennek kifejezésére csak a hungarista egyenruha a jó. Nincs másik 10 zászló, amit elő lehetett volna venni...

Demagóg vagy, vagy hülye, ha még ezt sem látod...

DeMarco 2009.04.20. 12:47:38

@Naszta: Nem kell sokat gondolkodnom azon, hogy ki vonulhat fel. Van egy erkölcsi norma, aminek nem olyan nehéz megfelelni. Aki ebből kilóg, az ne vonulgasson. Éljen békében és csendben, de ne hirdesse a devianciáját. És továbbra sem az zavar, hogy meleg, csak az, hogy ezt nem kellene reklámozni.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:50:29

@DeMarco: Ha olyat mondok, ami nem tetszik Neked, akkor kussoljak? Ez nem éppen demokratikus...

A szocialista erkölcsbe nem fért be szólásszabadság.

Szerintem még dolgozz rajta!

DeMarco 2009.04.20. 12:51:08

@Naszta: Most melléfogtál. Nekem aztán tök mindegy, lehet Mátyás hollója is. De biztos vagyok benne, hogy akkor most arról vitatkoznánk.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:51:24

@DeMarco: "Van egy erkölcsi norma" - nem egy van. Annyi van, ahány ember. Erre varjál gombot!

DeMarco 2009.04.20. 12:52:22

@Naszta: Ha a tüntetés nekem nem tetszik, akkor meg én kussoljak? Ez fordítva sem egészen korrekt...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:52:28

@DeMarco: Nem, azt leszarnák. Pont ezért nem azt választották.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 12:54:59

@DeMarco: Minden ember joga addig tart, amíg a másikéba nem ütközik. Ha egymás mellett sétáltok csak, akkor vonulj fel nyugodtan ellene, mellette. Ha megdobálód valamivel (pl. tojás), akkor meg ne csodálkozz, ha valaki visszaüt. Ez esetben a rendőrség, mert védi az ő jogait is. Majd ha ő jön dobálni Téged, akkor őt kergetik el. Nem olyan bonyolult ez...

DeMarco 2009.04.20. 12:56:47

@Naszta: Hiába kötözködsz. Akkor fogalmazzunk úgy, hogy van egy általánosan elfogadott erkölcsi norma, amit egy közösség magára nézve általánosan elfogadottnak gondol...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.04.20. 13:01:15

@KaraSaraqan:

Ja, hogy én balos vagyok? A Pápa meg mohamedán ugye?

Buta vagy, buták vagytok. Semmit sem értesz, a valóság köömbös, kérdések nincsenek a számodra. Csak ellenséget ismersz és keresel. Tetteidben nemzetgyilkos, az elnyomóinkkal kollaboráns barom vagy.

DeMarco 2009.04.20. 13:04:04

@Naszta: Én nem csak jogról beszélek, erkölcsről is. Jó példa erre Tocsik, vagy Princz Gábor esete.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:06:31

@DeMarco: ezek a törvények és nem az erkölcsök. A törvény az a minimum, amiben konszenzus van. A törvényektől többet nem követelhetsz senkitől, mert abban már nincs konszenzus. Ezért találták ki őket.

Pl.: egy vallásos ember ne kényszerítse a többiekre a vallást, mert ahhoz neki semmi köze, hogy én hiszek-e istenben. Ez pl. a XIX. század egyik nagy vívmánya volt. Még ma sem érti mindenki... :p

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.04.20. 13:07:42

@Muad\\\'Dib:

A zsidókat én nem mondtam, hogy szeretni kell. Ha nem tévedek senki sem mond ilyent. Azt viszont mondom, hogy a szorgalmas mindenhova beírásaid mutaják, hogy te gyűlölöd őket egészen egyszerűen azért mert zsidók és azt képzeled ez valamit jelent. Na ez már baj. Nem magyarázom miért, annyira nyilvánvaló és annyira hatástalan is lenne rossz emberekre, rossz magyarokra, akik közül te - ennyiben - egy vagy.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:10:16

@DeMarco: Közerkölcs meg NINCS. Neked lehet, nekem lehet, de nem kérheted számon. Én nem szeretnék olyan országban élni, ahol nem permanens a jogalkalmazás. Ahol attól függ, hogy mi hogyan történik, hogy egy "erkölcsi felsőbb lény" (vö.: párttitkár) kitalálja, hogy amit szeretnék az erkölcsös vagy sem. Ezt hívják önkényuralmi rendszernek...

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 13:10:33

Ez a két kommentem neked is szól. Bár megérteni láthatóan nem fogod, vagy simán ignorálod a tartalmát...
Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:07:08
Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:37:38

Nazareus 2009.04.20. 13:11:14

@Naszta: Oké, de ha fel akarnának, te elfogadnád-beletörödnél-egyetértenél??

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 13:12:40

@A Nép - Te vagy!:
Ez a két kommentem neked is szól. Bár megérteni láthatóan nem fogod, vagy simán ignorálod a tartalmát...
Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:07:08
Muad\\\'Dib 2009.04.20. 12:37:38

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:14:18

@Juanhu: amíg törvényesen vonulsz fel, addig bármikor melléd állok, ha az a kérdés, hogy felvonulhatsz-e, még akkor is, ha nem értek Veled egyet.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:17:03

@Juanhu: "Bár egy szavaddal sem értek egyet, de meghalnék azért, hogy elmondhasd a véleményedet." Voltaire

Nazareus 2009.04.20. 13:22:19

@Naszta: Alapvetöen igazad van, némi hozzászólás a részemröl az erkölcs-törvény témakörben.

A törvény tulajdonképpen az adott korban és idöben lévö erkölcsök irásos változata. De mivel merevebb, ezért lassabban változik, mint a közerkölcs. Ezért elképzelhetö, hogy egy adott korban és helyszinen erkölcsös és törvényes az emberevés máskor/máshol meg nem.

De a kiindulóalap a törvények számára akkor is a közerkölcs, azt kellene 100%-ig tükröznie. Ez persze gyakran nem igy van, mivel az erkölcs gyorsabban változik a törvények viszont lassabban követik. Ezért bizony simán lehet olyan szituáció, hogy valamilyen esemény/cselekedet törvényes de erkölcstelen (az adott korba-helyszinen). Ilyenkor az van, hogy a törvény rossz, és elöbb-utóbb követni fogja a közerkölcs kivánalmait.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a törvényt ne kellene betartani (bár vannak kivételek!!!) és azt sem jelenti, hogy az erkölcs magasabbrendüsége nevében nem fogadjuk el a törvényt. Én hiszek (és bizom) abban, hogy a törvény követi az erkölcs aktuális követelményeit és emiatt ha az ország többsége azt óhajtja, hogy ne legyen homoszexuális felvonulás, akkor idövel nem lesz, és forditva is, hogy ha az ország többsége elfogadja, akkor meg lesz.

És persze lehet erkölcstelen és törvényes is
egyszerre.

Nazareus 2009.04.20. 13:22:59

@Naszta: Ismerem Voltaire eme mondását és szeretem is :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:34:01

@Juanhu: Szerintem meg major-minor az összefüggés. Azaz:

- a törvény kijelöli a minimumot, ami mindenki számára kötelező, - elméletileg - kérdés nélkül (minor szabály)

- az erkölcs egy idea, a major. Ami egy helyes út lehet. Egy országban lehet több is. A legtöbb vallás ezeket építi. Ebben nem szükséges a konszenzus.

Nazareus 2009.04.20. 13:36:24

@Naszta: Oké, de szerintem a törvény az az erkölcsre épül (lásd az emberevés példája). Erkölcs lehet több is, mégis általában a többség erkölcsét fogadják el a törvény alapjául (pl. magyarországon is vannak muszlimok, mégse saria alapu a törvényhozás).

kolbenheyer 2009.04.20. 13:37:42

Kár, hogy a kommentelők java része nem olvasta a posztot. Ezért összefoglalom a lényeget:
1. Az Árpád-sáv az Árpádokat, a turul katonai hagyományokat a kettős kereszt pedig a katolikus egyházat jelképezi (leegyszerűsítve), ha így használja valaki, semmi gond.
2. Az, hogy a címerben, ill. bizonyos intézmények, települések címerében benne van, az természetes. De csak részei azoknak. Senki sem vonul fel hármashalom alatt, és nem lobogtat fehér-zöld zászlót.
3. Nemzeti jelképnek azt nevezzük, ami a nemzetet jelképezi. Ezek nem azok, mert sokan nem ismerik el ÉS mert használóik nem is azt akarják, hanem megkülönböztetni magukat a szerintük idegenektől.
4. A jelképeket le lehet járatni. A horogkereszt a nácik, a vörös csillag a kommunisták jelképe nálunk, aki ezeket hordja, velük azonosul. Az Árpád-sávot a két vh. közti irredenta, soviniszta és sokszor rasszista csoportok kezdték újra használni. Ha valaki nem akar kötődni hozzájuk, inkább ne használja. Ettől még tisztelheti a címerben, a történelmi zászlók között, a családi címerben, akárhol.
5. Ajánlom a logikai koherenciára való törekvést. Senki ne oktasson ki a nemzetről, aki kapásból kitagad belőle. Ha az internacionálé valakit feljogosít az Árpád-sávra, akkor ne csodálkozzon, ha ugyanolyan idiótának tartják.
6. Továbbra sem moderálunk, de érdemes azon elgondolkozni, hogy milyen kommenteket vált ki ez a poszt: mindenki magát minősíti.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:40:29

@Juanhu: Szerintem meg a szükséges társadalmi minimum.

Ha annál több lenne, akkor büntethetné például azt, ha két nővel alszol egyszerre. Mert ugye ez nem különösebben erkölcsös a társadalom többsége szerint, ugyanakkor ha mind a 3-an akarjátok, akkor nem törvényellenes. És ne is legyen az: ne pofázzon az állam olyanba, amihez semmi köze. ;)

molaris 2009.04.20. 13:48:23

@kolbenheyer:
Gondolom, gogy az első kommentem korrekt módon erre irányult, és nem is volt semmi éle. Főleg nem a post ellen. A téma mint olyan, csak nálunk ilyen nehéz.
Utána, az engem megszólító"Naszta"- nak próbáltam elmagyarázni, hogy egyénileg mi a kötődésem az Árpád sávhoz. Sajnos nem értette meg.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 13:51:57

@molaris: de értettem.

Amíg nem hordod az utcán, addig szíved joga. Sőt: mindenki elmehet a f@szba, aki kritizál vagy nem engedi, hogy otthon használd. DE: ha kilépsz vele az utcára, akkor érzéketlen tuskó vagy.

DeMarco 2009.04.20. 14:00:26

@kolbenheyer: Megfordítva: Aki Internacionálét énekel, ne háborogjon ha Árpád-sávot lát... Milyen alapon jelented ki, hogy az Árpás-sáv nem nemzeti jelkép? Megkérdezted az ország lakosaitól? Ha hinni lehet a felméréseknek, akkor pillanatnyilag erős többségben vannak a jobbra szavazók, akik elismerik jelképnek. Így aztán matematikailag bizony mégiscsak nemzeti jelkép, mert a többség elismeri annak. Majd ötven év múlva kiderül, hogy kinek lett igaza. Igen, a jelképeket le lehet járatni, de meg is lehet szeretni. Nézd csak meg a német vagy az orosz himnusz esetét... Most mégse minősíti ez az adott népet. Az pedig tragikomikus, hogy ha felemelek egy árpád-sávos zászlót, akkor rögtön náci vagyok, holott közöm nem volt zsidóhoz soha, kopasz se vagyok és még szittya tarsolyom sincs.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:05:32

@DeMarco: nem énekelek internacionálét, úgyhogy háboroghatok.

És továbbra is:

1) Miért nem érdekel a 1944-et túlélt bácsik és nénik lelkivilága?

2) Miért nem jó bármelyik másik történelmi zászló?

3) Miért a hungaristák által használt zászlót kell alkalmazni?

DeMarco 2009.04.20. 14:05:50

@Juanhu: Egyetértek. A jog alapja az erkölcs. a jogot többnyire a politikusok hozzák a saját szájízük szerint. Lásd: lex tojás. Ez sokszor ellentétes az emberek erkölcsével. Biztos vagyok benne, hogy a magyarok nem támogatnák a melegek örökbefogadását, házasságát és a felvonulásukat sem. Az előbb kritizáltad molaris-t, hogy ha nem hordja az utcán szíve joga, de ha kilép au utcára érzéketlen tuskó. Ez ugyanúgy igaz a melegekre is. Te nem érzékeled a hasonlóságot??

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:09:01

@DeMarco: Nem. Ugyanis a meleg szimbólumok alatt nem öltek meg 600.000 magyar állampolgárt.

DeMarco 2009.04.20. 14:10:06

@Naszta: Ezekre már egyszer válaszoltam külön-külön, de akkor még egyszer:

1) Miért nem érdekel a 45-öt, 56-ot túlélő bácsik, nénik lelkivilága?

2)Nekem jó lenne Mátyás hollója is

3)Ez utóbbira nem tudok általánosságban válaszolni, szerintem mindegy lenne, mert akkor az lenne a rossz, de ha ez bosszantja a másik oldalt, akkor ez is tökéletesen megfelel

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:12:31

@DeMarco: 1) Miért nem érdekel a 45-öt, 56-ot túlélő bácsik, nénik lelkivilága? Szóval?

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:13:10

@DeMarco: A vörös csillag is tiltott (helyesen).

DeMarco 2009.04.20. 14:13:20

@Naszta: 600.000-et nem, de mivel nem szaporodnak ezért a leendőket azért írtják rendesen. Ráadásul ők most teszik ezt. A szimbólum alatt meg 70 éve tették... És akik ma a kezükbe veszik nem ugyanazok akik akkor tették. Még senkinek nem esett baja emiatt, vagy igen??

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:14:32

@DeMarco: Ez "Miért nem érdekel a 45-öt, 56-ot túlélő bácsik, nénik lelkivilága?" nem válasz erre: "Miért nem érdekel a 1944-et túlélt bácsik és nénik lelkivilága?". Ja és ha már itt tartunk: 1947. ;)

DeMarco 2009.04.20. 14:16:18

@Naszta: 1) Azért, mert őket nem a nyilasok atrocitálták, hanem a vörösök. Bennük az internacionálé kelt félelmet és nem az árpád sávos zászló.

DeMarco 2009.04.20. 14:18:20

@Naszta: Közben válaszoltam erre is. 70 éve történt...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:18:55

@DeMarco: "de mivel nem szaporodnak ezért a leendőket azért írtják rendesen" - ez nettó faszság.

"És akik ma a kezükbe veszik nem ugyanazok akik akkor tették" - biztos ettől szebb az emlék, ami az eszébe jut...

"Még senkinek nem esett baja emiatt, vagy igen??" - látom magam előtt, ahogy a 40 kilós 85 éves néni megy magyarázni a Gárdának, hogy menjetek innen, főleg egy olyan emlék után, hogy 4 hungarista 1944-ben megerőszakolta. Gondold újra!

Muad\\\'Dib 2009.04.20. 14:22:45

@Naszta:
Nem szívesen szólok bele, de:
"főleg egy olyan emlék után, hogy 4 hungarista 1944-ben megerőszakolta."
Azt hiszem a szovjet emlékmű több emberben okoz maradandó sokkot ez alapján, amit mindenki védelmez, mondván megemlékezés a katonákra

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:24:46

@Muad\\\'Dib: Mint észrevetted, nem arról szól a vita. És: mint olvashattad volna tőlem korábban is, nem vagyok megengedőbb a vöröscsillaggal sem. Csak azt itt (nagyon helyesen) nem védi senki.

DeMarco 2009.04.20. 14:25:06

@Naszta: Akkor már csak azt magyarázd meg, hogy miért van az, hogy vidéken üdvözlik a gárdát, folyamatosan nő a tagjai száma, hívják a lakók őket felvonulni, igénylik a megjelenésüket, közben meg a maszop és a szadesz összeomlik, a politikusaik persona non grata-k, leköpik, utálják őket. Lehet, hogy a pártnak nem tetszik a jelkép, de vidéken egyre nagyobb népszerűségnek örvend... Ha neked lenne igazad, akkor pont fordítva kellene lennie

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:26:25

@DeMarco: Németországban nyert a náci párt. Az, hogy valami népszerű, az nem jelenti azt, hogy jó is...

DeMarco 2009.04.20. 14:26:40

@Naszta: 65 és? kerekítettem... :)

miss Jane Marple 2009.04.20. 14:27:39

Két dolgot szeretnék mondani.
Az egyik: a jelképek különböző környezetben mást és mást jelenthetnek. Mást jelent a gyertya a ravatalon és mást a karácsonyfán. Az Árpád-sávos zászló a Parlamentben valóban ősi nemzeti szimbólum, de a tüntetésen, pártrendezvényen, futballmeccsen bizony nem az.
A másik: én tudom, hogy a "basszuskulcs" egy zenei szakkifejezés, mondhatni gyönyörű ősi zenei szakkifejezés. Azért, ha az én gyerekem ráver a kalapáccsal az ujjára és azt mondja, hogy "basszuskulcs", én bizony rászólok, hogy ne káromkodjon. És hiába néz rám ártatlan szemekkel, hogy ő csak a szolfézs órára gyakorolt, mind a ketten tudjuk, hogy ez nem igaz. És ha ezután elkezdi félhangosan mondogatni, hogy "violinkulcs, basszuskulcs, violinkulcs, basszuskulcs", bizony még indulatba is jövök.

DeMarco 2009.04.20. 14:28:49

@Naszta: Az hogy valami népszerű, még nem jelenti azt, hogy rossz volna. Nekem nagyon szimpi amerikában a nemzeti gárda. Remélem előbb-utóbb elindulnak abba az irányba.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.04.20. 14:34:28

Naszta a háborúkat sokmindenki megszenvedte nem csak a nagybetűs áldozatok...ez a véleményem.

valójábannemberci 2009.04.20. 14:45:13

@DeMarco: csak míg az USA NG megalakulása egy törvényi folyamat volt (Militia Act 1903), és alkotmányos alapja van, valamint nem egy független alakulat (a hadsereg részét képezi, szükség esetén az USA elnöke irányítja, lásd Katrina), addig a Magyar Gárda nem a törvényhozás szülöttje, nincs alkotmányos alapja, megválogatja hogy kit szolgál (szocikat meg libsiket semmi esetre sem), szétzüllésre, belső feszültségekre hajlamos.
Megpróbálják néha magukat összehasonlítani az USA NG rendszerével, de közük nincs hozzá. Semmilyen formában sem.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:46:22

@DeMarco: az nem civil kezdeményezés kint sem. ;)

Nazareus 2009.04.20. 14:48:47

@Naszta: Szerintem nem erkölcstelen a mai magyar társadalom többsége szerint 2 növel aludni. Van olyan társadalom ahol igen (gondolom tálibok), ott büntetik is.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:48:55

@blas: ez így van. De az arányok azért mások. Pl.: a Lengyel lakosság 16%-a halt meg a 2. világháborúban, a Lengyel zsidóság meg gyakorlatilag kiirtódott. (És ebben a 16%-ban benne van a kb. 10%-nyi zsidó is.)

Nazareus 2009.04.20. 14:50:46

@DeMarco: Valamiröl lemaradtam. Mikor kritizáltam én molarist? :)

molaris 2009.04.20. 14:52:04

@Naszta:
Ha a személyeskedéshez jutottunk, akkor megjegyzem, 46- ban megvonták a Nagyapám, amúgy sem magas nyugdíját. 1934- ben lerokkantosítva vonult nyugdíjba, mint rszds. A betegségét az I. világháborúban szedte össze. Helytállásáért a Mária Terézia rend kis keresztjével, valamint a Bajtársiasságért rendjelével tüntették ki. Mert a fronton sem sz&rta össze magát, és rendre maga ment elöl. Nem hiszem, hogy bármely hatalomnak jogában lett volna így bánni vele. És!- mi a fenének hozakodok ezzel elő? Mert regnált itt egy mocskos tróger banda, akiknek jogutódai most a parlamentben demokráciára oktatnak. Na ez a mocskos komcsi banda, 1974- ben fekete kabátos elvtársakat küldött a szomszédok megkérdezésére az egyetemi felvételim előtt. Majd megpróbált beszervezni, és amíg volt vonalas telefonom, a nemzeti ünnepek előtt lehallgatott, majd az egyetemről sikeresen kirúgatott.

Ennek fényében, nagy ívben teszek arra, hogy kinek bántja családi címerünk egyik fele az érzékenységét. Mivel nem panasznap van, a többi sérelmünk nem sorolom. De azt kijelentem: nagy ívben kerüljön el az, aki nem a vörös csillag ellen harcol, hanem ezer éves hazánk ősi jelképei ellen.

Nazareus 2009.04.20. 14:53:51

@Naszta: Miért nem volt jó a náci párt Németországban? Akkor, amikor megválasztották bizony jó volt, felvirágoztatta a német gazdaságot.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:55:14

@Juanhu: plasztikus példát akartam, de szerintem te is tudsz sorolni 1000 dolgot, ami törvényes de nem erkölcsös.

Pl.:
- feleséget megcsalni,
- hazudni (nem csalni, mert az már BTK),
- családot otthagyni,
- alkoholistának lenni stb.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:58:24

@Juanhu: És háború és népírtás lett az eredménye.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:58:57

@Juanhu: És háború és népírtás lett az eredménye.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 14:59:19

@Juanhu: És háború és népírtás lett az eredménye.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.04.20. 15:00:07

Nézzük a német címert. Birodalmi sas a náci Németország idejéből:

en.wikipedia.org/wiki/File:Reichsadler.svg

Németország mai címere:

en.wikipedia.org/wiki/File:Coat_of_Arms_of_Germany.svg

Tehát a kettő között gyakorlatilag csak a horogkereszt a különbség, pont mint nálunk az árpádsáv esetében a nyilaskereszt. Németországban mégsem háborog senki, hogy pucolják le a sast mindenhonnan (és elég sok helyen ott van).

Látni kell, hogy valami nem magától járatódik le; valami akkor járatódott le, ha az emberek azt gondolják róla, hogy lejáratódott. És nálunk a balos politikai erők meg az őket támogató gyülevész értelmiségiek irtózatos energiát ölnek abba, hogy meggyőzzék az embereket: ezek a jelképek lejáratódtak. Ha nem tennék, eszébe sem jutna senkinek, hogy a turullal vagy az árpádsávval bármi baj lehet (látom, most már a kettős kereszt is bekerült a szórásba, gratulálok).

Lehetne amúgy erről másféle vitát is folytatni, ha nem uralkodna mindenhol undorítóan pofátlan kettős mérce (engedély nélküli holokauszt-emlékmű maradhat, turult viszont le kell bontani stb. - és az internacionálé ellen sem hallottam még soha érvelni baloldali értelmiségit; a vörös csillag mellett viszont annál inkább).

Amíg itt ez megy, addig nem szól másról ez a sztori, minthogy a balosok háborút viselnek a nemzeti érzés ellen és az összes olyan jelkép ellen, ami a nemzeti érzésre emlékezteti őket.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:03:40

@molaris: nem minden zsidó szoci, ergo az okfejtésed gagyi.

Megismétlem az elején leírtakat. Attól, hogy másik oldal féreg - hordja a vörös csillagot a ti esetetekben - nem kell nektek is hülyének lenni.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:09:38

@Zigomer Trubahin: Németországban aki majdnem SS tisztnek öltözik, az leüli. Vö.: gárda...

Nazareus 2009.04.20. 15:12:00

@Naszta: Az egy dolog, hogy mi lett belöle, de amikor megválasztották, akkor nem volt rossz Németországnak!

molaris 2009.04.20. 15:19:01

@Naszta:
Ember! Ekkora barmot hogy bír el a föld? Legalább értelmezzed amit mondtam, írtam. Mi a fene közük van a zsidóknak az én mondandómhoz? A legelső hsz.- emben adtam egy hasonló, de rövidebb áttekintést, mint amiről a post szólt. Azóta Őbunkósságod akarom meggyőzni arról, hogy nehogy már Te szabd meg, hogy kinek- kinek az identitása milyen alapokon nyugszik. Az a sok hablaty, amit itt összehordasz mindenkinek, igen csak leminősít, de nem csak Téged, hanem azt az iskolát is ahol nevelni próbáltak. Sikertelenül.
Részemről a tanítást befejeztem.

Egy hozzád hasonló IQ bajnok, röviden, már rég annyit válaszolt volna, hogy ........ .....!
A pontozott részt kimoderáltam.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:19:36

@Juanhu: az új munkahelyek a háborús fegyvergyárak voltak. Gyakorlatilag azt csinálták, mint az USA, csak épp ők nem utakat és vasutat, hanem tankot és repülőt építettek. A jótékony hatás pontosan ugyan onnan származott: közmunka. Szerintem inkább az USA minta a követendő a kettő közül ebben az esetben. ;)

molaris 2009.04.20. 15:22:53

@Zigomer Trubahin:
Na, Te is mindjárt megkapod a: rohadt náczikok bérence megtisztelő címet.::))

Üdv a táborban!

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:25:17

@molaris: jó, hagyjuk abba. A zászlód alapján legalább tudni fogom: ez egy magyar balek...

Nazareus 2009.04.20. 15:25:31

@Naszta: Naaa... utakat is épitettek, nem is keveset :) Ne csak a fegyvereket vedd figyelembe.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:26:50

@Juanhu: Minden esetre a Keynes-i közgáz, ami működött, nem az ideológia...

molaris 2009.04.20. 15:30:44

@Naszta:
Látod ez sem igaz!! Mert akkora útépítések voltak, és olyan minőségben, mint addig, azelőtt, Európában, sehol, soha.
És akkor nem szóltunk arról, hogy a fedezetet a Rotschildok biztosították. Mert ők és a Rockefellerek biztosították az anyagi hátteret egész 1941- ig. Meg közben adtak pénzt az oroszoknak is. Van is részesedésük az orosz központi bankban rendesen. Meg a németben is.

Nazareus 2009.04.20. 15:33:50

@Naszta: Ez igaz - mindenesetre az ideológia és az éppen megvalósuló közgáz nem hiszem, hogy ilyen szigorúan kettévágható lenne: a kommunizmus alatt szorosan összefonódott a közgáz és az ideológia, hogy úgy mondjam az ideológia nélkül nem valósult volna meg az a közgazdasági modell, ami végül is csödbe vitte az egész modellt. Ugyanigy gondolom a náci németországnál is, ugyan a közgáz húzta ki a szarból akkor a németeket, de ehhez kellett az ideológia is. Mert elötte csak egyre mélyebbre süllyedtek (pedig akkor létezett a közgáz).

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:41:55

@molaris: "Meg közben adtak pénzt az oroszoknak is." 1917-et keresd ki légyszi a történelem könyvben. Köszi.

"És akkor nem szóltunk arról, hogy a fedezetet a Rotschildok biztosították." - valóban előfordulhatott, mert az állam hitelből építkezett. Azt, hogy ki vett német államkötvényt, azt nem tudjuk. Ezzel az erővel, ha most Te államkötvényt vettél/veszel, akkor Te fizeted vagy fizetted a Gyurcsány bénázását. Sőt: ha van bankbetéted, akkor is könnyen lehet, ideig óráig finanszírozod az államot. Tehát Te is áruló vagy... ;)

"Van is részesedésük az orosz központi bankban rendesen. Meg a németben is." - bárkinek lehet és lehetett, aki államkötvénybe fekteti a pénzét. Ebből is lászik, hogy fingod nincs arról, hogy ez hogy működik/működött.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:45:29

@Juanhu: Igazából vagy az állam alkalmaz, vagy az ipar. Harmadik fél nincs. Erre kellett akkoriban rájönni és sikeres államod volt. Bár csak ma is ilyen könnyű lenne. :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 15:49:24

@molaris: Ja: 1917 azért lenne fontos, mert ugye az Szu-ban nincs, csak egy bank. Tehát: érteleme sincs a külső finanszírozásnak... (A háborúban is eszközzel voltak az Oroszok támogatva, nem pénzzel, ugyanis pénznek átválthatónak (konvertibilisnek) kell lennie, a rúbel pedig nem volt az.)

DeMarco 2009.04.20. 15:58:12

@berciXcore: Igen, igazad van az NG-vel kapcsolatban. De halkan megjegyezném, hogy csak azért, mert civil kezdeményezésnek indul, még később lehet belőle NG, így nagybetűvel. Alakulhat úgy a helyzet, hogy egy párt mögéáll és legalizálja törvényi keretekkel. Láttuk már több esetben, hogy a mutyik érdekében teremtenek törvényeket. Lásd, Unikum, olaj, tojás. Simán el tudok képzelni olyan helyzetet, hogy törvénybe foglalják a MG-t. Személy szerint örülnék neki ha a rendezvényeket az MG biztosítaná az In-Kal helyett... Ráadásul több esély van árvíz esetén az MG-t felkérni segíteni, mint az inkal-t.

valójábannemberci 2009.04.20. 16:06:14

Csak úgy szőr... izé tollmentén:
Antiszemita barátaink büszkék-e zsidó származású nagyjainkra? Tudnak-e velük szemben következetesek lenni?

DeMarco 2009.04.20. 16:14:00

@berciXcore: Szeretnék büszke lenni a mostaniakra is, de mindent elkövetnek, hogy ne lehessünk azok...

valójábannemberci 2009.04.20. 16:15:33

@DeMarco: És kinek tartoznának felelősséggel és kötelezettséggel? Ki járna el velük szemben jogi esetben? Szolgálnának egy demokratikusan megválasztott, de nekik nem feltétlenül szimpatikus kormányt is? Hajlandóak lennének a hadsereg adminisztrációja alá tartozni? Hajlandóak lennének elvi szétszakadás nélkül létezni?
Vagy szépen kihátrálnának és két hét alatt 8 önálló őrségre, őrseregre, őrgittegyletre, gárdára és járdára bomlanának?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.04.20. 16:27:00

@Muad\\\'Dib:

Harmadik változat. Semmi időm megnézni. Ha lenne, nézném.

De legalűább Kerouacban egyetértünk, amíg ki nem derül róla, hogy zsidó, mert akkor persze minden más, igaz? Na jó, tünök el, muszáj.

DeMarco 2009.04.20. 16:39:57

@berciXcore: Jogos. Ott a pont. Ez egyébként elég mély kérdéssor. Olyan széles az árok ami nem teszi lehetőve egymás segítését. Én sem szolgálnék egy demokratikusan megválasztott, de nem szimpatikus kormányt, nem is teszem 7 éve...
Várok, várom a lehetőséget, hogy újra szolgálhassam a hazámat. Nekik nem teszek szívességet, feláldozást meg pláne nem. Ők sem teszik ezt meg nekünk. Az utolsó pillanatig kapaszkodnak a székükbe, csak vissza kell nézni az elmúlt pár hétre. Meggyőződésem, hogy vannak értelmes emberek, tetterős emberek akik szintén várnak a lehetőségre, hogy egy olyan országban éljenek ami róluk szól. Ez a másik oldalnak nem tetszik, de kiélvezhették 50 évig...

molaris 2009.04.20. 16:55:34

@Naszta:
Na, inkább te nézz utána dolgoknak. Mert 17- ben még van cárocska, zajlik a "nagy háború". Itt kicsit még várni kell 15 évet. Még az angolokat sem húzták le.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 17:06:19

@molaris: Tehát 1917-től van szocializmus Oroszországban. ;)

valójábannemberci 2009.04.20. 17:15:56

@DeMarco: nem mondom, hogy én örülnék annak, ami eben az országban megy, de ez a jelek szerint oldaltól erősen független. Elég csak az elmúlt pár hét töketlenkedéseit, balhéit nézni. Minden prominens oldalra borult egy pár vödör széklet, vagy belegyalogoltak maguktól is.
egyre erősebb bennem a késztetés, hogy lelépjek oda, ahol megvannak azok az elvek és értékek, amiket követendőnek vallok.
És ez valahol a Nashville-Franklin tengelyen található Tennesseeben. Egy részében itt:
theanchorfellowship.org/

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 17:17:26

@DeMarco: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=94900020.TV

Az MSzP négy évre felhatalmazást kapott. Nem Gyurcsány, az MSzP! Utána lehet szavazni újra. Nyugi, a Fidesz legalább 4 évét is kivárja majd az, aki nem ért velük egyet. Elég tiszták a játékszabályok. ;)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.04.20. 17:38:54

@Naszta: húú ez nagyon Gálvölgyisre sikeredett...,tudod demokrácia van (lenne ha ...) nem négyéves ciklusokra osztott diktatúra.

valójábannemberci 2009.04.20. 17:54:26

@Naszta: mondjuk tényleg nem ártana egy új, normális alkotmány a mostani, szövegezése szerint is ideiglenes helyett.
Ismételten a csúnya jenkikre tekintek: nekik az alkotmány első mondata az, ami az öntudatukat biztosítja. Minden más csak száraz jogi szöveg (bár a mi ideiglenesünkhöz képest egy izgalmas olvasmány).

DeMarco 2009.04.20. 18:02:26

@Naszta: Na látod ez utóbbi beírásod is tökéletesen példázza amiről fent már vitatkoztunk. Jogilag nem lehet belekötni a kormányba, de erkölcsileg... :((( egy nullák. Szomorú, hogy nem lehet visszahívni a képviselőket és menet közben választani. Akkor már régen eltűntek volna és nem lenne ekkora arcuk, hogy mindenkinek kuss !! jogunk van mindenhez !! Csak a félelem tartotta őket vissza, félelem a felelősségre vonástól. Félelem attól, hogy szembe kell nézniük a választók haragjával.

DeMarco 2009.04.20. 18:05:28

@Naszta: Nyugodtabb lennék, ha nem négy évet kellene várnotok, hanem 60-at...

Anselmo 2009.04.20. 18:10:26

"Az Árpád-sávot a két vh. közti irredenta, soviniszta és sokszor rasszista csoportok kezdték újra használni. Ha valaki nem akar kötődni hozzájuk, inkább ne használja."

Nem tudom, érdemes-e magam ezzel idegesíteni. De dobálok én is egy kis sarat, ha már sárdobáló blog.

Szóval a posz eredeti kiindulópontja, miszerint ar árpád-sáv és a turul csak egy a sok jelkép közül, eleve nem igaz, illetve hiányos történelmi ismeretekre vall. Az irredenta, soviniszta és sokszor rasszista csoportokon kívől meég nagyon sokan használták/használják ezeket.

Másrészt a térténelmi jelképek hozzátartoznak az ember identitástudatához és a kultúránkhoz. Van egy politikai csoport amely módszeresen támadja a magyarság identitását (most nem Meciarra gondolok). Ugyanazok akik a kettős állampolgárság ellen is kampányoltak. Ma az árpád-sáv és a turul egyre inkább ezzel szembehelyezkedve a nemzeti büszkeség jelképe - nemcsak az "irredenta, soviniszta és sokszor rasszista" gondolkodásúaknál. Magyarországon vagyun (én pont nem :), magyarok vagyunk, és széllel szemben nem sokáig lehet...

Megdöbbent a rengeteg antiszemita beszólás a kommentek között. Helyettetek szégyellem magam.

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 20:08:47

@DeMarco: az oka jelenlegi rendszernek az, hogy ehyetlen kormány sem lenne képes kényelmetlen döntéseket hozni, ha nem várhatja meg a gyümölcsét. Szerintem az MSzP mint kormánypárt rossz, ezért meg fog bukni. DE: a rendszerrel semmi baj sincs ettől...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 20:14:31

@Anselmo: neked is: nekem csak az a véletlen a furcsa, hogy a sok történelmi zászló közül miért pont ez a kiemelkedő. Attól tartok, hogy ennek nem a véletlen az oka és akkor féregség. A zászló 1944 elötti jelentése külön sztori...

DeMarco 2009.04.20. 20:38:31

@Naszta: Ez elég érdekes okfejtés volt. A kormánynak az lenne a dolga, hogy az ország helyzetét pozitív irányba tolja mindig és mindenkor. Ha valaki erre nem képes, mondjon le és adja át olyan embernek a lehetőséget aki képes ezt bevállalni. Szörnyű hét év áll mögöttünk és még szörnyűbb következő év. A tesze-tosza szerencsétlenkedéssel mély szakadékba tolták az ország szekerét, miközben lelkesen még rá is segítettek, hogy gyorsabban guruljunk a szakadék felé. A féket is régen eltörték. Nagyon dühítő, hogy ezt évek óta lehetett látni, tapasztalni, tudtuk, hogy ide jutunk velük, mégsem lehetett jogilag tenni semmit sem. De rossz az a rendszer ahol az erkölcsi bukást nem követi a jogi bukás. Rossz az a rendszer ahol a normál erkölcsű állampolgárok nem tehetik jóvá amit a gyenge erkölcsű kormány nem tett meg. Mindenki tisztában van ezzel, még akkor is ha egyesek, mint te is homokba dugják a fejüket.

kolbenheyer 2009.04.20. 21:10:39

@Anselmo:
"Megdöbbent a rengeteg antiszemita beszólás a kommentek között. Helyettetek szégyellem magam."
Erről írtam. Nem a jelképekkel van a baj, hanem a használóikkal, akik azonosítják eszméiket a jelképekkel. Én csak rögzítem a tényt. Az a jelkép, amit antiszemiták lengetnek azért, hogy azonosítsák egymást és megkülönböztesék magukat a zsidóktól: az antiszemita jelkép, akármi is volt korábban.

"Szóval a posz eredeti kiindulópontja, miszerint ar árpád-sáv és a turul csak egy a sok jelkép közül, eleve nem igaz, illetve hiányos történelmi ismeretekre vall."
Én nem ezt írtam. Történelmi ismeretekkel pedig meg akarhatsz fogni, de lukra futsz.

kolbenheyer 2009.04.20. 21:20:41

@Zigomer Trubahin:
Nagy kár, hogy te is olvasás nélkül vagdalkozol.
Az internacionáléról és a vörös csillagról Horváth Andor és calam íretak posztokat itt, keresd ki, olvasd el.
Egy szóval nem írtam, hogy bontsák le a turult. Szerintem éppenséggel ne bontsák le.
Egy szóval sem írtam, hogy a kettős kereszttel bármi baj lenne. Csak azt, hogy ha a Jobbik merő antiszemitizmusból kiteszi, azzal meggyalázza, és ezt undorítónak tartom.
A német sas nemzeti jelkép volt a nácik előtt is, és az azóta is. Az Árpád-sávok önállóan nem voltak a nyilasok előtt nemzeti jelkép, és azóta sem azok. Ez a párhuzam nem áll. A piros-fehér-zöld és a magyar címer lehetne párhuzam: lám-lám semmi gond velük.
Végül: olvasd már el, kik is védik ilyen vehemensen ezeket a jelképeket. Aztán döntsd el, hogy a "gyülevész értelmiség" találta-e csak ki, hogy antiszemiták, rasszisták, antidemokraták. Ők állítják hogy ezek az ő jelképeik. Én meg leírtam: igen, az övék.

DeMarco 2009.04.20. 21:32:19

@kolbenheyer: "antiszemiták lengetnek azért, hogy azonosítsák egymást és megkülönböztessék magukat a zsidóktól.."
Ez most csak vicc ugye? Miért hiszitek, hogy minden a zsidók körül forog??? Elsősorban a klónkomcsi maszop és külföldi testvérük ideológiája ellen lengetik az árpád-sávos zászlókat. Az csak egy szomorú mellékszál, hogy libsik elárulták elveiket és a maszop mellé álltak sok-sok éve és azóta csak még lejjebb sülyedtek. Maguk jelölték ki az utat a semmibe, nem kényszerítette őket senki sem. 20 éve egy rendszerváltó, lendületes párt voltak, tele okos emberekkel. Mára csak lezüllött, feldarabolódott valami lett belőle. Volt egy pillanatnyi esélyük az életben maradásra Fodorral, de ezt végleg eljátszották. Ők álltak a sötét oldalra, hát most ne sírjanak. Pofátlanság antiszemitizmust kiabálni, amikor maguknak köszönhetik a bukást. A reakció mindig ellenreakciókat szül, ennek egy leképezése az árpád-sávos zászló. Ami elsősorban nem is ellenük irányul.

kolbenheyer 2009.04.20. 21:37:31

@DeMarco:
Igen vicc. És én írtam álnéven az összes kommentet ide is, azokat főleg, amik hazaküldtek Izraelbe, sőt arról értekeztek, hogy úgyis megdöglök.
Nem kiabáltam antiszemitizmust, az árpádsávosok zsidóztak. Ha nem tetszik, ne állj közéjük. Én sem szeretem a mostani kormányt, ahogy azt már több posztban megírtam, de ettől még nem kell szeretnem az árpádsávot. Sőt.

TD223 2009.04.20. 21:50:36

@kolbenheyer: A zsidók meg magyaroztak. Antiszemitizmus.

2009.04.20. 21:59:41

@DeMarco:

"Miért hiszitek, hogy minden a zsidók körül forog???"

Ezt hívják mártírokrata szerepkörnek. Szó se róla, ügyesen kisajátították. Minden héten parlamenti felszólalásokban, újságcikkekben és blogbejegyzésekben lehet siránkozni a borzalmas üldöztetések miatt, amit a Magyarországon tomboló náci hordáktól szenvednek el.

Az utóbbi években a legfőbb szavazóbázisukká illetve megfélemlítő eszközükké előlépett cigánybűnözőket is bevonták a játékba. A néhány száz árpádsávos cigányok és zsidók tízezreit üldözi. Ez komoly, hidd már el nekik...

DeMarco 2009.04.20. 22:14:43

@kolbenheyer: Te biztosan ezt a posztot olvastad? Csak mert reggel óta kommentelek, heves vitát folytatva Naszta-val, de én nem olvastam ilyen kommenteket, mint amire hivatkozol... Vagy ezeket alapból cenzuráztad? Igaz közben végig dolgoztam ezért átugorhattam néhányat... és gyorsan kiszűröm a béna hozzászólásokat, azokat átugrom. De akkor se rémlenek. Sőt különösebb zsidózás se volt. Az első kommentekben a zászlókról vitáztunk, a jelképekről, utána a melegekről, végül a kormányról. A poszt is a zászlókról szól, nem a zsidókról. De lehet, hogy csak én értettem félre...

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 23:40:31

@DeMarco: még egyszer: én sem örülök, hogy az MSzP így elb@ssza és elb@szta. De: bárki lesz a következő vezető, neki is kelleni fog olyan lépéseket tenni, ami nem nyeri el mindenki tetszését és őt sem fogjuk csak azért leváltani, mert 3 percig úgy tűnik, hogy nem megy.

Egyébként ne aggódj: az MSzP most azért marad, hogy legalább 1 évig tudjon kormányozni, ne pedig csak sodródni. Ha ez az egy év sem jön össze nekik, akkor kormányzás képtelenek és a szoci szavazók is büntetni fognak. Ha viszont olyan impotensek, mint gondolom, akkor Gordon 3 értelmes pontját sem csinálják végig és ők maguk iratnak ki választásokat (értsd: Gordon felsétál a várba). Egyébként kiváncsi leszek a jobber arcokra, amikor kiderül, hogy a Fidesz programja kb. 90%-ban átfed Gordonéval... (Esetleg annyival több, hogy meg tudja szüntetni a KIS önkormányzatokat a 2/3-ados többségével...)

Azért az látszik, hogy még kell vagy 50 év demokrácia mire mindenki felfogja a működését. (Pl.: a politikusok is... :p)

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 23:44:06

@DeMarco: "Nyugodtabb lennék, ha nem négy évet kellene várnotok, hanem 60-at..." - te magad fogsz másra szavazni 2014-ben. Nem az MSzP-re. Lehet, ma még nem is ismerjük, hogy kire... :p

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.20. 23:45:45

@berciXcore: Nem az alkotmánnyal van baj, hanem a hazai politika működésével. Nem segítene az új szöveg...

DeMarco 2009.04.21. 08:15:00

@calam: Én nem a múlt heti posztokról beszéltem, hanem a tegnapiról...

DeMarco 2009.04.21. 08:23:42

@Naszta: Tévedsz, ha azt gondolod, hogy a Fidesztől nem megszorításokat várunk. Elsősorban a költségvetés egyensúlyba helyezését, növekedési pályára állást, arányosabb közteherviselést várunk. Ha ezt megteszi Gordonka helyes, csak ku*vára megkésett. Ők már csak azért teszik meg, mert olyan helyzetbe kerültek, hogy nem maradt más választásuk. Amíg tudták, elodázták a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy nem azoknak kellene rendet tenni, akik elb*szták. Ráadásul most megint évekig hallgathatjuk majd, hogy azért megy a fidesznek, mert a Gordonka megcsinálta !!! Na hát erre semmi szükségünk. Akkor is meg kellett volna lépni, ha kiírták volna az előrehozott választásokat. Csak akkor a nép döntése lett volna, azé a népé, akivel nem mernek szembenézni, akiknek az ítéletétől rettegnek. Hiába néznek kárörvendően a baloldalon, mert a fidesztől sem várunk osztogatást, ellenkezőleg. Bármi áron, de rendbe kell tenni a gazdaságot, új úton kell elindulni, be kell fagyasztani az állami kiadásokat, be kell fejezni a nyugdíjasok tömését, a segélyezést és még nagyon sok mindent.

DeMarco 2009.04.21. 08:43:55

@Naszta: Az utolsó mondatodra külön reagálnék. Megszüntetni a kis önkormányzatokat. Ez az maszop politikája és teljes tévedésen alapul. Azért akarják bántani az önkormányzatokat, mert szerintük túl sok van. De valójában azért akarják bántani őket, mert a vidék hagyományosan fidesz szavazó és nem tudják kézben tartani a választókat. Azért akarnak összevonni, mert a központok városok lennének, amikre nagyobb a befolyásuk. Mennyivel kényelmesebb lenne, ha mszp vezette város osztaná a vidék pénzét, akkor nem lehetne beleszólni semmibe sem. Ezért piszkálják a megyerendszert is, régiókká alakításra. A régióvezetőt aztán ők jelölgetnék ki. A vidék meg nagy hülye lenne ebbe belemenni.
Hát semmit se tanultak a maszoposok az elmúlt húsz évben? Számtalan példa van arra, hogy pontosan az ellenkező irányba mozog az egész világ, beleértve Mo-t is. Nézzük konkrétabban:
Budapestről hosszú évek óta le akar válni Pest megye, mert a gazdag Pest melletti városok pénzét is elszipkázza Budapest és ez nem igazán tetszik egyiknek sem. Miskolcról éppen most vált le Miskolctapolca, mert Miskolc évekig elszipkázta a pénzt, Várpalotáról levált Pétfürdő és Inota is évek óta próbálkozik, Boglárlellébőlból lett Balatonboglár és Balatonlelle, Balatonaliga most próbál leválni Veszprém megyéről, ahonnan már eltűnt 20 falu amikor átmentek Győr-Sopron megyébe. Én nem is emlékszem olyan példára a rendszerváltás óta, ahol egybekerültek volna települések, kivéve ahol ténylegesen összenőttek, mint például Balatonkenese, Balatonakarattyával. Ezen túl vannak negatív példák is: Az egyik nagy állami intézményt Székesfehérvár-Győr-Komáromból összeköltöztették Székesfehérvárra. Kirúgtak a másik két helyről 200 tapasztalt köztisztviselőt. Mi történt? Fehérváron nem bírták a megnövekedett melót és fel kellett venni 400 új dolgozót akiket úgy kellet betanítani a feladatra, ez az első években őrült nagy káoszt okozott. Ráadásul a két megyébe napi szinten el kellett juttatni az anyagokat ami annyival megnövelte a szállítási költségeket, hogy totál ráfizetés lett a vége. Kb. háromszor annyiba került a mutatvány, mintha nem csináltak volna semmit. Ez ugyanígy igaz lenne az önkormik összevonásakor is. Semmit nem lehetne elintézni helyben, mindenért be kellene menni egy központba, ezzel tök feleslegesen megnövelve az ügyintézést, a bejárás költségét, és közel sem jelentene spórolást. Ráadásul nem tudok olyan helyzetet elképzelni, hogy x falunak/városnak a szomszéd falu/város szabja meg a pénzét, ők lenyúlják ennek meg nem marad semmi. Kizártnak tartom, hogy a szomszéd falu jelölje ki a határokat, ebbe egy józanul gondolkodó ember se mehet bele. Minden példa pont ennek az ellenkezőjét mutatja, minden irány fordított. Az meg hülye aki szél ellenében pi*ál...

DeMarco 2009.04.21. 08:48:16

@Naszta: Nem hiszek a csodákban, de nem is zárom ki a lehetőségét. Ha lesz olyan párt, vagy csoport akiknek szívesen megadom a lehetőséget 2014-ben, akkor arra fogok szavazni. Pillanatnyilag erre nem sok esély van. Irigylem az amcsikat, hogy van egy Obamajuk aki mögé büszkén oda lehet állni...

kolbenheyer 2009.04.21. 09:03:18

@DeMarco:
"Ha nem tetszik az árpádsáv, akkor nyugodtan lehet alijázni."

"Lehet vinnyogni, lehet ajvékolni, lehet szidni a Jobbikot, de késő, mert meghatározó parlamenti párt lesz, bármennyire is zavarja ez a likudista fideszt a maoista mszp-t és a cionista hazaáruló szdsz-t. Pusztán azért lesznek politikai erőből politikai hatalom mert rendet ígérnek. Szégyellheti magát az összes többi, meg azok a semmirekellők akik a nemzet hullahegyén állva szivárványt dúdolnak álságosan, devianciát hirdetve rombolva évszázadok erkölcsét. Halál rájuk."

Ezt meg te írtad:
"Cserébe az internacionáléért, az elvtársasozásért, a hanuka-izékért."

Ugye az első kettőben nem volt semmi antiszemitizmus? És neked hogy jött össze az internacionálé a hanukijával? Én azt írtam, hogy ha egy vallási jelképet egy egyház állít fel az ünnepén, az tök rendben van. Ha politikai párt politikai okokból az viszont visszataszító.
És képzeld, nem csak olvastam a posztot, hanem én írtam. Tudom, mi van benne.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.04.21. 09:21:30

@Muad\\\'Dib:

Most legalább megnézni tudtam azt a kettőt. Hát nagyon el vagy tévedve. Továbbra sem tudok itt regényeket írni, de egy rövid utalás: Teljesen összezavarod a fogalmakat. Ha Izraelben élnél és ott érnének olyan sérelmek amik miatt szenvedni muataod magad, akkor még ezt azt figyelemebe lehtne venni abból amit mondsz, mint résznem indokoltad. Az, hogy téged a max. 1%-nyi zsidók rekesztenek ki Magyarországon, miközben te teli szájjal gyalázod őket kollektíve és miközben abban az értelemben ahogyan fölhánytorgatod a sérelmeidet a zsidók elsöprő része nálunk nem is zsidó, egyszerűen nevetséges. Mintha szenvednél, hogy nem tartozol közéjük. Esetleg próbálj meg megtérni, Körülményes, de nem lehetetlen. Mindestre első lépsben elhagynám a helyedben a gyülölködést és megpróbálnék a helyedben nem valami különleges misztikumként nézni rájuk, hanem közönséges, hozzád hasonló emberekre, akiknek ugyanúgy vannak hibáik és erényeik és akik ugyanúgy különbözek egymástól, mint mnindenki más. Elnézést de kibontásra most sincs időm.

molaris 2009.04.21. 09:26:45

@kolbenheyer:
"És képzeld, nem csak olvastam a posztot, hanem én írtam.":::)))
Nadon, de nadon jooóóó!

DeMarco 2009.04.21. 09:34:13

@kolbenheyer: Tudom, hogy te írtad, de azért nem kell veled egyetérteni ugye?
Egyébként ez az egyik probléma: A kritizálást, bármilyen kritizálás esetében rögtön antiszemitizmust kiabáltok, azonnal megbélyegezve a kritizáló felet, rögtön lefasisztázzátok őket. Arra még nem gondoltatok, hogy ez a tulajdonság gerjeszti a hangulatot negatívan? Ez pont úgy hat, mint a mercivel rohangászó cigók esetében akik mennek a segélyért, akik rémületben tartják a vidéket, de ha vki véletlenül visszaüt, akkor rögtön az egész világnak üvöltik, hogy rasszizmuuuuus...
Ezek a dolgok visszaütnek, nem érzitek? Az internaci a hanukával pont úgy jön össze, mint a maszop a szadesszel. Szerinted tök rendben van Magyarországon hanukiját állítani kereszt helyett? Ez nem Izráel, Magyarország ahol kereszténység van! Nincs szükségünk a hanuka-izékre a köztereken, állítsák ki a lakásaikban. És nem kell antiszemit kiabálni, a djamikat sem viselnénk szívesen, az is kiakasztó lenne, ha mecseteket építenének a belvárosban. És ne mondd, hogy a magyar idegengyűlőlő, mert ez nem igaz. Svájcban is betiltották a mecseteket és a Franciák azok akik tényleg utálják a külföldieket. Ráadásul a szadesz tényleg a szivárványos devianciát hirdeti, így a fentebbi leírás megállja a helyét.

Win Elen 2009.04.21. 11:21:42

@calam:

Eltunt az overdose-os poszt. A hiba az en keszulekemben van? RSS-azt mondja meg komment is jott hozza.


.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.21. 14:17:04

@Win Elen: nem, szerkesztési hiba. Hamarabb került ki, mint elkészült volna, ezért vettem vissza. Majd valszeg jön.

Win Elen 2009.04.21. 14:24:01

akkor a kommentemet is visszavonom :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.21. 17:26:45

@DeMarco: Ma az önkormányzati rendszerben 33.000-en dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy minden 300. magyar emberre (gyerekre, felnőttre stb.) jut egy önkormányzati dolgozó. ;)

Naszta · http://naszta.hu 2009.04.21. 17:34:03

@DeMarco: "Nincs szükségünk a hanuka-izékre a köztereken, állítsák ki a lakásaikban."

A közterületnek az a lényege, hogy a köz használja. Magyarországon nagyon rég óta élnek zsidók. Nincs több hanuka bisz-basz kirakva arányosan, mint például oltár. És ha több is lenne: Neked tulajdonképpen mi a f@szért fáj? Miért korlátozol valamit/valakit, amikor Neked még csak előnyöd sem származik? De tényleg! Tiszta minden lében kanál... :)

valójábannemberci 2009.04.21. 18:36:53

@DeMarco: "az is kiakasztó lenne, ha mecseteket építenének a belvárosban."

Már felépítettek párat. Mindjárt ott van a pécsi. ;]

DeMarco 2009.04.21. 19:26:36

@Naszta: És miért gondolod, hogy jobban járnánk ugyanennyi munkanélkülivel?

kolbenheyer 2009.04.21. 21:47:31

@DeMarco:
Akkor tisztázzuk. Nem antiszemitizmus azt írni, hogy aki kritizálja az árpádsáv jelenlegi politikai használatát (és nem az árpádsávot, ha elolvasod a posztom), az zsidó, és mint ilyen menjen Izraelbe. Nem fasiszta azt írni, hogy aki másként gondolkodik, más a szexuális orientációja, azt meg kell ölni.
És normális dolog egy elnyomó rendszer mozgalmi dalát összehasonlítani egy vallási jelképpel. Normális azonosítani egy pártot (SZDSZ) egy vallási közösséggel.
Ha így gondolod, akkor minek nevezzelek?
És mégis ki mondta, hogy kereszt helyett állítanak hanukíját? A keresztények állítsanak annyi keresztet, amennyit akarnak, a zsidók annyi hanukíját amennyit akarnak, és felőlem a muzulmánok oda építenek mecsetet, ahol meg bírják fizetni a telekárat. Én meg majd eldöntöm, hogy melyik templomba járok.
És mi az, hogy Magyarországon kereszténység van? Van 10-15% templombajáró hívő, a többi agnosztikus vagy ateista.
És mi üt vissza? Ha antiszemitizmusnak nevezem az antiszemitizmust? Nem a kritikát! Ha értelmesen kritizálod a Mazsihisz bármilyen lépését, vagy Izrael politikáját, azzal semmi bajom. Én mindkettőt sűrűn szoktam. Kit neveztem jogtalanul antiszemitának?
És mi ez a többesszám második személy? Én egy ember vagyok, nem tudom kikkel akarsz egy kalap alá venni. De bárkivel is, mi közöm hozzájuk?

valójábannemberci 2009.04.21. 22:31:20

@kolbenheyer: és ha delikvensünk találkozott volna a kritkus időszakban hús-vér izraeliekkel, akkor talán kicsit árnyaltabb lenne a kép, amit lát.
Pár éve itt veszprémben egy izraeli kórus is érkezett egy nemzetközi fesztiválra. Én voltam ez egyik helyi kísérőjük. Nagyon sok szeretetet adtak.
Még akkor is, amikor mindenki tudta, hogy feszült a hangulatuk, akkoriban légiblokád is volt, kérdéses volt, hogy egyáltalán kijutnak-e az országból.
Aztán amikor itt voltak, beindult a legdurvább háborús gépezet.
Többen is a szabadidejüket városnézés helyett ízraeli hírportálok böngészésével töltötték. Természetesen beszéltünk a háborús helyzetről. Megtudtuk tőlük, hogy vannak libanoni barátaik, akiket ugyanúgy féltenek, mint az izraeli barátaikat. Ugyanúgy igyekeznek velük tartani a kapcsolatot, mint az izraeli barátaikkal.
Ugyanúgy utálják az egész háborús szituációt, mint a Libanoni barátaik.

És ugyanúgy aggódnak a harcba vezényelt fiaikért, lányaikért, mint a libanoni barátaik. Egymás gyermekéért is.

Egyik nap az egyik anyuka szinte egész nap letargiában volt, mert azt a hírt kapta, hogy a fia egységét egy veszélyesebb térségbe vezénylik. Délután a hírek arról szólt, hogy ez az egység súlyos veszteségeket szenvedett. Egész estig semmi hír nem volt a fiáról. Aztán amikor többen is együtt voltunk a művháznál, akkor jött a hívás: a fia életben van.
Azt a megkönnyebbülést, azokat az örömkönnyeket nehéz elfelejteni. De az odaveszett bajtársak és a front túloldalán levő srácok emlékére gyászkönnyek is voltak közte.

Aztán volt alkalmam látni egy sabbath-köszöntést is. Egy teljesen mezei étteremben, ahol a napi étkezéseket kapták. A több ezer éves dalok és fohászok különleges hangulatúvá tették azt az estét.

Hát ilyenek voltak. Nem svindlizték meg az eredményeket, mindenkivel nagyon előzékenyek és barátságosak voltak.

Emberiek. Emberiebbek, mint sokan ebben az országban.

DeMarco 2009.04.22. 00:35:38

@kolbenheyer: Akkor tisztázzuk. Nem akarlak meggyőzni semmiről. Abban hiszel amiben akarsz. Tudom, hogy érted amit írtam, hiába teszel úgy mintha nem értenéd. Nyilván te is érzékeled a növekvő nemzeti ellenállást, aminek csak egy kis szelete a zászlókérdés. Elegánssan átléptél afölött, hogy Svájcban sem engedélyezték a mecsetek építését. Számomra teljesen normális elvárásként felel meg, hogy ha egy közösséghez tartozom, akkor próbálok megfelelni az adott közösség normáihoz, különben ellentétbe kerülök velük és felesleges haragot gerjesztek irányomban. Ha szembemegyek az autópályán a forgalommal, akkor ne csodálkozzak, ha mindenki villog rám és dudál. Esetleg az agresszívabbjai megállítanak és pofán vernek...
Ez itt Magyarország, magyar állampolgárok lakják, magyar életközösség lakja, magyar normák szerint. Ha Francia lenne, akkor csigát zabálnánk, ha Finn, akkor szaunáznánk, ha Orosz akkor vodkát innánk, ha Izraeli akkor hanukijáznánk, ha Török, akkor templomok helyett djamikat emelnénk. Biztos ismered a mondást: Rómában élj úgy, mint egy római.
Tudom én, hogy nehéz egyeseknek 60 év kommunizmus után a saját országuk identitását megérteni, újra felvenni, de próbálják meg nyugodtan. Nem fog fájni senkinek sem.

valójábannemberci 2009.04.22. 01:31:51

@DeMarco: csak észrevételezem:
Magyarország területén a római kor óta élnek zsidók, az egész országban több zsinagóga is van, tehát effektíve mindig is az ország lakosságát képezték. A 18.-19. századtól pedig a magyar urbánus kultúra alakításában jelentős szerepet játszottak. A világ második legnagyobb zsinagógája Magyarországon van.
És ráadásul vallási szabadság van.
Egy-egy hanukija nem okoz közlekedési fennakadást, nem gyújtogatnak hozzá kukákat meg autókat, nem fosztják ki az MTV archívumát a Futrinka utca lakóival együtt.

De hoztál példákat, tehát tiltsuk ki az összes olasz éttermet, az összes szerb éttermet (a pesti belvárosban van egy nagyon kedves, viaszosvásznas terítős, házias ízekkel, nagyon jó hely), az összes görög kajáldát, a törököket meg pláne, de tiltsuk be a nemzetiségi oktatást, a nemzetiségi művészetet, kalotaszegit táncoljon a rohadékja, ne valami sváb tötytöröttyöt. De a legbiztosabb, ha az összes idegent (például olasz étteremtulajok) nemzetiséget, és gyanús nevűt, kinézetűt elzavarjuk a búsba, minden nem magyar stílusú épületet lebontunk a földig, és majd jurtában nézzük a parabolás adást. Ja nem, azt se, mert véletlenül valami idegen kultúrával lesz dolgunk.
Szent István idegeneket befogadó intelme meg le van szarva. Maga a király is.
Inkább menjünk vissza a pusztába, és harcoljuk ki magunknak az őshazában való letelepedést, egy izolált országban, amiben a törzsi valláson kívül minden más tiltott, a törzsi kultúrán kívül minden más tiltott, és a nyereg alatt puhított húson kívül minden más tiltott.

Vicces vagy, tudod-e?


Nem tudom miről beszélsz.

valójábannemberci 2009.04.22. 02:11:12

Ja és még ezt tenném hozzá, hogy derengjen valami:
www.judapest.org/trianon/

valójábannemberci 2009.04.22. 02:46:09

@berciXcore: ezt kiemelném az ottani kommetek közül, ez konkretice Izraelben van:
A Meá Seárim mélyén fekvő Bátéj Hungárimban van is egy Kikár Hungáriá Hágdolá, azaz Nagy-Magyarország tér.

És mit nem talál az interneten az ember erről a helyről?
en.wikipedia.org/wiki/Meah_Shearim
Ebben a városrészben található ez:
en.wikipedia.org/wiki/Batei_Ungarin
És ebben a városrészben van az ő székhelyük:
Neturei Karta (anti-cionista zsidók):
en.wikipedia.org/wiki/Neturei_Karta
Érdemes elolvasni a History szakasz első sorát ("aláhúzás" általam":
For the most part, the members of Neturei Karta are _descended_ _from_ ___Hungarian___ ___Jews___ who settled in Jerusalem's Old City in the early nineteenth century...

Szóval ennyit erről is. Persze, azt is tudom, hogy Herzl Tivadar is magyar zsidó volt.

Ettől függetlenül még mindig nem tudom miről beszélsz...
(És tartok tőle, hogy egyre inkább össze fogsz zavarodni. ;])

valójábannemberci 2009.04.22. 03:22:32

De viszont ellenben ámbátor azt is hozzá kell tennem, hogy teljesen érthető a zsidók Jeruzsálemhez és Izraelhez való mélységes, lelki viszonya.
137. Zsoltár alapján:
www.mtv.com/videos/matisyahu/123850/jerusalem.jhtml

Shalom! ;]

DeMarco 2009.04.22. 08:28:44

@berciXcore: Nem igazán tudtad megfogni a mondandómat ugye? Az irodámmal szemben egy szép nagy zsinagóga fekszik. Bár nem arra használják. Mégsem bontanám le. Na jó mégis, de más okokból. Ronda és mivel nem arra használják amire tervezték továbbá a főtér közepén van, értelmesebb lenne lebontani és valami praktikusabb épületet felhúzni helyette. Én nem mondtam olyat, hogy menjenek el a zsidók vagy bárki. Olyat meg végképp nem mondtam, hogy atrocitálják őket. Én mindössze annyit mondtam, hogy mindenki alkalmazkodjon az adott közeg életviszonyaihoz, lakosságához. Otthon azt csinál mindenki amit akar. Mit érdekel, hogy a zsinagógájukban mit csinálnak? Kit zavar egy olasz étterem, vagy görög? De az zavar, ha óriási pizzákat állítanának ki a tereken, az is zavarna, ha zeusz szobrokkal pakolnák tele a várost. Vagy, hogy egyszerűbb példával éljek, mindig is zavartak a vörös csillagok, mert semmi közünk hozzá. Egyszerűen azért, mert ez a mi országunk, mi élünk itt, ne akarják ránk erőltetni a saját hülyeségeiket.

kolbenheyer 2009.04.22. 09:47:15

@DeMarco:
Én nagyon is értem, amit mondasz, csak nagyon nem értek vele egyet.
A magyar nemzet egyrészt politikai közösség, azaz az állampolgárok, másrészt kultúrális, azaz a magyar nyelvűek. A magyarországi zsidók mindkettőnek részei. Ők itt vannak otthon. Semmit nem erőltetnek rád, csak megünneplik a hanukát. Ahogy keresztény nemzettársaink a karácsonyt. Mi ezzel a baj? A közös normákat meg betartják, biztos te is ismered az Alkotmányt. Vallásszabadság van, az állam pedig világnézetileg semleges.
Én nem látok semmilyen nemzeti ellnállást. Ki ellen kéne ellenállni? Vannak itt megszállók? Van egy szar kormány, amit velem együtt sokan elküldenének a fenébe. És el is fognak, ez a demokrácia.
Sajnos nagyon is úgy tűnik, hogy nem én rettegek, hanem azok, akik itt nemzethalált vizionálnak.
A kérdéseimre meg nem válaszoltál.

Thorwald 2009.04.22. 09:51:38

Bah ez mekkora hulyeseg. Deutalom ezt a belemagyarazo szar szoveget, teljesen felhaborit...
Anno a kokardat is "kisajatitotta" a fidesz.
Aztan megsem szunt meg nemzeti jelkepnek lenni... A nemzeti jelkep az mindig is az marad. Az megint mas kerdes, hogy mire hasznaljak, kap e mas izt, csatolhato-e mas hozza...
De ettol meg nemzeti jelkep marad.

Kerdes: az arpadsavos zaszlo a problema, vagy az alatta felvonulo emberek? Naugye.

molaris 2009.04.22. 10:13:21

@berciXcore:
Mondjuk eljöhetnél egy református konferenciára/csendes hétre, hogy megismerd, milyen is a református közösség mindennapja, amikor csak Istenre és a Fiára figyel.

valójábannemberci 2009.04.22. 10:39:49

@DeMarco: megnéztem a www.zsinagogak.com oldalt, van egy pár sajnálatosan borzalmas állapotban levő, főleg ugye vidéken, ahol többnyire hírmondója se maradt az ott élt közösségnek. Hol raktárnak, hol rondán átépített művháznak (Beregszász), könyvtárnak (Paks), vagy kiállítóteremnek (Várpalota) használják őket, de jellemző még az elhanyagoltság (pl. a teljesen romos gácsi, vagy a tulajdonosa miatt csak irreálisan magas vételi árral megmenthető kőszegi, de ott van a szintén felújításra váró, de azért jobb állapotban levő, gyönyörű magyaros-szecessziós szabadkai is).
Én nagyon örülnék, ha ezek visszakapnák hitéleti funkcióikat, nem feltétlenül zsinagógaként, ahogy Budapesten is van olyan, ami ma keresztény imaház (a kőbányai zsinagógáról van szó).
De úgy általában örülnék annak, ha nem lennének az enyészeté. Nekem minden omladozó, elhanyagolt, vagy jellegtelenül újrahasznosított régi épület láttán elszorul a szívem.
Nézz körül: www.zsinagogak.com

kolbenheyer 2009.04.22. 10:41:14

@thorwald:
Nem olvastad figyelmesen.
Én azt állítom, hogy előtte sem volt nemzeti jelkép az árpádsáv (történelmi volt). A nemzeti trikolór az volt és maradt.
És persze, hogy azt állítom, hogy az alatta vonuló emberek. Mi más? De ha ez alatt vonulnak, akkor ha meglátom az utcán, velük azonosítom. Nem az árpádsáv tehet róla, kár érte.

valójábannemberci 2009.04.22. 11:14:45

@molaris: és a falakon kívül hogyan élik meg? Hiszen ez lenne a lényeg. A legtöbb nagy keresztény felekezet elkényelmesedett azzal, hogy a templom/imaház falain belülre helyezte az identitását, azon kívül viszont már mintha egy másik személyisége lenne a hívőknek.
Nyilvános helyen, étteremben kínosnak érzik, hogy saját társaságukban asztali áldásról legyen szó, pedig az elvileg fontos lenne - ehhez képest az izraeli kórus megcsinálta a szombat köszöntését, mert ez náluk így szokás. És nem érezték kínosnak a helyzetet.
És ezzel nem ártottak senkinek.

Amit amúgy nagyon nem értek, az a nemzeti kereszténység nevű jelenség. Pláne, ha kirekesztő ideológiával párosul - erre ugye pont a refik között láthatunk példát.
A kereszténység egyetemességről szól, így nemes egyszerűséggel nem lehet nemzeti jellege.

Anselmo 2009.04.22. 13:56:01

@kolbenheyer: ezt irtad:
"De sosem egyedül látható, és mindig csak azt jelenti, amit eredetileg: az Árpád-házat, az első magyar állam dinasztiáját. Önálló használata ugyanolyan furcsa kellene, hogy legyen, mintha valaki Anjou-liliomokkal vagy Corvin-hollókkal járna tüntetni."

Ez pedig nem igaz. Nem latom hogy lukra futottam volna. Viszont megertelek, az erved hogy az arpad-sav a szelsosegekhez kotodik csak akkor allna meg a helyet, ha valoban csak a szelsosegesek hasznalnak, es nem lenne egy alapveto nemzeti jelkep ami az egesz magyar tortenelemben hasznalva volt.

Megjegyzem, az Arpad-sav balhe akkor robbant ki, mikor a szocik eszrevettek h a Fides-rendezvenyeken ezt is lengetik. Akkor jott ra valamelyik elvtars, hogy de hiszen az Arpad-sav szelsoseges, tehat a Fidesz is az. Elotte egy honappal meg nem volt szelsoseges jelkep.

Nem kellene az eszt osztanod, hogy ki mit lobogtasson.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.22. 14:35:43

@Anselmo: amikor 91/92 Árpádsávosok kifütyülték Gönczöt akkortól kezdve. Amúgy meg mindig is az volt.

DeMarco 2009.04.22. 14:42:56

@berciXcore: Én is ránéztem (mielőtt leírtam) a zsinagógákra és te is felsoroltad a miénket. Helyesen meg is állapítottad, hogy milyen funkciót lát el most, illetve majdnem helyesen, mert közben részben változott a helyzet. Neked minden omladozó épület láttán elszorul a szíved amit nem használnak rendeltetésszerűen. Nekem is, csak én nem ott látom a megoldást, hogy egy omladozó böhöm nagy zsinagógához telepítsünk zsidókat, mert majd ők biztosan jól ki fogják használni, pláne a főtér közepén. Inkább bontsák le és építsenek helyette szállodát, üzletsort, felettük lakásokkal, plázát, bármit ami a mai kornak megfelelő közösségi feladatot látna el. De hát, mint látható nem igazán értünk egyet...

valójábannemberci 2009.04.22. 15:22:19

@DeMarco: mondjuk ha másra tényleg nem, általános közösségi funkciókra alkalmasak. De a bármiféle hitéleti hasznosítás lenne a legjobb. Hiszen megszentelt épületekről van szó.
Szívszorító azt olvasni, hogy akár csak itthon is, egy időben mind a keresztény templomokat, mind a zsinagógákat raktárnak, istállónak, népmosodának, és egyéb lealacsonyító funkciókkal használták.
Ahogy egy templom, úgy egy zsinagóga is kulturális érték. Még ha nem is használja senki.
Ha újrahasznosítják, nem csupszítsák le. Erre is láttunk nem egy példát a múltból. A veszprémi magyar laktanya ma egy ronda szürke tömb. Pedig a régi képek tanulsága szerint az is egy olyan stílusú szépség volt, mint az egykoron a szovjetek által használt, ma a levéltárnak otthont adó épület.
Én nem vállalok értékrendi közösséget azokkal, akik kulturális értékeket bontanak le, vagy fosztanak meg művészi tulajdonságaiktól.
A Budai Vár jelenlegi kupolája is pont emiatt nem tetszik. Stílusidegen. Vissza az angolos eleganciát sugárzó régi küllemet:
www.epiteszforum.hu/node/8657

valójábannemberci 2009.04.22. 15:43:22

@berciXcore: részletesebben:
www.hirszerzo.hu/cikk.deak_bill_talalkozasa_a_szent_koronaval_igy_nezzen_ki_a_budai_var.105558.html

Igen, én ilyen dolgokat szeretnék látni. Ebbe a gondolatmenetbe belefér minden régi, a II. világháború előtt emelt, a világégésben, vagy később megsérült, megrongált, elhanyagolt épület, már ami még tényleg menthető. Ahol meg fontos az esztétikai összhang, ott a földkupaccá lett épület helyén egy, a régi épület dinamikáját idéző "pótlékot" kell felhúzni.
Helyenként amúgy vannak a nagy "építészetmodernizálás" előtt épült, "Sztálin-barokk" épületek, amiket szintén érdemes megtartani, ha művészi kidolgozottsága ezt megköveteli. Emlékeim szerint Angyalföldön vannak ilyen zömök, sárgásra festett, vaskos oszlopokkal díszített "Sztálin-barokk" épületek.
Azok maradhatnak.

Természetesen ez igaz vidékre is, minden településre. A kastélyokra pláne.

DeMarco 2009.04.22. 15:44:05

@berciXcore: Faterom is felszed minden rozsdás vackot, hátha jó lesz még valamire. Én ugyan nem gyűjtök felesleges kacatokat, pláne olyanokat nem , amikre semmi szükségem és fillérekért meg lehet venni a boltban. Ha valamit nem lehet hasznosítani, akkor nem lehet és kész. A régi épületeket csak akkor érdemes megtartani, vagy felújítani, ha utána lehet mire használni. Ha nem lehet, akkor zúzda és helyette vmi sokkal praktikusabb épületet kell a helyére tenni. Ilyenek az autópályák is. Előtte nem voltak, most vannak. Meg lehet őket szokni? Naná... Jah, hogy alattuk eltűnt pár bronzkori falu? Na és? Kit zavar? Ez pont így lenne a zsinagógákkal is, amiket nem használnak. Most van. Lehet vmire használni? Gazdaságosan nem. Lesz helyette más. Hiányozni fog? Nem. Pont.

kolbenheyer 2009.04.22. 15:45:41

@Anselmo:
Miért nem igaz? Hol van önmagában árpádsávos zászló?

valójábannemberci 2009.04.22. 15:48:25

@DeMarco: valami hasonló elv munkálhatott azokban is, akik anno azt tervezték, hogy a Budai vár helyén munkásotthonokat építsenek, lévén az elnyomó feudalizmust jelképező épületegyüttes nem szolgál semmilyen hasznot a munkásosztálynak.
Áldom az Istent, hogy ez nem történt meg, bár így is épp elég súlyos volt a kulturális pusztítás...
www.hirszerzo.hu/cikk.leszopott_szilvamag_a_budai_varhegyen_-_szocialista_tortenetek_iii.80139.html

valójábannemberci 2009.04.22. 17:07:49

@berciXcore: huh, már több szálon fut a diskurzus, na mindegy, ide írom:
Tehát a zsinagógát, lévén a közösség megszűnt, így nem használják, ledózerolni.
Ezek szerint a Trianon utáni nagy népcserék (hiszen nem csak ide lettek átkergetve a határon túli magyarok, hanem mi is serényen telepíttettünk át svábokat, szlovákokat, szerbeket, ruszinokat) miatt elnéptelenedett nemzetiségi templomokat is le kell(ett volna már a coclizmus idején is) rombolni? mondjuk egy kisközség svéb evangélikus templomát?
Mert akkor ebben is legyél következetes.
Minden használaton kívüli vallási épületet le kell rombolni, mert csak foglalják a helyet, lehetne a helyén szálloda, vagy pláza. A falu közepén is akár.
Sok templomot csak a szokás tart meg. Mert oda járt már a nagyszülő is, a dédszülő is. Bár funkcionálisan használatban van (vasárnaponként és ünnepnapokon), de a többi napon zárva van. Nem mindegyik hasznosul kulturális szempontból.
Egy olyan kőhalmot, mint a zsámbéki is, minek mutogatni. Építsenek inkább plázát a helyére, vagy hotelt. Szép onnan a panoráma.

Ilyen ostobaság söpörte el a Németalföld jó pár kolostorát, apátságát, székesegyházát a francia forradalom förgetegében.
Liege St. Lambert katedrálisa is egykor a város ékessége volt, sokáig egy jellegtelen tér állt a helyén, ma meg a tér formavilága a székesegyház alaprajzát követi, a föld alatt pedig megtekinthetőek a megmaradt alapok. Pluszban még egy római villa falait is felfedezték, az is az "underground" kiállítás része.
Ilyen látványosság szintén Belgiumban Villers la Ville, ami romjaiban is impozáns, hát még milyen gyönyörű lehetett épen:
www.villers.be/index.php

Szóval nem tudom, nekem ez az, ami érték.
És marhára nem örülnék annak, ha egy mélygarázs érdekében be kellene áldozni egy olyan épületet, aminek tényleges művészeti értéke van.
Hiszen minek a mélygarázs, ha szép lassan nem lesz mit megnézni.

DeMarco 2009.04.22. 18:24:11

@berciXcore: Ez a Villers elég jól néz ki. Mondjuk azt régóta nem értem, hogy mi a fenének csak nézegetjük a romokat, ahelyett, hogy frankón felújítanánk őket. Persze van erre is jó példa, például a cseszneki vár esetében, de nem jellemző. Mindazonáltal kitartok a véleményem mellett, hogy bizony vannak olyan épületek amit nyugodtan lehetne dózerolni.

valójábannemberci 2009.04.22. 18:51:16

@DeMarco: minden mást szabad felújítani, csak zsinagógát nem, illetve feltételezem zsidó iskolák épületét sem. Több földtani rétegig vissza kell bontani, és sóval behinteni a helyét. Az a legbiztosabb.

Így lesz a nagyszülők és dédszülők értékes emlékeiből kacat. Nekem van egy távírógépem a dédnagyapámtól, aki vidéken volt K.u.K. főpostamester. Pontosabban a kocogtató része csak, nem az egész szerkezet, igazából nem használható semmire, mégis érték, mert akkoriban az a munkakör egy megbecsült pozíció volt. Ma mi egy városi postavezető?
Csodálom és tisztelem azokat, akik régi autókat gyűjtenek, felújítják azokat. Pedig nem lehet beléjük modern technológiát tenni, mégis valamiért értékesebbek felújítva, mint egy átlagos személyautó újkorában.
Ugyanígy érzek a régi bútorok szenvedélyes gyűjtői iránt. A mai IKEA vonalhoz képest robusztusak, nehezebben kezelhetők, több helyet foglalnak, bonyolultan költöztethetők. De hol lesz száz év múlva a tegnap megvett IKEA sarokszekrény, és hol van most a száz éves szecessziós szekrény? Vagy egy annál is régebbi empire darab?
Ezt hívják hagyománytiszteletnek.

Nincs amúgy bajom az újabb művészetekkel sem, szeretem a bauhaust is, de a destruktív "funkcionális modernizmussal" (ami a fasiszta Olaszországban, illetve nálunk a szocreál formájában zajlott) nem értek egyet.

DeMarco 2009.04.22. 19:17:54

@berciXcore: Hm. Én csak egy használhatatlan zsinagógáról beszéltem nem mindegyikről. És igen, nem érdemes felújítani, mert nem tudod kihasználni sehogy sem.
A te távírógéped csak neked érték. Nekem lom.
Egyébként leírok neked egy történetet, biztosan értékelni fogod:
Egy falusi háznál jártam néhány hónapja. 100 éve épült tornácos vályogház, hatalmas istállóval, benne széna, szekér. A ház mellett hosszú sorban disznóól, tyúkól, nyúlólak. Kérdezi a bácsi, hogy azokkal mit csináljon. Mondom neki, hogy az istállóból hozzon át szalmát, pakolja be az ólókba, egy kis benzin rá és mehet... ott helyben leég, a végén elhordja a hamut és kész. A végén meg szór rá fűmagot. A bácsi nem hallgatott rám, ő olyan gyűjtögető volt, gondolta, félreteszi a cserepeket, összevágja a fát tüzelni stb. Amikor elkezdte lebontani a disznóólat a cserepek alatt talált egy vászonzsákot. Kibontotta és nagyon elkerekedett a szeme, amikor meglátta, hogy a zsák tele van aranyékszerekkel, dollárral. Még a gazdag rokonai dugták el a 2. vh-ban. Többet ért, mint maga a ház. Én simán leégettem volna... :))
Mivel panelgyerek voltam, engem megfertőzött a funkcionális modernizmus. Nem mintha nem tetszenének a régi bútorok, de kelleni azért nem kellenének.

valójábannemberci 2009.04.22. 20:16:22

@DeMarco: gynegémre tapintottál, mert nagyon szeretem a tornácos hosszúházakat. ;)
Amúgy kb. 12 éve én is panelben lakom (előtte sorházban laktunk), illetve volt egy kb. másfél éves iőszak, amikor az I. kerületben laktam bátyámmal, egy olyan házban, ami egykoron egy Horthy lány villája volt, de lakásokat alakítottak ki benne.
Nem sokkal előtte jelent meg a Veszprém Anno című könyv, azóta vagyok szerelmes az óvárosok régi dinamikájába.
Itt is sokat romboltak, teljesen fölöslegesen. Ahol most a Húszemeletes áll, ott csinos századelős házsor volt.
Asszem nem kell részleteznem az esztétikai különbséget.
Veszprémnek zsinagógája is volt, de azt a németek lőszerraktárnak használták, úgyhogy nagyon csúnyán megrongálódott. Dózerolták, bányász-székház épült a helyén. Jellegtelen kocka.
Ha választani kellene, én szívesebben látnám a zsinagógát.
Nem olyan rég itt Veszprémben lebontották a Balaton Bútorgyár teljes ipartelepét. A régi, masszív csarnokokat se tartották meg újrahasznosításra, minden ment a levesbe függetlenül az "életkorától". Kár értük.
Minden újrahasznosítható, ha megfelelő kezekbe kerül.
Veszprém első mozija sokáig raktárként funkcionált. Az előtérben látszott, hogy tele van nyerőgépekkel. Aztán részben felújították, (remélem) kidobálták (, és nem a használaton kívüli részekbe zsúfolták) a szemetet, de ma kínai bolt van benne. Háááát, nem pont erre az újrahasznosításra gondoltam.
Mellette áll a régi zeneiskola. Most az rohad szét. Kár érte. Lehetne hasznosítani több funkcióra is, de félek későn fog jönni a befektető, és majd jobbnak látja lebontani.

Na mindegy. Parttalan a vita.

DeMarco 2009.04.22. 23:38:22

@berciXcore: Ha már Veszprém: A kis tesco fölött egész faxa kis lakóparkot csináltak az ati pálya mellett. Ráadásul a tesconál ingyenes a parkoló, azóta mindig ott parkolok. A kádártai út elején is elég jó lett a lakópark. Az Aulich Lajos utcánál az új családi házas övezet a kedvencem, bár én kicsit nagyobb telkeket alakítottam volna ki. Az új sportcsarnok is elég király lett. Most épp a Tölgyfa u. - Vértanúk u. - 82-es főút bekeretezte nagy telket (900 M Ft.) fejlesztgetem. És ez csak egy kis project. Amíg te csipogsz hülye régi zsinagógák miatt, addig én új városrészeket építek... Bár ez így nem teljesen pontos, de van rálátásom a dolgokra. Egyébként milyen vicces, Veszprémből már két cég is megkeresett, hogy rázzam gatyába az ingatlanokat, kifejezetten a nagy ipari ingatlanokat.

valójábannemberci 2009.04.23. 00:48:40

@DeMarco: a Húszemeletes elbontásával még nem kerestek meg? :D
Amúgy az teljesen oké, ha parlagon heverő, terepen van ingatlanfejlesztés. Ilyen a régi Tüzép-telep a kistecsó fölött. Nagyon korrekt, nagyon helyre darab, és nem történt régi szépségek elbontása sem.
Kádártai út elején dettó úgy emlékszem, hogy nem volt semmi félteni való épület, ellenben szintén teljesen parlagon hevert.
A volt orosz laktanya területén amit nagyon sajnálok, az a kicsike sárga tornácos jellegű házikó. Nem volt egy műemlék darab, de mégis volt valami kedves romantikája úgy ott egymagában. Ellenben a Karacs Teréz 2-vel szemben levő hasonló jellegű, csak még mindig kibelezetten álló és a S.T.A.L.K.E.R. díszleteit idéző emeletes házzal nem ártana kezdeni valamit. Bár azt láttam rajta, hogy nem annyira kényelmesen hozzáférhető, mint a másik.
Az Aréna is teljesen korrekt, de az sem régi épületek földbe döngölésével épült.
Még a Pláza is teljesen oké, hiszen az többnyire jellegtelen kocka típusú raktárépületek helyén épült, mint amilyen a Pepsi diszkó volt, azt például örömmel látom, hogy végre kezdenek vele valamit.

Amúgy szerintem ha már azt mondod, hogy ipari telepek: ha van 19., vagy kora 20. századi épület a helyszínen, főleg ugye csarnok, akkor azt nyugati példákat látva érdemes meghagyni. Lehet belőle irodaházas, loftlakásos üzleteket befogadó konstrukciót kreálni. Persze lebontani nyilván olcsóbb.
Mint a Zrínyi katonai akadémiát, amit újrahasznosítás nélkül szét**sztak, hogy majd arra a csöndes és pedánsan tiszta levegőjű helyre épüljön szokás szerint egy lakópark.
Parlament helyére nem akarnak lakóparkot? Hiszen annak sem 100%-os a kihasználtsága, van benne egy ülésterem, amit jóformán sosem használ senki. Elég lenne egy kisebb is, a többi részre meg épülhetne parti panorámás lakópark.

De vissza Veszprémbe: az Óváros-tér a Vas Gereben utcában el lett bontva egy valaha csinos timpanonos ház. Egyik banknak kellett oda egy csupasz, sivár, kietlen, kavicsos-murvás parkoló. Megérte, tényleg.

A Vár környékén vannak még olyan helyek, amiknek örömmel látnám az újrahasznosulását, lebontás nélkül (bár meg kell jegyezzem, a stílusában kicsit Vallóniát idéző lakópark a Deák Ferenc utcában nagyon szép lett). Meg mondjuk el tudnék képzelni szebb házakat a Harmat utca és a Dózsa György út kereszteződésében, ott lenn a mélyben a Völgyhíd előtt. Szemben az ÉMI-vel.

Mindenesetre én nagyon sajnálom a régi Kossuth utcát, már amit képen láttam belőle (szüleim még látták a végnapjait is).
De ugyanígy sajnálom a régi, passzázsokkal és árnyas ösvényekkel hímzett, ívekkel és formákkal tarkított Püspökkertet is, ami ma ugye a jellegtelen, formátlan, kertművészeti szempontból borzalmas Színházkert.

És még sorolhatnám, hogy miket látva szomorodott el a szívem, pláne azokkal a helyekkel összevetve, ahol az embereknek fontos a múlt emlékeinek a megőrzése.

Míg Hollandiában lakótelepet bontanak, hogy kertes lakónegyedet építsenek a helyére, addig nálunk kvázi kertes negyedeket bontanak, hogy lakótelepet építsenek, csak újabban már lakóparknak hívják őket.
Míg belgiumban büszkén mutogatják a város legrégibb (mondjuk például 1200 körül épült) házát, ami kicsit ferde, kicsit szabálytalanok az ablakai, de teljesen funkcionális, és a földszint-pince részen étterem van, feljebb meg irodák és lakások, addig nálunk addig várnak egy-egy régi (1800 körül épült) házzal, amíg már nem éri meg felújítani, akkor hirtelen jelentkezik egy befektető, aki természetesen lebontatja, és épít valami jellegtelent egy klasszicista és egy szecessziós épület közé a házsorban.
És még valami hangzatos művészeti építészdumát is hozzátesz, természetesen.

Hát sajnálom, de ez nekem nem műfajom.
Ez is az egyik oka annak, amiért fontolgatom a lelépést ebből az országból.

És lobogtathatják nekem két gárda-szakadás között a sávos zászlót, meg a turult, közben hazaárulót, meg idegenszívűt ordítva.
Leszarom.

DeMarco 2009.04.23. 02:23:25

@berciXcore: A húszemeletessel még nem, de rajtam nem múlna, hogy lezúzzam. A Deák Ferenc utcát én is akartam említeni, mert nagyon szeretem a mediterrán stílust. Bár te a belgához hasonlítottad, de sztem a spanyolhoz közelebb áll. A Püspökkertből is ki lehetne többet hozni.
Egyébként nem értem mi a bajod. Székesfehérváron a belváros közepén a Fehér-palota mögött egy teljes utcát megőriztek, azt lehet mutogatni. Várpalotán is van egy fél utca műemlékvédelem alatt. Veszprémben is vannak épületek műemlékvédelem alatt. De minden házat sztem hülyeség műemléknek nyilvánítani. Minek? Akkor mindig költözzön arrébb a város, hogy lehessen mutogatni visszafelé? Néhány szebb épületet meg kell hagyni, de a város hadd fejlődjön tovább. Az jutott eszembe, hogy fater a múltkor rohangált egy fémlámpával, hogy az kincs, ne dobjam ki. Annyira felbosszantott, hogy a végén lefényképeztem, nézegesse ha annyira kell neki, de megy a kukába...
Egyébként attól, hogy valami új, még nem kell rondának lennie. Lehet hangulatos, szép kivitelezésű épületet is építeni ami beleillik a környezetbe. Csak meg kellene követelni. Pesten, Fehérváron és Veszprémben is a rendszerváltás után csodálatosan felújítottak barokk épületeket és láss csodát a piszok, por alól gyönyörű épületek kerültek elő. Mondjuk Veszprémben én a Skála szocreál épületét is lezúznám és valami mást építenék a helyére.

valójábannemberci 2009.04.23. 05:10:33

@DeMarco: azért van amiben egyetértünk (húszemeletes és más belvárosi szörnyek). :D
A Zöldház is mehet a levesbe nyugodtan. A "Hotel" Veszprém dettó.
Igazából az egész Kossuth utcában az a bajom, hogy a beépítésekkel elvesztette az organikus ritmusát. Nekem egyáltalán nem kelti egy városi főtér hangulatát, pedig korábban az volt. És a megtört ritmus miatt az egész belváros ritmikája felborult. Érezhetően disszonáns. Szerintem.

Amúgy nem kell mindent levédetni hivatalosan. Nem csak a bürokratikus út létezik. Mindössze némi ép ész kell hozz, hogy az ember felfogja: érdekében áll megőrizni és megóvni a régi épületeket, mert minél több a régi látnivaló, annál kevésbé lesz ötperces egy városnézés. A turista a látnivalókért jön, minél több mindent nézhet meg, annál tovább marad, annál többet költ, és az annál jobb a helyieknek.
Sajnos a nagy veszprémi városátalakítás idején az elvtársak fogyatékosak voltak ép ész tekintetében. :(

molaris 2009.04.23. 23:15:19

@berciXcore:
Mások szokásait nem ismerem. Mi, a család, nyilvános helyen is ugyanúgy imádkozunk étkezés előtt, mint itthon. Az a baj, hogy olyanok szoktak nyilatkozni a hit dolgaiban, akiknek fogalmuk sincs a Bibliáról, csak hallottak valamit. Ez is egy ilyen. Az a csöndes szóval elmondott ima, bizonyságtétel, és engedelmesség Krisztusnak, aki azt mondta: "Aki bizonyságot tesz énrólam az emberek előtt, arról én is bizonyságot teszek az én mennyei Atyám előtt."
Való igaz, ahogy írod, az nem járja, hogy csak a falak között legyen hívő.