A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CXIV.: A kaméleon dicsérete

2012.11.10. 07:00 kolbenheyer

harford3.jpgTim Harford könyveit örvendetes gyorsasággal adják ki magyarul is, immár a harmadikat jelentette meg a HVG: Az alkalmazkodás logikája (Budapest, HVG, 2011; az angol eredeti: Adapt, London, Little, Brown, 2011). Én is ismertettem az előző kettőt A leleplezett gazdaság-ot és Az élet rejtett logikájá-t, és nagy élvezettel olvastam a harmadikat is. Nem csoda: Harford az ideális ismeretterjesztő. Egyrészt szakmabeli – ez esetben közgazdász –, azaz részleteiben is érti, amiről ír, és könnyedén illeszti bele gondolatmenetébe a legújabb tudományos eredményeket, legyen szó Acemoglu, Levitt vagy Duflo kutatásairól, másrészt azonban nem főállású kutató, aki mellékesen publikál, hanem főállású író-újságíró, aki szellemesen és gördülékenyen, ugyanakkor eredetien ír. Új könyve inkább Az élet logikájá-hoz hasonlít, semmint A leleplezett gazdaság-hoz: van egy fő témája, mégpedig a szervezetek és egyének alkalmazkodóképessége és -képtelensége, és ezt vezeti végig olyan szerteágazó területeken, mint Irak megszállása, a kutatás-fejlesztés, a segélyszervezetek, az üvegházhatás, a jelzáloghitel-válság és az atomerőmű-balesetek. A továbbiakban magáról az alkalmazkodásról, valamint a környezetvédelemről és a pénzügyi rendszerről szóló gondolatait ismertetném.

A statisztikák hihetetlenül izgalmasak lehetnek. Például kiderülhet, hogy a világ száz legnagyobb vállalata milyen gyorsan változó tagságú klub, vagy hogy a szakértők előrejelzései milyen kevéssé válnak valóra (jóllehet sokkal inkább, mint a laikusoké), de az is, hogy a vállalatok ugyanolyan hullámszerűen mennek tönkre, ahogy a fajok halnak ki az evolúció során. Az evolúciós hasonlat végigvonul az egész könyvön: bár nincs kitűzött cél, így haladási irány sem, a folyamatosan változó környezet folyamatosan szelektál, mégpedig a szinte véletlenszerűen felmerülő ötletek közül. Az alkalmazkodás három aranyszabálya tehát a következő. 1. Folyamatosan, és nagyon bátran kell kísérletezni, annak biztos tudatában, hogy az ötletek döntő többsége kudarcnak bizonyul, de csak így bukkanhatunk rá a sikerre. Nem véletlen, hogy egy-egy iparág kialakulásakor, alapvető technológiai ugrásokkor nem kevesebb, hanem jóval több cég megy tönkre: az ő kudarcuk teszi lehetővé a többiek sikerét. 2. Nem szabad azonban a kudarcba belepusztulni, hiszen az mindennapos. Éppen az első pont érvényesítésével kell kialakítani azt a működést, hogy miképpen lehet kudarcot vallani. Bizonyos cégek létrehoznak kísérletező leányvállatokat, vagy éppen a munkatársak munkaidejének egy részét engedik át a saját ötletek kiélésre. 3. Fel kell tudni ismerni a kudarcot. Ez elsősorban szervezeti kérdés: a túl centralizált hierarchia hatékony végrehajtó lehet, de katasztrófát okoz minden jelentős változás esetén, mert képtelen a kritikát eljuttatni a megfelelő helyre.

Hogyan kapcsolódik az alkalmazkodás kérdése a környezetvédelemhez? Úgy, ahogy mindenhez: a változó környezethez, itt most a változó jogszabályokhoz alkalmazkodnak a cégek. A kérdés csak az, hogy örüljünk-e ennek. Anglia ünnepelt környezetvédelmi szabálya a Merton-előírás: minden nagyobb ingatlanfejlesztésnél biztosítani kell, hogy az energiafogyasztás 10 (majd 20) %-át alternatív forrásból teremtsék elő. Jó ötlet, ugye? Hát nagyon nem. Belvárosi, magas épületeknél eleve szóba se jöhet a napkollektor és a szélkerék, így gyakorlatilag a vegyes tüzelésű kazán marad. Ennek használata persze azt jelentené, hogy pár naponta óriási kamionokkal kellene a faforgácsot bejuttatni a belvárosba, az épületben pedig óriási tárolóra lenne szükség, ezért aztán a kazánt beszerelik, majd vígan fűtik földgázzal. Alkalmazkodás. De mi a cél? A széndioxid-kibocsátás csökkentése? Akkor egyszerű a megoldás: meg kell adóztatni minden fosszilis tüzelőanyagot, innentől kezdve pedig a piac alkalmazkodik. A drága tüzelővel takarékoskodni fognak, és beruháznak a relatívan olcsóbbá vált alternatív forrásokba.

A pénzügyi rendszer leginkább egy atomerőműhöz vagy olajfúrótoronyhoz hasonlít. Ezek a bonyolult és szorosan kapcsolt rendszerek: nagyon sok a hibalehetőség, viszont a hibák nagyon gyorsan, így gyakorlatilag észrevehetetlenül végzetessé válhatnak. A bonyolultságot nem lehet, és nem is érdemes mesterségesen csökkenteni. A szoros kapcsoltságot viszont igen. Az eszközök rendelkezésre állnak, csak okosan kell használni őket. Vannak olyan kötvények, amik csőd esetén részvénnyé alakulnak, így nem terhelik a bankot (ezek „békeidőben” persze magasabb kamatozásúak). Adókedvezményekkel kellene elérni, hogy a bankok szervezete minél átláthatóbb legyen, és rendelkezzen csődtervvel: jelenleg éppen adóelkerülési céllal lesznek egyre bonyolultabbá. Csőd esetén ketté is lehetne osztani a bankokat: egy működőképes, a magánbefektetéseket kezelő bankra, és egy a rossz hiteleket továbbvivő bankra. Utóbbi persze csődbe menne, de egyrészt ez a piac törvénye, másrészt pedig mint a „jó” bank tulajdonosa, annak részvényei eladásával mégis mérsékelhetné veszteségét. Akár azt is elő lehetne írni, hogy a „bank” név, és a magánemberek megtakarításai csak az egyszerűen működő, nem spekuláló intézményeket illetik meg. A többiek kísérletezzenek és bukjanak. Alkalmazkodjanak.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan alkalmazkodás kolbenheyer olvas tim harford

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr824695243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.