A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Egy éves a Sárdobáló

2009.11.01. 12:30 R_John

Egy évvel ezelőtt, 2008. november elsején 0 óra 45 perckor jelent meg blogunk első, beköszöntő írása. A szerző, Horváth Andor Márton írását akkor így fejezte be: "blogunk fiatal szerkesztőgárdája semmi többet nem vállal, mint hogy türelmes lesz a világban megtalálható ideológiákkal szemben, és türelmetlen csak azokkal szemben, akik a helyett nyúlnak erőszakhoz, hogy megpróbálnák megérteni a többi álláspontot. Ők dobálják a sarat, mi nézzük őket és tudósítunk róla. Ennek szellemében van köztünk jobboldali, liberális, baloldali, néppárti, katolikus, ateista és kereső, és nem szólunk bele egymás dolgába, hanem megpróbáljuk megérteni egymás értelmezését a világról. Az pedig, amikor kizökkenünk a béketűrésből, annál szórakoztatóbb lesz."

Egy éve élünk, azóta tudósítunk a sárdobálókról, és be kell ismerni: néha mi is dobáltuk a sarat. Tulajdonképpen jobb, zökkenőmentesebb volt a blog szempontjából ez az egy év, mint amire számítottam. Szinte folyamatosan jelennek meg írások az oldalon, és ha az index főoldalra kikerülés számít bármit is, akkor fiatalságunk ellenére viszonylag sikeresnek mondhatjuk magunkat - ritkán van olyan hét, hogy többször ne kerülnénk ki a blogketrecbe. A kezdő csapatból azóta egy tag szállt ki és négyen csatlakoztak. A szerzők közül van, aki rendszeresen, van, aki pedig kevésbé rendszeresen ír - ezt azonban tavaly október végén is sejtettük. Nemrég megújult a dizájnunk, lecseréltük a megfáradt előző headert, hogy frissebb legyen arculatunk - reméljük az olvasóknak is tetszik.

*

Mozgalmas év volt a politikában is, amiről viszonylag rendszeresen tudosítottunk. Megválasztották Barack Obamát elnöknek, akit valamivel később be is iktattak hivatalába. Milyen régen volt már, amikor Szlovákiában magyar focidrukkerekre rontottak helyi rohamrendőrök, kevésbé történt régen, amikor Magyarország északi szomszédja valami elképesztően jogfosztó nyelvtörvényt léptetett hatályba? Volt egy kis konfliktus Izraelben 2009 kezdetén, miközben Európa az orosz gáz hiányától kezdett fázni.

Januárban csatlakozott blogunkhoz kolbenheyer, aki szinte azonnal belekezdett könyvismertetős sorozatába, amit joggal nevezhetünk a blog talán legszínvonalasabb rovatának.

Február Pásztor Albert cigányozásával kezdődött, nem sokkal azelőtt, hogy kezdetét vette volna az a gyalázatos gyilkosság-sorozat, ami nem régen ért véget Kislétán - a legnagyobb magyarországi kisebbséggel kapcsolatos ügyek azóta a blog egyik fő témája lett.

Márciusban hatalmas évértékelőt mondott Orbán Viktor, majd következett egy mérsékelten izgalmas idus, miközben Bauer Tamás beleszerelmesedett az MSZP-be, amit azóta sem tud kiverni a fejéből. A hónap vége hihetetlenül izgalmasan sikeredett, hiszen lemondott Gyurcsány Ferenc, az inter regnum csak néhány hétig tartott, nemsokára megszületett az új király.

Áprilisban a szocik elénekelték kedvencüket Havas Szonja vezetésével, az Internacionálét. Aztán Svédországban rosszul jártak a kalózok, magyarországi legnagyobb ellenségük pedig elfelejtette megmondani, hogy honnan is szerezte publicisztikáját. Ebben a hónapban - Semjén Zsolt minden erőfeszítésére ellenére - a parlament elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, ami nyáron életbe is lépett, így az ország kicsit jobb hely lett. Áprlisiban derült ki az is, hogy Morvai Krisztina norvég, valamint ebben a hónapban választásokat tartottak Izlandon, amiről meglehetős alapossággal tudósítottunk. Obama, pedig a hónap végén töltötte be századik munkanapját a Fehér házban.

Májusban megírtuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal mennyire botrányosan használhatatlan évkönyveket és statisztikákat készít. Kiderült, hogy az új fém kétszázasokat Magyarország nem tudja elég gyorsan gyártani ahhoz, hogy azokból visszafizessük az államadósságot. Kolbenheyer utazásainak hála megtudtuk, hogy mit gondolnak a német lapok Magyarországról. A hónap végén kiderült, hogy nem vagyunk Jobbik szavazók.

Júniusban megjelent egy interjú egy kínai lánnyal, aki átélte a Tiananmen téri eseményeket. Aztán elkezdődött a nagy megemlékezés-sorozat a rendszerváltásról, amely negyedikén kezdődött a rendszerváltó országok fesztiváljával, ami az első szabad lengyel választásokra emlékezett. Az EP választások előtt nagy bajban voltunk, hogy kire is kellene szavazni, aztán nyilvánvaló lett választásunk, az eredményeket néhány nappal később elemeztük. Nem sokkal később megírtuk, hogy nem leszünk második Palesztina - egyetértve a szőke dívával. Június második felében derült ki, hogy a Margít-híd felújítása nem annyiba fog kerülni, mint számítottak rá, ezzel úgy tűnt, hogy ez a felújítás is felsorakozik a négyes metró mellé a kalkulálás megbízhatóságát tekintve. Június végén nagy csapás érte a honi rasszistákat, ugyanis kiderült, hogy a kiskunlacházi gyilkos nem cigány volt.

Júliusban volt húsz éve, hogy meghalt Kádár János 34 év és több száz ember gyilkosa. Nemsokkal ezután Bayer Zsolt egyik hihetetlenül ütős publicisztikájával elérte, hogy ismét foglalkozzunk vele és így az olvasók is. A hónap közepén lett új elnöke az SZDSZ-nek, ezzel tulajdonképpen véget ért a párt, és már nincs is miért rá tovább odafigyelni. Bayer Zsolt után egy másik neves publiciszta, Aczél Endre is beverekedte magát a sárdobálók közé azzal, hogy sajnáltatta magát útlevél hiánya miatt.

Augusztusban a Szigeten lazultunk páran. A mindig unalmas augusztus 20-át Szlovákiának sikerült azzal megízesítenie, hogy nem engedte be Sólyom Lászlót koszorúzni a területére, ezzel kavarva azóta is tartó diplomáciai botrányt. Aztán a Fidesz elkezdett melegíteni a szeptemberi melegfelvonulásra Ékes Ilona sajtótájékoztatjóval, amitől persze aztán rém gyorsan elhatárolódtak, mert rájöttek, hogy hihetetlen nagy marhaságokat beszélt a képviselő asszony, ami már nekik is ciki.

Szeptember elején megvolt a melegfelvonulás - szerencsére viszonylag békésen -, amivel talán a legtöbbet foglalkoztunk pár nap leforgása alatt és még Gyurcsány Ferencet is sikerült meginterjúvolnunk. Közben kolbenheyer az olvasás mellett elkezdett írni is, így a sok politika mellett a blogon megjelent az irodalom is, aminek csak üditő hatása van. Ami elég újdonságnak számít itt a blog.hu-n az a rádiózás, podcastolás. Szeptember közepén volt a Sárdobáló Rádió első adása, ami azóta kétszer jelentkezett és ígérjük: nemsokára ismét lesz adás. Szeptember utolsó napján megemlékeztük az egyik legnagyobb magyar tanárról, aki a XX. század nagy tudósai közül jónéhányat tanított a középiskolában.

Októberben elkezdődött a Rükverc fesztivál, amit azóta is töretlenül támogat blogunk, ettől nyilván nem függetlenül nagyon sikeres is a rendezvénysorozat. Aztán megemlékeztünk az aradi vértanúkról, ahogy az Magyarországon szokás, majd Sólyom Lászlótól megtudtuk, hogy agyonkutattuk az ismeretlent. És végül elérkeztünk október 23-hoz, ami idén a rendszerváltás huszadik évfodulója miatt volt fontos.

Körülbelül így érkeztünk el november elsejéhez, ami idén nem csak a halottakról, hanem a születésről is szól - nekünk biztosan. Itt állunk, kicsit még tapasztalatlanok, kicsit még ügyetlenek vagyunk, de egy év múlva már remélhetőleg egészen más - már-már kamaszos - problémáink lesznek.

Látható, hogy mennyi mindenről írtunk ezalatt az egy év alatt. Sok téma és probléma volt politikáról, társadalomról, jogról, gazdaságról, igazságozságról stb. A sok poszt közül azonban - szerintem - a legfontosabb, hogy a közösség mindig kiállt a szabadság mellett. Ezt tartottuk a legfontosabb értéknek, ez volt az alapvető mérce, ami szerint vizsgáltuk a problémákat. És ezzel - talán - sikerült egy kicsit újat mutatni a blogok között. Ezért már megérte végig csinálni ezt az évet.

(A poszt megírásában Krokodil segített.)

32 komment

Címkék: politika születésnap

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr61459511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincemate 2009.11.01. 13:41:29

Első!

Ja, nem is ezt akartam mondani...

Boldog szülinapot!

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 14:01:21

Szeretném megköszönni az olvasóknak, hogy ilyen sokan olvasnak minket, illetve a kommentelőknek, hogy eddig sok értelmes beszélgetés, és vita folyt itt, és nagyon remélem, hogy egyre normálisabb, gyümölcsözőbb kommentfolyam lesz a postok alatt.
Amúgy írjátok le a véleményeteket is az első évünkről!
:)

DeMarco 2009.11.01. 17:16:02

@Krokodil: Boldog Születésnapot!

Valóban érdekes egy év volt. Igazán nem mondhatjuk, hogy nem történt semmi érdekes. Ahogy várhatóan jövőre is lesz bőven témátok...
Ennek ellenére remélem lesz olyan évetek is az elkövetkezendő sokadikban, ami unalmas lesz és nem fogjuk ismerni a miniszterek neveit, az összehasonlító táblázatokban pedig csak azzal foglalkozunk, hogy éppen mennyivel nőtt a magyar gazdaság és mennyivel csökkent az államadósság mértéke, illetve, hogy amióta bevezettük az eurót, mennyivel stabilabb a pénzügyi helyzet.

Később folyt...

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.11.01. 17:42:33

Ezúton én is csatlakozom a köszönetnyilvánítókhoz. Ahogy calamvdaninak, blogunk legtermékenyebb szerzőjének, mondhatni legfőbb tartópillérének annyiszor mondtam ezalatt az év alatt: ígérem, mostantól kétszer annyit írok, mint eddig! Ki tudja, nektek talán be is tartom ezt az ígéretet? A.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 17:59:23

külön köszönetet kell mondanunk heimának is - akitől bocsánatot kell kérnünk, hogy a posztban nem emlékeztünk meg róla - legelső kommentelőknek. Mindig szívesen olvassuk higgadt, érvelő és vitaképes hozzászólásait.
Köszönjük, hogy hozzászólásaiddal segítetted a közösség kohézióját, valamint, hogy segítettél bemutatni, hogy gyakorlatilag ismeretlen számunkra a moderálás gomb.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 17:59:56

jav.:közösség kohéziójának erősítését

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.01. 18:13:42

@calam (vdani): "Mindig szívesen olvassuk higgadt, érvelő és vitaképes hozzászólásait."
Azt a kettőt? Vagy három is volt talán? :-)
amúgy grat a bloghoz az egész társaságnak :-)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 18:18:40

@bm613: megszámlálhatatlan mennyiségű értékes hozzászólása volt.

Idézek tőle, érdemes a dátumra figyelni!

heima · www.youtube.com/watch?v=59BR6DcTiRA 2008.10.30. 22:03:31
még egy zsidóblog, remek, még úgy sem volt belőlük elég.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 18:19:24

@calam (vdani): csak hogy tiszta legyen: ezt 2 nappal az indulás előtt írta, amikor még nem voltak posztok kinn, csak annyi, hogy lesz

DeMarco 2009.11.01. 18:30:24

Folyt. köv:

Ami meg engem illet, függetlenül attól, hogy többnyire nem vagyunk egy véleményen, mégis jónak tartom a blogírók többségét és ezért folyamatosan követem az írásaitokat.
Furcsa, de nekem Kolbenheyer a kedvencem és pont ahogy Calam is megemlítette a történelmi, könyves, kultúrális vonala miatt.
Bocs, ha valakit közben megsértettem, vagy túl vehemensen letorkoltam.
És köszi, hogy nem használjátok a moderálás gombot... :)))

Még egyszer Boldog Szülinapot!!

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.11.01. 19:06:49

@calam (vdani): és nem kurvára igazam lett? dehogyisnem, mint mindig:D

vincemate 2009.11.01. 19:10:28

@heima a Cölöpverő: Basszus, megeloztel. Egy hajszalon mult:-)

kolbenheyer 2009.11.01. 19:52:39

@DeMarco:
Amióta nem hazaárulózol le csípőből, nekem sincs bajom Veled. :-)
Kösz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 19:53:05

most akkor így szeretném az újabb gyönyörűen levezetett érvelést megköszönni.

Bell & Sebastian 2009.11.01. 19:59:02

Íme a teljes igazság, tessék tudomásul venni:

de.wikipedia.org/wiki/Arpad,_der_Zigeuner

Ezennel elszakadt az euro-atlanti elkötelezettségem, sőt, egynémely köztársasági elnök tevékenysége is furcsa fénytörésbe került!

DeMarco 2009.11.01. 21:07:00

@kolbenheyer: :) Azért nagyon várom ám a jövő évet, amikor fordul a kocka... :))

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.01. 21:54:15

Amúgy szinte már megható, hogy most az első szülinapunkon jelenthetem büszkén, hogy a Sárdobáló blog eddigi össz oldalletöltéseinek száma átlépte a 300 ezret.
Tényleg köszönjük!
:)

Bell & Sebastian 2009.11.01. 23:37:46

@Krokodil:

Nem fáj (az ujjad) Lacoste? :)

vincemate 2009.11.02. 00:01:18

@Bell & Sebastian: Ne hülyéskedj már! Nem kérdés, hogy bérbloggereknek béroldalletöltő is jár. Vagy megélhetési bloggereknek megélhetési oldalletöltő. Ki melyik kifejezést szereti, ízlése szerint, lehet választani: mert ez egy ilyen liberális blog:)

Bell & Sebastian 2009.11.02. 01:35:45

@vincemate:

Várjá' má', most gyün az ellen-inflencia, csak az túl durva lett! (kurvára nem nevetek)

Moszkvában és Tokióban meg a természettel (időjárással) játszanak, mi lehet akkor a Bigapple fölött?

Jut eszembe, tudtad, hogy a cuclizmus végén nekünk (az országnak) volt a legkiépítettebb rakétás (ezüst-jodid) jégkár elhárító rendszerünk a terményvédelemre (szőlő, pl.). Na, kik verték szét közvetlenül az átadása és beüzemelése után? De biztosan most is rémeket látok, ugyi?

Ennyit a zsoldosokról és gyógyszeriparról, haditechnikáról, biológiai hadviselésről, ötödik hadoszlopról, de csak kizárólag álnaív és nemszűz lányoknak. Ébredj, baszki!

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.11.02. 01:39:55

én is köszönöm mindazoknak, akik vették a fáradságot és olvastak, hogy megpróbáltak megérteni, és hogy néha még vitatkozni is leálltak az elképesztően lekezelő és kioktató modorú irományaimmal - néhány boldog órát szereztetek nekem! :)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.11.02. 02:52:39

Tenyleg jo ev volt, habar kb 10 posztot irtam ,amibol 3 lett fooldalas. (Ezzel vezetem a egy posztra juto fooldalak listajat!) A minoseg az ugye minoseg.

Kolbenheyer es Calam valoban a blog tartopillerei.

kolbenheyer 2009.11.02. 08:40:57

@DeMarco:
Ezt már ezerszer megbeszéltük. Én is várom, ha nem is teljesen boldogan. De kettőnk közül én szavaztam többször a Fideszre ...
:-)

DeMarco 2009.11.02. 09:13:11

@kolbenheyer: Mondj igazat és betörik a fejed... :)) Bár nem is rád gondoltam elsősorban :))

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.11.02. 22:52:08

@calam (vdani): magadnak köszöngetsz dolgokat, nem beteges ez egy kicsit? leírod egy hosszú postban, hogy a cigány-zsidó-buzi-feka-egyéb kisebbség fétis mentén nyomtátok végig az évet, azaz klasszikus zsidóblog. kettősmérce, gulyás, republicon stb stb blogok csontra ugyanezek mennek, de hát minden lidl mellé is kell egy aldi:D

Bell & Sebastian 2009.11.02. 23:59:16

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a vitaindítóknak szánt kinyilatkoztatásaitok és a valódi véleményetek szöges ellentétben áll, arra a következtetésre jutottam, hogy nem ingyé' csinájjátok, valami haszonnak is le kell csapódnia - ha nem is színes nyomatú papírkák formájában.
A kattintgatás-versenynél azért jóval több ez, inkább laboratórium egerekkel & kutatókkal.
De itt mindenki prof. -nak szólíttatja magát, -ez a csavar az egészben-, pedig csak egy óriásira nőtt bölcsész-rágcsáló, aki önként feláldozta magát szakdolgozat alapanyagnak a többi nyafi-csemete-kannibálnak.

Я к вам пишу - чего же боле?
Что я могу ещё сказать.
Теперь я знаю, в вашей воле
Меня презреньем наказать

(Puskin)

www.youtube.com/watch?v=KiYVFSgQ4hU

Bell & Sebastian 2009.11.03. 00:01:59

A megfejtés:

Én írok önnek- e lépéssel
Mondhatok-e még egyebet?
Ön - jól tudom - most megvetéssel
Büntethet, sújthat engemet.

Bérczy Károly

Bell & Sebastian 2009.11.03. 00:17:54

Kicsi anti-romantika, avagy két lábbal a földön!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Romák